標題: 俄羅斯正在違反聯合國憲章 [打印本頁]

作者: 顏.射.達.人     時間: 2023-3-21 18:54

一個聯合國會常任理事國入侵鄰國,試圖從地圖上增加自己土地,俄羅斯無疑正在違反聯合國憲章的第二條第四款:
聯合國憲章: -
第二条
  为求实现第一条所述各宗旨起见,本组织及其会员国应遵行下列原则:
  一、...。
  二、...。
  三、...。
  四、各会员国在其国际关系上不得使用威胁或武力,或以与联合国宗旨不符之任何其他方法,侵害任何会员国或国家之领土完整或政治独立。
  五 、...

其實成員國可以乘機將俄羅斯踢出聯合國, 減少一個邪惡軸心投票權.

作者: 閒人清風     時間: 2023-3-21 20:35

支持北極熊維護國家安全,打倒以美為首邪惡軸心勢力。
反對北約勢力東拓。
作者: 閒人清風     時間: 2023-3-21 21:04

俄羅斯方面多次明確表示,北約繼續向東擴張是絕不可接受的。20世紀90年代,北約曾承諾不會東擴,但現在羅馬尼亞、波蘭均部署武器系統,美國在俄羅斯家門口部署了導彈,這是對俄羅斯的公然欺騙。俄羅斯總統普京就多次直言,在北約東擴問題上,俄羅斯被耍了。

俄羅斯總統普京:北約曾向我們承諾不會向東擴張一英寸,這是每個人都知道的。如今我們看看北約到了哪兒,波蘭、羅馬尼亞、波羅的海國家,他們說一套做一套。正如人們所說,他們耍了我們。是的,他們用謊言把我們騙了。

邪惡軸心國違約在先。北極熊維護國國安全在後。

作者: starr     時間: 2023-3-22 05:19

引用:
原帖由 顏.射.達.人 於 2023-3-21 18:54 發表

一個聯合國會常任理事國入侵鄰國,試圖從地圖上增加自己土地,俄羅斯無疑正在違反聯合國憲章的第二條第四款:
第二条
  为求实现第一条所述各宗旨起见,本组织及其会员国应遵行下列原则:
  一、...。
  二、...。
  三、...。
  四、各会员国在其国际关系上不得使用威胁或武力,或以与联合国宗旨不符之任何其他方法,侵害任何会员国或国家之领土完整或政治独立。
  ...
溫故知新

圖片附件: us war.jpg (2023-3-22 05:19, 532.27 KB) / 該附件被下載次數 11

作者: 寒冬小老闆

作者: daimonster     時間: 2023-3-22 13:45

引用:
原帖由 顏.射.達.人 於 2023-3-21 18:54 發表

第二条
  一、...。
  二、...。
  三、...。
  ...
...。
  四、各會員國在其國際關係上不得使用威脅或武力,或以與聯合國宗旨不符之任何其他方法,侵害任何會員國或國家之領土完整或政治獨立。

俄有講過要佔領烏克蘭?
作者: dl467689     時間: 2023-3-22 15:57

引用:
原帖由 daimonster 於 2023-3-22 13:45 發表

...。
  四、各會員國在其國際關係上不得使用威脅或武力,或以與聯合國宗旨不符之任何其他方法,侵害任何會員國或國家之領土完整或政治獨立。

俄有講過要佔領烏克蘭?
俄帝對烏克蘭發動戰爭正正就是違反了聯合國憲章第四條!
作者: 口腔花花留言     時間: 2023-3-24 09:08

引用:

第二条
  一、...。
  二、...。
  三、...。
  ...
你主子違反聯合國憲章的时候,你又吾出声?
作者: 伍皓昌     時間: 2023-3-24 09:56

一個惡霸橫行霸道, 經常放狗去兇人, 對方忍無可忍,攞條棍出來打隻狗....
有個擦鞋仔跳出來話, 根據法律, 打狗是虐畜, 違反法律...
作者: 打倒環保狗     時間: 2023-3-24 10:46

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2023-3-24 09:56 發表

一個惡霸橫行霸道, 經常放狗去兇人, 對方忍無可忍,攞條棍出來打隻狗....
有個擦鞋仔跳出來話, 根據法律, 打狗是虐畜, 違反法律...
問題係, 你講的狗(烏克蘭)冇兇過人.
作者: 伍皓昌     時間: 2023-3-24 12:51

