標題: 備忘錄流出 美軍將令預測中美2025開戰:希望我錯了 [打印本頁]

作者: 愛1c蛋     時間: 2023-1-28 16:03

美媒1月27日報道,根據一份美軍內部備忘錄,美國空軍四星上將米尼漢(Michael Minihan)預測中美會在2025年開戰,認為軍方要做好準備,他又指「我

自從2次大戰之後, 美畜不斷發動戰爭同侵略,
只有冚家剷同白痴先會認為美畜係好"人"  
[佢地嘅領袖連畜生都不如]

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/861319/備忘錄流出-美軍將令預測中美2025開戰-希望我錯了
作者: ansonkpl     時間: 2023-1-28 16:07

要有導火線,炸彈才會被引爆,這位將領預測中美會因甚麼緣故開戰呀,可否加以闡述,好等雙方都避免觸碰底線吖
作者: Hermas.妹妹     時間: 2023-1-28 16:09

嗨上幫最叻係香港散播謠言 方便造反
斷最有前途的胡冬華 和印度神棍 之後又來個老美中將

作者: Retired2019     時間: 2023-1-28 16:11

狗咬人之前唔會叫
作者: 揚州     時間: 2023-1-28 16:13

到2025年,又會有個乜9將領講2027年開戰
作者: Hermas.妹妹     時間: 2023-1-28 16:20

1年365日中⋯日日唔係俄烏交火、就係台海中尾交火 ⋯是否對一直對長年做旁邊觀察的 德 最有利 
作者: tvbdt     時間: 2023-1-28 16:26

從來最想打仗嘅係美國。
而可悲嘅係中國人太多漢奸,首推香港人
作者: moyy     時間: 2023-1-28 16:28

流你老尾咩,照稿讀就真。
作者: touya08     時間: 2023-1-28 16:30

尾國係阿富汗學識D咩?🤣😂🤣😂空中飛人?
作者: hapef0707     時間: 2023-1-28 16:32

如果純粹係預測,無討論價值,除非係計劃
作者: @海東青     時間: 2023-1-28 16:33

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2023-1-28 16:07 發表
要有導火線,炸彈才會被引爆,這位將領預測中美會因甚麼緣故開戰呀,可否加以闡述,好等雙方都避免觸碰底線吖
2016中尾對峙南海已經埋下伏線,去年老解在南海伏擊老尾核潛
作者: 大中帝國     時間: 2023-1-28 16:34

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-1-28 16:03 發表
美媒1月27日報道,根據一份美軍內部備忘錄,美國空軍四星上將米尼漢(Michael Minihan)預測中美會在2025年開戰,認為軍方要做好準備,他又指「我

...
唔信,一定收錯料!講得比公衆知,一定係流!
作者: 13個加速馬達     時間: 2023-1-28 16:34

老尾對阿爺絕對冇符!

喊打,唔怕!
金融制裁,又怕傷自己!
貿易戰,自己重傷!
科技制裁,自己市場又唔夠大去維持生態!
作者: showtime2017     時間: 2023-1-28 16:37

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2023-1-28 16:07 發表
老美想打,做乜要避免觸碰底線?佢更加要專登觸碰底線。
作者: ansonkpl     時間: 2023-1-28 16:40

引用:
原帖由 showtime2017 於 2023-1-28 16:37 發表

老美想打,做乜要避免觸碰底線?佢更加要專登觸碰底線。
條友仔話希望估錯吖嘛,想睇下佢點解咁估,大家可以評論一下
作者: 愛1c蛋     時間: 2023-1-28 16:53

各位唔好太腦定, 美畜有趁中國軍事未及牠強大之前郁手嘅心態
作者: 開心大少奶老公     時間: 2023-1-28 16:57

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2023-1-28 16:09 發表
嗨上幫最叻係香港散播謠言 方便造反
斷最有前途的胡冬華 和印度神棍 之後又來個老美中將
我就唔信皮蛋哥收唔料
之不過老美2025年都唔知邊個做緊總統
作者: wongchongyang     時間: 2023-1-28 17:04

丑国又想用俄乌衝突那一招迫中国开战
作者: paulchen     時間: 2023-1-28 17:06

引用:
原帖由 @海東青 於 2023-1-28 16:33 發表

2016中尾對峙南海已經埋下伏線,去年老解在南海伏擊老尾核潛
老尾講咗係唔小心撞到石頭
作者: 版煮報夢.     時間: 2023-1-28 17:16

引用:
原帖由 tvbdt 於 2023-1-28 16:26 發表
從來最想打仗嘅係美國。

圖片附件: Screenshot_2023-01-28-17-15-42-099-edit_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg (2023-1-28 17:16, 362.27 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: lam_km     時間: 2023-1-28 17:22

