標題: 三菱放棄開發 國產客機無緣面世 [打印本頁]

作者: 2020biden53     時間: 2023-2-8 08:39

日本首款噴射客機研發計劃流產,三菱重工周二以未能夠確認足夠的業務可行性為由,宣布終止三菱Space Jet(前稱三菱Regional Jet)項目。這個2008年開始,累計投資1萬億日圓(約594億港元)的日本國產客機夢想破碎。

三菱重工社長泉澤清次表示,當初認為能夠研發較高水準的機體,但項目至今過去一段時間,部分功能、設備與現今最新技術相比略顯競爭力不足,也有部分原因是新冠疫情導致市場混亂。他承認未能夠獲得型號合格證,證明客機的安全性,以及缺乏了解先進民航客機的型號認證程序。關於未來發展,在客機項目擁有研發經驗的人員,將調配到防衞領域,活用於研發下一代戰機;至於該項目在愛知縣豐山町留下的設備和工廠,泉澤清次透露計劃與有關部門進行討論,將其作為基地延用。

日本傳媒周一報道,三菱重工認為航空市場從疫情復甦後,無法預測座位不足百個的小型噴射客機市場會否增長。三菱重工2008年開始研發噴射客機,是日本自1962年YS11螺旋槳客機首飛後,首個國產客機項目。原定2013年向首個客戶交付,直至2015年才首飛成功;技術實力欠缺等原因而問題頻生,更被迫六度延長研發期限。

雖然三菱重工2019年把項目改名,但研發進度繼續傳來壞消息,無法扭轉劣勢;翌年以項目「業務沒有進展」為由,宣布凍結商業化計劃。2021年至2023年研發費用只有200億日圓(約11.9億港元),相比之下2018年至2020年研發費用高達3,700億日圓(約219.9億港元)。2022年3月,三菱重工關閉在美國華盛頓州的試飛基地。

這個日本國產噴射客機項目性質是官民合作,經濟產業省提供500億日圓(約29.7億港元)支持。三菱重工今後把目標放在由日本、英國、意大利合作研發的新一代戰機,爭取2035年實現部署,並將充分借鑑該公司研發噴射客機獲得的技術經驗。

日本三菱真廢!

同樣2008啟動

MRJ竟然六度延期之餘,仲要取消!

反而走去戰機?

中國C919,已經載付費乘客!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20230207/bkn-20230207030107259-0207_00992_001.html?fbclid=IwAR2MXXmFdNn7MlDeyywzFh-MyVQ_iu_H09QylQA2QZB3i5VKBP8bxoLhfCo
作者: 睇天做人     時間: 2023-2-8 08:47

前期投入成灰
作者: touya08     時間: 2023-2-8 08:47

日笨仔連最耍家既汔車都被中國追過, 飛機更不用講, 都係做番手辦模型動漫遊戲好啦
作者: laisi2     時間: 2023-2-8 08:51

日本製造已成過去
作者: 2020biden53     時間: 2023-2-8 08:53

引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-8 08:47 發表

日笨仔連最耍家既汔車都被中國追過, 飛機更不用講, 都係做番手辦模型動漫遊戲好啦
冇錯!

自二戰後,飛機技術被盟軍拎走!
作者: 佑..左..佑     時間: 2023-2-8 08:56

引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-8 08:47 發表

中國係玩電車,小日本係玩油車
要論整體既話,其實中國都未玩得過歐美日本,只係係中國產相對比較平,中國電費都平, 想用電車對海外既車界 [ 灣道超車 ]
你去試坐/試駕下國產車就知道分別 😂
建議你試下坐紅旗,真係差到飛起,最叻既係吉利,舒適度外觀仲比紅旗高,
老老實實中國玩車只係玩內飾同埋平,發動機同車機都真係唔掂 😂
舊年我都試過小鵬G3I&歐拉好貓&BYD宋PRO,都係不如理想,最後買左歐系 😂
作者: 2020biden53     時間: 2023-2-8 09:02

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-2-8 08:56 發表

要論整體既話,其實中國都未玩得過歐美日本,只係係中國產相對比較平,中國電費都平, 想用電車對海外既車界 [ 灣道超車 ]
建議你試下坐紅旗,真係差到飛起,最叻既係吉利,舒適度外觀仲比紅旗高,
老老實實中國玩車只係玩內飾同埋平,發動機同車機都真係唔掂 😂
舊年我都試過小鵬G3I&歐拉好貓&BYD宋PRO,都係不如理想, ...
幾多年前?