引用:
原帖由 打倒環保狗 於 2023-3-24 10:46 發表

#3已講左北約東擴既過程, 烏要放棄中立地位, 要求加入北約, 把俄佬與北約最後一塊緩衝地區廢去, 加入北約後, 北約便可以直接駐軍在俄門口, 咁唔係兇俄佬係乜?
仲有烏縱容納粹份子多年來在烏東迫害俄裔居民,挑釁佬的忍耐力 .....當然, 扮瞓的人叫唔醒, 只會詐傻扮懵

作者: motivate

作者: 打倒環保狗     時間: 2023-3-24 16:16

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2023-3-24 12:51 發表

#3已講左北約東擴既過程, 烏要放棄中立地位, 要求加入北約, 把俄佬與北約最後一塊緩衝地區廢去, 加入北約後, 北約便可以直接駐軍在俄門口, 咁唔係兇俄佬係乜?
仲有烏縱容納粹份子多年來在烏東迫害俄裔居民,挑釁佬的忍耐力 .....當然, 扮瞓的人叫唔醒, 只會詐傻扮懵
你隔離單位根本未養狗, 你就話佢用狗兇你於是斬人全家?! 咩道理?
作者: 閒人清風     時間: 2023-3-24 19:12

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2023-3-24 12:51 發表

費鳩事同啲撚樣講啦!
烏狗唔係有動靜會打鳩你?
岸鳩到當北極熊好戰得咁緊要?
人哋一早同烏狗傾過、點知條戲子一意孤行推烏人民去死。
咁啱美國佬五行欠水、咪搞到而家咁囉。
作者: 閒人清風     時間: 2023-3-24 19:44

仲有日本仔趁俄烏立立亂想收返北方四島。
俄羅斯話到明日本仔想死你就嚟啦。
呢啲聲明人哋一早預告咗㗎喇。
多啲睇新聞啦。唔係人多就係啱嘅。
咪到時班柒碌又話俄國佬點點點㗎喇。

自己多啲睇吓新聞,北極熊有冇同烏咀狗傾過?
點知條戲子佬當發噏風。唔係冇啦啦打柒你條烏咀狗咩!事出必有因。(你班契弟又扮睇唔到。)
以美國為首北約話支持烏咀狗嘅點解唔兌現永不東擴嘅承諾呀!

仲有唔該班契弟睇吓最近係唔係有團體呼籲解散北約啦?北約先係戰爭嘅罪魁禍首。

作者: sclee1209     時間: 2023-3-25 11:41

引用:
原帖由 閒人清風 於 2023-3-24 19:12 發表

費鳩事同啲撚樣講啦!
烏狗唔係有動靜會打鳩你?
岸鳩到當北極熊好戰得咁緊要?
人哋一早同烏狗傾過、點知條戲子一意孤行推烏人民去死。
咁啱美國佬五行欠水、咪搞到而家咁囉。
司機只不過係傀儡
真正搞事係美國佬
司機係特朗普時代,點解普京冇郁手?
因為特朗普同普京關係比較好
冇美國支持,烏克蘭加入北約諗都唔駛諗
拜登上台後至玩野
冇拜登係後面推波助瀾,烏克蘭邉敢玩野
加上司機條撚樣自己有政治考量
用人為親,國內貪污嚴重,再落去佢應該冇辦法連任
而家炒大獲咪變成英雄,完全掩蓋佢內政無能

侵侵好有自信,之前至講
如果佢係總統根本唔會有呢場戰爭
如果而家佢黎做總統,一下就停戰
簡單講,打個電話下令要司機去和平談判

作者: 閒人清風     時間: 2023-3-25 15:47

你班契弟、如果烏咀狗同歐洲加強經濟合作北極熊打佢就係北極熊唔啱!
可惜自己唔爭氣、軍工賣得七七八八,人才係脫蘇時走得嘅都走晒、連子宮都出租埋、經濟一點起色都冇。加上學埋歐美嗰套所謂民主、選咗條乜鳩都唔識嘅戲子佬。
內閣嗰班柒頭又係戲子佬學戲時同學、搭晒戲棚咁高調話要加入北約,以為可以振興國內經濟、人哋睇中嘅係可以北極熊側邊放國防系統而唔係經濟共同體。
俾你做北極熊忍唔忍得住?

