標題: 美智庫蘭德:一旦中美開戰 美軍必要「南北絞殺」中國工業 [打印本頁]

作者: 嘻哈嘻哈     時間: 2023-2-3 13:07

美國戰略智庫蘭德公司(RAND)日前發布《美國武裝力量捲入台海衝突時應該採取的戰略分析》,該報告直接表明,「中國的現代工業體系對美國威脅巨大

美國日日都想著如何和中國開戰。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時中國/863395/美智庫蘭德-一旦中美開戰-美軍必要-南北絞殺-中國工業
作者: 揚州     時間: 2023-2-3 13:09

由頭到尾都係美國想開戰
作者: denniscwip     時間: 2023-2-3 13:11

美國係想同中國開拖,但無藉口嘛,因為中國唔似伊拉克咁,真係有「大殺傷力武器」。
作者: batboy27     時間: 2023-2-3 13:12

依家咪貿易戰緊囉,老尾就係打壓緊中國!!
作者: amypat     時間: 2023-2-3 13:12

如果真係開戰,無理由任得老美將戰場定係台海兩岸,中國一定要將戰爭帶去老美本土,定老美平時打仗打得咁過癮啦。
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-2-3 13:13

老尾智庫,鳩 up 第一
作者: CHORYAT     時間: 2023-2-3 13:17

點樣南北絞殺,阿三同呆灣呀?
作者: touya08     時間: 2023-2-3 13:18

成日得個講字CHINA CHINA CHINA, 每日無高潮, 無生活
作者: Tokyo2040     時間: 2023-2-3 13:21

話明係智庫,唔9噏點可以致富?
作者: 13個加速馬達     時間: 2023-2-3 13:28

同中國開戰?阿爺會咁乖唔打老尾本土?
作者: banjo.     時間: 2023-2-3 13:28

美狗弱智庫, 吹就凶狠.
作者: ryokun99     時間: 2023-2-3 13:29

西方白皮豬日日都想絞殺中國,開戰咁多年,各種陰招盡出。所以對於果班漢奸走狗、黃屍甴曱,真係人人得以誅之,因根本就係戰爭狀態。哩班畜生根本就係西方喞戰爭工具
作者: akitong     時間: 2023-2-3 13:34

美國唔會想打,兩個核國點打?一係就代理戰,但南北韓戰爭時嘅尾國為首國際軍裝備物資充足都打唔贏當時中國窮軍,宜家佢自己都知乜事。而且對佢黎講又冇利益可言
其實尾角宣傳中國威脅論都係為洗腦自己國民專移國內失敗嘅統治,同增加軍費,軍火買賣,"盟友"交高昂保護費。

作者: chimaylam     時間: 2023-2-3 13:36

咁係咪要驚???? 
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-2-3 13:38

中國會比你1,500架戰機進入境內隨意轟炸??
作者: Hermas.妹妹     時間: 2023-2-3 13:38

真正的美國一直是中國的老朋友 
特朗譜一早已經通知解放軍有班人串同某組織叛亂

作者: 香港雞蟲     時間: 2023-2-3 13:40

引用:
原帖由 揚州 於 2023-2-3 13:09 發表
由頭到尾都係美國想開戰
中國有核彈,老尾夠膽開戰咩??
作者: 吹唔漲掹唔長     時間: 2023-2-3 13:41

引用:
原帖由 amypat 於 2023-2-3 13:12 發表
如果真係開戰,無理由任得老美將戰場定係台海兩岸,中國一定要將戰爭帶去老美本土,定老美平時打仗打得咁過癮啦。
攻心為上駛乜打!!只要高調宣佈一旦中美開戰會對美國本土進行全面核打擊就夠,
個總統挨到三日唔落台。。。[民主]贏

作者: 大雀躍的作業     時間: 2023-2-3 13:42

打中國係假,坑盟友先係真。
美國盟友越來越窮,原來d錢去曬美國度
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-2-3 13:42

引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-3 13:18 發表
成日得個講字CHINA CHINA CHINA, 每日無高潮, 無生活
中國乜都唔駛做,已經日日威懾老尾
作者: touya08     時間: 2023-2-3 13:45

