標題: 巴士阿叔鬧喊少女阻落車 坐隔離賴死唔郁 網民指一句話露色心|Juicy叮 [打印本頁]

作者: 星仔走天涯     時間: 2023-3-18 13:00

本港社交平台今日(18日)熱傳一段阿叔大鬧城巴的影片,有大叔坐正少女隔離,少女欲下車竟堅拒不「放行」,引來司機干預,但大叔竟發狂鬧喊少女,網民點出大叔罵語中有一句話已顯露其色心。

事件發生在天水圍,時間估計在昨日(17日)晚上,涉事巴士為城巴967X,來往天水圍(天恩邨)及銅鑼灣。有乘客拍攝到事發情況,片長約45秒。

有網民指出,大叔的罵語中「我都唔介意比佢撞」一句,已經透露其動機疑似「博懞」動機:「自己都講咗出口其實想點啦。」

網民紛紛批評巴士阿叔的行為:「條片睇到好多空位,點解咁多位,係要咁坐埋去,乜嘢居心?」「後面已經係吉位,點解佢唔起身?」「應該叫個女仔照出嚟,睇吓阿叔係咪非禮?」有網民建議司機可以報警,因為有關大叔疑正在騷擾其他乘客。

死鹹濕老坑,最撚憎呢D死鹹濕老抗

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 唔郁-網民指一句話露色心-Juicy叮
作者: 人之初大大     時間: 2023-3-18 13:19

痴根大叔突然跳制
作者: ccgbbs     時間: 2023-3-18 13:29

睇左新聞內容, 阿叔己側身讓女方, 點解女方仲唔行出嚟呢?
作者: 飛劍龍     時間: 2023-3-18 13:32

等阿叔出埋先准走
作者: ccgbbs     時間: 2023-3-18 13:33

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2023-3-18 13:32 發表

等阿叔出埋先准走
咁就可以報警, 非法禁錮 ~
作者: Anunnaki     時間: 2023-3-18 13:39

呢個肥佬真係仆街中嘅仆街!!!
作者: 一家團聚     時間: 2023-3-18 13:41

屌你老味,條大叔明顯想博懵,正一死廢老。

拍片嘅又係,只識拍,俾我就係咁屌柒條死老嘢,屌L到佢想打我,咁佢咪識起身囉!
作者: 海灣捉高峰     時間: 2023-3-18 13:45

一睇個阿叔就知係擋地鐵門,阻地鐵開車個類曱甴
作者: Duncan_Nadal     時間: 2023-3-18 13:45

鹹濕伯父
作者: szekin02     時間: 2023-3-18 13:46

我係女仔,如果新聞全部屬實,個阿叔真係冇咩問題,正常落車不論男女都係側少少身俾人過,如果老馮要人起身俾佢出真係有啲過份,女仔唔係大曬。
作者: whitepig88     時間: 2023-3-18 13:50

一般都係側身讓佢過,如果一定要起身比佢出,咁真係唔覺司機有權,有時係面子問題,或者覺得你過分,同讓座一樣,你走埋去叫人起身比你坐,真係交都有得打
作者: 油浸禾花雀     時間: 2023-3-18 13:52

引用:
原帖由 szekin02 於 2023-3-18 13:46 發表

我係女仔,如果新聞全部屬實,個阿叔真係冇咩問題,正常落車不論男女都係側少少身俾人過,如果老馮要人起身俾佢出真係有啲過份,女仔唔係大曬。
要俾個👍你
作者: 無心恥戰     時間: 2023-3-18 13:53

有咩問題……條女自己唔想行就怪阿叔唔開路?
咁座小巴隔離係位令女咁仲坐唔坐埋去?同一道理姐
條女以為自己好索咩 要非禮都唔非佢啦依家d女性古古怪怪
作者: s336990     時間: 2023-3-18 13:53

