標題: 農曆新年|Lunar New Year才對?韓國教授搞「正名」中國網民洗版 [打印本頁]

作者: 嘻哈嘻哈     時間: 2023-1-22 14:16

韓國一名大學教授發起把農曆新年的英文從「Chinese New Year」改名為「Lunar New Year」的運動引發中國網民不滿。他1月21日在Facebook分享中國網民

韓國這個國家真的很無聊,千方百計都想擺脫中國的一切,卻又樣樣事都和中國有關,這麼想擺脫農曆年,不去過農曆年不就可以了!?

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/859854 ... 韓教授推農曆新年正名運動遭中國網民洗版
作者: hk_mask     時間: 2023-1-22 14:22

韓國人咪過中國年咪得囉!😶
作者: andysan4     時間: 2023-1-22 14:24

極度自卑嘅邊疆外族
作者: 芝蔴綠豆     時間: 2023-1-22 14:30

燒晒D古籍佢吖嘛!全部漢字寫架
作者: alankhyip     時間: 2023-1-22 14:42

引用:
原帖由 芝蔴綠豆 於 2023-1-22 14:30 發表
有西本事咩!
作者: 油站強勁的核心     時間: 2023-1-22 14:44

引用:
原帖由 andysan4 於 2023-1-22 14:24 發表
極度自卑嘅邊疆外族

圖片附件: IMG_20230111_131500.jpg (2023-1-22 14:44, 61.24 KB) / 該附件被下載次數 16

作者: 油站強勁的核心     時間: 2023-1-22 14:45

引用:

圖片附件: IMG_20230111_131500.jpg (2023-1-22 14:45, 61.24 KB) / 該附件被下載次數 21

作者: wayfarer     時間: 2023-1-22 14:47

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2023-1-22 14:16 發表
韓國一名大學教授發起把農曆新年的英文從「Chinese New Year」改名為「Lunar New Year」的運動引發中國網民不滿。他1月21日在Facebook分享中國網民

黃俄佔领区中华文化幾乎被消滅殆盡災民态度鵪鶉,但對完好保存中华文化精髓嘅韓國正名農曆新年卻躁动不安。
作者: 吳儼晉

作者: MICMIC_2ND     時間: 2023-1-22 14:57

班韓撚識唔識計農曆曆法都未知。
作者: 一家團聚     時間: 2023-1-22 15:01

Lunar New Year 的確冇錯噃。

同一個日子日期,中國人過中國農曆新年,南韓、馬來西亞、新加坡過Lunar New year,絕對正確、冇問題
作者: pqrdownloader     時間: 2023-1-22 15:03

我地中國人過自己嘅節日,你南泡佬黐埋嚟,無問題。但係點解要我地就你班外人改我國節日名稱?
作者: 中國香港001     時間: 2023-1-22 15:05

殘廢餐正名為韓國第一國菜,韓妹喂完餐包埋洗底褲,超正。
作者: Perfect     時間: 2023-1-22 15:09

引用:
佢有L古籍咩,會部抄中國
作者: 赤共

作者: 減肥唔准減對波     時間: 2023-1-22 15:11

韓國佬靠搶
作者: 一個中國人!

作者: 海灣捉高峰     時間: 2023-1-22 15:21

農曆始於中國,咁都要搶野,學埋鬼佬d衰野,咁都霸自己作一個出黎啦
作者: 前面契帝     時間: 2023-1-22 15:23

農曆味又係中國事。
作者: briancccc     時間: 2023-1-22 15:26

引用:

農曆既核心係十二生肖,但韓國又唔用。其實佢哋可以唔過農曆新年。
作者: 運動鞋     時間: 2023-1-22 15:28

中國都唔係用中國新年或農曆新年,係叫春節
作者: golfboy     時間: 2023-1-22 15:29

有乜好嘈,自己鐘意叫乜咪叫乜law
作者: 我係Miss大佬     時間: 2023-1-22 15:32

圖片附件: Screenshot_20230122-153210_Gallery.jpg (2023-1-22 15:32, 258.29 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: 我係Miss大佬     時間: 2023-1-22 15:32

圖片附件: Screenshot_20230122-153201_Gallery.jpg (2023-1-22 15:32, 499.45 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2023-1-22 15:33

引用:
原帖由 wayfarer 於 2023-1-22 14:47 發表

黃俄佔领区中华文化幾乎被消滅殆盡災民态度鵪鶉,但對完好保存中华文化精髓嘅韓國正名農曆新年卻躁动不安。
乜你好鍾意舔韓咩?農曆新年源自中國夏朝,使L韓仔正名咩。。。
作者: 我係Miss大佬     時間: 2023-1-22 15:33

