標題: 中學3年淨減1639名資深教師 校長:管理斷層|本地|商業電台 881903 [打印本頁]

作者: 豬仔會爬樹     時間: 2022-12-12 09:59

中學3年淨減1639名資深教師 校長:管理斷層中小學教師近年流失加劇,上學年有2140名教師流失,按年增加72.6%。本台比對

中小學教師近年流失加劇,上學年有2140名教師流失,按年增加72.6%。本台比對《中學概覽》的數據,發現中學資深教師流失特別嚴重,3年間淨減1600多人,教師團隊的師資分布正在「洗牌」。有新教師「臨危受命」,教非本科的科目,感到失措。有中學校長表示,學校管理斷層,部分科組面臨青黃不接。 本台比對過去3個學年的《中學概覽》數據,發現具10年或以上師資的教師,在上個學年淨減少633人,到本學年,減幅擴近6成至1006人。3年間,資深教師由佔全港中學教師總數的70%跌至64%;而同期4年或以下年資的教師,佔比則由17%升至25%。

數學教師「臨危受命」教生物科 兩周要就位
資深教師相繼離職,有學校改為聘請新教師填補空缺,不過則出現學科錯配,專科未能專教。在大學主修數學的余老師,上學年起在一間中學擔任助教,到下學期,同校有幾名教師辭職,校方將他升任為教師,除了要頂替教數學,亦要兼教中三生物科。「當時應是12月底,到要進入課室教書,只有不足兩個星期,好像要短時間內重新修讀一次文憑試課程。」

余老師又稱,自己只修讀過高中生物,不少生物概念已拋諸腦後,當有成績較好的學生問及較艱深的問題,就未必能夠處理。「可能上課時會先回覆稱要一起再找資料,留待下一節課解答他,老實講有時都不太懂如何解答。」 學校或青黃不接 交接工作現「甩碌」 中文中學聯會主席、基督教香港信義會信義中學校長梁冠芬表示,不少資深教師的子女正值升中、升小的關口,受到外國移民政策吸引,決定舉家移民。

他稱,部分教師離職前只給予短期通知,未能妥善安排交接,新教師接手時難免會「甩碌」。「很多時候,教師離職會將知識及工作經驗帶走,曾經試過在報名參與外界比賽時,因教師交接未夠妥善而遲報甚至漏報。」 九龍真光中學的教師團隊,具10年或以上師資的教師,由66%下降至57%。校長李伊瑩表示,學校歷史悠久,以往擔任部門主管、主任的教師,每年均有數人退休,校內中層管理面臨挑戰。她稱,校方一直有在不同管理崗位安排副手,例如副校長、助理校長,而每科除了科主任外,亦加設副科主任,避免因教師流轉加快而無人接手管理工作。

不過,兼任津貼中學議會主席的李伊瑩稱,教師斷層情況因應校情會有所不同,亦要視乎學科,「若部分學科已青黃不接,(學校)能找到一名教師培育作接班人已經很好,未必能夠再安排『第二梯隊』。」 中學校長會冀教育局了解教師離職原因 對症下藥 中學校長會主席連鎮邦表示,資深教師流失會影響學校行政及領導工作,包括課程領導、考試編排、訓輔工作及課外活動安排,不少崗位未必能完全由新教師頂替,而新教師在入行首幾年,亦應更專注在任教科目上。 連鎮邦又稱,教育局較少就教師離職的情況與學界溝通,期望當局檢視教師離職原因,對症下藥。

教育局:今年流失高於往年 將增師訓學額 教育局稱,仍在編製本學年的教師人數及流失情況,不過根據觀察,今個學年的教師流失率高於往年。局方稱,學校普遍運作正常,有足夠的新聘合資格教師任教,由於近兩年未接受師資培訓的新入職教師多於預期,將在未來兩個學年增加教師教育文憑課程的兼讀制學額。

真係青黃不接,會唔會一代不如一代?