不過吉利收購左瑞典volvo,技術同質素都最好

但我都相信氫能長遠大過儲電

其實20世紀都係

以前都係儲電

但一有汽油機 / 柴油機,好快就取代儲電!
作者: 星風月霧     時間: 2023-2-8 09:05

標題好有問題,轉述講日本,怎會說「國產」?講「日產」就合理及不會引起誤會。可見香港記者語文程度低,或心態不正常。
作者: u23dom     時間: 2023-2-8 09:05

日本樣樣東西都做假, 還是不要為害人間的好
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-2-8 09:07

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-2-8 08:56 發表

舊年我都試過小鵬G3I&歐拉好貓&BYD宋PRO,都係不如理想, ...
講得無錯
作者: touya08     時間: 2023-2-8 09:07

引用:

對後起新秀既中國嚟講, 質素當然無歐日果D老牌子舒適, 中國車著重於性價比, 而且近年全球經濟不竟更加造就很多人傾向廉價又夠用的產品, 所以中國車市佔率不斷擴大, 當然要追上歐日系還有些日子和超級富豪不會著重性價比就是.
作者: 光棍man     時間: 2023-2-8 09:09

引用:
原帖由 星風月霧 於 2023-2-8 09:05 發表

標題好有問題,轉述講日本,怎會說「國產」?講「日產」就合理及不會引起誤會。可見香港記者語文程度低,或心態不正常。
根本係故意玩字嚟吸睛
作者: 6674     時間: 2023-2-8 09:11

我覺得與技術冇乜關係,狗主已經冇咗大陸市場,別妄想再搶國內市場。
作者: chimaylam     時間: 2023-2-8 09:11

引用:

唔覺得法拉里舒適lor 
又迫, 又車身低, 又得2個位大把人買

你講既舒適, 應該唔關車身事係內裝 right???

作者: 佑..左..佑     時間: 2023-2-8 09:12

引用:
原帖由 2020biden53 於 2023-2-8 09:02 發表

幾多年前?

其實20世紀都係

以前都係儲電

其實唔係幾多年前,係一直都係咁 
以國產黎講,吉利認第二我覺得真係無車可以認第一

"但我都相信氫能長遠大過儲電"
我都覺我得係,但係中國投放左大量資金係電車,暫時真係無乜資源投放係氫能
上年6/7月開始連電車既補貼都無埋,好在我係3月買
作者: 佑..左..佑     時間: 2023-2-8 09:13

引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-8 09:07 發表

對後起新秀既中國嚟講, 質素當然無歐日果D老牌子舒適, 中國車著重於性價比, 而且近年全球經濟不竟更加造就很多人傾向廉價又夠用的產品, 所以中國車市佔率不斷擴大, 當然要追上歐日系還有些日子和超級富豪不會著重性價比就是.
比D時間我覺得可以既
作者: chimaylam     時間: 2023-2-8 09:15

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-2-8 09:12 發表

其實唔係幾多年前,係一直都係咁 
以國產黎講,吉利認第二我覺得真係無車可以認第一

"但我都相信氫能長遠大過儲電"
我都覺我得係,但係中國投放左大量資金係電車,暫時真係無乜資源投放係氫能
上年6/7月開始連電車既補貼都無埋,好在我係3月買
電車好簡單之ma.....主要係電池. 
d電動輪椅唔通要好多錢開發???
作者: 阿乜水     時間: 2023-2-8 09:16

日本仔成日爆數據做假, 就算比佢整到出黎我都唔敢搭.
作者: 佑..左..佑     時間: 2023-2-8 09:18

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-8 09:11 發表

唔覺得法拉里舒適lor 
又迫, 又車身低, 又得2個位大把人買

你講既舒適, 應該唔關車身事係內裝 right???
咁法拉利唔係全部人買得起麻,比較都要搵D平民貼地小小既例子
舒適係坐起身既舒適度,唔係講內裝內飾
你試坐下先啦,連大大坐既紅旗牌車車一轉個灣同香港D九巴一樣架車嘈到就散咁款
作者: erikwong     時間: 2023-2-8 09:20

引用:
原帖由 星風月霧 於 2023-2-8 09:05 發表

專登既
好野就會寫返日產
作者: 佑..左..佑     時間: 2023-2-8 09:21

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-8 09:15 發表

電車好簡單之ma.....主要係電池. 
d電動輪椅唔通要好多錢開發???
你估廣州D電雞咩,簡單既話BYD同TESLA就唔會咁多自燃啦
車架調節等等都係技術,諗法唔好咁單一
作者: kingkong_hk     時間: 2023-2-8 09:23

引用:
原帖由 星風月霧 於 8-2-2023 09:05 發表

對日本本土來講係國產,我地食日本牛,係日本本土賣果D叫國產牛
作者: 深水埗街坊70777

作者: chargeurs     時間: 2023-2-8 09:25

錢去晒做戰機
作者: chimaylam     時間: 2023-2-8 09:33

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-2-8 09:21 發表

你估廣州D電雞咩,簡單既話BYD同TESLA就唔會咁多自燃啦
車架調節等等都係技術,諗法唔好咁單一
主要係tesla 舊電渣+燒得勁 
BYD冇咁多1撞就爆

外國成日有太陽能電車比賽架啦.....你以為整電車好難???
高卡車都電.......連F3都有電車

作者: chenflie     時間: 2023-2-8 09:35

引用:
原帖由 2020biden53 於 2023-2-8 08:53 發表

冇錯!

