標題: 陳茂波:考慮設外傭免稅額 有不少激烈意見反對再派消費券 (15:26) - 20230128 - 港聞 [打印本頁]

作者: johnwong9394     時間: 2023-1-29 08:57

新一年《財政預算案》下月22日公布,財政司長陳茂波今日(28日)出席港台節目《眾言堂》表示,聽到不少聲音期望外傭開支會有稅收優惠,會考慮將外傭開支列入免稅範圍,但同時需考慮本地僱傭情况,以及執行上會否造成行政繁瑣。

設外傭免稅額,鼓勵更多家庭主婦重新外出工作,一方面可解決市場上勞動人口不足,芳一方面,呢 D 人工作收入又可墜入入息稅網而抽番稅比政府。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20230128/s00001/1674891173193/陳茂波-考慮設外傭免稅額-有不少激烈意見反對再派消費券
作者: sam0010     時間: 2023-1-29 08:59

有錢請外傭駛乜比優惠佢地
作者: 睇天做人     時間: 2023-1-29 09:15

外傭免稅額 安老新一章
作者: pp49pp     時間: 2023-1-29 09:32

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2023-1-29 08:57 發表
新一年《財政預算案》下月22日公布,財政司長陳茂波今日(28日)出席港台節目《眾言堂》表示,聽到不少聲音期望外傭開支會有稅收優惠,會考慮將外傭開支列入免稅範圍,但同時需考慮本地僱傭情况,以及執行上會否造成行政繁瑣。

...
不少激烈意見反對派,但更多意見支持派。
作者: pp49pp     時間: 2023-1-29 09:34

引用:
原帖由 sam0010 於 2023-1-29 08:59 發表
而家係窮人先要請。
作者: 綠腳趾     時間: 2023-1-29 10:46

俾錢請幾十萬外人返黎搞迫搞亂香港仲有免稅獎勵!?
作者: HEGSWF     時間: 2023-1-29 10:52

捱左3年,今年終於復常,今年復常更加要派錢大家開心下,睇下人地澳門年年派成皮野,派足十幾年都無停過無人嘈,大方豪爽,再唔派錢點講都講唔通,錢就一定要派,派錢人人開心,有D錢係唔慳得
邊個反對派錢邊個與民為敵
再唔派錢連車公都顯靈中籤睇唔過眼,連車公都比晒啟示
派錢人人開心,超哥民望急升,一舉二得
派錢都反對個班傻的嗎,全世界邊個人會唔鐘意錢
唔支持派錢個班得2種
一係奴性重,鐘意死做爛做做樓奴比一大筆錢住幾百呎做水魚仲覺得好自豪,懶清高扮晒野
一係係外國大把錢睇食花生,自己無份派都唔想人地有份派

作者: 阿柒回歸     時間: 2023-1-29 11:03

波叔話睇餸食飯, 睇怕派五千蚊機會大啲~
作者: fb66b28b4883ba     時間: 2023-1-29 11:08

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2023-1-29 08:57 發表

...
好多單身人仕唔比請外籍家傭,咁佢們稅交多多,福利又少少,說找另一半?現在講金唔講心時代,年輕先會犯的錯中年人會去犯嗎.
作者: 人之初大大     時間: 2023-1-29 11:10

引用:

...
會否歧視本地女傭?
作者: 超級古代貓奴     時間: 2023-1-29 11:19

支持派消費券,刺激經濟 💪
作者: 含L至軟     時間: 2023-1-29 11:21

覺得取消垃圾收費更好!
或者用資源去縮短人們睇病時間更惠及大家

作者: 1223456     時間: 2023-1-29 11:32

外傭税咪益有$人
作者: kqj     時間: 2023-1-29 11:35

E+係支持香港經濟吖嘛,聘請外傭係資金外流,梗係聘用本地傭工先有免稅額啦
作者: smallcannon2002     時間: 2023-1-29 11:37

引用:
原帖由 sam0010 於 2023-1-29 08:59 發表
有錢請外傭但係冇錢交稅, 點解香港人可以無恥兼賴皮到咁嘅程度? 
作者: montejo

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: montejo     時間: 2023-1-29 11:40

引用:
原帖由 人之初大大 於 2023-1-29 11:10 發表

會否歧視本地女傭?
本地家傭一般只係鐘點
作者: bigmouth2006     時間: 2023-1-29 11:40

引用:
完全好雞理解
作者: montejo     時間: 2023-1-29 11:42

引用:
原帖由 1223456 於 2023-1-29 11:32 發表
外傭税咪益有$人
你真係以為請外傭一定係有錢?去公屋睇下幾多外傭照顧小朋友或者長者!

