標題: BNO簽證|英國入境國務大臣讚港人貢獻非凡 外國網民批:大細超 [打印本頁]

作者: 9big     時間: 2023-2-1 19:25

英國國民(海外)簽證(BNO Visa)供港人移居的計劃2021年1月31日推出,至昨日(31日)已兩周年。英國內政部在社交媒體發文,指計劃兩年間已助144,

連主人都讚 BNOer  咁其他未去嘅二百萬人快去啦  
文中話最緊要係去幫助經濟 同去國民保衞署 工作

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/article/862739?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

圖片附件: mobile_1.jpg (2023-2-1 19:25, 908.76 KB) / 該附件被下載次數 12

作者: kklkenny     時間: 2023-2-1 19:28

@hfceddie 嘻嘻哈哈
未收夠籌呃9咗你入局先揸乾揸淨6年後就去送盧旺達

圖片附件: Screenshot_20230201_190150.jpg (2023-2-1 19:28, 597.57 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: 人之初大大     時間: 2023-2-1 19:29

引用:
原帖由 9big 於 2023-2-1 19:25 發表
英國國民(海外)簽證(BNO Visa)供港人移居的計劃2021年1月31日推出,至昨日(31日)已兩周年。英國內政部在社交媒體發文,指計劃兩年間已助144,

連主人都讚 BN ...
脫歐後,d dirty jobs冇人做,BNOers正好補血
作者: cykwok     時間: 2023-2-1 19:34

有財or有才, 才能移民去民主自由國家.
作者: 义電機     時間: 2023-2-1 19:49

求其up 2句
就毛都豎起
真易呃
到咗5十1限期
唔踢人走先講啦
作者: 9big     時間: 2023-2-1 19:52

引用:
原帖由 cykwok 於 2023-2-1 19:34 發表
對 咁你有無才同財 去幫手做 國民保衞署阿
作者: ttkwan     時間: 2023-2-1 19:53

引用:
原帖由 人之初大大 於 2023-2-1 19:29 發表

脫歐後,d dirty jobs冇人做,BNOers正好補血
唔係專才計劃邊度都難免……不過外國網民睇唔透脫歐同BNO:英國要W唔要Q。
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2023-2-1 19:56

引用:
原帖由 义電機 於 2023-2-1 19:49 發表
求其up 2句
就毛都豎起
真易呃
到咗5十1限期
唔踢人走先講啦
風水佬呃你十年八年…英國呃你5+1年睇下到時點
作者: bronze18man     時間: 2023-2-1 20:39

咁只會令到黃毛漢奸BNOer進一步成為眾矢的,納粹官員就係利用假民主假自由呃你,實則發動種族岐視主義,自求多福啦!
當白人罷工之制,講埋喲風涼說話,其心可測啦!
作者: 武德鼎     時間: 2023-2-1 20:42

貢獻咗好多錢 
作者: touya08     時間: 2023-2-1 20:43

引用:

英國入境國務大臣讚港人貢獻(💰)非凡😂🤣😂🤣
作者: 一嗚     時間: 2023-2-1 20:45

引用:
原帖由 cykwok 於 2023-2-1 19:34 發表
班死人香港佬炒高香港樓價,助長班PK即時放樓去到英國買樓買車。
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2023-2-1 20:47

引用:
原帖由 武德鼎 於 2023-2-1 20:42 發表
貢獻咗好多錢 
用完即棄
作者: 豬木屍吃河童     時間: 2023-2-1 20:49

當然有貢獻, 之前個女碩士駛晒d錢自殺, 渣乾d錢, 屍體仲可以用來做肥料......用到最後一分價值
作者: kklkenny     時間: 2023-2-1 21:12

@hfceddie 又返炒呢個
https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

@hfceddie 嬰割駐鄉土專員話95%批喎不過係2018年的數據當時冇BNOer唔知當時移去嬰割嗰啲係咪精英或有錢佬呢
2020年後去嗰啲BNOers係咩人

圖片附件: Screenshot_20230201_205526.jpg (2023-2-1 21:12, 781.5 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: Screenshot_20230201_205605.jpg (2023-2-1 21:12, 846.65 KB) / 該附件被下載次數 5

圖片附件: Screenshot_20230201_205925.jpg (2023-2-1 21:12, 783.52 KB) / 該附件被下載次數 10

作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-2-1 21:24

引用:

谷客~
作者: samsampigpig     時間: 2023-2-1 21:25

引用:
原帖由 kklkenny 於 2023-2-1 19:28 發表
農曆年前後, 走咗一年左右嘅朋友, 差唔多一半 (2X人) 已經回流搵工搵樓.
佢哋原本係香港叫做中層, 結果都係決定回流香港搵食.
基本上都係唔想燒乾所有錢, 所以趁仲有錢就回流.
面對現實或追尋夢想, 二揀一啫!
反而有啲係香港兩公婆搵開三四萬嘅, 仲可以係個邊捱得住.
作者: samsampigpig     時間: 2023-2-1 21:27

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2023-2-1 21:24 發表

谷客~
引有啲錢個班過去燒錢.
無乜錢嘅就過去填補勞動力.
五年後批唔批....  
無嘅...市場需要勞動力嘅, 應該都會有批人可以留下嘅.
作者: 開心大少奶老公     時間: 2023-2-1 21:28

引用:
原帖由 kklkenny 於 2023-2-1 19:28 發表
我扡老友
@hfceddie有盤生意係賣 bloody 饅頭架佢就梗係唔洗去盧旺達'
作者: snooboy     時間: 2023-2-1 21:29

應該多謝佢大讚, 可以幫口叫班傻BNOer快啲去 😉
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-2-1 21:32

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2023-2-1 21:27 發表

引有啲錢個班過去燒錢.
無乜錢嘅就過去填補勞動力.
五年後批唔批....  
無嘅...市場需要勞動力嘅, 應該都會有批人可以留下嘅.

圖片附件: img-d504ee2e.png (2023-2-1 21:32, 1.32 MB) / 該附件被下載次數 1

作者: sng850     時間: 2023-2-1 21:37

引用:
原帖由 kklkenny 於 2023-2-1 21:12 發表

@hfceddie 又返炒呢個
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=5&tid=30965413&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy ...
這是 HFC Eddy Wong 一貫作風啊!
作者: kklkenny     時間: 2023-2-1 21:38

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2023-2-1 21:32 發表

6年BNOers已經被榨乾曬喎變咗乾屍
入唔到籍淨係俾佢哋繼續居留繼續榨咪乾屍都會化灰

作者: 阻住地球轉     時間: 2023-2-1 21:46

引用:

班人聽到之後,繼續留英國唔會返黎香港
太好啦
作者: 黑色勇士     時間: 2023-2-1 21:54

廉價勞工大量供應
作者: dulinomo     時間: 2023-2-1 21:54

去幫鬼佬填氹,做賺價勞工,交重税
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2023-2-1 22:03

成班弱智任人魚肉當然貢獻非凡!!!啦!!!
作者: havefun2014     時間: 2023-2-1 22:08

引用:

其實關你乜事?你唔抵得?定係得閒得濟?
作者: siu_siu_nei_00     時間: 2023-2-1 22:11

200幻曱甴快去吾好留港奶共
作者: smart889     時間: 2023-2-1 22:13

英國保守黨反動政權全力支持移民😂
作者: 封無可封     時間: 2023-2-1 22:16

BNOer 自帶狗糧好過收難民
作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2023-2-1 22:17

加油呀曱甴!
作者: 一個中國人!

作者: 公園長長採購     時間: 2023-2-1 22:22

絕對支持黃畜移民大陰蒂國!
作者: 球場上的貴公子     時間: 2023-2-1 22:25

引用:
應該要英女王彈返出嚟頒個汽水蓋比佢啦
作者: ATA0075     時間: 2023-2-1 22:26

當然啦

圖片附件: Screenshot_20230201_125850_com.instagram.android_edit_74543819616228.jpg (2023-2-1 22:27, 506.04 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: chatjai     時間: 2023-2-1 22:28

好啊!邊個走好快D走,做人最緊要有得揀。
作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2023-2-1 22:33

曱甴聽到一定好感動,未走嘅曱甴要快D行動。唔使急但最緊要係快!
作者: Yulok001     時間: 2023-2-1 22:38

有錢收梗係啦
作者: 殘廁邊緣的甩頭     時間: 2023-2-1 22:38

获批富英不去的都是王八蛋
作者: H叔     時間: 2023-2-1 22:40

希望剩低嗰一百八十幾幻可以早啲過埋去
作者: AndyLee19     時間: 2023-2-1 22:47

引用:

其實到時可以再extend 5年再5年,拖住都冇問題,最緊要走左既唔好返嚟
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-2-1 22:48

引用:
原帖由 kklkenny 於 2023-2-1 21:38 發表

6年BNOers已經被榨乾曬喎變咗乾屍
入唔到籍淨係俾佢哋繼續居留繼續榨咪乾屍都會化灰
總之, 可以唔洗返香港就好~
作者: 007kk     時間: 2023-2-1 22:49

豬仔仍太少!
作者: 鐘覺霧     時間: 2023-2-1 22:50

的確如是,可以吸資金,政治credits,在過去香港是反共基地,是不是貢獻非凡。 
作者: keko     時間: 2023-2-1 22:50

香港嘅精英去哂英國
作者: 星升升     時間: 2023-2-1 22:51

未去既175萬隻仲諗咁多?快撚d去啦,主人在呼喚你地喇
作者: ryokun99     時間: 2023-2-1 22:52

eddie仔口技肯定了得,哩隻無脊椎動物一定服侍到白皮豬讚佢唻屎忽唻得最徹底啦🤣
作者: Duncan_Nadal     時間: 2023-2-1 22:52

吸血鬼
作者: s-chris     時間: 2023-2-1 22:52

你真係夠優秀先好移民去英國,千祈唔好去到影衰曬啲香港人呀!
作者: Coke_duo     時間: 2023-2-1 22:53

移左民該國唔係應該話自己係該國人咩?唔好再自稱HongKonger啦已經不是了!
作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2023-2-1 22:53

引用:
原帖由 星升升 於 2023-2-1 22:51 發表
未去既175萬隻仲諗咁多?快撚d去啦,主人在呼喚你地喇
賴死奶共,曱甴真係冇x用!
作者: Dani123     時間: 2023-2-1 22:56

引用:
主人餵個骨頭
即時去奶😂😂😂😂
作者: mib04     時間: 2023-2-1 22:56

外國網民
唔會係香討愛國評論員呀
作者: 袋中野性的牛     時間: 2023-2-1 22:58

引用:

oh, good boy, good doggie
作者: hfceddie     時間: 2023-2-1 23:09

引用:
求其up 2句
就毛都豎起
真易呃
到咗5十1限期
唔踢人走先講啦
點止兩句呀,"非凡貢獻(incredible contributions)" 堪稱高度表揚喎!
英文原文有提港人參與義務工作添!

入境國務大臣Robert Jenrick也在Twitter發佈影片,提到移民英國的香港人,對英國的經濟和社區作出非凡貢獻(incredible contributions),很榮幸能有這麼多人才以英國為新家。而在Twitter發布的影片中香港移民被指貢獻英國社區和經濟,包括為國民保健署(NHS)工作、幫助阿富汗及烏克蘭難民和在私營機構工作等,希望未來有更多合資格的港人移英。
原文網址: BNO簽證|英國入境國務大臣讚港人貢獻非凡 外國網民批:大細超 | 香港01 https://www.hk01.com/article/862739?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
作者: 碌碌無限     時間: 2023-2-1 23:10

起昂坪360嗰陣咪-樣讃啲騾仔!哈哈!
作者: hfceddie     時間: 2023-2-1 23:12

引用:
原帖由 AndyLee19 於 2023-2-1 22:47 發表

其實到時可以再extend 5年再5年,拖住都冇問題,最緊要走左既唔好返嚟
近年98%成功率喎? 咁好彩10幾萬人得千幾個失敗都中?

圖片附件: Settlement in the UK.jpg (2023-2-1 23:12, 97.81 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: kw_lam     時間: 2023-2-1 23:15

大神開到口,一班黃畜點解仲唔去英國,貢獻非凡呀,又可以享受自由民主
作者: 長程大炮     時間: 2023-2-1 23:16

5年後就算皇恩浩蕩再薟5年,你始終唔係永久居留權。唔知佢幾時改變。個心點可以定落嚟呀。班曱甴真係慘。
作者: voyagehk     時間: 2023-2-1 23:20

