標題: 女文員連犯兩暴動案 法官直言加刑 - 香港文匯網 [打印本頁]

作者: ichthys2     時間: 2023-1-28 07:57

被告方穎雯,曾先後報稱無業及律師行文員。根據庭上求情資料顯示,她在香港科技大學化學系畢業,其後於養和醫院修畢護理文憑,花兩年時間考獲登記護士資格,但因暴動案罪成而無法成為註冊護士.........

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202301/28/AP63d43654e4b053580de2f795.html

每當讀到奸邪妖獸被懲治的新聞,我內心都會充滿興奮、激動。
作者: banjo.     時間: 2023-1-28 08:04

又收一隻黃畜閪皮, 大快人心.
作者: 威廉PO     時間: 2023-1-28 08:06

護士,社工,教師,真係黃到呢。仲有消防員,無業,自閉。。。🤭
作者: skyeyes     時間: 2023-1-28 08:10

做雞都唔錯
作者: 錢太多4     時間: 2023-1-28 08:24

天使鸡
作者: bckkho     時間: 2023-1-28 08:24

一秒甴 一世甴
作者: wk221ab     時間: 2023-1-28 08:25

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-1-28 07:57 發表
被告方穎雯,曾先後報稱無業及律師行文員。根據庭上求情資料顯示,她在香港科技大學化學系畢業,其後於養和醫院修畢護理文憑,花兩年時間考獲登記護士資格,但因暴動案罪成而無法成為註冊護士.........

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202301/28/AP63d43654e4b053580de2f795.html

每當讀到奸邪妖獸被懲治的新 ...
少咗個黑護
作者: wk221ab     時間: 2023-1-28 08:26

引用:
原帖由 錢太多4 於 2023-1-28 08:24 發表
天使鸡
做雞🈶️錢收
天使雞 免費
作者: 綠腳趾     時間: 2023-1-28 08:29

引用:
辯方求情稱,案中無基礎證明被告曾參與理大內的暴動,希望法庭集中控罪提及的11月18日位於暢運道的暴動。法官謝沈智慧反駁指,案情顯示被告早前已進入理大,「傳媒鋪天蓋地、日以繼夜播理大情況,仲走去?佢(被告)知情況係咁仲走入去參與,之前嘅嘢都要負上責任㗎啦!」
又睇到謝沈智慧既智慧
作者: smallcannon2002     時間: 2023-1-28 08:30

引用:
原帖由 威廉PO 於 2023-1-28 08:06 發表
護士,社工,教師,真係黃到呢。仲有消防員,無業,自閉。。。🤭
仲有的黃教會, 全部都係曱甴竇, 政府幾時先會整頓埋佢地?
作者: 威廉PO     時間: 2023-1-28 08:32

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-28 08:30 發表

摺埋港台先。。。,🙃🧧🐰
作者: 睇天做人     時間: 2023-1-28 08:34

捉鼠科文又割席?!
作者: panpeter     時間: 2023-1-28 08:38

今日初七人日,又有黑暴曱甴落鑊,人日都過得寧舍爽呀!
作者: 幪面超人     時間: 2023-1-28 08:40

壞腦無得救
作者: 央走     時間: 2023-1-28 08:40

cls, 難為她的父母供書教学,養件甘既野出泥
作者: wkngtw     時間: 2023-1-28 08:45

聽到「加刑」兩個字,特別開心。
作者: ifung5     時間: 2023-1-28 08:48

黑暴期間啲女特別勇猛出位,係不冇道理。
作者: hundredhundred     時間: 2023-1-28 08:56

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-1-28 07:57 發表

新聞來源連結:

兩次暴動罪如分期執行咪隨時坐十年 😱
作者: 007kk     時間: 2023-1-28 08:57

燒香港,要加重罰賠償添啦!
作者: 歡天喜地     時間: 2023-1-28 08:58

成班都是自私的漢奸走狗
作者: Simonpang2006

作者: wallace tam     時間: 2023-1-28 09:03

佢本身坐緊4年9個月。呢單案十成九都會「分期執行」。加多一倍(4年9個月)應該差不多
作者: funnychu     時間: 2023-1-28 09:07

你班撚樣攪到香港永無零日,而家要一一收你哋皮
作者: 曲明     時間: 2023-1-28 09:10

冇樣睇 .... 失望
文匯報真係好求其 ..... 

