標題: 工聯會調查:近7成受訪者過去一年 未能成功租用康文署場地 [打印本頁]

作者: 棉花木有糖     時間: 2022-12-23 10:07

工聯會本月初就康文署租用場地情況進行問卷調查,成功訪問240人,發現近7成受訪者過去一年未能成功租用康文署轄下設施及場地。工聯會立法會議員郭

工聯會立法會議員郭偉强表示,受訪者中,超過一半長期無法在繁忙時間租用場地、7成多受訪者認為炒場問題仍然嚴重、約3成受訪者認為康文署上月公佈遏止炒場措施,包括租用人60天內,錄得2次違規會被禁租90天、延長違規轉讓「用場許可證」禁租期等,均是無效用。
工聯會立法會議員陸頌雄認為,出現炒場的根本原因,是康體場地不足,受訪者中有超過五成在過去一年內,沒有成功於繁忙時段租用場地,反映繁忙時段的使用長期爆滿,供不應求。
工聯會建議,在遊樂場地規例加入明文禁止轉讓場地圖利條款,並要求租用人作書面聲明,授權康文署職員將炒場人士列為黑名單等;又建議逐步重開被用作社區檢測中心或疫苗接種中心的體育場地等,增加供應。
康體場地不足,住屋地都不足...

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/849861/工聯會調查-近7成受訪者過去一年-未能成功租用康文署場地
作者: 陽光宅女     時間: 2022-12-23 11:48

我都冇成功租過康文署場地
作者: 飛劍龍     時間: 2022-12-23 13:44

之前大部份場地用咗嚟打針/檢測呢
作者: lctj9     時間: 2022-12-25 15:47

真係好難,俾炒場友霸哂,政府有冇計?
作者: Hermas.妹妹     時間: 2022-12-25 15:52

以後抽籤囉 ~玩殘班有窿路獲得的人
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-12-25 15:53

夠鬼炒場 L 快咩
作者: ctchan20f     時間: 2022-12-26 00:22

主要有人炒埸
作者: 無霸道     時間: 2022-12-26 01:48

佢下年有部訂場機比人訂場希望好小小,不過好多場變晒檢測,接收輕症唔夠場比人book
作者: 阻住地球轉     時間: 2022-12-26 02:24

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-12-23 10:07 發表
工聯會本月初就康文署租用場地情況進行問卷調查,成功訪問240人,發現近7成受訪者過去一年未能成功租用康文署轄下設施及場地。工聯會立法會議員郭

...
呢度都有好多約戰post啦
明明比班人攞黎搵錢,康文署都當睇唔到
食屎啦
作者: ~!!~     時間: 2022-12-26 04:22

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2022-12-26 02:24 發表

食屎啦
都好多年,唔通真係吹佢地唔漲
作者: 20181002     時間: 2022-12-26 05:52

黃牛既野,上千年曆仕
作者: Duncan_Nadal     時間: 2022-12-26 06:12

康文署
作者: h9995435     時間: 2022-12-26 06:30

長期問題 康文根本視而不理
作者: erikwong     時間: 2022-12-26 07:39

如呢幾兩星都話卜唔到
仲有咩好講
作者: ninety     時間: 2022-12-26 07:48

體育館現在是接收入院確診老人
作者: SmallFish630     時間: 2022-12-26 07:48

羽毛球場勁難租,成日要同人鬥早,但load 成半粒鐘以上先入到,就算有都係得返早上7-8,咁早點玩
作者: 球皇美斯又騎C朗     時間: 2022-12-26 08:48

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-12-25 15:47 發表
真係好難,俾炒場友霸哂,政府有冇計?
跟我方法立法改例包得,放蛇捉黃牛,拉到第一次罰一萬,第二次罰三萬加坐監三個月,之後再犯複式加碼罰則。成功篤灰市民有三千獎金,多勞多得。
你睇吓星加坡有冇人亂拋垃圾?痾屎唔沖廁?原因係罰則重。
作者: Puke007     時間: 2022-12-26 08:57

