標題: 拜登拒絕提供F16戰機 法澳向烏提供炮彈 [打印本頁]

作者: T2.     時間: 2023-1-31 11:51

烏克蘭總統澤連斯基要求西方盟友提供更多先進武器之際,美國總統拜登周一(30日)回應記者提問時,明確表示不會向烏提供F16

烏軍話過,除左核蛋之外,任何軍備都可以得到的,美共點解唔配合?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20230131/bkn-20230131062143369-0131_00992_001.html
作者: 袋中野性的牛     時間: 2023-1-31 12:04

引用:
原帖由 T2. 於 2023-1-31 11:51 發表
烏克蘭總統澤連斯基要求西方盟友提供更多先進武器之際,美國總統拜登周一(30日)回應記者提問時,明確表示不會向烏提供F16

烏軍話過,除左核蛋之外,任何軍 ...
黃屍眾愁送遮
作者: Coke_duo     時間: 2023-1-31 12:04

乜都無都要學人打扙…
廢澤好幼稚,所有資源、成敗關鍵都係被人一句yes/no簡單操控,都要信北約和老美去挑俄…
作者: 幪面超人     時間: 2023-1-31 12:10

烏克蘭條乞兒總統諗多咗,你唔值呢條數吖。
作者: 羅馬君士坦丁     時間: 2023-1-31 12:12

甴連貪機
作者: justin~~     時間: 2023-1-31 12:12

明確表示不會向烏提供F16, 即係提供其他型號??
作者: 綠腳趾     時間: 2023-1-31 12:14

引用:
原帖由 justin~~ 於 2023-1-31 12:12 發表
明確表示不會向烏提供F16, 即係提供其他型號??
莫非整幾部F22佢玩下? 
作者: chaolininin     時間: 2023-1-31 12:14

炮彈對溫壓彈,鋁熱彈
作者: 冗員七號     時間: 2023-1-31 12:17

今舖要F16, 下一轉會要F35 
作者: I-HAVE     時間: 2023-1-31 12:19

美國只是紙老虎.........
作者: Hermas.妹妹     時間: 2023-1-31 12:21

特朗譜笑佢哋儍的🤣
作者: 莫小問     時間: 2023-1-31 12:23

引用:
原帖由 chaolininin 於 2023-1-31 12:14 發表
炮彈對溫壓彈,鋁熱彈
炮彈舊貨又可以清貨了。
作者: paulchen     時間: 2023-1-31 12:24

老烏其實仲有無軍備
乜都去問人攞
作者: 邪惡死神     時間: 2023-1-31 12:30

拜登
作者: tarotpokok     時間: 2023-1-31 12:31

烏克蘭高招,真係唔使就無本生利,爽爽爽
作者: 邪惡死神     時間: 2023-1-31 12:34

引用:
原帖由 paulchen 於 2023-1-31 12:24 發表
老烏其實仲有無軍備
乜都去問人攞
無軍備..僱傭兵+問人攞武器...
作者: Xe     時間: 2023-1-31 12:40

引用:

美國連M1坦克都拖到年尾
戰機緊係唔會比啦
作者: 借蝦敬柒     時間: 2023-1-31 12:46

F14雄貓 F15鷹 F16隼 F18黃蜂 F22猛禽,係知咁多
作者: 超級扁扁的妹頭     時間: 2023-1-31 12:46

頂你宅男原來打白頭片
作者: 韓風黃色神童     時間: 2023-1-31 12:47

美國梗喺唔會比F16你烏雞喇, 一空中相遇SU-57當你喺空中活靶, 到時美國羞家到要搵窿捐
作者: 赤共

作者: 我係Miss大佬     時間: 2023-1-31 13:00

全國爛地,烏克蘭俾這條仆街搞到民不聊生
作者: bronze18man     時間: 2023-1-31 13:05

又話赢緊,要咁多武器靶鬼咩?
咁攪法喲黑西媒點接呀?
f16想打su30?呃鬼食狗餅咩?

作者: 神殿老子     時間: 2023-1-31 13:05

引用:

如果真係比左F16司機,那下次佢會要F35。
作者: peter925     時間: 2023-1-31 13:05

美國已預期烏克蘭戰敗,之前投資已血本無歸,唔會再倒錢入海了。
作者: cwm001     時間: 2023-1-31 13:10

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2023-1-31 12:04 發表
乜都無都要學人打扙…
廢澤好幼稚,所有資源、成敗關鍵都係被人一句yes/no簡單操控,都要信北約和老美去挑俄…
其實佢都只係代理人,邊話到事,基本上係美國想點做,佢去配合,不論輸贏烏克蘭都已經打到變廢墟,烏克蘭人都好難翻到身
作者: BIBIJI     時間: 2023-1-31 13:11

