標題: 美媒:解放軍膽子真大,敢把航母開到美國關島,美軍怒吼保衛關島 [打印本頁]

作者: motivate

作者: bronze18man     時間: 2023-1-4 02:23

納粹美係時候嘔返侵略得來既賊贓嗱
關島國獨立
作者: 過客128     時間: 2023-1-4 04:59

其實大陸系同美軍話, 小打時, 關島起飛既加油機好易俾大陸伏.
一隻航母, 帶二十幾架機, 打關島晤夠. 不過響關島同大陸之間, 打加油機, 或者返航冇咩油既飛機, F22, F35都一樣,
作者: 深水埗街坊70777

作者: 雨農     時間: 2023-1-4 10:08

中國航母不能遠航很快無油,到時就麻煩!
作者: 太卷之王     時間: 2023-1-4 11:54

引用:
原帖由 雨農 於 2023-1-4 10:08 發表
中國航母不需遠航
作者: 雨農     時間: 2023-1-4 11:56

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-1-4 11:54 發表

中國航母不需遠航
𣎴需或不能
作者: 心很想     時間: 2023-1-4 12:29

引用:
不能遠航很快無油, 有奶媽(補給艦)同行的, 不須去太遠, 只須在關島500公里外海守候, 迎接海空力量又有能力(導彈)打擊關島基地.
作者: 心很想     時間: 2023-1-4 12:33

引用:
原帖由 雨農 於 2023-1-4 11:56 發表

𣎴需或不能
其實不須要航母, 3艘055, 3艘052D, 2艘054A就可以封鎖關島外海(太平洋).
作者: lung_block     時間: 2023-1-4 12:43

引用:
原帖由 過客128 於 2023-1-4 04:59 發表
其實大陸系同美軍話, 小打時, 關島起飛既加油機好易俾大陸伏.
一隻航母, 帶二十幾架機, 打關島晤夠. 不過響關島同大陸之間, 打加油機, 或者返航冇咩油既飛機, F22, F35都一樣,
中國圍棋思維..在美國範圍內做"眼"..單航母群係單眼..阻止美國向台灣進佔..

未來等埋003-004..西太平洋隻航母群..帶2-4隻055,一大群054..隻眼做活..

美軍難以支援台灣.中國侍機光復...
作者: 雨農     時間: 2023-1-4 12:44

引用:
原帖由 心很想 於 2023-1-4 12:29 發表

不能遠航很快無油, 有奶媽(補給艦)同行的, 不須去太遠, 只須在關島500公里外海守候, 迎接海空力量又有能力(導彈)打擊關島基地.
航母咁大隻要二十個奶媽跟住先夠飽,奶媽又要奶仔補給,真的沒完沒了!
作者: lung_block     時間: 2023-1-4 12:49

引用:
原帖由 雨農 於 2023-1-4 11:56 發表

𣎴需或不能
在台灣以東,雙航母群一南一北封鎖..

美軍單靠太平洋基地要支援台灣,會受到夾擊..中國以逸待勞.

唔需要遠航..

美國如以航母群駛近中國1500公里範圍內,要防備數以千計導彈攻擊,風險極大..
如果遠離中國本土,又難以有效支援..
中國以國土1500-2000公里作守護圈,內有導彈,外有航母,可以有效包圍台灣,要圍要戰,便極有主動控制能力...
作者: 太卷之王     時間: 2023-1-4 12:59

引用:
原帖由 心很想 於 2023-1-4 12:33 發表

其實不須要航母, 3艘055, 3艘052D, 2艘054A就可以封鎖關島外海(太平洋).
你想沉船?
作者: 心很想     時間: 2023-1-4 13:21

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-1-4 12:59 發表

你想沉船?
防空, 反艦, 反潛, 對地導彈(055, 052D,054A)艦上全部有齊, 背後還有東風系列導彈從陸上遠程支援發射.
作者: 心很想     時間: 2023-1-4 13:38

引用:
原帖由 lung_block 於 2023-1-4 12:43 發表

中國圍棋思維..在美國範圍內做"眼"..單航母群係單眼..阻止美國向台灣進佔..

未來等埋003-004..西太平洋隻航母群..帶2-4隻055,一大群054..隻眼做活..