有組織專門租埸架,咁易比普通人租到咩。
作者: brian2921     時間: 2022-12-26 09:09

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-12-23 10:07 AM 發表

...
康文署放蛇拉炒場既人啦, 淨係識得等出糧。
作者: 果個宇宙的羔羊     時間: 2022-12-26 09:15

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-12-23 10:07 發表

...
場地俾一班人。壟斷場地租霸,睇到好多討論區都有招攬一齊用場地,仲係大量時間有位。
作者: siuhung     時間: 2022-12-26 09:28

真係多乜餘啦,之前好多都改為做疫苗接種中心,仲有限聚令要封場唔開,掉佢冇帽咁很得閒做埋呢d調查,仲係問果 240 人,搏出鏡見報都唔很使咁啦!
作者: 超級扁扁的妹頭     時間: 2022-12-26 09:30

大量綜援戶一家大細晨早搶場,跟住去嘆茶,要簽場就出現簽場,乃一門無本生意
作者: glue123     時間: 2022-12-26 09:52

好撚on9, 成日集中在炒場問題上,歸根究底就係場地嚴重不足
作者: glue123     時間: 2022-12-26 09:53

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-12-26 09:28 發表
真係多乜餘啦,之前好多都改為做疫苗接種中心,仲有限聚令要封場唔開,掉佢冇帽咁很得閒做埋呢d調查,仲係問果 240 人,搏出鏡見報都唔很使咁啦!
就算冇疫情,想卜黃金時間打波都好難,根本唔夠場地
作者: 7218318964     時間: 2022-12-26 09:53

點解唔炒晒康文署班廢柴?唔通香港正苦每個職位只容廢柴擔任??
作者: glue123     時間: 2022-12-26 09:59

引用:
原帖由 SmallFish630 於 2022-12-26 07:48 發表
羽毛球場勁難租,成日要同人鬥早,但load 成半粒鐘以上先入到,就算有都係得返早上7-8,咁早點玩
係,我都幾年冇打,平時返工,夜晚黃金時間根本卜唔到,其實所謂炒場大部分都係d教練搵食,比貴少少都買,個問題始終都係場地不足
作者: 綠腳趾     時間: 2022-12-26 10:03

好多社會失敗者
作者: ke2011     時間: 2022-12-26 10:04

之前睇片跑馬地球場咪有啲康文阿姐「隻眼開隻眼閉」,明知「替身」簽場阿叔(同日簽幾個球場又唔會落場踢),又唔「嚴正執法」
作者: PSlovingyou     時間: 2022-12-26 10:04

放棄左好耐
作者: PSlovingyou     時間: 2022-12-26 10:06

引用:
原帖由 7218318964 於 2022-12-26 09:53 發表
點解唔炒晒康文署班廢柴?唔通香港正苦每個職位只容廢柴擔任??
康文署真係廢過其他,啲場維修搞幾年,疫症停開時又唔把握時間去修,人放佢又放假
作者: siuhung     時間: 2022-12-26 10:53

引用:
原帖由 glue123 於 2022-12-26 09:53 發表

就算冇疫情,想卜黃金時間打波都好難,根本唔夠場地
又如何呢?
有地就用黎起樓起公屋啦,公屋同場地,邊樣緊要d呢?況且,咁多種體育運動,個個都要場,就得邊一個呢?
不如拆晒d遊泳池改建啦,樓下做室內泳池,中層做其他場館,上層鋪草皮做足球場,好唔好?唔好淨係搵高球場開刀囉!
作者: lctj9     時間: 2022-12-26 10:55

引用:
原帖由 球皇美斯又騎C朗 於 2022-12-26 08:48 發表

跟我方法立法改例包得,放蛇捉黃牛,拉到第一次罰一萬,第二次罰三萬加坐監三個月,之後再犯複式加碼罰則。成功篤灰市民有三千獎金,多勞多得。
係,唔明點解一直無正視,無加強執行
只係更新個系統有鬼用
作者: tomymt     時間: 2022-12-26 10:59

