標題: 美媒:美國交通部擬禁赴美中國航班飛越俄羅斯領空 [打印本頁]

作者: 飛天盒仔     時間: 2023-3-18 18:45

由於美國的航空公司無法使用俄羅斯領空,往返美國與亞洲時被迫繞道,耗費更多時間、燃料,難以與無需繞道的外國航空公司競爭,因此航企正落力遊說政府及國會,向非本地航空公司實施與本地公司相同限制,以免對手獲得競爭優勢。

真係好笑,賺唔到錢咪唔好做囉。
學埋啲曱甴衰嘢,人哋富貴就要拉埋人哋一齊仆街。  

美媒3月17日引述消息人士稱,美國交通部已起草命令,禁止赴美中國航班飛越俄羅斯領空,並已交由白宮官員審理。

《紐約時報》17日報道,由於美國的航空公司無法使用俄羅斯領空,往返美國與亞洲時被迫繞道,耗費更多時間、燃料,難以與無需繞道的外國航空公司競爭,因此航企正落力遊說政府及國會,向非本地航空公司實施與本地公司相同限制,以免對手獲得競爭優勢。

報道也引述3名知情人士稱,航企的提議似乎獲得交通部響應,交通部不久前草擬命令,禁止赴美中國航班越過俄羅斯領空,並已在13日交由白宮官員審理。

俄烏戰爭開打後,美國在2022年3月禁止在俄羅斯註冊的航班飛入本國領空,俄羅斯隨後採取對等措施,禁止美國飛機進入俄羅斯領空。

原文網址: 美媒:美國交通部擬禁赴美中國航班飛越俄羅斯領空 | 香港01 https://www.hk01.com/article/878767?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/878767/美媒-美國交通部擬禁止赴美中國航班飛越俄羅斯領空
作者: @海東青     時間: 2023-3-18 18:47

老尾幾時禁埋腥港角老太?
作者: ichthys2     時間: 2023-3-18 18:50

奸邪妖獸為打倒中國,可謂陰招盡出。
作者: sokwokwai     時間: 2023-3-18 18:51

可以令少些中國人去美國消費,還不錯的。
作者: hwwong     時間: 2023-3-18 19:02

想出這種損人不利己的陰招, 正正是美國佬最低能弱智的小學雞魚蛋攬炒政策, 事實證明美國佬是智障低能不是扮的...

作者: 豆芽生     時間: 2023-3-18 19:02

好霸道囉 自己制裁人飛唔到人哋個領空, 之後唔夠人競爭就禁飛, 如果咁都禁嘅話食屎啦呢個垃圾國家

作者: freemind1     時間: 2023-3-18 19:04

美國幾時禁止全世界,除美國人外,呼吸?
作者: sokwokwai     時間: 2023-3-18 19:07

引用:
原帖由 freemind1 於 2023-3-18 19:04 發表

很幼稚吧,美國真的瘋了。
作者: wilsonabcd     時間: 2023-3-18 19:08

中國擬禁美飛中航班禁飛日、韓、台領空!

作者: Island-Man     時間: 2023-3-18 19:12

不如禁埋用俄羅斯原油的飛機
作者: 賭爸     時間: 2023-3-18 19:14

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2023-3-18 18:45 發表

由於美國的航空公司無法使用俄羅斯領空,往返美國與亞洲時被迫繞道,耗費更多時間、燃料,難以與無需繞道的外國航空公司競爭,因此航企正落力遊說政府及國會,向非本地航空公司實施與本地公司相同限制,以免對手獲得競爭優勢。

學埋啲曱甴衰嘢,人哋富貴就要拉埋人哋一齊仆街。 :smile_ ...
真係痴撚線唔係扮
作者: freemind1     時間: 2023-3-18 19:15