自二戰後,飛機技術被盟軍拎走!
係禁止, 二戰後,美國要求所有研究飛機有關技術個科學家 工程師 設計師全部轉行。唔准再設計飛機。唔准帶徒弟學野。唔准新人入行。
全部改行去做車。

所以之前日本車有水準。因為都系飛機行業人士來做。精工啦。

不過從此。日本無航空業啦。
作者: chimaylam     時間: 2023-2-8 09:37

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-2-8 09:18 發表

咁法拉利唔係全部人買得起麻,比較都要搵D平民貼地小小既例子
舒適係坐起身既舒適度,唔係講內裝內飾
你試坐下先啦,連大大坐既紅旗牌車車一轉個灣同香港D九巴一樣架車嘈到就散咁款
紅旗牌車車一紅旗牌車車一轉個灣同香港D九巴一樣架車嘈到就散咁款<==HK都 冇, 你又知紅旗牌車車一轉個灣同香港D九巴一樣架車嘈到就散咁款???
作者: 馬毛主席     時間: 2023-2-8 09:38

C919刚试飛失败,五毛笑日本仔前都要知自己都衰左!
作者: peter925     時間: 2023-2-8 09:39

美國打壓下,無可能比日本做。
作者: 佑..左..佑     時間: 2023-2-8 09:40

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-8 09:37 發表

紅旗牌車車一紅旗牌車車一轉個灣同香港D九巴一樣架車嘈到就散咁款<==HK都 冇, 你又知紅旗牌車車一轉個灣同香港D九巴一樣架車嘈到就散咁款???
咁我住大陸架麻 
我都可以返香港架麻 
醒小小啦
作者: peter925     時間: 2023-2-8 09:40

引用:
原帖由 馬毛主席 於 2023-2-8 09:38 發表

失敗係成功老母,只要不放棄。
作者: chimaylam     時間: 2023-2-8 09:41

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-2-8 09:40 發表

咁我住大陸架麻 
我都可以返香港架麻 
醒小小啦
咁大陸又唔係咁多紅旗 
紅旗又唔知有冇出巴士
作者: 佑..左..佑     時間: 2023-2-8 09:42

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-8 09:33 發表

主要係tesla 舊電渣+燒得勁 
BYD冇咁多1撞就爆

外國成日有太陽能電車比賽架啦.....你以為整電車好難???
高卡車都電.......連F3都有電車
有冇聽過"自然唐",官方召回維修
你對車既製造認知太過少,搵國產既同外國咁多年既資歷去比
上黎大陸坐多D國產車先啦
作者: 佑..左..佑     時間: 2023-2-8 09:44

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-8 09:41 發表

咁大陸又唔係咁多紅旗 
紅旗又唔知有冇出巴士
大陸唔多紅旗?? 你有冇上過黎架師兄??
傳祺都好過佢啦大佬.....
作者: chimaylam     時間: 2023-2-8 09:44

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-2-8 09:42 發表

有冇聽過"自然唐",官方召回維修
你對車既製造認知太過少,搵國產既同外國咁多年既資歷去比
上黎大陸坐多D國產車先啦
紅旗大陸係唔多lor  
你重要9up 同d巴士比
作者: chimaylam     時間: 2023-2-8 09:45

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-2-8 09:44 發表

大陸唔多紅旗?? 你有冇上過黎架師兄??
傳祺都好過佢啦大佬.....
你自己9up唔好揸, 又點會多??
玩抹黑成日都自傷茅盾
作者: 佑..左..佑     時間: 2023-2-8 09:46

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-8 09:45 發表

你自己9up唔好揸, 又點會多??
你講乜呀,我係坐,唔係揸呀
作者: 佑..左..佑     時間: 2023-2-8 09:47

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-8 09:44 發表

紅旗大陸係唔多lor  
你重要9up 同d巴士比
我唔係同巴士比,你睇返我個POST,我係講緊"好似",唔係比較 
要隊人都睇清楚人講乜
作者: chimaylam     時間: 2023-2-8 09:47

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-2-8 09:46 發表

你講乜呀,我係坐,唔係揸呀
架車唔好揸, 買黎坐???
作者: chimaylam     時間: 2023-2-8 09:48

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-2-8 09:47 發表

我唔係同巴士比,你睇返我個POST,我係講緊"好似",唔係比較 
要隊人都睇清楚人講乜
好似咪=比較緊lor.......
你光頭bob咁既樣, 唔會話好似ali掛

