標題: 美歐都想掌握的平流層飛艇,全球僅中國造出,3萬米高空偵察南海 [打印本頁]

作者: motivate

作者: 寒冬小老闆

作者: GATEWAY2010

作者: 輪皇     時間: 2023-2-6 14:37

引用:
原帖由 motivate 於 2023-2-5 14:43 發表
最近,菲律宾方面传出了消息和照片。在吕宋岛北部的班什来省附近上空拍到了不明的飞行物,看上去是一架带着四个尾翼的水滴型的飞艇,而美媒则表示,这是中国飞艇在侦察美军基地。

美媒的判断是有道理的,从 ...
咁比F22擊落的氣球俾美軍撈咗去啲秘密科技就爆光啦!美國人可以照抄。
作者: 風起雲湧浪     時間: 2023-2-6 16:11

3萬米,即是30公里高,
戰機都去唔到咁高。
作者: 太卷之王     時間: 2023-2-6 16:25

引用:
原帖由 motivate 於 2023-2-5 14:43 發表
最近,菲律宾方面传出了消息和照片。在吕宋岛北部的班什来省附近上空拍到了不明的飞行物,看上去是一架带着四个尾翼的水滴型的飞艇,而美媒则表示,这是中国飞艇在侦察美军基地。

點解有衛星吾用?
反而復古用飛船咁奇怪??
作者: 摸胸呻吟妖上身     時間: 2023-2-6 16:32

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-2-6 16:25 發表

點解有衛星吾用?
鯉刀岸交,衛星賣緊乜嘢價錢?

作者: 太卷之王     時間: 2023-2-6 16:42

引用:
原帖由 摸胸呻吟妖上身 於 2023-2-6 16:32 發表

鯉刀岸交,衛星賣緊乜嘢價錢?
探測精度相差100 倍以上呀
而且飛船只能飛幾萬呎
一定會闖進別人領空引發外交問題
作者: 太卷之王     時間: 2023-2-6 16:43

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-2-6 16:36 發表

天氣科研氣球,梗係用氣球
個名部叫氣球飛艇
低B到一個點
樓主講嗰樣明顥吾係氣象汽球

作者: 6674     時間: 2023-2-6 18:06

引用:

點解有衛星吾用?
你哋成日話衞星轉一圈要個多小時,到時大海茫茫都唔知去咗邊!
依家企定定落埋三腳架啦。 
仲有,在30公里拍照一定清過在百公里外。
作者: law31     時間: 2023-2-6 18:33

引用:

我有興趣嘅係珠海航展上展出的南天門計劃....
似乎報導不當也沒有人關注...

https://www.youtube.com/watch?v= ... amp;ab_channel=7知識局

圖片附件: bandicam 2023-02-06 18-25-31-690.jpg (2023-2-6 18:33, 37.64 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: bandicam 2023-02-06 18-27-58-496.jpg (2023-2-6 18:33, 52.03 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: bandicam 2023-02-06 18-29-31-005.jpg (2023-2-6 18:33, 53.22 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 亞裔閹割犬1842     時間: 2023-2-6 19:19

簡直就係性價比之王,以後更加要大量生產
作者: 亞裔閹割犬1842     時間: 2023-2-6 19:23

淘寶網幾萬蚊一個,換對方幾百萬蚊盜蛋,非常划算的!

作者: pp炸蝦     時間: 2023-2-6 22:49

美國想偷中國技術所以打低隻飛艇!

