標題: 移民芬蘭專訪|港女嫁芬蘭人移居海外 當地人自我中心只需顧自己 [打印本頁]

作者: 肥矮太空灰     時間: 2023-1-27 09:08

移民芬蘭|芬蘭,被譽為世界上最幸福的國家,亦是聖誕老人的故鄉,給人一種夢幻悠閒的感覺,當地人的生活或許令不少港人夢寐以求,但實際上…

華人文化係窒礙個人發展,父母生仔求回報,因為怕孤獨而死抓住啲仔女唔放,開口埋口一家人一家人,再牽連一大抽無謂親戚,引申一大堆繁文縟節

另外係華人鍾意死做爛做,除因為欠缺安全感(親生仔不如近身錢云云),亦因為欠缺文化層面的精神生活。例如香港人唔返工有乜好做?都係無無聊聊吃喝玩樂

香港人係唔配有work life balance

work life balance嘅原意係,你唔需要花太多時間去賺取生活費,你有時間與心力去發展自己興趣,文學、藝術、音樂、各種體育運動、手工、…etc

衣食足,就有餘裕追尋生物層面以上嘅嘢

但香港人(或,普遍地,華人都係)衣食足,只會諗追求更多衣食。供完一層樓就想再供多層。畢生所謂成就就係嗰幾層樓,同埋啲仔女,拜年時同啲無謂親戚曬吓自己個仔哈佛畢業之類

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/article/856932

作者: 007star     時間: 2023-1-27 09:09

so silly 
作者: 三級警司     時間: 2023-1-27 09:20

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2023-1-27 09:08 發表
移民芬蘭|芬蘭,被譽為世界上最幸福的國家,亦是聖誕老人的故鄉,給人一種夢幻悠閒的感覺,當地人的生活或許令不少港人夢寐以求,但實際上…

...
https://youtu.be/vxwpNrVHpaw

而且芬蘭反露西亞
作者: 1=1234     時間: 2023-1-27 09:22

其实到處烏鴉一樣黑,住過外國既會知道外國唔係天堂。你以為鬼佬父母唔會苛索仔女太天真了,你去睇下外國討論區就知道係一樣。各種父母各種人際利益關係係度度都有架
作者: HEGSWF     時間: 2023-1-27 09:26

ON9港女,想食洋腸都咁多藉口
作者: 綠腳趾     時間: 2023-1-27 09:26

原來愛係精神勒索黎既,不過呢句野只針對華人
西人愛就係偉大啦
作者: banjo.     時間: 2023-1-27 09:28

條路自已揀, 賴嘢唔好喊.
作者: voyagehk     時間: 2023-1-27 09:31

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2023-1-27 09:08 發表

...
自私嘅人諗法?
作者: chargeurs     時間: 2023-1-27 09:42

引用:
原帖由 1=1234 於 2023-1-27 09:22 發表
其实到處烏鴉一樣黑,住過外國既會知道外國唔係天堂。你以為鬼佬父母唔會苛索仔女太天真了,你去睇下外國討論區就知道係一樣。各種父母各種人際利益關係係度度都有架
yes, 100% agree
作者: 肥矮太空灰     時間: 2023-1-27 09:44

引用:
原帖由 1=1234 於 2023-1-27 09:22 發表
度度都有,比例多與少、程度嚴重與輕微,都有分別

英美嗰邊普遍一到仔女成年就鼓勵佢哋出去自立,兩老自己有自己生活

華人就開口埋口一家人齊齊整整,最好十代同堂,困獸鬥
作者: VegetaSuper     時間: 2023-1-27 09:44

"所謂的愛、孝順、包容,某程度上都是華人的精神勒索。"

如果我係佢父母,睇到唔會嬲,但一定很傷心。

小弟一生人,都係我行我素,從不在乎別人點睇我。但近見年見父母身體衰退,真係好傷心,希望在佢地有生之年多陪佢地。

"父母養育之恩,一生無以為報",給所有年輕人。
作者: keung135     時間: 2023-1-27 09:45

引用:
電影劇集是美好的

現實兩回事
作者: siuhung     時間: 2023-1-27 09:49

芬蘭當地人自我中心只需顧自己!
我相信大部份歐洲人都係咁架啦,仔女成年就要靠自己賺錢養自己!
係班政客死吹爛吹話要關注中國人權之嘛,尤其係英國,半年就出個香港報告!
作者: 肥矮太空灰     時間: 2023-1-27 09:51

