標題: 移加港人嫌生活太平靜欲回流返港 呻居住環境壓抑:靜到有內疚感 [打印本頁]

作者: kklkenny     時間: 2023-3-21 08:29

加拿大於2021年向港人推出「救生艇計劃」,讓港人能透過讀書或工作獲得永久居民身份,再而申請成為加拿大公民,計劃一推出即吸引不少港人移民至加拿大。但於今日(20日),有已經移加的港人表示「打算喺加拿大回流香港」,因他移民後發現自己對當地生活文化等等都「麻麻地」,令他不但「冇感」,甚至感「反感」。

有移加港人於網上討論區上發文表示,自己現打算從加拿大「回流香港」。他指自己是「self-employment」(自僱人士),回流香港並非主要為錢,而是因自己與家人關係十分好,但父母並不會跟隨其前往加拿大,他亦「唔會揼低佢地」,所以有此想法。

此外,樓主表示自己對於加拿大當地的生活環境和文化,其實都只是「麻麻地」,對於當地的事物,自己可說是「冇感」,甚至覺得「反感」,尤其是當地的居住環境。他指於加拿大居住「住得太peaceful」,生活「平靜到有內疚感」,令他感到「壓抑」。他亦指當初離開香港是因覺得「香港已經變晒」,但「無可否認」當他真的移民後才發覺自己「唔鍾意加拿大」。

帖文一出即引起網民熱論,網民表示「你個移民初心呢」,「咁唔捨得當初就咪揀移民」。有網民亦翻出樓主於一年前以「唔好再留係香港啦」為題所發的帖文,當中樓主指「留係度仲有咩意思,That’s not HK anymore」,網民對此表示「2年就打倒自己」,更指樓主「真係好矛盾」。

其實加拿大的生活對於港人來說是否真的難以適應?透過加拿大「救生艇計劃」到當地留學的港人Sandy曾接受《開罐》Opener訪問時表示,加拿大的生活的確有令港人「唔習慣」的事,她指當地購物需付13%消費稅,到餐廳食飯又要付至少「13%小費」,令她慨嘆當地「呼吸都要俾13%稅」。除了稅務外,Sandy更列出2件移民後超不習慣的事,大家快看看吧!

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/879 ... utm_medium=referral
作者: 綠腳趾     時間: 2023-3-21 08:34

引用:
他指自己是「self-employment」(自僱人士),回流香港並非主要為錢
佢個袋無銀之餘,此地都無銀
作者: 北投公園     時間: 2023-3-21 08:36

大灣區夠晒熱鬧,轉行移民去大灣區囉!😋
作者: 怒風     時間: 2023-3-21 08:39

藉口多多
作者: st105     時間: 2023-3-21 08:42

靜到有內疚感?即係點?
作者: banjo.     時間: 2023-3-21 08:42

呢啲刁民, 住旺角都啱9哂佢.
作者: jumboleung     時間: 2023-3-21 08:44

嗰邊冇嘢撈,又悶到發慌。仲唔返嚟香港搵錢呀?
作者: andysan4     時間: 2023-3-21 08:47

https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/7ad59fb0243791580380543670/xBa1VsGLXPUA.mp4?videoid=243791580380543670
作者: billyfung11     時間: 2023-3-21 08:49

最緊要
醒少少都做唔到既爛屍5毛信
又可以圍爐賺5毛
作者: richardli008     時間: 2023-3-21 08:53

香港人習慣熱鬧,加拿大人喜歡平靜安逸生活,根本完全兩極。其實香港人移民心態絕大部份係因為患有恐懼中共症。有啲人覺得香港比內地高一等點解要被上面管無自由仲要睇上面面色做人。另外有啲就覺得上一代千辛萬苦逃難黎香港避開共產黨呢家又點會想再次被共產黨管,所以又要二次逃難!但其實佢哋思想只係停留在係幾十年前而無去真正了解和接受現實改革後嘅中國,只會不斷逃避。甚至好似外國政客咁無中生有咁將自身問題歸咎于中國。
作者: 小李廣花榮00

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: touya08     時間: 2023-3-21 08:54

她指當地購物需付13%消費稅,到餐廳食飯又要付至少「13%小費」???

