標題: 朔爾茨:中國日益強大不應被孤立 不覺新冷戰將來臨 - RTHK [打印本頁]

作者: orochi1650     時間: 2022-12-6 09:59

德國總理朔爾茨認為,中國日益強大,不應該被孤立。 朔爾茨在《外交》雜誌撰文,指很多人認為現時正處於國際秩序兩極化時代的邊緣,覺得新冷戰即將來臨,美國將與中國對抗,但他不同意,認為在後冷戰時期,美國扮演關鍵角色,並將在今個世紀維持,而中國已成為世界歷史上,長時間以來的全球參與者。朔爾茨說中國的崛起,不...

我想美國一定會指責索爾茨的言論不當,而且斥責他沒有面目去見俾斯麥。

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1678590-20221206.htm
作者: ryokun99     時間: 2022-12-6 10:02

但在海盜文明後代國家,邊個強大,就要剷除變個,哩個係海盜天性。
作者: lpj88     時間: 2022-12-6 10:05

美國想孤立中國, 失敗就變左自己被孤立.
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-12-6 10:43

冬天無天然氣用係會令人凍到頭腦清醒d嘅
作者: 秋天野性的駱駝     時間: 2022-12-6 10:54

引用:
原帖由 orochi1650 於 2022-12-6 09:59 發表
德國總理朔爾茨認為,中國日益強大,不應該被孤立。 朔爾茨在《外交》雜誌撰文,指很多人認為現時正處於國際秩序兩極化時代的邊緣,覺得新冷戰即將來臨,美國將與中國對抗,但他不同意,認為在後冷戰時期,美國扮演關鍵角色,並將在今個世紀維持,而中國已成為世界歷史上,長時間以來的全球參與者。朔爾茨說中國的崛起,不...

禁止大陸女人進口美國,睇下鬼佬點算。 
作者: wk221ab     時間: 2022-12-6 10:56

嘩 做咗單大刁
轉晒口問
作者: peter925     時間: 2022-12-6 10:56

係恢復強大啫。
作者: kks668     時間: 2022-12-6 11:04

中國早就同你哋簽好開放嘅經貿條約,係你哋歐豬自己放棄的😅
作者: ansonkpl     時間: 2022-12-6 11:10

一個國家強大起來就應該要被孤立,呢個乜嘢理論,只是既得利益者的霸權主義吧
作者: nikonlee     時間: 2022-12-6 11:11

中国因为自身问题,落后了100几年,但过往2000年,中国一直是全球大国,中华文明也是地球人类文明重要部分

现在中国重新崛起,只是走回历史正道,重新成为这地球上的强国,这是中国作为大国的宿命,历史进程,不是你话阻止就阻止

整个亚洲圈接近30亿人,全球化后大家科技已经没有代差,有些方面中日韩还更领先,往后就靠自身,不靠欧洲,都可以发展出灿烂文明和科技,欧美只能选合作与否

作者: Coke_duo     時間: 2022-12-6 11:13

美國做咁多野因為怕地位不保。
作者: 韓風黃色神童     時間: 2022-12-6 11:25

呢條友立場反反覆覆到呈現精神分裂狀態 
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2022-12-6 11:31

呢D嘢,留番俾布林肯講。

作者: 理+誠     時間: 2022-12-6 11:35

其實唔止中國,亞洲好多國家都正在崛起,經濟蓬勃發展,21世界重心轉向亞洲已係無可避免。
白人係時候放下身段,接受呢個事實。
作者: SimonJZL     時間: 2022-12-6 11:37

關你x事咩?
作者: 飛天盒仔     時間: 2022-12-6 11:38

引用:
原帖由 orochi1650 於 2022-12-6 09:59 發表

德國總理真係一個好明白事理嘅人
作者: paulchen     時間: 2022-12-6 11:38

呢條粉皮去完中國半天遊之後
就轉哂口風踩少腳
作者: 人為財S     時間: 2022-12-6 11:43

中國人由零到一,千般阻難,可以造出自己嘅“兩彈一星”!!!

香土仲有班乃西怪居然相信佢老尾仲係科技世一!??咪L玩啦,佢老尾几十年未再登過月!!?造假佢就世一!!!