司機會自保怕投訴啫
否則一句瓜田李下,非禮唔在講 條女一陣行出嚟時扭到腳閃到腰,點計先
個阿叔都要讓啦

但如果司機咁講,麻煩肯定投訴爆佢,如果精神病嘅,仲會玩鳩佢
作者: 身民主持係大晒     時間: 2023-3-18 13:53

呢個賤叔擺明想出名
作者: 油浸禾花雀     時間: 2023-3-18 13:55

如果甘樣成為先例,甘各位男士真係好唔得閒,唔起身就會俾人以鹹濕佬來公审。
作者: s336990     時間: 2023-3-18 13:56

引用:
原帖由 海灣捉高峰 於 2023-3-18 13:45 發表

我又唔覺佢似
我懷疑當人落得七七八八,周圍空位
條女見阿叔無坐開嘅意圖,就俾面色或嘢佢聽
阿叔條氣頂住咪玩鳩佢

非禮唔會車長嚟咗都咁強硬
非禮會喺車程中借機用手爭批過去胸骨後方
無feel架,純靠幻想搭夠
作者: 做乜很     時間: 2023-3-18 13:56

引用:
原帖由 海灣捉高峰 於 2023-3-18 13:45 發表

幾年前食過自由西,以為全香港女仔都願意比佢搏懵
作者: hwwong     時間: 2023-3-18 13:57

引用:
原帖由 ccgbbs 於 2023-3-18 13:29 發表

好大機會乘車過程中, 少女已經感覺到條鹹虫淫棍有所企圖及輕微接觸而有所顧忌及提防...
作者: 中國香港001     時間: 2023-3-18 13:58

臭西有權選擇走廊位,而家啲女權真大。
早兩日揸住部機喺街隨影,有個戴口罩阿姐行埋嚟話影到佢要我刪相,我叫佢報警囉。
作者: chriswong1010     時間: 2023-3-18 13:59

又一廢老死曱甴
作者: 鐘錶友     時間: 2023-3-18 14:02

引用:
原帖由 ccgbbs 於 2023-3-18 13:29 發表

基本上 ... 除了 第一排 和 尾排 ... 起身都無位讓 ... 其他行數 ... 起身 相反方向 向後 / 向前行一行 ... 讓人出入 ... 無難度。

但成件事 ... 之前發生過乜事 ... 係咪本身全車都係人 ... 定點樣 ... 真係要當事人至知 ...

作者: leewong7

作者: leewong7

作者: Hermas.妹妹     時間: 2023-3-18 14:09

佔有慾 見個女仔冇料到就可更進一步
作者: cchhii328     時間: 2023-3-18 14:11

鹹濕伯父有名你叫
唔鹹濕就假啦!
作者: jimsonweed     時間: 2023-3-18 14:12

個大叔話唔介意條女撞佢嘅話....我係度一定教條女用踭撞落個大叔太陽穴度,包好瞓低!
作者: wongkit1     時間: 2023-3-18 14:13

https://youtu.be/-6JEK6QVOvE
作者: 工廠男     時間: 2023-3-18 14:13

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2023-3-18 13:32 發表

等阿叔出埋先准走
老野軟過包皮,邊有野出呀!
哩D老坑,雞都唔做佢生意。
作者: freemind1     時間: 2023-3-18 14:13

講真,咁多吉位亞叔都唔轉去坐,條女一定有介心。正常有吉座馬上轉位,唔通貪迫。
作者: 海灣捉高峰     時間: 2023-3-18 14:14

引用:
原帖由 s336990 於 2023-3-18 13:56 發表

我又唔覺佢似
我懷疑當人落得七七八八,周圍空位
條女見阿叔無坐開嘅意圖,就俾面色或嘢佢聽
阿叔條氣頂住咪玩鳩佢

非禮唔會車長嚟咗都咁強硬
非禮會喺車程中借機用手爭批過去胸骨後方
無feel架,純靠幻想搭夠
阻住人都仲咁大條道理既,世界上只有曱甴
作者: 大寶二寶     時間: 2023-3-18 14:17

呢條仆街,後便有位咪坐過去比人落,貪逼!

我見到實打穫甘佢
作者: 87er     時間: 2023-3-18 14:19

引用:

阿叔想手踭hi羅友~
作者: 一家團聚     時間: 2023-3-18 14:22

引用:
原帖由 油浸禾花雀 於 2023-3-18 13:55 發表

如果甘樣成為先例,甘各位男士真係好唔得閒,唔起身就會俾人以鹹濕佬來公审。
我每次坐乜嘢車都好,如果係雙人座位,而我又坐喺外邊嘅,我一定會起身讓坐喺裡面個位(男或女都好)出嚟。

作者: tommwins     時間: 2023-3-18 14:22

所以話男人坐巴士 隔離係女人唔好坐 隨時佢話非禮你都好麻煩
作者: 鄉貢仁     時間: 2023-3-18 14:24

巴士司機話, 我講番首
Leisly 歌過你聽, lala
sing....stand up la.
你别再说我坐低
坐坐坐会坐足一世
伸出只手放任地
跳跳跳掷开一切
摇摆的结他似兴奋剂
You gotta stand up stand up !!!

