標題: 世衛更新應對輻射和核緊急情況關鍵藥物清單 敦促各國政府儲備-香港商報 [打印本頁]

作者: Sun021212     時間: 2023-1-29 00:13

1月27日,世界衛生組織更新了其推薦用於應對輻射和核緊急情況的藥物清單,這是自2017年以來的第一次,世界衛生組織發言人瑪格麗特·哈里斯說,這份清單花了兩年多的時間準備。

世衛組織代理助理總幹事瑪麗亞·內拉表示,最重要的是各國要「準備好能夠降低風險和治療輻射傷害的救生藥物供應」。

世衛組織官網發布的清單中稱,輻射和核緊急情況可能導致暴露在高劑量輻射下,這足以導致嚴重健康後果甚至死亡。因此,各國政府對此類威脅迅速作出反應是極其重要的。而許多國家缺乏應對緊急情況的必要準備,此類緊急情況的「潛在場景」包括核電站、醫療或研究設施在運輸放射性材料時發生事故,以及惡意故意使用此類材料。

環球網報道列出據清單具體內容,典型的輻射應急儲備包括以下藥物:

- 穩定碘,用於阻止或減少甲狀腺對放射性碘的吸收;

- 普魯士藍,用於去除人體內部的放射性銫 (Cs) 和鉈 (Tl);

- 在急性輻射綜合症(ARS)情況下,用於緩解骨髓損傷的細胞因子;

- 用於治療嘔吐、腹瀉和感染的其他藥物。

新聞來源連結:

http://www.hkcd.com/content_app/2023-01/28/content_1383846.html
作者: Sun021212     時間: 2023-1-29 00:14

世衛想做什麼 準備左兩年依家先公布。
作者: hwwong     時間: 2023-1-29 00:17

世衛好驚出現世界大戰核彈亂飛的狀況...
作者: Sun021212     時間: 2023-1-29 00:20

引用:
原帖由 hwwong 於 2023-1-29 00:17 發表
世衛好驚出現世界大戰核彈亂飛的狀況...
唔知世衛咩居心 好揀唔揀,揀初七公布更新藥物名單
作者: Sun021212     時間: 2023-1-29 00:22

如果最後世界無發生任何事,世衛需不需要為是次誤判而承擔責任直接解散
作者: touya08     時間: 2023-1-29 00:24

爆核戰概率提升了,碘片有備無患
作者: Sun021212     時間: 2023-1-29 00:27

我覺得嘴炮多。唔會打核戰。核戰爆發,所有基建配套資源毀於一旦。代價太大
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2023-1-29 00:31

引用:
原帖由 Sun021212 於 2023-1-29 00:27 發表
我覺得嘴炮多。唔會打核戰。核戰爆發,所有基建配套資源毀於一旦。代價太大
的確係。

最重要係製造恐慌,
從中取利。

作者: s336990     時間: 2023-1-29 00:33

引用:
原帖由 Sun021212 於 2023-1-29 00:14 發表
世衛想做什麼 準備左兩年依家先公布。
日本倒輻水落海嘛
作者: Sun021212     時間: 2023-1-29 00:34

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2023-1-29 00:31 發表

的確係。

最重要係製造恐慌,
從中取利。
我覺得純粹製造恐慌而割韮菜。財技而已
作者: Sun021212     時間: 2023-1-29 00:38

引用:
原帖由 s336990 於 2023-1-29 00:33 發表

日本倒輻水落海嘛
未有相關消息話倒左落海
作者: s336990     時間: 2023-1-29 00:43

引用:
原帖由 Sun021212 於 2023-1-29 00:38 發表

未有相關消息話倒左落海
日本都嚮曬話會倒
咁世衛出定個list都唔錯得去邊啦
作者: 大雀躍的作業     時間: 2023-1-29 00:50

大規模核戰機會唔大,但小規模核戰仍有機會,由其北約不斷擴張,同俄國緩衝區越來越少,遲早直接碰撞
作者: klfcim     時間: 2023-1-29 02:00

引用:
原帖由 Sun021212 於 2023-1-29 00:38 發表

未有相關消息話倒左落海
完全無人反對(包括環保團體),所以日本可以放心全部傾倒落海啦!🙏😊
作者: Sun021212     時間: 2023-1-29 12:07

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2023-1-29 00:50 發表
大規模核戰機會唔大,但小規模核戰仍有機會,由其北約不斷擴張,同俄國緩衝區越來越少,遲早直接碰撞
唔敢打核。真係嘴炮多。
除非西方真係逼到俄羅斯到亡國地步。咁就一鑊熟
作者: laws168168     時間: 2023-1-29 12:32

又是油太淫藥廠財技。
借世衛賣垃圾藥。
作者: 黃金馬3     時間: 2023-1-29 13:12

講真,以現時核戰,一下即死,一下核輻射慢慢折磨死。
作者: Sun021212     時間: 2023-1-29 18:53

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2023-1-29 13:12 發表
講真,以現時核戰,一下即死,一下核輻射慢慢折磨死。
打唔起來 放心 。無人敢承擔核戰的結果。遍地不生,無生還者。大頭怪嬰
作者: 1q2w3e4r5t     時間: 2023-1-29 19:10

引用:
原帖由 Sun021212 於 2023-1-29 18:53 發表

打唔起來 放心 。無人敢承擔核戰的結果。遍地不生,無生還者。大頭怪嬰
....未必....美國、德國送坦克。又向核戰行前左一步。
俄佬頂唔順既話,我覺得攬炒真係唔出奇。
我會考慮近期準備定,老美開用貧鈾緊時,應該相關產品都會被搶購、炒高離賣....好似當年搶口罩咁。
==========================
https://www.info.gov.hk/gia/general/201103/18/P201103180329.htm
似乎應該唔會有得買.........

作者: 海灣捉高峰     時間: 2023-1-29 19:15

既然原來溝稀佢,倒落海原來都算無問題既,仲有咩係有問題?新冠又係感冒,輻水又可以養魚!有咩事上網睇下文宣J就咩事都無嫁喇!
作者: klfcim     時間: 2023-1-29 23:09

引用:
原帖由 1q2w3e4r5t 於 2023-1-29 19:10 發表

我會考慮近期準備定,老美開用貧鈾緊時,應該相關產品都會被搶購、炒高離賣....好似當年搶口罩咁。
https://www.info.gov.hk/gia/general/201103/18/P201103180329.htm
似乎應 ...
其實歐洲美國做得呢啲動作,預咗俄佬會出核彈 ,佢哋心裏有數,係唔介意攬炒,齊齊中核彈嘅!
作者: 寒冬小老闆

作者: 胡言     時間: 2023-1-29 23:17

有邪惡的核大國醜國之存在,這些所謂的關鍵藥物猶如擔沙填海,冇作用!
作者: 寒冬小老闆

作者: Sun021212     時間: 2023-1-29 23:46

引用:
原帖由 1q2w3e4r5t 於 2023-1-29 19:10 發表

似乎應 ...
核戰無人生還到。所以一定唔敢打核戰,當年瑪亞文明 亞特蘭蒂斯文明 恐龍時期都係因為核戰而滅絕