我感覺政府係無能力監管囉!同司法問題一樣!
作者: glue123     時間: 2022-12-26 11:01

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-12-26 10:53 發表

又如何呢?
有地就用黎起樓起公屋啦,公屋同場地,邊樣緊要d呢?況且,咁多種體育運動,個個都要場,就得邊一個呢?
不如拆晒d遊泳池改建啦,樓下做室內泳池,中層做其他場館,上層鋪草皮做足球場,好唔好?唔好淨係搵高球場開刀囉!
我話打波唔夠場地姐,冇話唔要公屋!分開講啦,兩樣冇衝突,運動場地配套要求同起樓又唔同,有好多大公園裡面可以起室內運動場,政府又可以考慮起多層運動場,好多方法
作者: 球皇美斯又騎C朗     時間: 2022-12-26 11:02

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-12-26 10:55 發表

只係更新個系統有鬼用
政府工懶得做
試吓判出去好似第一城鎖車隊咁,有$分,勤力到嘔。
作者: lctj9     時間: 2022-12-26 11:04

引用:
原帖由 球皇美斯又騎C朗 於 2022-12-26 11:02 發表

政府工懶得做
試吓判出去好似第一城鎖車隊咁,有$分,勤力到嘔。
黃牛黨對社會無貢獻,而且非常擾民,應該嚴打
作者: siuhung     時間: 2022-12-26 11:12

引用:
原帖由 glue123 於 2022-12-26 11:01 發表

我話打波唔夠場地姐,冇話唔要公屋!分開講啦,兩樣冇衝突,運動場地配套要求同起樓又唔同,有好多大公園裡面可以起室內運動場,政府又可以考慮起多層運動場,好多方法
師兄,起樓只是講出另一種現實,不用介懷呢;相信呢,到時政府話起場,就輪到d政黨搬龍門話冇公屋囉!
重要一點呢,是好多種體育運動,壁球排球藍球羽毛球乒乓球,個個都話要場,真係就唔得到咁多囉!
連越野單車、極限單車、滑板,同聲同氣地話得一、兩個場,好快會厭添呢!
作者: finish2022     時間: 2022-12-26 11:16

成日比啲人走法律罅 咁有撚用咩
要罰既用家都罰撚埋 但到時又有好多人出黎解圍
根本做成咁樣 班仆街用家都好責任
無需求點會有供應 
作者: glue123     時間: 2022-12-26 11:23

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-12-26 11:12 發表

師兄,起樓只是講出另一種現實,不用介懷呢;相信呢,到時政府話起場,就輪到d政黨搬龍門話冇公屋囉!
重要一點呢,是好多種體育運動,壁球排球藍球羽毛球乒乓球,個個都話要場,真係就唔得到咁多囉!
連越野單車、極限單車、滑板,同聲同氣地話得一、兩個場,好快會厭添呢!
要接受現實世界係冇公平架啦,計多人中意的運動,應該都係羽毛球網球,而羽毛球更容易滿足需求,小小地方就可以8個場,滿足左多人喜好先啦,有d冷門運動係冇辦法,唔通中意滑雪就叫政府起個雪山咩
作者: abbalau     時間: 2022-12-26 11:31

引用:
原帖由 ~!!~ 於 2022-12-26 04:22 發表

都好多年,唔通真係吹佢地唔漲
可能炒場人士中,有康文處的內鬼在其中!
作者: 有贏冇輸     時間: 2022-12-26 11:32

引用:

...
已經唔想租,網上永遠訂晒,以前要早上7點係運動場門口等開門訂場,不過都有人早過我。
作者: sy0182003     時間: 2022-12-26 11:46

我上一次成功繁忙時段book到場係25年前
作者: Chris.yukman     時間: 2022-12-26 11:50

所以近年多咗人跑步,唔使租場冇咁煩
作者: li1091     時間: 2022-12-26 11:53

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-12-26 09:28 發表
十幾年來都book唔到場,俾炒場友霸來賺錢,稅都唔洗報,10年前有疫情啦?
作者: 天天得樂     時間: 2022-12-26 12:15