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-1-31 12:14 發表

莫非整幾部F22佢玩下? 
應該係P-39,二次大戰主力戰機
作者: BIBIJI     時間: 2023-1-31 13:13

引用:
原帖由 paulchen 於 2023-1-31 12:24 發表
老烏其實仲有無軍備
乜都去問人攞
烏克蘭已經破產,而且仲欠歐美幾百億武器債,割地還債指日可待。
作者: BIBIJI     時間: 2023-1-31 13:15

引用:
原帖由 借蝦敬柒 於 2023-1-31 12:46 發表
F14雄貓 F15鷹 F16隼 F18黃蜂 F22猛禽,係知咁多
哩D台灣一早定咗
作者: 剎華     時間: 2023-1-31 13:15

援烏=倒錢落海~~~
作者: Puke007     時間: 2023-1-31 13:15

啲炮彈用咩射架?定人手導航搬運?
作者: chaolininin     時間: 2023-1-31 13:17

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 31/1/2023 12:47 發表
美國梗喺唔會比F16你烏雞喇, 一空中相遇SU-57當你喺空中活靶, 到時美國羞家到要搵窿捐
遇到蘇35都瓜得
作者: 山中雀躍的水管     時間: 2023-1-31 13:19

有貨都賣俾台灣啦,死蠢。 藤條及橡膠圈就給你啦
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-1-31 13:19

比錢咪賣比你囉
作者: lctj9     時間: 2023-1-31 13:20

佢再搞,真係會得到核彈,不過係硬食果隻
作者: edmond0000     時間: 2023-1-31 13:20

引用:
原帖由 赤共 於 2023-1-31 12:50 發表
俄爹咁垃圾,有m1a2同豹2己夠打
你是不是傻?
作者: banjo.     時間: 2023-1-31 13:22

烏狗胃口越嚟越大.
作者: arsenal2046

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 桑下樽前     時間: 2023-1-31 13:23

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2023-1-31 12:04 發表
乜都無都要學人打扙…
司機同佢嘅貪腐集團應該只係想濕腳
又唔係自己友上場
作者: sharpx     時間: 2023-1-31 13:23

引用:

講到好似比佢就有人識用咁,乜戰機咁易渣架咩?
作者: 武山義尚     時間: 2023-1-31 13:24

台灣近年向美國買武器越來越多,
但美國不交貨,借口烏克蘭優先.俄烏戰爭.
只打了一年.F35不賣,F16又不交貨
中共天天70架飛來飛去.
滅了台灣美國剩賺
作者: k1l     時間: 2023-1-31 13:24

飛機唔佢比你用來開的,係比你用來打架
作者: 桑下樽前     時間: 2023-1-31 13:26

引用:
原帖由 山中雀躍的水管 於 2023-1-31 13:19 發表
有貨都賣俾台灣啦,死蠢。 藤條及橡膠圈就給你啦
我覺得台灣個優次後過烏克蘭
作者: 東熱汁男     時間: 2023-1-31 13:27

美國話提供!只係叫D狗仔國家比佢,愛國者又比在乜七國部署轉移比烏黑,豹2都係由歐盟小國比烏,只係要德放行
作者: esprithk     時間: 2023-1-31 13:29

引用:
原帖由 sharpx 於 2023/1/31 13:23 發表

講到好似比佢就有人識用咁,乜戰機咁易渣架咩?
用Mac機電腦模擬器遊戲速學。。

https://youtu.be/3La6JK3vDmA
作者: Henrywu18     時間: 2023-1-31 13:29

司机話現金好使啲🤣
作者: 奇異果博士     時間: 2023-1-31 13:30

引用:
原帖由 莫小問 於 2023-1-31 12:23 發表

炮彈舊貨又可以清貨了。
唔知拜登係咪用Top Gun去sell烏克蘭,話湯告魯斯揸架F14都打落敵方幾架新型機😂
作者: 韓風黃色神童     時間: 2023-1-31 13:36

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2023-1-31 13:29 發表
司机話現金好使啲🤣
黑市倒賣F16 一樣cap到水  
作者: 平常的人     時間: 2023-1-31 13:36

引用:
乜都無都要學人打扙…
烏克蘭有美女
作者: kwokk2014     時間: 2023-1-31 13:38

呆燈的私幫生意,
點會讓出來呀?
作者: foxhode     時間: 2023-1-31 13:41

引用:

拜睡王話吾卑F16,冇話吾卑F35
作者: ViolateCarRepor     時間: 2023-1-31 13:43

會提供, 但打完仗後
之前話會提供坦克, 但唔會比而家個D, 要等生產齊, 估計最快明年年尾, 仗都打完啦
作者: rosemary1216     時間: 2023-1-31 13:49

唔怕唔怕,黃L都有好多飛機啫,屍譏可以搵搵佢哋提供啦。
作者: GATEWAY2010

作者: amx_011     時間: 2023-1-31 13:51

聽住先啦. 拜登講完然後白宮推翻都唔係第一次.

