標題: 【再被追租】再有分店被指欠租 凱施餅店經營公司被入稟追逾127萬 - 香港經濟日報 - TOPick - 新聞 - 社會 [打印本頁]

作者: 317248118     時間: 2022-12-19 17:17

擁有多間分店的凱施餅店,再有分店被指拖欠租金,其經營公司日前被業主入稟高等法院,追討欠租及雜費共逾127.9萬元,兼須將舖位交吉。

原告旅港南海商會有限公司;答辯人凱施食品有限公司。

入禀狀指,原告為灣仔莊士敦道116號一地舖業主,雙方於8月簽訂為期3年租約,以月租24.7萬元租出地舖,另須支付管理費等雜費。原告指答辯人自7月起拖欠差餉及租金等費用,原告於11月中透過律師要求答辯人支付有關欠款逾127.9萬元。原告入稟指基於答辯人違反租約,要求清還有關欠租等費用,並須將舖位交吉,兼須支付利息及訟費。

凱施應該好快壽終正寢

新聞來源連結:
https://topick.hket.com/article/3424534/【再被追租】再有分店被指欠租 凱施餅店經營公司被入稟追逾127萬
作者: 大寶二寶     時間: 2022-12-19 17:42

遲早執,係咪因為發展過快
作者: silverseven     時間: 2022-12-19 17:45

好危 
作者: 1q1q1q1q1q1q     時間: 2022-12-19 17:45

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2022-12-19 17:42 發表
哩次個黑暴+疫情combo, 對飲食業好大打擊
作者: ifung5     時間: 2022-12-19 18:05

近年開咗好多日本、本地的餅店及麵包舖
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2022-12-19 19:32

又一間面臨清盤!
作者: 505249341     時間: 2022-12-19 21:54

引用:
原帖由 317248118 於 2022-12-19 17:17 發表

擁有多間分店的凱施餅店,再有分店被指拖欠租金,其經營公司日前被業主入稟高等法院,追討欠租及雜費共逾127.9萬元,兼須將舖位交吉。

入禀狀指,原告為灣仔莊士敦道116號一地舖業主,雙方於8月簽訂為期3年租約,以月租24.7萬元租出地舖,另須支付管理費等雜費。原告指答辯人自7月起拖欠差餉及租金等費用,原告於11月中透過律師要求答辯人支付有關欠 ...
頂得住d鋪價上升,米頂得住
否則等時間
作者: 伍皓昌     時間: 2022-12-19 22:02

引用:
原帖由 317248118 於 2022-12-19 17:17 發表

入禀狀指,原告為灣仔莊士敦道116號一地舖業主,雙方於8月簽訂為期3年租約,以月租24.7萬元租出地舖,另須支付管理費等雜費。原告指答辯人自7月起拖欠差餉及租金等費用,原告於11月中透過律師要求答辯人支付有關欠 ...
真唔明,點解面包鋪都做唔住
經濟越差,越多人食面包才是

例如早餐,有錢去食40蚊早餐,冇錢咪十幾蚊買個包食
作者: 505249341     時間: 2022-12-19 22:05

睇下通關後,d鋪價能否上返?好價賣返d鋪出去,都可以頂到
否則,睇下拖得幾耐啫
作者: 伍皓昌     時間: 2022-12-19 22:05

引用:
原帖由 505249341 於 2022-12-19 21:54 發表

頂得住d鋪價上升,米頂得住
否則等時間
呢幾年鋪租跌到七彩,升咩呀?

新冠病毒自2020年初在港爆發至今,持續逾兩年,期間斷斷續續推行的限聚令、禁堂食等防疫措施,均令零售、餐飲商戶生意受重創,舖租跌至谷底,連帶舖位價值亦「大插水」。據《香港01》統計,自2020年起,街舖市場已錄得超過100宗蝕讓個案,個別蝕幅高達六成,亦有旺區街舖業主損手逾2億元。業界人士認為,零售市況前景仍然未明,舖市跌勢未止,料今年餘下時間蝕讓個案只會愈來愈多。

原文網址: 疫情肆虐兩年 全港街舖爆逾百宗蝕讓 有業主慘輸2億離場 | 香港01 https://www.hk01.com/article/742 ... utm_medium=referral
作者: 505249341     時間: 2022-12-19 22:08

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2022-12-19 22:05 發表

呢幾年鋪租跌到七彩,升咩呀?