作者: 大大寶     時間: 2023-1-28 09:12

禍國殃民,底死
作者: amycheunggo     時間: 2023-1-28 09:14

壞咗腦真係無得救
作者: domug     時間: 2023-1-28 09:16

做唔到註冊護士,
但係做到入冊護士,
都算係得賞所願。
作者: 波濤性感的羊     時間: 2023-1-28 09:19

引用:
原帖由 睇天做人 於 2023-1-28 08:34 發表
捉鼠科文又割席?!
呢食食糧支科文見一鑊屌一鑊!食政府反政府人渣垃圾!
作者: 金澤台     時間: 2023-1-28 09:20

女生好地地走去暴動,拉到都有兩次,好似唔怕坐監咁。
作者: 鴻昇嘉型     時間: 2023-1-28 09:20

呢件無業黑暴 獄中靜思己過
坐完十年 出泥記得要孝順父母呀
作者: 童顏廢老     時間: 2023-1-28 09:21

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-28 08:30 發表

第一間要收佢皮嘅就應該係喺灣仔頭嗰間專門收留曱甴及大量供應暴動物資嘅黃教會
作者: 波濤性感的羊     時間: 2023-1-28 09:22

公義又一次得到彰顯
作者: 家英哥     時間: 2023-1-28 09:23

圖片附件: 黃絲狗007.jpg (2023-1-28 09:23, 45.71 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 明亮的晨星二     時間: 2023-1-28 09:28

引用:
原帖由 hundredhundred 於 2023-1-28 08:56 發表

兩次暴動罪如分期執行咪隨時坐十年 😱
條女參與兩次暴動,當然要分期執行啦

佢被警察拉兩次,我敢肯定佢唔止參加兩次暴動

不過近期髮冠判刑偏輕,我估坐多三年,加埋原本四年幾,一共七年幾囉

找數時間到喇

作者: chriswong1010     時間: 2023-1-28 09:28

又一條死黑護
作者: Retired2019     時間: 2023-1-28 09:29

希望佢係監倉洗心革面, 成為一個愛國愛黨舔RMB嘅好人
作者: 江湖難吃的富豪     時間: 2023-1-28 09:33

引用:
仲有工程介!好多黃到痴撚咗!
作者: fiogermi     時間: 2023-1-28 09:34

呢 d 讀幾多書都依然係慒惶一條,冇撚用。 應該去做天使,幫首粥出火,等少d 風化案發生可能會更好
作者: 海邊的快樂小魚     時間: 2023-1-28 09:35

希望條女的刑期可以繼續「增值」
作者: 江湖難吃的富豪     時間: 2023-1-28 09:35

仲有!仲有!假!髮!
作者: AABB999     時間: 2023-1-28 09:36

引用:
響度食又要響度抲搞破壞,抵撚死!
作者: shekhaklung     時間: 2023-1-28 09:36

轉行做職業曱甴
作者: 暗夜中的小燈籠     時間: 2023-1-28 09:40

引用:
頭3個界別多Y啲
好多人係和理非

藍其實集中55歲以上多
作者: 江湖難吃的富豪     時間: 2023-1-28 09:41

引用:
原帖由 家英哥 於 2023-1-28 09:23 發表
小鳳姐真係可愛,無人可以代替你!
作者: 投資傻瓜     時間: 2023-1-28 09:41

拿,我就好簡單,可以點幫佢?幾錢1q
作者: ARTHUR53     時間: 2023-1-28 09:43

引用:

新聞來源連結:

應該做天使做上引,
情不自控的去引仔。
作者: kw_lam     時間: 2023-1-28 09:44

永不悔改扑階,認為冇錯,應該監獄渡餘生
作者: 威廉PO     時間: 2023-1-28 09:45

引用:
原帖由 暗夜中的小燈籠 於 2023-1-28 09:40 發表

頭3個界別多Y啲
好多人係和理非

藍其實集中55歲以上多
梗係不可能啦,老中青都有藍,他們聰明絕頂。去坐監的都係黃,愚昧無腦。。。🙃
作者: Coke_duo     時間: 2023-1-28 09:45

應加,該重判
作者: PPWS     時間: 2023-1-28 09:49

引用:

新聞來源連結:

捉兩次、加刑,加埋超過十年就開心
作者: MarkIV     時間: 2023-1-28 09:55

呢條臭閪人生一定好精彩
作者: 馬英十     時間: 2023-1-28 09:57

引用:
其實咁多二三十歲反中反政府,完全係唔荒安心指揮太監手下黃永評做較肉局長1995-2000時 set up, 廢歷史,拒國較,加政治吹水通通唔科。奄人黃永評係香港千古罪人,唔荒安心係萬古賤婢!

