標題: 護士及救護車人員同時罷工要求加薪  NHS史上規模最大 [打印本頁]

作者: sng850     時間: 2023-2-7 05:58

英國數萬名護士及救護車服務人員周一(6日)進行大罷工,要求加薪幅度追貼40年來最嚴重的通脹,是英國國家衞生事務局 (NHS)75年歷史以來最大規模的一次罷工行動。

今次大罷工會令英國醫療系統失衡,移民去咗英國之 BNOERS 要小心啦!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20230207/bkn-20230207031444175-0207_00992_001.html

圖片附件: mobile_1.jpg (2023-2-7 05:58, 377.14 KB) / 該附件被下載次數 10

作者: Retired2019     時間: 2023-2-7 06:17

十幾萬隻移畜終於有得玩罷工,好心到呢!!
作者: kwokk2014     時間: 2023-2-7 06:18

只有護士及救護車人員同時罷工,
好似唔係好大规模喎?
其他的工種人員呢?
作者: sng850     時間: 2023-2-7 06:40

此個亞三正一政棍,一月初說會同醫護工會商談,但現時改口唔談!

英國最大護士工會組織皇家護理學院(RCN)在過去的周末曾去信首相辛偉誠,要求他提出「有意義的」薪酬建議來迅速結束護士罷工。不過,一名辛偉誠的發言人周一表示,辛偉誠沒有計劃參與談判,並稱:「我們希望繼續討論如何與工會一起找到前進的道路。」

原文網址:護士及救護車人員同時罷工要求加薪  NHS史上規模最大 | on.cc東網 | 國際 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20230207/mobile/bkn-20230207031444175-0207_00992_001.html

圖片附件: mobile_1.jpg (2023-2-7 06:40, 465.57 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: density     時間: 2023-2-7 06:46

加入印度聯邦,引入印度醫護解決人手
作者: 好逸惡勞     時間: 2023-2-7 07:12

支持英國工人大擺工
作者: 老實香港人     時間: 2023-2-7 07:19

護士在外國已經係高人工行業,加埋 ot班護士可以有十幾二十萬英鎊一年,不過仲要加人工,醫德全無。
比佢地加左後又會話要同醫生同一樣人工,真係吹脹。
作者: FX2036     時間: 2023-2-7 07:30

沒比較沒傷害,香港的同行過到去同尊崇的英國護士講,在香港逗開幾錢一個月,當堂氣炸。
作者: sng850     時間: 2023-2-7 09:49

引用:
原帖由 老實香港人 於 2023-2-7 07:19 發表
護士在外國已經係高人工行業,加埋 ot班護士可以有十幾二十萬英鎊一年,不過仲要加人工,醫德全無。
現時英國初出道醫護人員年薪只有28,000鎊,月薪約23,500港元!
作者: touya08     時間: 2023-2-7 09:56

英國人(BC)最新日程表, BNOER雖然仲未係真BC, 但撐唔撐手joke先?   

圖片附件: mobile_1.jpg (2023-2-7 09:56, 219.87 KB) / 該附件被下載次數 11

作者: jumboleung     時間: 2023-2-7 09:58

英國護士及救護車人員同時罷工。
作者: 大滾友     時間: 2023-2-7 09:59

手足,係時候打好國際線
作者: robin09     時間: 2023-2-7 10:19

引用:
原帖由 sng850 於 2023-2-7 09:49 發表

現時英國初出道醫護人員年薪只有28,000鎊,月薪約23,500港元!
这是税前工资,欧洲个人所得税率将近40%
作者: h9995435     時間: 2023-2-7 10:27

有個移民英國三項鐵人教練仲話夜晚唔會5分鐘痛醒一次都冇醫生睇
作者: Hermas.妹妹     時間: 2023-2-7 10:35

外族管治係咁架粒~鬼叫當初隻眼開隻眼閉 
作者: victorkc     時間: 2023-2-7 10:43

引用:
得香港先咁高人工,絕大部份先進國家既醫護人工唔算高,香港醫護高系因為佢地自己管自己,反對引入外來競爭,以保高薪厚職。
作者: snoopy_fa     時間: 2023-2-7 10:43