作者: 中國香港001     時間: 2023-3-18 14:24

引用:
原帖由 wongkit1 於 2023-3-18 14:13 發表

好明顯夠過啦,公主病發作。
作者: 女神惠櫸喬     時間: 2023-3-18 14:25

又係啲死藍畜,不知所謂
作者: freemind1     時間: 2023-3-18 14:25

引用:
原帖由 tommwins 於 2023-3-18 14:22 發表

問題係咁多吉位,亞叔做嘜唔轉呀?風水位呀?
作者: 中國香港001     時間: 2023-3-18 14:25

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2023-3-18 14:17 發表

呢條仆街,後便有位咪坐過去比人落,貪逼!

我見到實打穫甘佢
我都係咁仆街,下次記得打我。
作者: 北投公園     時間: 2023-3-18 14:25

女仔下次應該坐出面個位,咁咪唔使人讓囉!

圖片附件: 20230318_085211.jpg (2023-3-18 14:25, 901 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: freemind1     時間: 2023-3-18 14:26

引用:
原帖由 女神惠櫸喬 於 2023-3-18 14:25 發表

又係啲死藍畜,不知所謂
黑衣+變態,點睇都係黃曱
作者: ggggkin

作者: 肥仔天天

作者: 小窮鬼     時間: 2023-3-18 14:28

告埋禁固🤭
作者: tommwins     時間: 2023-3-18 14:28

引用:
原帖由 freemind1 於 2023-3-18 14:25 發表

個女仔唔識玩野 隨時叫一句非禮就得 洗乜喊
作者: 北投公園     時間: 2023-3-18 14:28

引用:
原帖由 freemind1 於 2023-3-18 14:25 發表

可能亞叔個屎忽用膠水痴實咗張凳
作者: ggggkin

作者: Hermas.妹妹     時間: 2023-3-18 14:29

淫威滿瀉 
作者: 油浸禾花雀     時間: 2023-3-18 14:29

引用:
原帖由 一家團聚 於 2023-3-18 14:22 發表

你自己自私啫,我每次坐乜嘢車都好,如果係雙人座位,而我又坐喺外邊嘅,我一定會起身讓坐喺裡面個位(男或女都好)出嚟。
首先你唔好站係道德高地話我自私(哩樣你已經好冇禮貌),如果人家已經側身足夠你行出去就冇規定一定要企起身,你每次起身係你有風度,但唔好亂指責別人,唔係邊個拍片就邊個有禮。
作者: miumiutravel     時間: 2023-3-18 14:30

引用:

唔係應起身離座讓人行咩, 你有冇禮貌架
作者: 北投公園     時間: 2023-3-18 14:30

引用:
原帖由 tommwins 於 2023-3-18 14:22 發表

隔離係男人都可以屈你係基佬,話你非禮佢
作者: 大寶二寶     時間: 2023-3-18 14:31

屌!自己又肥又大舊,又抱住件衫,第度有位又唔坐,分明玩嘢想搏揩油。得果半呎位点夠過

屌完唔肯借就報警!使L同佢講咁L多!

作者: miumiutravel     時間: 2023-3-18 14:32

引用:
原帖由 szekin02 於 2023-3-18 13:46 發表

而家位距離近咗, 正常有禮嘅人, 就應起身離座讓人行。 老粗鄉下人先會側身就算
作者: Hermas.妹妹     時間: 2023-3-18 14:32

一行過就起膝K跌個女仔~抱住唔放? 