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news/local/2468246/中學3年淨減1639名資深教師-校長管理斷層
作者: ichthys2     時間: 2022-12-12 10:10

反正學生數目遞減,教師數目都減,正好合適。
作者: u23dom     時間: 2022-12-12 10:13

走佬的...全L部都係仆街曱甴教師, 好走不送最好客死異鄉!
作者: 果個大大名車     時間: 2022-12-12 10:18

轉返做大班教學啦,轉左咁耐,完全唔覺出黎既學生同以前大班時有咩好左?
作者: tsenash     時間: 2022-12-12 10:27

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-12-12 10:10 發表
1個老師平均教幾班,當一班30人
一個老師都教100個學生

點樣合適
作者: 深水埗街坊70777

作者: billyfung11

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: lamlampeter1     時間: 2022-12-12 11:10

引用:
原帖由 tsenash 於 2022-12-12 10:27 發表

點樣合適
3年1650個,一年~550個,每年大學畢業入職老師係~2千呀!仲有1500個畢業生冇唔到教職!
作者: hfceddie     時間: 2022-12-12 11:13

香港教師薪高糧準,全世界數一數二。一個中學科主任人工,英國大學教授都未必有。

係乜嘢原因令咁多人走?

作者: montejo     時間: 2022-12-12 11:14

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-12-12 09:59 發表
中學3年淨減1639名資深教師 校長:管理斷層中小學教師近年流失加劇,上學年有2140名教師流失,按年增加72.6%。本台比對

中小學教師近年流失加劇, ...
愛國學校大把資深老師無移民喎!穆sir 已經係資深中史老師!
作者: lung_block     時間: 2022-12-12 11:16

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-12-12 09:59 發表

余老師又稱,自己只修讀過高中生物,不少生物概念已拋諸腦後,當有成績較好的學生問及較艱深的問題,就未必能夠處理。「可能上課時會先回覆稱要一起再找資料,留待下一節課解答他,老實講有時都不太懂如何解答。」

_________________________________________________________________________________________
乜資深教師會答學生問題嗎???
咪一狗樣叫學生自己解決...
作者: lung_block     時間: 2022-12-12 11:17

hfceddie 發表於 2022-12-12 11:13 

大 中 小

繁 簡

香港教師薪高糧準,全世界數一數二。一個中學科主任人工,英國大學教授都未必有。

係乜嘢原因令咁多人走?

證明香港教師智力有限..早走咪教壞學生...
作者: 中國香港001     時間: 2022-12-12 11:19

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-12-12 11:10 發表

3年1650個,一年~550個,每年大學畢業入職老師係~2千呀!仲有1500個畢業生冇唔到教職!
呢個校長唔死冇用,講啲唔講啲,直頭誤導。
作者: PKdickson     時間: 2022-12-12 11:24

用時間和錢攪掂佢, 自然會補充返!
反而香港得咁少人走,重以為有200幻+1 走,又比黃媒呃9咗😪
作者: DZDD     時間: 2022-12-12 11:56

引用:

少D教畜絕對係好事.
出生率咁低應該加速加强殺校清教畜
作者: 理+誠     時間: 2022-12-12 12:08

教育界成日只顧自己利益,學生多咗要加人手,少咗又要縮班保住佢哋飯碗,𠵱家仲要保埋佢哋嘅升遷。
但你哋教出啲乜?公民質素有無提升?
你哋有無想過社會責任?
作者: touya08     時間: 2022-12-12 12:12

清走1639黃毒教師, 我只能拍手叫好 學育最緊要係品德, 學識都係其次, 青黃不接慢慢追上唔係問題
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2022-12-12 12:13

引用:
原帖由 tsenash 於 2022-12-12 10:27 發表

點樣合適
以前一班:49個學生架!
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2022-12-12 12:16

引用:
原帖由 DZDD 於 2022-12-12 11:56 發表

少D教畜絕對係好事.
出生率咁低應該加速加强殺校清教畜
對, 無需糾纏於師生人數;淨化、提升教學質素, 才是教改的正確方向~
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2022-12-12 12:17