BNO難民輸出大三罷
作者: 用咩戶名呀     時間: 2023-2-7 10:53

嘩! 努力! 三大罷呀! 
作者: amx_011     時間: 2023-2-7 11:01

引用:
原帖由 sng850 於 2023-2-7 09:49 發表

邊有咁多!睇返英國那邊既資料. 護士分9級. 去到第5級而且有1-2年經驗, 先有接近28000鎊既年薪(實際為27055鎊)
(會用5級係因為有睇過文章, 香港的註冊護士大約等於英國的那5級) 月薪大約HKD21319左右.
而香港既註冊護士, 起薪點係HKD31750. 相差10000元!另外, 英國既稅好重. 基本薪俸稅都要20%,
仲有國民醫保同退休金供款, 可以想像點解班護士要罷工. 以下有參考既LINK, 有興趣可以入去睇睇:

https://hk.indeed.com/職涯貼士/上班第一日/註冊護士人工
(有關香港護士薪酬既資料)

https://www.nurses.co.uk/careers-hub/nursing-pay-guide/
(英國護士薪酬既資料)
作者: amx_011     時間: 2023-2-7 11:05

引用:
原帖由 victorkc 於 2023-2-7 10:43 發表

得香港先咁高人工,絕大部份先進國家既醫護人工唔算高,香港醫護高系因為佢地自己管自己,反對引入外來競爭,以保高薪厚職。
https://www.nurses.co.uk/careers-hub/nursing-pay-guide/

佢應該係睇左類似資料. 以為列表個薪酬係月薪, 乘返12咪十幾至幾十萬一年囉. 但佢唔知實際上列表講緊既係年薪.
作者: miumiujorden     時間: 2023-2-7 11:09

唔知香港過去個班黑醫有無份參與呢.
作者: 海灣捉高峰     時間: 2023-2-7 11:19

你地唔做就啱哂!BNOer搶哂黎做
作者: PKdickson     時間: 2023-2-7 11:22

支持BNO祖國日日大三罷👏👏👏
作者: dulinomo     時間: 2023-2-7 11:27

bnol上街抗議反擺工吧
作者: ~!!~     時間: 2023-2-7 11:29

引用:
原帖由 miumiujorden 於 2023-2-7 11:09 發表
唔知香港過去個班黑醫有無份參與呢.

圖片附件: image.png (2023-2-7 11:29, 539.02 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: hfceddie     時間: 2023-2-7 11:32

唉!我又唔覺意以為呢度係英國討論區入咗嚟。

一班生活喺冇罷工自由嘅國家嘅人,走去笑人哋英國人罷工,都幾趣怪。

作者: 香港雞蟲     時間: 2023-2-7 11:34

支持護士及救護車人員罷工
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-2-7 11:35

Bnoer 又有工開了
作者: hfceddie     時間: 2023-2-7 11:35

引用:
原帖由 amx_011 於 2023-2-7 11:01 發表

邊有咁多!睇返英國那邊既資料. 護士分9級. 去到第5級而且有1-2年經驗, 先有接近28000鎊既年薪(實際為27055鎊)
(會用5級係因為有睇過文章, 香港的註冊護士大約等於英國的那5級) 月薪大約HKD21319左右.
而香港既註冊護士, 起薪點係HKD31750. 相差10000元!另外, 英國既稅好重. 基本薪俸稅都要20%,
仲有國民醫保同退休金供款, 可以想像點解班護士要 ...
所以我支持護士罷工,唔支持鐵路工人罷工。
作者: 奧林巴斯     時間: 2023-2-7 11:38

英國政府根本不會和工會談判,只是想激起全國所有工會罷工然後立法一次過解決工會權力過大的問題
作者: ballking113     時間: 2023-2-7 11:38

如果咁都得
其他行業會不會一樣罷工?
作者: ballking113     時間: 2023-2-7 11:40

點解曱甴eddie唔罷工既?