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-2-3 13:42 發表

中國乜都唔駛做,已經日日威懾老尾
鬼佬日日自己嚇自己, 又話車部件裝SIMCARD, 又話淘寶賣假貨, 又話氣球偷拍
作者: 人品大爆發     時間: 2023-2-3 13:46

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2023-2-3 13:07 發表
美國戰略智庫蘭德公司(RAND)日前發布《美國武裝力量捲入台海衝突時應該採取的戰略分析》,該報告直接表明,「中國的現代工業體系對美國威脅巨大

所以打得未?
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-2-3 13:47

引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-3 13:45 發表

鬼佬日日自己嚇自己, 又話車部件裝SIMCARD, 又話淘寶賣假貨, 又話氣球偷拍
獨霸月球
作者: 修羅刀下證菩提

作者: 吹唔漲掹唔長     時間: 2023-2-3 13:50

引用:
原帖由 修羅刀下證菩提 於 2023-2-3 13:48 發表
智庫教左世一點不失霸氣咁擊落個"間碟氣球"未? 講咁遠工業威脅, 個氣球係即時國家安全威脅喎
呢期 consultant fee 唔包汽球,留番下期
作者: 金色牛牛     時間: 2023-2-3 13:51

中美開戰就係世界大戰啦, 仲絞殺工業😅
作者: lawumi     時間: 2023-2-3 13:51

美國近50年來同中國打過兩次都打唔贏
作者: Hubert_Tang     時間: 2023-2-3 13:52

企係度卑你打好唔好,低B白皮狗
作者: Hermas.妹妹     時間: 2023-2-3 13:53

參與西方 東方 叛亂的比人乜就一定 人哋俄羅斯🇷🇺普京都話多地軍事法庭準備好了

作者: 奧林巴斯     時間: 2023-2-3 13:53

俄烏戰爭美國沒有絞殺嗎﹖歐美合力一年都未見得普京有重大讓步,現在還想打中國主意﹖
作者: lam4451     時間: 2023-2-3 13:53

唔係咁易架,葉師父。
作者: lawumi     時間: 2023-2-3 13:53

引用:
原帖由 akitong 於 2023-2-3 13:34 發表
美國唔會想打,兩個核國點打?一係就代理戰,但南北韓戰爭時嘅尾國為首國際軍裝備物資充足都打唔贏當時中國窮軍,宜家佢自己都知乜事。而且對佢黎講又冇利益可言
其實尾角宣傳中國威脅論都係為洗腦自己國民專移國內失敗嘅統治,同增加軍費,軍火買賣,"盟友"交高昂保護費。
越戰仲要輸到走路
作者: yeungph     時間: 2023-2-3 13:54

講咁多廢話,依家呢一刻敢膽同俄佬開拖先講其他啦。
作者: briancccc     時間: 2023-2-3 13:57

引用:
原帖由 揚州 於 2023-2-3 13:09 發表
由頭到尾都係美國想開戰
美國一直係靠打仗嚟保持經濟優勢,而家最好既情況咪就係有機會入侵伊朗搶石油囉。但因為俄烏戰爭,美國就將入侵形容為萬惡,佢仲邊好意思入侵其他國家?佢好想中國先發動戰爭嚟搵借口,但中國唔理佢最後真係可以拖死美國。

作者: ansonkpl     時間: 2023-2-3 13:57

我覺得如果中美真係開戰,中國有需要攻擊老美本土,無理由任由佢老美破壞中國工業嘎,攬炒囉
作者: ryokun99     時間: 2023-2-3 13:57

尾軍是否會優先打擊中國氣球生產工廠?
中國間諜氣球真係好L得人驚架。隨時夾埋中國龍捲風大杀器,絞殺全尾呀
所有白皮豬晚晚因中國人發噩夢,我地只能講聲:唔好意思嘍
作者: akitong     時間: 2023-2-3 13:58

