標題: 中國氣球│白宮強調擊落氣球符國際法 無意將碎片交還中方 [打印本頁]

作者: cwilson1     時間: 2023-2-7 08:21

美軍日前擊落中國氣球引發外交風波後,白宮國家安全委員會發言人柯比周一(6日)反駁中方指美方違反國際法,強調按國際法行事,美方無意將氣球的碎片交還中方。

柯比表示,行動是在總統拜登授權及命令下,按國際法行事,捍衛美國國土及主權領空,絕對有權擊落氣球。美方已從大西洋回收部分殘骸,但礙於天氣條件希望在未來幾天能潛到海底探視,但即使完成調查,美方亦無意將氣球殘骸交回中方。
美國北方司令部司令范赫克表示,氣球碎片的散落範圍有15個乘15個足球場般大,氣球約200呎高,底下的傳感器重數千磅,體積有如支線噴射客機(regional jet),美方已採取最大的預防措施避免中國氣球飛越國境時收集信息。海軍正利用水下無人器拍攝及追蹤殘骸。
中國外交部發聲明表達強烈不滿,指中方經核查後已多次告知美方,該飛艇屬民用性質,因不可抗力進入美國,完全是意外情況。美方執意動用武力,明顯反應過度,嚴重違反國際慣例。

既然美國話唔攻擊及唔洗交還都符合國際法的話, 咁中國未來好多美國貨執黎俾自己處理囉

合法架, 美國話咁做係符合民主的要求, 黄人到時記得收聲

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1903669/即時-中國-中國氣球│白宮強調擊落氣球符國際法-無意將碎片交還中方
作者: 那些年     時間: 2023-2-7 08:26

記住山水有相縫就可以

下次美國飛機、汽球在別國上空出現,其他國家就知可點處理了
作者: touya08     時間: 2023-2-7 08:30

用咗成兩架F22射咗四發胸對胸導彈先打中個波, 嘥咗成千萬美金換番唻, 梗係要留返個殘骸留念 唔係點值
作者: chimaylam     時間: 2023-2-7 08:34

咁呢d放得出去, 都冇預會收得返架wor 
作者: cwilson1     時間: 2023-2-7 08:47

引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-7 08:30 發表
用咗成兩架F22射咗四發胸對胸導彈先打中個波, 嘥咗成千萬美金換番唻, 梗係要留返個殘骸留念 唔係點值
所以更唔可以俾返證物給中國, 否則係全世界發現打個民用氣球都咁大陣仗, 又柒出國際都似
作者: 馬毛主席     時間: 2023-2-7 08:48

美国講左重点,中国氣球下儀器重數千磅,有機會跌下来壓死人,所以要㧬落佢。
作者: cwilson1     時間: 2023-2-7 08:49

美國太小家囉, 上次美國派無人海底偵察機在中國海域撈到, 中國都俾返美國, 

而家美國連個民用汽球都唔敢交回, 好小家囉 

作者: chimaylam     時間: 2023-2-7 08:49

引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-7 08:30 發表
唔係大陸所講既有問題+失控etc........降落返去2萬呎........打鬼到 
5萬呎F22飛唔到咁高
作者: waltzno2     時間: 2023-2-7 08:49

美國打一次中國氣球,以後唔洗再飛中國,中東,俄羅斯,一定打你落嚟
作者: cwilson1     時間: 2023-2-7 08:51

中國當年在境內擊落的兩隻F22, 殘骸都交回美國, 

原來汽仲高科技過2駕F22嘛 
作者: salabit     時間: 2023-2-7 08:53

睇佢部署海面上空擊落就知冇野搵黎搞
係斷正懷疑作不法用途時會一律循多方思考,可以係毒氣球,唔會片面砌詞係間諜氣球,因有個案曾經出現於日笨全民放毒氣球。
作者: bronze18man     時間: 2023-2-7 08:54

地球人跟著個咁白癡嘅政府真係人類嘅悲哀
世界比依班納粹白癡西謊主宰,結果只有一個,三世核戰自取滅亡!

個post又攪到喲毒晒上納粹鬼色彩既漢姦酒久悲鳴亂咁慘廢嗱!

