標題: 中國國防部批美擊落氣球:保留用必要手段處置類似情況權利——早報網 [打印本頁]

作者: motivate

作者: jaccjacc     時間: 2023-2-5 21:08

引用:
原帖由 motivate 於 2023-2-5 20:00 發表
中国国防部批美击落气球:保留用必要手段处置类似情况权利

中国国防部指美国动用武力袭击中国民用无人飞艇,国防部对此表示严正抗议,并说保留使用必要手段处置类似情况的权利。
中国国防部新闻发言人谭克非星期天(2月5日)通过“国防部发布”微信公众号说:“美方动用武力袭击我民用无人飞艇,这是明显过度反应。”
中国外交部较早前(2月5日)也指美国反应过度,使用武力袭击民用无人飞艇,中国对此表示强烈 ...
老尾中計了!
作者: 心很想     時間: 2023-2-5 22:41

引用:
原帖由 jaccjacc 於 2023-2-5 21:08 發表

老尾中計了!
下次喜歡自由行的偵察機因風吹, 一個唔覺意入咗領空是否可以射呀 (干擾彈啫, 不是道蛋)

作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-6 11:19

明明話民用,即係民事案件,又不可抗力,咁關國防部咩事?

作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-6 16:42

引用:
原帖由 motivate 於 2023-2-6 12:59 發表

你有点常识好吗
美国是出动军队攻击民用设施
国防部不说话难道还不出声吗
你咁有常識,咁點解果間民用設備公司/負責人由頭到尾都唔出嚟投訴?又唔解釋一下飄浮事件?

若然係民用設備,遇上不可抗力,該設備有任何損壞,保險都冇得賠,更難於追究責任,這就是常識!
作者: 太卷之王     時間: 2023-2-6 16:53

引用:
原帖由 心很想 於 2023-2-5 22:41 發表

下次喜歡自由行的偵察機因風吹, 一個唔覺意入咗領空是否可以射呀 (干擾彈啫, 不是道蛋)
中國都射過汽球啦
不過吾似美國有透明度
無向對方通報

http://www.crntt.hk/crn-webapp/doc/docDetailCreate.jsp?coluid=176&kindid=11723&docid=105598450&page=2&mdate=1112170920

"中國空軍航空兵某旅在實戰中錘煉打贏本領"

平時訓練只有緊貼實戰,關鍵時刻才能奪取勝利。今年5月17日,飛行員武輝像往常一樣跨入座艙,駕駛殲-10C執行警巡任務。抵達指定空域後,武輝發現戰機上方幾公里的地方有一個白色球形空飄物。上級指揮機構研判這極有可能是一個超高空偵查氣球,將威脅空防安全,命令武輝將其擊落。這時候,空飄氣球位於超高空,已經超過戰機最高升限。

武輝操作戰機先俯衝增速,再躍升攻擊。隨著戰機左翼一枚近距導彈精准發射,白色球形空飄物瞬間爆炸,散落物迅速在空中拋灑開來。在這次戰鬥中,從鎖定到擊落目標,僅用了短短30秒鐘。

空軍航空兵某旅旅長孫軍:“在空軍作戰史上,殲擊機使用導彈打下不明的外來物這是首次,尤其是使用霹靂-10新彈,在實戰過程中擊落空飄物更是第一次。這是對我們殲-10C,包括飛行員作戰能力一個很好的詮釋或表現。

作者: 太卷之王     時間: 2023-2-6 16:58

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-6 16:42 發表

你咁有常識,咁點解果間民用設備公司/負責人由頭到尾都唔出嚟投訴?又唔解釋一下飄浮事件?

若然係民用設備,遇上不可抗力,該設備有任何損壞,保險都冇得賠,更難於追究責任,這就是常識!
氣象設備汽球,遇上不可抗力, 闖入別國領空前,
應該通知自己國防部用空軍射下,
又或通報對方
否則會被視作入侵

西方國家的做法
https://www.ptt.cc/bbs/Military/M.1675463219.A.700.html
https://twitter.com/shashj/status/1621609047173599235
媒體指出,加拿大在1998年也曾有氣象氣球差點飄進俄國領空,
當時加拿大、挪威和瑞典派遣戰鬥機試圖把氣球擊落
作者: 心很想     時間: 2023-2-6 17:28