作者: 天地有正正     時間: 2023-2-7 08:44

引用:
原帖由 輪皇 於 2023-2-6 14:37 發表

咁比F22擊落的氣球俾美軍撈咗去啲秘密科技就爆光啦!美國人可以照抄。
好好笑 奇聞 賊喊捉賊
作者: 輪皇     時間: 2023-2-7 08:59

引用:
原帖由 天地有正正 於 2023-2-7 08:44 發表

好好笑 奇聞 賊喊捉賊
美軍冇中國的最新科技
作者: 飛鷹_     時間: 2023-2-7 09:07

引用:

google 咪做咗囉. 同google ballon有咩唔同?
作者: 太卷之王     時間: 2023-2-7 10:31

引用:
原帖由 輪皇 於 2023-2-7 08:59 發表

美軍冇中國的最新科技
美國真係無研究過使用呢種幾十庪前嘅復古科技
作者: 輪皇     時間: 2023-2-7 11:50

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-2-7 10:31 發表

美國真係無研究過使用呢種幾十庪前嘅復古科技
解放軍招標採購"狼牙棒".
作者: 寒冬小老闆

作者: Arthur_Everett     時間: 2023-2-7 13:39

難怪醜國一肯歸還汽球殘骸,原來執到寶要用來研究點做

作者: 趣緻寶寶     時間: 2023-2-7 14:01

作者: 摸胸呻吟妖上身     時間: 2023-2-7 19:43

非同凡響
作者: BNO別再蹉跎歲月     時間: 2023-2-8 00:11

高科技產品
作者: YouKnowWho     時間: 2023-2-8 13:14

引用:

應該係呢個原因
作者: cwm001     時間: 2023-2-8 17:31

引用:

點解有衛星吾用?
平流層飛行器使用同發射成本遠低於衛星,而且可以自行移動,壽命高
作者: BNO別再蹉跎歲月     時間: 2023-2-9 06:31

性價比高
作者: bronze18man     時間: 2023-2-9 12:23

納粹餓狗搶完屎後同豬朋狗友分享中國先進技術
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2023-2-9 13:21

成日俾位美狗入,真係唔知唸乜
作者: 天地有正正     時間: 2023-2-10 00:26

我相信氣球真係不可抗力而飄入尾國領空 尾國想掌握平流層飛行技術 而把一直由中國軍方既氣球引入領空 其實尾國一早已經發現氣球存在 當有當地人發現氣球 尾國仲話係ufo淡化事件 實情係一直監視 搜集資料 結果一舉三得 第一證明尾方有能力干擾中方控制把其引入 第二有借口擊落竊取技術數據 第三引導中方講大話氣球係民用 原來氣球吊住小型客機咁大既艙體 有自我毀滅裝置 民用設備根本唔須要咁既level  然後向全球數十個國家分享氣球情報 實行揚晒出黎 讓其他國家有所提防 從而廢除氣球既作用 所以今次老尾贏晒 愛國要講真話 先有資格挑戰邪惡既尾國 共勉之
作者: 腸旦丁麵     時間: 2023-2-10 22:55

可以長時間24小時不間斷係南海上空偵測嘅民用科研設施。
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-11 13:46

引用:

乜唔係民用嘢咩?有咩秘密科技啫?又自打嘴巴!
作者: 輪皇     時間: 2023-2-11 14:19

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-11 13:46 發表

大把民用科技係秘密,好似晶片,用得最多係手機和私家車,武器用得好少,你美國又要禁止asml賣比中國?
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-11 14:28

引用:
原帖由 輪皇 於 2023-2-11 14:19 發表

大把民用科技係秘密,好似晶片,用得最多係手機和私家車,武器用得好少,你美國又要禁止asml賣比中國?
你根本就原全搞錯,美國禁止asml賣比中國,係高科技產業封鎖!但,乜你哋唔係話高階晶片唔重要咩?

作者: 輪皇     時間: 2023-2-11 14:41

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-11 14:28 發表

你根本就原全搞錯,美國禁止asml賣比中國,係高科技產業封鎖!但,乜你哋唔係話高階晶片唔重要咩?
宜家講緊民用科技
作者: 輪皇     時間: 2023-2-11 14:44

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-11 13:46 發表

你話民用科技冇秘密碼?美國人制裁中國的絶大部分是民用科技。
作者: 輪皇     時間: 2023-2-11 14:48

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-11 14:28 發表

EVU&DVU光刻機唔係民用科技咩?宜家係講做法完全犯左WTO的規定=犯左國際法。

作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-11 15:49

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-2-11 14:53 發表

老美違反WTO,當聯合國冇到
講違反WTO,當聯合國冇到,中國入世貿時承諾嘅嘢有幾多樣做到?
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-11 15:53

引用:
原帖由 輪皇 於 2023-2-11 14:48 發表

EVU&DVU光刻機唔係民用科技咩?宜家係講做法完全犯左WTO的規定=犯左國際法。
你用喺民用,就係民用!你用喺軍事,就係軍用!