再睇吓脫蘇後有邊個係掂?脫蘇後黑山地區分裂咗幾多個國家。有啲消失有啲被吞併。呢啲先係歐洲孤兒,身處內陸唔係極凍就係山旮旯,(好少少嘅,只有匈牙利、捷克。人哋都係當你係歐洲後花園。)其他嘅歐洲都懶得理你,黐住蘇聯嗰陣時點都叫做有補貼,雖然唔發達都不至於餓死亦唔會為種族問題打生打死,而家要食自己就想方設法去黐住歐洲。

你班契弟信奉嘅人多就係真理,咩事實都唔重要只要人多就得?
北極熊就話鳩之你八國聯軍。已經諗住大不了同你玩㩒掣大家一切由零開始。

作者: Sqdai2014     時間: 2023-3-25 16:11

引用:
原帖由 打倒環保狗 於 2023-3-24 10:46 發表

可能係,除非唔係,烏納根本不存在,只係俄佬揾個藉口揼烏鷄,引歐美白皮豬落坑,誰不知歐美白皮豬真係豬咁L蠢,真係走去跳坑
作者: Sqdai2014     時間: 2023-3-25 16:24

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2023-3-25 16:11 發表

可能係,除非唔係,烏納根本不存在,只係俄佬揾個藉口揼烏鷄,引歐美白皮豬落坑,誰不知歐美白皮豬真係豬咁L蠢,真係走去跳坑
但如果烏納真係有做dpk野,就只能夠講句自作業不可活
作者: 七條輝     時間: 2023-3-26 00:21

引用:
原帖由 閒人清風 於 2023-3-25 15:47 發表

你班契弟、如果烏咀狗同歐洲加強經濟合作北極熊打佢就係北極熊唔啱!
可惜自己唔爭氣、軍工賣得七七八八,人才係脫蘇時走得嘅都走晒、連子宮都出租埋、經濟一點起色都冇。加上學埋歐美嗰套所謂民主、選咗條乜鳩都唔識嘅戲子佬。
內閣嗰班柒頭又係戲子佬學戲時同學、搭晒戲棚咁高調話要加入北約,以為可以振興國內經濟、人哋睇中嘅係可以北極熊側邊放國防系統而唔係經濟共同體。
俾你做北極熊忍唔忍得住?

再睇吓脫蘇後有邊 ...
人多就係真理? 你一定係話緊成日搬14億假人出嚟晒馬嗰個嘞
作者: 閒人清風     時間: 2023-3-26 02:48

岸鳩嘅先會話十四億嘅晒馬。
同邊個晒馬?
十四億係邊度駐軍晒馬呀?
聯合國唔慌唔周圍晒馬。
聯合國有邊個成員國企出嚟勸和呀?
最近勸和嘅係邊個?
連戲子佬都想搵十四億去斡旋。

估唔到而家仲有人白痴到咁、天生岸鳩難自棄。
係唔識字定係無睇新聞?

作者: 閒人清風     時間: 2023-3-26 03:44

記得98年美籍猶太鬼係泰國狙擊成功。想連香港都拿下。
結果蝕到眼凸挾住條尾走。
就係有啲咁人注定俾人割完韭菜仲要笑笑口。
唔知係食懵咗定係腦入水笨實得你丫。
鬼佬屎好味啲?
作者: 閒人清風     時間: 2023-3-26 10:03

德國聯邦議院議員 克勞斯·恩斯特:俄烏衝突產生的根源在於美國及北約成員國違背了他們對俄羅斯的安全承諾,違背了自兩德統一以來的安全承諾。這一承諾就是「北約不會東擴」。如果我們回顧一下1990年至2022年的歷史,就會發現北約實際上一直在向俄羅斯方向擴張,俄羅斯的安全利益被無視了。
恩斯特認為,俄烏衝突之後,美國攫取了巨大的經濟利益,美國並不希望衝突結束。
德國聯邦議院議員 克勞斯·恩斯特:我擔心美國不會接受和平解決衝突問題的方案,這是一場代理人戰爭,雖然在戰場上表現出來是俄烏之間的衝突,但背後是美國的利益,美國從中獲取了最大的利益。

美國首都華盛頓周日(19日)有上千人從林肯紀念堂遊行至白宮抗議,要求美國停止對烏克蘭運送武器,並解散北約。

德法意等多個歐洲國家近日爆發多場反北約示威活動,遊行民眾要求以美國為首的北約停止對烏克蘭運送武器。

作者: PLN漂流男     時間: 2023-3-27 10:44

引用:

第二条
  一、...。
  二、...。
  三、...。
  ...
聯合國憲章? 哈哈, 請聽聯合國是怎樣解釋的 :
美军在叙利亚基地遭袭后,发动空袭报复,总台记者提问联合国对此事的看法。于是有了下面的精彩碾压,没错,根本就谈不上交锋,就是单方面碾压。联合国面对美国的非法军事侵占如此双标和袒护,它的小弟们更是可想而知了!不知乌粉敢不敢表个态~~
总台记者徐德智:关于叙利亚,我有些问题。昨天,美国在叙利亚东北的基地遭到无人机袭击,导致一死六伤,随后美国发动空袭,导致叙利亚11人死亡。关于这一事件,秘书长有何回应?
联合国秘书长副发言人法尔汉·哈克:当然,我们一直对正持续的紧张态势担忧,我们正努力寻求降低各种势力在叙力量间的紧张情势,我们也会继续这些努力。
记者:这次你们不呼吁所有人尊重叙利亚主权和领土完整了?
发言人:当然,这,这是毫无疑问的,显然,叙利亚主权和领土完整得到遵守是非常重要的。与此同时,你也知道,关于,额,嗯,额,叙利亚外国力量的复杂性,但我们呼吁各方保持克制。
记者:但是你觉得美国在叙利亚的军事存在是非法的吗?
发言人:啊,这,这不是当前我们处理的问题,那里有战争啊,但这,我们......这,我们......
记者:因为听起来很熟悉啊。这周我们讨论了各种联合国宪章、国际法和相关决议,但我听上去,一个外国军事存在、外国军事基地未经许可在另一个国家建立,听起来跟另一件事好像啊。
发言人:啊,啊,我会把分析的事交给你,现在,在当下,在当前,没有......
记者:到底叙利亚和乌克兰,在这个局面有何区别?
发言人;叙利亚境内没有美国的军队,所以,额,我没有,这不是类似的状况。
记者:你是说没有美军人员在叙利亚?军事人员在叙利亚,那他们是怎么受伤的?
发言人:额......
记者:很奇怪不是么?
记者:哦,对了,如果我们要看决议,还有国际法,我还真有个决议。安理会,应该是安理会2254号决议,在序言段落说,重申对阿拉伯叙利亚共和国主权、独立、统一和领土完整的坚定承诺,以及对《联合国宪章》宗旨和原则的坚定承诺。
发言人:是的,我知道,你也看到,决议已经被安理会成员采纳。
记者:是,所以回到我的问题,美国在叙利亚的基地存在是不是非法的?
记者:如果依照我刚才念的相关决议。
发言人:是,相关决议确实呼吁了,我们也呼吁各种尊重,目前我只能说到这儿了......
作者: Albert_Yip     時間: 2023-3-27 11:00

引用:
原帖由 閒人清風 於 2023-3-26 10:03 發表

德國聯邦議院議員 克勞斯·恩斯特:俄烏衝突產生的根源在於美國及北約成員國違背了他們對俄羅斯的安全承諾,違背了自兩德統一以來的安全承諾。這一承諾就是「北約不會東擴」。如果我們回顧一下1990年至2022年的歷史,就會發現北約實際上一直在向俄羅斯方向擴張,俄羅斯的安全利益被無視了。
恩斯特認為,俄烏衝突之後,美國攫取了巨大的經濟利益,美國並不希望衝突結束。
德國聯邦議院議員 克勞斯·恩斯特:我擔心美國 ...
更多得多的反俄示威你唔講嘅?
一個德國議員撐俄都攞嚟講, 其餘議員反俄你唔講?
作者: PLN漂流男     時間: 2023-3-27 11:00

借用"毒舌大狀"名句:
"法律面前, 窮人含撚”
憲章面前, 美帝平等, 俄國含撚。
作者: PLN漂流男     時間: 2023-3-27 11:23

引用:
原帖由 dl467689 於 2023-3-22 15:57 發表

學下歷史啦:
    1999年美國不經聯合國而空襲轟炸南斯拉夫3個月是否違反憲章?
    2001年美國不經聯合國而入侵阿富汗20年是否是反憲章?
    2003年美國手持一袋洗衣粉不經聯合國而入侵伊拉克8年是否違反憲章?
    2017年美國對叙利亞……
聯合國去咗邊?
而家又走出嚟柒?
作者: wilsonkf     時間: 2023-3-27 11:47