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-2-6 16:53 發表

中國都射過汽球啦
不過吾似美國有透明度
無向對方通報

http://www.crntt.hk/crn-webapp/doc/docDetailCreate.jsp?coluid=176&kindid=11723&docid=105598450&page=2&mdate=1112170920

"中國空軍航空兵某旅在實戰中錘煉打贏本領"

平時訓練只有緊貼 ...
汽球事小, 那一些喜歡自由行的偵察機經常性飛近, 咁下次埋身是否又射鋁條, 正如上次指責中國戰機射鋁條那個加拿大.
作者: 太卷之王     時間: 2023-2-6 17:36

引用:
原帖由 心很想 於 2023-2-6 17:28 發表

汽球事小, 那一些喜歡自由行的偵察機經常性飛近, 咁下次埋身是否又射鋁條, 正如上次指責中國戰機射鋁條那個加拿大.
美國偵察機好少越界
佢地好專業
通常發生爭拗只係美國不承認某條宣稱的邊界
作者: GATEWAY2010

作者: kingking99     時間: 2023-2-6 18:26

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-2-6 17:36 發表

美國偵察機好少越界
佢地好專業
通常發生爭拗只係美國不承認某條宣稱的邊界
對,老美入你後欄都會話那裡是公眾地方,只是公眾地方定義的爭議,絕對尊重你的私人處所

作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-6 23:15

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-2-6 17:39 發表

老美侵犯別國
馨竹難書
咁俄羅斯呢?

作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-7 00:30

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-2-6 23:17 發表

講咁老美喎!
你唔話下小日本?
學你哋咋!一定要揾第二個國家轉移視線,不過俄羅斯目標太大,侵略兼吞併,十惡不赦!
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-7 00:35

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-2-6 17:39 發表

老美侵犯別國
馨竹難書
呢單嘢横睇直睇,老美係被侵犯一方,誰馨竹難書?

你真係反上腦!

作者: 天地有正正     時間: 2023-2-7 08:34

對尾國進行特別軍事行動
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-7 08:49

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-2-7 00:41 發表

老美成Q日在台海軍艦穿插
老美軍機成日在東海飛來飛去
講緊流浪氣球喎!又關台海東海咩事?

你講開又講,咁老美到底有冇侵犯?解放軍係絕對有權擊落 (如果真係侵犯) 任何侵犯者!

根據海洋法,除咗領海及專屬經濟區水域,所有海面及以上天空都屬於自由航行/飛行,不能阻止!

作者: starr     時間: 2023-2-7 16:24

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-6 11:19 發表

明明話民用,即係民事案件,又不可抗力,咁關國防部咩事?
本來民用無威脅既野,就應該雙方協商處理,今次咪國發癲以最極端的軍事手段擊落處理,當然解放軍要有回應,而且應該提醒台灣省上空都係中國領空,假如咪國再有航空器以任何原因闖入,就掂量掂量吧
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-7 17:47

引用:
原帖由 starr 於 2023-2-7 16:24 發表

本來民用無威脅既野,就應該雙方協商處理,今次咪國發癲以最極端的軍事手段擊落處理,當然解放軍要有回應,而且應該提醒台灣省上空都係中國領空,假如咪國再有航空器以任何原因闖入,就掂量掂量吧
咁點解民用設備公司負責人唔出嚟投訴?

不過投訴都冇用,因為"不可抗力",連佢哋自己都控制嘅嘢,點怪人哋政府!
作者: 太卷之王     時間: 2023-2-7 17:57

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-2-7 00:41 發表

老美成Q日在台海軍艦穿插
老美軍機成日在東海飛來飛去
根據過去幾百年國際慣例,台海及東海係可以自由航行
作者: 太卷之王     時間: 2023-2-7 17:58

引用:
原帖由 starr 於 2023-2-7 16:24 發表

因為入侵咗美國領空
成為外交醜聞

作者: bronze18man     時間: 2023-2-8 05:30

只要係美國民用有懷疑載具,全世界各國都有義務擊落美國間諜載具再驗證有無間諜人員在上!
作者: 幸運笑容

作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-8 13:20

引用:
原帖由 motivate 於 2023-2-8 00:34 發表

美國海洋大氣署統計
全世界"每兩天有900個高空氣球"
美國政府每兩天放92個高空氣球
美國自己平均每天放46個

Twice a day, every day of the year, weather balloons are released simultaneously from almost 900 locations worldwide! This includes 92 re ...
咁代表咩?
有冇數據表示呢啲高空氣球飛咗入別國領空?
有冇人投訴過呢啲高空氣球飛咗入別國領空而射咗落嚟?
民用設備公司用不可抗力呢個理由係擔心比美國政府告佢咋!