引用:
原帖由 banjo. 於 2023-1-27 09:28 發表
條路自已揀, 賴嘢唔好喊.
係咪講緊呢啲 

https://www.hk01.com/article/807113

受害人陳小姐2017年響應政府宣傳,鼓勵港人移居大灣區,所以在中山置業,最後卻換來「爛尾樓」。

陳小姐︰邊個幫我哋出頭?

陳小姐續說,過去曾前往北京申訴,「我哋愛國,我哋愛港,先上去買物業住、收租,𠲖家出咗事,政府唔可以就咁將個波踢落去政制及內地事務局。邊個幫我哋出頭?我哋父母官去咗邊?」陳小姐希望港府向中央轉達有關問題,協助受影響港人討回賠償。
作者: 肥矮太空灰     時間: 2023-1-27 09:52

引用:
原帖由 voyagehk 於 2023-1-27 09:31 發表

自私嘅人諗法?
你意思父母死抱住啲仔女唔肯放手係自私諗法?係。好同意
作者: 220     時間: 2023-1-27 09:52

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2023-1-27 09:44 發表

英美嗰邊普遍一到仔女成年就鼓勵佢哋出去自立,兩老自己有自己生活

係港孩自己廢,成年後死都要痴住屋企食屋企,自己無能力獨立生活就話父母阻止佢,睇到九成廢青都係靠父母比首期啦!無父母食屎都唔掂。
作者: 肥矮太空灰     時間: 2023-1-27 09:53

引用:
原帖由 VegetaSuper 於 2023-1-27 09:44 發表

小弟一生人,都係我行我素,從不在乎別人點睇我。但近見年見父母身體衰退,真係好傷心,希望在佢地有生之年多陪佢地。

呢啲嘢無得迫,迫就係勒索

你順其自然覺得應該孝順就去孝順,無問題的
作者: amypat     時間: 2023-1-27 09:54

乜講到父母子女之間既愛講到咁功利既。況且通常都係父母給予子女既愛護遠遠多過子女對父母既愛。
作者: ar2man     時間: 2023-1-27 09:56

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-1-27 09:26 發表
西人愛就係偉大啦
我睇到衣度真係想笑….. 佢只係一路搵籍口離開屋企,唔想負屋企任何責任…… 

當佢嬰兒時,有冇想過邊個同佢換屎片? 連自己老母老豆都唔尊重,叫聲人都係精神勒索?
作者: DZDD     時間: 2023-1-27 09:57

引用:

...
真係咁撚衰, 西狗使咩咁驚?
呢D, 就係賤種西狗洗腦文宣.
收皮啦, 冚家剷黃狗曱甴
作者: 文丁     時間: 2023-1-27 09:57

唔同國家唔同文化,移居就要適應當地環境,不能再用香港心態去睇事情。
作者: 腦霧仙人     時間: 2023-1-27 10:00

樓主離開咗華人地方未?
作者: 肥矮太空灰     時間: 2023-1-27 10:00

引用:
原帖由 ar2man 於 2023-1-27 09:56 發表

我睇到衣度真係想笑….. 佢只係一路搵籍口離開屋企,唔想負屋企任何責任…… 

當佢嬰兒時,有冇想過邊個同佢換屎片? 連自己老母老豆都唔尊重,叫聲人都係精神勒索?
有咩責任
作者: ookiroppi     時間: 2023-1-27 10:00

本地死曱甴都係自我中心㗎, 隨處打人打爛嘢都唔理人🤭🤭

睇得出呢篇煸稿係乜撚嘢垃圾寫嘅, 同黑暴時期嘅煸稿一模一樣手法,喺佢哋眼中,中國嘅唔好, 鬼佬放篤屁都感覺香啲嘅!
作者: ar2man     時間: 2023-1-27 10:02

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2023-1-27 09:44 發表

連「齊齊整整」都唔得? 咩你都幾憎你父母同上幾代人? 新年流流….. 

