標題: 簡約公屋|何永賢帶劏房戶參觀示範單位 設獨立廚廁 300多呎月租2650元 [打印本頁]

作者: bluelikejazz     時間: 2023-1-29 23:03

新一屆政府提出興建簡約公屋,目標是在未來五年內興建約3萬個單位,最新選址包括啟德、柴灣等市區用地。房屋局局長何永賢聯同接受社福機構服務

支持港府,
積極處理普羅大眾的基本居住問題.......

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1901880/即時-港聞-簡約公屋-何永賢帶劏房戶參觀示範單位-設獨立廚廁-300多呎月租2650元
作者: jetdone     時間: 2023-1-29 23:06

問題向來是只能住兩年, 兩年後被逼遷和公屋又要由頭排過到時仲慘.
作者: banjo.     時間: 2023-1-29 23:12

好過住劏房好多.
作者: jetdone     時間: 2023-1-29 23:15

引用:
原帖由 banjo. 於 2023-1-29 23:12 發表
好過住劏房好多.
本人不明白為甚麼到了現在大家去了解事情都咁短視? 因為職責只有五年期限?
作者: HEGSWF     時間: 2023-1-29 23:16

仲靚過大部分私樓,呢種單位私樓班水魚個個月要供成皮野先住到,都唔知買樓為咩
作者: jetdone     時間: 2023-1-29 23:20

引用:
原帖由 HEGSWF 於 2023-1-29 23:16 發表
仲靚過大部分私樓,呢種單位私樓班水魚個個月要供成皮野先住到,都唔知買樓為咩
其實好多人就算成世人工不吃不喝都唔夠買, 所以根本理解唔到以現在樓價買樓為乜, 只是外界一直宣傳保值要求不要壓抑樓價, 根本現實已讓人發夢也不會想買間屋的.
作者: andy1958_1     時間: 2023-1-29 23:22

簡約公屋係咪過度性公屋
作者: dtw     時間: 2023-1-29 23:24

非常支持
德政
作者: jetdone     時間: 2023-1-29 23:27

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2023-1-29 23:22 發表
簡約公屋係咪過度性公屋
我聽到講過選擇過度性公屋即代表放棄輪侯公屋, 提都唔提吓, 嗰然好SALES喎.
作者: falconV8     時間: 2023-1-29 23:51

引用:
原帖由 andy1958_1 於 29/1/2023 23:22 發表
簡約公屋係咪過度性公屋
無錯, 係。
作者: 睇天做人     時間: 2023-1-30 00:32

抵住
作者: lpj88     時間: 2023-1-30 00:39

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-1-29 23:15 發表

本人不明白為甚麼到了現在大家去了解事情都咁短視? 因為職責只有五年期限?
要有長遠政策先做, 要等幾耐?
作者: lpj88     時間: 2023-1-30 00:40

點都要跨出呢一大步, 否則永遠都不能解決.
作者: eko01     時間: 2023-1-30 05:10

真心覺得 比卡超 係有心為市民做啲嘢
作者: fatman17     時間: 2023-1-30 05:21

電磁爐成為固定電力裝置,插座是否可以裝開關掣,我想政府都要說明一下
作者: smallcannon2002     時間: 2023-1-30 06:24

引用:
原帖由 eko01 於 2023-1-30 05:10 發表
真心覺得 比卡超 係有心為市民做啲嘢
政策一味向低端人口傾斜, 對於交稅果班正常市民就完全忽略。
作者: 工廠男     時間: 2023-1-30 06:51

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2023-1-29 23:03 發表
新一屆政府提出興建簡約公屋,目標是在未來五年內興建約3萬個單位,最新選址包括啟德、柴灣等市區用地。房屋局局長何永賢聯同接受社福機構服務

...
高官中賢仔個樣幾靚。
作者: eko01     時間: 2023-1-30 06:51

起碼都有 為 啲市民著想
作者: 工廠男     時間: 2023-1-30 06:52

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-1-29 23:06 發表
問題向來是只能住兩年, 兩年後被逼遷和公屋又要由頭排過到時仲慘.
你冇住過徙置區,七層大廈。
任何問題一定係一級一級解決,特別係要靠政府幫的市民。
作者: 再來荷蘭橙     時間: 2023-1-30 06:55