作者: klfcim     時間: 2022-12-6 11:44

引用:
原帖由 peter925 於 2022-12-6 10:56 發表
係恢復強大啫。
漢武帝時已經非常強大,設立西域都護府、建河西走廊、滅匈奴、平南夷!
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-12-6 11:46

呢條友,見人講人話,見鬼講鬼話
作者: 幪面超人     時間: 2022-12-6 11:47

新冷戰來不來臨,是美國決定同行動。
作者: peter925     時間: 2022-12-6 11:49

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-12-6 11:46 發表
呢條友,見人講人話,見鬼講鬼話
即係正常人囉
作者: 33Chris     時間: 2022-12-6 11:54

係咪R簽貿易條約?一簽完之後又喺度日日講新疆?
作者: ibm1     時間: 2022-12-6 11:57

西方世界日日好似精神分裂咁... 
不如佢地變返正常人先開口講野啦... 
成 L 日睇新聞搞到好似聽一堆白痴仔政界演說咁 L 樣... 
作者: yeungph     時間: 2022-12-6 11:58

唔係"不應"實際係"無法"也。美國已出盡全國之力所有可用之方法拉籠盟友試圖孤立中國,只不過做不到,到頭來搞到自已眾判親離。
作者: skwongskwong     時間: 2022-12-6 12:03

正解...
作者: 七個幼稚的魚蝦     時間: 2022-12-6 12:03

引用:
原帖由 yeungph 於 2022-12-6 11:58 發表
唔係"不應"實際係"無法"也。美國已出盡全國之力所有可用之方法拉籠盟友試圖孤立中國,只不過做不到,到頭來搞到自已眾判親離。
今時今日想孤立中國??不如諗下點樣玩B21無人機『電腦出錯』『誤炸』『核平』中國易啲囉
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:08

引用:
原帖由 人為財S 於 2022-12-6 11:43 發表
中國人由零到一,千般阻難,可以造出自己嘅“兩彈一星”!!!

香土仲有班乃西怪居然相信佢老尾仲係科技世一!??咪L玩啦,佢老尾几十年未再登過月!!?造假佢就世一!!!
做到光刻膠吾使俾美國制裁未
作者: 冷眼農業     時間: 2022-12-6 12:08

德國佬尼次醒目
絕症肥佬 顏其樂 係屋企等死瘟臭屋
作者: tiii     時間: 2022-12-6 12:08

朔仔係咪傻L左,呢排頻密講中國好話
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:09

引用:
原帖由 yeungph 於 2022-12-6 11:58 發表
美國半導體封鎖中國吾成功咩
作者: vampire912     時間: 2022-12-6 12:11

引用:

美國佬就係想永遠做關鍵角式,所以一直以黎霸權搶掠,動武開戰,但如今世界已經唔同咗,美國佬遲早收皮。
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2022-12-6 12:12

引用:

中國磁鐵般的吸力,令到老尾的盟友都出現了松動,老尾將會出現樹倒猢猻散的局面
作者: 大雀躍的作業     時間: 2022-12-6 12:13

典型欺善怕惡,搶唔到就講和
作者: wkts

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: hli9     時間: 2022-12-6 12:14

美國佬驚被超越,咪要封殺
作者: 小李廣花榮01

作者: 七個幼稚的魚蝦     時間: 2022-12-6 12:18

引用:
原帖由 vampire912 於 2022-12-6 12:11 發表

美國佬就係想永遠做關鍵角式,所以一直以黎霸權搶掠,動武開戰,但如今世界已經唔同咗,美國佬遲早收皮。
買條底褲都要分期付款嘅民族為地球創造好多財富架
所以嘛:
欠債慢慢還,冇現鈔印美金,
唔好核平我地就得喇,中國好狠驚架
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:18

引用:
原帖由 vampire912 於 2022-12-6 12:11 發表

美國佬喺高科技越來越強大喎

作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:19

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2022-12-6 12:12 發表

中國磁鐵般的吸力,令到老尾的盟友都出現了松動,老尾將會出現樹倒猢猻散的局面
德國肯俾中國收購半導體廠未?
吾好易俾德國佬呃呀
作者: 飛天盒仔     時間: 2022-12-6 12:20

