標題: 港人移英壓力大|移民顧問籲心理準備重要:搵到收入合理嘅工係難 [打印本頁]

作者: 錦衣夜行     時間: 2023-1-26 23:21

「移民潮」持續,過去數年不少港人選擇離開香港,遠赴他國發展,其中英國、加拿大成為不少港人的首選地。不過,本港一名27歲碩士女生於去年4月移民

有合理收入就未必輪到你哋BNOers啦!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/860512/港人移英壓力大-移民顧問籲心理準備重要-搵到收入合理嘅工係難
作者: 錦衣夜行     時間: 2023-1-26 23:22

都係果句,有實力要移民去邊度都得。
要靠 BNO 先移到民既既,就證明能力有限!

作者: 海灣捉高峰     時間: 2023-1-26 23:24

搶人飯碗遲早有真西人優先既團體出黎招呼你地
作者: 鐘覺霧     時間: 2023-1-26 23:27

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2023-1-26 23:21 發表
「移民潮」持續,過去數年不少港人選擇離開香港,遠赴他國發展,其中英國、加拿大成為不少港人的首選地。不過,本港一名27歲碩士女生於去年4月移民

係個這個咁麻撚煩,讀到碩士﹒﹒﹒預期捱吾到咁多架啦。個別例子。  
作者: h9995435     時間: 2023-1-26 23:27

圖片附件: mobile_1.jpg (2023-1-26 23:27, 397.18 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: willy222     時間: 2023-1-26 23:29

都係果句,食得鹹魚抵得渴,去咗就唔好死返嚟。
作者: 趣緻寶寶     時間: 2023-1-26 23:33

即係預咗"不合理"
作者: salabit     時間: 2023-1-26 23:36

應該淨得it, consultant, 精算在英國最為吃香
作者: christ201430     時間: 2023-1-26 23:37

引用:
原帖由 趣緻寶寶 於 2023-1-26 23:33 發表
即係預咗"不合理"
x2
作者: 神殿老子     時間: 2023-1-26 23:38

引用:

BNOer 去英國就好似南亞人來香港,會有咩好工比佢哋做呀?
作者: 綠腳趾     時間: 2023-1-26 23:41

BNOer出左半斤力收唔返八両咁唔公義都唔反抗咁豬咁奴性既? 
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2023-1-26 23:45

怕咩呢

圖片附件: discuss2_1653539377470.png (2023-1-26 23:45, 1.19 MB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: Screenshot_20211203_190808_com.yahoo.infohub.jpg (2023-1-26 23:45, 674.66 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: Screenshot_20210306_125527.jpg (2023-1-26 23:45, 237.85 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: ax7ax     時間: 2023-1-26 23:51

無可能,自由大過天,錢銀唔重要
作者: andysan4     時間: 2023-1-26 23:52

文宣講到佢地好易搵食

圖片附件: discuss2_1610716119316.JPG (2023-1-26 23:52, 55.67 KB) / 該附件被下載次數 5

圖片附件: discuss2_1617848134347.JPG (2023-1-26 23:52, 142.89 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: london_thumb_20200803_ch_600.jpg (2023-1-26 23:52, 83.42 KB) / 該附件被下載次數 5

圖片附件: Screenshot_20201231_093256_networld.discuss2.app.jpg (2023-1-26 23:52, 86.72 KB) / 該附件被下載次數 7

圖片附件: Screenshot_20201228_093634_com.android.chrome.jpg (2023-1-26 23:52, 81.9 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: Screenshot_20210103_165810_com.android.chrome.jpg (2023-1-26 23:52, 102.84 KB) / 該附件被下載次數 6

圖片附件: Screenshot_20210519_162747_com.android.chrome.jpg (2023-1-26 23:52, 87.12 KB) / 該附件被下載次數 7

圖片附件: UK_1024 (2).png (2023-1-26 23:52, 725.1 KB) / 該附件被下載次數 6

圖片附件: UK_1024.png (2023-1-26 23:52, 850.58 KB) / 該附件被下載次數 7

圖片附件: uk_exmobile_20191127_ch_1024.png (2023-1-26 23:52, 728.74 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: 中國香港001     時間: 2023-1-27 00:00

