標題: 中國對烏克蘭一點興趣也沒有 [打印本頁]

作者: 真面目     時間: 2023-3-21 12:41

烏克蘭已經成為殘廢,而且是美國忠實的走狗,所以中國沒有興趣插手調解。
作者: (b.b)     時間: 2023-3-21 13:02

早幾年想收購果間馬達西奇公司依家打爛晒
作者: 樹下深情的P圖     時間: 2023-3-21 13:24

引用:
原帖由 (b.b) 於 2023-3-21 13:02 發表

好彩無買到
作者: 真面目     時間: 2023-3-21 13:41

引用:
原帖由 樹下深情的P圖 於 2023-3-21 13:24 發表

好彩無買到
北京天驕公司已經入股46億美元,被司機充公了。
作者: 真面目     時間: 2023-3-21 13:44

其實根本也沒有和解的可能,解除對俄國制裁,解除對俄國資金的凍結,美歐不會答應,打到天荒地老吧。
作者: pooh24680     時間: 2023-3-21 14:10

引用:
原帖由 真面目 於 2023-3-21 13:44 發表

其實根本也沒有和解的可能,解除對俄國制裁,解除對俄國資金的凍結,美歐不會答應,打到天荒地老吧。
錢同制裁 相對係小問題

壓根就係烏頭要入北約,唔好講部署導彈咁大鑊,單係邊境駐幾萬美軍都對俄毛極大威脅

呢個底線,打過抗美援朝嘅中國一定知
作者: 真面目     時間: 2023-3-21 14:23

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-3-21 14:10 發表

錢同制裁 相對係小問題

壓根就係烏頭要入北約,唔好講部署導彈咁大鑊,單係邊境駐幾萬美軍都對俄毛極大威脅

錢同制裁是最大的問題,美軍大毛從來都不怕,俄國有核武在美軍才怕死。
作者: 真面目     時間: 2023-3-21 14:24

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-3-21 14:10 發表

錢同制裁 相對係小問題

幾萬美軍在核武面前都是垃圾。
作者: pooh24680     時間: 2023-3-21 14:55

引用:
原帖由 真面目 於 2023-3-21 14:24 發表

幾萬美軍在核武面前都是垃圾。
夠膽用核,美蘇都用過N次

邊境駐軍嘅威脅,老毛 寧願面對食原子彈嘅風險 都要打韓戰,仲要即打
你覺得佢好傻?

基輔距離莫斯科一千公里唔夠,仲要有路網,一馬平川,㸪俄毛要出兵,就係要避免呢個情況出現
作者: 真面目     時間: 2023-3-21 15:06

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-3-21 14:55 發表

夠膽用核,美蘇都用過N次

邊境駐軍嘅威脅,老毛 寧願面對食原子彈嘅風險 都要打韓戰,仲要即打
你覺得佢好傻?

基輔距離莫斯科一千公里唔夠,仲要有路網,一馬平川,㸪俄毛要出兵,就係要避免呢個情況出現
美蘇沒有動用核武跟膽量沒有半毛錢關系,美蘇雙方都沒有入侵對方,所以沒有必要用核武。

一馬平川就能打下莫斯科?希特拉都沒能打下莫斯科,美國陸軍很拉垮,當年志願軍都能打敗美軍。
作者: pooh24680     時間: 2023-3-21 15:10

引用:
原帖由 真面目 於 2023-3-21 15:06 發表

美蘇沒有動用核武跟膽量沒有半毛錢關系,美蘇雙方都沒有入侵對方,所以沒有必要用核武。

一馬平川就能打下莫斯科?希特拉都沒能打下莫斯科,美國陸軍很拉垮,當年志願軍都能打敗美軍。
唉……..

1 當日的距離由柏林開咗2 當日嘅德軍,仲係 車 馬混合 後勤保給

蘇聯頂得住,背後係美國大力援助

志願軍只係互有勝負,以38線為終,仲未可以趕美軍落海

或者呢度都係老毛信徒多,美帝係紙丈老虎
不過老毛係好認真打老虎

作者: 真面目     時間: 2023-3-21 15:12

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-3-21 15:10 發表

唉……..

1 當日的距離由柏林開咗2 當日嘅德軍,仲係 車 馬混合 後勤保給

蘇聯頂得住,背後係美國大力援助
不用玩假設,沒有意義,二戰初美國還支援過德國與日本呢。
作者: pooh24680     時間: 2023-3-21 15:16

引用:
原帖由 真面目 於 2023-3-21 15:12 發表

不用玩假設,沒有意義,二戰初美國還支援過德國與日本呢。
有時間自己睇下2戰美國點援助蘇聯
太多野唔想打字打到斷手
作者: kingking99     時間: 2023-3-21 15:40

引用:
原帖由 真面目 於 2023-3-21 12:41 發表

烏克蘭已經成為殘廢,而且是美國忠實的走狗,所以中國沒有興趣插手調解。
中國還對要求烏克蘭還錢有興趣
作者: pp炸蝦     時間: 2023-3-21 16:03

