標題: 消費券|第二期5000元2.28後不能再用 八達通$1000最遲4.16領取 [打印本頁]

作者: 豬仔會爬樹     時間: 2023-2-8 09:37

【消費券第二期/消費券查詢/合資格消費/PayMe /BoC Pay/八達通/Alipay HK 支付寶/ WeChat Pay/Tap & Go】選用五款電子錢包(AlipayHK、WeChat Pay

【消費券第二期/消費券查詢/合資格消費/PayMe /BoC Pay/八達通/Alipay HK 支付寶/ WeChat Pay/Tap & Go】選用五款電子錢包(AlipayHK、WeChat Pay HK、Tap&Go、PayMe、BoC Pay),在去年8月及10月時領取消費券的用戶要留意,5,000元金額使用限期至2月28日,逾期未用將被政府一筆勾銷。

至於八達通用戶尚有時間領取最後一期1,000元消費券,只要「合資格消費」滿4,000元,便可在下月16日開始領取尾期,最遲領取日為4月16日。惟須注意最後截數日僅餘兩個,分別為2月28日及3月31日,若上述日子消費金額仍未符合資格,將不能領取尾期款項。
五款電子錢包$5000消費券最後使用日為2.28
選用五款電子錢包,包括AlipayHK、WeChat Pay HK、Tap&Go、PayMe及BoC Pay,分別去年8月7日及10月1日,領取第二階段共5,000元消費券的用戶,須注意使用限期將在本月28日截止,若逾期未用將被政府一筆勾銷。
八達通消費券最後截數日為3.31 最遲4.16領取
至於選用八達通的用戶亦要留意,尾期1,000元的最後領取日期為4月16日。換言之,未領取尾期的用戶,須確定合資格消費已滿4,000元,便可在3月16日順利領取尾期。否則只剩下3月31日一個截數日,若屆時仍然錯過,該1,000元同樣會被一筆勾銷。
「不合資格消費」包括9個類別︰政府收費、公用事業收費、公共機構收費、教育開支、購買金融產品或服務、捐款、直接向非本地商戶購物、P2P付款和兌換現金。若有任何查詢,亦可致電八達通的熱線2969 5588。
仲有人未用晒消費券?今個月最後啦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/864392/消費券-第二期5000元2-28後不能再用-八達通-1000最遲4-16領取
作者: silverseven     時間: 2023-2-8 14:24

一早用晒消費券
作者: alee001     時間: 2023-2-8 14:34

獨居長者平時唔出街,食飯有人派,日用品好少買,生果金加積蓄都夠洗,消費券都未用晒…
作者: snoopy_fa     時間: 2023-2-8 14:35

用晒好耐
作者: 莫小問     時間: 2023-2-8 15:31

上年都用九哂啦。5000蚊講到好似50000000咁多咁。
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-2-8 15:33

八達通果$1000,仲有幾多人係未用??
作者: 黃金馬3     時間: 2023-2-8 15:34

引用:
原帖由 alee001 於 2023-2-8 14:34 發表

獨居長者平時唔出街,食飯有人派,日用品好少買,生果金加積蓄都夠洗,消費券都未用晒…
睇下有冇親戚朋友買嘢折現,再唔係去大電器鋪,睇下有冇人用現金買嘢,可唔可以幫手。部分私人屋苑可以交管理費、交電話費、買手機等。
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-2-8 15:35