快設查啦,餐餐book唔到
作者: kk999@hk     時間: 2022-12-26 12:25

引用:
原帖由 球皇美斯又騎C朗 於 2022-12-26 08:48 發表

方向正確。
炒場都是為搵錢,機會成本重自然就不做。
作者: yuki娘親     時間: 2022-12-26 12:25

得七成應該係因為好似我咁,明知bk唔到連試都唔試
作者: KD8600     時間: 2022-12-26 12:34

賣場?
作者: 球皇美斯又騎C朗     時間: 2022-12-26 13:00

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-12-26 11:04 發表

黃牛黨對社會無貢獻,而且非常擾民,應該嚴打
絕對要打擊
作者: sepit999     時間: 2022-12-26 13:01

炒場捉到要罰幾皮,你睇下仲有無人炒
作者: 球皇美斯又騎C朗     時間: 2022-12-26 13:02

引用:
原帖由 kk999@hk 於 2022-12-26 12:25 發表

方向正確。
炒場都是為搵錢,機會成本重自然就不做。
等如如果帶白粉捉到只係罰千五,咁肯定帶粉多人做過Fuck panda
作者: ok_noted     時間: 2022-12-26 13:02

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-12-25 15:52 發表
以後抽籤囉 ~玩殘班有窿路獲得的人
抽籤只會令全民都抽,炒風只會更加勁,你話得抽籤証明你唔係真正用家
作者: ok_noted     時間: 2022-12-26 13:08

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2022-12-26 02:24 發表

食屎啦
你食屎啦,約戰區係我地晨咁早起身上網book架,賺錢?你有冇腦㗎?我用原價卑個場你你賺俾我睇吓
作者: duncan9394     時間: 2022-12-26 13:09

炒場原因,先有一班私人教練租政府場開班,假設一班有六堂,咁佢應承咗客逢星期幾上堂,冇理由同客講今個星期冇場要改期。
咁就令到另一班人去鏈住呢批教練喉嚨,焗住食炒價再將成本轉嫁俾客仔。
所以政府應該改成全面抽籤,唔係先到先得,再進一步唔俾公場私教,有人舉報罰五萬,又或者8個位之中6個公開抽,2個收貴啲俾私教。
作者: aaa22222     時間: 2022-12-26 13:21

查下有無康文署職員參與炒場好過啦 如果有立即革職 
作者: lctj9     時間: 2022-12-26 13:27

引用:
原帖由 球皇美斯又騎C朗 於 2022-12-26 13:00 發表

絕對要打擊
唔知政府幾時真真正正解決呢個問題
作者: 球皇美斯又騎C朗     時間: 2022-12-26 13:33

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-12-26 13:27 發表

唔知政府幾時真真正正解決呢個問題
仲話要推動體育發展,基礎野都唔攪好
作者: gd4860ecc1954     時間: 2022-12-26 13:36

引用:

政府一早肯咁做嘅就唔會係今日嘅香港,咁要多得英國佬留返落嚟嘅蘇州屎,真係有排都抹唔完
作者: gd4860ecc1954     時間: 2022-12-26 13:37

引用:
原帖由 球皇美斯又騎C朗 於 2022-12-26 13:33 發表

得個講字
作者: gd4860ecc1954     時間: 2022-12-26 13:38

引用:
原帖由 aaa22222 於 2022-12-26 13:21 發表
查下有無康文署職員參與炒場好過啦 如果有立即革職 
九成都唔會革職查辦,最多都係側側膊,無見過,少做少錯,唔做唔會錯。
作者: lctj9     時間: 2022-12-26 13:40

引用:
原帖由 球皇美斯又騎C朗 於 2022-12-26 13:33 發表

康文署辦事不力
作者: 東熱汁男     時間: 2022-12-26 13:45

實名抽籤制,同一時段所有場地只能一人登記
作者: 球皇美斯又騎C朗     時間: 2022-12-26 13:56

引用:
原帖由 gd4860ecc1954 於 2022-12-26 13:36 發表

政府一早肯咁做嘅就唔會係今日嘅香港,咁要多得英國佬留返落嚟嘅蘇州屎,真係有排都抹唔完
回歸廿五年喇,唔好再賴前朝啦,而家愛國者導彈,認真做d野啦。利申:我唔係黃架,不過政府係要市民督促先有為嘅。
作者: 球皇美斯又騎C朗     時間: 2022-12-26 13:57