引用:

中國男人對烏克蘭美女就有興趣!
作者: rayhome99     時間: 2023-3-21 18:27

引用:
原帖由 真面目 於 2023-3-21 14:23 發表

錢同制裁是最大的問題,美軍大毛從來都不怕,俄國有核武在美軍才怕死。
我諗主要問題係,喺俄羅斯週圍部署導彈和反導飛彈,幾分鐘內就射到莫斯科,而由俄羅斯發射的導彈則被周邊國家攔截,射到美國的機會大減,令核戰期間俄國處於劣勢,處於捱打局面。
作者: 真面目     時間: 2023-3-21 18:34

引用:
原帖由 rayhome99 於 2023-3-21 18:27 發表

我諗主要問題係,喺俄羅斯週圍部署導彈和反導飛彈,幾分鐘內就射到莫斯科,而由俄羅斯發射的導彈則被周邊國家攔截,射到美國的機會大減,令核戰期間俄國處於劣勢,處於捱打局面。
核彈被成功攔截過嗎?你在想入菲菲吧,美國都沒有把握攔截,周邊國家能攔截?笑死人啦。
作者: krolik     時間: 2023-3-21 19:23

香港人一定要記住偽烏克蘭國納粹2019年派人嚟香港搞事嘅仇恨
作者: autobahn     時間: 2023-3-21 21:20

引用:
原帖由 (b.b) 於 2023-3-21 13:02 發表

美国出面叫宅男司机阻止收购,違约金又未赔!
作者: 東熱汁男     時間: 2023-3-21 22:22

引用:

歐美凍結D錢已洗哂,边有得還
作者: oyear     時間: 2023-3-22 08:43

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-3-21 15:16 發表

有時間自己睇下2戰美國點援助蘇聯
太多野唔想打字打到斷手
2戰唔係蘇聯,法國一早淪陷啦
你唔講既?
作者: freeyauchan     時間: 2023-3-22 08:59

引用:

你的無知幾有趣!如果想問點解咁形容你!  你了解下近二十年的國際大事件發展!
作者: pooh24680     時間: 2023-3-22 09:25

引用:
原帖由 oyear 於 2023-3-22 08:43 發表

你唔講既?
法國淪陷 關蘇聯乜事?故步自封自己攞嚟衰

美國援助英國係用租借法案,食晒佢啲大西洋基地
另外啲錢係要還

到蘇聯就唔理咁多即援,唔係良心發現,係蘇聯死埋 德國就獨霸歐洲,英國投降只係 時間問題,有晒資源絕對有能力同美國爭霸
作者: 一個討論者3.0     時間: 2023-3-22 09:33

引用:
原帖由 真面目 於 2023-3-21 13:41 發表

北京天驕公司已經入股46億美元,被司機充公了。
睇嚟烏克蘭已經冇錢賠了
作者: 真面目     時間: 2023-3-22 10:04

烏克蘭在中國眼中與阿富汗無異,雖然同情當地居民,但也有心無力,美帝制造的惡果,讓全世界看清事實。
作者: 真面目     時間: 2023-3-22 10:07

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2023-3-22 08:59 發表

你的無知幾有趣!如果想問點解咁形容你!  你了解下近二十年的國際大事件發展!
又不見你有何高見?
作者: 樹下深情的P圖     時間: 2023-3-22 10:32

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2023-3-22 09:33 發表

睇嚟烏克蘭已經冇錢賠了
冇錢賠,打到爛曬都係好事。
作者: 大有爺     時間: 2023-3-22 13:21

引用:

唔停戰中國遲早有日,被迫唔同型式參戰。
作者: 真面目     時間: 2023-3-22 13:30

引用:
原帖由 大有爺 於 2023-3-22 13:21 發表

唔停戰中國遲早有日,被迫唔同型式參戰。
美國想打落去,中國勸也沒有用,不要太理想化。
作者: freeyauchan     時間: 2023-3-22 13:36

引用:
原帖由 真面目 於 2023-3-22 10:07 發表

又不見你有何高見?
要高見?  是否比d禮貌  請教下別人?
作者: 6674     時間: 2023-3-22 13:40

一片頹垣敗瓦,要重建起碼十年,亦唔好旨意有錢收。更重要是,人材和囡囡已經流失。
中俄剛達成協議,發展西北航道,那時候礦產、農作物、石油便可大量輸入華北華東,亦縮短航程。俄佬核子破冰船天下第一。
作者: 大有爺     時間: 2023-3-22 14:38

引用:
原帖由 6674 於 2023-3-22 13:40 發表

一片頹垣敗瓦,要重建起碼十年,亦唔好旨意有錢收。更重要是,人材和囡囡已經流失。
中俄剛達成協議,發展西北航道,那時候礦產、農作物、石油便可大量輸入華北華東,亦縮短航程。俄佬核子破冰船天下第一。
烏克蘭重好有價值
作者: 6674     時間: 2023-3-22 14:59