作者: montejo     時間: 2023-1-29 11:44

引用:
原帖由 睇天做人 於 2023-1-29 09:15 發表
外傭免稅額 安老新一章
而家好多係請外傭照顧父母
作者: 人之初大大     時間: 2023-1-29 11:45

引用:
原帖由 montejo 於 2023-1-29 11:40 發表

本地家傭一般只係鐘點
所以請鐘點是否可扣稅?
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-1-29 11:50

引用:
原帖由 fb66b28b4883ba 於 2023-1-29 11:08 發表

好多單身人仕唔比請外籍家傭,咁佢們稅交多多,福利又少少,說找另一半?現在講金唔講心時代,年輕先會犯的錯中年人會去犯嗎.
有point, 針對性派糖好啲;增加電費補貼.......至為實際~👏
作者: smallcannon2002     時間: 2023-1-29 11:53

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2023-1-29 11:40 發表

完全好雞理解
完全唔難理解, 因為而家大多數香港人, 著數要攞到盡, 仲可以無恥到將自己個人嘅問題, 要整個社會幫佢地分擔幫佢地解決。
作者: montejo     時間: 2023-1-29 11:56

引用:
原帖由 人之初大大 於 2023-1-29 11:45 發表

所以請鐘點是否可扣稅?
鐘點都不受僱傭條例保障,無合約,無證明!如果跟足僱傭條例,都可以包括免稅……不過應該無僱主咁做,鐘點都未必,因為要報稅!
而且,一個鐘點做幾個僱主,邊個僱主報免稅?
作者: finish2022     時間: 2023-1-29 11:57

有錢請仲要免佢地稅?
岸鳩咩
作者: 人之初大大     時間: 2023-1-29 11:58

引用:
原帖由 montejo 於 2023-1-29 11:56 發表

鐘點都不受僱傭條例保障,無合約,無證明!如果跟足僱傭條例,都可以包括免稅……不過應該無僱主咁做,鐘點都未必,因為要報稅!
而且,一個鐘點做幾個僱主,邊個僱主報免稅?
有道理
作者: s336990     時間: 2023-1-29 12:07

點解外傭有免稅額?
咁咪變想鼓勵請多啲賓賓?
依家已經好難管喇喎
口罩令時成班都仲公然違反嘅
作者: 愚人之石     時間: 2023-1-29 12:21

冇錢請人,由政府津貼???

發緊燒!!!!!財政司長變為豬長?開始.....
作者: Hermas.妹妹     時間: 2023-1-29 12:22

有班人正極力阻止市民與政府關係緩和 內鬼報訊
作者: 文丁     時間: 2023-1-29 12:33

外地傭工支出當作扣稅有很大爭議,一方面構成對本地傭工不公平,亦會令不應受惠的高收入人士再得益。

贊成方面的理據中,以照顧年邁父母或年幼子女最值得斟酌。照顧父母方面可以考慮直接增加老人生果金、或老人特惠津貼去處理:沒有子女同住的獨居長者可以用多出的津貼去聘請本地傭工作鐘點、兩老可以用合共的增加津貼去騁請外地傭工作長時間照料、或用津貼去減輕不同住子女聘請本地傭工的支出。同樣,如果上班夫妻家中有12歲以下的年幼子女,可以增加照顧子女的免稅額去處理。