引用:
原帖由 lawumi 於 2023-2-3 13:53 發表

越戰仲要輸到走路
可能係越南仔比韓仔打得,韓仔作為合作一方戰力唔夠(講笑咁講)
作者: c8888k8888     時間: 2023-2-3 13:59

講吧,講吧!得中國有得講啊!
作者: fai28     時間: 2023-2-3 14:00

地球上竟然有個咁賤格嘅國家,日日都提打仗
作者: malimasa     時間: 2023-2-3 14:00

皿煮自由大國就日日諗點樣使用武力
作者: soviso     時間: 2023-2-3 14:03

引用:

咁未開打囉,唔好似怨婦咁,日日吠,大不了未死,有乜可以輸呀,2019見識過啦,gta呀,唔幫佢地就係藍呀,再唔係話遲早政府攪你呀,煩唔L煩呀,殺啦,成班仆街
作者: 含L至軟     時間: 2023-2-3 14:03

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2023-2-3 13:28 發表
同中國開戰?阿爺會咁乖唔打老尾本土?
當然可以,但成本不一樣😮‍💨
作者: marawong     時間: 2023-2-3 14:05

叫肥仔恩㩒個掣已經嚇死你 尾角佬啦
作者: soviso     時間: 2023-2-3 14:05

引用:
原帖由 lam4451 於 2023-2-3 13:53 發表
唔係咁易架,葉師父。
入唔到佢中路,你可以試下入佢下路
作者: ansonkpl     時間: 2023-2-3 14:05

若然老美真的這樣做,中國應該要不惜一切代價,用核武攻擊老美本土,最多大家同歸於盡,等佢老美智庫噏得就噏吖嗱
作者: peter925     時間: 2023-2-3 14:07

唔借錢比佢佢就想打人,真賤格。
作者: 門前送行     時間: 2023-2-3 14:08

引用:
原帖由 修羅刀下證菩提 於 2023-2-3 13:48 發表
智庫教左世一點不失霸氣咁擊落個"間碟氣球"未? 講咁遠工業威脅, 個氣球係即時國家安全威脅喎
開會討論緊
作者: 理+誠     時間: 2023-2-3 14:08

尾狗真係好戰成性!
佢哋先係對全球最大威脅。
作者: lctj9     時間: 2023-2-3 14:09

引用:
原帖由 denniscwip 於 2023-2-3 13:11 發表
美國係想同中國開拖,但無藉口嘛,因為中國唔似伊拉克咁,真係有「大殺傷力武器」。
所以北韓醒目, 最緊要有大殺傷力武器
作者: 如果我變成回憶     時間: 2023-2-3 14:09

引用:
原帖由 amypat 於 2023-2-3 13:12 發表
直接洲際導彈炸 本土
作者: 筒子章     時間: 2023-2-3 14:09

連北韓都唔敢打,仲想同中國打,班所謂智庫發緊夢
作者: 如果我變成回憶     時間: 2023-2-3 14:11

引用:
原帖由 akitong 於 2023-2-3 13:34 發表
系,當年美國遇到 中國每個改朝換代既第一支軍隊。  歷來初代都係最強。
可惜真係輸工業,如果有美國d 武器 支援 , 吊打美軍。
作者: chimaylam     時間: 2023-2-3 14:12

引用:
原帖由 denniscwip 於 2023-2-3 13:11 發表
咪是9但攞d洗衣粉屈咪得lor
作者: ChatLaw     時間: 2023-2-3 14:13

on9

你打大陸國土大陸未整2 粒原子彈比韓國日本玩下
作者: 落漠自信的羊     時間: 2023-2-3 14:14

傻仔日日發夢都想同中國開戰😂
作者: polecat     時間: 2023-2-3 14:16

引用:

美國都戇鳩鳩
如果中國真係同你打,隨時戰場係你美國本土發生。 只要同南美關係攬得好,幫佢哋設立導彈,軍事基地又有乜所謂呀。
睇下到時邊個比人絞殺。
作者: 門前送行     時間: 2023-2-3 14:17

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2023-2-3 14:13 發表
on9

你打大陸國土大陸未整2 粒原子彈比韓國日本玩下
師兄忘記了金將軍、北極熊
作者: 人之初大大     時間: 2023-2-3 14:18

引用:

跟本想軍事威嚇冇人敢去中國投資
作者: kk999@hk     時間: 2023-2-3 14:20

引用:

不要說咁遠,不計2014,單計舊年開始烏克蘭已經打緊成年,美國幾時炸俄羅斯本土?