新冠病毒自2020年初在港爆發至今,持續逾兩年,期間斷斷續續推行的限聚令、禁堂食等防疫措施,均令零售、餐飲商戶生意受重創,舖租跌至谷底,連帶舖位價值亦「大插水」。據《香港01》統計,自2020年起,街舖市場已錄得超過100宗蝕讓個案,個別蝕幅高達六成,亦有旺區街舖業主損手逾2億元。業界人士認為,零售市況前景仍然未明,舖市跌勢未止,料今年餘下時間蝕讓個案只會愈來愈多 ...
通關,靠自由行,睇下升得幾多
佢手上揸住d鋪,吾升返就真係翻龜
作者: 雲啤     時間: 2022-12-19 22:20

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2022-12-19 22:02 發表

冰河時期能生存到最後就是大笨象與小老鼠,大如美心縱向橫向都有成熟發展,只要香港仲有人食野就日日都走唔甩,或者細小如街口麵包舖小本經營有街坊生意都可以支持落去,凱施不大不小高成本低利潤如果高defect 一定出事。
作者: 505249341     時間: 2022-12-19 22:25

引用:
原帖由 雲啤 於 2022-12-19 22:20 發表

冰河時期能生存到最後就是大笨象與小老鼠,大如美心縱向橫向都有成熟發展,只要香港仲有人食野就日日都走唔甩,或者細小如街口麵包舖小本經營有街坊生意都可以支持落去,凱施不大不小高成本低利潤如果高defect 一定出事。
做飽目的,系用生意,借錢炒樓炒股
作者: Coke_duo     時間: 2022-12-19 22:26

頂住啊
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2022-12-19 23:04

引用:
原帖由 505249341 於 2022-12-19 22:25 發表

做飽目的,系用生意,借錢炒樓炒股
大多數港人老闆都係咁~
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2022-12-19 23:05

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2022-12-19 17:42 發表
夠膽死開嚮中環電車路!
作者: 大寶二寶     時間: 2022-12-19 23:08

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2022-12-19 23:05 發表

夠膽死開嚮中環電車路!
如果我冇記錯,廿幾年前响北角起家,跟著呢廿年全港周圍都有,我仲諗緊佢幾時會上市
作者: 心中有真善美     時間: 2022-12-20 02:21

我知佢唔係冇錢重有自己物業,但係而家環境係要監平賣鋪去頂或者把心一横結業重係三心兩意,賣鋪就唔借值錢,頂落去就担沙塞海,進退維谷!
作者: 505249341     時間: 2022-12-20 05:46

引用:
原帖由 心中有真善美 於 2022-12-20 02:21 發表
我知佢唔係冇錢重有自己物業,但係而家環境係要監平賣鋪去頂或者把心一横結業重係三心兩意,賣鋪就唔借值錢,頂落去就担沙塞海,進退維谷!
而家借無可借,唯一方法系買時間
作者: 比卡超治港     時間: 2022-12-20 06:06

集體回憶,要打卡
作者: jumboleung     時間: 2022-12-20 06:47

含淚!
作者: Ooqq89     時間: 2022-12-20 06:55

百0 萬濕濕碎
但呢個時勢要頂都唔易
作者: onnam     時間: 2022-12-20 08:55

全線執笠只係時間嘅問題
作者: onnam     時間: 2022-12-20 08:57

引用:

因為$30可以買兩餸飯,豐富過食3個包。
作者: 雲啤     時間: 2022-12-20 08:59

引用:
原帖由 心中有真善美 於 2022-12-20 02:21 發表
如果係佢自己買舖做就抵出事,我留意過佢有好幾個舖面向正東正西,賣花賣海味雜貨就好,賣餅賣雪藏貨大不利。
作者: longgun67     時間: 2022-12-20 09:01

就係因為政府啲畸形政策
唔比業主追租半年,半年黎咪又係拖
無實力嘅企業一早應該執而唔係縱容
作者: Joeycky     時間: 2022-12-20 09:04

有大量餅卡的客戶開始心跳流汗,趁仲未執,拿拿聲換餅,可能即刻一日三餐食西餅食晒為止。
作者: s336990     時間: 2022-12-20 09:26

莊士敦道呢間我見佢吉咗好耐喇喎
原來一直租緊架?
作者: s336990     時間: 2022-12-20 09:27

引用:

因為仲有自煮呢一招
煎隻蛋,煮個公仔麵,時間唔洗好多
如果真係慳錢,早半個鐘起身乜都夠