重复对俄羅斯所做的一切
作者: laisi2     時間: 2023-1-28 17:26

只係軍火商代言人
作者: 坐飛機走先     時間: 2023-1-28 17:29

放料定流出唔好恐嚇喎
作者: gd4860ecc1954     時間: 2023-1-28 17:29

打壓華為輸,貿易戰又唔掂,太空戰又唔知去咗邊,到近排嘅晶片戰又唔拖唔水。
噢,而家想挑機話打仗?老美近幾十年,有乜嘢係掂檔?除咗打壓啲弱國之外,除咗金仔。
作者: 鐘覺霧     時間: 2023-1-28 17:33

上次美國軍方,﹒﹒﹒什麼預測,什麼推演﹒﹒﹒,夢想成就真,普京成全佢哋(俄、烏戰事)。  
作者: man321man     時間: 2023-1-28 17:36

作為一個真正的軍人,無時無刻都假定會開戰,不倫對手是誰?根本不用假想是2025年,有這樣的假設即2025年佢唸退休了。

作者: peter925     時間: 2023-1-28 17:37

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-1-28 16:53 發表
16年南海計唔掂勝算,已經無機會了,留得低美國民族的話都要等二百年先有機會。
作者: cwm001     時間: 2023-1-28 17:37

即係話美國計劃2025年發動新一輪煽動戰爭,南海已經煽唔起無國家參與,最大機會只有台海,咁要睇下民進黨到時仲係咪執政果方,國民黨雖然親美,但絕唔會走戰爭方向,到時美國想利用台灣主動引爆戰爭就非常困難
作者: 井底泛黃的水管     時間: 2023-1-28 17:41

直覺
作者: 波濤性感的羊     時間: 2023-1-28 17:42

當年盟軍總司令「襪黑呀蚤」都話聖誕前會打贏韓戰反尾蟈過聖誕啦!結果咪比中國軍隊打鑊金鼎!
作者: lctj9     時間: 2023-1-28 17:44

美國定時定候就想用下啲武器
作者: 旅行飛俠     時間: 2023-1-28 17:45

佢應該都預測到,用一日就打完。
美國出:
G.I.Joe
復仇者聯盟
變形金剛
日本出:
幾隻高達

作者: 曲明     時間: 2023-1-28 17:46

如果中美開戰,香港人一定要企中國果邊,唔係就大鑊
作者: bizza     時間: 2023-1-28 17:46

引用:
導火線係林2024年美軍受邀請在台灣設基地、美國全面禁止和中國公司往來、禁止晶片售予中國、出兵支援疆獨組織
作者: 曲明     時間: 2023-1-28 17:47

引用:
原帖由 旅行飛俠 於 2023-1-28 17:45 發表
佢應該都預測到,用一日就打完。
美國出:
G.I.Joe
復仇者聯盟
變形金剛
日本出:
幾隻高達

美國只係想台灣打仗,並叫日韓澳參與,自己就係背後Push
作者: @海東青     時間: 2023-1-28 17:51

引用:
原帖由 曲明 於 2023-1-28 17:46 發表
中尾大戰一定圍封腥港殺滅漢奸走狗
作者: 愛1c蛋     時間: 2023-1-28 17:51

引用:
原帖由 曲明 於 2023-1-28 17:46 發表
香港漢奸就算話自己企起美畜果邊, 美畜都唔會信!
2次大戰時在美國嘅日本裔美國人全部都入集中營!
去到美畜嘅香港漢奸都會有同一甚至更差嘅對待!

作者: 馬英十     時間: 2023-1-28 17:53

引用:

...
佢嚇鬼呀!
喺太西定太東打先?
太西今日打老米都會輸,何况25 年!
作者: 愛1c蛋     時間: 2023-1-28 17:55

引用:
原帖由 馬英十 於 2023-1-28 17:53 發表

佢嚇鬼呀!
喺太西定太東打先?
常規武力美畜未必贏到中國但核彈真係多過中國好多  
如果美畜有同歸於盡同慘敗嘅心態就好危險
作者: MICMIC_2ND     時間: 2023-1-28 17:56

引用:
原帖由 tvbdt 於 2023-1-28 16:26 發表
從來最想打仗嘅係美國。
中國選賢任能的政治體制,漢奸係完全無法作為。 
作者: coldlemon     時間: 2023-1-28 17:57

引用:

...
能否叫美魔
因為畜都九靈有性
美魔
作者: 吹唔漲掹唔長     時間: 2023-1-28 17:57

引用:

...
收到風國咨會縮軍費咪出嚟r囉,年年如是!!美國要打仗。。。唔到班軍頭話事
作者: laws168168     時間: 2023-1-28 17:59

尾國正面對大國戰爭從沒贏過,
越南失敗,韓戰失敗,阿富汗失敗。
只會欺負弱小土著。
中國東風快遞+超音速+衛星,
早就把尾國迫去第三島鏈,
前不久中國戰艦更迫近尾國本土200海里。
作者: Schnauzer     時間: 2023-1-28 17:59

引用:
原帖由 揚州 於 2023-1-28 16:13 發表
到2025年,又會有個乜9將領講2027年開戰
2023年都有人講,癡鳩線。
作者: palive     時間: 2023-1-28 17:59

但黃狗奶7朗普屎眼奶到雪雪聲喎!
作者: 愛1c蛋     時間: 2023-1-28 18:00

引用:
原帖由 吹唔漲掹唔長 於 2023-1-28 17:57 發表

收到風國咨會縮軍費咪出嚟r囉,年年如是!!美國要打仗。。。唔到班軍頭話事
美畜真正話事人唔係總統同軍佬係幕後嘅影子政府, 佢地想點無人真正了解!
作者: klfcim     時間: 2023-1-28 18:01

引用:
美國咁肯定係...好簡單嘅原因...就係美國已經物色咗好似澤連司機咁嘅代言人.....喺中、台政治上辦演了一個 挑釁 嘅角色 .......只要等待時機搵到 觸發點,在台海必定爆發美國期待已久的戰爭囉......好似俄烏咁...... 所以美國好有信心必定開戰就係咁解
作者: Bitcoin     時間: 2023-1-28 18:02

引用:

...
自從越戰、阿富汗慘敗後,美國只有種侵略手冇寸鐵國家。

連烏克蘭都冇種派兵,有種同中國斗?

😪
作者: Lycan     時間: 2023-1-28 18:02

凡政治及國家大事,真的你不會知,能讓你知不會是真的!
作者: keho4     時間: 2023-1-28 18:03

引用:
原帖由 開心大少奶老公 於 2023-1-28 16:57 發表

我就唔信皮蛋哥收唔料
之不過老美2025年都唔知邊個做緊總統
老布殊
作者: Iamshameless     時間: 2023-1-28 18:06

打就遲早會打,但老尾根本唔可能親自落場,佢地只想搞亂亞洲,迫資金同商家回流救佢地經濟,所以佢地只會推小日本出嚟,想將呆灣變烏雞國V2.... 問題佢地應該全部計錯數,中國唔係俄國,日本唔係歐盟,台灣亦唔係烏雞
作者: 吹唔漲掹唔長     時間: 2023-1-28 18:07

引用:
原帖由 klfcim 於 2023-1-28 18:01 發表

美國咁肯定係...好簡單嘅原因...就係美國已經物色咗好似澤連司機咁嘅代言人.....喺中、台政治上辦演了一個 挑釁 嘅角色 .......只要等待時機搵到 觸發點,在台海必定爆發美國期待已久的戰爭囉......好似俄烏咁...... 所以美國好有信心必定開戰就係咁解
贏梗咁。。。依個世代除咗無人機,重有無人碰碰船,
入人海域唔覺意俾人撞到炸沈??Sorry!我唔知你入咗嚟噃??
作者: 馬英十     時間: 2023-1-28 18:07

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-1-28 17:55 發表

常規武力美畜未必贏到中國但核彈真係多過中國好多  
如果美畜有同歸於盡同慘敗嘅心態就好危險
老米同歸於盡?
少憂啦!
中國夠毀滅全地球一次就夠啦
十萬個核彈都係多舊餘。
老米咁多彈係軍工企業乘機敲詐嘅結果唧。
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-1-28 18:09

講果個都白痴
作者: think888     時間: 2023-1-28 18:10

打吧。講多無謂。
作者: ansonkpl     時間: 2023-1-28 18:10

引用:
原帖由 klfcim 於 2023-1-28 18:01 發表

若果只係台海之戰,應該會由台灣宣佈獨立脫離中國而起,老美現時仍然話支持一中原則,不支持台獨,除非佢改變立場,否則老美以甚麼身份介入兩岸統一之戰,若然出師無名,貿然派兵助台就真係笑話了

