標題: 波蘭將援烏F-16Block52+ 航程更遠對地打擊更強 [打印本頁]

作者: arsenal2046

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

作者: 1223456     時間: 2023-1-31 14:39

自己得幾十架比完烏自己冇機用

作者: 輪皇     時間: 2023-1-31 15:38

不太可能,美國人不同意,波蘭人説了不算。
作者: 輪皇     時間: 2023-1-31 15:39

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-1-31 13:50 發表
F16美國無貨可借
但係北約仲有大把貨
有咗F16
SU35航電差一代
末日到矣
買美國戰機連起飛都要美國人批准。
作者: HEYAYA     時間: 2023-1-31 16:39

用晶片嚇死佢咪得囉,洗鬼用戰機坦克咩
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-1-31 16:43

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-1-31 13:49 發表
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/4196376

今(30)日波蘭總理莫拉維茨奇(Mateusz Morawiecki)宣布,波蘭正與北約協調準備向烏克蘭移交F-16戰機。而波蘭空軍的F-16 Block52+戰機能裝備適形油箱與狙擊手先進標定莢艙,為烏軍提供更強的空中作戰能量。
波蘭空軍目前裝備48架F-16C/D Bloc ...
除咗波蘭,荷蘭都隨時預備移交F-16戰機比烏克蘭,不過就無波蘭果批咁先進,但對付俄羅斯空軍,已經綽綽有餘!另外,對於訓練F-16機師,早在去年中,其實已有報導烏克蘭已送咗部份戰鬥機師去北約學習操作F-16及A-10等戰機,所以F-16一到位,已有相對應嘅機師上陣!

班俄粉以為北約淨係提供主戰坦克就可以擊敗俄羅斯,當然冇可能,我都認為好可笑!但事實係,北約係制定咗一套援助烏克蘭武器嘅策略,就算啲武器東併西併大雜燴咁,都有強大戰鬥力,而且係陸空戰術協調作戰,並非單一地面或空中戰術,主戰坦克只係用作突破及快速攻堅之用,並減少無謂傷亡!
作者: kim_12346     時間: 2023-1-31 16:52

仲強大戰鬥力、陸空戰術協調作戰?
剩係提供武器
烏克蘭就自動有訓練有素既士兵同指揮水平?
46空突旅扔去英國訓練完返黎短短幾日就俾俄軍打到仆街
壯丁都開始唔夠用
而家索萊達以北俾瓦格納打出一個大窟窿
柒碌1450仲要亂吹俾我插

作者: 良心打白條     時間: 2023-1-31 18:17

如果戰鬦機員受訓一年半載就可以上戰塲,臺灣就吾使咁頭痛。
要缺乏訓練嘅機司應戰,就係迫人送死,F16戰力再強,都祗係貴棺材。
作者: 良心打白條

作者: GATEWAY2010

作者: 黑蟑螂群毆     時間: 2023-1-31 19:04

64大咗有冇叫祖家三哥供應飛機
作者: ichthys2     時間: 2023-1-31 20:06

F-16戰機都被美國植入後門程式,以防購買國用F-16戰機做出違反美國利益事情。所以,即使波蘭向烏克蘭提供F-16戰機,但若美國不同意,就啟動後門程式,烏國最終都只不過得物無所用。
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-1-31 22:06

引用:
原帖由 kim_12346 於 2023-1-31 16:52 發表
仲強大戰鬥力、陸空戰術協調作戰?
剩係提供武器
烏克蘭就自動有訓練有素既士兵同指揮水平?
46空突旅扔去英國訓練完返黎短短幾日就俾俄軍打到仆街
壯丁都開始唔夠用
而家索萊達以北俾瓦格納打出一個大窟窿
柒碌1450仲要亂吹俾我插
你兩星期前夠話德國唔會捐豹二,又猛吹話萊恩金屬要兩年先翻新到豹二,所以烏克蘭唔會獲得豹二,你宜家咪笑死人囉!

咁烏克蘭有冇利用反坦克武器猛開俄坦克罐頭?烏克蘭有冇利用蘇式戰機,配合AGM-88打擊俄軍防空系統?烏克蘭有冇利用無人機偵測,再用海馬斯精準打擊俄軍目標?烏克蘭有冇利用北約衞星預測俄軍動向?烏克蘭有冇利用北約防空系統攔截俄軍導彈?