齊齊整整唔係一定要一齊住呀 有錢有能力就一代一間屋啦
作者: 烈火雄雄     時間: 2023-1-27 10:02

引用:
原帖由 VegetaSuper 於 2023-1-27 09:44 發表

如果認為   "所謂的愛、孝順、包容,某程度上都是華人的精神勒索。"
咁這樣的人,應該唔需要別人的 "愛、孝順、包容。"亦無資格去要求別人的  "愛、孝順、包容。” 否則就對別人的精神勒索。  當然,佢亦唔會對別人有 "愛、孝順、包容。" 佢只是個 “絕情、絕義、不忠、不孝、不仁” 之人。
作者: 肥矮太空灰     時間: 2023-1-27 10:02

引用:
原帖由 amypat 於 2023-1-27 09:54 發表
乜講到父母子女之間既愛講到咁功利既。況且通常都係父母給予子女既愛護遠遠多過子女對父母既愛。
兩睇

無人迫你生仔的

生仔係父母自己嘅意願,甚至可以話係慾望

聽唔少,點解生仔,「因為」想有下一代,「因為」自己父母想抱孫,…

父母係為滿足自己個人私心私利私慾而生仔
作者: hanE     時間: 2023-1-27 10:03

引用:

...
係呀!華人係咁㗎,笨實囉!就算供唔到多幾層樓起碼自己有樓住唔使住仔女嘅,好似外國人咁18歲自立唔好再痴住屋企,讀書自己借錢咁就可以做鬼佬鬼婆嘞。
作者: kingkong_hk     時間: 2023-1-27 10:03

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 27-1-2023 09:08 發表

...
有得同C9比較先有進步,乜都唔介意去訓街都得
作者: lam4451     時間: 2023-1-27 10:07

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-1-27 09:26 發表
西人愛就係偉大啦
唔止西人,就算日本人、韓國人有著華人一樣的價值觀,都一樣係愛係偉大,只有華人係勒索。
作者: 烈火雄雄     時間: 2023-1-27 10:08

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2023-1-27 10:00 發表

有咩責任
子女會對父母講:「你地生左我出黎就要對我負責任。」
作者: ar2man     時間: 2023-1-27 10:08

引用:
原帖由 ookiroppi 於 2023-1-27 10:00 發表
本地死曱甴都係自我中心㗎, 隨處打人打爛嘢都唔理人🤭🤭

睇得出呢篇煸稿係乜撚嘢垃圾寫嘅, 同黑暴時期嘅煸稿一模一樣手法,喺佢哋眼中,中國嘅唔好, 鬼佬放篤屁都感覺香啲嘅!
其實條女幾叻嘅,搵個白人結婚,咪可以最平嘅去移民啦,仲有人照顧 唔洗再理屋企人 

講真,佢去到芬蘭果度咪都係做學廚  原來係叫廚房助理好高職位
作者: kingkong_hk     時間: 2023-1-27 10:10

我覺得係香港最幸福,要山有山要海有海1日內上山下海去埋飲茶都得
作者: ar2man     時間: 2023-1-27 10:10

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2023-1-27 10:00 發表

有咩責任
 唔換屎片尿片,係會爛肉嘅
作者: MarkIV     時間: 2023-1-27 10:11

其實冇本事,冇料到,咁樣諗可能會好過啲!
作者: siupercy     時間: 2023-1-27 10:12

睇下會有幾天長地久?到時仆街唔好又死番黎
作者: singsingbaby     時間: 2023-1-27 10:12

引用:

...
西人 老母唔養你 踢你出街自己搵食,你亦唔洗 養老母,就係咁簡單,佢哋覺得唔洗理老母就係開心嘅事⋯⋯
作者: AABB999     時間: 2023-1-27 10:13

只可以叫垃圾一名
香港做乜Q診所助理即是一事無成果類人...悉到隻鬼移埋民就以為可以升做人上人,點知事與願違,就反過來數華人社會觀念既不是來令自己感覺良好?!曱甴一樣既思維,自我為是不需理會其他人

最後結果都系離婚衰左又靜雞雞死返來

作者: lung_block     時間: 2023-1-27 10:13

引用:

...
佢老公都會自我中心..見到其他女仕都思淫..  

