標題: 英政府推公共秩序法 在英港人致函柏斐文表憂慮 [打印本頁]

作者: 嘻哈嘻哈     時間: 2023-1-30 15:49

英媒1月29日指,在英國的香港人就英政府提交的公共秩序法案致函英國內政大臣柏斐文(Suella Braverman),呼籲她重新考慮這項法案當中的具爭議措施

那些為了所謂的自由跑到英國的人,面對英國都推行他們眼中的惡法時,是否會考慮回歸香港的懷抱!?

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/861775/英政府推公共秩序法-在英港人致函柏斐文表憂慮
作者: 綠腳趾     時間: 2023-1-30 16:01

BNOer曱甴係咪驚隻數唔夠,所以要拉埋南亞沆瀣一氣啊
睇見佢地越墮落,香港人越快樂
作者: palive     時間: 2023-1-30 16:06

唔理黃藍,總之回流嘅一律患癌抑鬱遍全家,死完全家死襯家。
作者: Jackishere     時間: 2023-1-30 16:08

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2023-1-30 15:49 發表
英媒1月29日指,在英國的香港人就英政府提交的公共秩序法案致函英國內政大臣柏斐文(Suella Braverman),呼籲她重新考慮這項法案當中的具爭議措施

唔好返嚟呀
作者: big3624     時間: 2023-1-30 16:08

手joke裝修唐寧街未呀???
作者: 中國香港001     時間: 2023-1-30 16:09

在英香港人始終唔敢用真姓名,英國好小器,知道邊個投訴直接驅逐出境。
作者: 揚州     時間: 2023-1-30 16:10

BNOer之前係英國玩得咁出色 ,英國人卒之忍唔住出招管制

唔知Eddie會企边一方說話呢?
作者: 凌晨沉靜的餃子     時間: 2023-1-30 16:15

今次又可以走去邊呢??
作者: bnqmaksir8     時間: 2023-1-30 16:17

引用:

呢啲黃畜唔好死返嚟中國香港,享受下英國民主自由式公共秩序法,死都死喺英國喇!
作者: 人之初大大     時間: 2023-1-30 16:17

BNOers 移西先發現國安法係普世價值
作者: icantstop     時間: 2023-1-30 16:18

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 30-1-2023 15:49 發表

咁點得架!香港人就係貪你呢度無秩序!
作者: kklkenny     時間: 2023-1-30 16:18

引用:
原帖由 揚州 於 2023-1-30 16:10 發表

@hfceddie 呢個時候一定龜縮啦
作者: chriswong1010     時間: 2023-1-30 16:19

死曱甴仲唔死出嚟鳩叫英國沒有暴徒只有暴政?
作者: Henrywu18     時間: 2023-1-30 16:20

下一站:盧旺達
千祈唔好返來破壞安寧的香港呀
作者: ansonkpl     時間: 2023-1-30 16:20

政府推行公共秩序法,在某些人心目中,連諗下都唔准呀,係剝奪人權自由嘅惡法嚟呀

作者: 奇異果博士     時間: 2023-1-30 16:22

引用:
原帖由 凌晨沉靜的餃子 於 2023-1-30 16:15 發表
今次又可以走去邊呢??
盧旺達
作者: 揚州     時間: 2023-1-30 16:24

引用:
原帖由 kklkenny 於 2023-1-30 16:18 發表

依件偽英💡神企边便,死嗰便
作者: touya08     時間: 2023-1-30 16:26

都未係陰國公民就咁多支笛, BNOER真係想早D過中非盧旺達立國
作者: rocketdog     時間: 2023-1-30 16:27

香港不需要曱甴回來!!
作者: arhon009     時間: 2023-1-30 16:28

引用:

千奇咪番嚟, 死都唔好番嚟.... 喺果邊日日有聞煮豉油, 番嚟佢哋口中嘅極權香港做乜?
作者: 長程大炮     時間: 2023-1-30 16:29

吊,怕佢有牙,最多回復老本行,燒佢地鐡,火車,堵路,拆舖,將在香港所做的一切照版煮碗。違法達義,唔係噉都冇膽吖嘛。使L求佢咩

作者: FX2036     時間: 2023-1-30 16:30

引用:
原帖由 big3624 於 2023-1-30 04:08 PM 發表
仲有上下議院,白金漢宮,賊贓博物館,五大目標,無一例外。
作者: eliskw     時間: 2023-1-30 16:31

唔係話英國好民主好自由咩? 憂咩慮呀。
作者: chloechoi     時間: 2023-1-30 16:31

https://youtube.com/watch?v=fCGqCaGDcW4&feature=shares
在英香港人新樓面積大又平香港2至3倍.....下一次在英一定很快樂
作者: johnny9236     時間: 2023-1-30 16:32

同佢契哥一L樣口徑,
我得你唔得.
即係香港就唔可有乜國安法, 佢就乜法都可以.
作者: batboy27     時間: 2023-1-30 16:34

引用:
原帖由 中國香港001 於 2023-1-30 16:09 發表
在英香港人始終唔敢用真姓名,英國好小器,知道邊個投訴直接驅逐出境。
入black list 5+1一定唔批
六年後去盧旺達
作者: 奇異果博士     時間: 2023-1-30 16:34

引用:
原帖由 big3624 於 2023-1-30 16:08 發表
仲有大三罷,唔俾地鐵開車,一於罷工救國🤣

呢啲嘢仲要遍地開花,佔領牛津劍橋,衝擊保守黨議員辧公室,包圍蘇格蘭埸總部,包圍國會大樓,堵塞倫敦橋,抵制支持保守黨嘅企業,係佢哋FB派嬲,馬仲儀係醫院絕食……

YC唔係過到英國就唔敢反抗惡法呀?你哋係香港唔係好勇武咩?
作者: wkkenneth     時間: 2023-1-30 16:36

做乜咁龜縮寫信啊,應該上街示威堵路放火破壞嘛
作者: becktoria     時間: 2023-1-30 16:36

曱甴去了英國,只是變成英國曱甴
作者: tamadabi     時間: 2023-1-30 16:36

致函?我DLLM咩

咁撚溫柔?
作者: uturn2     時間: 2023-1-30 16:37

引用:
原帖由 palive 於 2023-1-30 16:06 發表
咁毒🙏
作者: 吹唔漲掹唔長     時間: 2023-1-30 16:37

引用:
原帖由 中國香港001 於 2023-1-30 16:09 發表
唔用真名就duck??唔好睇小社交網嘅威力。。。
作者: damnpoor     時間: 2023-1-30 16:39

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 30/1/2023 15:49 發表

班打靶一日到黑講權利和自由, 咁佢哋嘅義務去咗邊? 係人都知要give and take, 你班友就只take, 到要你give就走L咗去, 正黃屎
作者: wwwvv0701     時間: 2023-1-30 16:40

當我求吓你哋,BNOer千祈唔好返嚟害香港,積返啲陰德!🙏
作者: foxhode     時間: 2023-1-30 16:40

引用:
原帖由 palive 於 2023-1-30 16:06 發表
非常赞同
作者: 九叔2005     時間: 2023-1-30 16:43

引用:

膠登手 joke 話返香港死全家
作者: 隔夜水龍頭     時間: 2023-1-30 16:45

新年流流唔好叫班發昷返黎好喎。
作者: 剎華     時間: 2023-1-30 16:46

OMG~~老英生活愈黎愈艱難~~睇路啊,各位黃絲~~~
作者: 負資產BBQ     時間: 2023-1-30 16:46

引用:

寫信咁簡單?係香港好威喎,上街掟汽油彈喎,乜去到英國變左隻狗?
作者: tommwins     時間: 2023-1-30 16:46

仲唔上街遊行示威自由表達要求?
作者: 九叔2005     時間: 2023-1-30 16:47

引用:
原帖由 bnqmaksir8 於 2023-1-30 16:17 發表

呢啲黃畜唔好死返嚟中國香港,享受下英國民主自由式公共秩序法,死都死喺英國喇!
手 joke 話流緊英女皇嘅血
作者: 負資產BBQ     時間: 2023-1-30 16:47

引用:

唔好掛,唔好引呢班冚家X返嚟啦,佢要死米由得佢地客死異鄉囉
作者: 九叔2005     時間: 2023-1-30 16:48

引用:
原帖由 負資產BBQ 於 2023-1-30 16:46 發表

寫信咁簡單?係香港好威喎,上街掟汽油彈喎,乜去到英國變左隻狗?
網傳話會出火魔法屍
唔係講笑
作者: hfceddie     時間: 2023-1-30 16:49

我都話,三頭兩日就幾個英國帖,唔講以為呢度係英國討論區。  

其實英國小國寡民,二流國家,印度GDP都高過佢,同你哋又冇啦冇掕,使乜理人哋係咪推公共秩序法, 教師、護士係咪罷工,凍唔凍、濕唔濕,做乜嘢工,交幾多稅,係咪換首相,通脹高唔高,按揭幾多厘息,發唔發債,房貸崩唔崩,有冇熱浪,有冇冷氣,電費貴唔貴,有冇欠交電費,牛油幾多錢,英鎊升定跌吖,見到都戥你哋辛苦!  

睇怕都係喺大灣區生活得好唔開心,想睇人仆街心理上平衡啲!

關心吓祖國先啦。中國疫情爆不停,20天等如外國3年喇!

作者: 智若愚     時間: 2023-1-30 16:51

移左民英國就做英國人啦

仲掛住港人個牌做咩野?招搖撞騙!
作者: 海灣捉高峰     時間: 2023-1-30 16:51

引用:

佢有得揀咩?都唔係佢自己話事
作者: dueduefing     時間: 2023-1-30 16:51

真係笑撚死
真係好鐘意黃人
永遠提供數之不盡的笑料
作者: 九叔2005     時間: 2023-1-30 16:52

引用:
原帖由 arhon009 於 2023-1-30 16:28 發表

千奇咪番嚟, 死都唔好番嚟.... 喺果邊日日有聞煮豉油, 番嚟佢哋口中嘅極權香港做乜?
佢哋話香港有好重嘅 無力感
作者: 6674     時間: 2023-1-30 16:52

去咗英國一兩年便回流,會俾人笑㗎。
一於留守抗爭到底,守護民主價值。
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-1-30 16:53

比香港更冇自由
作者: zhangan     時間: 2023-1-30 16:54

引用:

Eddie唔知有冇署名,不過署都肯定唔敢用真名
作者: hfceddie     時間: 2023-1-30 16:55

喺民主自由國家,國民對政府政策,法案有疑慮,去信官員表達意見事屬尋常,少見多怪!

作者: vvoy     時間: 2023-1-30 16:58

黑狗出沒注意

圖片附件: black1.JPG (2023-1-30 16:58, 16.81 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: nelsoncph     時間: 2023-1-30 16:58

引用:
原帖由 big3624 於 2023-1-30 16:08 發表
你太睇得起的曱甴.去唐寧街跪拜就會,點敢去裝修呀?

