標題: [轉貼+資訊整合] 俄軍突入巴赫穆特,巷戰正式開始 [打印本頁]

作者: kim_12346     時間: 2022-12-13 10:27

https://www.understandingwar.org ... essment-december-12

在過去數周
俄軍及瓦格納PMC一直在拔除巴赫穆特附近的烏軍據點
南面及東面已徹底落入俄軍控制
北面的索萊達仍然激戰中
烏軍93旅損失嚴重
已經撤離休整

昨天傳出巴赫穆特東部的兩個大工廠已經失守
今天再傳俄軍突破71獵兵旅的防線進入市區
巷戰正式開始

圖片附件: FjyFdcTXEAAR1yv.jpg (2022-12-13 10:27, 1.29 MB) / 該附件被下載次數 5

作者: bronze18man     時間: 2022-12-13 11:51

巷戰已經係無人機既世界!
作者: krolik     時間: 2022-12-13 12:17

俄羅斯義軍加油,打倒偽烏克蘭國納粹政權
作者: (b.b)     時間: 2022-12-13 12:20

打港戰雙方都好大死傷
作者: ironore     時間: 2022-12-13 14:53

唔喺已经投放过温爆弹,不需要再打巷战了吧
作者: wongchongyang     時間: 2022-12-13 15:24

巷战已绎无用,掟几个温压弹,点藏都死
作者: joe123lau2002     時間: 2022-12-14 12:56

引用:
原帖由 (b.b) 於 2022-12-13 12:20 發表
打港戰雙方都好大死傷
有消息話已經唔係巷戰而係廢墟戰
300門火砲砲轟已經冇一座完整建築
作者: Sun021212     時間: 2022-12-14 14:40

要等多2,3日 先會有情況。美國宣布授助烏克蘭愛國者導彈。另外,科索沃個邊,有人將決定是否出兵科索沃。土耳其希臘互相打嘴炮。

歐洲大亂將至;各人去向不知也。

作者: (b.b)     時間: 2022-12-14 14:44

引用:
原帖由 Sun021212 於 2022-12-14 14:40 發表
要等多2,3日 先會有情況。美國宣布授助烏克蘭愛國者導彈。另外,科索沃個邊,有人將決定是否出兵科索沃。土耳其希臘互相打嘴炮。

科索沃原本屬於塞爾維亞?
作者: Sun021212     時間: 2022-12-14 15:19

引用:
原帖由 (b.b) 於 2022-12-14 14:44 發表

科索沃問題一直懸而未決,阿族堅持要求獨立,但塞方要求保證塞爾維亞領土完整僅允許自治。
作者: starr     時間: 2022-12-14 21:39

戰略機遇期
作者: ruspc2     時間: 2022-12-20 21:44

烏克蘭總統特訪巴赫穆特,可見巷戰已暫時停止了,烏克蘭已穩定了局勢。
作者: kim_12346     時間: 2022-12-21 08:29

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-12-20 21:44 發表
烏克蘭總統特訪巴赫穆特,可見巷戰已暫時停止了,烏克蘭已穩定了局勢。
唔識就咪亂up"巷戰已暫時停止"啦
依家俄軍進展係沿Fyodor Maksimenko街推進
另外城北索萊達附近既雅科夫列夫卡已經確認失陷
你永遠都係腦補"西方永遠利好"既劇情
作者: ruspc2     時間: 2022-12-21 17:14

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-12-21 08:29 發表

唔識就咪亂up"巷戰已暫時停止"啦
依家俄軍進展係沿Fyodor Maksimenko街推進
另外城北索萊達附近既雅科夫列夫卡已經確認失陷
你永遠都係腦補"西方永遠利好"既劇情
烏軍反推左啦, 你唔知咩?
如果水深火熱, 總統都唔可能到訪。
用下腦啦!
作者: kim_12346     時間: 2022-12-21 17:17

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-12-21 17:14 發表

烏軍反推左啦, 你唔知咩?
如果水深火熱, 總統都唔可能到訪。
用下腦啦!
反推左邊忽?
上次澤連斯基到訪完利西昌斯克
下個月即失陷
到底邊個唔用腦亂作呢?
作者: ruspc2     時間: 2022-12-21 17:27

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-12-21 17:17 發表

反推左邊忽?
上次澤連斯基到訪完利西昌斯克
下個月即失陷
到底邊個唔用腦亂作呢?
過左一個月失陷, 可見當時唔算太危急。
這可見巴赫穆特在短期是沒有問題的。
烏軍已成功控制城內所有據點。
作者: kim_12346     時間: 2022-12-21 17:33

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-12-21 17:27 發表

過左一個月失陷, 可見當時唔算太危急。
這可見巴赫穆特在短期是沒有問題的。
烏軍已成功控制城內所有據點。
"可見"
即係唔識又腦補
城東低層住宅區有街區已被俄軍佔領
"烏軍已成功控制城內所有據點"完全係鳩up
作者: ruspc2     時間: 2022-12-21 17:44