就以俄烏之戰為例,老美都不敢輕言派兵助烏,相信台海之戰情況都是一樣

作者: 台灣小榴槤     時間: 2023-1-28 18:14

誰怕誰!
作者: 登登登登     時間: 2023-1-28 18:14

日本人笑了一笑,時機到了!
南韓人笑了一笑,時限到了!
中國人笑了一笑,時辰到了!
台灣人笑了一笑,脫褲子了!
作者: klfcim     時間: 2023-1-28 18:16

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2023-1-28 18:10 發表

若果只係台海之戰,應該會由台灣宣佈獨立脫離中國而起,老美現時仍然話支持一中原則,不支持台獨,除非佢改變立場,否則老美以甚麼身份介入兩岸統一之戰,若然出師無名,貿然派兵助台就真係笑話了

就以俄烏之戰為例,老美都不敢輕言派兵助烏,相信台海之戰情況都是一樣
美國當然冇咁低招喇, 不會直接宣佈台獨, 佢會叫 台版澤連司機可能政治上嚴重違反一個中國的政策來挑釁中國,中國一反擊,美國就有參戰藉口囉。
作者: 1q2w3e4r5t     時間: 2023-1-28 18:16

引用:
原帖由 hapef0707 於 2023-1-28 16:32 發表
如果純粹係預測,無討論價值,除非係計劃
搬走台積電、美國官員多次探訪台灣、對台售武。
似乎係計劃進行中.....
作者: 桃花賭主     時間: 2023-1-28 18:17

望中美開戰、俄佬掟核彈的人,是人渣
作者: ansonkpl     時間: 2023-1-28 18:23

引用:
原帖由 klfcim 於 2023-1-28 18:16 發表

美國當然冇咁低招喇, 不會直接宣佈台獨, 佢會叫 台版澤連司機可能政治上嚴重違反一個中國的政策來挑釁中國,中國一反擊,美國就有參戰藉口囉。
咁就要睇老美是否會兵行險著,如果佢真的參戰,就唔係台海之戰咁簡單了,到時就唔只係中美大戰,世界大戰都有可能會發生,戰事隨時殃及美國本土,不要以為只是天方夜譚
作者: 大圍宝叔     時間: 2023-1-28 18:44

美國佬連金仔都唔夠膽打,點會打中國!
作者: 天無眼     時間: 2023-1-28 18:45

咁仲唔快d退役轉行,嫌命長咩😄
作者: bronze18man     時間: 2023-1-28 18:48

敵人已宣戰,準備好核戰準備!
隨時先發制鬼今晚就核突擊納粹種50個洲!

作者: 吹唔漲掹唔長     時間: 2023-1-28 18:49

引用:
原帖由 大圍宝叔 於 2023-1-28 18:44 發表
美國佬連金仔都唔夠膽打,點會打中國!
陳總當年一句「寧要核子不要褲子」俾人笑足幾十年,
咩叫長遠戰略目光??咪依啲囉!!
班元老喺九泉依家應該飲得杯落,仲有嚟碗紅燒肉
作者: pkowen     時間: 2023-1-28 18:52

引用:

...
首先諗下点防護天然危機,例如水霸,核电廠点樣防護以市民安全为先
作者: 天外有天sel     時間: 2023-1-28 18:56

引用:

...
又9up,美國點敢開戰,一開戰美國就亡國
作者: yeunga13     時間: 2023-1-28 18:57

係就快D
作者: 秋風冷雨     時間: 2023-1-28 18:57

一個國家的軍隊內部訊息,可以隨隨便便流出,是因為是民主自由嗎?
作者: 天外有天sel     時間: 2023-1-28 18:58

引用:
原帖由 秋風冷雨 於 2023-1-28 18:57 發表
一個國家的軍隊內部訊息,可以隨隨便便流出,是因為是民主自由嗎?
係因為老作
作者: supremeabc     時間: 2023-1-28 19:00

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2023-1-28 18:23 發表

咁就要睇老美是否會兵行險著,如果佢真的參戰,就唔係台海之戰咁簡單了,到時就唔只係中美大戰,世界大戰都有可能會發生,戰事隨時殃及美國本土,不要以為只是天方夜譚
如果係咁根本就係老美計晒原因和發展 ! 好大可能美債美元已去到崩潰階段所以一不做二不休 !
作者: stocky1010     時間: 2023-1-28 19:08