引用:
原帖由 salabit 於 2023-1-26 23:36 發表
香港IT唔係好掂,起台Server已經好巴閉。
作者: cwilson1     時間: 2023-1-27 00:04

英國Kensington 區好多無家可歸者, 不排除那些曱甴躝晒去嗰度踎

https://youtu.be/C4gD7GAdM-U

何其民主自由喎
作者: cwilson1     時間: 2023-1-27 00:08

移民係揾撻好過現有才去移民, 而家英國根本差到爆, 環境遠不及香港好, 班儍人, 嗡錯, 黄人係咪儍架, 移過英國等死嗎??
作者: 錦衣夜行     時間: 2023-1-27 00:11

引用:
原帖由 h9995435 於 2023-1-26 23:27 發表
陰公,沖4分鐘涼,一年先慳返果£95。夠俾乜?

作者: 錦衣夜行     時間: 2023-1-27 00:13

引用:
原帖由 willy222 於 2023-1-26 23:29 發表
都係果句,食得鹹魚抵得渴,去咗就唔好死返嚟。
肯定唔少會最後死返,然後扮無嘢。講真,老奉5+1會批㗎?移民台灣班傻B用身體證實左,批唔批唔係老奉囉。
作者: 錦衣夜行     時間: 2023-1-27 00:13

引用:
原帖由 神殿老子 於 2023-1-26 23:38 發表

BNOer 去英國就好似南亞人來香港,會有咩好工比佢哋做呀?
洗碗?送外賣?
作者: MarkIV     時間: 2023-1-27 00:15

靠LOTR先移到民都好打有限啦!喺香港都撈唔掂,去到天涯海角都係一樣
作者: dulinomo     時間: 2023-1-27 00:16

囉黎賤
作者: 大寶二寶     時間: 2023-1-27 00:22

不嬲都知揾工難,就算揾到都少過香港好多
作者: hfceddie     時間: 2023-1-27 00:27

引用:
原帖由 salabit 於 2023-1-26 23:36 發表
啱,IT 就分分鐘搵得多過香港。

至於醫生、護士,落差大一來係因為喺香港人工幾乎全世界最高,一下子去到英國呢個比美國、加拿大、澳洲醫護人工都偏低嘅地方,加上嚟到年資不被承認,預咗搵唔返一半。

香港教師人工又係數一數二,中學學位主任收入多過英國大學教授,但嚟到英國基本上唔會做得返教師。

所以我最佩服呢幾類人,犧牲好大!不過都應該計過數至移民啦!

謹以「飯戲攻心」當中幾句共勉:

屋企人喺邊度,邊度就係我哋嘅屋企。
總之,住夠就好走喇。
打開門,行出去,去遠啲。

作者: siu_siu_nei_00     時間: 2023-1-27 00:34

英國週街碩士都係做麥當勞香港BNO碩士,洗厠所都冇份
作者: hfceddie     時間: 2023-1-27 00:37

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2023-1-27 00:13 發表

肯定唔少會最後死返,然後扮無嘢。講真,老奉5+1會批㗎?移民台灣班傻B用身體證實左,批唔批唔係老奉囉。
老奉5+1會批㗎?  當然唔係老奉啦!不過往績話95%成功率,英國國會議員、內閣官員又話BNOers係英國人 (Britons), 我估唔會特別留難我哋呱?!  