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-3-18 19:07 發表

很幼稚吧,美國真的瘋了。
即係話美國已經力有不逮,冇能力之餘,影響力亦喪失。
作者: 义電機     時間: 2023-3-18 19:17

老尾真喺愛生事國家
搞到世界亂晒籠
作者: type100q     時間: 2023-3-18 19:20

美國一向都係咁
作者: Sun021212     時間: 2023-3-18 19:23

笑左。咁搞法只會堅定左加強中美斷交的決心
作者: freemind1     時間: 2023-3-18 19:28

一早講咗制裁俄佬,實際上係回力標制裁返自己。日本仔已跪

圖片附件: Screenshot_20230318_192524.jpg (2023-3-18 19:28, 461.1 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: Screenshot_20230318_192846.jpg (2023-3-18 19:29, 400.34 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: 韓風黃色神童     時間: 2023-3-18 19:29

咁都得? 美國決定俄領空由佢話事?
作者: laws168168     時間: 2023-3-18 19:31

尾國一向壞事做絕。
作者: 遊鯤     時間: 2023-3-18 19:32

沒能力解決自己嘅問題就為別人製造問題
美國嘅治國之道就係跟哋人過唔去
作者: edw42454849     時間: 2023-3-18 19:34

老尾真係弱智唔係扮架,幾時做咗俄羅斯跟班?竟然禁別國航班飛越俄羅斯?

估計呢件美國交通部揸旗友為咗要人哋嘥油,好快就強制赴美航班必需 ……………

( 環繞地球3個圈 )

才可着陸美國了 !

真係人唔笑狗都吠喇 !
作者: 趣緻寶寶     時間: 2023-3-18 19:35

點樣飛嚟都要你管
作者: hundredhundred     時間: 2023-3-18 19:38

引用:

學埋啲曱甴衰嘢,人哋富貴就要拉埋人哋一齊仆街。 :smile_ ...
遲啲飛美國航班一定要用美國油,美國機司
作者: Kingjjman     時間: 2023-3-18 19:40

你老尾不如全部生意撤出中國香港 撤走所有老尾狗拉
作者: 智若愚     時間: 2023-3-18 19:43

On撚9
作者: 冷歉     時間: 2023-3-18 19:47

美國又來小氣
強國喎。。。。發爛渣就強
作者: miumiutravel     時間: 2023-3-18 19:49

引用:

癲咗🤭🤭
作者: SOHEUNG     時間: 2023-3-18 19:50

美國日日派幾架軍機係人地國家天空直出直入, 甘咪照派軍機陪左航班直插俄國law, 甘蠢既
作者: yeungph     時間: 2023-3-18 19:52

咁刁鑽嘢都俾美國佬諗到。真係沒有最癲只有更癲。
作者: banjo.     時間: 2023-3-18 19:55

美媒又嚟9up.
作者: cunningman     時間: 2023-3-18 19:56

引用:
原帖由 freemind1 於 2023-3-18 19:04 發表

快嗱,快架嗱
作者: siuhung     時間: 2023-3-18 19:57

佢老美禁中航飛俄羅斯領空,咁中國又禁美航飛經印度領空好了,迫佢老美再飛遠d,一於鬥玩!
作者: lawumi     時間: 2023-3-18 19:59

咩邏輯?
白頭鷹制裁北極熊,北極熊反制唔畀你用佢領空
結果白頭鷹要限制埋兔仔唔准用北極熊領空咁得意
作者: cunningman     時間: 2023-3-18 20:00

引用:

証明尾角佬無哂招对付中国,亂出招
作者: Moo~     時間: 2023-3-18 20:02

迫別人增加炭排放,環保組織去晒邊
作者: cunningman     時間: 2023-3-18 20:07

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2023-3-18 19:08 發表

中國擬禁美飛中航班禁飛日、韓、台領空!
應該反制中国貨船運去日,韓,尾角的中国貨不能經由東海,南中角海,所有中国管核的海,運去日韓尾,睇下边個死先
作者: 桑下樽前     時間: 2023-3-18 20:07

咪鬼做佢生意
睇下單靠老美公司頂得幾耐
作者: briancccc     時間: 2023-3-18 20:09

引用:

美國政府,已經變成一個笑話了。
作者: qqmmpp     時間: 2023-3-18 20:09

今時今日咁嘅老尾真可悲
作者: zambo     時間: 2023-3-18 20:11

沒有最on居,只有更 on居,尾腳佬真係距離崩潰日子很近。 
作者: bnqmaksir8     時間: 2023-3-18 20:11

引用:

禁止歐美國航空飛機飛越中國上空
作者: sylm01     時間: 2023-3-18 20:12

遲啲禁埋中國火箭唔可飛上月球
作者: discuss-5     時間: 2023-3-18 20:14

傻仔
作者: 登登登登     時間: 2023-3-18 20:14

真係以為自己可以掌控天下喎
作者: cunningman     時間: 2023-3-18 20:14

引用:

天道有云:上天要你亡,必先令你瘋狂,尾角現在正步入瘋狂
作者: wilsonts     時間: 2023-3-18 20:14

損招盡出
作者: jimsonweed     時間: 2023-3-18 20:15

人哋架飛機點飛,關你老尾旦治咩!人哋飛越俄領空要同你老尾交代架!係交代都同俄羅斯交代啦!老尾越來越多智將!
作者: kwokk2014     時間: 2023-3-18 20:16

美狗真PK,
無所不用其極!
作者: 海灣捉高峰     時間: 2023-3-18 20:18

咁就唔好飛去帝國喇!
作者: 白鴿眼黨2     時間: 2023-3-18 20:19

引用:

佢滷味講公平,真係笑死人!
作者: bebe1226     時間: 2023-3-18 20:23

引用:
原帖由 豆芽生 於 2023-3-18 19:02 發表

好霸道囉 自己制裁人飛唔到人哋個領空, 之後唔夠人競爭就禁飛, 如果咁都禁嘅話食屎啦呢個垃圾國家
所以好肯定如果未來發生“世界末日”肯定是老美國發動
作者: 太卷之王     時間: 2023-3-18 20:30

引用:

你可以吾去美國喎
作者: 太卷之王     時間: 2023-3-18 20:30

引用:
原帖由 jimsonweed 於 2023-3-18 20:15 發表

人哋架飛機點飛,關你老尾旦治咩!人哋飛越俄領空要同你老尾交代架!係交代都同俄羅斯交代啦!老尾越來越多智將!
你可以吾去美國
作者: 太卷之王     時間: 2023-3-18 20:31

引用:
原帖由 白鴿眼黨2 於 2023-3-18 20:19 發表

佢滷味講公平,真係笑死人!
吾飛侵略者俄羅斯有咩吾公平?
作者: gerson161     時間: 2023-3-18 20:36

黃子華嘅魚旦論
作者: 一個中國人!

作者: 一個中國人!

作者: hk_fletcher     時間: 2023-3-18 20:40

攬炒
作者: 三碌木     時間: 2023-3-18 20:41

應該禁止呼吸俄羅斯空氣
作者: bonod     時間: 2023-3-18 20:43

美國行為笑死人
作者: ansonkpl     時間: 2023-3-18 20:46

自己無得飛都要禁別人飛,霸道得好緊要
作者: 長洲李x良     時間: 2023-3-18 20:50

火車直逹
作者: ETENHK     時間: 2023-3-18 20:50

自由市場?
作者: Alcohol618     時間: 2023-3-18 20:52

應該禁止所有去美國航班啦

個個都想閏去美國

仲點割韭菜呀
作者: 99078D     時間: 2023-3-18 20:52

lm
作者: 炎小子     時間: 2023-3-18 20:58

引用:
原帖由 Moo~ 於 2023-3-18 20:02 發表

迫別人增加炭排放,環保組織去晒邊
環保組織:美國無落柯打我哋唔敢出聲
作者: rosemary1216     時間: 2023-3-18 20:58

老美同黃L -樣,四個字:痴鳩L線。
作者: denniscwip     時間: 2023-3-18 20:59

都話美國一直用專制手段去統治全球啦。
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-18 21:01