https://hk.news.yahoo.com/-042532277.html

第十名:芬蘭
基本上芬蘭人不太會背叛,而性行為在芬蘭被視為有意義的體驗。因此他們對於這件事抱持著如果有機會不妨一試的觀念。所以追求性經驗在芬蘭社會是可接受的唷!根據調查,五分之一的已婚芬蘭男性,就有多於十人以上的外遇對象,是當地女性的七倍。
作者: singsingbaby     時間: 2023-1-27 10:13

引用:

...
最快樂國家 因為可以 食大麻 日日high!
作者: 笨豬傻咪     時間: 2023-1-27 10:13

引用:

...
真係好想知樓主現時同家人關係如何
唔知樓主父母及父母個父母見到樓主咁既睇法會點呢
或者樓主一出世開始就已經唔需要依靠父母

作者: 大橋上一人     時間: 2023-1-27 10:14

芬蘭一年中有半年每日只睇到幾粒鐘太陽 (如果好天),早上 10點鐘出門係天黑,下午 2點鐘又天黑,北歐人普遍患有抑鬱症,就因為少見天日。
係啲白痴先會去依種地方居住。
作者: ifung5     時間: 2023-1-27 10:14

人生自是有白痴,此恨不關蠢與柒。
作者: 龍潭老鼠     時間: 2023-1-27 10:14

引用:

对於不孝的人(或许她有不愉快童年),移民是一种精神解脱。
但芬兰人的自私行为值得歌颂吗?
作者: lung_block     時間: 2023-1-27 10:14

引用:
原帖由 siupercy 於 2023-1-27 10:12 發表
基本上芬蘭人不太會背叛,而性行為在芬蘭被視為有意義的體驗。因此他們對於這件事抱持著如果有機會不妨一試的觀念。所以追求性經驗在芬蘭社會是可接受的唷!根據調查,五分之一的已婚芬蘭男性,就有多於十人以上的外遇對象,是當地女性的七倍。

唔知港女會否接受條老有十個婚外性叛侶
作者: cosisi     時間: 2023-1-27 10:15

引用:

...
完全同意.,

所謂孝,就是政府不照顧.所謂愛,就是吃喝口腔期,
假期?咪賭玩吹或性,絕無其它.
所謂文化,魯迅先生說得好,吃人.
作者: homing1977     時間: 2023-1-27 10:15

圖片附件: mobile_1.jpg (2023-1-27 10:15, 153.75 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 烈火雄雄     時間: 2023-1-27 10:16

引用:
原帖由 ar2man 於 2023-1-27 10:02 發表

連「齊齊整整」都唔得? 咩你都幾憎你父母同上幾代人? 新年流流….. 

齊齊整整唔係一定要一齊住呀 有錢有能力就一代一間屋啦
近幾年已經變晒,部份人變成三唔識七是手足,親生父母兄弟可以是仇人架。
佢地唔要同屋企親人齊齊整整,但就可以同三唔識七都要認做手足既人齊上齊落。
作者: lung_block     時間: 2023-1-27 10:16

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2023-1-27 10:13 發表

有愛既人以愛還愛..

自私的人對愛己之人視為勒索...

反社會人格障礙患者其中一項特質...
作者: 東菇爸爸     時間: 2023-1-27 10:17

認同, 香港人/ 華人最大問題係有啲人去左外國之後, 會不停數臭自己國家, 種族。
我又唔見黎左香港既鬼佬會數臭自己國家, 連啲南亞裔人都唔會。
作者: 肥矮太空灰     時間: 2023-1-27 10:17

引用:
原帖由 烈火雄雄 於 2023-1-27 10:08 發表

子女會對父母講:「你地生左我出黎就要對我負責任。」
呢個係事實

生仔係父母決定

父母當然應該為自己做嘅決定而負責
作者: andyyyy     時間: 2023-1-27 10:17

入鄉隨俗!
作者: 阻住地球轉     時間: 2023-1-27 10:18

引用:

...
精神勒索?
有邊個係乜都聽曬自己老豆老母話 
大把人都唔理自己老豆老母,聽話喎 

敬老本質上係想"幼有所養,老有所依",係同理心既一種伸延
原意係好,被講到一文不值係無腦既一種表現,亦代表條友係無同理心
作者: zxcvv     時間: 2023-1-27 10:19