RAND 的對應俄羅斯戰略報告放左去邊度,拿翻出來看看。
作者: goldcoke     時間: 2023-2-3 14:21

中國回覆: 如果美國開戰,中國一定以 核彈終止
作者: 找不到用戶

作者: 人之初大大     時間: 2023-2-3 14:23

引用:
超音速核彈直射五角大樓及白宮,老尾一個都攔截唔到
作者: 星升升     時間: 2023-2-3 14:24

咁撚多如果,咁撚多幻想

如果我見到拜登,我實打柒佢。如果我打佢,實會先踢爆佢個春袋
作者: 港式片皮鴨     時間: 2023-2-3 14:24

俄羅斯滅烏之後滅歐,再滅美,中國就坐享其成
作者: 搞搞震無幫襯     時間: 2023-2-3 14:25

航母退到老遠,戰機都埋唔近岸,轟條鐵咩;日韓基地啲飛機未升空,已經俾東風夷平啦,真白痴;冇咗中國工業,你連F35都冇部件,仲未計你啲大兵連底褲都冇得替換呀,你老尾!
作者: oxygenshing     時間: 2023-2-3 14:25

D美國智障, 佢地所有既推算, 都係覺得北美本土唔係戰場
佢地本人唔出國一定安全, 所以先大大聲係到吠
作者: 火狐獵人     時間: 2023-2-3 14:26

恐怖國家,拉登都係美狗訓練出來殺自己,on9加個咕。
作者: 搞搞震無幫襯     時間: 2023-2-3 14:26

引用:
原帖由 星升升 於 2023-2-3 14:24 發表
咁撚多如果,咁撚多幻想

如果我見到拜登,我實打柒佢。如果我打佢,實會先踢爆佢個春袋
師兄如果見到佢,順便幫我姦埋佢新抱,辛苦了晒唔該!
作者: richardli008     時間: 2023-2-3 14:28

如果開戰老美必定先關起所有係美國嘅中國人話佢哋係間諜!
作者: 修羅刀下證菩提

作者: icantstop     時間: 2023-2-3 14:29

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 3-2-2023 13:07 發表

又開戰!?幾時先?
作者: lam4451     時間: 2023-2-3 14:30

引用:
原帖由 soviso 於 2023-2-3 14:05 發表

入唔到佢中路,你可以試下入佢下路
入上下九路食下野掃下街就得。
作者: hermanherman     時間: 2023-2-3 14:31

只會代理人戰爭 + 充公搶野。
作者: icantstop     時間: 2023-2-3 14:32

引用:
原帖由 修羅刀下證菩提 於 3-2-2023 14:28 發表

唔出奇, 連一個"氣球"都截唔到
登登話佢叫唔好射落嚟,可能聽到中國話會傷害人民感情!?
作者: 007kk     時間: 2023-2-3 14:34

老尾窮得只懂發國難財!
作者: Iamshameless     時間: 2023-2-3 14:36

引用:
除非老美先攻擊中國本土,否則這個可能性極低,一這樣做就變全面戰爭,地球九成玩完

而且在台海附近開戰,中國有陸基優勢,基本係嚟一隻船沈一隻,打老美根本唔使同佢地玩本土戰咁高風險,只要傷佢地傷到夠,比全世界知道老美啲乜乜艦隊再保護唔到佢海外附庸,佢地昔日嘅地位就不保,日韓都會嚇到標尿
作者: 人之初大大     時間: 2023-2-3 14:36

引用:
原帖由 banjo. 於 2023-2-3 13:28 發表
美狗弱智庫, 吹就凶狠.
呢d直頭智障唔係智庫,日韓出擊唔怕北韓俄佬順便玩野
作者: shekhaklung     時間: 2023-2-3 14:37