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2023-2-8 14:35 發表

用晒好耐
如果今年仲有得派就好啦
作者: walkera2006     時間: 2023-2-8 15:43

蔡蛇幫襯果間按摩丸收唔收消費券
作者: cm923     時間: 2023-2-8 17:11

用完哂幾年啦
幾時再派呀
作者: 我係Miss大佬     時間: 2023-2-8 17:26

未用晒即是唔止在
作者: 初人     時間: 2023-2-8 17:40

有無新一輪燒肺券?
作者: tomip11     時間: 2023-2-8 18:08

引用:
原帖由 alee001 於 2023-2-8 14:34 發表

咁迷代表佢哋冇用錢嘅需要囉
作者: tcfalcon     時間: 2023-2-8 18:14

要用就一定用晒
作者: 甜J兒     時間: 2023-2-8 18:18

派錢派到咁冇誠意, 搏市民唔記得洗咗幾多
作者: noel2046     時間: 2023-2-8 18:36

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-2-8 15:35 發表

如果今年仲有得派就好啦
阿茂話冇餸
作者: hermanherman     時間: 2023-2-8 18:56

很久,很久用完的事。。
作者: 年輕的紅葉     時間: 2023-2-8 19:14

未用就要快d用啦
作者: pure3000     時間: 2023-2-8 19:32

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-2-8 15:35 發表

如果今年仲有得派就好啦
希望係
作者: tipp-ex     時間: 2023-2-8 19:49

剩餘3.2元支付寶,可以點樣用埋佢唔好浪費?!
作者: powerantivirus     時間: 2023-2-8 19:54

引用:
原帖由 我係Miss大佬 於 2023-2-8 16:26 發表

未用晒即是唔止在
可能仲有人不知點用消費券
4000元券未用哂
羅不到1000現金
作者: powerantivirus     時間: 2023-2-8 19:59

引用:
原帖由 tipp-ex 於 2023-2-8 18:49 發表

惡搞
只能揾3.2東西買
無得再加現金一齊比

可能3.2元券留下次消費券
作者: ctchan20f     時間: 2023-2-8 20:07

有用好用,遲啲回水
作者: PMSHK     時間: 2023-2-8 20:17

走去七仔,趁未加稅,買幾條煙就得喇,簡單過簡單
作者: kh2995     時間: 2023-2-8 21:02

引用:

呢的時候

對自己好少少啦
作者: hikit2002     時間: 2023-2-8 21:33

我1月先用完last1000蚊
作者: snoopy_fa     時間: 2023-2-8 21:38

引用:
原帖由 tipp-ex 於 2023-2-8 19:49 發表

照平時用就得 先扣咗3.2, 唔夠自動餘額再扣
作者: 2020biden53     時間: 2023-2-8 22:50

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2023-2-8 09:37 發表

【消費券第二期/消費券查詢/合資格消費/PayMe /BoC Pay/八達通/Alipay HK 支付寶/ WeChat Pay/Tap & Go】選用五款電子錢包(AlipayHK、WeChat Pay

...
問得好!

而家係2023

八達通 / Alipay / wechat pay咁多地方用得到,好多仲係三樣都得

日常消費都話咁快洗哂!
作者: 大寶二寶     時間: 2023-2-8 22:54

一早用哂
作者: 2020biden53     時間: 2023-2-8 22:56

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2023-2-8 22:54 發表

一早用哂
我又係

10月頭收$3,000

11月中用哂!

食嘢都用得哂!
作者: 大寶二寶     時間: 2023-2-8 22:58

引用:
原帖由 2020biden53 於 2023-2-8 22:56 發表

我又係

10月頭收$3,000

11月中用哂!

食嘢都用得哂!
嘩成個半月先用哂,我兩三個星期就用完
作者: 玻璃之情     時間: 2023-2-8 23:40

我仲有千五未用
作者: kingkong_hk     時間: 2023-2-8 23:56

1星期玩完
作者: 股市係我提款機     時間: 2023-2-9 01:03

引用:
原帖由 初人 於 2023-2-8 17:40 發表

有無新一輪燒肺券?
睇佢好似唔係好想派
作者: 公園謝皮的結他     時間: 2023-2-9 06:18

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-2-8 19:59 發表

惡搞
只能揾3.2東西買
無得再加現金一齊比

可能3.2元券留下次消費券
去U字間超市買嘢用埋佢,咚够補現金
作者: keung135     時間: 2023-2-9 06:50

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2023-2-8 22:58 發表

嘩成個半月先用哂,我兩三個星期就用完
基本上生活開支 一般頭兩星期唔使

己經消化哂
作者: .黄金工程.     時間: 2023-2-9 07:37

引用:

以為慢慢用, 點知過咗期就扣除,
這個機制用來保障沒有動用過的錢不會流失,
而回到政府手裏, 不會浪費嗎?