其實生出黎唔駛養, 正苦俾埋錢回收個B, 咁梗係唔駛理老豆老母 香港正苦幾時推呢一套? 絕對有助出生率
作者: Puke007     時間: 2023-1-27 10:19

呢個世界冇咩配同吾配,又係-位自我感覺良好就係世界標準中心。咁吾鐘意香港,又離開左香港,何必再諗起再提,同怨魂有咩分別?
作者: 大橋上一人     時間: 2023-1-27 10:20

引用:
原帖由 siupercy 於 2023-1-27 10:12 發表
當年混血港女嫁丹麥王子被吹為現代神話,最後就嫁完又嫁,離婚完再離婚,不過總算幸運過戴安娜。

圖片附件: 港產王妃文雅麗.jpg (2023-1-27 10:20, 24.17 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: hfceddie     時間: 2023-1-27 10:21

樓主開帖錯區喇。
作者: 肥矮太空灰     時間: 2023-1-27 10:21

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2023-1-27 10:10 發表
我覺得係香港最幸福,要山有山要海有海1日內上山下海去埋飲茶都得
即是簡單一個字:細

香港喺世界地圖上細到睇唔到
作者: 龍潭老鼠     時間: 2023-1-27 10:21

引用:
原帖由 amypat 於 2023-1-27 09:54 發表
非常同意!
家庭成长同住相处多年,就没有虑积感情?
爱是奉献这道理她不明白!
作者: st105     時間: 2023-1-27 10:22

港女嫁洋人,仲要係芬蘭。人生大贏家啦。
作者: kingkong_hk     時間: 2023-1-27 10:23

引用:
原帖由 大橋上一人 於 27-1-2023 10:14 發表
芬蘭一年中有半年每日只睇到幾粒鐘太陽 (如果好天),早上 10點鐘出門係天黑,下午 2點鐘又天黑,北歐人普遍患有抑鬱症,就因為少見天日。
係啲白痴先會去依種地方居住。
夏天又掉返轉得幾粒鐘天黑,或者冇天黑
作者: 肥矮太空灰     時間: 2023-1-27 10:24

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2023-1-27 10:13 發表

咩原因要理佢哋既睇法
作者: kingkong_hk     時間: 2023-1-27 10:25

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 27-1-2023 10:21 發表

細? 北上行到斷腳都未行得晒,坐飛機去星馬太日寒都係3幾粒鐘玩到你死都仲未玩晒
作者: 毛毛手     時間: 2023-1-27 10:25

引用:

...
On9仔,白人政府唔係周圍欺壓落後國家,國民點會喺度9 hea都可以所謂「衣食足」?冇中國呢個世界工廠咁勤力,你班廢物有平嘢買?而家見到啦,中國一鎖國就物資短缺和通脹。
作者: zxcvv     時間: 2023-1-27 10:25

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2023-1-27 10:24 發表

咩原因要理佢哋既睇法
自我中心係四歲之前既幼兒智商
作者: finish2022     時間: 2023-1-27 10:26

我的貓比我的生命還更加重要,所以一定不會棄養。

咁依啲人咪岸鳩 讀咁多書有撚用?
畜牲既命俾自己/父母 更重要
早死早著啦 撚樣
作者: 肥矮太空灰     時間: 2023-1-27 10:26

引用:
原帖由 homing1977 於 2023-1-27 10:15 發表
係咪好似呢啲咁 

https://www.edigest.hk/樓市/大灣區-東張西望-橫琴-372115/
作者: fung123b     時間: 2023-1-27 10:27

到你有事時睇下邊個照顧你?只有父母永遠都吾會離棄你
作者: 弱智五姑娘     時間: 2023-1-27 10:27

做人好似奴隸咁好彩我一早唔返工享受人生
作者: 笨豬傻咪     時間: 2023-1-27 10:27

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2023-1-27 10:24 發表

咩原因要理佢哋既睇法
唔通你唔係跟你老豆姓
係石頭爆出黎 

作者: 肥矮太空灰     時間: 2023-1-27 10:28

引用:
原帖由 烈火雄雄 於 2023-1-27 10:16 發表

近幾年已經變晒,部份人變成三唔識七是手足,親生父母兄弟可以是仇人架。
佢地唔要同屋企親人齊齊整整,但就可以同三唔識七都要認做手足既人齊上齊落。
呢個係好現象,值得鼓勵 