作者: chimaylam     時間: 2023-2-7 08:57

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-2-7 08:49 發表
美國大小家囉, 上次美國派無人海底偵察機在中國海域撈到, 中國都俾返美國, 

而家美國連個民用汽球都唔敢交回, 好小家囉 
咁唔同既.....自己冇既咪執到當寶 
無人機大陸嬴美國幾條街, 留黎做咩
作者: ar2man     時間: 2023-2-7 09:05

海軍正利用水下無人器拍攝及追蹤殘骸。

連海軍都要出動 今次一個汽球要老美總動員
作者: unoteseven     時間: 2023-2-7 09:09

你做初一
我做十五

咁小心航行啦:
作者: cwilson1     時間: 2023-2-7 09:11

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-7 08:57 發表

咁唔同既.....自己冇既咪執到當寶 
無人機大陸嬴美國幾條街, 留黎做咩
咁又係, 咁難得, 有個中國民用汽球跌落美國可以用來打飞機
作者: wkkenneth     時間: 2023-2-7 09:13

老尾真係柒,用戰機同飛彈穿個汽球落海都仲咁 high
作者: 一家團聚     時間: 2023-2-7 09:13

引用:
原帖由 waltzno2 於 2023-2-7 08:49 發表
美國打一次中國氣球,以後唔洗再飛中國,中東,俄羅斯,一定打你落嚟
「打飛機」真係香土小粉紅最勁!

作者: 加燦     時間: 2023-2-7 09:15

氣象探察技術都要偷?
作者: kingkong_hk     時間: 2023-2-7 09:15

咁算唔算偷中國技術?
作者: 一家團聚     時間: 2023-2-7 09:16

引用:
原帖由 那些年 於 2023-2-7 08:26 發表
記住山水有相縫就可以

講「打飛機」,其他國家點夠大陸同香土小粉紅利害。

作者: ingredient     時間: 2023-2-7 09:21

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-2-7 09:11 發表

還條毛咩,架嘢係邊間民企,口交部都講唔出。
作者: chimaylam     時間: 2023-2-7 09:21

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-2-7 09:11 發表

話呢d氣球, 大陸市佔超過50% 
美除時自己都有買  

now 話要檢查殘骸有冇美國零件wor
作者: chimaylam     時間: 2023-2-7 09:22

引用:
原帖由 ingredient 於 2023-2-7 09:21 發表

放汽球, 冇預會收得返
作者: cwilson1     時間: 2023-2-7 09:25

引用:
原帖由 一家團聚 於 2023-2-7 09:16 發表

咁曲線話黃那邊不舉呀
作者: ingredient     時間: 2023-2-7 09:25

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-7 09:22 發表

放汽球, 冇預會收得返
樓上啲小粉樣唔係咁睇。
作者: 飛天盒仔     時間: 2023-2-7 09:25

引用:
我老友 Eddie 話呢啲叫做先進技術
作者: lam4451     時間: 2023-2-7 09:28

引用:
原帖由 ingredient 於 2023-2-7 09:21 發表

你認為「民用」就等於係民企擁有的?政府天文台放的氣象探測器就唔係「民用」?
作者: cwilson1     時間: 2023-2-7 09:29

引用:

乜美國當年有向中國撈起的美國偵測裝置提交規格書,註冊來源,生產商資料,中國先還咩?

你又雙標啦
作者: o_n_9_9     時間: 2023-2-7 09:29

重點條屍係別人手上,偷梁換柱係人都識啦,中國如果身無屎,應該要快過別人交出原型圖解釋是什麼。
作者: chimaylam     時間: 2023-2-7 09:32

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2023-2-7 09:29 發表
重點條屍係別人手上,偷梁換柱係人都識啦,中國如果身無屎,應該要快過別人交出原型圖解釋是什麼。
咁美國咪公布係條屍上搵到咩lor  
證據係美國度, 要使咩解釋???
作者: 一個中國人!

作者: ingredient     時間: 2023-2-7 09:33

引用:
原帖由 lam4451 於 2023-2-7 09:28 發表

你認為「民用」就等於係民企擁有的?政府天文台放的氣象探測器就唔係「民用」?
咁邊間機構先得家? 又講唔出!
大學啦,天文台,定係咩?口交部既然認得出係中國的,但又講唔出邊間機構。🤭

作者: 另一個天堂     時間: 2023-2-7 09:39

多謝賜教
作者: kks668     時間: 2023-2-7 09:43

老美咁講就得啦,符國際法🤭🤭
作者: SimonJZL     時間: 2023-2-7 09:44

點都唔明美國咁遲先發現?佢地冇料偵查or中國技術高佢幾班? 仲要戰機出動先得
作者: 流晶花園

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 白鴿眼黨2     時間: 2023-2-7 09:47