是否工都無,所以無得罷?
作者: hfceddie     時間: 2023-2-7 11:44

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2023-2-7 11:38 發表
英國政府根本不會和工會談判,只是想激起全國所有工會罷工然後立法一次過解決工會權力過大的問題
唔好咁無知。

威爾斯同蘇挌蘭政府已經同護士傾掂數,護士已經取消罷工。英格蘭工會隨即去信首相,話喺同樣條件下會取消罷工。

The head of the UK’s biggest nursing union has issued a last ditch appeal to Rishi Sunak to agree a compromise over pay, to prevent the worst strikes in the NHS’s history from causing massive disruption to patients across England on Monday.

In a letter to the prime minister, Pat Cullen, the general secretary of the Royal College of Nursing, said she was “appealing directly” to Sunak for the first time as she asked him to match offers made by the Welsh and Scottish governments, both of which have led to strikes being suspended.

Suggesting she would call off strikes planned for Monday and Tuesday if the government offered 3% more (in addition to the 4% already awarded for this year) Cullen said it was not too late to prevent the huge planned escalation of action, which will affect 73 trusts, half of the total, in England.

https://www.theguardian.com/uk-news/2023/feb/04/nurses-offer-to-call-off-strikes-if-sunak-matches-welsh-pay-offer

作者: paulchen     時間: 2023-2-7 11:45

馬仲儀開咗工未
作者: TRITON-BSD     時間: 2023-2-7 11:47

有個識左幾十年 BNOer,諗住關心問下英國擺工情況有冇影響,點知回覆有錢怕乜。。。。唉。。希錢唔代表你可能開得動鐵路,有錢唔代表醫療擺工你可以睇到醫生拎到藥。。車仔班主阿巴咁有錢都難逃一刧,你果仟零萬惡得乜出黎?? 我以後都唔會再問。
作者: 波濤性感的羊     時間: 2023-2-7 11:49

隻老曱甴🪳eddie 又有維穩蠅鎊賺,夜夜都開工搵錢買冰鮮牛扒食
作者: touya08     時間: 2023-2-7 12:04

引用:
原帖由 波濤性感的羊 於 2023-2-7 11:49 發表
隻老曱甴🪳eddie 又有維穩蠅鎊賺,夜夜都開工搵錢買冰鮮牛扒食
唔維穩, 點樣呃多D黃C過去薦佢C底  BNOER有義務將放負者踼出移英群組, 嚟到香土佢地無咁大權力
作者: ryokun99     時間: 2023-2-7 12:17

eddie仔起身夠鐘做嘢啦喂!
總唔衝出街頭發揮你鳩吹神功,分析你果D官方數據,講解俾班罷工同胞明白你國家陰國係幾咁完美?
你響你國家鳩吹成功,擺平各行業罷工,差仔首相即刻俾個鳩吹高官你做喇。咁就威水啦
你個PK陰國佬,日日走黎鄉土數中國香港不是。自己屋企火光四起當冇事你真係身處陰國
作者: amx_011     時間: 2023-2-7 12:19

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-7 11:44 發表

唔好咁無知。

威爾斯同蘇挌蘭政府已經同護士傾掂數,護士已經取消罷工。英格蘭工會隨即去信首相,話喺同樣條件下會取消罷工。

The head of the UK’s biggest nursing union has issued a last ditch appeal to Rishi Sunak to agree a compromise over pay, to preven ...
你都識講威爾斯同蘇格蘭啦. 一直話唔傾既係辛偉誠做首相既英國政府. 你咪睇下辛偉誠點反應囉. 不過我對呢條友就唔抱有希望. 佢比人感覺係想好似當年戴卓爾夫人咁以強硬手段鎮壓工運. 但佢唔係戴卓爾夫人. 而且當年既民意係企響政府一邊. 而家既民意係企響罷工者一邊. 就睇下件事點搞落去啦.
作者: 凌晨沉靜的餃子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 封無可封     時間: 2023-2-7 12:22