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-12-21 17:33 發表

"可見"
即係唔識又腦補
烏軍連城東的工業區都反推成功!
作者: ruspc2     時間: 2022-12-21 17:45

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-12-21 17:33 發表

"可見"
即係唔識又腦補
俄軍已經暫時退出巴赫穆特
作者: kim_12346     時間: 2022-12-21 17:50

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-12-21 17:44 發表

只係你腦補劇情囉
作者: 史太夫     時間: 2022-12-21 20:03

下一站巷戰進入白宮,中俄拿下狗登個狗頭 !
作者: ruspc2     時間: 2022-12-21 22:19

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-12-21 17:50 發表

只係你腦補劇情囉
現實就係如此。
從澤連斯基敢進入巴赫穆特可以見到。
作者: kim_12346     時間: 2022-12-21 23:47

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-12-21 22:19 發表

現實就係如此。
從澤連斯基敢進入巴赫穆特可以見到。
進入巴赫穆特不等於烏軍控制全部城區
所以你的“可見”就是腦補
作者: 06VV     時間: 2022-12-22 10:30

澤連斯基突然到烏克蘭東部城鎮巴赫穆特,俄軍攻勢最激烈的前線視察

https://www.youtube.com/watch?v=3BvJFQ4GfIg
https://www.youtube.com/watch?v=O3aWDVIOWas
https://www.youtube.com/watch?v=VzP2vFizh2g
俄烏戰事滿300日,烏克蘭總統澤連斯基應邀訪問美國,與總統拜登會面,是爆發戰事以來首次外訪。美方承諾向烏克蘭提供近20億美元援助,包括首次供應「愛國者」防空導彈系統。

烏克蘭總統澤連斯基周三乘搭美國空軍專機,抵達美國首都華盛頓附近安德魯斯空軍基地,美國官員迎接。

他之後由專車接載到白宮,美國總統拜登與第一夫人吉爾上前迎接,寒喧一番後,兩人進入白宮橢圓形辦公室會談.拜登讚揚烏克蘭民眾勇氣可嘉。

美國總統拜登稱:「烏克蘭人持續激勵全球,我衷心認為,不只激勵我們,也以他們的勇氣激勵全世界,我們會繼續加強烏克蘭自衛能力。」

澤連斯基就感謝各方支援烏克蘭。

烏克蘭總統澤連斯基表示:「我真的很想早些到來,總統先生也知曉,但我不能,因局勢實在困難,此刻我到這裡,我們已控制了局勢,因為有支援。」

澤連斯基其後與拜登舉行聯合記者會,再到國會發表講話。白宮表示,澤連斯基是應拜登邀請訪美,凸顯美國對烏克蘭的持久承諾。

就在澤連斯基到埗前僅數小時,白宮宣布美方將提供18億5,000萬美元軍事援助烏克蘭,包括從國防部庫存調動涉及10億美元的武器和裝備,更首次提供早前俄羅斯揚言視作合法攻擊目標的「愛國者」導彈系統,拜登承諾會訓練烏軍,確保正確使用。

至於其餘8億5,000萬美元,則會透過「烏克蘭安全援助倡議」基金撥出,部分用於衛星通訊系統,預料包括美國太空科技公司SpaceX的星鏈網絡服務。 

今次是俄烏二月開戰以來,澤連斯基首次出國訪問,事前行程保密,波蘭私營電視台拍攝到他於周三清早在軍裝人員陪同下,現身波蘭南部一個邊境小鎮的火車站;又指他於波蘭轉搭飛機,飛抵美國,作短暫逗留。

而在出發前一天,澤連斯基曾突然到烏克蘭東部城鎮巴赫穆特,俄軍攻勢最激烈的前線視察,承諾將一面寫滿烏軍簽名的烏克蘭國旗,交給拜登及美國國會。https://news.tvb.com/tc/world/63a38ff21e760acab5580332/國際-澤連斯基俄烏戰事爆發後首次訪美美方承諾提供近20億美元援助

作者: 冰涼固執的百合     時間: 2022-12-22 10:34

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-12-13 10:27 發表
https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-december-12

在過去數周
俄軍及瓦格納PMC一直在拔除巴赫穆特附近的烏軍據點
南面及東面已徹底落入俄軍控制
北面的索萊達仍然激戰中
烏軍93旅損失嚴重
已經撤離休整

昨天傳出巴赫穆特東部的兩個大工廠已 ...
有排打
俄羅斯擺到明以戰養戰
就算係馬琳卡都有排同佢哋打
作者: 冰涼固執的百合     時間: 2022-12-22 10:35

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-12-21 17:44 發表

傻仔先至信
作者: 冰涼固執的百合     時間: 2022-12-22 10:36

引用:
原帖由 06VV 於 2022-12-22 10:30 發表
澤連斯基突然到烏克蘭東部城鎮巴赫穆特,俄軍攻勢最激烈的前線視察

https://www.youtube.com/watch?v=3BvJFQ4GfIg
https://www.youtube.com/watch?v=O3aWDVIOWas
https://www.youtube.com/watch?v=VzP2vFizh2g
俄烏戰事滿300日,烏 ...
真係傻仔先至會信佢呢啲白痴
作者: 06VV     時間: 2022-12-22 11:09

The wreckage of a Russian Su-24M strike aircraft (RF-93798, 48 Blue) which was shot down by the Ukrainian army in the vicinity of Bakhmut, #Donetsk Oblast.