作者: ccgbbs     時間: 2023-3-18 14:33

引用:
原帖由 miumiutravel 於 2023-3-18 14:30 發表

唔係應起身離座讓人行咩, 你有冇禮貌架
除非對方攞住大件物件或身形龐大, 不然側身讓對方過便可以`
作者: freemind1     時間: 2023-3-18 14:34

引用:
原帖由 tommwins 於 2023-3-18 14:28 發表

個女仔唔識玩野 隨時叫一句非禮就得 洗乜喊
條女細膽。
作者: 大寶二寶     時間: 2023-3-18 14:34

引用:
原帖由 油浸禾花雀 於 2023-3-18 14:29 發表

首先你唔好站係道德高地話我自私(哩樣你已經好冇禮貌),如果人家已經側身足夠你行出去就冇規定一定要企起身,你每次起身係你有風度,但唔好亂指責別人,唔係邊個拍片就邊個有禮。
侧身都唔夠位咁点?你睇吓果位大叔又肥又大,又拎住嘢,一個人可以坐個半位
作者: ccgbbs     時間: 2023-3-18 14:35

引用:

正常的回覆, 讚 ~
作者: freemind1     時間: 2023-3-18 14:36

睇佢都係慣犯,隻手擺定位,鬧佢就瀨你碰到佢隻手。
作者: JamesJamesLau     時間: 2023-3-18 14:37

實際環境唔知
但基本上側身夠出
仔都夠位何況女
作者: freemind1     時間: 2023-3-18 14:39

側身唔側腳,點過呀?最重要隻手擺定位

作者: miumiutravel     時間: 2023-3-18 14:39

引用:
原帖由 ccgbbs 於 2023-3-18 14:33 發表

除非對方攞住大件物件或身形龐大, 不然側身讓對方過便可以`
係禮儀上! 粗人唔會識
作者: billyfung11     時間: 2023-3-18 14:39

十成十係爛屍
作者: 金鴻峰     時間: 2023-3-18 14:40

應該有前傳
作者: kuyski     時間: 2023-3-18 14:40

呢位阿叔真PK  
作者: ccgbbs     時間: 2023-3-18 14:42

引用:
原帖由 wongkit1 於 2023-3-18 14:13 發表

睇左片, 咁大空間夠晒位俾女方過~

圖片附件: 00000000000000000000000000000.JPG (2023-3-18 14:42, 17.96 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: christ201430     時間: 2023-3-18 14:42

pk賤叔
看幾時死
作者: s336990     時間: 2023-3-18 14:43

引用:
原帖由 海灣捉高峰 於 2023-3-18 14:14 發表

阻住人都仲咁大條道理既,世界上只有曱甴
呢個係最合乎生活日常嘅推測
至於曱甴
喺黑暴時期,所謂200幻+1撐住,只要有人夾佢地走/推出門,佢地都唔敢再阻住關門
點會呢單咁,單拖同司機周旋
作者: ccgbbs     時間: 2023-3-18 14:43

引用:
原帖由 miumiutravel 於 2023-3-18 14:39 發表

係禮儀上! 粗人唔會識
咁你當我粗人啦~
作者: 油浸禾花雀     時間: 2023-3-18 14:44

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2023-3-18 14:34 發表

侧身都唔夠位咁点?你睇吓果位大叔又肥又大,又拎住嘢,一個人可以坐個半位
當然以哩位大叔甘既身形,起身固之然好,但我又睇唔出個女仔係行唔到出去喎,搭得公共交通工具想完全冇接觸,我諗冇咩人會做到,大家都希望對方有風度甘行個方便,但唔贊成道德綁架對方。
作者: kumahk     時間: 2023-3-18 14:44

阻人做雞, 猶如殺人父母
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2023-3-18 14:45

香討人渣又彈出來話小女唔出街呀叔又唔會發神經
作者: 公你贏,字我輸     時間: 2023-3-18 14:46

引用:

多數呀叔加著紅色衫都係親中
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2023-3-18 14:46

引用:
原帖由 kumahk 於 2023-3-18 14:44 發表

阻人做雞, 猶如殺人父母
睇吓香討人渣又表演
作者: 鄉貢仁     時間: 2023-3-18 14:47

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2023-3-18 13:00 發表

本港社交平台今日(18日)熱傳一段阿叔大鬧城巴的影片,有大叔坐正少女隔離,少女欲下車竟堅拒不「放行」,引來司機干預,但大叔竟發狂鬧喊少女,網民點出大叔罵語中有一句話已顯露其色心。

事件發生在天水圍,時間估計在昨日(17日)晚上,涉事巴士為城巴967X,來往天水圍(天恩邨)及銅鑼灣。有乘客拍攝到事發情況,片長約45秒。

有網民指出,大叔的罵語中「我都唔介意比佢撞」一句,已經透露其動機疑似「博 ...
前後座位都吉咗既bor,
大叔發神經貪女人香?
前世未見過女咩!  
如果係我一早坐去前座或後座啦,
大叔坐到咁逼, 一旦發生交通意外,
個女孩骨cham-cham, 一個
唔覺意成枝骨插穿你大叔肚腩,
死咗就唔抵啦, 朦性性.