引用:
原帖由 理+誠 於 2022-12-12 12:08 發表
教育界成日只顧自己利益,學生多咗要加人手,少咗又要縮班保住佢哋飯碗,𠵱家仲要保埋佢哋嘅升遷。
你哋有無想過社會責任?
由大粒墨張文光做教協時代, 教育界已經係自肥企劃!
作者: 加燦     時間: 2022-12-12 12:18

係有良知嘅教師都會對本港教育制度心淡啦.
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2022-12-12 12:20

引用:
原帖由 加燦 於 2022-12-12 12:18 發表
香港的教師衹有「糧支」, 那有「良知」?
作者: friendchanli     時間: 2022-12-12 12:20

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-12-12 11:13 發表

係乜嘢原因令咁多人走?

原因可能係on九多。
作者: ballking113     時間: 2022-12-12 12:21

走左一班曱甴
絶對係好事

管理斷層?咪升其他人上去~羅,

乜曱甴之前不是話管理層阻9住人上位咩,而家應該好了
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2022-12-12 12:22

引用:
原帖由 ballking113 於 2022-12-12 12:21 發表
走左一班曱甴
絶對係好事

管理斷層?咪升其他人上去~羅,

乜曱甴之前不是話管理層阻9住人上位咩,而家應該好了
殺校;去蕪存菁, 才是王道~
作者: ballking113     時間: 2022-12-12 12:23

教出咁多曱甴
應該判刑才是
作者: Tokyo2040     時間: 2022-12-12 12:24

個個都出外補習架啦,洗L教咩。
作者: man78912     時間: 2022-12-12 12:24

冇理由唔殺校, 由中校至大校都應該減小,
根本就冇足夠學生,殺了校自然可以集中資深老師去教學.
作者: 消失的香蕉     時間: 2022-12-12 12:25

加入新老C好
作者: krolik     時間: 2022-12-12 12:25

一年大把大學畢業生啦on9
作者: 後天紅色的羊     時間: 2022-12-12 12:25

引用:
原帖由 果個大大名車 於 2022-12-12 10:18 發表
轉返做大班教學啦,轉左咁耐,完全唔覺出黎既學生同以前大班時有咩好左?
係好明顯差左, 以前45人一班, 社會大把精英, 而家25人一班, 社會大把癈青

香港教育應該要鼓勵學生自強, 唔係要老師一對一餵食
作者: .愛心大使     時間: 2022-12-12 12:26

搵大陸教師教啦
不過唔好有期望就得
作者: 逆風的肥牛     時間: 2022-12-12 12:28

資深教師
作者: 007kk     時間: 2022-12-12 12:28

减下啲多餘課程可以,工課,工作也太多了!
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2022-12-12 12:32

引用:
原帖由 man78912 於 2022-12-12 12:24 發表
冇理由唔殺校, 由中校至大校都應該減小,
根本就冇足夠學生,殺了校自然可以集中資深老師去教學.
689仲戇鳩, 整間教大出嚟;唔知叫畢業生做乜?
作者: 異域大大樹     時間: 2022-12-12 12:33

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-12-12 10:13 發表
走佬的...全L部都係仆街曱甴教師, 好走不送最好客死異鄉!
快D走,死黃人
作者: fbb6f3ab73f82f     時間: 2022-12-12 12:33

生物知識無用,最重要是教國安
作者: fufuck     時間: 2022-12-12 12:34

去晒做監躉
作者: 大雀躍的作業     時間: 2022-12-12 12:35

究竟係學生少左,定教師少左?
年年大學畢業生都話搵唔到好工,人工點樣少,唔通佢地真係無能力教中、小學?
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2022-12-12 12:37

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-12-12 12:35 發表
年年大學畢業生都話搵唔到好工,人工點樣少,唔通佢地真係無能力教中、小學?
邊有人真心作育英才?全部諗點樣自肥啫嘛!
作者: ballking113     時間: 2022-12-12 12:39

