標題: 麥卡錫訪台有可能被攔截 [打印本頁]

作者: 真面目     時間: 2023-2-2 15:20

麥卡錫訪台是為共和黨大選造勢,大陸攔截他訪台使共和黨丟臉,付合民主黨選舉。

大陸不會象對民主黨的佩洛西那麼寬容,在麥氏訪台前搞軍演,使他不得不半途返航。

我估計麥卡錫不能在台灣落地。

作者: 寒冬小老闆

作者: 冰風蓋天     時間: 2023-2-2 17:00

自佩洛西後,對中國今次,不期望太高😩
作者: BNO別再蹉跎歲月     時間: 2023-2-2 17:04

狼來了
作者: 心很想     時間: 2023-2-2 17:05

引用:
原帖由 真面目 於 2023-2-2 15:20 發表
麥卡錫訪台是為共和黨大選造勢,大陸攔截他訪台使共和黨丟臉,付合民主黨選舉。

大陸不會象對民主黨的佩洛西那麼寬容,在麥氏訪台前搞軍演,使他不得不半途返航。

佢宣佈入台日期前後幾天, 係灣灣東面/南面搞軍演.
作者: Amingo328     時間: 2023-2-2 17:31

中共唔似想開拖,話打唔打只會做衰仔
我估到時會實彈演習,就算飛彈誤中都容易講說話
作者: GATEWAY2010

作者: 真面目     時間: 2023-2-2 17:42

老共會利用美國兩黨矛盾,給共和黨難堪,使麥卡錫無功而返,即打擊台獨勢力,又揚了國威,一舉兩得。
作者: wsk67     時間: 2023-2-2 19:01

佢硬闖,老共敢打佢落嚟?就算真係打佢落嚟,老共有咩得著?破壞大國形象嘅嘢,今時今日老共會秤過值唔值先去做嘅!
作者: Amingo328     時間: 2023-2-2 19:08

引用:
原帖由 wsk67 於 2023-2-2 19:01 發表
佢硬闖,老共敢打佢落嚟?就算真係打佢落嚟,老共有咩得著?破壞大國形象嘅嘢,今時今日老共會秤過值唔值先去做嘅!
一早講咗係實彈演習,生人勿近,到時誤中就非常遣憾 
擺上檯講都有理有據 
作者: type100q     時間: 2023-2-2 20:08

常態化圍島軍演。開禁飛區。睇佢黎唔黎囉
作者: 真面目     時間: 2023-2-2 20:32

引用:
原帖由 wsk67 於 2023-2-2 19:01 發表
不會打佢落來,會用軍機撞佢落來,很文明了吧,演習禁區你來送死,不怪別人了。

作者: starr     時間: 2023-2-2 21:37

引用:

你太唔了解咱們風格

攔截它有何用?  我們要做的是借此再前進,將射擊區劃到島內、佔領東沙/彭湖... 都比攔截更好
作者: chiangmaiwolf     時間: 2023-2-2 22:02

算吧啦
作者: bronze18man     時間: 2023-2-3 10:25

攔截無意思,派蝙蝠俠過去納粹美西打鍋金佢好過啦!
作者: kingking99     時間: 2023-2-3 12:00

上次佩洛西事件,已經說明北大人不會再被鷹醬帶著走,只會拆解鷹醬給兔子的麻煩,而是利會這個機會,進一步擴展對台灣的壓力,
鷹醬不顧後果打破台海平衡的禁忌,兔子也可以乘機打破一些過去的禁忌,而不是作出無奈的阻攔
作者: 帶刺的橄欖枝     時間: 2023-2-3 14:20

你睇佢揸住木槌個凱樣,兼格被人騎劫先致上到位,所以佢會不惜一切立威。不過佢係象黨,陰濕登好大機會玩夠佢。如果陰濕登唔派美軍機載佢,佢反而安全落機,因為佢若果搭民航機,解放軍就唔會伴飛,可況攔截?情況就好似美軍艦隻走商船航道穿過台灣海峽。
作者: 1223456     時間: 2023-2-3 17:32

算啦,上次西婆事件已經證明大陸冇膽
作者: simon_mme     時間: 2023-2-3 17:54

引用:

圍台軍演,佢敢唔敢係D飛彈中間Land ,打中完全責任自負。
作者: chowcn     時間: 2023-2-3 18:01

我估大陸會再收緊對台封鎖
作者: @海東青     時間: 2023-2-3 18:24

引用:
原帖由 chowcn 於 2023-2-3 18:01 發表
我估大陸會再收緊對台封鎖
問題不是台島,封來做乜,靠嚇?
作者: banjo.     時間: 2023-2-3 18:43

引用:

我都想你估中, 不過老共可能會, 突登俾麥卡鍚落到地, 咁就可以名正言順咁封鎖台島.
作者: 坐飛機走先     時間: 2023-2-3 19:22

本來和統傾多50年都傾唔掂,無故武統連國內人都反對,痴呆總統做事只貪短期利益,一輪操作,武統呢啲灶底選項居然可放上枱面,無端端多咗個籌碼,我係習總開心到呢,有危就有機

上次要你瓹狗窿,今次亦可由我國飛機護送入台,交俾省領導接待,方法多的事
作者: BNO別再蹉跎歲月     時間: 2023-2-3 22:00

聽住先。不過我諗多數唔會發生
作者: 心很想     時間: 2023-2-3 22:30

引用:
原帖由 1223456 於 2023-2-3 17:32 發表
算啦,上次西婆事件已經證明大陸冇膽
這幾天已經繁密飛越過中線, 由電子戰干擾/反潛機帶領各機種(殲16/16D, 蘇27/30...)連無人機TB-001以及..)三面進入, 意圖切割島內/島外連繫.
作者: BNO別再蹉跎歲月     時間: 2023-2-3 23:15

用電慈脈衝彈喇!
作者: jaccjacc     時間: 2023-2-4 00:28

如果直情在中國近海同美國打一場, 打沉佢3只航母同20-30只戰艦, 台日韓就會自動收皮了。
作者: freeyauchan     時間: 2023-2-4 04:10

引用:

俄烏戰爭發生前  美國做過類似形式的動作!  最後果次係美國防部長 訪烏拼發言支持烏克蘭加入北約! 結果烏克蘭多了一千萬人成為難民  數十萬人死於關於這次的戰爭!  烏克蘭竟內無數生命等待救援  有人歡迎自己的生命及財產死於  美國所制做的戰爭嗎?
作者: 過客128     時間: 2023-2-4 08:48

完全冇必要.
佩羅西系執政黨. 尼件系在野黨. 佢比佩羅西低級.