圖片附件: ILR Successful Rate.jpg (2023-1-27 00:37, 91.27 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: BNOers are Britons.jpg (2023-1-27 00:38, 190.7 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: patrickfioncc     時間: 2023-1-27 00:59

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2023-1-26 23:22 發表
補充一句 , 今次由香港 ,返去英國的 ,其實大部份都係在英學讀大學 , 扲咗當地專業資格 , 仲要在英國工作咗一段時間 , 有一定 local experience , 由於種種原因 , 例如香港薪酬高一點 , 升遷當時冇佢份, 返嚟香港打咗一段時間工 , 升到 management grade  ,再返英國的那一批人 , 所以佢哋返英國 , 揾返咁上下人工, 都無大問題 , 因為人哋有根基 , 有當地的人脈 。

相反 , 隻身過去 , 冇 local experience , 就真係要好辛苦 , 尋找他鄉的故事的日本篇, 有一段說話 , 要人家睇得起你 , 對你工作能力有信心 , 當地人用 1% 的努力 , 外來人要用 101 % 的努力 ,此言不虛 , 既然過咗去 , 放下包袱 , 忘記過去 , 重新出發。  
作者: lctj9     時間: 2023-1-27 01:04

真正有能力或勞工階層先好去
作者: 冬眠熱情的屋     時間: 2023-1-27 01:06

個移民顧問想人幫襯佢,唔好信呀
作者: ~!!~     時間: 2023-1-27 01:17

英國福利好,好快適應

作者: 阿努阿圖阿圖     時間: 2023-1-27 01:23

引用:

識得一家人,2個月內已決定做BNOer兼成行,玩移民仲快過籌備去旅行!即食成咁,係咪開心快樂自己先至知!
作者: 急焦長長壽包     時間: 2023-1-27 01:34

引用:

要移民一定去美國🇺🇸,唔係垃圾英國🇬🇧
作者: hfceddie     時間: 2023-1-27 01:59

引用:
原帖由 急焦長長壽包 於 2023-1-27 01:34 發表

要移民一定去美國🇺🇸,唔係垃圾英國🇬🇧
快啲睇吓趕唔趕個切尾班車。不過呢度好多人話美國日日有鎗擊案,你唔驚?

"美國周四公布延長及擴大給予香港居民的「延遲強制離境」待遇,合資格在美港人在未來24個月不會被執行強制離境。

美國總統拜登周四(26日)公布延長及擴大給予香港居民的「延遲強制離境」(Deferred Enforcement Departure, DED)待遇,合資格在美港人在未來24個月不會被執行強制離境,受惠港人需要在公布日期當天或之前已身在美國境內,包括已受惠2021年實施的DED的人士。"
作者: dannyocean     時間: 2023-1-27 02:15

果個碩士9成9係香港被通緝,明知人工差別咁大點會唔返來?
最離奇係碩士竟然話交唔起900磅月租
作者: raymond338hk     時間: 2023-1-27 02:16

引用:
還有醫生和護士都吃香
作者: raymond338hk     時間: 2023-1-27 02:18

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2023-1-26 23:45 發表
真的很正面!
所以移民去了英國就一定唔好回來!
作者: nelsonnew18     時間: 2023-1-27 02:18

你睇南亞係香港既情況,就等於你去到英國會點。人離鄉賤,有錢咪俾兩分薄面你;無就可能賤過地底泥
作者: 身民主持係大晒     時間: 2023-1-27 02:27

引用:
原帖由 nelsonnew18 於 2023-1-27 02:18 發表
你睇南亞係香港既情況,就等於你去到英國會點。人離鄉賤,有錢咪俾兩分薄面你;無就可能賤過地底泥
趴街黃甴話係祖國英國做賤民都好過係香港做黃帝
作者: 身民主持係大晒     時間: 2023-1-27 02:30

https://www.youtube.com/watch?v=qmkkk4MrzcA

返左祖國英國既趴街黃甴有唔開心就算搵唔到香討老友eddie都可以搵下張甴庭
作者: 樓上中心的山羊     時間: 2023-1-27 02:38

黃友一定要移民英國,嗰度有民主有自由有普選,就算喺當地瞓街乞食都抵啦,又話中國香港係亂世,中國香港就留返畀我哋中國香港人住啦
作者: beegeejk     時間: 2023-1-27 02:42

都係果句,走咗以後唔好返嚟
作者: 威廉PO     時間: 2023-1-27 02:42

風水輪流轉,嘗試下做新移民的滋味,仲有港式英文口音被歧視。。。🤭
作者: hfceddie     時間: 2023-1-27 02:44

引用:
原帖由 nelsonnew18 於 2023-1-27 02:18 發表
你知唔知英國好多城市,包括倫敦,係多種族社會,本土白人反而係少數?