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-12-12 12:35 發表
曱甴連自己都識教,仲點教人?
作者: wize     時間: 2022-12-12 12:41

引用:

1600個啫
香港成1000間學校
每間走幾個就搞唔掂的話
班校長炒晒佢啦
作者: ballking113     時間: 2022-12-12 12:42

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2022-12-12 12:26 發表
搵大陸教師教啦
不過唔好有期望就得
大陸老師教出來的內地學生比香港好

你話唔好有期望,是否指唔好期望會好似香港曱甴老師教到學生變成曱甴?這就是你的期望?
作者: 波濤性感的羊     時間: 2022-12-12 12:44

引用:
原帖由 billyfung11 於 2022-12-12 10:49 發表
劣幣驅逐良幣既結果
你走咗未?重痞喺香港咬政府糧支?
作者: woodydavid     時間: 2022-12-12 12:45

減去1,639個黃seafood係好事,俾合約教師上。
作者: nlnl2020     時間: 2022-12-12 12:46

少左D
BNO黄絲曱甴黑暴教師同學生
香港社会更加好

圖片附件: IMG_20220810_120540.jpg (2022-12-12 12:46, 34.77 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: ballking113     時間: 2022-12-12 12:46

香港有幾多老師?

能教出9成學畜曱甴反正苦,曱甴老師數目一定好多

1600個估計衹佔其中好少數
作者: 波濤性感的羊     時間: 2022-12-12 12:46

引用:
原帖由 friendchanli 於 2022-12-12 12:20 發表

原因可能係on九多。
竟然講真話?你好快又被蠅犬拉黑囉!
作者: ask20082008     時間: 2022-12-12 12:47

引用:

走左d 黃老師, 咁咪唔會有漂流教師,又唔使推小班教學搞多d 教席, 冇左黃教育, 下一代更好
作者: billyfung11

作者: 波濤性感的羊     時間: 2022-12-12 12:48

害人子弟黃畜教師,早走早著,早死早着
作者: hofat888     時間: 2022-12-12 12:48

唔明教育界, 年年出調查報告, 又話教師幸苦, 又話做到晚上十點, 加了薪金就收聲, 教中學程度又幾難? 教二三年, 盲都識, 重要備課, 真白痴, 又小班教學, 同廣州, 澳門, 台灣, 新加坡 比一比 , 便知香港教書佬 天之驕仔, 立稅人不幸! 一時又話殺校, 移民, 唔夠學生,嗌救命!
作者: fukyellowobject     時間: 2022-12-12 12:48

引用:

走咗嘅係癌細胞,開心先真👏👏👏
作者: 波濤性感的羊     時間: 2022-12-12 12:49

引用:
原帖由 billyfung11 於 2022-12-12 12:47 發表

能力越大,責任越大
點好似你地訓係到收我地納稅人糧甘好
香港人加油
憑你食環科文仔納嘅稅!養活幾支曱甴🪳都有點難度
作者: 急焦正金童     時間: 2022-12-12 12:49

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-12-12 10:10 發表
系啲教屍走路去陰國姐。
作者: 東熱汁男     時間: 2022-12-12 12:50

引用:
師生比例冇乜分別!引入內地教師係時候
作者: ngcaddy     時間: 2022-12-12 12:51

引用:

想學醫護感加人工,醫護同教師或社工已經好高人工,而且下少反中國,中共點解唔減人工,同炒D黄人,攪到佢地教不少黃人出黎,里班人,中共對付不了,中共貼錢比佢地反自己
作者: h9995435     時間: 2022-12-12 12:51

呢個可能係好事情
作者: 220     時間: 2022-12-12 12:52

引用:

內地大量專材教師
作者: tacticsolve     時間: 2022-12-12 12:52

大指教師都係呃飯食, 無心教,

分別不大
作者: ichthys2     時間: 2022-12-12 12:52

奸邪妖獸兩三年前發動政變失敗,唯有逃亡遠走他方。
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2022-12-12 12:52