算少了, 我朋友新加坡返嚟聚舊同我講, 佢地出街食野要畀18%消費稅, 怪唔之得福利咁好既地方原來都係由自己從少出錢到老畀返你
作者: kks668     時間: 2023-3-21 08:54

點會平靜?尾國可能好快會食咗加麻大啦,到時要去打仗的🤭🤭
作者: andysan4     時間: 2023-3-21 08:55

引用:
原帖由 billyfung11 於 2023-3-21 08:49 發表

最緊要
醒少少都做唔到既爛屍5毛信
又可以圍爐賺5毛
billy仔仲未劈炮移民?
作者: 北投公園     時間: 2023-3-21 08:56

引用:
原帖由 touya08 於 2023-3-21 08:54 發表

她指當地購物需付13%消費稅,到餐廳食飯又要付至少「13%小費」???

算少了, 我朋友新加坡返嚟聚舊同我講, 佢地出街食野要畀18%消費稅, 怪唔之得福利咁好既地方原來都係由自己從少出錢到老畀返你
但係加拿大俾咗消費稅後,物價仲平過香港喎
作者: billyfung11     時間: 2023-3-21 08:56

引用:
原帖由 andysan4 於 2023-3-21 08:55 發表

小朋友
俠之大者,為國為民
你知唔知邊個係郭靖?
作者: siuhung     時間: 2023-3-21 09:01

覺得靜,咪係加拿大間大屋的牆上貼滿告示貼去扮連農牆,日日夜夜開大個電視播放 19年香港社會運動的大場面,記得在牆上寫埋「乜乜死全家」,咁就可以去緬懷當日的情懷與氣氛,保證生活唔會咁苦悶呀,網上睇到有移英 BNOer 就係咁做囉!
作者: kks668     時間: 2023-3-21 09:03

引用:
原帖由 siuhung 於 2023-3-21 09:01 發表

覺得靜,咪係加拿大間大屋的牆上貼滿告示貼去扮連農牆,日日夜夜開大個電視播放 19年香港社會運動的大場面,記得在牆上寫埋「乜乜死全家」,咁就可以去緬懷當日的情懷與氣氛,保證生活唔會咁苦悶呀,網上睇到有移英 BNOer 就係咁做囉!
社會運動?已定性為暴動啦!😌
作者: ~JustinBeaver~     時間: 2023-3-21 09:03

平心不作虧心事,夜半敲門也不驚!
條友因太靜有內疚感,要查吓有冇掟x油彈
作者: touya08     時間: 2023-3-21 09:04

引用:
原帖由 北投公園 於 2023-3-21 08:56 發表

但係加拿大俾咗消費稅後,物價仲平過香港喎
運費加代理費, 香港買外國貨緊係貴過外國買外國貨, 你唔用東南亞貨比較??? 外國買東南亞貨咪一樣貴, 我就唔信移咗去果班人日日食魚食牛排......
作者: siuhung     時間: 2023-3-21 09:04

引用:
原帖由 kks668 於 2023-3-21 09:03 發表

社會運動?已定性為暴動啦!😌
果班人唔認架,所以唔使講咁白,大家明就好!
作者: bebe1226     時間: 2023-3-21 09:05

呢D人政治心態根本冇變,只係返來香港生活,佢哋幻想有一日如果白人國攻打中國同香港就可以同白人裏應外合圍堵中國,佢哋好希望香港尤白人國管治可以唔駛再移民,所以呢D人真係唔好返來香港生活只係來香港旅遊就可以
作者: 豆官     時間: 2023-3-21 09:05