可以用香港南亞人做比較?英國印裔做緊首相喎?香港幾時搵個南亞人做特首?

作者: 阻住地球轉     時間: 2023-1-27 02:47

引用:

點解會搵唔到?
咁分明係英國有種族歧視喎,留英黃人快D反抗社會不公啦 
去到英國比人歧視反而唔出聲,係香港無人搞佢地,就出黎搞事
作者: Lc.kun123     時間: 2023-1-27 02:53

好馬不吃回頭草  千祈唔好返嚟!!
作者: h9995435     時間: 2023-1-27 03:38

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2023-1-27 00:11 發表

陰公,沖4分鐘涼,一年先慳返果£95。夠俾乜?
冇錢嘅時候做乜要慳啲
Gameover 
作者: h9995435     時間: 2023-1-27 03:50

圖片附件: mobile_1.jpg (2023-1-27 03:50, 297.77 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: fb3350181     時間: 2023-1-27 04:13

港人去英國尋發展真係笑話黎
作者: arrma     時間: 2023-1-27 04:30

引用:

yes, grape is sour there too
作者: tvbdt     時間: 2023-1-27 04:30

淨係民主自由同大英皇室‘子孫’嘅榮譽已經係無價
作者: nelsonnew18     時間: 2023-1-27 04:51

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-1-27 02:44 發表

你知唔知英國好多城市,包括倫敦,係多種族社會,本土白人反而係少數?

可以用香港南亞人做比較?英國印裔做緊首相喎?香港幾時搵個南亞人做特首?

哦,既然咁開心,就好好享受移民既生活,唔好番中共管治既香港啦。自由民主好緊要的,對不
作者: MarkIV     時間: 2023-1-27 05:01

話喺英國做IT搵得多過香港果條柒頭又老吹!我識果兩隻死曱甴本來喺香港都係經理級,去咗差不多兩年都仲係做倉,搵得多過香港嘅係咪本身做拉線又話自己係做IT呀?
作者: dueduefing     時間: 2023-1-27 06:08

有民主自由
壓力大都抵哂啦
唔好返來呀
作者: Greensea     時間: 2023-1-27 06:12

引用:
原帖由 dannyocean 於 2023-1-27 02:15 發表
果個碩士9成9係香港被通緝,明知人工差別咁大點會唔返來?
最離奇係碩士竟然話交唔起900磅月租
今時今日快有人以為碩士好勁?仲要係唔知咩嘢科果啲。真奇!
作者: Greensea     時間: 2023-1-27 06:13

引用:
原帖由 raymond338hk 於 2023-1-27 02:18 發表

真的很正面!
所以移民去了英國就一定唔好回來!
邊一類香?
作者: wtf_name     時間: 2023-1-27 06:13

引用:
原帖由 樓上中心的山羊 於 2023-1-27 02:38 發表
黃友一定要移民英國,嗰度有民主有自由有普選,就算喺當地瞓街乞食都抵啦,又話中國香港係亂世,中國香港就留返畀我哋中國香港人住啦
你見波屈莊臣辭完又卓喂屍,唔撈又有伸胃乘,民主選出嚟?
作者: Greensea     時間: 2023-1-27 06:17

引用:
原帖由 beegeejk 於 2023-1-27 02:42 發表
都係果句,走咗以後唔好返嚟
其實香港仲有出入境自由嘅!
作者: lawumi     時間: 2023-1-27 06:20

引用:
當英國宣布5+1時,我已經同朋友講,有能力移民早就畀咗兩千萬投資移民過去,邊駛靠BNO
移民從來都係要洗錢,冇錢移民只會百事哀
作者: icantstop     時間: 2023-1-27 06:41

