標題: 《流浪地球2》中的黑科技不是科幻 中國新型量子電腦即將發佈 [打印本頁]

作者: cwilson1     時間: 2023-1-29 03:56

內地今年春節檔期熱門電影《流浪地球2》中,有一種貫穿全劇的黑科技——量子電腦550W,備受觀眾矚目。其實,量子電腦並不是科幻,中國科技大學最早在2017年已研究成功全球第一台量子電腦,中國著名科技公司本源量子公司在2020年上線了首台商業化國產超導量子電腦「本源悟源1號」,而最新型號的量子電腦也將在今年內發布。

流浪地球2》中的量子電腦在中國真實存在
電影《流浪地球2》中,量子電腦550W可實現全球復計算資源融合與調度,以滿足數萬座發動機協同運作,在極少有人工參與的情況下,建成了3座衛星發動機和近7000座行星發動機,並支持「數字生命計劃」所需的超強算力。

潘建偉帶領的團隊之後在2021年開發出了光量子電腦「祖衝之2號」。「祖衝之2號」實現了創紀錄的運算性能,比最快的超級電腦快1000萬倍,計算復雜度比谷歌的超導量子計算原型機懸鈴木(Sycamore)高100萬倍。不過,潘建偉表示「祖衝之2號」目前只能處理特定任務,尚不適合於大規模實際應用。
據知,美國IBM公司也研發了量子電腦,其計算速度本為全球第一,不過「祖衝之2號」已與其相當。

美國人為要跑贏中國, 就玩不公平剝奪中國公平得到晶片代工

所以中國人加油, 不要讓美國的惡行得呈

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1901742/即時-中國-流浪地球2-中的黑科技不是科幻-中國新型量子電腦即將發佈
作者: 13個加速馬達     時間: 2023-1-29 04:06

量子電腦+AI 😰
作者: 真.自稱的天才     時間: 2023-1-29 04:23

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-29 03:56 發表
內地今年春節檔期熱門電影《流浪地球2》中,有一種貫穿全劇的黑科技——量子電腦550W,備受觀眾矚目。其實,量子電腦並不是科幻,中國科技大學最早在2017年已研究成功全球第一台量子電腦,中國著名科技公司本源量子公司在2020年上線了首台商業化國產超導量子電腦「本源悟源1號」,而最新型號的量子電腦也將在今年內發布。

電影《流浪地球2》中,量子電腦550W可 ...
中國人嘅腦用喺正途
絕對可以領先全球!
作者: u23dom     時間: 2023-1-29 04:55

量子&A.I.是地球科技的未來, 中國已處身於研發第一梯隊, 老美+西狗已急得屎都賴滿一地! 還有什麼可以攔阻中國?
作者: Morningsky     時間: 2023-1-29 05:27

咁仲要EUV光刻機做乜?用量子電腦咪得囉既然都已經掌握到技術啦
作者: bi11     時間: 2023-1-29 08:02

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2023-1-29 04:06 發表
量子電腦+AI 😰
未來戰士劇情成真
作者: 13個加速馬達     時間: 2023-1-29 08:19

引用:
原帖由 bi11 於 2023-1-29 08:02 發表

未來戰士劇情成真
https://m.youtube.com/watch?v=WlRMLZRBq6U

https://m.youtube.com/watch?v=00TD4bXMoYw

當某天,電腦做電腦。就大鑊啦!
作者: sakito520     時間: 2023-1-29 08:32

引用:
原帖由 Morningsky 於 2023-1-29 05:27 發表
咁仲要EUV光刻機做乜?用量子電腦咪得囉既然都已經掌握到技術啦
搵出制造比家陣啲所謂高階晶片更先進既formula量子電腦咪就關鍵囉
作者: CallMeKSM     時間: 2023-1-29 08:35

引用:
原帖由 真.自稱的天才 於 2023-1-29 04:23 發表

中國人嘅腦用喺正途
絕對可以領先全球!
中國人終於可以自信地告訴蒼天告訴世人 : 我們不再是給人欺侮的民族了!

巨龍甦醒,再次偉大!!

作者: 故鄉明     時間: 2023-1-29 08:50

美國佬會唔會話中國偷佢既技術架。
作者: cwilson1     時間: 2023-1-29 09:28

引用:
原帖由 真.自稱的天才 於 2023-1-29 04:23 發表

中國人嘅腦用喺正途
絕對可以領先全球!
但要家面臨美國的強權打壓, 中國人真係要齊心去對抗美國的技術困固及欺壓囉, 
否則中國今次被美國打壓成功, 美國會以後更加離譜
作者: walkera2006     時間: 2023-1-29 09:33