作者: 幪面超人     時間: 2023-1-30 17:00

藉都未入到,有乜權發聲,戇居
作者: fb8658efe4d22c     時間: 2023-1-30 17:02

引用:

竟然識得致函呢樣野,唔係應該去裝修英國政府總部咩? 曱甴學人講文化,真係全世界好好笑既笑話!
作者: 小小老散     時間: 2023-1-30 17:04

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2023-1-30 16:34 發表

仲有大三罷,唔俾地鐵開車,一於罷工救國🤣

呢啲嘢仲要遍地開花,佔領牛津劍橋,衝擊保守黨議員辧公室,包圍蘇格蘭埸總部,包圍國會大樓,堵塞倫敦橋,抵制支持保守黨嘅企業,係佢哋FB派嬲,馬仲儀係醫院絕食……

YC唔係過到英國就唔敢反抗惡法呀?你哋係香港唔係好勇武咩?
英國尚欠一間超市送日用品畀佢地做后勤.李生果邊有無pk分店?
作者: 九叔2005     時間: 2023-1-30 17:04

引用:
原帖由 tamadabi 於 2023-1-30 16:36 發表
致函?我DLLM咩

咁撚溫柔?
塞鳩英國機場啦
噢 係機場交通壓力測試至真

圖片附件: D7F54D35-4A4F-4ACB-9BBC-AE16D58A477A.jpeg (2023-1-30 17:04, 263.78 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 大雀躍的作業     時間: 2023-1-30 17:04

放心!
佢哋認咗死鬼女皇做阿嫲,講唔掂可以搵查理斯父皇攪掂
作者: Forbetter     時間: 2023-1-30 17:04

其實好簡單,唔好講邏輯。YC 就係討厭中國,討厭自己係中國人。
作者: 人為財S     時間: 2023-1-30 17:04

係人都驚黑暴甲由啦!

作者: 黑衣是PK     時間: 2023-1-30 17:06

引用:

畜牲必須死在認為有自由空氣的地方, 否則會世世代代都死不眼敝.  
作者: superplx     時間: 2023-1-30 17:08

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2023-1-30 16:22 發表

盧旺達
唔知點解有預感呢班要會被英國強制徵兵去烏克蘭或者將來對俄羅斯打仗
作者: C皇     時間: 2023-1-30 17:08

引用:

千萬不要回來
作者: lostofbubble     時間: 2023-1-30 17:08

引用:

居然冇先諮詢佢地民意~  帶過去D家當又可以攞出來用了   要求撤回.....   缺一不可~
作者: hamsomeking     時間: 2023-1-30 17:10

引用:

有聞煮豉油就死都抵啦,千其咪L返嚟
作者: z_gundam_2008     時間: 2023-1-30 17:10

咪即係英國區嘅國安法囉,傻仔,你真係以為自由係無價架?
作者: PKdickson     時間: 2023-1-30 17:10

睇嚟香港大部份市民都吾希望依班BNOer 回港!
作者: 寒冬巨大的牛     時間: 2023-1-30 17:14

引用:

咪諗返嚟呀!有少少錢就過去進貢,冇錢就死番嚟?
作者: 阿火~~     時間: 2023-1-30 17:14

引用:
唔岩數,親戚朋友唔關事,佢地全家找數好了
作者: swiftdragon     時間: 2023-1-30 17:14

做得英國人就要效忠,可惜嘅係英國本土人士有歧視傳統,當殖民地者係次一等人種,歧視中的自由好可貴,請珍惜呀。
作者: 阿火~~     時間: 2023-1-30 17:16

有咩問題?
班垃圾畜牲一向都係自己地方就阿之阿左,人地地方就乜7都接受架啦,去做倉務都做得開心
作者: hfceddie     時間: 2023-1-30 17:17

引用:
原帖由 PKdickson 於 2023-1-30 17:10 發表
我哋只要符合目的地移民條件,鍾意嚟英國固然可以,鍾意去加拿大、澳洲亦得,純屬個人決定。

就算最後發覺度度都唔係好鍾意,返香港亦係個人決定,豈容傍人說三道四?
睇唔過眼嘅,我建議佢哋拉大隊去政府總部抗議,要求修改基本法。不過小心犯法,記得要申請不反對通知書喎。我哋英國就唔同,集會係唔使申請。