作者: 1q2w3e4r5t     時間: 2023-1-28 09:58

如果重犯類似罪行,刑期有折扣,全部同期執行既話,咁就大鍋了。
打劫既會不斷打劫,打人既會不斷打人。刑期不斷有折扣。甚至唔洗坐監。
不單止無阻嚇作用,直頭變相鼓勵犯罪.... 
再犯應該分期執行、加長刑期先係正路。

作者: lobstersoup     時間: 2023-1-28 09:59

黑暴時都應該食唔少年青力壯仔仔 當補番數啦
作者: iapple2     時間: 2023-1-28 10:04

千萬吾好認罪,可以坐多兩年白吃白喝白住,先可以破壞港共政權財政
作者: 返工會暈     時間: 2023-1-28 10:06

打人燒人殺人
應得的
作者: 威廉PO     時間: 2023-1-28 10:07

引用:
原帖由 馬英十 於 2023-1-28 09:57 發表

其實咁多二三十歲反中反政府,完全係唔荒安心指揮太監手下黃永評做較肉局長時 set up, 廢歷史,拒國較,加政治吹水科。奄人黃永評係香港千古罪人,唔荒安心係萬古賤婢!
唔讀歷史,就沒有承傳,一切被抹去。無父無母,無君無國,如行屍走肉,空談港毒。回歸20多年,中國愈來愈進步,反觀香港大倒退。。。🙈🐰🧧
作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2023-1-28 10:10

引用:

新聞來源連結:

坐完監,死去英國,唔好再賴死!染汚香港。
作者: FatSamam     時間: 2023-1-28 10:11

引用:
原帖由 童顏廢老 於 2023-1-28 09:21 發表

第一間要收佢皮嘅就應該係喺灣仔頭嗰間專門收留曱甴及大量供應暴動物資嘅黃教會
果間🪳竇教會叫‘’全部為你”😁
作者: 月華敏棋之遺憾     時間: 2023-1-28 10:13

引用:

新聞來源連結:

因暴動案罪成而無法成為註冊護士 
呢件抵死!咁就一世! 
希望二罪刑期分期執行
作者: johnny2greentea     時間: 2023-1-28 10:14

花兩年時間考獲登記護士資格,但因暴動案罪成而無法成為註冊護士。 

作者: 星升升     時間: 2023-1-28 10:15

恭喜
作者: chatjai     時間: 2023-1-28 10:26

科大畢業,失業,文員,登記護士。現實生活不如意,甚至是失敗者,暴動時發洩情緒,吹到無限偉大掩飾自己的失敗。這叫做社會垃圾。
作者: singsingbaby     時間: 2023-1-28 10:28

引用:

新聞來源連結:

祝福你,在這監倉裏,永遠多彩多姿⋯⋯
作者: cardreadermp3     時間: 2023-1-28 10:31

加多160小時社服
next
作者: 89066     時間: 2023-1-28 10:33

好耐冇聽到加刑2個字喇,佢值得擁有。
作者: crx1301     時間: 2023-1-28 10:34

作者: bnqmaksir8     時間: 2023-1-28 10:40

引用:

新聞來源連結:

呢隻死曱甴抵死
作者: HKusers     時間: 2023-1-28 10:41

引用:
原帖由 ifung5 於 2023-1-28 08:48 發表
黑暴期間啲女特別勇猛出位,係不冇道理。
又天使又勇武 on9nolimit
作者: nebula2007     時間: 2023-1-28 10:45

讀甘多書做勿,腦入咗水廢咗啦.第時出來冇人請.試問邊個敢請有呢種行為個人
作者: 友好遠遠的黃瓜     時間: 2023-1-28 10:48

7L懵懵抵撚死。
作者: touya08     時間: 2023-1-28 10:48

引用:

新聞來源連結:

真係衰,趕唔切入去加餸,又無好似名人咁日日私飯星星羊腩煲😒😒😒😒吊🤷‍♂️

圖片附件: mobile_1.jpg (2023-1-28 10:49, 433.03 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: ifung5     時間: 2023-1-28 10:49

引用:
原帖由 HKusers 於 2023-1-28 10:41 發表

又天使又勇武 on9nolimit
其實西方已經研究過,如果搞一些乜乜運動,最好要有女人角色在內,因為一個女人,除咗可以影響女人之外,更加可以感染更多男性去做及更勇猛去衝,成功率大增,依個係狗公定律,所以每次都係兩王一后角色出現,如爛面幗、周停、小麗、男人婆等。
作者: 青瓜俠     時間: 2023-1-28 10:50

讀化學把L?... 
作者: touya08     時間: 2023-1-28 10:54

引用:
原帖由 ifung5 於 2023-1-28 10:49 發表

其實西方已經研究過,如果搞一些乜乜運動,最好要有女人角色在內,因為一個女人,除咗可以影響女人之外,更加可以感染更多男性去做及更勇猛去衝,成功率大增,依個係狗公定律,所以每次都係兩王一后角色出現,如爛面幗、周停、小麗、男人婆等。
曱甴口味,真係極品😂🤣