以上全部証明烏軍充分利用北約武器,對抗侵略者!
作者: kim_12346     時間: 2023-2-1 08:30

我原話係講整修要幾億歐元同一年時間
柒碌1450仲要繼續亂作
作者: bronze18man     時間: 2023-2-1 09:29

6死仔仲未比人拉,總有佢生存之道
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-1 11:37

引用:
原帖由 kim_12346 於 2023-2-1 08:30 發表
我原話係講整修要幾億歐元同一年時間
柒碌1450仲要繼續亂作
你話係講整修要幾億歐元同一年時間,同兩年時間都差不多,即係你意思想表示德國唔會捐豹二!

我咪覆你,最緊要係德國點頭捐坦克,數量同型號唔係最重要,因為其他北約成員國家捐果啲豹二先係重點!

到北約捐豹二、M1果陣,你又覺得主戰坦克無作為,自2022年頭開始倒數返幾十年,你哋咪成日吹捧俄羅斯鋼鐵洪流有幾勁,點知2022年打後,俄軍坦克喺烏克蘭不斷被開罐頭,你哋又開始改口風,龍門任你搬!
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-1 11:43

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-1-31 18:50 發表

本港漢奸多的是
如果你用支持烏克蘭抵抗侵略就係漢奸,支持俄羅斯侵略別國主權領土就唔係漢奸作為準則,咁大部份人都係你"口"中嘅漢奸!
作者: kim_12346     時間: 2023-2-1 12:17

我講一年
你就亂作我話兩年
仲話意思差唔多
柒碌1450真係亂黎

至於主戰坦克有冇用
我開個帖已經講得好清楚
台灣仔理解唔到咩叫作戰體系
就話人地改口風
返去台灣聽于北辰鳩吹啦

作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-1 12:40

引用:
原帖由 kim_12346 於 2023-2-1 12:17 發表
我講一年
你就亂作我話兩年
仲話意思差唔多
柒碌1450真係亂黎

至少主戰坦克有冇用
我開個帖已經講得好清楚
台灣仔理解唔到咩叫作戰體系
就話人地改口風
返去台灣聽于北辰鳩吹啦
對唔住,我怪錯你!你係講一年,但你意思都係德國無心捐豹二喇,唔駛捉住別人小錯小題大做!

我唔理解唔到咩叫作戰體系,難道你又理解咩叫作戰體系?呢個體系涉及衛星、情報、偵測、補給、指揮、防空、戰機、導彈、地面部隊等等,咁多嘢要協調我梗係唔識!北約同烏軍理解咪得囉!
作者: kim_12346     時間: 2023-2-1 12:54

鬧出"運重武器去馬里烏波爾內外夾攻"等笑話
說明你既理解係一塌糊塗啦
亂吹俄軍死12萬
但永遠答唔到俄軍有邊個番號折損嚴重
只係一次又一次出醜
作者: kim_12346     時間: 2023-2-1 13:18

現在烏克蘭連視障人士都收到徵召令了
最大問題根本不是裝備
給裝備是讓烏克蘭吊命而已

作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-1 15:21

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-2-1 13:21 發表

漢汗無處不再

咁又係!真係有好多中國人拎咗大量外𣿬離開中國,移民外國,啲仔女二奶老婆拎晒外國護照,又買樓買車買莊園,都唔肯拎返啲錢返中國建設,正一漢奸,落地獄死十次都唔夠!

作者: 口腔花花留言     時間: 2023-2-1 15:41

引用:
原帖由 輪皇 於 2023-1-31 15:38 發表
不太可能,美國人不同意,波蘭人説了不算。
美国人现在是切香肠的支援乌克兰。一步一步升级。提供f16机会很大。
作者: 口腔花花留言     時間: 2023-2-1 15:46

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-1 15:21 發表

咁又係!真係有好多中國人拎咗大量外𣿬離開中國,移民外國,啲仔女二奶老婆拎晒外國護照,又買樓買車買莊園,都唔肯拎返啲錢返中國建設,正一漢奸,落地獄死十次都唔夠!
所以习总上台后大力打击这种人。打击科网股。高利贷地产。
这种人其实就是黄狗手足 不但是手足,甚至变成黄狗金主。
还有4几年,美国战略就预言,苏联会解体。原因就是富二代,贪官,红二代希望透过民主病毒化,将他们贪腐的资金漂白,袋袋平安。事实也证明了,最后就是贪官令苏联分裂。
作者: 明亮的晨星二     時間: 2023-2-1 16:25

引用:
原帖由 1223456 於 2023-1-31 14:39 發表
自己得幾十架比完烏自己冇機用
美國賣新機俾你,打個九折友情價又點話丫
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-1 17:35

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-2-1 15:28 發表

咪喺
有D錢又冇,焗住瀬西人屎忽
卑躬屈膝賺取漢奸血汗錢

波蘭又將援烏被司機帶領
你係咪講緊果班漢汗,拎住一大堆外滙投向西方,瀬西人屎忽,但係西方又一啲著數都無比佢哋,淨係得本爛鬼護照,遠走西方!