作者: 另一個天堂     時間: 2023-1-31 14:05

司機,你要加油呀,一攞到即時投降,普京以後𡃶晒你

作者: 炎夏少象棋     時間: 2023-1-31 14:12

叫菜英文賣唔賣烏黑爛F16囉!
作者: silverseven     時間: 2023-1-31 14:14

provide F14 
作者: kid_a     時間: 2023-1-31 14:14

引用:

F16 不是用來高價賣台灣的嗎?

送烏克蘭?? 美國佬肯定覺得烏克蘭會轉手賣台灣...

作者: 炎夏少象棋     時間: 2023-1-31 14:18

引用:
原帖由 ViolateCarRepor 於 2023-1-31 13:43 發表
會提供, 但打完仗後
之前話會提供坦克, 但唔會比而家個D, 要等生產齊, 估計最快明年年尾, 仗都打完啦
倒錢落海
作者: amx_011     時間: 2023-1-31 14:24

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-1-31 13:55 發表

有波蘭供應
所以吾使美國借F16
你地又俾內媒呃
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/4196376

今(30)日波蘭總理莫拉維茨奇(Mateusz Morawiecki)宣布,波蘭正與北約協調準備向烏克蘭移交F-16戰機。而波蘭空軍的F-16 Block52+戰機能裝備適形油箱與狙擊手先進標定莢艙,為烏軍提供更強的空中 ...
台媒真係唔識英文!然後…你唔識英文就大家都知…
烏克蘭話波蘭會提供F-16, 但波蘭強調同北約傾掂數先.
即係仲未有定案. 所以…衛報係內媒嗎?
還是總之唔合你意, 無論邊個國家既傳媒都係內媒?呵呵…

https://www.theguardian.com/world/2023/jan/30/ukraine-needs-faster-supply-of-western-weapons-says-zelenskiy

UKRaine official reports 'positive signals' from Warsaw - but Poland stresses it will only act in consultation with NATO allies
作者: Tokyo2040     時間: 2023-1-31 14:25

比F14烏雞啦
It's not the plane. It's the pilot. 
作者: ufo2018     時間: 2023-1-31 14:28

司機一定收咗好多錢

作者: Duncan_Nadal     時間: 2023-1-31 14:32

烏克蘭
作者: 秋風冷雨     時間: 2023-1-31 14:33

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-1-31 14:07 發表

司機係民族英雄
點會投降
我都信佢唔會投降,佢應該準備做流亡政府,咁先會繼續有錢收。

作者: freeyauchan     時間: 2023-1-31 14:38

引用:
乜都無都要學人打扙…
你就真係幼稚  一個演完仔  收美國政府政治捐獻上位!  家下死架係斯拉夫人 又吾係猷太人  重有政治捐獻收  關人撚事咩! 斯巴夫人 死得小 佢又點收美國政府捐獻?  之前叫平民拿武器 美其名保家衛國  實際送人頭   以經講到明  咩事拉! 誰才是幼稚? 別人孩子死不完  自己政治捐獻收不完!

作者: Tokyo2040     時間: 2023-1-31 14:44

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-1-31 14:33 發表

你地吾識英文又柒一鑊

https://www.google.com/amp/s/news.yahoo.com/amphtml/presidents-office-poland-ready-supply-123728364.html
Manufacturer is ready to supply F-16 to countries that would transfer their  ...
Manufacturer梗係ready啦,比唔比係manufacturer話事嘅咩?On9仔
作者: GATEWAY2010

作者: isaacmadtk     時間: 2023-1-31 14:45

大佬叫你劈友, 俾把刀你
你真以為自己係功臣?
On 9
作者: mc4870     時間: 2023-1-31 14:46

瀨屎登話今次如果比F16你, 下次係咪要求F22, F35. D戰機佢自己都唔捨得用. 點捨得比你呀. 60年代羅旋漿戰機就有, 要唔要呀? 不過佢唔擔保可以飛得起. 
作者: acacac     時間: 2023-1-31 14:48

黃絲有無去當兵?
係咪已經死左件?
作者: oyk562389     時間: 2023-1-31 14:48

戰鬥機可以飛去黑你冇林,
作者: Coke_duo     時間: 2023-1-31 14:50

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2023-1-31 14:38 發表

你就真係幼稚  一個演完仔  收美國政府政治捐獻上位!  家下死架係斯拉夫人 又吾係猷太人  重有政治捐獻收  關人撚事咩! 斯巴夫人 死得小 佢又點收美國政府捐獻?  之前叫平民拿武器 美其名保家衛國  實際送人頭   以經講到明  咩事拉! 誰才是幼稚? 別人孩子死不完  自己政治捐獻收不完!
廢澤好叻我幼稚 😀