圖片附件: mobile_1.jpg (2023-1-28 10:54, 270.7 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: hkjacky     時間: 2023-1-28 10:54

引用:
原帖由 睇天做人 於 2023-1-28 08:34 發表
捉鼠科文又割席?!
捉鼠科文只係識得錄音機式鳩叫幾下然後收皮 
作者: tomymt     時間: 2023-1-28 10:59

咪係!去了一次,又去第二次!一定不會後悔!無求情理由!應該加刑,分期執行!
作者: ifung5     時間: 2023-1-28 11:00

引用:
原帖由 touya08 於 2023-1-28 10:54 發表

曱甴口味,真係極品😂🤣

依啲都係賣點之一,肉臺盤,各花入各眼,迎合各種口味。
作者: Matt1221     時間: 2023-1-28 11:00

抵銀屎
作者: Henrywu18     時間: 2023-1-28 11:00

原来係黑醫護
作者: 8ming8     時間: 2023-1-28 11:05

引用:

新聞來源連結:

分期執行,加埋應該坐10年
作者: 代號高雅的測驗     時間: 2023-1-28 11:07

引用:
原帖由 央走 於 2023-1-28 08:40 發表
cls, 難為她的父母供書教学,養件甘既野出泥
可9連
作者: gakoduck     時間: 2023-1-28 11:07

砵蘭街新力軍
作者: rosemary1216     時間: 2023-1-28 11:08

天有眼啊,哈哩路亞。
作者: wwwvv0701     時間: 2023-1-28 11:13

引用:

黃教會真係害人害物,越來越似法輪功,支持政府取替,首先就係要立法斬斷佢哋嘅財政來源,及監管佢哋嘅行為。
作者: se7endays     時間: 2023-1-28 11:15

引用:

新聞來源連結:

聽埋啲黑暴背後黑手煽動,入冊人生更精彩啦!
出嚟之後再去BNO祖家移民啦!
作者: kwokk2014     時間: 2023-1-28 11:15

恭喜恭喜!
作者: se7endays     時間: 2023-1-28 11:17

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2023-1-28 11:13 發表

黃教會真係害人害物,越來越似法輪功,支持政府取替,首先就係要立法斬斷佢哋嘅財政來源,及監管佢哋嘅行為。
黃教會背後可能有金主支持
作者: chaolininin     時間: 2023-1-28 11:22

黑護是抵撚死的
作者: wwwvv0701     時間: 2023-1-28 11:26

引用:
原帖由 se7endays 於 2023-1-28 11:17 發表

佢哋手持大量物業,有政府資助,又有信徒捐獻,教會很富裕...
香港政府應該參考台灣民進黨嘅「黨產法」,沒有足夠證明嘅產業,一律收歸政府,所有捐款都要證明來源,及得到政府批准。
作者: 阿努阿圖瓦圖     時間: 2023-1-28 11:27

引用:

新聞來源連結:

新春喜慶事!
作者: 樓上中心的山羊     時間: 2023-1-28 11:29

上個月先判咗單暴動要坐4年9個月,而家仲要加多件,兩件刑期分別執行起碼要坐足十年!恭喜恭喜啦黃屍曱甴西
作者: 俊楠     時間: 2023-1-28 11:31

俗語話

生嚿义燒都好過生隻曱甴
作者: 你老板JohnWong     時間: 2023-1-28 11:46

同意加刑
作者: ricowong2503     時間: 2023-1-28 11:47

38歲,頭一單都判4年幾,另一單講到明加刑,分開黎計,呵呵!坐完出黎幾多歲呢?一世人咁就玩L完,可以total loss🤣🤣🤣🤣
作者: smallcannon2002     時間: 2023-1-28 11:48

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2023-1-28 11:13 發表

最記得暴動其間呢的教會提供教堂比班曱甴作掩護, 淨係呢樣已經係罪無可恕。
作者: ~!!~     時間: 2023-1-28 11:49

引用:
仲要升職

圖片附件: image.png (2023-1-28 11:49, 1.12 MB) / 該附件被下載次數 2

作者: smallcannon2002     時間: 2023-1-28 11:52

引用:
原帖由 se7endays 於 2023-1-28 11:17 發表

淨係呢條陳日君, 跟本就係亂黨反賊, 係喎, 先排呢條老嘢過左去哭喪, 返左嚟香港未? 唔係又著埋草係嘛?
作者: Sunny20@8     時間: 2023-1-28 12:00

引用:

新聞來源連結:

兩次暴動判最高刑期+分期執行
坐足廿年都唔過份
作者: panpeter     時間: 2023-1-28 12:00

總之黃畜曱甴仆街就值得加餸慶祝啦!