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 26-1-2023 23:21 發表

賣左樓去大把錢啦!
作者: 飛天盒仔     時間: 2023-1-27 06:42

引用:

真係慘,呢啲咪係聽我老友 Eddie 講話英國好易搵工又年收入至少 10 萬嘅可憐人囉。  

移民移到連自己條命都無埋
作者: 飛天盒仔     時間: 2023-1-27 06:44

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-27 00:04 發表
英國Kensington 區好多無家可歸者, 不排除那些曱甴躝晒去嗰度踎

https://youtu.be/C4gD7GAdM-U

何其民主自由喎
Kensington Avenue 係美國㗎,師兄。
作者: 吳儼晉

作者: gangbi     時間: 2023-1-27 06:49

有钱可以解决很多问题
作者: 23337799     時間: 2023-1-27 06:50

引用:

有碩士學歷點解吾返香港係(香港政府)依間全港最大有8000億既公司搵個見習主管做,10年升高管啦,除非你係身有屎走佬果隻

作者: shearerfung     時間: 2023-1-27 06:50

引用:
原帖由 MarkIV 於 2023-1-27 05:01 發表
話喺英國做IT搵得多過香港果條柒頭又老吹!我識果兩隻死曱甴本來喺香港都係經理級,去咗差不多兩年都仲係做倉,搵得多過香港嘅係咪本身做拉線又話自己係做IT呀?
英國公司優先請番本地人先,未脱歐之前,搵東歐,歐盟人,最後判比阿差做。香港人点會有机會?除非當地出名大學畢業又最top 10%
作者: 九紫鳳凰     時間: 2023-1-27 06:51

引用:
原帖由 MarkIV 於 2023-1-27 05:01 發表
英國IT根本唔算發達,猶其係脫歐後。
唯一係靠金融業頂住。
作者: Essentials     時間: 2023-1-27 06:54

好有錢走去移民,全世界都係天堂,冇好多錢而走去移民,注定悲慘下場
作者: 23337799     時間: 2023-1-27 07:04

引用:
原帖由 Essentials 於 2023-1-27 06:54 發表
好有錢走去移民,全世界都係天堂,冇好多錢而走去移民,注定悲慘下場
這道理不是人人明白

作者: Essentials     時間: 2023-1-27 07:42

引用:
原帖由 23337799 於 2023-1-27 07:04 發表

這道理不是人人明白
吾知吾識咪要去撞下板,當交學費
作者: 茹萊神掌     時間: 2023-1-27 07:53

引用:

唔愛國唔愛港
兼攪破壞

自己攞嚟衰
邊個可憐
作者: se7endays     時間: 2023-1-27 07:58

引用:
移民係需要計畫及實地考察及短暫住一段時間,有好多移英BNOers 甚至乎未去過歐洲,所以佢哋真係一廂情願靠啲黃KOL資訊及啲地產AA洗腦,最差嘅籍口就係話為咗「下一代」或教育制度比香港寬鬆之類!
其實呢啲都係佢哋未曾喺歐美國家生活及工作過,所以對地區及社區從不了解,更無同外國人一齊共事,所以充滿希望及憧憬未來發展,另外佢哋好多都財力有限,而見識少及無充分準備下就舉家移民,可想而知係自己攞嚟衰!
不過有腦就唔會黃色思維,覺得香港無自由!
小弟去過歐洲生活及工作,更在大陸工作及生活,相比之下都係香港最自由、治安好及方便
作者: 年輕的紅葉     時間: 2023-1-27 07:58

引用:

假新聞,手joke千其唔好信,大陰蒂角有是油,快點離開中國香港,以後唔好返來。
作者: imad     時間: 2023-1-27 07:59

英國低下層厭惡性行業 咪留比die 哥做囉 , 幾正呀
作者: se7endays     時間: 2023-1-27 08:00

引用:
原帖由 andysan4 於 2023-1-26 23:52 發表
文宣講到佢地好易搵食

...
十分之勵志
作者: golfboy     時間: 2023-1-27 08:01

引用:
我識好多藍人係用BNO移民,中point
作者: kklkenny     時間: 2023-1-27 08:01

@hfceddie 嬰割駐鄉土專員話95%批喎不過係2018年的數據當時冇BNOer唔知移去嬰割嗰啲係咪精英或有錢佬呢

圖片附件: Screenshot_20230127_075543.jpg (2023-1-27 08:01, 728.08 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: golfboy     時間: 2023-1-27 08:05

引用:
原帖由 se7endays 於 2023-1-27 07:58 發表

移民係需要計畫及實地考察及短暫住一段時間,有好多移英BNOers 甚至乎未去過歐洲,所以佢哋真係一廂情願靠啲黃KOL資訊及啲地產AA洗腦,最差嘅籍口就係話為咗「下一代」或教育制度比香港寬鬆之類!
其實呢啲都係佢哋未曾喺歐美國家生活及工作過,所以對地區及社區從不了解,更無同外國人一齊共事,所以充滿希望及憧憬未來發展,另外佢哋好多都財力有限,而見識少及無充分準備下就舉家移民,可想而知係自己攞嚟衰!
...
香港教育係点? 你点D高官,建制送D仔女去邊讀書就G,5通去大湾区咩
連大波文都送个女去陰国
作者: imad     時間: 2023-1-27 08:05

引用:
原帖由 nelsonnew18 於 2023-1-27 04:51 發表

哦,既然咁開心,就好好享受移民既生活,唔好番中共管治既香港啦。自由民主好緊要的,對不
die 哥冇block 你 ? 又激到佢紮紮跳  

低下層厭惡性工作 佢地BNOer 包晒黎做 ,有工有錢有牛扒非常享受
作者: touya08     時間: 2023-1-27 08:05

「搵到收入合理嘅工係難」?唔係化?咁唔合理嘅話咁過咗去班人唔嘈到拆天?我唔信😂🤣😂🤣佢哋連唔關佢事既「桃返條脷」都要上街,無奶油關乎自身利益反而要尻縮🤣😂🤣😂🤷‍♂️
作者: 零死04     時間: 2023-1-27 08:07

唔好用香港同職位人工比較,唔比較踼波,英超人工個個過萬周薪tim
作者: kklkenny     時間: 2023-1-27 08:10

引用:
你講嗰條柒頭是嬰割駐鄉土專員 @hfceddie
作者: LauLQ     時間: 2023-1-27 08:10

引用:

都係個句,係英國都生存唔到,唔通留港就得?
作者: coldlemon     時間: 2023-1-27 08:13

話之里乜er都好

福利緊係白人先啦

.
作者: ricebuket     時間: 2023-1-27 08:13

引用:

移民都可以做首相,英國公平自由嘅典範嚟
作者: banjo.     時間: 2023-1-27 08:15

幫人走粉同做雞, 就啱L哂BNO黃畜啦.
作者: 揚州     時間: 2023-1-27 08:16

引用:
原帖由 h9995435 於 2023-1-26 23:27 發表
睇見Bno黃屍左慳右慳,我覺得自己係香港好幸福
作者: chimaylam     時間: 2023-1-27 08:18

根本就比手足呃
見BNO yter......開視頻計開銷(話唔貴多), 輕鬆過百鎊1日hea工 (見過講派傳單)

9日就夠交租.......返20日重有1,100鎊收入啦 
作者: 一個中國人!