作者: gcbd90cd03670     時間: 2023-1-31 14:55

随时被击落就暴露美军得把口。
老实讲,美国所谓军武,质量真系差,好多飞机表面数据好睇,实际打起上来,真系一般。
欺负小国还可以。
作者: SOHEUNG     時間: 2023-1-31 14:57

美國甘多年來都係佢地呃人搵人著數, 但點解今次美國竟然被一隻爛瓦拖住走, 奇怪
作者: kuyski

作者: 飛天盒仔     時間: 2023-1-31 14:57

引用:

一架 F-16 30m+, 司機唔係以為拜登同我老友 Eddie 一樣低B呀?
作者: iapple2     時間: 2023-1-31 14:57

有義務急救員+記協記者證,就可以上前線撞子彈
作者: kamaiyau     時間: 2023-1-31 14:59

F16 淘汰機當然高價賣俾呆灣, 賺好多的😏
作者: ctchan20f     時間: 2023-1-31 14:59

司機已經要求潛艇,下次要求一支航母艦隊
作者: amx_011     時間: 2023-1-31 14:59

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-1-31 14:32 發表

大陸人先會信the guardian
呢份係英國蘋果,成日鳩嗡

識吾識英文?
使吾使我翻譯?
https://www.google.com/amp/s/news.yahoo.com/amphtml/presidents-office-poland-ready-supply-123728364.html
President's Office: Poland ready to s ...
你段新聞只係引述烏克蘭一方之言. 但冇問過波蘭回應.
你話衛報唔可信. 咁又睇睇呢兩份:
國會山報如此說:

https://thehill.com/homenews/3836456-ukraine-says-poland-sending-positive-signals-about-providing-f-16-fighter-jets/
When asked about the possibility of fighter jets at a press conference on Monday, Polish Prime Minister Matusz Morawiecki said he would “take decisions in close coordination” with Western allies,

BBC又咁話:
https://www.bbc.com/news/world-europe-64461613
However, Poland has indicated that it would be prepared to supply fighter jets in co-ordination with Nato.

簡單啲講. 北約唔批, 波蘭唔會送. 而北約既大佬美國總統拜登話唔會提供F-16. 冇大佬點頭北約點會批?冇北約批, 波蘭就唔會送…好啦. 所以國會山報同BBC都係信唔過鳩嗡?諗清楚呀!如果你話BBC鳩嗡, 咁下次BBC講中國問題時你仲支持就係自打嘴巴…當然你咁唔要臉. 其實冇乜所謂既. 係咪?
作者: amx_011     時間: 2023-1-31 15:03

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-1-31 14:53 發表

阿澤係烏克蘭岳飛
岳飛最後秦檜同宋高宗搞掂. 咁情況拜登好明顯係宋高宗. 咁邊個係秦檜?布林肯?
作者: 老乘客     時間: 2023-1-31 15:03

飛機留來賣比水魚呆灣

作者: LaLaChow39     時間: 2023-1-31 15:26

舊數未找新貨免問,美國叫你班契弟打仗話有冇限量軍火武器提供,但無話過唔使錢呀,你唔係好為人地真係當你兄弟呀,當你係水魚咋。由古至今,打仗都係高消費嘅活動,烏克蘭又唔係生產石油地區全部打仗根本已經無哂生產力,仲不斷買武器國家錢都無哂啦
作者: wang8699     時間: 2023-1-31 15:27

宅連睇穿佬美借烏空殼爛頭卒國家打俄佬 一定會供應武器嘅!遲吓會用投降嚟脅持歐盟佬美 到時又睇吓宅連點玩法!

作者: eliskw     時間: 2023-1-31 15:28

俄羅斯高超音速導彈同核武都係世界第一,美國真係玩大既,俄羅斯就直接炸到去美國,大家一齊死好了。俄羅斯人唔怕死,就睇吓美國係咪真係要世界大戰。
作者: 韓風黃色神童     時間: 2023-1-31 15:29

引用:
原帖由 ctchan20f 於 2023-1-31 14:59 發表
司機已經要求潛艇,下次要求一支航母艦隊
佢南部唯一港口已歸俄羅斯佔領,佢要潛艇黎把L咩,無得埋岸補給物資同換兵,鄰近國家又唔敢比佢埋岸,萬一俄羅斯一枝導彈打埋黎就無辜辜喇