避免美國無端找藉口侵略, 擁有大殺傷力武器之前唔好擺洗衣粉係度.
作者: TAK1111     時間: 2023-2-3 14:42

打得中國本土,美國準備受核還擊
作者: Henrywu18     時間: 2023-2-3 14:43

中國超高音速導彈
作者: gcbd90cd03670     時間: 2023-2-3 14:44

引用:

工业能力是一个国家的真正实力,美国早就不行了,就是在吓人。
连做条战舰都慢得要死
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2023-2-3 14:44

引用:

美國人真係兇殘好戰,日日都諗住向其他國家發動戰爭。。。
作者: gcbd90cd03670     時間: 2023-2-3 14:45

引用:

备靠俄罗斯资源大国,可以慢慢同你北约打。
作者: WachiLee     時間: 2023-2-3 14:47

紙上談兵
作者: 阿妮呢     時間: 2023-2-3 14:49

一旦中尾開戰,東風41D 一小時內消滅尾國
作者: Kelvinpwy     時間: 2023-2-3 14:49

打就打喇, 阿之阿左
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2023-2-3 14:49

引用:

咁咪恭喜你地囉有,美,日狗認證你地係世上最強大,又赢
作者: 奇想二三     時間: 2023-2-3 14:52

引用:

中美一旦開戰定必首先互相摧毀其全球定位衛星。中國擁有快舟火箭可快速補充失去的衛星,同時利用自身強項的中短程彈道導彈摧毀周邊所有美軍基地。打後便是比拼國家之生產力及動員能力了。這些方面,中國完全佔優。佢老美夠膽便試試看!
作者: 2013yuki21     時間: 2023-2-3 14:54

美國就似學校壞同黨 睇有人讀書叻過佢勤力過佢 有錢過佢就同埋其他啲樓囉同學打/搶人嘢
作者: 76banana     時間: 2023-2-3 14:54

一旦美國攻擊中國本土,中國應即時核打擊美智庫,包括五角大廈。
作者: kan911031     時間: 2023-2-3 14:54

引用:
習總口炮 好大殺傷力
作者: @PICO@     時間: 2023-2-3 15:00

引用:

睇落你老美好想打仗
作者: 七個幼稚的魚蝦     時間: 2023-2-3 15:01

引用:
原帖由 奇想二三 於 2023-2-3 14:52 發表

中美一旦開戰定必首先互相摧毀其全球定位衛星。中國擁有快舟火箭可快速補充失去的衛星,同時利用自身強項的中短程彈道導彈摧毀周邊所有美軍基地。打後便是比拼國家之生產力及動員能力了。這些方面,中國完全佔優。佢老美夠膽便試試看!
冇咁得閒同佢打拉鋸!!高調宣布美國一旦發動侵華戰爭,立即全面無差別核攻擊美國本土全境,佢班選民自動識做
作者: wayfarer     時間: 2023-2-3 15:06

引用:

小粉紅美帝亡我之心不死夢想成真開唔開心 ?
作者: ho501501     時間: 2023-2-3 15:06

引用:
所以中國咪建造航空母艦囉
作者: kwokk2014     時間: 2023-2-3 15:10

美痴褲爛得白痴一堆!
作者: imad     時間: 2023-2-3 15:11

美軍:”u fxcking idiot “
作者: cwm001     時間: 2023-2-3 15:12

引用:
主要得益者係美國軍工複合體,不斷製造戰爭,佢就可以販賣軍火,反正佢都有得益,即使唔會打,佢不斷煽動威脅論配合班美國政棍不斷增加軍費,最終都係班軍火商得利,呢d所謂智庫經費除左來自美國政府咪又係果班軍火商
作者: gcbd90cd03670     時間: 2023-2-3 15:12

目前开战,不用核武,中国大概率胜出,美国赢在西方联盟。
工业体系可以完胜美国,美国好多都要世界各地进口零件,甚至好多要买中国
作者: imad     時間: 2023-2-3 15:13

而家美國上空飄緊個汽球 都驚驚地,仲點開戰