美軍難以支援台灣.中國侍機光復...
003/004未來幾年可以配上(055A, 052DL, 054B)等新一批艦艇作支援, 實力更上一層次.  
054B上年度5月開工, 今年有話滬東已經見2艘分段上船台, 相信年底可見完整的容貌, 傳聞噸位加大, 船身加長加濶, 兩面相控雷達, 武器更新一代.
作者: SkyBlue2046     時間: 2023-1-4 14:30

航行自由

作者: 趣緻寶寶     時間: 2023-1-4 19:38

自由航行
作者: 神殿老子     時間: 2023-1-4 23:00

風水輪流轉
作者: 炎夏少象棋     時間: 2023-1-5 00:37

嘩!尾國患有嚴重精神病喎!
作者: 過客128     時間: 2023-1-5 02:49

引用:
阻止美國向台灣進佔..
我估大陸晤止系台灣. 出第一島鏈, 日本, 南韓, 非律賓, 都系靠關島為支撐.
為台灣, 晤使去咁遠.
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2023-1-5 07:50

睇唔到有咩威脅囉
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2023-1-5 07:52

引用:

俾美狗試驗導彈技術?
作者: pooh24680     時間: 2023-1-5 08:36

引用:
原帖由 雨農 於 2023-1-4 12:44 發表

航母咁大隻要二十個奶媽跟住先夠飽,奶媽又要奶仔補給,真的沒完沒了!
明知自己係軍盲就咪咁大聲啦唔該
連航母用途都唔知

航母係現今海上游擊大隊,打完就走
航母係前線基地咩
作者: 秋落     時間: 2023-1-5 09:28

关岛什么时候变了美国领土,关岛是联合国托管地方,美国又成大贼盗窃联会国财物成私人财产!解放军胆子好细啫只是代联合国自由航行关岛海面附近是否正常。
作者: 心很想     時間: 2023-1-5 16:35

引用:
原帖由 秋落 於 2023-1-5 09:28 發表
关岛什么时候变了美国领土,关岛是联合国托管地方,美国又成大贼盗窃联会国财物成私人财产!解放军胆子好细啫只是代联合国自由航行关岛海面附近是否正常。
拋浪頭 正如一個街童企係街頭話再行近D就打x你, 佢以為成條街佢大哂, 唔淮你哋行這條街, 佢唔知條街叫正曲街.
作者: 秋落     時間: 2023-1-5 16:51

引用:
原帖由 心很想 於 2023-1-5 16:35 發表

拋浪頭 正如一個街童企係街頭話再行近D就打x你, 佢以為成條街佢大哂, 唔淮你哋行這條街, 佢唔知條街叫正曲街.
美丽国当了霸主除了俄佬挑战外今时到了中国回应自由航行有点吾适应。
作者: banjo.     時間: 2023-1-5 16:58

只係啱啱開始,美國要習慣,
作者: pooh24680     時間: 2023-1-5 17:19

大䓤同大蒜 (遼寧山東)兩兄弟 只係訓練用
兼職 護送大墨魚 出入西太
另外就係 搜集 水紋資料,制軍用航海圖
打仗唔會行民用航線,而去未知嘅水域,最起碼要知潮漲落時深淺,呢啲「路」係要一步步行出泥

作者: asahi_kogaku     時間: 2023-1-5 18:11

引用:
英國法國美國的傳統動力航空母艦也可航行全球作戰,為什麼遼寧號不能?中國航母的45000噸級的901型綜合補給艦,補給容量更要比英國和法國的強得多。

美國現時的核動力航母也不是不需要補給的, 要持續作戰也一樣需要補給戰艦燃油以外的其他必需品,例如戰機燃料,彈藥,食物等等。 

按照美國政府審計報告的資料,當年在波斯灣作戰的美國航母,傳統動力航空母艦小鷹級平均連續航海作戰2.7天就要補給艦進行補給, 而核動力航母尼米茲級就每3.3天 便需要進行補給。

https://www.gao.gov/assets/nsiad-98-1.pdf
作者: pooh24680     時間: 2023-1-6 09:41

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2023-1-5 18:11 發表

英國法國美國的傳統動力航空母艦也可航行全球作戰,為什麼遼寧號不能?中國航母的45000噸級的901型綜合補給艦,補給容量更要比英國和法國的強得多。

美國現時的核動力航母也不是不需要補給的, 要持續作戰也一樣需要補給戰艦燃油以外的其他必需品,例如戰機燃料,彈藥,食物等等。 

按照美國政府審計報告的資料,當年在波斯灣作戰的美國航母,傳統動力航空母艦小鷹級平均連續航海作戰2.7天 ...
奶媽做補給只係 副業
係比 般員 海上換班 訓練同休整,唔需要泊岸