最想發動戰爭是老美自己,又想用核武殺人。世上如果沒有戰爭,老美國內軍工企業好快執笠。。啟動世界大戰是老美消除自己負國債唯一方法,老美好賤。

作者: 身民主持係大晒     時間: 2023-1-28 19:19

引用:
從來最想打仗嘅係美國。
真係打仗就係呢班賣國賊死期
作者: Startalk88

作者: 香港宇宙的馬桶     時間: 2023-1-28 19:27

日日喺度講中美開戰完全無撚腦,只要有核武邊撚個夠膽郁手!美國佬邊北韓都唔敢郁仲講乜尻同中國開戰?講嗰個都白撚痴!
作者: ryokun99     時間: 2023-1-28 19:29

尾國仔已中咗恐中迫害妄想症,日日無中國不歡,真可憐!
作者: paoon     時間: 2023-1-28 19:31

引用:

...
中共擊敗美帝
統一地球
全地球都要接受中國共產黨的統治
作者: 828man     時間: 2023-1-28 19:33

老美又發動心理戰。老美不斷幻想台海戰爭。
作者: 义電機     時間: 2023-1-28 19:33

老尾D文件成9日流出
又唔使追責
甘兒嘻
唔通攞嚟賣揾錢
作者: cwm001     時間: 2023-1-28 19:38

引用:
原帖由 馬英十 於 2023-1-28 17:53 發表

佢嚇鬼呀!
喺太西定太東打先?
當然係嚇鬼,唔係點繼續加軍費,加下加下8千億加到1萬億發覺都唔夠,軍火商胃口掏空美國國庫同美國納税人個銀包,到頭來美國人先發現軍工複合體先係美國最大威脅
作者: cykwok     時間: 2023-1-28 19:42

有備冇患.
作者: 2046jj     時間: 2023-1-28 19:43

依d國家可以做得出d咩? 有眼睇
作者: 一風堂     時間: 2023-1-28 19:44

隨口鳩Up不如話2O47年開戰吖笨?未來誰先
作者: 東風     時間: 2023-1-28 19:54

咬人的狗不会吠

作者: tiger115     時間: 2023-1-28 19:56

引用:

...
垃圾
妙想天開
作者: eliskw     時間: 2023-1-28 19:57

又散播戰爭論,其實只係Austin想同中國對話,被拒絕後使出既技倆,超低能。
作者: Alcohol618     時間: 2023-1-28 19:58

打啦 到時唔好得過講字

睇下閏哂去美國班大陸人點算
作者: 莫小問     時間: 2023-1-28 20:02

美國佬打驘中國之後又可以點????
D貨賣比外星人?
作者: vinsze_hk     時間: 2023-1-28 20:06

引用:
原帖由 touya08 於 2023-1-28 16:30 發表
尾國係阿富汗學識D咩?🤣😂🤣😂空中飛人?
學識徹退要徹得快,唔係就變空中飛人
作者: touya08     時間: 2023-1-28 20:12

引用:
原帖由 vinsze_hk 於 2023-1-28 20:06 發表

學識徹退要徹得快,唔係就變空中飛人
撤退果時要快,菜婆同貞昌爬上嚟就要掉落去。已經係阿富汗練慣練熟🤣😂🤣😂
作者: ctchan20f     時間: 2023-1-28 20:14

預測戰爭,就要準備,準備就是增加軍需品,即是要增軍費。
作者: cool8888     時間: 2023-1-28 20:17

美國要打中國,第一個一定打你香港
作者: 吹唔漲掹唔長     時間: 2023-1-28 20:31

引用:
原帖由 touya08 於 2023-1-28 20:12 發表

撤退果時要快,菜婆同貞昌爬上嚟就要掉落去。已經係阿富汗練慣練熟🤣😂🤣😂
台獨頭頭想走??問下佢班貼身衛士知唔知自己人頭值幾錢??
作者: kwma     時間: 2023-1-28 20:46

引用:

...
个个都怕死、肥仔柑都嚇到拜灯标屎、死老尾点撚敢郁手
作者: Sambb     時間: 2023-1-28 20:55

美國佬真係好煩呀爺味話左唔打囉
作者: testoklee     時間: 2023-1-28 20:57

流咩!有心出口術之嘛
作者: kingking99     時間: 2023-1-28 21:09

引用:

...
好似美國CIA為烏克蘭製訂戰爭時間表一樣?
作者: tacticsolve     時間: 2023-1-28 21:19

老尾夠膽同中國打仗嗎?  

打口水戰就敢...  

那位美軍司令應該連少少財經知識都無,
如果同中國開戰, 美元立即崩潰  

作者: pqrdownloader     時間: 2023-1-28 21:31

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-1-28 16:53 發表
贊同ching睇法。趁你羽翼未豐,老尾一定先出手,最簡單就係明示或暗示呆灣佬獨立。