標題: [轉貼]烏外長:烏克蘭將首次與北約、歐盟舉行三方會議 [打印本頁]

作者: ichthys2     時間: 2023-2-19 14:27

烏克蘭媒體當地時間17日報導稱,烏克蘭外交部長庫列巴、北約秘書長斯托爾滕貝格以及歐盟外交和安全政策高級代表博雷利將於當地時間2月21日上午在布魯塞爾北約總部舉行會談,隨後將舉行聯合發布會.........
全文︰https://www.163.com/news/article/HTQEMC3O000189PS.html

所謂「烏克蘭、北約、歐盟三方會議」,我想會議內容不外乎兩點︰
1. 要更多軍費;
2. 要更多武器。
作者: Henry1268     時間: 2023-2-20 10:12

匈牙利總理話北約宜家已經係間接參戰
作者: sheung1009     時間: 2023-2-20 10:44

引用:
原帖由 Henry1268 於 2023-2-20 10:12 發表

匈牙利總理話北約宜家已經係間接參戰
殺傷性武器軍援其實已經係間接參戰啦。

簡單一例子,兩黑社會互片,有人免費提供其中一方牛肉刀,但佢話佢冇份打,你會否認為佢冇份?
如果無份,黑社會大佬(北約/美國)無落場打只俾錢/武器,打手(烏克蘭)打輸左都唔會燒到大佬,我無見過這情況囉。

當然,打手俾錢買係另一回事,但現在是援助啦。
俄國接受美國非參戰也只是不想擴大戰爭規模而已,畢竟現在戰爭形式對俄絕對有利-空優+火力十比一。

美國也不敢對外宣布正式參戰並取回優勢,畢竟美國人命太貴。
美國只想消耗俄國,打擊其經濟引致內亂,這就是當年蘇聯分裂的原因,但看來並不太成功。

作者: Henry1268     時間: 2023-2-20 15:11

引用:
原帖由 sheung1009 於 2023-2-20 10:44 發表

殺傷性武器軍援其實已經係間接參戰啦。

簡單一例子,兩黑社會互片,有人免費提供其中一方牛肉刀,但佢話佢冇份打,你會否認為佢冇份?
如果無份,黑社會大佬(北約/美國)無落場打只俾錢/武器,打手(烏克蘭)打輸左都唔會燒到大佬,我無見過這情況囉。

當然,打手俾錢買係另一回事,但現在是援助啦。
俄國接受美國非參戰也只是不想擴大戰爭規模而已,畢竟現在戰爭形式對俄絕對有利-空優+火力十比 ...
所以美國係度自欺欺人。
作者: 隨時間流逝     時間: 2023-4-6 17:51

借完,比你打贏都無意思。
當年苏聯 追  中國支援數 追到中國甩褲。
烏克蘭換政府唔認數,結局可能會好啲