呢個標题應移去吹水區大吹特吹自high
作者: ron11     時間: 2023-1-29 09:35

激死尾角!
作者: cwilson1     時間: 2023-1-29 09:36

引用:
原帖由 Morningsky 於 2023-1-29 05:27 發表
這是國家層面用, 
咁國民用乜??用有美國後門的晶片嗎

知不知美國而家老屈華為的
根本就係美國而家做緊, 只不過公然將自己罪名屈落中國度
作者: cwilson1     時間: 2023-1-29 09:39

引用:
原帖由 walkera2006 於 2023-1-29 09:33 發表
面對現實啦, 你的政見只係如台灣之流, 黄KOL之流, 
但台灣發展九流, 那班黄KOL更加是下流, 只能容黄賭毒, 害入沉淪就得
作者: bi11     時間: 2023-1-29 10:13

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2023-1-29 08:19 發表

https://m.youtube.com/watch?v=WlRMLZRBq6U

https://m.youtube.com/watch?v=00TD4bXMoYw

唔怕我哋有Leo
作者: 逆風的肥牛     時間: 2023-1-29 10:19

無黃人敢入黎,過唔到幾版
作者: cwilson1     時間: 2023-1-29 10:29

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2023-1-29 10:19 發表
佢地仲係圍住美國打飞G就叻, 怎敢面對現實.
作者: Jacky620

作者: laws168168     時間: 2023-1-29 12:37

量子電腦+Ai ,更好開拓宇宙時代。
白人智商比中國人低,只好抹黑打壓中國科技發展。
作者: 海灣捉高峰     時間: 2023-1-29 13:49

引用:
你著左草咪得,返黎香討做乜?
作者: 逆風的肥牛     時間: 2023-1-29 15:06

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2023-1-29 08:19 發表

尾國大腦造壞腦出黎仲危險
作者: okla3     時間: 2023-1-29 15:25

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-29 03:56 發表

就快要爆啦
作者: 身民主持係大晒     時間: 2023-1-29 15:29

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2023-1-29 10:19 發表
黎左兩隻啦
作者: 開心大少奶老公     時間: 2023-1-29 15:41

引用:
原帖由 walkera2006 於 2023-1-29 09:33 發表
點解老美吹都吹唔到? 
作者: Hermas.妹妹     時間: 2023-1-29 15:46

有左啦~~所以可以捉到果班人D錢分左去邊!或偽人的得益從那裏來 你哋慘啦
作者: 開心大少奶老公     時間: 2023-1-29 15:57

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2023-1-29 15:46 發表
有左啦~~所以可以捉到果班人D錢分左去邊!或偽人的得益從那裏來 你哋慘啦
皮蛋哥今次醒唔怪得乜事都無
作者: 阻住地球轉     時間: 2023-1-29 16:05

引用:

量子電腦既運算只適合用於某D運算
現實中未必適合AI運算
不過電影有助普及市民對中國既新科技認知
作者: 13個加速馬達     時間: 2023-1-29 16:09

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2023-1-29 15:06 發表

尾國大腦造壞腦出黎仲危險
谷歌工程師,爆人工AI, 有認知,怕被人關機!個工程師已炒!

老尾人腦咁壞,一定會行電腦做電腦條路!😭
作者: 阻住地球轉     時間: 2023-1-29 16:10

引用:
原帖由 Jacky620 於 2023-1-29 12:32 發表
成個劉慈欣都係中共捧出嚟,呢啲咪就係叫黑科技
美國hollywood受到挑戰
快D搵Marvel出動,一個響指殺宇宙一半人,然後去左小便又救返全球人口
作者: 家中富有師兄     時間: 2023-1-29 19:34

引用:
漢奸就應該一早去果區吹啦!!
作者: singsings     時間: 2023-1-29 19:52

引用:
噉你淨係食飯得啦,使撚食餸咩
作者: bbq323     時間: 2023-1-29 20:10

人類都快要滅亡了,再好的電腦也只能自行運作!發展出電子生命取代人類
作者: ttkwan     時間: 2023-1-29 20:43

曾近榮Sir壹招搞掂:原來係無插插蘇。

又要經費又要聖人……LLMLD嘢係你哋工作關外人乜事?唔好出1+1≠2就得﹙電子拜山已好多年﹚。以前啲發電廠、實驗室用計數機要由頭歌頌都未到LD:算出嚟對你班冚家剷不利邊個知?細路都知計數機可加可減係港鐵做板「得個知字」。
作者: AABB999     時間: 2023-1-29 20:52

如果量子電腦到可以普及應用化,咁的虛擬貨弊咪可以比破解仆街鳥?!
作者: 黑五類2022     時間: 2023-1-29 21:01

引用:

我已經提供DNA全球殺人武器設計藍圖比全球各軍事強國!
可以用微波頻譜尋找目標人物的DNA!
然後把他人間蒸發!
邊個扮大佬就死邊個!
到時天下太平!
地球安定繁榮!
作者: 黑五類2022     時間: 2023-1-29 21:12

引用:
原帖由 黑五類2022 於 2023-1-29 21:01 發表

我已經提供DNA全球殺人武器設計藍圖比全球各軍事強國!
可以用微波頻譜尋找目標人物的DNA!
然後把他人間蒸發!
邊個扮大佬就死邊個!
到時天下太平!
地球安定繁榮!
其實中國、印度、南北美洲、非洲及歐洲死一半人口係對世界有利!
當DNA殲殺器面世時!
一定要用於滅族行動!
否則世界人口到一百億時!
變成人食人的殘酷大世紀!
作者: hfceddie     時間: 2023-1-29 21:31

引用:
梗係唔要啦,0.85nm 已經自主研發成功!