作者: 佛口蛇心。十一     時間: 2023-2-13 23:59

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-7 17:47 發表

不過投訴都冇用,因為"不可抗力",連佢哋自己都控制嘅嘢,點怪人哋政府!
坦白講,其實民間機構邊敢膽駕入風波?
若果咁就當無件咁嘅事,
雞蛋高牆,你選擇企高牆一邊。
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-14 09:13

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2023-2-13 23:59 發表

坦白講,其實民間機構邊敢膽駕入風波?
若果咁就當無件咁嘅事,
雞蛋高牆,你選擇企高牆一邊。
華為事件,好高調喎!孟萬舟成為民族英雄!

咁孟萬舟係企喺高牆定雞蛋果邊?

作者: 佛口蛇心。十一     時間: 2023-2-14 09:20

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-14 09:13 發表

華為事件,好高調喎!孟萬舟成為民族英雄!

咁孟萬舟係企喺高牆定雞蛋果邊?
有幾多個華為呀?英雄永遠只有少數~
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-14 09:26

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2023-2-14 09:20 發表

有幾多個華為呀?英雄永遠只有少數~
唔係喎!中國有句名言,死咗一個中國人,仲有千千萬萬個中國人!

死咗一間華為(民企),仲有千千萬萬間華為(民企),更何况華為仲生存緊,咁你企雞蛋定高牆啫?
作者: 佛口蛇心。十一     時間: 2023-2-14 12:05

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-14 09:26 發表

唔係喎!中國有句名言,死咗一個中國人,仲有千千萬萬個中國人!

死咗一間華為(民企),仲有千千萬萬間華為(民企),更何况華為仲生存緊,咁你企雞蛋定高牆啫?
你唔洗急,美國霸凌無道,遲早都會招惹至有依日,
終有一日千千萬萬同胞團結對抗高牆,而帶路黨助紂為虐無咩好下場~

作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-14 12:28

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2023-2-14 12:05 發表

你唔洗急,美國霸凌無道,遲早都會招惹至有依日,
終有一日千千萬萬同胞團結對抗高牆,而帶路黨助紂為虐無咩好下場~
咁點解呢次啲雞蛋唔企出嚟對付高牆啊?但何解又咁高調啊?因為呢次係高牆對高牆啊!

我不嬲都唔覺得老美做嘢一定啱,但起碼做嘢叫做比較透明,公道啲!
作者: 佛口蛇心。十一     時間: 2023-2-14 12:47

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-14 12:28 發表

咁點解呢次啲雞蛋唔企出嚟對付高牆啊?但何解又咁高調啊?因為呢次係高牆對高牆啊!

我不嬲都唔覺得老美做嘢一定啱,但起碼做嘢叫做比較透明,公道啲!
學似美國咁神經質咩,下下發癲咁~啱啱先用導彈打個波~
又外星人,又八角形,又思覺失調被人偷窺,同樣痴孖筋嘅人先有共鳴~

作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-14 15:51

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2023-2-14 12:47 發表

學似美國咁神經質咩,下下發癲咁~啱啱先用導彈打個波~
又外星人,又八角形,又思覺失調被人偷窺,同樣痴孖筋嘅人先有共鳴~
剛啱早兩日有個氣球喺山東附近喎!點解又咁神經質打佢落嚟既?
作者: 佛口蛇心。十一     時間: 2023-2-14 16:43

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-14 15:51 發表

剛啱早兩日有個氣球喺山東附近喎!點解又咁神經質打佢落嚟既?
無端端打人哋民間個氣象氣球,唔係發癲係咩?
你先發癲,你可以怪得中國報復咩?
咁簡單嘅邏輯都唔明,係都要死撐
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-14 16:59

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2023-2-14 16:43 發表

無端端打人哋民間個氣象氣球,唔係發癲係咩?
你先發癲,你可以怪得中國報復咩?
咁簡單嘅邏輯都唔明,係都要死撐
你哋咪死撐囉!根本每個國家涉及領土主權及國家安全都會射佢落嚟,之前有人提及七十年前大陸都曾經射啲氣球落嚟,你班友又話七十年前嘅事,七十年後嘅今天唔會咁樣處理,時代會進步嘛!