作者: LaLaChow39     時間: 2023-2-9 07:39

邊會有人未用哂呀
作者: powerantivirus     時間: 2023-2-9 07:45

引用:
原帖由 2020biden53 於 2023-2-8 21:50 發表

問得好!

而家係2023

八達通 / Alipay / wechat pay咁多地方用得到,好多仲係三樣都得

日常消費都話咁快洗哂!
仲有Tap&G0
pay me
boc pay
大财團舖必有
除了八達通只可付3000
一次過買5000元貨無問題
作者: powerantivirus     時間: 2023-2-9 07:48

引用:
原帖由 公園謝皮的結他 於 2023-2-9 05:18 發表

去U字間超市買嘢用埋佢,咚够補現金
許多不能補現金
所以想洗哂尾数有困難
小食店不知可不可以
作者: powerantivirus     時間: 2023-2-9 07:56

引用:
原帖由 .黄金工程. 於 2023-2-9 06:37 發表

以為慢慢用, 點知過咗期就扣除,
這個機制用來保障沒有動用過的錢不會流失,
而回到政府手裏, 不會浪費嗎?
怕長老仲未清楚遊戲规则
4000未用哂就無真正1000現金羅去張卡到
可能仲有人仲以為派錢有得慢慢用
講極有些人仲不明白是派券不是派錢
券要消費用哂無得儲$
最後到期未用哂券政府會沒收

作者: jophy1988     時間: 2023-2-9 07:56

洗哂喇
作者: 2020biden53     時間: 2023-2-9 08:31

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-2-9 07:48 發表

許多不能補現金
所以想洗哂尾数有困難
小食店不知可不可以
但我用的wechat pay,只要連結左香港信用卡 / 銀行戶口,可洗哂尾數

任何支援wechat pay HK的舖都可以
作者: powerantivirus     時間: 2023-2-9 08:52

引用:
原帖由 2020biden53 於 2023-2-9 07:31 發表

但我用的wechat pay,只要連結左香港信用卡 / 銀行戶口,可洗哂尾數

任何支援wechat pay HK的舖都可以
應該是全數在你卡户口扣錢
並不會自動同你另外計法
券+卡户口現金

甚至券尾数交易不到
除非不用券比$關閉消費券直接用卡户口比錢

如果wechat pay可以咁補錢法
利害
TaP&G0不知可不可以

八達通可能得
因為設計錯誤當了現金計

作者: H叔     時間: 2023-2-9 09:30

真係唔明點解$5000蚊用到咁耐,呢啲人平時唔駛食飯
作者: 2020biden53     時間: 2023-2-9 09:56

引用:
原帖由 H叔 於 2023-2-9 09:30 發表

問得好!

去超市買日用品都洗哂!
作者: hkjacky     時間: 2023-2-9 10:28

引用:

係"部分"獨居長者.
作者: sakito520     時間: 2023-2-9 10:46

引用:
原帖由 甜J兒 於 2023-2-8 18:18 發表

派錢派到咁冇誠意, 搏市民唔記得洗咗幾多
純粹發達窿問題,真電子銀包淨返幾多洗咗去邊一目了然
作者: skwongskwong     時間: 2023-2-9 10:52

快D用完佢啦...
作者: 火腿美人回來了     時間: 2023-2-9 13:53

我屋企有3 張消費券, 都係用八達通............

其中兩張已攞最後果 $1000, 未使...........由於呢$1000 無限期, 所以唔急住用......
仲有一張, 呢個月尾前應該使到頭果$4000, 3月16日會攞埋最後果 $1000..........