圖片附件: Screenshot_20230122-153140_Gallery.jpg (2023-1-22 15:33, 358.12 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: tkglobe     時間: 2023-1-22 15:33

由細到大都係叫Lunar New Year 㗎喇
作者: cwm001     時間: 2023-1-22 15:35

南韓某d歷史學者為左將自己歷史無限向前擴展連仇敵高句麗都當埋自己歷史,將中國文化節日例如端午節等等攞去申遺,諗住申遺左就變左係自己,就來南韓變左人類歷史起源架啦
作者: rtrtrt2006

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 我係Miss大佬     時間: 2023-1-22 15:37

圖片附件: IMG-20230122-WA0025.jpg (2023-1-22 15:37, 65.79 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 我係Miss大佬     時間: 2023-1-22 15:38

圖片附件: IMG-20230122-WA0024.jpg (2023-1-22 15:38, 53.85 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 我係Miss大佬     時間: 2023-1-22 15:39

圖片附件: IMG-20230122-WA0027.jpg (2023-1-22 15:39, 73.04 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: willy222     時間: 2023-1-22 15:40

引用:
原帖由 wayfarer 於 2023-1-22 14:47 發表

咁唔認自己祖宗,不如消滅自己先。
作者: cwm001     時間: 2023-1-22 15:41

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2023-1-22 15:35 發表

明朝時期中國地區幫佢地唔少,所以他們比較尊敬明朝,但來到了現代情況就不一樣了。
呢屆韓奸尹錫悅政府為討好美日,連日本入侵歷史都開始修改同淡化
作者: 急焦異才藝     時間: 2023-1-22 15:42

泡菜的下一步就是改成korean Lunar New Year
作者: ansonkpl     時間: 2023-1-22 15:44

兩種叫法都有人用,是中國人都明白所指的是農曆新年,既然如此,有必要正名麼,韓國人是否想玩嘢
作者: 我係Miss大佬     時間: 2023-1-22 15:45

Chinese new year 才正宗
作者: Boris2600     時間: 2023-1-22 15:46

引用:

Lunar並非農暦,是指月年或陰暦
農曆是陰陽合曆,包括月球環繞地球(陰曆)及二十四節氣(陽曆)
冬至夏至在每年陽曆一日就是這樣
叫中國年或春節才合適
作者: cyberport555     時間: 2023-1-22 15:46

棒子沒有歷史,不停擦邊球,掠奪中華的文化,不停地想偷竊據為己有,小國的卑鄙行為,令人無語。
作者: Boris2600     時間: 2023-1-22 15:49

引用:
原帖由 tkglobe 於 2023-1-22 15:33 發表
由細到大都係叫Lunar New Year 㗎喇
番書仔識鬼
作者: Daytona1     時間: 2023-1-22 15:51

鼻屎咁細嘅一個國家 加上冇文化 冇歷史 悲矣悲矣
作者: wongchongyang     時間: 2023-1-22 15:52

韓国人很快又想将中国新年改为農曆新年,到联合国申遗据为韓国的新年
作者: touya08     時間: 2023-1-22 15:52

引用:

就算西方國家一直以來都係用「CNY Chinese New Year」,就係為咗要反華要去中國化夾硬打劫中國新年改做Lunar New Year,西狗韩棒子國認真可恥
作者: supremeabc     時間: 2023-1-22 15:55

引用:

一本通勝已經清楚仔細講及我國農曆年的各樣資訊和注意 ! 完美殺晒冒認自己係農曆年國家 !
作者: BIBIJI     時間: 2023-1-22 15:57

引用:

點樣完好保存中華文化? 你知唔知韓語同漢語有乜關係,又有冇唔同呀?
作者: cwilson1     時間: 2023-1-22 15:57

引用:

其實韓國人根本就係中國人, 不過南部那邊從古就開始不斷背叛中國
最早的韓國人是由周朝時已到那裡, 是中國蕃屬..
到三國時代, 當時新羅就向唐求支持打擊日本仔, 及統一三國, 但當近統一三國前, 新羅又反骨驅走唐軍, 陸續, 古韓國都不斷要求中國援助, 到了世宗時, 直頭反骨到改走漢語漢字, 但到日本豐臣秀吉來襲是, 又要明軍幫助來趕走日軍, ...