引用:

gd dog gd dog
作者: 登登登登     時間: 2023-2-1 23:25

係就唔會有人自殺。。。。。lo
作者: kchaha     時間: 2023-2-1 23:26

引用:
咩都有可能,可能香港變盧旺達,邊個知
作者: kchaha     時間: 2023-2-1 23:30

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2023-2-1 21:25 發表

農曆年前後, 走咗一年左右嘅朋友, 差唔多一半 (2X人) 已經回流搵工搵樓.
佢哋原本係香港叫做中層, 結果都係決定回流香港搵食.
基本上都係唔想燒乾所有錢, 所以趁仲有錢就回流.
面對現實或追尋夢想, 二揀一啫!
反而有啲係香港兩公婆搵開三四萬嘅, 仲可以係個邊捱得住.
你d朋友差d喎,移民計定數,冇可能咁快就唔夠錢
我d朋友一個都冇回流,個個好地地有朋友有工開
作者: hfceddie     時間: 2023-2-1 23:31

"I feel particularly proud when I hear the stories and witness the incredible contributions Hong Kongers are already making to our local communities and to our economy, from working for our NHS, to volunteering to help those fleeing Afghanistan and Ukraine, to teaching at our schools, to working in the private sector, using all their entrepreneurial talents to power our economy forwards.   Many Hong Kongers have said living in Britain is like coming home.  And we are so honoured to have so many brilliant people choosing to make our great nation  their home.    I look forward to welcoming more eligible Hong Kongers over the next few years.

Robert Jenrick --- United Kingdom Minister for Immigration"
=================================================================

人哋係咁講嘅。 香港01啲翻譯真係好麻麻。  

作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2023-2-1 23:32

我地都好鼓勵D曱甴去英國,期望馬上起行,放心去勿念!
作者: kingkong_hk     時間: 2023-2-1 23:36

2年得14萬人去咋,香港每年死都5萬幾人
作者: hahawin@     時間: 2023-2-1 23:37

唉, 講到出口, 唔系幫香港人, 系要香港人幫佢哋
作者: hfceddie     時間: 2023-2-1 23:39

引用:
原帖由 hahawin@ 於 2023-2-1 23:37 發表
唉, 講到出口, 唔系幫香港人, 系要香港人幫佢哋
你啲理解角度都幾特別。
14萬人幫成7000萬人口國家? 
我哋有貢獻唔等如 需要我哋幫。

作者: 茹萊神掌     時間: 2023-2-1 23:40

引用:

港人進貢非凡
作者: 茹萊神掌     時間: 2023-2-1 23:41

引用:

港人加碼消費
推動英國經濟
作者: starr     時間: 2023-2-1 23:41

我國應該宣佈擁有BNO即放棄中國國籍
作者: hfceddie     時間: 2023-2-1 23:42

引用:
原帖由 茹萊神掌 於 2023-2-1 23:41 發表

港人加碼消費
推動英國經濟
我就嚟買屋,略盡綿力咁啦!

作者: 阿柒回歸     時間: 2023-2-1 23:45

引用:

港人加碼消費
推動英國經濟
茂叔有咁講咩??
作者: kingkong_hk     時間: 2023-2-1 23:45

要等多15年先走晒200萬+1,有排等
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-2-1 23:45

引用:
原帖由 starr 於 2023-2-1 23:41 發表
我國應該宣佈擁有BNO即放棄中國國籍
十卜
作者: 茹萊神掌     時間: 2023-2-1 23:46

引用:

港人加碼消費
推動英國經濟
港人跳掣
英國閉翳
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-2-1 23:46

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2023-2-1 23:45 發表
要等多15年先走晒200萬+1,有排等
你洗乜理人走晒未?自己走啦~
作者: 江湖來了榴槤     時間: 2023-2-1 23:48

去咗以唔返来就話叻
作者: kingkong_hk     時間: 2023-2-1 23:49

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 1-2-2023 23:46 發表

你洗乜理人走晒未?自己走啦~
佢地走晒我就5洗走啦,以日代勞
作者: waitakau     時間: 2023-2-1 23:50

支持回收垃圾!
作者: big3624     時間: 2023-2-1 23:50

支持輸出曱甴
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2023-2-1 23:56

14萬?說好的200萬呢?
14萬有幾多又返左來香港呀?

有幾多又放棄左中國國籍同香港身份證,做個真正英國人呀?

挑!14萬!我當堂嚇一跳,然後得啖笑!
作者: 半夜強勁的樓奴     時間: 2023-2-1 23:58

剛剛先自殺死咗件,咁都講得岀口。
作者: kingkong_hk     時間: 2023-2-1 23:58

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 1-2-2023 23:56 發表
14萬?說好的200萬呢?
14萬有幾多又返左來香港呀?