作者: kaiserken     時間: 2023-2-8 09:50

呢架三菱客機研發失敗,最大鑊可能係點賠錢比班客,仲有政府都有撥款比佢,三菱要唔要歸還返筆資金比政府?
作者: 佑..左..佑     時間: 2023-2-8 09:51

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-8 09:47 發表

架車唔好揸, 買黎坐???
叫專車點解要自己揸 
同價錢我可以買架外資既點解要買國產車?食慒左呀? 
大陸人個個都要BBA啦
作者: chimaylam     時間: 2023-2-8 09:54

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-2-8 09:51 發表

叫專車點解要自己揸 
同價錢我可以買架外資既點解要買國產車?食慒左呀? 
大陸人個個都要BBA啦
咁重柒.......專車你又點坐過???
大陸人個個都要BBA la<===所以咪話大陸都少lor

咁少你又坐過, 重好似巴士???

作者: Tokyo2040     時間: 2023-2-8 09:55

引用:
原帖由 u23dom 於 2023-2-8 09:05 發表

日本樣樣東西都做假, 還是不要為害人間的好
如果唔係飛機,應該會繼續造假。因為係飛機,飛上天即刻跌落嚟肯定賠到破產兼坐監,先至唔敢造假。
作者: 佑..左..佑     時間: 2023-2-8 09:57

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-8 09:54 發表

咁重柒.......專車你又點坐過???
大陸人個個都要BBA la<===所以咪話大陸都少lor

咁少你又坐過, 重好似巴士???
DIDI有專車叫架天才,你有冇上過大陸嫁
作者: wwwvv0701     時間: 2023-2-8 09:58

講飛機,日笨收咗皮,中國崛起已經係事實...
某些人講講下,見飛機無嘢可拗,就搬話題去電動車,話多個事實畀你哋知,BYD在內地銷售,已經係Tesla兩倍,消費者用腳投票,大家唔駛再拗啦!
《內地網址被自動隱藏,尾= e****ml,痴線!》
https://xl.16888.com/e****ml

作者: chimaylam     時間: 2023-2-8 09:59

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-2-8 09:57 發表

DIDI有專車叫架天才,你有冇上過大陸嫁
你話坐巴士咁, 去坐巴士就得啦, 重 didi 叫專車+指定紅旗???

作者: 6674     時間: 2023-2-8 09:59

氫能車冇乜前景,你話我話嘅!
弊病
走回加油站條舊路,製氫運氣儲氣都要有專人24/7看管
燃氣引擎也要偈油、水冷或氣冷,也要有電池推動冷氣音響照明。建築物內引入氫氣是高危。

電能車好處
可以在獨立屋充,甚至新建住宅商廈可預建充電柱。
作者: 佑..左..佑     時間: 2023-2-8 10:01

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-8 09:59 發表

你話坐巴士咁, 去坐巴士就得啦 didi 叫專車???
巴士係講香港九巴呀天才,關大陸DIDI咩事呀 
你分清楚先啦 你開始亂喇
作者: Tokyo2040     時間: 2023-2-8 10:02

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2023-2-8 09:58 發表

講飛機,日笨收咗皮,中國崛起已經係事實...
某些人講講下,見飛機無嘢可拗,就搬話題去電動車,話多個事實畀你哋知,BYD在內地銷售,已經係Tesla兩倍,消費者用腳投票,大家唔駛再拗啦!
黃絲一貫手法騎劫主題,根本唔應該同佢玩。
作者: pp49pp     時間: 2023-2-8 10:04

引用:
原帖由 laisi2 於 2023-2-8 08:51 發表

日本製造已成過去
唔會,AV產業,永不言敗。
作者: chimaylam     時間: 2023-2-8 10:04

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-2-8 10:01 發表

巴士係講香港九巴呀天才,關大陸DIDI咩事呀 
你分清楚先啦 你開始亂喇
柒左啦  
護主, 講紅旗.....又亂7 9up
作者: 伍皓昌     時間: 2023-2-8 10:13

引用:
原帖由 2020biden53 於 2023-2-8 08:39 發表

日本首款噴射客機研發計劃流產,三菱重工周二以未能夠確認足夠的業務可行性為由,宣布終止三菱Space Jet(前稱三菱Regional Jet)項目。這個2008年開始,累計投資1萬億日圓(約594億港元)的日本國產客機夢想破碎。

