標題: 盧寵茂:網上有關與內地通關消息無證據 勿亂轉發 - RTHK [打印本頁]

作者: 317248118     時間: 2022-12-13 16:48

醫務衞生局局長盧寵茂表示,與內地通關方面,他密切期待可盡快推動,當局一直與內地保持溝通。但他提到網上有人發布通關的消息,他說無任何證據證實,建議市民收到類似訊息時,不要亂轉發,因為並非事實的訊息會影響安排及準備工作。 逆隔離方面,盧寵茂說當局有與內地溝通及推動,但因應內地防控措施的調整,本地相關準備...

大家信唔信啊茂?1月9號係咪可以返大陸!?

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1679618-20221213.htm?spTabChangeable=0
作者: borofans     時間: 2022-12-13 16:59

奴竉物話冇證據唔好信即係1月9係真😂😂
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-12-13 17:00

引用:
原帖由 317248118 於 2022-12-13 16:48 發表
醫務衞生局局長盧寵茂表示,與內地通關方面,他密切期待可盡快推動,當局一直與內地保持溝通。但他提到網上有人發布通關的消息,他說無任何證據證實,建議市民收到類似訊息時,不要亂轉發,因為並非事實的訊息會影響安排及準備工作。 逆隔離方面,盧寵茂說當局有與內地溝通及推動,但因應內地防控措施的調整,本地相關準備...

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1679618-20221213.htm?spTabChangeable=0
你有沒有識人在關口工作?收下風囉~
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-12-13 17:01

引用:
原帖由 borofans 於 2022-12-13 16:59 發表
奴竉物話冇證據唔好信即係1月9係真😂😂
玩語言偽術?!
作者: banjo.     時間: 2022-12-13 17:29

傳聞冇樣真.
作者: smallcannon2002     時間: 2022-12-13 17:31

根本成個政府團隊都亂晒籠, 各自為政。
作者: 逆風的肥牛     時間: 2022-12-13 17:32

亂噏焗上轎
作者: 巨乳下垂了     時間: 2022-12-13 17:37

引用:
原帖由 317248118 於 2022-12-13 16:48 發表

新聞來源連結:
幾好,盡早澄清流言,若黑暴果陣一有流言政府肯盡快出嚟澄清,根本唔會咁嚴重
作者: 317248118     時間: 2022-12-13 18:23

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-12-13 17:31 發表
根本成個政府團隊都亂晒籠, 各自為政。
我覺得大家都係想放寬,因為全世界已經示範左,不過可能有d茂利專家阻頭阻勢
作者: Hermas.妹妹     時間: 2022-12-13 18:24

還會死撑
作者: samsunlg

作者: Lok1986     時間: 2022-12-13 18:39

俾人打臉幾次,今次真係準備共赴黃泉,大家準備1月9號大陸人黎掃貨。 
作者: democrazyboy     時間: 2022-12-13 18:49

茂叔語氣好唔想中港通關喎,超哥又唔同講法呢,文大公更透露好快通關喎。
作者: The-cardigans

作者: finish2022     時間: 2022-12-13 19:02

大公報報得就一定真
睇吓幾時啦
作者: finish2022     時間: 2022-12-13 19:02

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-12-13 18:49 發表
茂叔語氣好唔想中港通關喎,超哥又唔同講法呢,文大公更透露好快通關喎。
因為依兩件根本無話事能力。
作者: 超級怪天才     時間: 2022-12-13 19:04

引用:

新聞來源連結:
做奴才,緊係要聽主人話
作者: cykwok     時間: 2022-12-13 19:05

香港人多擠迫, 不通關更佳.
作者: powerantivirus     時間: 2022-12-13 19:05

引用:
原帖由 Lok1986 於 2022-12-13 17:39 發表
俾人打臉幾次,今次真係準備共赴黃泉,大家準備1月9號大陸人黎掃貨。 
落尼掃梗快测,連花清瘟,退燒药
澳門現在比大6掃貨
作者: 超級怪天才     時間: 2022-12-13 19:10

作者: jack2015     時間: 2022-12-13 19:23

阿爺公布先係正確消息
傳?傳乜春?
講嘢唔使負責任
作者: jack2015     時間: 2022-12-13 19:24

香港政府係無權過問幾時通關,只可以等
作者: 瑞士山區肺     時間: 2022-12-13 19:25

收唔到喎
作者: D9L     時間: 2022-12-13 19:37

共赴黃泉夠無乜證據, 廢柴話共赴黃泉喎
作者: kk2964     時間: 2022-12-14 16:01

唔該跟足中央政策做,唔好講埋啲無謂嘢!