有幾多又放棄左中國國籍同香港身份證,做個真正英國人呀?

挑!14萬!我當堂嚇一跳,然後得啖笑!
新年有50萬去左大6,分薄左
作者: ax7ax     時間: 2023-2-2 00:00

成班天真小黃人送錢比大陰帝國洗
不過無晒錢就可能送去盧旺達
作者: hfceddie     時間: 2023-2-2 00:00

引用:
原帖由 半夜強勁的樓奴 於 2023-2-1 23:58 發表
剛剛先自殺死咗件,咁都講得岀口。
中國大陸,香港有冇人自殺,尤其香港有冇新移民自殺? 如果有,即係大陸人唔應該嚟香港?

都唔知乜嘢邏輯!
作者: vinsze_hk     時間: 2023-2-2 00:06

引用:
求其up 2句
就毛都豎起
真易呃
到咗5十1限期
唔踢人走先講啦
養過狗就知,唔出奇
作者: z_gundam_2008     時間: 2023-2-2 00:06

只有崇洋撚先會最鍾意俾啲鬼佬拍住膊頭話:We all count on you (我哋靠晒你架啦)。
卻唔知呢個就係佢哋用嚟送你歸西前嘅慣常對話。
作者: 半夜強勁的樓奴     時間: 2023-2-2 00:07

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-2 00:00 發表

中國大陸,香港有冇人自殺,尤其香港有冇新移民自殺? 如果有,即係大陸人唔應該嚟香港?

都唔知乜嘢邏輯!
你有冇睇新聞?係英國自殺死個件係你班 friend ,有工返都唔夠錢用自殺死。

英國民主自由萬歲,記得唔好返香港攞着數。
作者: 神殿老子     時間: 2023-2-2 00:10

引用:

人前講人話,背後講鬼話。
作者: hkjacky     時間: 2023-2-2 00:13

引用:
有老友eddie認證, 一定係真新聞, 手足快啲起行唔好再等
作者: kchaha     時間: 2023-2-2 00:20

引用:
原帖由 半夜強勁的樓奴 於 2023-2-2 00:07 發表

你有冇睇新聞?係英國自殺死個件係你班 friend ,有工返都唔夠錢用自殺死。

英國民主自由萬歲,記得唔好返香港攞着數。
香港有160幾萬貧窮人口,大多數都有工返ga
作者: 半夜強勁的樓奴     時間: 2023-2-2 00:24

引用:
原帖由 kchaha 於 2023-2-2 00:20 發表

香港有160幾萬貧窮人口,大多數都有工返ga
唔好睇表面,香港好多人有現金收入,出自己公司數,扮少收入,唔會講。
作者: frankielam88     時間: 2023-2-2 00:28

有錢帶過去又有廉價勞動力提供,確實真係貢獻非凡喎
作者: LauLQ     時間: 2023-2-2 00:41

引用:

識移,小粉紅應該移去俄嗲做軍犬
幫手為不可分割而努力
作者: LauLQ     時間: 2023-2-2 00:43

引用:

2百萬只係遊行數字,黃絲一定唔只2百萬
但講到移民也不可能去到二百萬,
每個人都有自身問題,家庭父母,事業等。
作者: 13個加速馬達     時間: 2023-2-2 00:45

引用:
唔係化!eddie 哥得簽證?重未入到籍?

咪分分鐘要俾人踢走!
作者: hfceddie     時間: 2023-2-2 00:48

引用:
原帖由 LauLQ 於 2023-2-2 00:43 發表

2百萬只係遊行數字,黃絲一定唔只2百萬
但講到移民也不可能去到二百萬,
每個人都有自身問題,家庭父母,事業等。
你以為呢啲佢哋唔知? 唔係扮唔知,就變咗冇嘢好講㗎喇。

最常用兩句:
1) 說好的200萬加1 呢?
2) 至緊要走咗唔好返黎,剪身份證。
作者: LauLQ     時間: 2023-2-2 00:52

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-2 00:48 發表

你以為呢啲佢哋唔知? 唔係扮唔知,就變咗冇嘢好講㗎喇。

最常用兩句:
1) 說好的200萬加1 呢?
2) 至緊要走咗唔好返黎,剪身份證。
真係好鬼廢依班人
以前香討唔係咁