個心唔夠靜,理性d
去果邊打番幾年坐先再決定
作者: 胡姬爸爸     時間: 2023-3-21 09:08

引用:
原帖由 st105 於 2023-3-21 08:42 發表

靜到有內疚感?即係點?
冇得裝修,行行企企好內疚。
作者: Duncan_Nadal     時間: 2023-3-21 09:11

早知今日,何必當初
作者: 虎門叮噹     時間: 2023-3-21 09:11

仲番嚟仲咩,平平靜靜喺嗰便過活,可能有日兩脚一伸就解脱啦
作者: peterwu9     時間: 2023-3-21 09:12

使乜咁多理由,一句撈唔掂就得。
作者: c.keung     時間: 2023-3-21 09:14

加拿大唔習慣咪過英國囉,英國一定好,冇得唔好,總之返香港一定唔好,樓主要堅持初心,返嚟你人生就冇意義,我哋會支持你架
作者: VegetaSuper     時間: 2023-3-21 09:16

一般加拿大人打份工係冇能力平時出街食。好多時都係去pizza店。一年去一兩次要著得靚靚,飲埋酒。

平時周末去買下日用品,修理花園。

「唔會揼低佢地」佢決定去移民果一刻已經揼低左佢地。
作者: 三級警司     時間: 2023-3-21 09:16

引用:
原帖由 虎門叮噹 於 2023-3-21 09:11 發表

仲番嚟仲咩,平平靜靜喺嗰便過活,可能有日兩脚一伸就解脱啦
三等公民:等食等訓等S
作者: 三級警司     時間: 2023-3-21 09:17

引用:
原帖由 ~JustinBeaver~ 於 2023-3-21 09:03 發表

平心不作虧心事,夜半敲門也不驚!
條友因太靜有內疚感,要查吓有冇掟x油彈
搵皇家騎警探佢
作者: GS獅王     時間: 2023-3-21 09:17

引用:
原帖由 richardli008 於 2023-3-21 08:53 發表

香港人習慣熱鬧,加拿大人喜歡平靜安逸生活,根本完全兩極。其實香港人移民心態絕大部份係因為患有恐懼中共症。有啲人覺得香港比內地高一等點解要被上面管無自由仲要睇上面面色做人。另外有啲就覺得上一代千辛萬苦逃難黎香港避開共產黨呢家又點會想再次被共產黨管,所以又要二次逃難!但其實佢哋思想只係停留在係幾十年前而無去真正了解和接受現實改革後嘅中國,只會不斷逃避。甚至好似外國政客咁無中生有咁將自身問題歸咎于中國。
師兄睇野通透,可惜好多眼盲心盲。裝睡的人不會醒
作者: s-chris     時間: 2023-3-21 09:18

短期係錢嘅問題
長期係個人能力問題
兩樣都唔達標就真係快啲回流好過
作者: GS獅王     時間: 2023-3-21 09:18

引用:
原帖由 c.keung 於 2023-3-21 09:14 發表

加拿大唔習慣咪過英國囉,英國一定好,冇得唔好,總之返香港一定唔好,樓主要堅持初心,返嚟你人生就冇意義,我哋會支持你架
講得好,香港最L衰
作者: ifung5     時間: 2023-3-21 09:19

靜風熏得黃人醉,直把戇州當杭州。

作者: kingkong_hk     時間: 2023-3-21 09:19

悶爆就悶爆啦

洗咩咁長篇
作者: domug     時間: 2023-3-21 09:19

一方水土養一方人,
就算天堂,都有撒旦要離開。
作者: wailunau1     時間: 2023-3-21 09:20

引用:
原帖由 怒風 於 2023-3-21 08:39 發表

藉口多多
原因只有一個: 莫財
作者: 馬路肥弟弟     時間: 2023-3-21 09:20

引用:
原帖由 billyfung11 於 2023-3-21 08:56 發表

小朋友
俠之大者,為國為民
你知唔知邊個係郭靖?
小說人物,,,
作者: leucocyte     時間: 2023-3-21 09:21

引用:
原帖由 st105 於 2023-3-21 08:42 發表

靜到有內疚感?即係點?
就係無得攪事,所有佢覺得不公既都無得反對,自己又唔敢帶頭
作者: 高大冰凍的世界     時間: 2023-3-21 09:22

引用:
原帖由 kklkenny 於 2023-3-21 08:29 發表

加拿大於2021年向港人推出「救生艇計劃」,讓港人能透過讀書或工作獲得永久居民身份,再而申請成為加拿大公民,計劃一推出即吸引不少港人移民至加拿大。但於今日(20日),有已經移加的港人表示「打算喺加拿大回流香港」,因他移民後發現自己對當地生活文化等等都「麻麻地」,令他不但「冇感」,甚至感「反感」。