如此的話,便不用再增加多餘稅項,而又可解決最受爭議的問題。
作者: 1223456     時間: 2023-1-29 12:38

引用:
原帖由 montejo 於 2023-1-29 11:42 發表

你真係以為請外傭一定係有錢?去公屋睇下幾多外傭照顧小朋友或者長者!
公屋D人冇$?
作者: 孔雀石綠999     時間: 2023-1-29 12:40

綜援不準出双糧,消費卷唔應該俾佢地
作者: 睇天做人     時間: 2023-1-29 12:43

引用:
原帖由 montejo 於 2023-1-29 11:44 發表

而家好多係請外傭照顧父母
絕對係
作者: nickochoi     時間: 2023-1-29 12:54

澳門六七十萬人,淨靠賭收每年可以派一萬。香港七百萬人,有埋馬會又有賣樓賣地,仲有每日成交過千億既賭場,每年一萬都派唔到,請問財爺啲錢你到底用左去邊?到成有乜野係改善左?
作者: 清風水靜     時間: 2023-1-29 12:56

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2023-1-29 12:22 發表
有班人正極力阻止市民與政府關係緩和 內鬼報訊
多數是律師及司法團體..............!!
作者: Gooddayeveryday     時間: 2023-1-29 13:10

引用:
原帖由 文丁 於 2023-1-29 12:33 發表
外地傭工支出當作扣稅有很大爭議,一方面構成對本地傭工不公平,亦會令不應受惠的高收入人士再得益。

贊成方面的理據中,以照顧年邁父母或年幼子女最值得斟酌。照顧父母方面可以考慮直接增加老人生果金、或老人特惠津貼去處理:沒有子女同住的獨居長者可以用多出的津貼去聘請本地傭工作鐘點、兩老可以用合共的增加津貼去騁請外地傭工作長時間照料、或用津貼去減輕不同住子女聘請本地傭工的支出。同樣,如果上班夫妻家中有 ...

作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-1-29 13:15

引用:
原帖由 nickochoi 於 2023-1-29 12:54 發表
澳門六七十萬人,淨靠賭收每年可以派一萬。香港七百萬人,有埋馬會又有賣樓賣地,仲有每日成交過千億既賭場,每年一萬都派唔到,請問財爺啲錢你到底用左去邊?到成有乜野係改善左?
據說, 現存的八千億儲備, 被夠維持公共開支一年;財赤亦有可能已違反基本法!
作者: 馬路邊的薯仔     時間: 2023-1-29 13:17

引用:
好多香港人兩公婆做野, 又無兩老幫手照顧細佬, 被迫請外傭照顧的
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-1-29 13:17

引用:
原帖由 1223456 於 2023-1-29 12:38 發表

公屋D人冇$?
公屋住戶有資產審查, 每兩年申請一次;禁嚴謹既監管, 點可能超標?
作者: 大寶二寶     時間: 2023-1-29 13:23

好簡單,反對果d唔去攞就得

口裡說不,身體最誠實
作者: lyretail1969     時間: 2023-1-29 13:24

引用:
原帖由 nickochoi 於 2023-1-29 12:54 發表
改善左班官和議員的銀包。 多謝建制派幫市民爭取不派消费卷,見到就開心。
作者: 文丁     時間: 2023-1-29 13:27

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2023-1-29 13:15 發表

據說, 現存的八千億儲備, 被夠維持公共開支一年;財赤亦有可能已違反基本法!
多年前香港已經發債,發債將赤字延後處理,上年度銀債更超額,將來經濟恢復,逐步將債項減低。

真的出現問題,可以增加標準税率flat rate,由15%增至16%,對大部分打工仔冇影響,高收入的打工仔俾多少少,但仍不影響他們的總消費力。
作者: eliskw     時間: 2023-1-29 13:33

香港要增加稅收,呢個時候想搞外傭免稅額? 刁民真係自私到極。
作者: 洛業     時間: 2023-1-29 13:34

亞財爺,唔係要外傭免稅額,係要外傭稅,用者自付
作者: 狗會好很狗     時間: 2023-1-29 13:34

宜家D外慵有好多人糸背後教佢地揾老闆著數,唔做野反咬老闆一啖。
作者: okla3     時間: 2023-1-29 13:37

引用:

...
請得起外傭姐姐又要扣稅,睬佢都on9
作者: 遊樂人間     時間: 2023-1-29 13:38

引用:

...
應該公布誰支持誰反對,不要一直用這種藉口,每年都這樣,你不煩,我們都煩。
作者: okla3     時間: 2023-1-29 13:39

引用:
原帖由 lyretail1969 於 2023-1-29 13:24 發表

改善左班官和議員的銀包。 多謝建制派幫市民爭取不派消费卷,見到就開心。
全部垃圾與民為敵不派錢
作者: 果個硬硬的魚蛋     時間: 2023-1-29 13:40

引用:
好多請外傭嘅都要出去工作!作為社會嘅整體,應該鼓勵多啲人出去工作!
作者: 果個硬硬的魚蛋     時間: 2023-1-29 13:40

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-1-29 10:46 發表
俾錢請幾十萬外人返黎搞迫搞亂香港仲有免稅獎勵!?
釋放左幾十萬女性工作者出嚟社會工作
作者: 阿布拉莫域     時間: 2023-1-29 13:42

引用:
原帖由 遊樂人間 於 2023-1-29 13:38 發表

應該公布誰支持誰反對,不要一直用這種藉口,每年都這樣,你不煩,我們都煩。
應該唔夠20%的人會反對,大部分人會支持派錢。
作者: 果個硬硬的魚蛋     時間: 2023-1-29 13:42

引用:
原帖由 HEGSWF 於 2023-1-29 10:52 發表
捱左3年,今年終於復常,今年復常更加要派錢大家開心下,睇下人地澳門年年派成皮野,派足十幾年都無停過無人嘈,大方豪爽,再唔派錢點講都講唔通,錢就一定要派,派錢人人開心
邊個反對派錢邊個與民為敵
再唔派錢連車公都顯靈中籤睇唔過眼,連車公都比晒啟示
派錢人人開心,超哥民望急升,一舉二得
唔支持派錢個班得2種
一係奴性重,鐘意死做爛做做樓奴比一大筆錢住幾百呎做水魚仲覺得好自豪,懶清高扮晒野
一 ...
我有啲香港朋友本身香港出世,正常唔會攞澳門身份證!就係因為派錢呢樣嘢申請返澳門身份證!年年攞皮幾嘢!10幾年嚟,年年去北海道旅行有個儲咗20皮買隻勞力士!仲係炒價添⋯⋯
作者: 果個硬硬的魚蛋     時間: 2023-1-29 13:43

引用:
原帖由 1223456 於 2023-1-29 11:32 發表
外傭税咪益有$人
見好多住公屋都有請工人
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-1-29 13:46

引用:
原帖由 文丁 於 2023-1-29 13:27 發表

多年前香港已經發債,發債將赤字延後處理,上年度銀債更超額,將來經濟恢復,逐步將債項減低。

真的出現問題,可以增加標準税率flat rate,由15%增至16%,對大部分打工仔冇影響,高收入的打工仔俾多少少,但仍不影響他們的總消費力。
你快啲提議俾波叔啦~

另外, 開發「明日大嶼」和「北部都會」的支出, 可唔可以靠發債去支付呢?記得當年「玫瑰園計劃」, 都係以發債去進行架~
作者: 南非王子     時間: 2023-1-29 13:48

引用:
原帖由 1223456 於 2023-1-29 12:38 發表

公屋D人冇$?
公屋d人先有錢,我識一個住公屋但有三個的士牌,果度都千五萬以上,未計其他資產
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-1-29 13:48

引用:
原帖由 eliskw 於 2023-1-29 13:33 發表
香港要增加稅收,呢個時候想搞外傭免稅額? 刁民真係自私到極。
VAT on 奢侈品, 娛樂, 旅遊等“非民生”項目, 有無得諗?
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-1-29 13:49