真廢誠好快收皮!
作者: jackli     時間: 2023-2-7 12:24

勁呀
作者: 凌晨沉靜的餃子

作者: 香港天空     時間: 2023-2-7 12:29

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-7 11:32 發表
唉!我又唔覺意以為呢度係英國討論區入咗嚟。

一班生活喺冇罷工自由嘅國家嘅人,走去笑人哋英國人罷工,都幾趣怪。

啱嘅!繼續自由落去
作者: k514     時間: 2023-2-7 12:30

引用:
十幾二十萬英鎊發夢就有
作者: Dalits     時間: 2023-2-7 12:32

引用:
原帖由 sng850 於 2023-2-7 05:58 發表
英國數萬名護士及救護車服務人員周一(6日)進行大罷工,要求加薪幅度追貼40年來最嚴重的通脹,是英國國家衞生事務局 (NHS)75年歷史以來最大規模的一次罷工行動。

今次大罷工會令英 ...
黃畜的主子,今次遭遇天譴
作者: 筒子章     時間: 2023-2-7 12:37

正呀喂!又罷工曱甴又有工開
作者: mrpossible     時間: 2023-2-7 12:38

光復陰国,時伐甲命
作者: ATA0075     時間: 2023-2-7 12:52

英國加油!
作者: hfceddie     時間: 2023-2-7 12:55

引用:
原帖由 amx_011 於 2023-2-7 12:19 發表

你都識講威爾斯同蘇格蘭啦. 一直話唔傾既係辛偉誠做首相既英國政府. 你咪睇下辛偉誠點反應囉. 不過我對呢條友就唔抱有希望. 佢比人感覺係想好似當年戴卓爾夫人咁以強硬手段鎮壓工運. 但佢唔係戴卓爾夫人. 而且當年既民意係企響政府一邊. 而家既民意係企響罷工者一邊. 就睇下件事點搞落去啦.
"一直話唔傾既係辛偉誠做首相既英國政府. 你咪睇下辛偉誠點反應囉"

原來威爾斯同蘇格蘭唔屬於英國政府?  辛偉誠淨係英格蘭首相?

作者: christ201430     時間: 2023-2-7 12:57

support 
good for bnoers
作者: sweetandsour     時間: 2023-2-7 13:00

正呀!bno曱甴可以玩
作者: sweetandsour     時間: 2023-2-7 13:04

引用:
原帖由 amx_011 於 2023-2-7 12:19 發表

点解eddie9非中國人又成日泥中國香港討論區, 又唔去reddit...係米Eng太屎
作者: cnn00     時間: 2023-2-7 13:07

引用:
原帖由 victorkc 於 2023-2-7 10:43 發表

香港醫護應該要減
作者: 天生夜筍盤     時間: 2023-2-7 13:15

人地主動罷工 小黃人應該好支持
作者: hfceddie     時間: 2023-2-7 13:29

引用:
原帖由 香港天空 於 2023-2-7 12:29 發表

啱嘅!繼續自由落去
當然。起碼我知道將來自己,自己子女職業薪酬受不公平對待,可以有罷工呢個合法手段爭取權益。

作者: Visita     時間: 2023-2-7 13:33

生逢亂世,民不聊生,官逼民反,有種責任。 偽民主國家啊!
作者: longgun67     時間: 2023-2-7 13:33

引用:
原帖由 density 於 2023-2-7 06:46 發表
加入印度聯邦,引入印度醫護解決人手
隨時老強病人
作者: wkkenneth     時間: 2023-2-7 13:35

黃屍一定支持大三罷
作者: banjo.     時間: 2023-2-7 13:37

個個都笑住嚟罷, 佢哋應該好開心.
作者: Henrywu18     時間: 2023-2-7 13:37

黑医護:係英囯達成[大三罷],好感動
作者: 零死04     時間: 2023-2-7 13:40

引用:
原帖由 海灣捉高峰 於 2023-2-7 11:19 發表
你地唔做就啱哂!BNOer搶哂黎做
搶來做都冇用,升職白人優先
作者: Visita     時間: 2023-2-7 13:40