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-12-6 11:38 發表
呢條粉皮去完中國半天遊之後
就轉哂口風踩少腳
搵食遮

佢好清楚知道德國無咗中國係好唔掂果隻
作者: gogoaway     時間: 2022-12-6 12:20

問心中國真實勁,中國人驕傲太感動
作者: hfceddie     時間: 2022-12-6 12:20

政治嘅嘢,唔係聽人講乜,係睇人做乜。

德拒華企收購晶片廠 哈貝克:德國不天真
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20221110/bkn-20221110043014343-1110_00992_001.html

呢頭德國總理至嚟覲見習主席,拉生意,簽大單,只不過係幾日, 咁快就反轉豬肚?

作者: 踏入神的領域     時間: 2022-12-6 12:20

其實中國強大了幾千年, 唔係而家先掘起 

作者: 超級扁扁的妹頭     時間: 2022-12-6 12:21

春秋五霸輪流揸莊,美國似晉,將分三家
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:21

引用:
原帖由 小李廣花榮01 於 2022-12-6 12:19 發表

使乜急? 美國制裁緊自已, 由佢仆街到時又可以笑9d ONL9黃畜. 貿易戰試過啦, 美狗自我制裁貽笑青史
美國打算自己做番晶片生產
台積電三星都去美國設廠

光刻膠吾需要中國市場喎

作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:22

引用:
原帖由 踏入神的領域 於 2022-12-6 12:20 發表
其實中國強大了幾千年, 唔係而家先掘起 
咁勁點解二戰要靠美國救命?
吾好呃人吾識歷史喎
作者: Sunny20@8     時間: 2022-12-6 12:23

認清事實,加強與中國合作應對眼前問題乃大勢所趨。

作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:23

引用:
原帖由 小李廣花榮01 於 2022-12-6 12:20 發表

好L成功打擊到本國晶片業, 美狗又示範自殘
美國半導體業越來越強喎
壟斷哂所有環節
作者: bike123     時間: 2022-12-6 12:24

引用:

中国大把朋友 吾似佢地得幾只白皮豬聚埋取暖
作者: 坐盤員

作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:24

引用:
原帖由 超級扁扁的妹頭 於 2022-12-6 12:21 發表
春秋五霸輪流揸莊,美國似晉,將分三家
美國係強秦
一統天下

作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:25

引用:
原帖由 小李廣花榮01 於 2022-12-6 12:23 發表

Intel 都同意你嘅講法就好喇
Intel 吾同意就搬走啦
搬咗未
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:26

引用:
原帖由 小李廣花榮01 於 2022-12-6 12:25 發表

係呀係呀, 貿易戰前美狗及其小犬們都係如此吹噓的. 今日德國總理高調離隊
乜美國半導體吾係拋離全地球越來越遠咩
作者: yeungph     時間: 2022-12-6 12:26

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-6 12:09 發表

美國半導體封鎖中國吾成功咩
你所說的"成功"係去到邊?中國停晒無芯片用?自主技術升級慢左?中國品牌電子產品要用返幾年前芯片?
如果你話自主技術升級慢咗代表"成功",咁係。
作者: bike123     時間: 2022-12-6 12:27

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-12-6 10:43 發表
冬天無天然氣用係會令人凍到頭腦清醒d嘅
豬腦袋此終系豬 一到有機會就會變節 毫无誠信可言。
作者: andyyyy     時間: 2022-12-6 12:28

引用:

好快會被消失!

作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:29

引用:
原帖由 yeungph 於 2022-12-6 12:26 發表

你所說的"成功"係去到邊?中國停晒無芯片用?自主技術升級慢左?所有產品要用返幾年前芯片?
如果你話自主技術升級慢咗代表"成功",咁係。
要彎道超車失敗咗
要2025 年晶片自供率達七成又失敗咗
要做7nm亦失敗咗
要救番華為有晶片用亦失敗咗
要超級電腦追上美國又因為晶片而受挫
作者: 金鴻峰     時間: 2022-12-6 12:30

唔使講咁多用咗華為5g先講
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:31

引用:
原帖由 小李廣花榮01 於 2022-12-6 12:28 發表

冇左中國單Intel 冇生意仲搬? 學BNLosers咁冇飯開都要移民呀?
中國市場都吾重要
全球晶片大客都喺美國
例如apple, tesla, 美國軍方
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:31

引用:
原帖由 小李廣花榮01 於 2022-12-6 12:28 發表

係呀係呀, 貿易戰前美狗及其小犬們都係如此吹噓的. 今日德國總理高調離隊
咁美國半導體係吾係拋離中國越來越遠?