親人同街外人一樣,合則來不合則去
作者: 近來週現     時間: 2023-1-27 10:28

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2023-1-27 09:52 發表

你意思父母死抱住啲仔女唔肯放手係自私諗法?係。好同意
親情嘅嘢你呢啲畜生係唔會明。唔係,大部份畜生都會咁做,係啲連畜生都不如嘅人先唔會明。
作者: 肥矮太空灰     時間: 2023-1-27 10:29

引用:
原帖由 lung_block 於 2023-1-27 10:16 發表

有愛既人以愛還愛..

自私的人對愛己之人視為勒索...

反社會人格障礙患者其中一項特質...
唔係對愛己之人視為勒索

係迫人愛自己就係勒索
作者: 急屎     時間: 2023-1-27 10:29

呵呵!華人嘅愛係精神勒索;西人嘅愛就係偉大?!你老味臭西!
作者: finish2022     時間: 2023-1-27 10:29

引用:
原帖由 東菇爸爸 於 2023-1-27 10:17 發表
認同, 香港人/ 華人最大問題係有啲人去左外國之後, 會不停數臭自己國家, 種族。
我又唔見黎左香港既鬼佬會數臭自己國家, 連啲南亞裔人都唔會。
咁咪因為對國家觀念唔夠囉
由細到大不斷俾人灌輸啲錯誤訊息
作者: 逆風的肥牛     時間: 2023-1-27 10:29

他日仆街唔好返黎香港乞就得嘞,個個走之前數盡中國數盡香港,唔掂又諗返香港,香港人咁辛苦就係比呢班人淘空
作者: finish2022     時間: 2023-1-27 10:31

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2023-1-27 10:29 發表
他日仆街唔好返黎香港乞就得嘞,個個走之前數盡中國數盡香港,唔掂又諗返香港,香港人咁辛苦就係比呢班人淘空
其實根本唔需要報導依啲新聞
佢死佢賤
作者: 阻住地球轉     時間: 2023-1-27 10:31

我想知道條女有無對老公精神勒索
口講一套
作者: 迷城     時間: 2023-1-27 10:31

引用:
原帖由 MarkIV 於 2023-1-27 10:11 發表
其實冇本事,冇料到,咁樣諗可能會好過啲!
個人廢, 會覺得原因係其他人拖累佢, 好多黃C都係呢個諗法
作者: 肥矮太空灰     時間: 2023-1-27 10:31

引用:
原帖由 東菇爸爸 於 2023-1-27 10:17 發表
咁就要認真搞清楚乜嘢係「自己國家」

香港人有幾多個真心願意承認中國係自己國家 

早前都有啲調查話香港人心未回歸云云

心點諗,同,口講,可以係兩回事
作者: 烈火雄雄     時間: 2023-1-27 10:32

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2023-1-27 10:29 發表

唔係對愛己之人視為勒索

係迫人愛自己就係勒索
咁你迫過人未呀?
作者: 笨豬傻咪     時間: 2023-1-27 10:32

引用:

咩原因要理佢哋既睇法
咁你呢D就係自私囉
你條黃屍福乖就只係話政府唔理市民睇法,意見及感受
而家你都係一樣咁講
真係雙標

作者: 肥矮太空灰     時間: 2023-1-27 10:32

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2023-1-27 10:18 發表

精神勒索?
有邊個係乜都聽曬自己老豆老母話 
大把人都唔理自己老豆老母,聽話喎 

敬老本質上係想"幼有所養,老有所依",係同理心既一種伸延
原意係好,被講到一文不值係無腦既一種表現,亦代表條友係無同理心
乜心都好,應該發乎自然,唔係以文化規範去迫
作者: 逆風的肥牛     時間: 2023-1-27 10:33