引用:
原帖由 hofat888 於 2022-12-12 12:48 發表
唔明教育界, 年年出調查報告, 又話教師幸苦, 又話做到晚上十點, 加了薪金就收聲, 教中學程度又幾難? 教二三年, 盲都識, 重要備課, 真白痴, 又小班教學, 同廣州, 澳門, 台灣, 新加坡 比一比 , 便知香港教書佬 天之驕仔, 立稅人不幸! 一時又話殺校, 移民, 唔夠學生,嗌救命!
香港班教師如果真係掂, 學生就唔洗放學後去補習啦!
作者: hkjacky

作者: fcw99     時間: 2022-12-12 12:54

香港不要播毒撚
作者: superhenry2004     時間: 2022-12-12 12:55

三年縮左幾多班? 仲使唔使要咁多人?
作者: christ201430     時間: 2022-12-12 12:55

老曱甴
作者: kan3011     時間: 2022-12-12 12:56

引用:

之前又話縮班要殺校,又活教師過多,很多新畢業只能做教學助理,現咪有位置收入。
作者: singsingbaby     時間: 2022-12-12 12:56

引用:

我個女 讀B1 英中,也常說 英文老師特別渣⋯
作者: hk_fletcher     時間: 2022-12-12 12:56

冇左黃畜曱甴老師,學生d粗口應該會退步
作者: 阿努阿圖瓦圖     時間: 2022-12-12 12:57

引用:

走咗嘅如果係曱甴絕對唔可惜!舊嘅可以進修轉型,又可以比新嘅教師入職,絕對係好事嚟!
作者: djimavic     時間: 2022-12-12 12:57

有幾多隻教屍入咗獄?
作者: superhenry2004     時間: 2022-12-12 12:57

引用:
原帖由 220 於 2022-12-12 12:52 發表

內地大量專材教師
其實樓主係唔係繼醫生護士護理人員之後,要求輸入外來教師
作者: 急焦正金童     時間: 2022-12-12 12:58

引用:
原帖由 billyfung11 於 2022-12-12 10:49 發表
劣幣驅逐良幣既結果
恭喜劣師,被驅.。良幣驅遂劣幣。
作者: rtrtrt2006     時間: 2022-12-12 12:59

引用:
原帖由 lung_block 於 12-12-2022 11:16 發表

余老師又稱,自己只修讀過高中生物,不少生物概念已拋諸腦後,當有成績較好的學生問及較艱深的問題,就未必能夠處理。「可能上課時會先回覆稱要一起再找資料,留待下一節課解答他,老實講有時都不太懂如何解答。」

_________________________________________________________________________________________
乜資深教 ...
叫他們自己上網找答案吧!
作者: I-HAVE     時間: 2022-12-12 12:59

支持輸入大陸教師..........
作者: 波濤性感的羊     時間: 2022-12-12 13:00

引用:
原帖由 hkjacky 於 2022-12-12 12:53 發表

所以以你嘅能力, 只能負責出on9文宣呢啲濕9野, 明嘅
袛係一隻食政府,反政府垃圾曱甴🪳
作者: 土瓜灣雙刀     時間: 2022-12-12 13:01

年年咁多畢業,又積埋大量合約教師,
正好換血
作者: .愛心大使     時間: 2022-12-12 13:02

引用:
原帖由 ballking113 於 2022-12-12 12:42 發表

大陸老師教出來的內地學生比香港好

你話唔好有期望,是否指唔好期望會好似香港曱甴老師教到學生變成曱甴?這就是你的期望?
之前大陸暴動果班係乜
作者: 急焦正金童     時間: 2022-12-12 13:02

引用:
原帖由 lung_block 於 2022-12-12 11:17 發表
hfceddie 發表於 2022-12-12 11:13 

大 中 小

繁 簡

係乜嘢原因令咁多人走?