作者: 韓風黃色神童     時間: 2022-12-6 12:36

引用:
原帖由 wk221ab 於 2022-12-6 10:56 發表
嘩 做咗單大刁
轉晒口問
簽完中國單大deal之後, 今次講話之前有個時段, 佢又彈返出來呼籲全球要脫離中國的依賴
作者: Kevin輝     時間: 2022-12-6 12:37

引用:
原帖由 秋天野性的駱駝 於 2022-12-6 10:54 發表

禁止大陸女人進口美國,睇下鬼佬點算。 
鬼佬最愛搞泰國人妖

作者: sweetandsour     時間: 2022-12-6 12:38

oh欧豬奶共..曱甴想死
作者: 快思飛     時間: 2022-12-6 12:38

係美國佬越來越被孤立呀!鬼佬個個腦殘!
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:39

引用:
原帖由 小李廣花榮01 於 2022-12-6 12:35 發表

原來美國閉關鎖國準備食草,難怪不再在乎貿易逆差啦
中國等於全世界?
同中國脫勾等於鎖國?
係咪要重讀地理科?
作者: yeungph     時間: 2022-12-6 12:40

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-6 12:29 發表

要彎道超車失敗咗
要做7nm亦失敗咗
"要彎道超車失敗咗
要做7nm亦失敗咗
要超級電腦追上美國又因為晶片而受挫"

其實你講咁多項(其實你仲可以加多101項),咪就係自主升級慢咗囉。
不過第二項都未到2025年,點失敗"咗"法?
第三項,邊個要救華為?最多係自救。美國全盡全國之力全球巡迴演出威逼利誘各國都打唔死一間中國企業,華為仲生歐歐,仲有歐洲汽車搵佢合作自動駕駛,全球繼續建5G基站。你話美國"成功"?
第五項,去睇下美國對中國超級電腦報告先,中國E級超數幾時有同幾多級。美國講架。

美國科技媒體The Next Platform此前率先報導說,中國正在運行這兩台E級超算,其中 ,“神威·海洋之光”繼承了“神威·太湖之光”系統,峰值性能達到每秒1.3百億億次,高於本次Top500榜單排名第一的美國“前沿”。

Top500榜單設計者唐加拉說,“海洋之光”和“天河三號”的設計者選擇不參加評測,讓外界感到“有點神秘”。他說,這可能與設計者希望隱瞞這兩款超算的芯片產地有關。

作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:40

引用:
原帖由 小李廣花榮01 於 2022-12-6 12:37 發表

成本就拋離
美國攻緊2nm
中國可以超過14nm 未

作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:43

引用:
原帖由 yeungph 於 2022-12-6 12:40 發表

要彎道超車失敗咗
要做7nm亦失敗咗
其實你講咁多項(其實你仲可以加多101項),咪就係自主升級慢咗囉。不過第二項都未到2025年,點失敗法?
第三項,邊個要救華為?最多係自救。美國全盡全國之力全球巡迴演出威逼利誘各國都打唔死一間中國企業,華為仲生歐歐,仲有歐洲汽車搵佢合作自動駕 ...
而家2022年
自供率都未夠10%
2025年可以達標
中國d神x級超級電腦都係要用Intel 或台積電晶片,而家吾賣晶片,中國仲點做?