作者: dulinomo     時間: 2023-1-27 08:19

香港根本好好住,又方便
作者: victorkc     時間: 2023-1-27 08:24

引用:
原帖由 patrickfioncc 於 2023-1-27 00:59 發表

補充一句 , 今次由香港 ,返去英國的 ,其實大部份都係在英學讀大學 , 扲咗當地專業資格 , 仲要在英國工作咗一段時間 , 有一定 local experience , 由於種種原因 , 例如香港薪酬高一點 , 升遷當時冇佢份, 返嚟香港打咗一段時間工 , 升到 management grade  ,再返英國的那一批人 , 所以佢哋返英國 , 揾返咁上下人工, 都無大問題 , 因為人哋有根基 ...
香港既醫護人工高系因為佢地成日反對輸入海外同國內人才,保住自己份高薪,但又日日叫唔夠人手,佢地一出國根本搵唔返咁高人工。
作者: se7endays     時間: 2023-1-27 08:26

引用:
原帖由 golfboy 於 2023-1-27 08:05 發表

香港教育係点? 你点D高官,建制送D仔女去邊讀書就G,5通去大湾区咩
連大波文都送个女去陰国
你認為啲BNOers 住啲地區讀到啲英國好學校? 你喺英國讀過書未啊? 功課壓力一樣好大
作者: h9995435     時間: 2023-1-27 08:26

引用:
原帖由 揚州 於 2023-1-27 08:16 發表

睇見Bno黃屍左慳右慳,我覺得自己係香港好幸福
根本英國就越嚟越衰
一啲好嘅地方都冇
點解都仲要去?

https://youtu.be/Oxqh9qiigmc
作者: andysan4     時間: 2023-1-27 08:28

引用:
原帖由 se7endays 於 2023-1-27 08:00 發表

十分之勵志
出發前成班已經short上腦
點會旨意佢地撈得掂除非本身有錢

圖片附件: discuss2_1625274720857.JPG (2023-1-27 08:28, 124.38 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: discuss2_1626513084734~01.JPG (2023-1-27 08:28, 124.05 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: discuss2_1626646518459.JPG (2023-1-27 08:28, 124.03 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: discuss2_1648271899351.png (2023-1-27 08:28, 641.81 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: discuss2_1650330656465.png (2023-1-27 08:28, 302.03 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: discuss2_1650337853669.png (2023-1-27 08:28, 610.5 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: Screenshot_20210519_163227_com.android.chrome.jpg (2023-1-27 08:28, 114.07 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: Screenshot_20210519_163605_com.android.chrome.jpg (2023-1-27 08:28, 83.98 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: discuss2_1658313099402.png (2023-1-27 08:28, 221.22 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 炭屎郎     時間: 2023-1-27 08:28

成日出移民後生活困難既新聞,係咪想幫死番香港既柒頭搵遮醜布?
作者: tamadabi     時間: 2023-1-27 08:32

引用:
原帖由 se7endays 於 2023-1-27 08:26 發表

你認為啲BNOers 住啲地區讀到啲英國好學校? 你喺英國讀過書未啊? 功課壓力一樣好大
咪臭係囉
真係外國既月亮係圓d咩,人地一樣有公校有私校,果邊d貴族有錢人會同班新移民讀同一間學校?唔好撚攪笑啦

其實香港都好多國際學校啦,班垃圾無錢讀之麻
作者: ahlihaha     時間: 2023-1-27 08:34

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-27 00:08 發表
移民係揾撻好過現有才去移民, 而家英國根本差到爆, 環境遠不及香港好, 班儍人, 嗡錯, 黄人係咪儍架, 移過英國等死嗎??
佢地理念好崇高,有民主豉油就飽㗎啦,佢地覺得淨係諗衣食住行係好低等㗎
作者: chimaylam     時間: 2023-1-27 08:36

引用:
原帖由 零死04 於 2023-1-27 08:07 發表
唔好用香港同職位人工比較,唔比較踼波,英超人工個個過萬周薪tim
踢英丁邊有
作者: tamadabi     時間: 2023-1-27 08:36

引用:
原帖由 Essentials 於 2023-1-27 06:54 發表
錯喇
有錢人叫「周圍住吓」

移民?窮西先會移民

香港咁多富豪有邊9個真係會離開香港?
作者: chimaylam     時間: 2023-1-27 08:38

但睇d coco哥, 送外賣都過百鎊1日 
作者: hkjacky     時間: 2023-1-27 08:40

假新聞, 只相信香討老友eddie哥, 手足唔好猶豫快啲起行