奶媽裝修好正,根本就係一艘遊輪 
作者: kingking99     時間: 2023-1-6 10:32

引用:
美國的核航母都要頻密補給燃油彈葯食物
作者: asahi_kogaku     時間: 2023-1-6 10:36

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-1-6 09:41 發表

奶媽做補給只係 副業
係比 般員 海上換班 訓練同休整,唔需要泊岸

奶媽裝修好正,根本就係一艘遊輪 
https://www.ettoday.net/news/20161130/820519.htm

你說的是徐霞客艦 ,不是901補給艦

圖片附件: d2178136.jpg (2023-1-6 10:36, 44.96 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: pooh24680     時間: 2023-1-6 12:40

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2023-1-6 10:36 發表

https://www.ettoday.net/news/20161130/820519.htm

你說的是徐霞客艦 ,不是901補給艦

訓練 vs 實戰

依家係訓練為主,真正物資需求唔係咁大
人嘅 保障先係重點
到真係打仗唔會見佢出現
作者: antiapple     時間: 2023-1-6 17:13

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2023-1-4 08:53 發表
關島是美軍在亞洲州的私家軍火庫,絕密武器都放在關島
關島唔係老美嘅~ 只係託管
作者: 冷看一眼     時間: 2023-1-6 17:15

引用:
原帖由 antiapple 於 2023-1-6 17:13 發表

關島唔係老美嘅~ 只係託管
乜唔係西班牙戰敗,割讓咗比佢既咩?
作者: antiapple     時間: 2023-1-6 17:29

引用:
原帖由 冷看一眼 於 2023-1-6 17:15 發表

乜唔係西班牙戰敗,割讓咗比佢既咩?
聯合國託管
美國於1898年佔領關島 , 但現仍是聯合國唔承認, 聯合國將關島列為全世界僅剩的17個殖民地之一, 關島有自己政府同總督

作者: 天地有正正     時間: 2023-1-6 20:36

美軍應把入侵者立即斬首
作者: GATEWAY2010

作者: 佛口蛇心十一     時間: 2023-1-7 02:06

引用:
原帖由 天地有正正 於 2023-1-6 20:36 發表
美軍應把入侵者立即斬首
美軍自己咪係入侵者囉~
作者: 天地有正正     時間: 2023-1-7 13:23

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2023-1-7 02:06 發表

美軍自己咪係入侵者囉~
美國係公認正義之師 當年收蘇聯皮造福世界
作者: 佛口蛇心十一     時間: 2023-1-8 11:42

引用:
原帖由 天地有正正 於 2023-1-7 13:23 發表

可惜今日走火入魔
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2023-1-8 19:38

航行自由啫,美國佬無需大驚小怪。。。
作者: on_on_on     時間: 2023-1-8 22:33

引用:
原帖由 天地有正正 於 2023-1-7 13:23 發表

係嘅!差啲種族滅絕咗印第安人; 對伊拉克、阿富汗、利比亞、敘利亞……無數嘅國家發動戰爭,殺咗無數人滿手鮮血嘅惡魔!的國係正義之師哦!
作者: GATEWAY2010

作者: sng850     時間: 2023-1-9 17:13

引用:
原帖由 神殿老子 於 2023-1-4 23:00 發表
風水輪流轉
太平洋:

百年洋東已過、迎接百年洋西!
作者: 明亮的晨星二     時間: 2023-1-10 11:03

引用:

需要航母提供空中掩護
作者: 心很想     時間: 2023-1-10 16:44

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2023-1-10 11:03 發表

需要航母提供空中掩護
055/052D/054A一坑四彈中短程防空導彈(海紅旗-9B, 海紅旗-10, 海紅旗-16), 無空中掩護都足以對付來襲戰機/導彈.