作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:45

引用:
原帖由 小李廣花榮01 於 2022-12-6 12:41 發表

"全球晶片大客都喺美國
例如apple, tesla, 美國軍方" <== 中國同全世界做生意, 美狗就只做美狗生意, dog deal dog閉關鎖國
美國淨係同中國脫勾
美國有同全世界脫勾咩?
同埋中國生意額有幾大
大吾大得過apple? 
作者: 雄雄     時間: 2022-12-6 12:47

引用:

德國攞明靠華!搵着數
作者: 我係Miss大佬     時間: 2022-12-6 12:47

美國出個法案整死歐洲工業,仲唔出來反抗美賊,仲等幾時
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:47

引用:
原帖由 小李廣花榮01 於 2022-12-6 12:43 發表

係美國製幾錢成本? 有HI人買, 閉關鎖國就 0.1nm都冇L用
先進晶片一向都貴架啦,而且成本可以越做越平,
中國俾錢都攞吾到7nm, 係咪差距越來越大?
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:48

引用:
原帖由 雄雄 於 2022-12-6 12:47 發表

德國攞明靠華!搵着數
德國批准咗中國收購半導體廠未

作者: freemind1     時間: 2022-12-6 12:50

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-6 12:18 發表

美國佬喺高科技越來越強大喎
當然強大,因為海盜性格,搶人研究成果及資料,所以當日亞爺忍辱負眾唔用3G,由2豬跳4豬,就係唔比五屎眼偷情報,所以老尾咁痛恨華為,一冇咗情報,你睇老尾科技每日下滑
作者: garoaida     時間: 2022-12-6 12:51

中國日益強大德國生意不應被孤立
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:53

引用:
原帖由 freemind1 於 2022-12-6 12:50 發表

當然強大,因為海盜性格,搶人研究成果及資料,所以當日亞爺忍辱負眾唔用3G,由2豬跳4豬,就係唔比五屎眼偷情報,所以老尾咁痛恨華為,一冇咗情報,你睇老尾科技每日下滑
中國5G技術美國俾用咩
美國話吾符合安全標準喎
同埋中國生產晶片係咪需要美國技術先
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:54

引用:
原帖由 小李廣花榮01 於 2022-12-6 12:49 發表

但其他大國爭住奶共喎, 德國佬開到聲喇, 咁點? 制裁曬佢地啦唔敢呀? 制裁全世界咪就係閉關鎖國囉
睇住個柒狗國自掘墳墓笑L死
德國俾中國收購半導體廠未先?
仔點知德國佬係咪玩你?
作者: hfceddie     時間: 2022-12-6 12:54

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-6 12:23 發表

美國半導體業越來越強喎
壟斷哂所有環節
所有環節又唔係,不過關鍵技術都喺美國或盟友手上,例如荷蘭,日本,德國。

作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:55

引用:
原帖由 小李廣花榮01 於 2022-12-6 12:49 發表

閉關鎖國就 0.1nm都冇L用
美國無鎖國喎

作者: hfceddie     時間: 2022-12-6 12:57

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-6 12:29 發表

要彎道超車失敗咗
要做7nm亦失敗咗
除非中國能夠另劈溪徑由零開始,否則要追趕西方晶片科技已經不可能。

作者: zhangan     時間: 2022-12-6 12:57

引用:

俾老美割韭菜割到流血不止,梗係要揾中國擋一擋,等老美唔好割得咁過份
不過桐油埕始終都係桐油埕,轉過頭又話要抵制中國
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:58

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-12-6 12:54 發表

所有環節又唔係,不過關鍵技術都喺美國或盟友手上,例如荷蘭,日本,德國。

由軟件,光學,設備,生產,全部都係美國掌握,
只有日本hold住材料技術及英國ARM有架構技術,但係英日都係鐵桿盟友,
至於amsl 都要靠美國供應技術
作者: faigary     時間: 2022-12-6 12:58

美國在今個世紀維持領導,中國只係參與者
中國只係識跟住人腳步走

連改革開放到抗疫都係跟香港走

其他科技高鐵跟日本,電子通訊跟美國, 汽車跟德國

似乎中國自家發明仲停留係粥粉麵飯

點解要花時間研究晶片,點解係晶片,而唔係破格新思維東西?

中國人就是沒有這種創造力, 但借用人知識加強功能就可以做到也做得很好

作者: 太卷之王     時間: 2022-12-6 12:58

引用:
原帖由 小李廣花榮01 於 2022-12-6 12:56 發表

德國玩緊賴屎登你仲好意思提?
德國俾中國收購半導體廠未先?