超級電腦都攪掂埋,真係誰與爭峰!

作者: singsings     時間: 2023-1-29 22:48

引用:
原帖由 黑五類2022 於 2023-1-29 21:12 發表

其實中國、印度、南北美洲、非洲及歐洲死一半人口係對世界有利!
當DNA殲殺器面世時!
一定要用於滅族行動!
咁你全家仲唔快啲去死!?
作者: 黑五類2022     時間: 2023-1-30 00:29

引用:
原帖由 singsings 於 2023-1-29 22:48 發表

咁你全家仲唔快啲去死!?
你冚家剷先喇!
原始人未開化!
仲學人討論科學!
你冚家不適宜在地球生存!
早死早著吧!
作者: 加燦     時間: 2023-1-30 05:13

引用:
原帖由 故鄉明 於 2023-1-29 08:50 發表
美國佬會唔會話中國偷佢既技術架。
唔使講,一定係。
作者: 加燦     時間: 2023-1-30 05:14

引用:
香討亦應該整個井底探秘專區。
作者: 加燦     時間: 2023-1-30 05:17

引用:
原帖由 laws168168 於 2023-1-29 12:37 發表
量子電腦+Ai ,更好開拓宇宙時代。
白人智商比中國人低,只好抹黑打壓中國科技發展。
白人智商不比中國人低,不過佢地智慧用來打家劫舍。
作者: 加燦     時間: 2023-1-30 05:25

引用:
原帖由 黑五類2022 於 2023-1-29 21:12 發表

當DNA殲殺器面世時!
一定要用於滅族行動!
放心,到時核聚變發電技術已成熟,多層廠廈內種有機菜,海水化淡平過起水塘。人人安居樂業。不過,前提係要美國亡國。
作者: 剎華     時間: 2023-1-30 06:40

老實講,中國剛剛開始發展高端科技,老美就看準時機針對中國,未來幾年或者看不出有甚麼大影響,但十年後,十幾年後,若找不到方法代替老美的制裁而遏止的科技生產,中國將會很麻煩,且看十年內形勢如何,能不能急起直追吧~~
作者: owen112233441     時間: 2023-1-30 08:46

引用:
鼻屎哥你永遠都唔能夠面對現實
作者: 深水埗街坊70777

作者: 黑五類2022     時間: 2023-1-30 11:06

引用:
原帖由 加燦 於 2023-1-30 05:25 發表

放心,到時核聚變發電技術已成熟,多層廠廈內種有機菜,海水化淡平過起水塘。人人安居樂業。不過,前提係要美國亡國。
乜世界人口爆炸唔係危機呀!
每個人去一次大便!
大氣層又被污染了!
太多人類存在地球!
就係一個大危機!
作者: 黑五類2022     時間: 2023-1-30 11:17

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2023-1-30 09:05 發表
Top gun2電影裡面的十倍音速,是真的科幻科技,流浪地球的黑科技,是中國預先發佈會。
現今所有科技產品都是由虛幻構想而產生出來!
以前話比人知:
將來有電腦出現代替人類工作!
微波爐可以煮食唔需要用火煮熟食物!
3D打印可以起大屋及人做器官!
一定比人話你白痴!
任何科幻產品都有可能面世!
祇係時間問題吧!
一啲思維仍處於原始人時代嘅猿人!
就唔該咪學人討論科技!

作者: cwilson1     時間: 2023-1-30 12:13

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2023-1-30 09:05 發表
Top gun2電影裡面的十倍音速,是真的科幻科技,流浪地球的黑科技,是中國預先發佈會。
十倍音速係假已是不爭事實,因為sr72的速度只能去到6.x音速
湯告老師係10倍出事唔死,仲可以四維走去溝女就仲假,真實係湯跟部戰機一齊在大氣層消毁,連灰都唔知去邊

作者: 黑蟑螂群毆

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 身民主持係大晒     時間: 2023-1-30 14:26

引用:
原帖由 黑蟑螂群毆 於 2023-1-30 13:17 發表

呆娃1450少咗
個兩隻系法輪亂倫2代。
https://www.youtube.com/watch?v=dkYjCT5Q5Bo
法傻功係英國都要俾英國人插