有移加港人於網上討論區上發文表示,自己現打算從加拿大「回流香港」。他指自己是「self-employ ...
移民去時講到香港有幾差
想回來時不斷找藉口
作者: chimaylam     時間: 2023-3-21 09:22

香港人衰左要食回頭草都要扮野
作者: 幪面超人     時間: 2023-3-21 09:23

成班白痴
作者: kklkenny     時間: 2023-3-21 09:23

引用:
原帖由 richardli008 於 2023-3-21 08:53 發表

東升西落
移民西謊,未來肯定係企錯邊
作者: jerryyip119     時間: 2023-3-21 09:25

以前幸福快樂又唔知,去到別國被欺負,去個超市買野都被歧視,當然支持你地班人唔好返黎
作者: acacac     時間: 2023-3-21 09:28

又唱衰外國
黃絲意志堅定
咪再搞文宣
作者: 曲明     時間: 2023-3-21 09:29

移民班契弟好撚自私
作者: tamadabi     時間: 2023-3-21 09:33

DLLM
年零兩年都頂唔順
班忍樣仲口口聲聲攪革命喎
作者: andyy85     時間: 2023-3-21 09:33

引用:

最衰就係佢哋覺得香港人高質過內地人,但又崇洋,覺得西人高人一等
作者: chargeurs     時間: 2023-3-21 09:33

引用:

key point
作者: nlnl2020     時間: 2023-3-21 09:34

https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/92a8f273243791580363956043/SE50SuJ9M2IA.mp4?videoid=243791580363956043

去得加拿大
一定要享受香港無果D
冰上卜野運動
作者: zxcvv     時間: 2023-3-21 09:36

No!........唔好返黎呀!
作者: 煩Q死     時間: 2023-3-21 09:38

引用:

靜到有內疚感?即係點?
即係悶到癫囉!
作者: zxcvv     時間: 2023-3-21 09:38

引用:
原帖由 tamadabi 於 2023-3-21 09:33 發表

DLLM
年零兩年都頂唔順
班忍樣仲口口聲聲攪革命喎
成班仆街, 口叫反共, 自己就實際行動要共產, 仲要白痴到自己唔覺
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-21 09:40

黃人又搵藉口返香港
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-21 09:41

加拿大有自由空氣呀
作者: zhangan     時間: 2023-3-21 09:41

引用:

非常對!
作者: chugoh     時間: 2023-3-21 09:42

四十歲樓下個班大部分人悶到發霉唔會習慣, 到時自然會搵一大堆籍口, 咩照顧屋企人, 咩留港出一分力之類。
作者: gakoduck     時間: 2023-3-21 09:43

『 回流香港並非主要為錢,而是因自己與家人關係十分好,但父母並不會跟隨其前往加拿大,他亦「唔會揼低佢地」,所以有此想法.............』

咁都噏得出,人無恥真係無敵
作者: LovelyDog58

作者: zxcvv     時間: 2023-3-21 09:45

引用:

唔駛咁複雜, 其實成班都係寵壞晒既細路, 千錯萬錯別人錯, 仲有就係出黎社會以為仲係屋企, 點發脾四點掟爛野阿媽都錫住你, 阿媽真打就係阿媽錯, 全部都係未長大既細路, 仲嚴重過中二病.
作者: jk855     時間: 2023-3-21 09:45

走嘅時候大大聲 返嚟就十萬個理由          黃💩曱  垃圾本質   難怪 黃💩 夏蕙姨都返嚟 理由黃大仙 叫佢返 🤣
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-21 09:46