三菱重工社長泉澤清次表示,當初認為能夠研發較高水準的機體,但項目至今過去一段時間,部分功能、設備與現今最新技術相比略顯競爭力不足,也有部分原因是新冠疫情導致市場混 ...
老實講, 做唔到先至正常
之前全世界只有老美及歐洲有能力做大型客機, 老美唔使講, 空巴亦是集歐洲多國技術及資源才能做出來
其中有大量技術專利及壁壘, 其他國家去做, 就算歐美唔卡脖子, 成本亦一定比人高, 本國沒有龐大的人才,供應鏈及市場支持, 做出來也沒有競爭力
好多人成日矮化C919, 話係組裝機, 咁易組裝, 又唔見其他工業發達國家, 例如日韓等國家可以組裝出來?
中國在長期被西方國家卡脖子下, 能突破從冇到有, 已是難能可貴, 做出來了, ,再投入市場, 才能總結經驗, 要100%國產化, 只是時間問題
作者: wilsonabcd     時間: 2023-2-8 10:18

引用:
原帖由 2020biden53 於 2023-2-8 08:39 發表

三菱重工社長泉澤清次表示,當初認為能夠研發較高水準的機體,但項目至今過去一段時間,部分功能、設備與現今最新技術相比略顯競爭力不足,也有部分原因是新冠疫情導致市場混 ...
你太睇得起日本了!佢MRJ項目是對應中國ARJ21,是佢研發的時間中國已完成ARJ21再推C919連C929也要出來了,香港記者、香討曱由和日本人為掩蓋日本醜事,才把佢去比C919!當年在香討ARJ21還比人笑做不出來,MRJ萬歲!
作者: videowatcher3     時間: 2023-2-8 10:21

這型號的支線客機設計的載客量為 70-90,

並不對應 C919,只對應 ARJ 21。

ARJ 21 已在國內營運數年,已交付近百架,

最近並已出口到印尼。

作者: freemind1     時間: 2023-2-8 10:27

引用:

大家都向5G發展啦,仲同大家講3G幾威,宜家係講電動車,但就引用紅旗,笑死。世界在進步,唔好比人知你仍停留二十年前在公園吹水亞伯

圖片附件: Screenshot_20230208_101952.jpg (2023-2-8 10:27, 619.01 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: freemind1     時間: 2023-2-8 10:31

因為大陸成功發展自己飛機,即日本仔研發都冇用,倒錢入海,簡單講冇市場,因為歐美唔會用,平又唔夠中國黎,即係可以摺埋,不如壯士斷臂
作者: 馬毛主席     時間: 2023-2-8 10:34

引用:
原帖由 videowatcher3 於 2023-2-8 10:21 發表

這型號的支線客機設計的載客量為 70-90,

並不對應 C919,只對應 ARJ 21。

ARJ 21 已在國內營運數年,已交付近百架,

最近並已出口到印尼。

arj21 客机首飞后,其采用的尾吊发动机布局就成为大家议论的焦点,认为这是一种落后的设计。喷气式飞机出现后,发动机就曾经被布置在三个位置:翼根部、机翼下和机身后部。翼根布局的发动机经过一段时间的使用,发现发动机在翼根的震动容易造成机身金属结构疲劳,最终导致飞机空中解体,这种布局最先被淘汰,现代客机已经不再使用这种布局。

圖片附件: 下載 (3).jpg (2023-2-8 10:37, 11.11 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: Chobis     時間: 2023-2-8 10:36

日本仔不如專注發展強項AV產業啦,呢D科技嘢都係靠同美國買
作者: kaiserken     時間: 2023-2-8 10:36

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2023-2-8 10:13 發表

之前全世界只有老美及歐洲有能力做大型客機, 老美唔使講, 空巴亦是集歐洲多國技術及資源才能做出來
其中有大量技術專利及壁壘, 其他國家去做, 就算歐美唔卡脖子, 成本亦一定比人高, 本國沒有龐大的人才,供應鏈及市場支持, 做出來也沒有競爭力
好多人成日矮化C919, 話係組裝機, 咁易組裝, 又唔見其他工業發達國家, 例如日韓等國家可以組裝出來?
中國在長期被 ...
CHING,班人以為製造一架客機就好似砌模型咁容易。佢地話中國C919成架機都係外國貨,其實波音空巴既客機,都係由不同國家地方分工生產組件,再運去廠房組裝而成。
依家C919除左怕被人卡脖子,另外就係適航証,歐美唔批既話(不過都預左唔批),要拓展海外市場會困難好多...
作者: 殘廁邊緣的甩頭     時間: 2023-2-8 10:37

波音公司反对
作者: k514     時間: 2023-2-8 10:39

研發飛機?問過老尾未?冇飛機就問老尾買,賤民
作者: longlong7     時間: 2023-2-8 10:52

掩飾開發戰鬥機
作者: 文丁     時間: 2023-2-8 11:07

三菱放棄客機研發計劃是理所當然,不論資金或科技,日本都不足與其他國家競爭。就算繼續支持三菱研發客機,都只是浪費金錢同時間,因為沒有市場。

歐美國家早有美國國家支持的波音飛機同法國國家支持的空中巴士,日本客機在西方不會找到市場。而且中國ARJ21同C919客機已經商用,雖然中國在歐美亦難找市場,但中國內部需求大,中東和東南亞、非洲、南美洲的友好國都有商機。