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-12-26 13:40 發表

康文署辦事不力
打工打著康文署真係幾好,咁多個部門之中佢算最柔嗰幾個
作者: 大雀躍的作業     時間: 2022-12-26 14:10

個個都想繁忙時間租場,但非繁忙時間就使用率偏低
作者: gd4860ecc1954     時間: 2022-12-26 14:13

引用:
原帖由 球皇美斯又騎C朗 於 2022-12-26 13:56 發表

回歸廿五年喇,唔好再賴前朝啦,而家愛國者導彈,認真做d野啦。利申:我唔係黃架,不過政府係要市民督促先有為嘅。
回歸還回歸,有一班人心入面根本無回歸過。
唔係想賴港英政府,你想要政府做到嘢,除非換晒成班少做少錯,唔做唔會錯嘅公務員。
作者: 球皇美斯又騎C朗     時間: 2022-12-26 14:16

引用:
原帖由 gd4860ecc1954 於 2022-12-26 14:13 發表

回歸還回歸,有一班人心入面根本無回歸過。
唔係想賴港英政府,你想要政府做到嘢,除非換晒成班少做少錯,唔做唔會錯嘅公務員。
阿頭唔揪鞭,靠班細自律咩?教不嚴,師之惰呀。
作者: trunax     時間: 2022-12-26 14:22

想租場,不成日BOOK唔到,一早起身諗住咁早易些,一按入去係話已爆,結果連續幾天都訂唔到,不冇心機再訂,冇次訂到
作者: hhhhkkkk1     時間: 2022-12-26 14:22

馬鞍山體育館,唔知何年何月先再比市民用。
作者: hhhhkkkk1     時間: 2022-12-26 14:24

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-12-26 14:10 發表
個個都想繁忙時間租場,但非繁忙時間就使用率偏低
你講嘢呀 ?
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2022-12-26 14:26

算把啦,同一孔出氣
作者: 大雀躍的作業     時間: 2022-12-26 14:27

引用:
原帖由 hhhhkkkk1 於 2022-12-26 14:24 發表

你講嘢呀 ?
你未試過walk in租場?
作者: hhhhkkkk1     時間: 2022-12-26 14:30

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-12-26 14:27 發表

你未試過walk in租場?
未,馬鞍山體育館已經收咗當好內,做咗X眼實驗室,唔知幾時先開返,點會可以walk in 卜場 ?

作者: 大雀躍的作業     時間: 2022-12-26 14:35

引用:
原帖由 hhhhkkkk1 於 2022-12-26 14:30 發表

未,馬鞍山體育館已經收咗當好內,唔知幾時先開返,點會可以walk in 卜場 ?
你講依個場唔只7成,係10成卜唔到
作者: hhhhkkkk1     時間: 2022-12-26 14:38

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-12-26 14:35 發表

你講依個場唔只7成,係10成卜唔到
幾十尺範圍外都唔入得
作者: ~!!~     時間: 2022-12-26 14:45

引用:
原帖由 abbalau 於 2022-12-26 11:31 發表

可能炒場人士中,有康文處的內鬼在其中!
唔出奇
疫情攞左嚟做隔離中心嘅渡假營
兩年嚟保安都係幾間保安公司投到(做一至兩個月再投一次)
作者: malimasa     時間: 2022-12-26 14:45

240人.....就用近七成市民如何如何,利用調查和媒體很厲害。
作者: 9個老遊艇     時間: 2022-12-26 15:07

電腦自動抽對每人都是最公平,因不是公開如加了誰優先,等于推翻這個制度。

作者: 唔多得     時間: 2022-12-26 15:25

其實諗抽籤嘅都白痴!唔通抽到,無人炒場咩!而家我好多時見到則邊場啲人,睇到都唔係打開羽毛球,好多都係嬉戲,有啲一家人bk到一個鐘打,肯定多咗好多,平時訂唔到場啲人都訂到,佢呢個調查,點解唔落場館了解下呢?