引用:
原帖由 jumboleung 於 2023-3-21 08:44 發表

嗰邊冇嘢撈,又悶到發慌。仲唔返嚟香港搵錢呀?
香港地,肯做搵兩餐唔難,去到外地,想做都冇得你做
作者: 阿妮呢     時間: 2023-3-21 09:46

垃圾
作者: 奇異果博士     時間: 2023-3-21 09:47

引用:

恐共嘅人十個可能有8-9個過去10年或者從未返過大陸,佢哋嘅恐共都係毒🍎同文宣得嚟。
作者: LovelyDog58     時間: 2023-3-21 09:48

引用:
原帖由 billyfung11 於 2023-3-21 08:56 發表

小朋友
俠之大者,為國為民
你知唔知邊個係郭靖?
俠之大義。。。。
切J頭,飲精血。
知你做佐大俠。
作者: dsq222     時間: 2023-3-21 09:48

回流香港並非主要為錢,而是因自己與家人關係十分好,但父母並不會跟隨其前往加拿大,他亦「唔會揼低佢地」,所以有此想法。

死返香港個原因,係唔想揼低頭父母,咁你當初移民時你又揼低佢哋? 黃狗真係食開屎,轉唔到口味
作者: zxcvv     時間: 2023-3-21 09:49

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-21 09:46 發表

香港地,肯做搵兩餐唔難,去到外地,想做都冇得你做
天使可以做G, 義士可以做扯皮條食大麻, 大家都快活似神仙, 咩冇野做呀?
作者: ngben     時間: 2023-3-21 09:50

引用:
原帖由 kklkenny 於 2023-3-21 08:29 發表

有移加港人於網上討論區上發文表示,自己現打算從加拿大「回流香港」。他指自己是「self-employ ...
曱甴抵死
作者: luckyma     時間: 2023-3-21 09:51

呼吸都要俾13%稅 
作者: zxcvv     時間: 2023-3-21 09:52

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2023-3-21 09:47 發表

恐共嘅人十個可能有8-9個過去10年或者從未返過大陸,佢哋嘅恐共都係毒🍎同文宣得嚟。
人生更精彩係北京讀過書ga, 九成九讀書唔如意就憎中國la 呢D 人心理好扭曲, 有錯一定係人地錯
作者: 零死04     時間: 2023-3-21 09:53

引用:

靜到有內疚感?即係點?
找不到工作日日在家對住四面牆。
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-21 09:54

引用:

97移民潮,好多香港人搞到妻離子散,人財兩空,今次移民潮,唔知又有幾多人重蹈覆轍??
作者: LT311     時間: 2023-3-21 09:55

平靜地呼吸自由空氣都有內疚感?
作者: 神殿老子     時間: 2023-3-21 09:55

引用:
原帖由 北投公園 於 2023-3-21 08:36 發表

大灣區夠晒熱鬧,轉行移民去大灣區囉!😋
苦海無邊 回頭是岸
作者: theharbourside     時間: 2023-3-21 09:57

那些已經移民的外國人,請你們不要再做怨婦,當初是你們決定放棄偉大社會主義祖國,今天就別罔想回流,我國14億同胞絕不歡迎
作者: 小李廣花榮00

作者: 奇異果博士     時間: 2023-3-21 09:59

引用:
原帖由 touya08 於 2023-3-21 08:54 發表

只可以講香港係豐儉由人,冇錢可以可以去大x樂、坐地鐵,有錢可以去四季,食餐飯俾20%tips都得,俾幾十萬牌費買法拉利,自己顧自己,呢啲先係自由。去外國,食個麥記、subway都成百蚊落樓,因為人工貴、稅貴,政府幫你再分配。各有各好啦,但大部分井底港蛙永遠只會係見到人好嗰面,唔會見到衰嗰面
作者: 奇異果博士     時間: 2023-3-21 10:02