基本法第三十一條
香港居民有在香港特別行政區境內遷徙的自由,有移居其他國家和地區的自由。香港居民有旅行和出入境的自由。有效旅行證件的持有人,除非受到法律制止,可自由離開香港特別行政區,無需特別批准
作者: 阿火~~     時間: 2023-1-30 17:17

引用:
原帖由 PKdickson 於 2023-1-30 17:10 發表
講清楚啲,係全港市民都唔想班乞兒返黎
作者: 鼠貓     時間: 2023-1-30 17:18

在英港人?唔係英國人咩,做乜拉住個中國香港個名呀
做得英國人就支持英政府,老死在英國。
作者: 笨豬傻咪     時間: 2023-1-30 17:20

致函咁斯文
唔係遊行抗議三罷封路掟汽油彈咩

作者: 吳儼晉

作者: 瞓個好覺     時間: 2023-1-30 17:23

英狗 遲早頂唔順
送鸠埋班香港BNO黃狗去盧旺達
🤭🤣
作者: lctj9     時間: 2023-1-30 17:23

根本都係一樣,都係有國安法,唔好妄想
作者: PKdickson     時間: 2023-1-30 17:24

引用:
原帖由 hfceddie 於 30/1/2023 17:17 發表

我哋只要符合目的地移民條件,鍾意嚟英國固然可以,鍾意去加拿大、澳洲亦得,純屬個人決定。

就算最後發覺度度都唔係好鍾意,返香港亦係個人決定,豈容傍人說三道四?
睇唔過眼嘅,我建議佢哋拉大隊去政府總部抗議,要求修改基本法。不過小心犯法,記得要申請不反對通知書喎。我哋英國就唔同,集會係唔使申請。

基本法第三十一條
香港居民有在香港特別行政區境內遷徙的自由,有移居其他國家和地區的自 ...
你講既係法律,我講嘅係民意,係觀感😂
另外我吾係好明,咁多人(無論黃籃)都討厭BNOer, 但係其他移民又無人嘈🤭

作者: 1q1q1q1q1q1q     時間: 2023-1-30 17:24

係香港就和平示威.
係祖家竟然只係發信.
遲早去盧旺達.
作者: ED1988     時間: 2023-1-30 17:27

引用:

點解致函英國內政大臣?
唔去信聯合國?或者台灣同美國?
英國政府唔理你,係咪和你非先?
作者: acacac     時間: 2023-1-30 17:27

英國都會有惡法?
咪搵籍口回流啦
吊…
作者: hfceddie     時間: 2023-1-30 17:33

引用:
原帖由 PKdickson 於 2023-1-30 17:24 發表

你講既係法律,我講嘅係民意,係觀感😂
另外我吾係好明,咁多人(無論黃籃)都討厭BNOer, 但係其他移民又無人嘈🤭
"咁多人(無論黃籃)都討厭BNOer"

出自何經何典?
作者: ATA0075     時間: 2023-1-30 17:34

英國人

圖片附件: Screenshot_20220915_100733_com.facebook.katana_edit_100570452952882.jpg (2023-1-30 17:35, 224.56 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: polecat     時間: 2023-1-30 17:37

引用:
原帖由 kklkenny 於 2023-1-30 16:18 發表

唔知 @hfceddie 會唔會好似樓上師兄講 "回流嘅一律患癌抑鬱死全家,死完全家死襯家"
唔係我講㗎唔好扣我分 ! ! !
作者: PKdickson     時間: 2023-1-30 17:38

引用:
原帖由 hfceddie 於 30/1/2023 17:33 發表

"咁多人(無論黃籃)都討厭BNOer"

出自何經何典?
你去睇下各大留言區,淨係香討都吾少,連黃人自己都分留乜乜「離港L」😂😂😂

作者: polecat     時間: 2023-1-30 17:40

引用:

黃畜全方位勝利
作者: hfceddie     時間: 2023-1-30 17:41

引用:
原帖由 acacac 於 2023-1-30 17:27 發表
英國都會有惡法?
咪搵籍口回流啦
吊…
英國政府想立惡法唔係咁易㗎。

國會有真正嘅反對黨 (現時係工黨),時刻諗住取保守黨之位代之;所以執政黨要顧民意,唔會發生100萬人上街,法案都照擺上去二讀三讀通過咁荒謬嘅事。

當年戴卓爾夫人不理民意硬推人頭稅惡法,攪到幾大鑊,下場係點有眼見。勢色唔對,你自己黨友都會推翻你。

"文件顯示,戴卓爾夫人一再無視警告,執意相信人頭稅比物業稅更公平,而且可以阻撓地區的工黨議會向區內親保守黨的業主加稅。 人頭稅推行後,民間隨即成立「全民罷交人頭稅聯盟」(All-Britain Anti-Poll Tax Federation)。雖然不交稅或遭起訴,但一些地區不交稅的比率高達 30%,經常搬家的人則無從追查,追稅成本變得十分高昂。1990 年 3 月 31 日倫敦特拉法加廣場爆發大規模騷亂,二十萬人參加遊行,有工黨議員因為不交稅被關押 60 天。

戴卓爾夫人下台後,馬卓安繼任,隨即撤消人頭稅,代之以議會稅(Council Tax),稅率與人頭稅相近,分別是不以租金估值計算,而是以最高租金計算,單身的人可獲 25% 折扣。 代表工黨的貴族 Foulkes 男爵稱,這些文件顯示,戴卓爾夫人下台只能怪她自己。現任政府如想削減醫療服務,或打擊工會組織,簡直是妄想,「連戴卓爾夫人也做不到」。"

原文網址: https://www.cup.com.hk/2016/02/20/poll-tax-thatcher-downfall/ | *CUP媒體

"

圖片附件: image.png (2023-1-30 17:44, 1.31 MB) / 該附件被下載次數 5

作者: 嘻哈嘻哈     時間: 2023-1-30 17:43

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-1-30 17:41 發表

英國想政府想立惡法唔係咁易㗎。

國會有真正嘅反對黨,時刻諗住取執政黨之位代之;所以執政黨要顧民意,唔會發生100萬人上街,法案都照擺上去二讀三讀通過嘅事。

當年戴卓爾夫人不理民意硬推人頭稅惡法,攪到幾大鑊,下場係點有眼見。勢色唔對,你自己黨友都會推翻你。
我敢寫包單這條秩序法一定會通過會實施。
作者: resort2     時間: 2023-1-30 17:44

一於在英國遍地掘磚,
港式早餐汽水,油多蛋治
作者: omega33     時間: 2023-1-30 17:46

純屬個別事件。沒需過分擔心
作者: Freemantho     時間: 2023-1-30 17:46

引用:

去左嬰角的所有黃人曱甴, 真係千祺諗都唔好諗返來香港, 諗下都有罪 !
作者: st105     時間: 2023-1-30 17:48

今次捉蟲囉
作者: cll4793     時間: 2023-1-30 17:49

引用:

千其唔好返黎,應該響大陰蒂祖國繼續抗爭。
作者: 莫小問     時間: 2023-1-30 17:49

唉,移民去南美,非洲算啦
作者: 大腳傳中     時間: 2023-1-30 17:51

再嘈送你地去盧旺達體驗自由
作者: andyyyy     時間: 2023-1-30 17:53

阿內政大臣心唸,你班三等奴才,唸住比你地過嚟都係做貓做狗都不如嘅低等三等私民,做乜咁多聲氣?你見你地香港會接受班南亞裔同菲傭提出咁多素求咩?人地喺香港嘅地位係高過你地喺英國嘅地位架!
作者: ufo2018     時間: 2023-1-30 17:54

歐美應該制裁陰國啦,打壓民主自由
小粉黃還不上街,講返個句沒有暴徒只有暴政說話啦
作者: Duncan_Nadal     時間: 2023-1-30 17:55

買定花生等睇戲