一架俄羅斯 Su-24M 攻擊機 (RF-93798, 48 Blue) 的殘骸,它在頓涅茨克州巴赫穆特附近被烏克蘭軍隊擊落。

https://twitter.com/i/status/1599662730805395457

https://twitter.com/i/status/1599902270707023873
作者: kim_12346     時間: 2022-12-22 11:13

引用:
原帖由 06VV 於 2022-12-22 11:09 發表
The wreckage of a Russian Su-24M strike aircraft (RF-93798, 48 Blue) which was shot down by the Ukrainian army in the vicinity of Bakhmut, #Donetsk Oblast.

一架俄羅斯 Su-24M 攻擊機 (RF-93798, 48 Blue) 的殘 ...
烏粉又扮盲
對烏軍喺巴赫穆特既慘況同巨大損失視而不見
仲要搵十幾日之前既tweet混淆視聽

作者: 傲慢行走的花園     時間: 2022-12-22 14:15

係啦又打到基輔啦
作者: kim_12346     時間: 2022-12-23 09:21

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2022-12-22 14:15 發表
係啦又打到基輔啦
邊度有講打到基輔?
唔識中文?
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2022-12-23 10:51

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-12-23 09:21 發表

邊度有講打到基輔?
唔識中文?
你地唔想咩侵略成個烏克蘭
作者: kim_12346     時間: 2022-12-23 11:11

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2022-12-23 10:51 發表

你地唔想咩侵略成個烏克蘭
主題講巴赫穆特
你講乜野打到基輔呀?
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2022-12-23 12:05

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-12-23 11:11 發表

主題講巴赫穆特
你講乜野打到基輔呀?
咪俄軍打得咁差侵略者變防守
作者: kim_12346     時間: 2022-12-23 12:16

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2022-12-23 12:05 發表

咪俄軍打得咁差侵略者變防守
講緊乜?
係唔係真係睇唔明主題?
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2022-12-23 12:18

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-12-23 12:16 發表

講緊乜?
係唔係真係睇唔明主題?
越打越縮囉
作者: kim_12346     時間: 2022-12-23 12:19

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2022-12-23 12:18 發表

越打越縮囉
睇黎你理解能力真係異於常人
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2022-12-23 13:41

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-12-23 12:19 發表

睇黎你理解能力真係異於常人
理解係友俄唔用核武只有敗回莫斯科囉,美狗俾爱國者導彈烏狗,烏狗。,。。。。。,,。〉就有制空權打友俄地面部隊
作者: kim_12346     時間: 2022-12-23 14:30

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2022-12-23 13:41 發表

理解係友俄唔用核武只有敗回莫斯科囉,美狗俾爱國者導彈烏狗,烏狗。,。。。。。,,。〉就有制空權打友俄地面部隊
只提供一套愛國者導彈就可以有制空權?
乜都唔識
又冇理解能力
只有亂吹同幻想
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2022-12-23 14:37

打過咪知囉,友俄一定識貨
作者: 一個討論者3.0     時間: 2022-12-23 15:01

引用:
原帖由 bronze18man 於 2022-12-13 11:51 發表
巷戰已經係無人機既世界!
中國係無人機生產大國,以後登陸台灣打巷戰可以避免好多傷亡
作者: 一個討論者3.0     時間: 2022-12-23 15:04

引用:
原帖由 (b.b) 於 2022-12-13 12:20 發表
打港戰雙方都好大死傷
俄佬廿幾年前第二次車臣戰爭時已經學識打巷戰
作者: 一個討論者3.0     時間: 2022-12-23 15:07

引用:
原帖由 wongchongyang 於 2022-12-13 15:24 發表
巷战已绎无用,掟几个温压弹,点藏都死
係馬里烏波爾船廠冇用,而家都唔會用
作者: 一個討論者3.0     時間: 2022-12-23 15:08

引用:
原帖由 joe123lau2002 於 2022-12-14 12:56 發表

有消息話已經唔係巷戰而係廢墟戰
300門火砲砲轟已經冇一座完整建築
普京根本就係用返廿幾年前第二次車臣戰爭嘅戰術,當年又係佢做總指揮
作者: 一個討論者3.0     時間: 2022-12-23 15:11

引用:
原帖由 Sun021212 於 2022-12-14 14:40 發表

塞爾維亞前幾個月同中國買紅旗-9,就係為打科索沃做準備?
作者: 一個討論者3.0     時間: 2022-12-23 15:16

引用:
原帖由 (b.b) 於 2022-12-14 14:44 發表