招攬英國醫、護人才來港,黃絲黑暴無話可說罷。 楚材晉用,英國如此不堪,香港特區歡迎你,只稅務已經比英國著數無限。 英國有材,唯中國香港可以用之,英國醫生、護士切勿錯失良機。
作者: mc4870     時間: 2023-2-7 13:41

又到過左去果班黑醫護發揮作用既時侯啦. 阿差首相須要你. 
作者: fwjlxh     時間: 2023-2-7 13:53

引用:
原帖由 sng850 於 2023-2-7 05:58 發表

就係有咁多香港人過到去,就有咁多義務急救員來補位。
作者: 農場紅色馬     時間: 2023-2-7 13:53

罷工救英,手足加油
作者: 開心大少奶老公     時間: 2023-2-7 13:54

引用:
原帖由 kwokk2014 於 2023-2-7 06:18 發表
只有護士及救護車人員同時罷工,
好似唔係好大规模喎?
其他的工種人員呢?
@hfceddie我地老友eddie 哥出咗事點算? 仲話福利好

圖片附件: mobile_1.jpg (2023-2-7 13:54, 337.62 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: H叔     時間: 2023-2-7 13:55

美麗的風景線
作者: o_0     時間: 2023-2-7 13:59

支持,做得好。英國大罷工,移英難民手停口停🙏👏
作者: 天生夜筍盤     時間: 2023-2-7 14:03

引用:
原帖由 開心大少奶老公 於 2023-2-7 13:54 發表

@hfceddie我地老友eddie 哥出咗事點算? 仲話福利好
條友仔仲好意思講屏蔽 相信佢嘅黑名單水蛇春咁長
作者: miumiutravel     時間: 2023-2-7 14:05

引用:

BNOer 嘅下等力量真係不容忽視
作者: 香港股市向下炒

作者: silverseven     時間: 2023-2-7 14:07

抗爭到底
作者: ryokun99     時間: 2023-2-7 14:09

引用:
原帖由 開心大少奶老公 於 2023-2-7 13:54 發表

想問eddie仔,你口中陰國長久以來咁言論自由、媒體可以要求政府幫民眾解困,制度咁透明完善,點解依家陰國民眾日日叫苦連天呢?
作者: 開心大少奶老公     時間: 2023-2-7 14:12

引用:
原帖由 天生夜筍盤 於 2023-2-7 14:03 發表

條友仔仲好意思講屏蔽 相信佢嘅黑名單水蛇春咁長

我哋老友就係咁,你估佢唔到@hfceddie

圖片附件: mobile_1.jpg (2023-2-7 14:12, 233.09 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: HITMAN169     時間: 2023-2-7 14:17

支持英國工人大擺工
作者: amx_011     時間: 2023-2-7 14:19

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-7 12:55 發表

"一直話唔傾既係辛偉誠做首相既英國政府. 你咪睇下辛偉誠點反應囉"

原來威爾斯同蘇格蘭唔屬於英國政府?  辛偉誠淨係英格蘭首相?

係我講得唔好, 但你都唔好誤導. 威爾斯同蘇格蘭有自己既政府, 議會同行政長官(首席部長) 響行政上有自主權. 仲有自己既國旗.  辛偉誠係英國首相, 但唔等於威爾斯、蘇格蘭要完全聽辛偉誠講. 就以處理護士工運問題上. 威爾斯同蘇格蘭既行政長官, 同辛偉誠呢位首相就完全唔同. 呢樣野, 唔使我多講啦係咪?講返正題. 如果辛偉誠學威爾斯同蘇格蘭政府咁, 好好地同護士傾. 咁自然係好事. 不過辛偉誠會咩?
作者: bnqmaksir8     時間: 2023-2-7 14:19

引用:

呢啲咪黑醫護
作者: 飛天盒仔     時間: 2023-2-7 14:20

引用:

我老友 Eddie 話 BNOer  就算死係民主英國都覺得正啦
作者: jiao886     時間: 2023-2-7 14:20

支持大三罷
作者: zxcvv     時間: 2023-2-7 14:22

印度殖民地
作者: lovekaifo     時間: 2023-2-7 14:23

BNOer有機嘞,人哋罷工你開工,掂!😆
作者: FASST     時間: 2023-2-7 14:23

一關於英國嘅嘢, 條老eddie實蒲出嚟柒
作者: gerson161     時間: 2023-2-7 14:24

黃屍終於如願以償,係香港做唔到,黎到大陰蒂國就搞掂
作者: 一風堂     時間: 2023-2-7 14:24

一於爭取到底,唔好停,加油。曱甴朋友有經驗 二百萬上街不是夢,堵街掟磚放火打警察最灑家。GO 膏 糕
作者: for158     時間: 2023-2-7 14:31

引用:
原來佢哋好低人工,我姪仔見習醫生第一年,月薪都係$31000左右,真係估唔到咁低🤣🤣
作者: Kingjjman     時間: 2023-2-7 14:31

仲有鐵路,巴士,教師,記者 幾時一齊罷工呀
作者: singsingbaby     時間: 2023-2-7 14:35

引用:

大家手足一定要堅持, 好快政府跪低!
作者: 香港天空     時間: 2023-2-7 14:43

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-7 13:29 發表

當然。起碼我知道將來自己,自己子女職業薪酬受不公平對待,可以有罷工呢個合法手段爭取權益。

咁蘇格蘭獨立公投時會唔會支持?
作者: Loveforever180     時間: 2023-2-7 14:43

喺英國做護士,薪水比起香港真係低好多,谷埋谷埋,而家終於大爆發罷工。英國醫生薪金都係好低,邊有香港嘅高得咁交關,喺英國做醫護真係好甘,做得辛苦,人工得雞碎咁多,生活指數又高,確係慘情,埋怨多多,真係難免。
作者: 寒冬巨大的牛     時間: 2023-2-7 14:46

引用:

手足!順勢係英國攪大三罷!型!重震雄風!
作者: sam1681818     時間: 2023-2-7 14:47

罷工鼓油有理,病人褔祉唔使理。
作者: mingtak75     時間: 2023-2-7 14:55

很美麗的風景
作者: Loveforever180     時間: 2023-2-7 14:55

醫療人員大罷工,最慘都係啲病人,尤其係老弱有長期病患嘅弱勢社羣。
作者: miumiutravel     時間: 2023-2-7 14:56

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2023-2-7 11:47 發表
有個識左幾十年 BNOer,諗住關心問下英國擺工情況有冇影響,點知回覆有錢怕乜。。。。唉。。希錢唔代表你可能開得動鐵路,有錢唔代表醫療擺工你可以睇到醫生拎到藥。。車仔班主阿巴咁有錢都難逃一刧,你果仟零萬惡得乜出黎?? 我以後都唔會再問。
有腦嘅唔會攞住辛苦搵番嚟嘅退休金過英國再捱過啦,佢蠢到信黎智英啫
作者: miumiutravel     時間: 2023-2-7 15:05

引用:

最好笑係佢你朋友eddie自己就廢到拉黑晒同佢持不同意見嘅人, 唔俾人回應佢🤭🤭🤭 笑到我呢🤭🤭🤭 仲話英國唔驚俾人刪貼🤭🤭🤭
作者: hk_fletcher     時間: 2023-2-7 15:14

又有工開
作者: 市民甲     時間: 2023-2-7 15:17

引用:

現在好多BNOer話搵到工,襯人哋罷工,佢哋就返工。
作者: 落漠自信的羊     時間: 2023-2-7 15:23

引入英聯邦國家的醫護咪得囉,唔使做嗰啲英國人全部送晒去蘆旺達呷蕉啦😂
作者: LT3648     時間: 2023-2-7 15:31

引用:

這次印度仔首相仲唔下令出動武警用塑膠子彈和水炮車驅散人群, 分分鐘變暴動, 到示威人群再集結圍首相府和白金漢宮就肯定要流血。😰