圖片附件: man.png (2023-3-18 15:58, 188.17 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: girl.png (2023-3-18 15:58, 266.8 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 回味的加泰8寶粥     時間: 2023-3-18 14:48

引用:
原帖由 一家團聚 於 2023-3-18 13:41 發表

屌你老味,條大叔明顯想博懵,正一死廢老。

拍片嘅又係,只識拍,俾我就係咁屌柒條死老嘢,屌L到佢想打我,咁佢咪識起身囉!
黃狗不嬲講就兇恨,做就碌撚
點班手JOKE去送頭就叻,自己就係屋企UNUN腳
作者: 太大粒     時間: 2023-3-18 14:48

引用:
原帖由 肥仔天天 於 2023-3-18 14:27 發表

@太大粒
已fat check
個肥叔叔就係肥龍
肥龍 會去俾錢扶貧
唔會搞𡃁妹

圖片附件: Screenshot_2023-03-13-17-38-16-105-edit_com.instagram.android.jpg (2023-3-18 14:48, 170.02 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 傲慢行走的花園     時間: 2023-3-18 14:50

引用:

基佬當然有女角色代入
作者: miumiutravel     時間: 2023-3-18 14:52

引用:
原帖由 ccgbbs 於 2023-3-18 14:43 發表

咁你當我粗人啦~
要改啦, 已2023, 不要帶住老人思想。 何況, 位與位之間也窄了。  你要與時並進
作者: 天地之大     時間: 2023-3-18 14:53

人渣
作者: 無心恥戰     時間: 2023-3-18 14:53

認真睇返阿叔右手捉住左手 側哂身都話過唔到嗎?
咁條女真係以後別座公共交通公具好d  怕以後邊個坐係佢隔離都想雞姦佢  特別係香港好多咸蟲唔只阿叔 大把人都會咁吧
作者: tommwins     時間: 2023-3-18 14:53

就算側身出 個女仔都會掂到個阿叔
一掂到就應該叫非禮報警
阿叔仲講句唔介意個女仔掂到佢?上到庭人地律師抓住問 即係你唔介意呢個原本可避免的身體接觸?
個女仔應該搞大佢  睇得出阿叔係慣犯  佢洗乜主動出手非禮
作者: ccgbbs     時間: 2023-3-18 14:55

引用:
原帖由 miumiutravel 於 2023-3-18 14:52 發表

要改啦, 已2023, 不要帶住老人思想。 何況, 位與位之間也窄了。  你要與時並進
你回歸現實啦, 大部份人都係側身讓人過, 唔好成日宅係屋企想當然~
作者: touya08     時間: 2023-3-18 15:01

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2023-3-18 13:00 發表

有網民指出,大叔的罵語中「我都唔介意比佢撞」一句,已經透露其動機疑似「博 ...
有得條「罅仔」俾人過?分明係想搏懵抽水啦🙄🙄
作者: 大寶二寶     時間: 2023-3-18 15:03

引用:
原帖由 油浸禾花雀 於 2023-3-18 14:44 發表

當然以哩位大叔甘既身形,起身固之然好,但我又睇唔出個女仔係行唔到出去喎,搭得公共交通工具想完全冇接觸,我諗冇咩人會做到,大家都希望對方有風度甘行個方便,但唔贊成道德綁架對方。
咁又想像吓如果隔離個唔係少女而係個一身汗臭嘅麻甩佬,個大叔仲係咪隔離左右前後有位都唔坐開? 寧願比個麻甩佬揩到佢手同衫都係一身香汗?

想玩嘢就玩嘢喇!
想揩油就揩油喇!