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-1-29 23:15 發表

可以連任一次 即係做十年

不過呢個位冇一個可以正常連任

貪曾只係提早上任 唔可以叫連任 
作者: 剎華     時間: 2023-1-30 07:02

我覺得有D似展翅和毅進果D計劃咁,幫市民暫時舒解困難,亦助輪候公屋人數減少一些,等前面的排隊人士清咁D,過一兩年先再比呢批人排過,咁樣疏導「人流」,最終能不能解決輪候公屋時間太長既問題呢?
作者: dvddvdhk     時間: 2023-1-30 07:08

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2023-1-29 23:03 發表

...
但要小心背後有人專登倒米,君不見大部份傳媒走去訪問啲有屋住嘅人覺得起唔起簡約公屋好,但前設成本係貴過傳統公屋,班友實話唔好。你試吓問吓依家住緊劏房,交緊$6000租都仲要係個厠所煮飯嘅人喜唔喜歡。撫心自問,邊啲人最唔想大衆市民都有個安樂窩而唔需要買樓?
作者: 三碌木     時間: 2023-1-30 07:10

租金折扣只有10%太少了吧?租住期有時限,給個8折都不過分啦。
作者: 綠腳趾     時間: 2023-1-30 07:13

有獨立廚廁咁好!?
好過英國九千蚊都要共用廁所搞到要自殺好多啊
作者: 年輕的紅葉     時間: 2023-1-30 07:18

引用:

...
講到咁勁,查實要何時才可以入住。
作者: 消費券     時間: 2023-1-30 07:19

先要打倒地產吸血鬼,香港才有未來
作者: 年輕的紅葉     時間: 2023-1-30 07:20

引用:

...
廿幾年前已有的居住問題,政府今天終於見到了,希望政府有決心解決問題。
作者: 消費券     時間: 2023-1-30 07:23

引用:
原帖由 年輕的紅葉 於 2023-1-30 07:20 發表

廿幾年前已有的居住問題,政府今天終於見到了,希望政府有決心解決問題。
地產吸血鬼一定出嚟玩寸party 
吾會放過香港奴隸
作者: 小邪靈子     時間: 2023-1-30 07:27

親力親為!叻過D男人😊😊
作者: 小邪靈子     時間: 2023-1-30 07:30

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-1-29 23:27 發表

我聽到講過選擇過度性公屋即代表放棄輪侯公屋, 提都唔提吓, 嗰然好SALES喎.
吾係呀!
住5年組合屋後可直接上公屋的😊😊
作者: bebe1226     時間: 2023-1-30 07:58

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-1-29 23:20 發表

其實好多人就算成世人工不吃不喝都唔夠買, 所以根本理解唔到以現在樓價買樓為乜, 只是外界一直宣傳保值要求不要壓抑樓價, 根本現實已讓人發夢也不會想買間屋的.
乜港英年代又係人人買到樓咩?如果係就唔會有咁多70、80、90年代起唧公屋啦!
作者: 田禾水     時間: 2023-1-30 08:03

嗰啲乜乜代表好快彈出嚟話,
有無九両菜?咁遠!又無商場!街市!酒樓!茶記!銀行!地鐵站!巴士總站!要我哋啲小朋友撘車返學!大人又要撘車出市區返工!仲要兩仟幾蚊租!
作者: hermanherman     時間: 2023-1-30 08:08

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-30 06:24 發表

低端人也是人, 需平衡社會資源,没低端人健康勞動, 高端人怎可享受, 隨傳隨到。
作者: 夏至清純的苦瓜     時間: 2023-1-30 08:23

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-1-29 23:27 發表

唔係,可以繼續等公屋
作者: 一嗚     時間: 2023-1-30 08:28

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-1-29 23:06 發表
你講咩??完全唔明。
作者: 冷看一眼     時間: 2023-1-30 08:30

引用:
原帖由 HEGSWF 於 2023-1-29 23:16 發表
乜唔使資產審查咩?講到咁易攞公屋咁,有能力買樓果班,起碼入息及資產有番咁上下喎。
作者: smallcannon2002     時間: 2023-1-30 09:12