產品本身未必分別到民用定軍用,但使用者可決定用於民生定軍事!

作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-11 16:15

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-2-11 15:58 發表

老美可以告大陸架
又唔係唔比你告?
咁果間不知是否存在嘅中國民用公司咪去告美國政府囉!

作者: kingking99     時間: 2023-2-11 16:22

引用:

咁講法,你都好唔尊重人地啲商業秘密喎
作者: kingking99     時間: 2023-2-11 16:24

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-11 15:49 發表

講違反WTO,當聯合國冇到,中國入世貿時承諾嘅嘢有幾多樣做到?
咁你又講下有幾多項違反左?有冇美國咁多?
作者: kingking99     時間: 2023-2-11 16:28

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-11 16:15 發表

咁果間不知是否存在嘅中國民用公司咪去告美國政府囉!
原來美國可以用國家力量欺壓個人或公司,中國就唔可以為人民出頭爭取權益
是否美國派軍隊搶掠,只要唔攻擊政府,其他國家就唔可以保護人民?
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-11 16:41

引用:
原帖由 kingking99 於 2023-2-11 16:28 發表

原來美國可以用國家力量欺壓個人或公司,中國就唔可以為人民出頭爭取權益
是否美國派軍隊搶掠,只要唔攻擊政府,其他國家就唔可以保護人民?
首先,你要理解整件事先!就按中國官方說法,呢家係"民用設備"公司,但佢無名無姓,全世界亂放飛艇,但又無通知各國有呢啲設備周圍飛,最後用不可抗力原因進入其他國家領空以圖逃避責任!呢單嘢即係民事案件,歪理上可以控告美國擊落民用設備,但可惜出動不可抗力理由,除咗保險無得賠之外,更不能對其設備擊落國家進行控訴,更隨時被美國政府起訴該民用公司!

作者: kingking99     時間: 2023-2-11 17:44

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-11 16:41 發表

首先,你要理解整件事先!就按中國官方說法,呢家係"民用設備"公司,但佢無名無姓,全世界亂放飛艇,但又無通知各國有呢啲設備周圍飛,最後用不可抗力原因進入其他國家領空以圖逃避責任!呢單嘢即係民事案件,歪理上可以控告美國擊落民用設備,但可惜出動不可抗力理由,除咗保險無得賠之外,更不能對其設備擊落國家進行控訴,更隨時被美國政府起訴該民用公司!
講嚟講去三幅被,對於其他人的不同意見,只是重複又重複同一篇說話,沒有討論價值
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-11 17:52

引用:
原帖由 kingking99 於 2023-2-11 17:44 發表

講嚟講去三幅被,對於其他人的不同意見,只是重複又重複同一篇說話,沒有討論價值
你哋咪又係講嚟講去三幅被!

可惜係你哋冇按實際情況及官方陳述,只按自己喜好,盲反盲撐,更加沒有討論價值!

最重要嘅係,我所講的按中方陳述有冇錯?

作者: Porky_Pig     時間: 2023-2-11 19:00

引用:

看不懂!
美國在2002年的BU60-1氣球的高度紀錄是53,000米。真的看不懂三萬米算是甚麼?!
能解釋一下三萬米比五萬三千米要更高是個怎樣的算法嗎?
美國有關人員其實在新聞中提出了疑問:他們的探測氣球一般在三萬至四萬米左右操作,怎的有個兩萬米的低空氣球飄來,連普通人都能看見,真的尷尬!