日本政治的站邊,卻不智地在大佬國主力行業出錢研發,分薄大佬國的利潤,其實一早就知後果。

作者: wwwvv0701     時間: 2023-2-8 11:14

引用:
原帖由 文丁 於 2023-2-8 11:07 發表

三菱放棄客機研發計劃是理所當然,不論資金或科技,日本都不足與其他國家競爭。就算繼續支持三菱研發客機,都只是浪費金錢同時間,因為沒有市場。

歐美國家早有美國國家支持的波音飛機同法國國家支持的空中巴士,日本客機在西方不會找到市場。而且中國ARJ21同C919客機已經商用,雖然中國在歐美亦難找市場,但中國內部需求大,中東和東南亞、非洲、南美洲的友好國都有商機。

日本政治的站邊,卻不智地在大 ...
只要中國客機價錢合適,就唔怕無市場,中亞.俄羅斯.非洲.南美.東南亞都係人口密集地區,但資金有限,廉價客機對佢哋有極大吸引力。
作者: caorenjie

作者: Hubert_Tang     時間: 2023-2-8 11:18

作假作唔下去
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2023-2-8 11:24

引用:
原帖由 erikwong 於 2023-2-8 09:20 發表

專登既
好野就會寫返日產
係,東方黑記質素係咁上下!
作者: 神殿老子     時間: 2023-2-8 11:24

引用:

日本沒落了
作者: lam4451     時間: 2023-2-8 11:29

引用:
原帖由 馬毛主席 於 2023-2-8 10:34 發表

arj21 客机首飞后,其采用的尾吊发动机布局就成为大家议论的焦点,认为这是一种落后的设计。喷气式飞机出现后,发动机就曾经被布置在三个位置:翼根部、机翼下和机身后部。翼根布局的发动机经过一段时间的使用,发现发动机在翼根的震动容易造成机身金属结构疲劳,最终导致飞机空中解体,这种布局最先被淘汰,现代客机已经不再使用这种布局。
有某些現代客機可以用軟件搭夠,唔高興仲可以搶機師控制權,玩自殺俯衝。
作者: kw_lam     時間: 2023-2-8 11:33

日笨係你滷味殖民地,根本冇權做任何事
作者: freemind1     時間: 2023-2-8 11:40

引用:

所以民主,根本就係謊言及皇帝新衣,班政客用人民前途去換取自己利益,因政客知自己唔會做得耐,所以在位時就盡量貪腐,同香港班假髮人一樣。你睇做得耐為日本人利益既安倍就比黑手做低,政治係骯髒既,民主更加骯髒,個個為謀私利,冇一個可延續發展社會及政制。
作者: 炎夏少象棋     時間: 2023-2-8 11:41

引用:

歐洲自己有客機.
美國自己有客機.
俄羅斯自己有客機.
亞洲自己冇飛機. 咪餘番一個中國有客機.
作者: 炎夏少象棋     時間: 2023-2-8 11:42

引用:
原帖由 freemind1 於 2023-2-8 11:40 發表

所以民主,根本就係謊言及皇帝新衣,班政客用人民前途去換取自己利益,因政客知自己唔會做得耐,所以在位時就盡量貪腐,同香港班假髮人一樣。你睇做得耐為日本人利益既安倍就比黑手做低,政治係骯髒既,民主更加骯髒,個個為謀私利,冇一個可延續發展社會及政制。
你講得對呀! 民主就是問題.

中國做到自主C919和ARJ21. 咪自信囉!

台灣係冇用人.

作者: theharbourside     時間: 2023-2-8 11:43

日本已經玩完
作者: 大雀躍的作業     時間: 2023-2-8 11:52

日本要明白大佬比你出資研究,唔代表可以比你硏究成功威脅大佬利益。
作者: lam4451     時間: 2023-2-8 11:53

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-8 10:04 發表

柒左啦  
護主, 講紅旗.....又亂7 9up
又在大陸買BBA,又成日叫專車,叫專車又要叫紅旗,齋坐但又知唔好揸,亂撚晒籠,九唔搭八咁。
條友扮撚晒中立理性,但一睇就係係咩人啦,無謂同佢扯。
作者: 炎夏少象棋     時間: 2023-2-8 11:55

引用:
原帖由 theharbourside 於 2023-2-8 11:43 發表

日本已經玩完
二戰時前, 日本太強........