引用:
原帖由 finish2022 於 2023-1-27 10:31 發表

其實根本唔需要報導依啲新聞
佢死佢賤
都好既, 記錄在案,他日回流,睇佢嘴臉有幾咁高貴囉
作者: 龍潭老鼠     時間: 2023-1-27 10:33

引用:
原帖由 ar2man 於 2023-1-27 10:08 發表

其實條女幾叻嘅,搵個白人結婚,咪可以最平嘅去移民啦,仲有人照顧 唔洗再理屋企人 

講真,佢去到芬蘭果度咪都係做學廚  原來係叫廚房助理好高職位
 她的人生就如robot,只为自己充电,如行屍走肉。
没有爱的奉献,不知她与丈夫如何走完这婚姻道路。
作者: 烈火雄雄     時間: 2023-1-27 10:33

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2023-1-27 10:17 發表

呢個係事實

生仔係父母決定

父母當然應該為自己做嘅決定而負責
咁你係咪即係勒索你既父母呀?
作者: huanghe2574

作者: gordonking     時間: 2023-1-27 10:34

有啲人仇中,仇到鬼佬屎都話好食!
作者: 大橋上一人     時間: 2023-1-27 10:35

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2023-1-27 10:21 發表

腥港只不過係一個小城市,世界地圖上冇顯示有乜咁出奇,慘得過一個主權國家,面積仲唔算細,居然世界地圖上冇顯示 ~ 紐西蘭。

圖片附件: 地圖上沒有新西蘭.jpg (2023-1-27 10:35, 29.35 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 肥矮太空灰     時間: 2023-1-27 10:35

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2023-1-27 10:25 發表

細? 北上行到斷腳都未行得晒,坐飛機去星馬太日寒都係3幾粒鐘玩到你死都仲未玩晒
你之前講緊香港
作者: 烈火雄雄     時間: 2023-1-27 10:35

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2023-1-27 10:31 發表

咁就要認真搞清楚乜嘢係「自己國家」

香港人有幾多個真心願意承認中國係自己國家 

早前都有啲調查話香港人心未回歸云云

心點諗,同,口講,可以係兩回事
咁講下你認邊個係你自己國家呢?
作者: 傷心尋回犬     時間: 2023-1-27 10:35

引用:
原帖由 三級警司 於 2023-1-27 09:20 發表

https://youtu.be/vxwpNrVHpaw

而且芬蘭反露西亞
芬蘭本是軸心國一員,跟元首是同路人,只是及早抽身,否則赫爾辛基早就給紅軍拿下,成為蘇維埃一員
作者: ngkk     時間: 2023-1-27 10:35

仔女唔照顧,政府就執手尾,你就要俾多啲稅,條數咪一樣。
作者: kingkong_hk     時間: 2023-1-27 10:36

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 27-1-2023 10:35 發表

你之前講緊香港
香港囉,住係香港唔可以去遠D架咩,香港有出入境自由冇唔比你4圍去
作者: MarkIV     時間: 2023-1-27 10:36

引用:
原帖由 迷城 於 2023-1-27 10:31 發表

個人廢, 會覺得原因係其他人拖累佢, 好多黃C都係呢個諗法
最好笑係話反哺係情感勒索.但2019年班狗西曱甴聲稱自己幫香港人擋子彈(根本冇呢件事),要求正常人上街陪佢搗亂就唔叫情感勒索?
作者: 肥矮太空灰     時間: 2023-1-27 10:37

引用:
原帖由 zxcvv 於 2023-1-27 10:25 發表

自我中心係四歲之前既幼兒智商
無意識純粹本能自我中心vs有意識故意選擇自我中心是兩回事
作者: I-HAVE     時間: 2023-1-27 10:37

華人文化係窒礙個人發展,父母生仔求回報,因為怕孤獨而死抓住啲仔女唔放.......
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-1-27 10:38

乜華人文化係父母生仔求回報咩??
作者: 肥矮太空灰     時間: 2023-1-27 10:38

引用:
原帖由 fung123b 於 2023-1-27 10:27 發表
到你有事時睇下邊個照顧你?只有父母永遠都吾會離棄你
到老時,父母依賴仔女遠遠多於仔女依賴父母
作者: ansonkpl     時間: 2023-1-27 10:39

民主自由幾時唔係由自我中心出發,乜嘢少數服從多數喎,多鳩餘啦