標題: 菲律賓同意開放多4個基地給美軍使用 [打印本頁]

作者: starr     時間: 2023-2-2 21:34

2023年2月2日週四 下午3:07
到訪菲律賓的美國國防部長奧斯汀,先後與總統小馬可斯及國防部長加爾維斯會談。奧斯汀強調,美國準備盡一切所能協助菲律賓。小馬可斯說,菲律賓的未來以至亞太地區的事務,都需要美國的參與。 兩國國防部公布,雙方同意擴大2014年簽署的《加強防務合作協議》,菲方將會開放多4個基地給美軍使用。美方發表聲明說,擴大協議容許美國更快速地支援菲律賓應對人道和氣候災難, 並應對其他共同挑戰。 美國沒有透露菲方新開放的基地位置,但有菲方前官員曾經表示,美國要求使用鄰近台灣的北部呂宋島基地,以及面向南海和南沙群島的巴拉望島基地。 一批菲律賓民眾就在軍方總部外參加反美示威,要求廢止《加強防務合作協議》。

菲律賓同意開放多4個基地給美軍使用 (yahoo.com)

這件事,大概就係咪軍準備南海附近發生「意外」後迫降用
作者: 寒冬小老闆

作者: pooh24680     時間: 2023-2-3 00:16

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2023-2-2 22:28 發表

有無可能呢,照知,小馬見完習大大返到屋企立刻炒左個親美防長
菲律賓本身就係美國殖民地
仲有好多人想加入美聯聯邦成為一個洲添
美國勢力係根深蒂固
上任 杜特爾特係 百年難得一見嘅異類
小馬可斯 只係想 玩平衡
對中國泥講,唔辣火頭 已經夠幫忙

當然賓賓都係東盟一份子,呢個框假下,都好難玩出乜嘢大火
作者: 風起雲湧浪     時間: 2023-2-3 03:25

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-2-3 00:16 發表

菲律賓本身就係美國殖民地
仲有好多人想加入美聯聯邦成為一個洲添
美國勢力係根深蒂固
上任 杜特爾特係 百年難得一見嘅異類
小馬可斯 只係想 玩平衡
對中國泥講,唔辣火頭 已經夠幫忙

當然賓賓都係東盟一份子,呢個框假下,都好難玩出乜嘢大火
當中美發出火花時
4個駐菲美軍基地
都會首當其衝
作者: 寒冬小老闆

作者: 帶刺的橄欖枝     時間: 2023-2-3 13:36

設在菲律賓的最大優勢是投鼠忌器,美軍是鼠,菲律賓是器,一但開戰,中國會盡可能不攻擊東盟成員國境內的美軍基地,除非菲方容許駐菲美軍攻擊中國。反而日丶韓美軍基地可以肆無忌憚將之摧毀,若台灣島上有美軍設施更大條道理。
作者: 1223456     時間: 2023-2-3 17:34

收2家茶
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2023-2-15 15:38

又成功逼到菲埋牆角,冇退路,真係又堀超
作者: 1223456     時間: 2023-2-15 15:41

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2023-2-15 15:38 發表

又成功逼到菲埋牆角,冇退路,真係又堀超
係賓仔迫中國,睇時間啦天才,呢單發生完先到中國射激光
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2023-2-15 15:46

引用:
原帖由 1223456 於 2023-2-15 15:41 發表

係賓仔迫中國,睇時間啦天才,呢單發生完先到中國射激光
菲狗憑咩逼你,唔係就唔使引狼入室啦真係又恭喜你夠強大