引用:
原帖由 hermanherman 於 2023-1-30 08:08 發表

低端人也是人, 需平衡社會資源,没低端人健康勞動, 高端人怎可享受, 隨傳隨到。
今屆政府, 就係怕晒呢班低端劏房人口, 怕佢地生活得唔開心, 唔高興, 驚佢地出嚟詐型, 所以政策就完全向呢班人傾斜, 好似呢的現代徙置區就係其中一個例子。排公屋要等, 天公地道, 多人輪就要等。最好笑就係重要起埋的廉價炮房比呢的低端人口嘅仔女, 驚佢地買唔到樓又出嚟詐型, 出嚟搞事。呢屆政府, 淨係識派嘢比呢的低端年口, 慷納自人之慨, 但係就成日話財赤, 咁樣派法, 唔財赤就怪。當然, 果班得益者, 會對呢屆政府讚不絕口, 因為佢地唔使做坐係到就有得食, 但係要工作, 要納稅嘅正常市民, 呢屆政府就理得佢地, 關人個關, 當佢地係傻仔, 因為呢屆政府, 知到呢班正常市民會奉公守法, 唔會出嚟搞事。而家根本就係一班勤力工作要納稅嘅正常市民, 出錢出力去供養呢班低端人口, 一班社會寄生蟲。
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2023-1-30 09:14

引用:

點會住過渡性公屋之後就無得排公屋呀?
咁仲邊有人去住呀?你嚮邊度聽返來呀?
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2023-1-30 09:14

引用:
原帖由 lpj88 於 2023-1-30 00:40 發表
點都要跨出呢一大步, 否則永遠都不能解決.
支持
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2023-1-30 09:16

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-30 06:24 發表

仲有成日都話為青年人著想

35+班老野 (含我) 可以集體自殺了!
作者: smallcannon2002     時間: 2023-1-30 09:19

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2023-1-30 09:16 發表

仲有成日都話為青年人著想

35+班老野 (含我) 可以集體自殺了!
講得好聽就係為年青人著想, 講得白的, 就係呢屆政府, 怕晒呢班人, 想盡辦法去安撫佢地, 驚佢地再有不滿, 再出嚟搞事。
作者: ke2011     時間: 2023-1-30 09:19

引用:
原帖由 田禾水 於 2023-1-30 08:03 發表
嗰啲乜乜代表好快彈出嚟話,
有無九両菜?咁遠!又無商場!街市!酒樓!茶記!銀行!地鐵站!巴士總站!要我哋啲小朋友撘車返學!大人又要撘車出市區返工!仲要兩仟幾蚊租!
社區組織協會之前已經出咗聲,繼續搶低端「人材」吧!曲線支持人去躺平等政府打救
作者: onepunchman101     時間: 2023-1-30 09:25

引用:

又誤導!
曱甴又出文宣反政府?
作者: triumphal_ark     時間: 2023-1-30 09:28

300呎月租2650元兩年約就肯
市區舊公屋三四百尺二千蚊都唔洗就嫌舊
作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2023-1-30 09:28

引用:
原帖由 hermanherman 於 2023-1-30 08:08 發表

窮人不是低端人口,祖輩誰不是從低往上爬!
作者: smallcannon2002     時間: 2023-1-30 09:33

引用:
原帖由 ke2011 於 2023-1-30 09:19 發表

社區組織協會之前已經出咗聲,繼續搶低端「人材」吧!曲線支持人去躺平等政府打救
而家根本就係一班要工作, 要納稅嘅正常市民去供養緊一班等攞褔利, 等食公帑嘅社會寄生蟲。
作者: siuhung     時間: 2023-1-30 09:37

好多獨居劏房戶都係唔黐家,比咁靚間屋佢哋都係浪費,建議d簡約公屋只給劏房家庭戶入住就好!
作者: democrazyboy     時間: 2023-1-30 09:41

極似外國嘅公屋,簡約公屋用嚟出租,公屋用嚟賣就啱,簡約公屋不必裝修,申請公屋嘅唔係窮鬼咩?啱佢哋啦,再也不須豪花五十萬裝修。
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2023-1-30 09:49

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-30 09:33 發表

而家根本就係一班要工作, 要納稅嘅正常市民去供養緊一班等攞褔利, 等食公帑嘅社會寄生蟲。
CLS (施麗珊) 係罪魁禍首!幾時國安法拉佢!
作者: superhenry2004     時間: 2023-1-30 09:59