二戰時後, 日本弱咗...............
作者: 炎夏少象棋     時間: 2023-2-8 11:57

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2023-2-8 10:13 發表

中國在長期被 ...
對呀!最好自已國民生活好些.
作者: chimaylam     時間: 2023-2-8 11:57

引用:
原帖由 lam4451 於 2023-2-8 11:53 發表

又在大陸買BBA,又成日叫專車,叫專車又要叫紅旗,齋坐但又知唔好揸,亂撚晒籠,九唔搭八咁。
條友扮撚晒中立理性,但一睇就係係咩人啦,無謂同佢扯。
拉西護主....能9岩我wor  

C919商飛之日.......就係日本果架收皮之時....... 
真係幾好笑
作者: 炎夏少象棋     時間: 2023-2-8 12:00

引用:

白痴, 有病.
作者: 炎夏少象棋     時間: 2023-2-8 12:02

引用:
原帖由 2020biden53 於 2023-2-8 09:02 發表

幾多年前?

其實20世紀都係

以前都係儲電

富豪老細係怕倒閉, 急找人收購.. 好彩結果吉利救番呀!
【起死回生】從瀕臨倒閉到破紀錄的全球銷量,中國的吉利如何拯救瑞典富豪汽車?

文章版權為 BusinessFocus 所有,閱讀全文: https://businessfocus.io/article/95797/起死回生-從瀕臨倒閉到破紀錄的全球銷量-中國的吉利如何拯救瑞典富豪汽車?utm_campaign=BFHK-Web-CopyContent&amp;utm_source=BFHK&amp;utm_medium=Web-CopyContent

如果唔收購富豪, 富豪一定會死.........

福特做唔到呀!

作者: freemind1     時間: 2023-2-8 12:22

班井娃仍然停留在二丶三十年前,不如跳出井底,睇吓德國DW電視台對比亞迪評價先吹啦

https://youtu.be/MyvMjAjiJl4
作者: LYT-C     時間: 2023-2-8 12:23

引用:

又係睇大妓院新聞?
  1. 三菱呢架MRJ係支線客機,根本唔應該同C919比,應該同商飛ARJ21比。ARJ係2016年已商業運作,舊年12月亦已交付第一張海外訂單。
  2. C919所有試飛都非常成功,包括極限失速試飛,關閉安全系統下進行滾轉105度依然是可控。今次冇係原定路線飛往安徽合肥係飛機交付後嘅驗證飛,唔係試飛。而出現咩問題只係網上"傳",由妓院同1450無限放大,再用錯誤標題去誤導,講到好似C919項目失敗。
其實黃蓄點樣酸,點樣抹黑都改變唔到祖國越來越偉大嘅事實 
作者: Loveforever180     時間: 2023-2-8 12:27

日本整普通嘢嘅科技近年都退步左,而家佢地出啲嘢,大大小小嘅都係,仲比以前嘅差,而家少左用日本嘢。普通料都退步,仲講整客機難咁多嘅嘢,日本邊度有科技造架客機出黎呀,意料中事。
作者: 2020biden53     時間: 2023-2-8 12:30

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2023-2-8 09:24 發表

什麼疫情復甦未能重啟市場是借口,真正令三菱夢碎,是本身技術未到家,加上中國C919正式商用,競爭不過,再加埋日本經濟太差,連日本內陸線都不買飛機,僅存的客戶都沒有了,三重打擊下只能放棄了吧。
MRJ?根本只係50-80座

日本國內都唔會咁細!

(反而滿是大型廣體機!以前仲要波音出747-400D 568座!而家777-300 3-4-3坐500人)

MRJ根本要靠海外!

但海外都唔會買佢!係都買巴西E2 jets!
作者: lam4451     時間: 2023-2-8 12:35

引用:
原帖由 炎夏少象棋 於 2023-2-8 12:00 發表

白痴, 有病.
睇得多化膿大法新聞係咁架啦。
作者: k514     時間: 2023-2-8 12:39

引用:
原帖由 kaiserken 於 2023-2-8 10:36 發表

CHING,班人以為製造一架客機就好似砌模型咁容易。佢地話中國C919成架機都係外國貨,其實波音空巴既客機,都係由不同國家地方分工生產組件,再運去廠房組裝而成。
依家C919除左怕被人卡脖子,另外就係適航証,歐美唔批既話(不過都預左唔批),要拓展海外市場會困難好多...
賣比亞洲非洲做內陸機,咪唔駛理歐美囉
作者: 炎夏少象棋     時間: 2023-2-8 12:45

引用:
原帖由 k514 於 2023-2-8 12:39 發表

賣比亞洲非洲做內陸機,咪唔駛理歐美囉
對呀!有些窮國買唔起空巴和波音. 為太貴.
作者: bestsinger2     時間: 2023-2-8 12:57

秋田想學行,但主人要你 sit
作者: 三級警司     時間: 2023-2-8 13:07

引用:
原帖由 炎夏少象棋 於 2023-2-8 12:45 發表

對呀!有些窮國買唔起空巴和波音. 為太貴.
仲有波斯和朝鮮唔比買
作者: 2020biden53     時間: 2023-2-8 13:20

引用:
原帖由 peter925 於 2023-2-8 09:40 發表

失敗係成功老母,只要不放棄。
冇錯!