證明香港教師智力有限..早走咪教壞學生...
劣師死蠢無葯醫,去陰國通渠,成為渠王獨覇一方
作者: atkatk002     時間: 2022-12-12 13:02

大家不用擔心教師質素問題,
因為本來已經低無可低。
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2022-12-12 13:03

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2022-12-12 12:56 發表

我個女 讀B1 英中,也常說 英文老師特別渣⋯
「語文基準試」經常肥佬, 咩水平?心照啦!
作者: djimavic     時間: 2022-12-12 13:03

引用:
劣幣驅逐良幣既結果
良幣竟然只可以去外國洗大餅?
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2022-12-12 13:03

引用:
原帖由 hk_fletcher 於 2022-12-12 12:56 發表
冇左黃畜曱甴老師,學生d粗口應該會退步
WTF 仲識唔識講?
作者: 中國人萬歲     時間: 2022-12-12 13:03

引用:

又係傷台?
作者: cardreadermp3     時間: 2022-12-12 13:04

無管理就是管理
作者: keung135     時間: 2022-12-12 13:05

引用:

自己做教師都對本地教育無信心
送自己子女出外

咁平時依班教師做緊乜??
作者: ballking113     時間: 2022-12-12 13:05

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2022-12-12 13:02 發表

之前大陸暴動果班係乜
中國咁大一定有曱甴學生,多少問題。

按比例分好壞的

香港9成曱甴學畜,中國有無9成咁多?
作者: keung135     時間: 2022-12-12 13:06

引用:
原帖由 atkatk002 於 2022-12-12 13:02 發表
大家不用擔心教師質素問題,
因為本來已經低無可低。
唔係用低 直頭劣

又懶又淫
作者: ryderdralpha     時間: 2022-12-12 13:07

受過教育的人, 多數會變黃絲.

所以中央應該廢除香港所以中大學教育.
作者: atkatk002     時間: 2022-12-12 13:07

引用:
原帖由 keung135 於 2022-12-12 13:06 發表

唔係用低 直頭劣

又懶又淫
黃師比懶和淫衰得多
作者: andysan4     時間: 2022-12-12 13:08

出晒去整餅
作者: Sanjiii     時間: 2022-12-12 13:08

引用:

點樣合適
又唔係同一時間上100個學生
作者: andysan4     時間: 2022-12-12 13:10

引用:
原帖由 理+誠 於 2022-12-12 12:08 發表
你哋有無想過社會責任?
成班公帤養嘅鐵飯碗煽動學生上街
女拔教通識嘅都帶頭衝
作者: andysan4     時間: 2022-12-12 13:11

引用:
原帖由 加燦 於 2022-12-12 12:18 發表
有糧支嘅教師唔願意劈炮放下糧支
作者: ngcaddy     時間: 2022-12-12 13:12

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2022-12-12 13:02 發表

之前大陸暴動果班係乜
都糸大學生問題,比美國洗腦
作者: Alanshearer8     時間: 2022-12-12 13:12

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-12-12 11:10 發表

講資深教師, 唔係畢業生教師!

畢業生教師你要Pick up 工作,  短則都兩三年時間.
作者: 後天紅色的羊     時間: 2022-12-12 13:12

引用:
原帖由 woodydavid 於 2022-12-12 12:45 發表
減去1,639個黃seafood係好事,俾合約教師上。
唔得, 黃教師換走晒, 下次唔會響應罷課, 如果話要搵大陸教師來教, 就更加唔得, 香港黃教師工會發起罷課, 內地來的會去舉報
作者: kks668     時間: 2022-12-12 13:12

無咗呢啲毒瘤也不算是壞事😌
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2022-12-12 13:13

引用:
原帖由 kks668 於 2022-12-12 13:12 發表
無咗呢啲毒瘤也不算是壞事😌
由治及興~
作者: mancheonghoho     時間: 2022-12-12 13:13

引用:

即是很多入職老師唔做教書、或移民囉!

不要再鬧香港教育了,以為以前差,其實將來會更差!