老尾制裁俄羅斯,自己玩 L 死自己
作者: 8803510     時間: 2023-3-18 21:03

又打壓
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-18 21:03

DKLM ,點解剩係禁中國航班??
作者: CP-KELVIN     時間: 2023-3-18 21:05

引用:

無端端要D飛機兜遠路程排放多咁多二氧化碳, 不過果D濕鳩環保團體一定屁都唔敢放一個。
作者: keung1997     時間: 2023-3-18 21:06

美國正仆街!
作者: lctj9     時間: 2023-3-18 21:07

美國飛亞洲本身要經俄羅斯? 睇地圖唔似有呢個需要喎
作者: 911Hero     時間: 2023-3-18 21:14

引用:

嘩~美國發窮惡喎 
作者: 蘇屈     時間: 2023-3-18 21:16

仲要規定對手唔可以用俄羅斯石油同天然氣 tim
作者: ax7ax     時間: 2023-3-18 21:17

嘩,好L自由呀,小黃人
作者: 落漠自信的羊     時間: 2023-3-18 21:21

酸葡萄心態,尾國的氣數俾中國搶盡😂
作者: cnn00     時間: 2023-3-18 21:24

弱智
作者: kcfreechat     時間: 2023-3-18 21:25

最好立法要求全世界飛美國的機師 空姐 都要美國籍
作者: jimsonweed     時間: 2023-3-18 21:26

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-18 20:30 發表

你可以吾去美國
咁老尾咪直自己鎖國咪得囉!等於返學一樣,你搭乜嘢交通工具返學關學校乜事?仲民主自由喎!民主垃圾國啦!
作者: 狄青     時間: 2023-3-18 21:26

真心on9,唔理自己國民嘅死活,玩到咁只會玉石俱焚,最終滅國都係佢自己,唔好賴我哋中國。
作者: 烈火雄雄     時間: 2023-3-18 21:28

點解只係中國,而唔係地球上所有國家呢?
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2023-3-18 21:28

引用:

美國政府做節事情,不就是我地黃屍口中的專制極權政府嗎?。。。
作者: superhenry2004     時間: 2023-3-18 21:31

黃子華魚蛋論
作者: kevinfans     時間: 2023-3-18 21:35

中東三寶 飛美國西岸都係飛越俄羅斯領空
作者: isaacmadtk     時間: 2023-3-18 21:39

日日發爛渣
專做小重力作
作者: kelvin167     時間: 2023-3-18 21:50

美式民主真係含得撚
作者: 馬路小薯仔     時間: 2023-3-18 21:54

咁衰架,環保d拉
作者: starr     時間: 2023-3-18 21:57

咪國自己取消'自裁'先岩
作者: allgoals     時間: 2023-3-18 22:01

即係如果美國人呼吸唔到空氣,就唔可以比其他人呼吸 ,咁叫公平喎,好L惡姐
作者: vampire912     時間: 2023-3-18 22:08

引用:

有無人答到憑咩?
作者: s-chris     時間: 2023-3-18 22:13

唔畀中國公司進行不公平競爭行為都無可厚非。
作者: gakoduck     時間: 2023-3-18 22:15

尾國佬又係度攪笑
作者: kklkenny     時間: 2023-3-18 22:21

引用:

反制禁止所有美國航班降落中國土地只有非老尾航班降落中國機場
作者: mawo448     時間: 2023-3-18 22:25

紙老虎時日無多了?
作者: stocky1010     時間: 2023-3-18 22:27

老美作的孽障,自食其果。
作者: goodlook     時間: 2023-3-18 22:47

老尾真正係一個共富國家
🤭🤭🤭
作者: sunday8999     時間: 2023-3-18 22:48

美帝霸權
作者: top11     時間: 2023-3-18 22:49

引用:
原帖由 @海東青 於 2023-3-18 18:47 發表

老尾幾時禁埋腥港角老太?
角太而家大反彈...
作者: townace177     時間: 2023-3-18 22:49

直接取消中國航班到尾國啦