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-2-7 08:21 發表
美軍日前擊落中國氣球引發外交風波後,白宮國家安全委員會發言人柯比周一(6日)反駁中方指美方違反國際法,強調按國際法行事,美方無意將氣球的碎片交還中方。

柯比表示,行動是在總統拜登授權及命令下,按國際法行事,捍衛美國國土及主權領空,絕對有權擊落氣球。美方已從大西洋回收部分殘骸,但礙於天氣條件希望在未來幾天能潛到海底探視,但即使完成調查,美方亦無意將氣球殘骸交回中方。
美國北方司令部司令范赫克表 ...
佢滷味黑幫老大當然會認為 : 天大地大,佢滷味最大
作者: kks668     時間: 2023-2-7 09:51

其實老美知唔知自己跌入咗個窿🤭🤭
作者: bebe1226     時間: 2023-2-7 09:51

引用:
原帖由 一家團聚 於 2023-2-7 09:13 發表

好過做白人避孕套

作者: 大滾友     時間: 2023-2-7 09:57

我只係想要特朗普老婆心口果對周製導彈
作者: 韓風黃色神童     時間: 2023-2-7 09:59

大陸呢次好高章, 放個低成本氣球去美國領空, 美國打又唔喺, 唔打又唔喺, 兩難

唔打, 美國佬無面
打, 以後有藉口比大陸在南海照版煮碗打佢美國佬啲無人機, 偵測機落嚟無得嘈
作者: cwilson1     時間: 2023-2-7 10:02

引用:
原帖由 白鴿眼黨2 於 2023-2-7 09:47 發表

佢滷味黑幫老大當然會認為 : 天大地大,佢滷味最大
美國不時仲幫亞洲區監埋天氣啦,根本美國自己就時時派監測器過人地度,而家中國民用天氣測被大風捲了過來就鬼殺咁嘈,搏老命打J

係咪黐線架
作者: 超級扁扁的妹頭     時間: 2023-2-7 10:03

導彈射氣球居然未能粉碎,那有面目攞碎片出嚟
作者: k514     時間: 2023-2-7 10:03

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2023-2-7 09:15 發表
咁算唔算偷中國技術?
係搶唔算偷
作者: leshui     時間: 2023-2-7 10:05

d美狗下次飛台灣要小心
作者: 陽光果斷的芋頭     時間: 2023-2-7 10:05

引用:
記住山水有相縫就可以

唔使下次,應該要宣布 背落西要送中國行死刑
作者: cwilson1     時間: 2023-2-7 10:06

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2023-2-7 09:59 發表
大陸呢次好高章, 放個低成本氣球去美國領空, 美國打又唔喺, 唔打又唔喺, 兩難

唔打, 美國佬無面
打, 以後有藉口比大陸在南海照版煮碗打佢美國佬啲無人機, 偵測機落嚟無得嘈
而家發現美國的自走高射炮咁廢嘅?射唔到個波落黎

中國唔洗用激光炮

相信電磁炮,中國上年中測試那支都可以有射程2百幾三百里,都一炮可射佢落黎啦 

大半年後的今天,相信射程更勁
作者: 我係Miss大佬     時間: 2023-2-7 10:07

大陸民眾自發放多一千個上去,睇你老美射得幾多個
作者: 吾輩は猫である     時間: 2023-2-7 10:08

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-2-7 08:21 發表

今日u2..明日f22...

圖片附件: DSCF4301.JPG (2023-2-7 10:08, 168.86 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: walkera2006     時間: 2023-2-7 10:08

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-2-7 08:21 AM 發表

無獲得授權亂闖進入美國境內非法㗎
作者: lctj9     時間: 2023-2-7 10:10

就算係違反國際法, 美國都係按自己喜好處理啦
一向視國際法如無物的
作者: 雷蒙威

作者: cwilson1     時間: 2023-2-7 10:11

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2023-2-7 09:35 發表

按照滷味嘅邏輯,呢鋪佢哋大鑊啦,既然符合國際法,唔止中國可以擊落尾國飛行器,換然之,全世界都可以擊落尾國嘅飛行器,呢次福佳鳥
根本美國就係世界最大又最多派無人機非法闖入他國的邪惡國家

佢開呢個先例後,相信最大鑊嗰個一定係佢添啦
作者: 揸波龍爪手     時間: 2023-2-7 10:12

大陸又可唔可以有樣學樣捍衛國家安全,將領土上空嘅間諜衛星全部打晒落嚟呢
作者: 秋天的人話     時間: 2023-2-7 10:13

引用:

尾狗有跟過國際法咩?而家又跟國際法,佢哋係咪思覺失調
作者: 烈火雄雄     時間: 2023-2-7 10:14

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2023-2-7 09:29 發表
仲要教授埋美國點樣生產至得。
作者: kxkx     時間: 2023-2-7 10:16

引用:
原帖由 waltzno2 於 2023-2-7 08:49 發表
又關中東咩事?
作者: 力力奇     時間: 2023-2-7 10:17

引用:
原帖由 一家團聚 於 2023-2-7 09:13 發表

會唔會係啲黃人連隻機「起頭」都不能,無能為力在香土展現雄風
作者: lam4451     時間: 2023-2-7 10:18

引用:
原帖由 ingredient 於 2023-2-7 09:33 發表

咁邊間機構先得家? 又講唔出!
大學啦,天文台,定係咩?口交部既然認得出係中國的,但又講唔出邊間機構。🤭
美國佬有冇問過?冇問講乜膠?
作者: Coke_duo     時間: 2023-2-7 10:18

符合國際法?
乜美國要理會國際法架咩。
作者: 力力奇     時間: 2023-2-7 10:20

引用:
原帖由 一家團聚 於 2023-2-7 09:16 發表

冇計,小黃人食埋偉哥都不能「起機」,要怪就怪自己囉
作者: 阿努阿圖瓦圖     時間: 2023-2-7 10:20

引用:
尾狗當戰利品!
作者: walkera2006     時間: 2023-2-7 10:20

引用:
原帖由 雷蒙威 於 2023-2-7 10:10 AM 發表
好多毛毛呀!
盲毛蠻毛佢老毛
作者: 日落炎熱的花市     時間: 2023-2-7 10:24

用戰機擊落氣球咁大陣仗
作者: danny.chai     時間: 2023-2-7 10:26

下次整個成萬個汽球玩鑊金
作者: 丁老闆     時間: 2023-2-7 10:27

今次我撐美國呀,但要記住係雙向㗎😆山水有相逢😆😆
作者: touya08     時間: 2023-2-7 10:28

引用:
原帖由 阿努阿圖瓦圖 於 2023-2-7 10:20 發表

尾狗當戰利品!
由得佢, 中國氣象站每日都會放2個探空氣球, 愛打打飽佢
作者: Henrywu18     時間: 2023-2-7 10:30

記錄在案 
不過西人雙標又虛偽
作者: hamchung     時間: 2023-2-7 10:30

依家反而拜登最大檸樂,早幾日好威咁出嚟話係佢下令射氣球嘅,諗住攞威,但係依家畀共和黨捉住佢唔放,話佢無能管治,要搞大佢。
作者: kaman2020     時間: 2023-2-7 10:31

引用:
記住山水有相縫就可以

飛機有人, 汽球無人, 可以相題並論?

而加個汽球環越人地國家喎. 
你中國明知佢飛左咁耐, 點解唔自已回收, 或者自已射佢落黎?

係都係等人地射?
面係人地比...........
作者: 木伽四點     時間: 2023-2-7 10:34

你出豉油我出雞    
作者: acacac     時間: 2023-2-7 10:34

仲唔係想偷取中國高科技?

作者: kamaiyau     時間: 2023-2-7 10:36

😂😂😂中國氣球-定超高科技製造,幾千磅也吊得起,怪不得老尾要搶

作者: 香港雞蟲     時間: 2023-2-7 10:38

白宮強調擊落氣球符國際法 無意將碎片交還中方

下次中國可以照辦煮碗
作者: 一個獨行的人     時間: 2023-2-7 10:38

引用:
原帖由 kaman2020 於 2023-2-7 10:31 發表

飛機有人, 汽球無人, 可以相題並論?

而加個汽球環越人地國家喎. 
你中國明知佢飛左咁耐, 點解唔自已回收, 或者自已射佢落黎?