疫情期間, 我屋企都係自己煮, 無出去堂食, 所以使得好慢..............
好彩, 使錢咁麻煩嘅事, 老婆搞,.........
我最多用消費券搭下車........聽老婆指揮, 攞張消費券去超市幫手買米, 買油果D.......
作者: icantstop     時間: 2023-2-9 14:15

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 8-2-2023 09:37 發表

...
等緊下一輪!
作者: powerantivirus     時間: 2023-2-9 14:25

引用:
原帖由 H叔 於 2023-2-9 08:30 發表

都有人會未冼哂
未出過街買野
有人供應三餐
又比人吳解派錢可儲起哂
4000未用完
作者: kuyski     時間: 2023-2-9 14:44

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-2-8 15:33 發表

八達通果$1000,仲有幾多人係未用??
我仲有幾佰未用
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-2-9 14:51

引用:
原帖由 kuyski 於 2023-2-9 14:44 發表

我仲有幾佰未用
你果$1000咁襟駛
作者: Henry1268     時間: 2023-2-9 14:51

引用:
原帖由 silverseven 於 2023-2-8 14:24 發表

一早用晒消費券
me too
作者: powerantivirus     時間: 2023-2-9 14:53

引用:
原帖由 sakito520 於 2023-2-9 09:46 發表

純粹發達窿問題,真電子銀包淨返幾多洗咗去邊一目了然
發達窿App也可以
只是設計有問題
5000券只顯示4000

真電子支付
能夠顯現金值和消費劵
是可以分開兩錢包多計
作者: 火腿美人回來了     時間: 2023-2-9 15:40

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-2-9 14:53 發表

發達窿App也可以
只是設計有問題

真電子支付
能夠顯現金值和消費劵
是可以分開兩錢包多計
我覺得, 八達通 app 只顯示頭果$4000合格消費, 是足夠的..............因為 :
- 使夠$4000, 便夠資格攞最後果 $1000........
- 而最後果$1000 沒有限期, 亦沒有限制用途.......既然都唔受消費券限制, 就無需再當消費券咁紀錄.......
(如果要知呢 $1000 使咗去邊, 可以用"查詢八達通"功能).........
作者: sakito520     時間: 2023-2-9 17:36

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-2-9 14:53 發表

發達窿App也可以
只是設計有問題

真電子支付
能夠顯現金值和消費劵
是可以分開兩錢包多計
冇用,只要仲有肛燦最自豪既實體卡係度就會多多法律制肘
作者: powerantivirus     時間: 2023-2-9 17:37

引用:
原帖由 火腿美人回來了 於 2023-2-9 14:40 發表

我覺得, 八達通 app 只顯示頭果$4000合格消費, 是足夠的..............因為 :
- 使夠$4000, 便夠資格攞最後果 $1000........
- 而最後果$1000 沒有限期, 亦沒有限制用途.......既然都唔受消費券限制, 就無需再當消費券咁紀錄.......
(如果要知呢 $1000 使咗去邊, 可以用"查詢八達通"功能)......... ...
你有無睇下其他電子支付點設計

八達通4000合格消費
但實際上只能取3000以下券
己經設計上出問題
仲要做不到消費券和現金分開計
仲要混合計上
最高面额只能3000

其他電子支付是可以分開現金和消費券
分開面额睇到
例如現金2000
消費券派5000
清楚顯示
消費券仲有開關制可比人關
某些消費可以自己2000現金比
作者: 伍皓昌     時間: 2023-2-9 17:50

引用:

搵野來講, 生果金是轉帳入銀行, 八達通有錢唔用, 特登去銀行攞錢出來用? 屎忽痕咩
作者: powerantivirus     時間: 2023-2-9 17:55

引用:
原帖由 sakito520 於 2023-2-9 16:36 發表

冇用,只要仲有肛燦最自豪既實體卡係度就會多多法律制肘
不關甚麼實體卡
澳門己早過香港用NFC卡收消費券
設計不會8仔咁大笑話
卡除了入到消費券仲要入市民现金
卡即要計到兩條数
券和現金