由2000年,神舟MA-60大笑話 (國外只有非洲窮國買,而且可靠性極差)

到ARJ-21初成功

直至今日C919
越來成功
作者: sakito520     時間: 2023-2-8 13:26

引用:

整飛機杯算啦 女優名器包保中國唔會追
作者: 賀天生大佬88     時間: 2023-2-8 13:32

引用:

排第4經濟體,發国債仲達 GDP 2xx% 仲想出呢做, 就算政府立例国內3-4間航空公司,內陸细机一定要用佢,都只有s路一条。
作者: kesterleeky     時間: 2023-2-8 13:34

引用:

幾多年前?

其實20世紀都係

以前都係儲電

為什麼現在電動車是新的發展主流方向是因為現在地球有嚴重的全球暖化問題,比起油車一定要燃燒化石燃料而產生溫室氣體,電動車是靠充電,而充電要用的電完全可以是靠再生能源和核能等不產生溫室氣體的發電方式來產生。
氫能車最大的問題是氫從哪來。以電解的方法生產氫要輸入的能量比燃燒氫氣時能推動車所產生的能量高,也就是就會有能量是浪費掉的。更不要說儲存和運送氫氣也不便宜。在現在充電系統開始普及了的情況下,要各國政府再投資另一套系統用於支持氫能車很困難。
如果電池技術能繼續進步而能量密度能再提升,接近汽油的程度,那根本電動車就已經滿足絕大部份人的需要了。
作者: 2020biden53     時間: 2023-2-8 13:36

引用:
原帖由 賀天生大佬88 於 2023-2-8 13:32 發表

排第4經濟體,發国債仲達 GDP 2xx% 仲想出呢做, 就算政府立例国內3-4間航空公司,內陸细机一定要用佢,都只有s路一条。
何況日本咁高密度,RJ都冇幾多隻

連窄體都少過廣體!

MRJ更加死路!
作者: 2020biden53     時間: 2023-2-8 13:39

引用:
原帖由 kesterleeky 於 2023-2-8 13:34 發表

為什麼現在電動車是新的發展主流方向是因為現在地球有嚴重的全球暖化問題,比起油車一定要燃燒化石燃料而產生溫室氣體,電動車是靠充電,而充電要用的電完全可以是靠再生能源和核能等不產生溫室氣體的發電方式來產生。
氫能車最大的問題是氫從哪來。以電解的方法生產氫要輸入的能量比燃燒氫氣時能推動車所產生的能量高,也就是就會有能量是浪費掉的。更不要說儲存和運送氫氣也不便宜。在現在充電系統開始普及了的情況下,要 ...
邊個話「油車一定要燃燒化石燃料而產生溫室氣體」

日本yamaha / 豐田有氫氣內燃!

電力可以零溫室氣體

產氫一樣可以用呢D電
作者: kesterleeky     時間: 2023-2-8 13:46

引用:
原帖由 2020biden53 於 2023-2-8 13:39 發表

邊個話「油車一定要燃燒化石燃料而產生溫室氣體」

日本yamaha / 豐田有氫氣內燃!

電力可以零溫室氣體

產氫一樣可以用呢D電
我一早就已經在上一個Post說了這個問題:
1.氫氣從哪來?以電解的方法生產氫要輸入的能量比燃燒氫氣時能推動車所產生的能量高,也就是就會有能量是浪費掉的。
2. 氫氣的儲存和運送要求跟氣油比完全不同,現在的加油站如果要改為提供氫氣,那等於是要重建。而且現在氫氣的儲存和運送的技術一點也不成熟。到了氫氣的儲存和運送成熟時,那電動車就已經是完全普及化的技術。到那個時候要各國政府再投資另一套系統用於支持氫能車很困難。
作者: freemind1     時間: 2023-2-8 13:47

好簡單,因為日本比美國佬卡脖子,冇技術冇風洞,全部要靠人靠美國,你睇佢研究中心放美國就知,擺明同美國佬搶生意,美國又點會比你用盡個風洞。冇風洞做鬼都唔寧,所以亞爺多多錢都要起,否則馬航不斷重演,中國不知會死幾多人。呢啲只可以靠國家做,唔通香港大地主會投資?所以民主資本社會,某程度已証明係失敗。
作者: gakoduck     時間: 2023-2-8 13:51

引用:
原帖由 睇天做人 於 2023-2-8 08:47 發表

前期投入成灰
已經落晒袋