係都係等人地射?
面係人地比...........
可以呀
中國去美國回收
或在美國12浬外
美國可以?
作者: 加燦     時間: 2023-2-7 10:39

引用:
原帖由 雷蒙威 於 2023-2-7 10:10 發表
好多毛毛呀!
因為大部份曱甴已被毛毛打殘。
作者: kaman2020     時間: 2023-2-7 10:41

引用:
原帖由 一個獨行的人 於 2023-2-7 10:38 發表

可以呀
中國去美國回收
或在美國12浬外
美國可以?
失控入美國前, 成個大平洋/大西洋都唔可以打落黎? 
唔通飛到入美國境內先失控呀? 咁仲算唔算不可抗力呀?
作者: 加燦     時間: 2023-2-7 10:44

引用:
原帖由 雷蒙威 於 2023-2-7 10:35 發表
嘩!  好L多毛毛呀!
嘩!似乎啲曱甴好L餓,相隔唔夠半粒鐘就重帖呃飯食。
作者: 細菌人一路發     時間: 2023-2-7 10:44

引用:

美國佬都係學大陸佬成日話維護國家安全嘛 打佢落嚟咪打佢落嚟 大陸佬都可以做㗎 不過美國佬有無咁傻會放個熱氣球飛入大陸國內測天氣?
作者: 叫我馬神     時間: 2023-2-7 10:45

以后好玩了
2皮野换千几万美金

圖片附件: mobile_1.jpg (2023-2-7 10:45, 349.17 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: tko_investor     時間: 2023-2-7 10:49

引用:

如有架無人機飛入屋企,屋主為左保障家人安全打佢落嚟有錯嗎?
作者: CB1668_2     時間: 2023-2-7 10:52

引用:

你唔好玩啦!大陸幾時有留過手?!

大陸漁民成日都「移走」老美係公海擺放的聲納等設備,
之後交畀中共政府重有獎。

https://min.news/military/bcad0fe4b969e62ece256c7806ed4a73.html

作者: CB1668_2     時間: 2023-2-7 10:56

引用:
原帖由 一個獨行的人 於 2023-2-7 10:38 發表

可以呀
中國去美國回收
或在美國12浬外
美國可以?
大陸都回收唔到,重唔畀人打佢落嚟?
作者: fcw99     時間: 2023-2-7 10:57

尾國諗緊點樣整堆洗衣粉出嚟

作者: 太卷之王     時間: 2023-2-7 10:58

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-2-7 10:38 發表
白宮強調擊落氣球符國際法 無意將碎片交還中方

下次中國可以照辦煮碗
中國之前都射過疑似印度氣球
一樣無交番俾人地
作者: LWCW     時間: 2023-2-7 10:59

引用:

等中國真係做到先。我真係希望做到咪比美狗再扮代表
作者: Morningsky     時間: 2023-2-7 11:00

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-2-7 08:51 發表
中國當年在境內擊落的兩隻F22, 殘骸都交回美國, 

原來汽仲高科技過2駕F22嘛 
請問中國幾時係境內擊落兩隻F22?
作者: videowatcher3     時間: 2023-2-7 11:00

重點是堂堂世界霸主,處理個小小氣球都論論盡盡,
擾擾嚷嚷,個「國冇興」更加要「借球遁亅。
大佬,老尾「國冇興」要揾習爺爺喝茶,
是何等大事?
吹足幾個月、做足惡勢,結果「一再延期」,
最後還吃了閉門羹,更是何等大事?
還弄到要「借球遁」 .........
這醜態被各國、各地、各業界的「玩家亅看在眼裡,

自然「心裡有數」。

由拜金到野鳞、再到冰梗,日日追住阿爺要喝 Chinese tea,

乜狀況 .........

作者: Morningsky     時間: 2023-2-7 11:01

引用:
原帖由 lam4451 於 2023-2-7 09:28 發表

咁即係邊間先得架?講個名出黎好難咩?
作者: o_n_9_9     時間: 2023-2-7 11:03

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-7 09:32 發表

咁美國咪公布係條屍上搵到咩lor  
證據係美國度, 要使咩解釋???
唔洗搵,都講咗偷梁換柱換乜落去都得,比人快過公報係軍用先,水洗都唔清。
作者: hingfai709a     時間: 2023-2-7 11:05

地上執到好寶寶, 問天問地攞唔到
作者: chimaylam     時間: 2023-2-7 11:06

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2023-2-7 11:03 發表

唔洗搵,都講咗偷梁換柱換乜落去都得,比人快過公報係軍用先,水洗都唔清。
咁美國佢要換+屈, 大陸講都冇用架
作者: o_n_9_9     時間: 2023-2-7 11:08

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-7 11:06 發表

咁美國佢要換+屈, 大陸講都冇用架
先睹為快
邊個講先係乜就有主動權

作者: chimaylam     時間: 2023-2-7 11:09

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2023-2-7 11:08 發表

先睹為快
有咩好先睹為快