8仔連個APP設計不到
仲出笑話
只入4000數字實際上只可3000券以下
作者: willsasa1     時間: 2023-2-10 10:40

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-2-9 17:55 發表

不關甚麼實體卡
澳門己早過香港用NFC卡收消費券
設計不會8仔咁大笑話
卡除了入到消費券仲要入市民现金
卡即要計到兩條数
券和現金

8仔連個APP設計不到
仲出笑話
只入4000數字實際上只可3000券以下
之前朋友去澳門都提過張卡, 好似要實名先用到
不過無論八達通定澳門卡, 呢類實體卡比錢係爽快好多, 唔會好似其他電子支付工具成日出現比唔到既問題
作者: powerantivirus     時間: 2023-2-10 10:53

引用:
原帖由 willsasa1 於 2023-2-10 09:40 發表

之前朋友去澳門都提過張卡, 好似要實名先用到
不過無論八達通定澳門卡, 呢類實體卡比錢係爽快好多, 唔會好似其他電子支付工具成日出現比唔到既問題
不是完全比不到$
支付寶已經可以预先出定2维碼
可预付形式
集團舖己經可即收到款無须等你手機收到通知
有些鋪仔才在收款有延遲問題

微信己有乘車碼
只要出到2维碼就成功比車錢
预付款形式

總之八達通太弱
如果正苦消費券又改形式
怕佢能力改到七彩又再錯
正苦消費券跟正苦其他電子支付形式改
並不是券變成现金計
作者: 火腿美人回來了     時間: 2023-2-10 10:56

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-2-9 17:37 發表

你有無睇下其他電子支付點設計

八達通4000合格消費
但實際上只能取3000以下券
己經設計上出問題
仲要做不到消費券和現金分開計
仲要混合計上
最高面额只能3000

其他電子支付是可以分開現金和消費券
分開面额睇到
例如現金2000
消費券派5000
清楚顯示
消費券仲有開關制可比人關
某些消費可以自己2000現金比
我覺得八達通將自己錢同消費券撈埋, 無乜問題...........
八達通有 $3000 最高儲值額限制, 所以佢亦有些放鬆...........
例如, 我張八達通原本已有 $1000, 先攞$2000消費券, 又可以自動增值 $500..........咁可以一次用$3500嘅合資格消費...........
雖然我只係攞咗 $2000消費券, 但係合資格消費就計 $3500..........
下次再攞多$2000消費券, 其中$1500 變番做自己錢, 使埋另外果$500, 就夠資格攞最後果$1000..........
最後果$1000, 因為無限期, 無限用途, 同自己錢無分別...........甚至可以轉去銀行, 再攞現金出黎..............

我好奇兩問, Alipay/WeChat Pay 果D, 將消費券同自己現金分開, 除咗可以睇到消費券餘額之外, 仲有乜好處........?
有消費券餘額之時, 點解要熄咗消費券, 要用自己現金先 ?
作者: powerantivirus     時間: 2023-2-10 11:05

引用:
原帖由 火腿美人回來了 於 2023-2-10 09:56 發表

我覺得八達通將自己錢同消費券撈埋, 無乜問題...........
八達通有 $3000 最高儲值額限制, 所以佢亦有些放鬆...........
例如, 我張八達通原本已有 $1000, 先攞$2000消費券, 又可以自動增值 $500..........咁可以一次用$3500嘅合資格消費...........
雖然我只係攞咗 $2000消費券, 但係合資格消費就計 $3500.... ...
你只識用八達通卡?
八達通卡無辨法點改法做不到APP

但八達通APP是可改到有兩個錢包現金一個錢包
消費券另一個錢包
八仔是可好似上次派5000券入消費券錢包
根本可人手分開到非合資格消用现金增值比

alipay 或wechat pay
會將市民錢和正苦消費券分開兩項顯示
例如市民現金增值1000
正苦消費券5000
頁面清清楚楚顯示1000和5000兩項面额

付款時會有開關制比用你正確選擇消費比還是市民錢以
因為其他缴費會不能用消費券比
系統交易不到

圖片附件: 1675999896116.jpg (2023-2-10 11:31, 515.24 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 火腿美人回來了     時間: 2023-2-10 11:54