引用:
點都冇住劏房咁慘,納稅人就慘
作者: dulinomo     時間: 2023-1-30 10:01

其實劏房戶可以租新界村屋仲平,為何一定要住市區呢
作者: 田禾水     時間: 2023-1-30 10:03

要用幾十萬起間簡約公屋?又利益輸送?你老母臭大你正苦!其實正苦大把錢衹係扮窮。
作者: lcblch     時間: 2023-1-30 10:10

引用:
原帖由 一嗚 於 2023-1-30 08:28 發表

你講咩??完全唔明。
我明.. 佢意思可能係.
住完2年咁平租. 之後資產可能過左公屋限額.變左唔合資格.
除非完全唔儲錢.又或者2年內儲夠首期上樓
作者: 春天進擊的表姐     時間: 2023-1-30 10:11

引用:

交稅果班要為權貴做到死個日為止,果班不甘向下流, 但想向上流的話,個班權貴也不會認同你,只會想方設法讓你下去,中間那班人是最慘若然他們不醒過來的話
作者: 春天進擊的表姐     時間: 2023-1-30 10:16

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-30 09:33 發表

交稅代表你對這個社會有歸屬感,正正是這種感覺得使人們繼續為權貴工作。
作者: 沙灘青蛙     時間: 2023-1-30 10:17

抵住
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-1-30 10:17

好似幾正

作者: 代號高雅的測驗     時間: 2023-1-30 10:18

引用:
原帖由 dvddvdhk 於 2023-1-30 07:08 發表

但要小心背後有人專登倒米,君不見大部份傳媒走去訪問啲有屋住嘅人覺得起唔起簡約公屋好,但前設成本係貴過傳統公屋,班友實話唔好。你試吓問吓依家住緊劏房,交緊$6000租都仲要係個厠所煮飯嘅人喜唔喜歡。撫心自問,邊啲人最唔想大衆市民都有個安樂窩而唔需要買樓?
認同,起碼行出第一步,住劏房6千租金,仲要細到pk ,對小朋友學習環境好重要,簡約公屋,值得推行,d政黨又話貴,真係小你飛刀老母
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-1-30 10:18

可以住幾耐??
作者: ctchan20f     時間: 2023-1-30 10:26

300多呎的單位,在私樓不算細。
作者: 冷看一眼     時間: 2023-1-30 10:28

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-1-30 10:18 發表
可以住幾耐??
好似係住到攞得到公屋為止。
作者: 公你贏,字我輸     時間: 2023-1-30 10:29

引用:
唔會由頭排過,會另外安置,原有公屋就留俾天龍人
作者: 公你贏,字我輸     時間: 2023-1-30 10:31

引用:

因為呢啲簡約公屋係俾香港人住,天龍人直接住傳統公屋,變相影響唔到呢度其他大陸師兄
作者: Joeycky     時間: 2023-1-30 10:33

美女局長尋日忽然似做地產。
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-1-30 10:39

引用:
原帖由 冷看一眼 於 2023-1-30 10:28 發表

好似係住到攞得到公屋為止。
咁筍
作者: smallcannon2002     時間: 2023-1-30 10:42

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2023-1-30 09:59 發表

點都冇住劏房咁慘,納稅人就慘
正確, 而家政府嘅政策, 就係強迫一班有工作, 要交直接稅嘅正常市民, 去供養一班毫無作為嘅劏房社會寄生蟲。
作者: AABB999     時間: 2023-1-30 10:47

引用:

...
梗覺得同老董當年搞副學仕一樣推遲班中學畢業生出人力市場又因冇咁多職位,浪費巨額公帑,咁幾年後配吾到公屋/嚴三嚴四吾肯上新界公屋,到時你又點搞呢?
作者: 田禾水     時間: 2023-1-30 10:53

引用:
原帖由 隔夜忠心的馬 於 2023-1-30 09:28 發表

其實政府驚俾人吊佢戴頭囤地!
所以寧願用咁唔合理價,接近一佰萬起一間簡約公屋。政府衹有錢多,同衹識走精面膠官多。
作者: Hermas.妹妹     時間: 2023-1-30 10:56

駛至區 2.0 ?
作者: ngmanlok     時間: 2023-1-30 10:59

有無車位?搵食車泊邊?唔洗搵食?
作者: chaolininin     時間: 2023-1-30 10:59

一定好過劏房多多聲,租已經平劏房最少一半。香港劏房的業主是吸血鬼
作者: Wallgrass     時間: 2023-1-30 10:59

引用:

你梗係唔明啦,你都唔係人
作者: siutatbo     時間: 2023-1-30 11:00

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2023-1-30 10:31 發表

因為呢啲簡約公屋係俾香港人住,天龍人直接住傳統公屋,變相影響唔到呢度其他大陸師兄
怪不得影響唔到你啦!
作者: Wallgrass     時間: 2023-1-30 11:01

引用:

你聽到….😂
作者: mousehunter     時間: 2023-1-30 11:01

申請300億在山旯旮,去起3萬個簡約公屋?每間100萬? 比津貼租私樓好過

作者: superhenry2004     時間: 2023-1-30 11:01

引用:
原帖由 ngmanlok 於 2023-1-30 10:59 發表
我係你就搬咗入去先,到時有議員幫你手示威遊行,多數會開撻爛地俾你暫時用住先
作者: ngmanlok     時間: 2023-1-30 11:03

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2023-1-30 11:01 發表

我係你就搬咗入去先,到時有議員幫你手示威遊行,多數會開撻爛地俾你暫時用住先
梗係要啦,地點又遠,無車位弱智先諗到。
作者: superhenry2004     時間: 2023-1-30 11:04

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2023-1-30 10:29 發表

唔會由頭排過,會另外安置,原有公屋就留俾天龍人
到時要你去返劏房,個個都賴死唔走啦,唔通出警察打大交?  九成九會住到有公屋編配。
作者: 冷看一眼     時間: 2023-1-30 11:14

引用:
原帖由 田禾水 於 2023-1-30 10:53 發表

其實政府驚俾人吊佢戴頭囤地!
所以寧願用咁唔合理價,接近一佰萬起一間簡約公屋。政府衹有錢多,同衹識走精面膠官多。
呢句真,有啲係借地又唔係永久擁有,如果得果十幾年又話到期拆卸,咁就真係非常浪費。
作者: 冷看一眼     時間: 2023-1-30 11:21

引用:
原帖由 chaolininin 於 2023-1-30 10:59 發表
一定好過劏房多多聲,租已經平劏房最少一半。香港劏房的業主是吸血鬼
呢到啲師兄話,500萬買收息股,都有成8厘息喎,咁宜家一個單位要幾錢?又要夾錢維修大厦,又要比管理費,又要交差餉,仲有收租要比利得税添,又驚租客自殺變凶宅,咁多手尾要跟,如果揾唔到食,又邊個敢去投資喎。
作者: askwinglam     時間: 2023-1-30 11:34

引用:
原帖由 三碌木 於 2023-1-30 07:10 發表
租金折扣只有10%太少了吧?租住期有時限,給個8折都不過分啦。
公屋租金已經平,簡約公屋有9折仲想點
作者: Joeycky     時間: 2023-1-30 11:41

靚女局長介紹,簡約公屋應該幾好,唯一不是廁所沖涼空間少。
作者: eko01     時間: 2023-1-30 12:01

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2023-1-30 09:14 發表

支持
×2
作者: eko01     時間: 2023-1-30 12:03

引用:
原帖由 隔夜忠心的馬 於 2023-1-30 09:28 發表

是否階級觀念呢 何謂低端高端 啲人
作者: 公你贏,字我輸     時間: 2023-1-30 12:04

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2023-1-30 11:04 發表

到時要你去返劏房,個個都賴死唔走啦,唔通出警察打大交?  九成九會住到有公屋編配。
點都會有公屋編配,不過你住簡約嗰陣都簽晒文件,佢點都會將你調嚟調去,報東張都冇用
作者: 娉婷女子     時間: 2023-1-30 12:05

引用:
原帖由 chaolininin 於 2023-1-30 10:59 發表
咪係,劏房根本係有問題嘅存在,呢度竟然有班疑似係劏房業主嘅出來呱呱嘈,懶好聽話對中產唔公平,其實上層壓榨佢哋,拔條毛都唔只呢個蚊咁細嘅數,又唔見佢哋夠膽出來鬧,簡接認同劏房嘅存在仲好意思响度大條道理
作者: AABB999     時間: 2023-1-30 12:11

引用:
原帖由 ngmanlok 於 2023-1-30 10:59 發表
要吾要埋健身室泳池和花園呀天才?你有自由要或吾要架喎

作者: Freemantho     時間: 2023-1-30 12:23

引用:

...
其實同以前“安置區”相似, 但唔知點解回歸後冇左安置區, 但多了劏房 ?
作者: Superboy2047     時間: 2023-1-30 12:45

二年好 過冇。
作者: wtf_name     時間: 2023-1-30 12:49

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-1-29 23:20 發表

公屋3人入息24,000. 最大問題係社會晒命氣氛,個個淨係睇到新樓1000萬,個個扮訓睇唔到幾百萬的舊樓。

新一代唔用二手野,根本係個腦有問題。全香港100萬個單位,基本上一定係百貨應百客,咩價位都有,做人要有自知之明,無錢咪住遠啲、細啲、舊啲。同一屋苑,有能力咪高層東南,無能力咪底層西北。住落有能力咪逐樣改善。

嘈嘈閉果啲根本只係大喊拾,等人餵。
作者: 中秋可愛的魚蛋     時間: 2023-1-30 12:51

支持簡約公屋
作者: ngmanlok     時間: 2023-1-30 12:52

引用:
原帖由 AABB999 於 2023-1-30 12:11 發表

要吾要埋健身室泳池和花園呀天才?你有自由要或吾要架喎
係上風梗係要拎多d。
作者: superhenry2004     時間: 2023-1-30 13:08

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2023-1-30 12:04 發表

點都會有公屋編配,不過你住簡約嗰陣都簽晒文件,佢點都會將你調嚟調去,報東張都冇用
你信我,個個都會賴死唔走,出去比雙倍租金住返細一半環境惡劣嘅劏房。
作者: Heha_ChRis     時間: 2023-1-30 13:14

引用:
如無意外, 呢種房可以比你住到有公屋為止, 
房署唔想搞咁多麻煩野, 當你明白, 政府係多一事不如小一事嘅心態,
你會知道佢跟本唔會迫你, 而且呢D已經係一家大細幾口人, 
到時一定會酌情處理
作者: 生活動力     時間: 2023-1-30 13:57

中轉屋. 以前不嬲都有. 以前就鐵皮建. 夏天熱到你飛起. 啲人係夜晚先入去瞓. 朝頭早都唔願意留喺屋企度. 佢哋嘅原意係為咗輪候公屋的安置措施. 不過又唔知幾時突然間取消咗. 變咗啲人要租屋或者住劏房去等公屋又或者安置. 呢啲簡約公屋已經比以前提升咗幾倍.
作者: 足夠迷離的劍蘭     時間: 2023-1-30 13:59

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2023-1-30 13:08 發表

你信我,個個都會賴死唔走,出去比雙倍租金住返細一半環境惡劣嘅劏房。
唔會啦,幾年後大把新公屋供應,唔走咪加佢三倍租唔駛客氣
作者: AABB999     時間: 2023-1-30 14:36

引用:
原帖由 wtf_name 於 2023-1-30 12:49 發表

公屋3人入息24,000. 最大問題係社會晒命氣氛,個個淨係睇到新樓1000萬,個個扮訓睇唔到幾百萬的舊樓。

新一代唔用二手野,根本係個腦有問題。全香港100萬個單位,基本上一定係百貨應百客,咩價位都有,做人要有自知之明,無錢咪住遠啲、細啲、舊啲。同一屋苑,有能力咪高層東南,無能力咪底層西北。住落有能力咪逐樣改善。

嘈嘈閉果啲根本只係大喊拾,等人餵。
今日個撚個都想不勞而獲!吾洗做又有市區新大屋住有政府養既心態囉!你冇能力政府幇你吾系問題,但你就要求多多,要市區要大面積要新樓要交通方便............等等,喂!你訓醒未呀!要吾要政府交租比間市區私樓你住呀?!刁民就系咁仆街!以後編左屋你吾要,你咪住返劏房吾好再死出來投訴啦!

作者: s-chris     時間: 2023-1-30 14:39

慘了
香港樓價今次唔冧都唔得了
作者: AABB999     時間: 2023-1-30 14:40

引用:
原帖由 中秋可愛的魚蛋 於 2023-1-30 12:51 發表
支持簡約公屋
根本以後起既正常公屋都要簡約,只有商場街市而吾需要有花園停車場不必要設施,起密d起高d,省多d公帑去起多d公屋!

作者: 真.自稱的天才     時間: 2023-1-30 14:55

一定要俾住劏房嗰d基層優先入住