引用:
原帖由 大有爺 於 2023-3-22 14:38 發表

烏克蘭重好有價值
唔好扮高深,吾該。例如?
作者: 溫暖怪異的背心     時間: 2023-3-22 15:35

不攪合這趟渾水的好
作者: 1223456     時間: 2023-3-22 16:08

引用:
原帖由 真面目 於 2023-3-21 18:34 發表

核彈被成功攔截過嗎?你在想入菲菲吧,美國都沒有把握攔截,周邊國家能攔截?笑死人啦。
要截吾係泡菜搞薩德系統中國點會大反應,同俄打烏主因既援沖區問題,真係冇影響你估俄好想打?
作者: 1223456     時間: 2023-3-22 16:11

引用:
原帖由 oyear 於 2023-3-22 08:43 發表

你唔講既?
有冇蘇聯其實法國都係廢美國所謂援,只係要分散個戰場吾好圍到美國,D美粉一直扮盲
作者: 一個討論者3.0     時間: 2023-3-23 09:36

引用:
原帖由 樹下深情的P圖 於 2023-3-22 10:32 發表

冇錢賠,打到爛曬都係好事。
馬達西奇發動機廠就俾俄軍打到爛晒了
作者: pooh24680     時間: 2023-3-23 09:43

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2023-3-23 09:36 發表

馬達西奇發動機廠就俾俄軍打到爛晒了
中國要嘅唔係間廠,係夾萬入面啲實驗數據
同一系列 設計/工藝方案
可以即時解決 有/冇 問題
好/壞 都係要靠日後自己燒錢燒時間攪
作者: 一個討論者3.0     時間: 2023-3-23 09:48

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-3-23 09:43 發表

中國要嘅唔係間廠,係夾萬入面啲實驗數據
同一系列 設計/工藝方案
可以即時解決 有/冇 問題
好/壞 都係要靠日後自己燒錢燒時間攪
我都認為中國應該自己研發,一步一脚印。自己研究得到嘅就係自己嘅……好似高端晶片技術咁,反正而家中國有的是錢同人才
作者: pooh24680     時間: 2023-3-23 10:04

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2023-3-23 09:48 發表

我都認為中國應該自己研發,一步一脚印。自己研究得到嘅就係自己嘅……好似高端晶片技術咁,反正而家中國有的是錢同人才
兩睇啦
40年前 中國黎明發動機廠 所有院士,聯署反對引入 AF31 生產線,誓要攻克太行。雖然開頭係「極苦」,太行太不行,幾十年來 翻雲覆雨 終於攪店 撐起半邊天,黎緊仲有 峨嵋

不過中國要嘅發 發動機「種類」係好多,數量又偏偏唔夠多唔可以 叫阿公科水立項,最常見於 各大出口 教練機 及 無人機,利劍 就係缺一個無加力引擎
呢啲情況,就係馬達西奇嘅用處

更重要係佢地做實嘅數據,可以行少好多 地雷陣

作者: 明亮的晨星二     時間: 2023-3-23 10:15

引用:
原帖由 pp炸蝦 於 2023-3-21 16:03 發表

呢樣真呀,我都想請個烏國女傭
作者: 明亮的晨星二     時間: 2023-3-23 10:18

引用:
原帖由 1223456 於 2023-3-22 16:11 發表

有冇蘇聯其實法國都係廢美國所謂援,只係要分散個戰場吾好圍到美國,D美粉一直扮盲
自從拿破崙三世戰死之後,法國一直慢慢地沉淪,二戰後已經是一個廢國,現在更如是
作者: 樹下深情的P圖     時間: 2023-3-23 12:36

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-3-23 10:04 發表

兩睇啦
40年前 中國黎明發動機廠 所有院士,聯署反對引入 AF31 生產線,誓要攻克太行。雖然開頭係「極苦」,太行太不行,幾十年來 翻雲覆雨 終於攪店 撐起半邊天,黎緊仲有 峨嵋

不過中國要嘅發 發動機「種類」係好多,數量又偏偏唔夠多唔可以 叫阿公科水立項,最常見於 各大出口 教練機 及 無人機,利劍 就係缺一個無加力引擎
呢啲情況,就係馬達西奇嘅用處

更重要係佢地做實嘅數據,可以行少好 ...
絕對同意。但已經俾烏仔掠咗水,冇得賠。睇住佢俾人炸爛,都係好事。
作者: 真面目     時間: 2023-3-23 14:14

烏克蘭是甲甴國,完全沒有必要介入調解。
作者: molittlemo     時間: 2023-3-23 21:38

引用:

錢同制裁 相對係小問題

開頭係咁.
但去到今時今日, 又有D變左質.
老習見完普京~
呢個世界既格局已經變到歐美 vs 全世界.
三哥唔中意中國, 但又會比面老俄.
沙地伊朗又埋中國堆.
非洲唔駛講, 更加係中國老朋友.
作者: breadstick     時間: 2023-3-24 22:13

引用:
原帖由 pp炸蝦 於 2023-3-21 16:03 發表

應該係烏克蘭女仔对中國男仔有興趣.