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-2-10 11:05 發表

你只識用八達通卡?
八達通卡無辨法點改法做不到APP

但八達通APP是可改到有兩個錢包現金一個錢包
消費券另一個錢包
八仔是可好似上次派5000券入消費券錢包
根本可人手分開到非合資格消用现金增值比

alipay 或wechat pay
會將市民錢和正苦消費券分開兩項顯示
例如市民現金增值1000
正苦消費券5000
頁面清清楚楚顯示1000和5000兩項面额

付款時會有開關制比用你正 ...
消費券平台之中, 我有用Alipay, WeChat Pay, 八達通.............
我用得最多係WeChat Pay, 因為佢可以黐我果張有2%回贈嘅信用卡 (我唔用現金增值)..............
Alipay 最少用, 因為佢唔可以黐我果張有2%回贈嘅信用卡..........
我用八達通, 主要用黎搭車, 貪佢有政府交通津貼, MTR Mobile 儲分..............
我屋企有3 張消費券, 全部用八達通, 全部交畀我老婆用.............
如果要佢不停咁login/logout 唔同 account 嘅 Alipay/WeChat Pay, 一定畀佢鬧.........

八達通, 將自己錢同消費券撈埋一齊儲, 使果陣又唔使揀係咪合資格消費.......都算係一種方便同彈性.......
係合資格消費要另外搵地方睇, 呢樣麻煩D............
八達通 app 可以幫助管理消費券(我用八達通 app 睇我屋企人, 外家一共7 張消費券)...........
八達通 app + 八達通............對我黎講, OK.............
作者: manlungkit     時間: 2023-2-10 14:56

引用:
原帖由 火腿美人回來了 於 2023-2-10 10:56 發表

雖然我只係攞咗 $2000消費券, 但係合資格消費就計 $3500.... ...
極之同意, 其實拎左消費劵之後, 都係自己駛既錢, 分唔分開真係無實際意義,而且八達通最正係最尾一千可以任用, 拎錢又得, 其他工具都無咁自由
作者: powerantivirus     時間: 2023-2-10 19:53

引用:
原帖由 manlungkit 於 2023-2-10 13:56 發表

極之同意, 其實拎左消費劵之後, 都係自己駛既錢, 分唔分開真係無實際意義,而且八達通最正係最尾一千可以任用, 拎錢又得, 其他工具都無咁自由
八達通設計問題
所以才分3期
尾期直情派錢1千元任你處理

支付app只是要上網服務才用到
但消費方法又不是太複習
數目一定好清楚睇到
作者: powerantivirus     時間: 2023-2-10 20:16

引用:
原帖由 火腿美人回來了 於 2023-2-10 10:54 發表

消費券平台之中, 我有用Alipay, WeChat Pay, 八達通.............
我用得最多係WeChat Pay, 因為佢可以黐我果張有2%回贈嘅信用卡 (我唔用現金增值)..............
Alipay 最少用, 因為佢唔可以黐我果張有2%回贈嘅信用卡..........
我用八達通, 主要用黎搭車, 貪佢有政府交通津貼, MTR Mobile 儲分.... ...
我支付寶
只现金無扎銀行卡
要身份證上載實名制
無须要好似你咁 load幾個account
因為一手機一電話號碼只可一個支付寶
可以不用支付寶密碼和只一次交易密碼
可用手機指纹或臉容識别鎖機

是要上網服務是缺點
在商場外铺外Load定二维碼出來先
入舖時就不會無二維碼比$
有些铺位置接收無咁好

八達通差在設計錯誤
之後正苦才講有尼問題
舉例子
正苦一次派1萬
八達通應該消費券錢包顯示1萬
如果正苦無限制消費券
正常市民八達通卡可比人用到3000以上至1萬消費券買野
交水電煤醫院收費八達通卡現金比$最高只3000元
這才是正確
消費券好似預付付款形式計算
不.應在現金計算
又好似比2張卡
一張自己的現金卡和正苦信用卡
作者: 火腿美人回來了     時間: 2023-3-23 10:34

八達通最後果$1000, 攞咗之後........不設限期, 不限用途.............yeah........

利申 : 我仲有$1000未攞, 4月16日先至攞到........要搬走呢$1000, 張八達通先至夠位攞下期嘅 $3000....