引用:
原帖由 okla3 於 2023-1-29 13:39 發表

全部垃圾與民為敵不派錢
無民主、食自己!
作者: TonyHOTUNG     時間: 2023-1-29 13:53

要付外傭税才行,富豪請數十個多L謝你,提高父母子女免税額才是正道
作者: 公你贏,字我輸     時間: 2023-1-29 13:55

派俾商界狗又唔見有人反對?
作者: siu_siu_nei_00     時間: 2023-1-29 13:55

上面傻曱甴話有民主吾使食自己自睇下英國,自己都冇得食
作者: siu_siu_nei_00     時間: 2023-1-29 13:56

要曱甴宣誓奶共先有得派,我就支持
作者: topcondino     時間: 2023-1-29 13:57

佢哋D官員耳員又來料
幫自己免稅
作者: 找不到用戶

作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-1-29 13:58

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2023-1-29 13:55 發表
777豪派$俾CX, 好似佢有股份咁!
作者: okla3     時間: 2023-1-29 13:59

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2023-1-29 13:55 發表
肥上瘦下是常態
作者: 東方紅     時間: 2023-1-29 13:59

引用:

...
本來香港薪俸稅佔稅收比重就唔係高,係啲叻仔先至會認為自己交一千幾百蚊薪俸稅就好似養起成個香港咁款嘅啫。
何況現在香港社會環境,一般公司或商舖,新增一個常設職位,已經係難上加難,無他,太多濕碎嘢要顧,例如強積金,勞保,大假,醫療等,好多中小公司請個長工都耍手擰頭,而商舖則多數炒散,投入的家庭婦女對稅收幫助不大,但不論如何,增加勞動力都是好的。
作者: 我笨笨     時間: 2023-1-29 13:59

真係唔好派消費劵
要派現金
一係2樣一齊派
好似澳門咁當揞口費
啲錢都亂用不如派返俾香港人
作者: 文丁     時間: 2023-1-29 13:59

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2023-1-29 13:46 發表

你快啲提議俾波叔啦~

另外, 開發「明日大嶼」和「北部都會」的支出, 可唔可以靠發債去支付呢?記得當年「玫瑰園計劃」, 都係以發債去進行架~
小人物,只能夠在香討發牙痕,咁嘅提議邊有資格傳到陳先生嗰度。

多年前,香港興建隧道都係由私人公司興建,專利幾十年後便要送返俾政府, 開發「明日大嶼」和「北部都會」的支出可以考慮發債或部分項目交俾私人公司做囉。
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-1-29 14:01

引用:
原帖由 文丁 於 2023-1-29 13:59 發表

小人物,只能夠在香討發牙痕,咁嘅提議邊有資格傳到陳先生嗰度。

多年前,香港興建隧道都係由私人公司興建,專利幾十年後便要送返俾政府, 開發「明日大嶼」和「北部都會」的支出可以考慮發債或部分項目交俾私人公司做囉。
https://www.budget.gov.hk/consultation23/chi/share.php
作者: mowind     時間: 2023-1-29 14:04

倒錢填海又冇人出聲
作者: hermanherman     時間: 2023-1-29 14:04

普遍住屋空間細, 還要請外傭, 請個外傭的開支,便要兩個外出工作,  鼓勵一個留家處理家務, 帶小孩,有質量的餸菜, 減税。
作者: bronze18man     時間: 2023-1-29 14:06

邊個會反對再派消費券?商人經齊太好嚴錢多?定輪到派現金呀!
第一次聽倒有人嚴錢多,嚴錢多嗰喲可以唔攞留返比庫房架!好自由架!但係你就唔好咁獨裁叫政府唔好派比有需要嘅人,你自己留庫房咪得囉!
定還是又係班海外漢奸上次攞完就走,明知今次無得攞又要玩野呀?
派少喲海外卷好過啦!
作者: 非誠勿妖     時間: 2023-1-29 14:07

外傭免稅額?係咪傻咖?咁都批嘅話以後波叔就叫做傻波啦!
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-1-29 14:07

引用:
原帖由 mowind 於 2023-1-29 14:04 發表
倒錢填海又冇人出聲
寒蟬效應囉~
作者: WawayKl     時間: 2023-1-29 14:17

公開邊個激烈議員先,仲有反對一些請捐款出嚟
作者: noel2046     時間: 2023-1-29 14:19

應該放寬俾大陸保姆來香港咪仲好
作者: eliskw     時間: 2023-1-29 14:21

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2023-1-29 13:48 發表

VAT on 奢侈品, 娛樂, 旅遊等“非民生”項目, 有無得諗?
請外傭幾時變咗係基層需要?
作者: IdoUdo     時間: 2023-1-29 14:22