咁你可能要踢左英法兩國走先,聯合國成立後,佢地飲頭啖湯,1956年首先搞埃及,企圖佔據蘇彝士運河

美國果D光輝戰績,上面有講,就唔洗重覆

作者: 伍皓昌     時間: 2023-3-27 12:55

引用:
原帖由 PLN漂流男 於 2023-3-27 10:44 發表

聯合國憲章? 哈哈, 請聽聯合國是怎樣解釋的 :
美军在叙利亚基地遭袭后,发动空袭报复,总台记者提问联合国对此事的看法。于是有了下面的精彩碾压,没错,根本就谈不上交锋,就是单方面碾压。联合国面对美国的非法军事侵占如此双标和袒护,它的小弟们更是可想而知了!不知乌粉敢不敢表个态~~
总台记者徐德智:关于叙利亚,我有些问题。昨天,美国在叙利亚东北的基地遭到无人机袭击,导致一死六伤,随后美国发动空袭,导 ...
網上有呢段視頻, 好治癒

作者: 亞洲巨炮     時間: 2023-3-27 12:55

引用:
原帖由 PLN漂流男 於 2023-3-27 11:00 發表

借用"毒舌大狀"名句:
"法律面前, 窮人含撚”
憲章面前, 美帝平等, 俄國含撚。
俄羅斯含過乜嘢撚攪到要入人國土殺人?
作者: PLN漂流男     時間: 2023-3-27 13:05

引用:
原帖由 亞洲巨炮 於 2023-3-27 12:55 發表

俄羅斯含過乜嘢撚攪到要入人國土殺人?
請你向美國主子提同樣問题吧
作者: 閒人清風     時間: 2023-3-27 14:44

引用:
原帖由 Albert_Yip 於 2023-3-27 11:00 發表

更多得多的反俄示威你唔講嘅?
一個德國議員撐俄都攞嚟講, 其餘議員反俄你唔講?
點解我要講更多人反俄?呢啲人咪好似你咁囉。

真係咁鳩得閒打柒佢?
傾又傾過俾足晒面條戲子佬!
要怪就怪戲子佬啦。
呢啲叫自作孽不可活。

你咁撚鍾意同情點解你唔同情被老美制裁嘅國家?
人哋嘅人民一樣係咁無辜。
作者: 閒人清風     時間: 2023-3-27 14:49

連俄羅斯點解要開戰都唔知。
呢啲咪係白痴囉。
因為俄羅斯得閒冇嘢做?
世上岸鳩嘅人永遠唔會孤單。
作者: kw_lam     時間: 2023-3-27 14:51

聯合國副秘書長發言人被問到好無奈

https://www.youtube.com/watch?v=bFaJjZGW35g

https://weibo.com/7561300404/MzaF6eLlj

https://press.un.org/en/2023/db230324.doc.htm
作者: jksoswow     時間: 2023-3-28 08:02

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2023-3-27 12:55 發表

網上有呢段視頻, 好治癒
https://youtu.be/bFaJjZGW35g
作者: 打倒環保狗     時間: 2023-3-28 17:42

引用:
原帖由 閒人清風 於 2023-3-27 14:49 發表

連俄羅斯點解要開戰都唔知。
呢啲咪係白痴囉。
因為俄羅斯得閒冇嘢做?
世上岸鳩嘅人永遠唔會孤單。
俄羅斯點解要開戰?
你睇佢佔領緊咩地方咪知囉
佢要條海岸線連結克里米亞吖嘛
但舊年入侵烏克蘭時佢話係因為烏克蘭靠攏北約噃, 又話要緩衝區嘛, 咁同條海岸線何關係?
根本北約擴充同需要緩衝都係藉口, 你知我知個個都知, 扮咩無知
作者: 閒人清風     時間: 2023-3-28 17:53

白痴得交關,邊個交戰唔係封鎖海岸線㗎同航空要道㗎?
俾北約狗支援烏咀狗?
白痴夾無知。
美狗而家都係用緊呢種戰略對中國㗎啦。未打都已經用海上圍堵戰略,無睇新聞呀?咁臺海緊張同海上圍堵又有咩關係呀!咪四個字(海上封鎖)
無知真係唔使扮。
唔知嘅睇吓新聞、去年烏咀狗有幾多農作物出口?
呢樣同戰略有冇關係呀!

美狗入侵海灣咁耐、點解仲要派軍艦去封鎖呀,就係要重創伊朗嘅石油經濟。
你班契弟唔去譴責美狗?

作者: SOMA1963     時間: 2023-3-29 01:03

引用:
原帖由 dl467689 於 2023-3-22 15:57 發表

你攪錯咗, 俄 老唔係入侵烏克蘭, 而家係一D獨立國家加入俄國
作者: krolik     時間: 2023-4-7 22:22

全世界有啲常識嘅人都知偽烏克蘭國係俄羅斯一部份,只係唔方便講出口
作者: 寒冬小老闆