唔通真係一本外國護照,勝過中國嘅偉大夢?正漢汗!

作者: 身民主持係大晒     時間: 2023-2-1 19:05

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-1 17:35 發表

你係咪講緊果班漢汗,拎住一大堆外滙投向西方,瀬西人屎忽,但係西方又一啲著數都無比佢哋,淨係得本爛鬼護照,遠走西方!

唔通真係一本外國護照,勝過中國嘅偉大夢?正漢汗!
2021報告中國人移民外國總人數1073.23萬,我當全部都係賣國賊又點,對中國人口黎講都係佔少數 
https://www.hk01.com/研數所/662439/報告揭中國內地移民破千萬全球第三-去美國最多-移民香港有咁多

同埋我地都需要在外既中國人宣揚我地中國文化,睇下幾多外國人同中國人一齊慶祝中國新年 
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30966686&extra=page=1&frombbs=1
作者: 寒冬小老闆

作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-2 11:49

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-2-1 17:55 發表

係呀,不過未到漢奸級別
好多黃口黃面又唔承認中國人果D
例如1450水兵蔡EE
等等咪係漢奸囉

烏克蘭司機命領波蘭送F16
烏克蘭司機又有F16供應市場
你係咪搞錯咗,果班漢奸入藉係要宣誓,要效忠入藉國家,又轉走大量外𣾀,又交外國稅款,又唔會返中國貢獻,仲唔係漢奸?

作者: 心很想     時間: 2023-2-2 12:20

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2023-2-1 19:30 發表

咁美國有無准備參戰🤭
拜登話唔提供F-16, 波蘭蝕章了
作者: 傲慢遠遠的苦瓜     時間: 2023-2-2 12:32

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-2 11:49 發表

你係咪搞錯咗,果班漢奸入藉係要宣誓,要效忠入藉國家,又轉走大量外𣾀,又交外國稅款,又唔會返中國貢獻,仲唔係漢奸?
台湾民进党确实是正宗的汉奸,和汪精卫可有一比。
作者: 傲慢遠遠的苦瓜     時間: 2023-2-2 12:43

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-1-31 13:50 發表
F16美國無貨可借
但係北約仲有大把貨
有咗F16
SU35航電差一代
末日到矣
又是愚昧的军盲贴
 波兰的F-16C/D Block 50配备的[/url]AN/APG-68雷达是一种[url=https://zh.wikipedia.org/wiki/多普勒雷达]脉冲多普勒雷达,
SU35配备的是无源相控阵雷达。F16雷达差了一代。

作者: 身民主持係大晒     時間: 2023-2-2 14:16

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-2-2 14:08 發表

因為中國有錢去移民嘅只係少數
但係有錢中國人而又有外國護照嘅似乎就並非少數
白痴仔講既野要搵白痴仔聽先會信架,你都係講俾d白痴仔聽啦(即係個d趴街黃甴呀)

作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2023-2-2 17:08

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2023-2-2 16:34 發表

中國人嘅夢好過馬丁路德金嘅夢😁
但佢哋為咗拎本護照,連好過馬丁路德金嘅中國夢都放棄,肯走去瀬西人屎忽,非常好!

作者: 心很想     時間: 2023-2-2 17:42

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2023-2-2 16:26 發表

係囉幾時呢🤭
美國總統約瑟夫·拜登1月30日否認美國將向烏克蘭提供美製F-16型戰鬥機法國、荷蘭兩國領導人同一天則表示不排除向烏克蘭提供戰鬥機的可能,但需警惕衝突進一步擴大的風險。
拜登1月30日在白宮接受記者採訪時被問及美方是否打算向烏克蘭提供F-16型戰鬥機,他的回答是:“不。”
拜登說美國不會援烏F-16戰機, 法荷兩國態度謹慎.