作者: 小小荀盤     時間: 2023-3-18 15:05

好多呢啲俾幾蚊搏抽水咸濕大叔
作者: miumiutravel     時間: 2023-3-18 15:06

引用:
原帖由 ccgbbs 於 2023-3-18 14:55 發表

你回歸現實啦, 大部份人都係側身讓人過, 唔好成日宅係屋企想當然~
蠢人都唔少嘅
作者: Amingo328     時間: 2023-3-18 15:08

隔數張檯那處,是個鹹濕阿伯
作者: 油浸禾花雀     時間: 2023-3-18 15:11

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2023-3-18 15:03 發表

咁又想像吓如果隔離個唔係少女而係個一身汗臭嘅地盤工人,個大叔仲係咪隔離左右前後有位都唔坐。寧願比個地盤工人揩到佢手同衫都係一身香汗?

想玩嘢就玩嘢喇!
想揩油就揩油喇!
朋友,你有樣可能誤解左,問題唔係旁邊係女或仔,係有冇規定一定要起身讓人?如果個阿叔完全冇側身或留個位好窄,在情在理完全唔岩,但阿叔已經側曬身,女方連試都沒試就懷疑阿叔有意非禮而唔過,甘又有點對阿叔唔公平,所以凡事要講情又要岩理。
作者: 飛劍龍     時間: 2023-3-18 15:15

引用:
原帖由 小小荀盤 於 2023-3-18 15:05 發表

好多呢啲俾幾蚊搏抽水咸濕大叔
繁忙時段用$2去逼港鐵易抽好多
作者: thunderpig     時間: 2023-3-18 15:15

引用:

今次我撐個女仔
作者: 大寶二寶     時間: 2023-3-18 15:16

引用:
原帖由 油浸禾花雀 於 2023-3-18 15:11 發表

朋友,你有樣可能誤解左,問題唔係旁邊係女或仔,係有冇規定一定要起身讓人?如果個阿叔完全冇側身或留個位好窄,在情在理完全唔岩,但阿叔已經側曬身,女方連試都沒試就懷疑阿叔有意非禮而唔過,甘又有點對阿叔唔公平,所以凡事要講情又要岩理。
我睇落呀叔侧咗身都唔夠過噃! 一定揩到個呀叔!擺明想揩油

朋友,好多嘢唔係要立例先要做,咩叫禮讓?咩叫公文意識?咩叫人情?

唔讓座比老人家都唔犯法㗎,咁你有冇讓座呀?
作者: 加多尼奧     時間: 2023-3-18 15:19

下次醒目應該係隔離位放手袋,避免咸濕佬坐埋黎。
作者: thunderpig     時間: 2023-3-18 15:20

認住呢條友,有得揀,我專登坐佢隔離,仲要出出入入,睇下佢讓唔讓,唔讓我就踩佢隻腳 
作者: fongha     時間: 2023-3-18 15:21

其實唔駛起身大叔側身已夠, 但少女唔想有任何接觸,  可能大叔眼神行為令佢不安, 咁前後咁多位,有風度咁起一起身亦唔係乜野問題

大家各不相讓, 盞搵司機先生來搞
作者: lai-ken     時間: 2023-3-18 15:21

引用:

點解又冇d見義勇為嘅後生幫手呀,如果我在場,先打斷個阿叔手腳先交俾差佬再處治
作者: wongkit1     時間: 2023-3-18 15:25

個女仔要過一定過到, 但係出去過程一定會掂到阿叔。

其實阿叔可以企起身俾女仔過, 讓下人好少事, 阿叔讓一讓, 司機又可以開車。
作者: 碌碌無限     時間: 2023-3-18 15:27

以前讀書嗰陣都試過,-踭兜面打落去,即刻爆缸。
利申:我係男人,個爆面賤民又係阿叔。
作者: 加多尼奧     時間: 2023-3-18 15:33

引用:
原帖由 一家團聚 於 2023-3-18 14:22 發表

你自己自私啫,我每次坐乜嘢車都好,如果係雙人座位,而我又坐喺外邊嘅,我一定會起身讓坐喺裡面個位(男或女都好)出嚟。
1)我通常都會企起身行出個位讓人出

2)有吉位時會轉去吉位座

基本應有禮貌。唔肯咁做既人1)自私怪,2)想博矇