作者: 小魔怪     時間: 2022-12-26 15:28

要訂場難度實在太高,康文處要攪攪佢
作者: 唔多得     時間: 2022-12-26 15:49

其實想多啲人bk到場,佢將繁忙時段,唔好給予咁多團體優先,場多咗,未有多啲人bk到。根本提供市民可租訂的場地,少於給予團體租用。我係用家,根本有時想bk附近場地,10個場都無,而給予團體,一定遠遠多過此數目。

作者: 路人2Z     時間: 2022-12-26 15:57

康文署係最可以hea嘅部門因提供嘅服務冇緊急性對象亦只係小市民
作者: ho0928     時間: 2022-12-26 16:02

咁簡單可以解決到嘅都唔做,好明顯係當中有人牽涉利益啦
作者: lukjoel     時間: 2022-12-26 16:09

引用:

...
社團問題……
作者: nnes     時間: 2022-12-26 17:24

唔好話康文署, 自己屋苑個私人場地與毛球場啲人都要鬥早落去排隊租湯。 羽毛球個場咁大得幾個人打, 以增加 供應談何容易
作者: dartarrow     時間: 2022-12-26 17:26

我都冇想過租康文署場地
作者: Joeycky     時間: 2022-12-26 18:19

康文署一直無法消滅炒場黨,無能力保障市民權益,政府令人失望。
作者: cvcv105     時間: 2022-12-26 18:27

引用:

完全讚同,只有重罪先至可以杜絕。
作者: cvcv105     時間: 2022-12-26 18:28

引用:
原帖由 glue123 於 2022-12-26 09:52 發表
好撚on9, 成日集中在炒場問題上,歸根究底就係場地嚴重不足
就算夠都未必輪到想用既人囉。最快方法就係立例重罰。
作者: cvcv105     時間: 2022-12-26 18:31

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-12-26 10:55 發表

只係更新個系統有鬼用
唔通場地租借仲係停留緊係呂樂時代,明既知道係咩意思。
作者: sam1681818     時間: 2022-12-26 19:26

如果登記人每日最多登記兩小時,而且登記人必須在場,職員每十五分鐘檢查一次,咁會唔會有阻嚇作用。
作者: siuhung     時間: 2022-12-26 20:12

引用:
原帖由 li1091 於 2022-12-26 11:53 發表

十幾年來都book唔到場,俾炒場友霸來賺錢,稅都唔洗報,10年前有疫情啦?
師兄,莫講話10年啦,廿年都book唔到啦!
可以賴炒場,亦可以賴場地少,唔夠香港市民用都得呢,係咪冇咗炒場,就可以比你book得到呢?

我嘅重點係,d政黨得閒冇野做,就搵個得240人嘅民調出黎講book唔到場去搏見報囉,隨便搵幾個立法會議員動議就已經得,做呢個民調為咗乜呢?
作者: 20381766     時間: 2022-12-26 20:39

之前公聯會係唔係反正,那些政棍去了哪?
作者: glue123     時間: 2022-12-26 20:58

引用:
原帖由 cvcv105 於 2022-12-26 18:28 發表

就算夠都未必輪到想用既人囉。最快方法就係立例重罰。
兩個問題都重要,冇曬人炒塲一樣難卜,根本唔夠場
作者: 大雀躍的作業     時間: 2022-12-26 21:01

禁絕d人利用政府場搵食,炒籌、私人教練、搵食團體,來來去去都係果班人
作者: 波馬學徒     時間: 2022-12-26 21:19

炒場當刑事 懂?
作者: 懲教     時間: 2022-12-26 21:29

加價啦 曱甴畀唔起?
作者: 黃金騎士牙狼     時間: 2022-12-26 22:10

1. 限制每個IP address每個電話號碼只准每日卜一個地點一場時間
2. 強制所有卜場者登記電話全部要實名,並聲明自願供政府隨時核實檢查
3. 骯聞處強制檢查入場者必須有登記電話持有者到場
作者: jumboleung     時間: 2022-12-26 22:12

好多人炒場賺錢。
作者: 初心仍在     時間: 2022-12-26 23:02

支持炒場重罰  支持放蛇  好似掃黃一樣
捉到坐半年  book場 最少落3個人實名登記
必須在場 (足球可以落最少6個人實名登記)