即係鼓勵請多外傭來港逼爆香港
作者: dunbinexy     時間: 2023-1-29 14:25

呢樣免税項會唔會推高外傭薪金呢?
作者: 文丁     時間: 2023-1-29 14:25

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2023-1-29 14:01 發表

https://www.budget.gov.hk/consultation23/chi/share.php
收到,多謝。

已將意見加上一些實際數字填在意見欄,不期望被留意,只盡市民的責任。
作者: 狗會好很狗     時間: 2023-1-29 14:26

其實有幾多人反對支持得阿茂自己知,官字兩個口,跟本龍門任佢搬。
作者: 求求其其又一天     時間: 2023-1-29 14:31

睇過款唔止消費券,其他福利都可能冇或減
作者: 71833     時間: 2023-1-29 14:41

引用:

...
如果請外傭有免稅額,出街食飯更應要有免稅額! 
原因係出街食飯,為餐飲業創造就業機會!整體香港人受益! 
但請外傭會令部分錢滙到海外!資金流走,香港不一定受益!
作者: ke2011     時間: 2023-1-29 14:41

社區組織協會,永遠貪得無厭!
作者: manage     時間: 2023-1-29 14:43

引用:
原帖由 montejo 於 2023-1-29 11:42 發表

公屋好多富戶
作者: montejo     時間: 2023-1-29 14:45

引用:
原帖由 manage 於 2023-1-29 14:43 發表

公屋好多富戶
幾多?
作者: CC_CHAN256     時間: 2023-1-29 14:45

支持派錢!
作者: 飛劍龍     時間: 2023-1-29 14:50

引用:
原帖由 71833 於 2023-1-29 14:41 發表

如果請外傭有免稅額,出街食飯更應要有免稅額! 
原因係出街食飯,為餐飲業創造就業機會!整體香港人受益! 
但請外傭會令部分錢滙到海外!資金流走,香港不一定受益!
有啲外傭仲會揾外快,同陀地雞/北姑爭飯食添
作者: 蛋蛋俱樂部

作者: 市民甲     時間: 2023-1-29 14:53

引用:

...
政府不如開展托兒所,請合資格保母,又可以制造本地就業及規範外傭。
作者: kr1201     時間: 2023-1-29 14:58

應該政府比錢請埋外傭,就可鼓勵人出去打工。
作者: 商界難吃的弟弟     時間: 2023-1-29 15:03

咁幫本地人就業,請鐘點、陪🈷️補母,會唔會有?
作者: kuyski     時間: 2023-1-29 15:08

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-29 11:37 發表

有錢請外傭但係冇錢交稅, 點解香港人可以無恥兼賴皮到咁嘅程度? 
yes
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-1-29 15:10

引用:
原帖由 商界難吃的弟弟 於 2023-1-29 15:03 發表
咁幫本地人就業,請鐘點、陪🈷️補母,會唔會有?
對, 給免稅額予優先僱用本地人~
作者: mac02     時間: 2023-1-29 15:14

引用:
原帖由 pp49pp 於 2023-1-29 09:34 發表

而家係窮人先要請。
窮就請唔起啦,香港人咁叻計數,老公肯出錢請外傭,老婆個人工起碼都有兩皮啦。
唔通係老婆賺八千,同時又拎六七千蚊出黎請外傭?左手黎右手去,即係老婆幫個外傭打工?
作者: 初人     時間: 2023-1-29 15:16

仲外傭免稅額?多鬼餘

專心派消費券仲好啦,劏房波
作者: 愛$的平凡上班族     時間: 2023-1-29 15:17

政府應該改善加長日間托兒和安老的服務先正確,也增加就業。讓双職家庭安心工作。你 額外要人幫你洗衫煮飯要外庸就是你的個人問題
作者: nickochoi     時間: 2023-1-29 15:23

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2023-1-29 13:15 發表

審計處每年都出報告,啲錢永遠都咁浪費無改善