引用:
原帖由 dsq222 於 2023-3-21 09:48 發表

回流香港並非主要為錢,而是因自己與家人關係十分好,但父母並不會跟隨其前往加拿大,他亦「唔會揼低佢地」,所以有此想法。

死返香港個原因,係唔想揼低頭父母,咁你當初移民時你又揼低佢哋? 黃狗真係食開屎,轉唔到口味
搬龍門、打到昨日的我係Y C本質!
作者: 大雀躍的作業     時間: 2023-3-21 10:03

住唐人街,市區中心又點會靜
作者: 人品大爆發     時間: 2023-3-21 10:04

引用:

自己扮移民人士,自己開文抱怨,再自己轉貼過嚟香討,你真係天才中嘅天才
作者: pockycat     時間: 2023-3-21 10:04

引用:

而是因自己與家人關係十分好,但父母並不會跟隨其前往加拿大,他亦「唔會揼低佢地」... 

咁當初點解又移咗過去既 當初已經揼低佢地架啦喎唔係咩
作者: 完美涼爽的海洋     時間: 2023-3-21 10:05

呢班豬西黄絲死返嚟
只會搞衰香港
作者: 貓腩     時間: 2023-3-21 10:07

引用:

係除咗呼吸唔使交稅
作者: lctj9     時間: 2023-3-21 10:07

住慣香港咁熱鬧嘅城市, 除非你本身鍾意靜, 如果唔係真係好難捱
作者: luckyma     時間: 2023-3-21 10:07

引用:
原帖由 andysan4 於 2023-3-21 08:55 發表

PK曱甴最喜歡叫人走, 自己就打死都唔L走...

作者: hingfai709a     時間: 2023-3-21 10:08

"住得太peaceful" ? 曬命?
作者: 響亮體貼的字典     時間: 2023-3-21 10:10

最主要住得唔開心,不要又說什麼家人相處好好,唔揼低佢地喇。
唔揼低之前就唔走喇。
作者: ericlkyuen     時間: 2023-3-21 10:10

正常,黃屍日日鬧香港太多人太迫生活空間太細,但其實一啲咁中意聚集同搞事嘅人又點忍受到平淡似水嘅生活吖?就算我enjoy一支公住,都會希望落街有啲人俾我望下啦
作者: 奧林巴斯     時間: 2023-3-21 10:12

加拿大都有繁華的地方的,搬去酒吧街附近保証晚晚嘈到沒有內疚感
作者: keung135     時間: 2023-3-21 10:12

引用:
原帖由 lctj9 於 2023-3-21 10:07 發表

住慣香港咁熱鬧嘅城市, 除非你本身鍾意靜, 如果唔係真係好難捱
同出家差不多

如果唔學揸車 四圍去

退休無工作嘅

又無外傭服侍  又懶清潔打理

悶囉
作者: oxygenshing     時間: 2023-3-21 10:12

都唔L知有冇變間諜
香港政府隨隨便便比呢D垃圾回流, 真濕鳩
作者: falconV8     時間: 2023-3-21 10:12

移民前冇好好考慮清楚。 
作者: keung135     時間: 2023-3-21 10:13

引用:

梗係啦

乜都要自己做 
作者: lctj9     時間: 2023-3-21 10:14

引用:
原帖由 keung135 於 2023-3-21 10:12 發表

同出家差不多

如果唔學揸車 四圍去

退休無工作嘅

又無外傭服侍  又懶清潔打理

悶囉
唔適應新生活真係會令人產生心理病
作者: caritalau     時間: 2023-3-21 10:14

引用:

其實香港人移民心態絕大部份係因為患有恐懼中共症。

要加多兩隻字 「妄想」
作者: molittlemo     時間: 2023-3-21 10:15

引用:

垃圾, 去之前唔知既咩?
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-21 10:17

引用:

香港人身在福中不知福
作者: keung135     時間: 2023-3-21 10:19

引用:
原帖由 lctj9 於 2023-3-21 10:14 發表

唔適應新生活真係會令人產生心理病
仲有 如果靠近北面

相信班粉腸 凍到唔出街 等餓死在家
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-21 10:20

引用:
原帖由 siuhung 於 2023-3-21 09:01 發表

每日定時定候,向住天空喊口號囉