所以南韓那班友, 自古至今都係反骨的
作者: freemind1     時間: 2023-1-22 15:57

韓國農曆新年係公元七世紀先有記載,中國就二千多年前已經有,好明顯係韓國在七世紀先從中國引入,好心韓國佬唔好咁柒,仲話係教授。

圖片附件: Screenshot_20230121_001719.jpg (2023-1-22 15:57, 789.4 KB) / 該附件被下載次數 6

圖片附件: Screenshot_20230121_001657.jpg (2023-1-22 15:57, 490.2 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: NIK9527     時間: 2023-1-22 16:01

引用:

南韓根本無需說正名和取代中國新年為農曆新年, 農曆舊曆新歷西歷是世界四海皆準嘅!但各處鄉村各處例, 各國鐘意依習俗用國名叫新年並無不妥, 中國新年等同於農曆或舊曆新年, 與洋人的西曆或新曆新年唔同啫!農曆亦叫陰曆, 因為用月球繞地球計, 西曆叫陽曆, 因為用地球繞太陽計, 南韓將新年名稱政治化而已。

作者: 95折

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 佛口蛇心十一     時間: 2023-1-22 16:04

引用:
原帖由 赤共 於 2023-1-22 15:09 發表
在大英祖國文明教育之下,都係講農曆新年,英文就係用Lunar New Year從來未用過中國新年呢啲咁嘅垃圾詞語而家中共唔係引入西方共產㗎咩,中華傳統已經比文化大革命完全破壞,中華關中共咩事?唔係拜馬列為爹嘅咩?
依種曆法係源於中國,所以叫中國新年無話咩垃圾唔垃圾~你哋玻璃心啫!
中共係當代正宗嘅中國繼承,捍衛中國文化係自然嘅事。
唔通靠台灣綠蛙、香港黃L啲“閹人”捍衛咩!收把啦!你閹人嚟咋!
若比韓國做代表,不出十年,農曆新年都被閹割埋都似。捍衛得住咩?
閹人們醒吓啦!靠你哋食屎就得!

作者: kklkenny     時間: 2023-1-22 16:05

應該所有有份慶祝 Chinese New Year 的國家人民出來做個公投咪公平囉睇下邊個贏先
作者: 真命天子     時間: 2023-1-22 16:06

韓國人無資格對中國說三道四...華人應說Chinese,國際就可說lunar
作者: 版煮報夢.     時間: 2023-1-22 16:07

共產黨要和日韓維穩, 所以共產黨唯有包容

作者: 登登登登     時間: 2023-1-22 16:08

所以你話面皮厚就一定有成就。
就好似韓國咁,世界盃未有冠軍,個level同中國一樣。
英國世界盃更加同中國同一level🙃🙃。
睇下邊個笑邊個🤣
作者: 有效橢圓的秋葵     時間: 2023-1-22 16:09

引用:
原帖由 一家團聚 於 2023-1-22 15:01 發表

同一個日子日期,中國人過中國農曆新年,南韓、馬來西亞、新加坡過Lunar New year,絕對正確、冇問題
錯曬啦, 農曆其實係陰陽合曆( lunisolar calender),唔係陰曆( lunar calendar) , 所以話譯農曆新年為LUNAR NEW YEAK係錯嘅。  
果個所謂大學教獸返鄉下執牛屎啦, 仲係大學誤人子弟
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-1-22 16:09

引用:

以前教科書, 都係叫Lunar New Year ; 以區別陽曆, 怎會變成某國的新年?世界上, 奉行陰曆的國家多的是~
作者: 二波公     時間: 2023-1-22 16:10

呢啲契弟小國
一日契弟
一世契弟

農曆新年 就只有
“農曆新年” 4個中文字

景福宮大門“光化門”都係用中文寫架,枱頭望望
都on 99

作者: fake_west     時間: 2023-1-22 16:11

無萬曆帝無償幫泡菜復國,朝鮮早在地球消失
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-1-22 16:11

引用:
原帖由 運動鞋 於 2023-1-22 15:28 發表
中國都唔係用中國新年或農曆新年,係叫春節
係囉, 新中國不是要「破舊立新」嗎??
作者: 有效橢圓的秋葵     時間: 2023-1-22 16:12

引用:
原帖由 kklkenny 於 2023-1-22 16:05 發表
應該所有有份慶祝 Chinese New Year 的國家人民出來做個公投咪公平囉睇下邊個贏先
主要都係華人慶祝, 日本都無放假。 咁憎CHINESE, 不如唔好用CHINESE名囉。 改為狗養會啱你。
作者: andyy85     時間: 2023-1-22 16:13

引用:

其實佢哋鍾意點叫咪點叫囉,而家英文都仲係世界通用語言,不過好快就要轉用中文啦,未來中文先係世界通用語的時候,根本無人在乎英文係點叫
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-1-22 16:13

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2023-1-22 15:35 發表

明朝時期中國地區幫佢地唔少,所以他們比較尊敬明朝,但來到了現代情況就不一樣了。
新中國為北韓出兵添, 唔見肥金對北京有幾恭敬!?
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-1-22 16:17

引用:
原帖由 kklkenny 於 2023-1-22 16:05 發表
公投?除非所有亞非拉兄弟幫, 都採用陰曆啦~
作者: 口中水皮的天才     時間: 2023-1-22 16:19

中國人不過外國人新年?
作者: Alcohol618     時間: 2023-1-22 16:20

好簡單

自古以來埋佢地咪得囉

大家一__樣
作者: andyyyy     時間: 2023-1-22 16:20

引用:

冇問題喎!我地中國人都係叫農曆新年架啦,有邊個中國人會叫新年做中國新年?韓國人都只係想同我地個叫法統一啫,但點都改唔到呢個農曆新年發源於中國架啦!夠薑咪將呢個新年改做KOREAN  NEW  YEAR囉!

作者: 有效橢圓的秋葵     時間: 2023-1-22 16:21

引用:
在大英祖國文明教育之下,都係講農曆新年,英文就係用Lunar New Year從來未用過中國新年呢啲咁嘅垃圾詞語而家中共唔係引入西方共產㗎咩,中華傳統已經比文化大革命完全破壞,中華關中共咩事?唔係拜馬列為爹嘅咩?
啲連登仔將個故仔轉調嚟講, 明明一向外國人都叫CHINESE NEW YEAR, 係近年啲人想搞文宣將件事調轉嚟講。
你早十年係外國講LUNAR NEW YEAR, 邊個老外會識
作者: lctj9     時間: 2023-1-22 16:21

咁多年歷史都想改?
作者: kkhello     時間: 2023-1-22 16:22

上面破四舊時已廢除農曆新年。

1967-1979年中國取消過年習俗,承傳已經斷層。
作者: 有效橢圓的秋葵     時間: 2023-1-22 16:25

引用:

佢哋依家主子咪係R周老囉, 所以是頭波都係用三叔架。
作者: 有效橢圓的秋葵     時間: 2023-1-22 16:28

引用:
原帖由 口中水皮的天才 於 2023-1-22 16:19 發表
中國人不過外國人新年?
唔通我哋要叫西曆新年做中國新年咩?
作者: LolototoXxx     時間: 2023-1-22 16:29

引用:

重來都對泡菜無好感,人粗魯
最反骨,清没落後才有0|泡字,
漢城又改名,去中國化,
睇返好多舊泡文物都以漢字書寫,
又否認是源於漢文化,

連中國節日都話是源於泡菜,真無恥,

作者: 有效橢圓的秋葵     時間: 2023-1-22 16:33

引用:
原帖由 LolototoXxx 於 2023-1-22 16:29 發表

重來都對泡菜無好感,人粗魯
最反骨,清没落後才有0|泡字,
漢城又改名,去中國化,
睇返好多舊泡文物都以漢字書寫,
又否認是源於漢文化,

連中國節日都話是源於泡菜,真無恥,
其實啲後生韓國人都係叫CHINESE NEW YEAR, 唔會叫 KOREAN NEW YEAR 架, 係果啲大學教獸收到R周主人命令先會咁發咁嘅文宣。 都係為5斗啫
作者: 人之初大大     時間: 2023-1-22 16:33

中國作為文明古國,亞州國家自古抄中國,而家仲想偷埋,真唔要面
作者: 深水埗街坊70777

作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2023-1-22 16:37

引用:
同志你啱啱落黎香港我唔怪你,97前英殖民地政府同外國外媒都係叫農曆新年做Chinese New Year㗎。。。
作者: 有效橢圓的秋葵     時間: 2023-1-22 16:41

其實韓國人都唔用中文, 又唔用漢城, 不如唔好用農曆咪可以去中國化囉。
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-1-22 16:42

關你韓國佬 9 事
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-1-22 16:44

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2023-1-22 14:44 發表

瘋 L 線

作者: 馬路小薯仔     時間: 2023-1-22 16:50

引用:

懂歷史就知朝鮮族大部分野都是來自中原拉,咪好似而家d靚仔去中國化先得架
作者: winwin100     時間: 2023-1-22 16:51

只有用CNY代表中國新年, 沒有外國人用LNY。
作者: Duncan_Nadal     時間: 2023-1-22 16:51

韓國大學教授欠缺政治敏感度
作者: dunbinexy     時間: 2023-1-22 16:52

引用:

講乜鳩?
中華文化咪中國人gor lor
唔通係韓國人咩
作者: 馬路小薯仔     時間: 2023-1-22 16:52

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2023-1-22 16:41 發表
其實韓國人都唔用中文, 又唔用漢城, 不如唔好用農曆咪可以去中國化囉。
呢方面佢哋又唔想摒棄歷史喎
作者: Puke007     時間: 2023-1-22 16:55

韓國有農曆咩?韓國又想搶通勝。
作者: 雞扒丁面     時間: 2023-1-22 16:56

农历年历法是中国古老文明的最重要元素之一,依此的廿四节气,确立农耕文明,天干地支也只用中文,所以农历年本身就是中国新年,將农历年历法从发源地中国分割出来,是自欺欺人,韓国人一直希望同中国文明切割,淡化一直是中国皇朝的附属,但事实上韓国人植根的儒家思维,甚至国旗等,都根源中国
作者: paploo     時間: 2023-1-22 16:57

記唔記得有兩個地方,西貢,漢城?   對越南同韓國有侮辱意味。 佢哋咪改咗囉。 而家一樣道理。 
作者: 一家團聚     時間: 2023-1-22 16:57

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2023-1-22 16:09 發表

錯曬啦, 農曆其實係陰陽合曆( lunisolar calender),唔係陰曆( lunar calendar) , 所以話譯農曆新年為LUNAR NEW YEAK係錯嘅。  
果個所謂大學教獸返鄉下執牛屎啦, 仲係大學誤人子弟
原來香港政府全部官員都係執牛屎、誤人子弟(當然包括保安局長鄧炳強)

圖片附件: mobile_1.jpg (2023-1-22 16:57, 150.57 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 一家團聚     時間: 2023-1-22 17:00

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2023-1-22 16:21 發表

啲連登仔將個故仔轉調嚟講, 明明一向外國人都叫CHINESE NEW YEAR, 係近年啲人想搞文宣將件事調轉嚟講。
你早十年係外國講LUNAR NEW YEAR, 邊個老外會識
原來香港政府所有官員,都係幫連登做文宣(當然包括保安局長鄧炳強)

圖片附件: mobile_1.jpg (2023-1-22 17:00, 150.57 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 2013yuki21     時間: 2023-1-22 17:00

Lun 佢老美 泡國新年係1月1同佢主人尾國一樣
咪痴中國曆法
作者: 愛港愛爽VV     時間: 2023-1-22 17:01

果然是玻璃心大國,咁都要嘈一餐
作者: s336990     時間: 2023-1-22 17:12

引用:

你可能對原好保存呢幾隻字有誤解
作者: 錦衣夜行     時間: 2023-1-22 17:16

引用:

咁請問 lunar calendar 係邊個國家發明?
作者: 一個中國人!

作者: wayfarer     時間: 2023-1-22 17:16

引用:
原帖由 dunbinexy 於 2023-1-22 16:52 發表

講乜鳩?
中華文化咪中國人gor lor
唔通係韓國人咩
除咗黃俄偉人们,贵國边位古哲圣賢教化出嚟嘅「中華文化」要人民出卖背叛父母師長同儕朋友咁趣致呢?
作者: s336990     時間: 2023-1-22 17:17

引用:
完全破壞?
你平行時空嚟架?
定妄想控制神妄想到傻咗?
四十年前就用Chinese New Year
而且英國點睇,無法一錘定音事實喎

btw,毛教主話要逗利是
你地小黃人好返去叫父母寫定“控制神族”“搶奪神力”呢啲祝福語俾佢喇
50歲人,收乜鬼利是
你地要鞭策佢快啲控制神,用大神力革命喇

作者: 一家團聚     時間: 2023-1-22 17:18

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2023-1-22 17:16 發表

咁請問 lunar calendar 係邊個國家發明?
我就唔知邊個發明,不過就知而家香港政府都用緊Lunar New year

圖片附件: mobile_1.jpg (2023-1-22 17:18, 150.57 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: s336990     時間: 2023-1-22 17:20

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2023-1-22 15:33 發表

乜你好鍾意舔韓咩?農曆新年源自中國夏朝,使L韓仔正名咩。。。
源自夏朝
唔怪得係咁砌喇
要縮短中國暦史呀
又想否定甲骨文