不過我真係睇唔到有咩進步囉!又中晒回力標!

作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-14 17:45

引用:
原帖由 motivate 於 2023-2-14 17:00 發表

當然很多啊

因為全球每年釋放的探空氣球很多!
通行慣例都不是直接擊落!!

你去問問美國為什麼釋放這麼多氣球監控全球~~

[img ...
點解唔公報埋中國放幾多氣球上天?
作者: o也o羊o爹     時間: 2023-2-14 17:49

咩邏輯?
你飛入人地本土, 撃落你係理所當然
作者: 佛口蛇心。十一     時間: 2023-2-14 21:19

引用:
原帖由 o也o羊o爹 於 2023-2-14 17:49 發表

咩邏輯?
你飛入人地本土, 撃落你係理所當然
好似空域主權係有高度限制,無限高上到月球咩~
作者: 佛口蛇心。十一     時間: 2023-2-14 21:21

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-14 16:59 發表

你哋咪死撐囉!根本每個國家涉及領土主權及國家安全都會射佢落嚟,之前有人提及七十年前大陸都曾經射啲氣球落嚟,你班友又話七十年前嘅事,七十年後嘅今天唔會咁樣處理,時代會進步嘛!

不過我真係睇唔到有咩進步囉!又中晒回力標!
算吧啦~
第2、3、4個,美國都唔敢再講係中國氣球,你知唔知其實有幾多氣球咁樣飄?
杯弓蛇影,監察氣球喎!美國做得壞事多,心虛!

作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-15 11:41

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2023-2-14 21:19 發表

好似空域主權係有高度限制,無限高上到月球咩~
空域主權一般係十萬公尺高,即100,000米,大約離地面330,000呎!超過呢個高度咗就唔算係空域主權!
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-15 11:44

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2023-2-14 21:21 發表

算吧啦~
第2、3、4個,美國都唔敢再講係中國氣球,你知唔知其實有幾多氣球咁樣飄?
杯弓蛇影,監察氣球喎!美國做得壞事多,心虛!
911空襲,一架飛機都已經做成好大傷亡!兩架飛機就要拉登登上西天!
作者: kingking99     時間: 2023-2-15 11:51

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-7 17:47 發表

已經有更高層次的政府出來幫手處理,仲係政府對政府的對等級別處理,那有民間公司說話的地方,
你唔係覺得父母已經出頭幫仔女處理被惡人欺負的事,還要話只可以由細路仔出聲咁低B啩,除非你就係那些野蠻無理,只懂欺負細路的惡人啦
作者: 佛口蛇心。十一     時間: 2023-2-15 12:17

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-15 11:44 發表

911空襲,一架飛機都已經做成好大傷亡!兩架飛機就要拉登登上西天!
仲撐條毛咩!
今日先有新聞,白宮國家安全委員話與中國無關~
乖乖地炒埋牆吧啦~

乜都驚,連個春袋都驚會跌嘅人,
根本係神經過敏~

https://m.mingpao.com/ins/國際/art ... -白宮-近日擊落三飛行物相信與中國無關
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-15 12:59

引用:
原帖由 kingking99 於 2023-2-15 11:51 發表

已經有更高層次的政府出來幫手處理,仲係政府對政府的對等級別處理,那有民間公司說話的地方,
你唔係覺得父母已經出頭幫仔女處理被惡人欺負的事,還要話只可以由細路仔出聲咁低B啩,除非你就係那些野蠻無理,只懂欺負細路的惡人啦
華為孟萬舟事件係父母出頭,定係仔女處理呢?
作者: kingking99     時間: 2023-2-15 13:00

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-15 12:59 發表

華為孟萬舟事件係父母出頭,定係仔女處理呢?
又用轉移視線的舊招數
作者: 佛口蛇心。十一     時間: 2023-2-15 13:04

引用:
原帖由 kingking99 於 2023-2-15 13:00 發表

又用轉移視線的舊招數
啲企响高牆嘅太監係咁噶~
唔係點掩飾自己,
其實一直戇鳩鳩助紂為虐呢?
要佢面對現實好痛苦噶