標題: 俄寧減產拒供油 歐限油價或自戕 - 香港文匯網 [打印本頁]

作者: u23dom     時間: 2022-12-6 08:14

歐盟對俄羅斯的船運原油禁運的制裁,以及對俄出口石油實施價格上限,昨日正式生效,試圖打擊俄國的能源收益。俄羅斯副總理諾瓦克前日表示,俄針對油價上限政策的態度一直沒有改變,形容這是一個「野蠻且非市場」的工具,俄方寧減產也不會接受限價令,將拒絕向參與限價的國家供應石油。業內人士認為,限價令對俄影響有限,反而可能打擊全球石油供應,重創歐洲經濟和民生

歐盟日前同意將俄海運原油價格設定每桶60美元(約466港元)的上限,七國集團(G7)和澳洲也隨即跟隨。第三方國家可繼續進口俄油,但若價格高於60美元,歐盟和G7的企業將被禁止為俄原油運輸提供保險、金融等服務...

有中國印度兩個石油進口大國在背後大量接盤, 俄毛經濟點會有事! 就看歐洲今次能撐多久兼死得有多難看!

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202212/06/AP638e5697e4b0e80f81189b78.html
作者: 007star     時間: 2022-12-6 08:57

歐盟玩自己 
作者: touya08     時間: 2022-12-6 09:05

供求關係永遠都係「需求」一方係被動, 西方係咪傻到連有求於人都要咁高姿態  俄佬唔賣畀你, 可以賣畀第二個, 再唔係留番遲d賣都仲得, 資源係永遠唔愁無人要架
作者: ichthys2     時間: 2022-12-6 09:09

奸邪妖獸自以為手持「民主自由」旗號,就可以橫行天下,任何人都要給面子。
作者: 一拳超人     時間: 2022-12-6 09:09

限價即係俾中印火雞繼續揾錢
作者: 冰風蓋天     時間: 2022-12-6 09:11

歐洲佬好有骨氣嘅,唔買俄油嘛唔買俄油。我地歐佬情願用四倍價錢,去比契哥揾笨買美油,都唔買俄油👍👍👍
作者: u23dom     時間: 2022-12-6 09:18

引用:
原帖由 一拳超人 於 2022-12-6 09:09 發表
中國本身對石油有巨額需求, 轉賣賺差價這回事只能交由印土去承接了
作者: u23dom     時間: 2022-12-6 09:20

引用:
原帖由 007star 於 2022-12-6 08:57 發表
歐盟玩自己 
事實上是美國脅迫歐洲自宮! 至於切半條or全條切除就歐洲自定了
作者: chargeurs     時間: 2022-12-6 09:33

US 轉賣賺差價
作者: 虎門叮噹     時間: 2022-12-6 09:34

歐豬short左,就好比攞住10蚊去大+樂要求食什扒飯+凍飲,收銀員恥笑你食屎啦
作者: siutatbo     時間: 2022-12-6 09:36

OPEC講咗唔會增產,甚至會減,幫大佬買多啲貴價油啦!!
作者: leshui     時間: 2022-12-6 09:37

咁我都要限制iphone價格 太貴啦
作者: cardreadermp3     時間: 2022-12-6 09:41

將石油做燃燒彈,炸烏納
🤔
作者: ATA0075     時間: 2022-12-6 09:46

啲王話!我有比錢架,洗乜感因?
家陣感受到!你比錢都唔賣比你

作者: 大大寶     時間: 2022-12-6 09:46

歐洲領導人真係智障唔係扮,莊閒都未識分
作者: imad     時間: 2022-12-6 09:50

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-12-6 08:14 發表

歐盟對俄羅斯的船運原油禁運的制裁,以及對俄出口石油實施價格上限,昨日正式生效,試圖打擊俄國的能源收益。俄羅斯副總理諾瓦克前日表示,俄針對油價上限政策的態度一直沒有改變,形容這是一個「野蠻且非市 ...
歐盟 9成國家阿頭都知害緊自己,但呢9成國家再有9成比美國佬收買左 或 自小栽培,苦了人民啦
作者: 20west19     時間: 2022-12-6 09:51

中國開番,好快復產,需求將要增加
作者: ansonkpl     時間: 2022-12-6 09:56

即係一拍兩散啫,大家都無好處,其實點解唔諗下停戰呢,大家都好
作者: 阿妮呢     時間: 2022-12-6 10:04

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-12-6 09:18 發表

中國本身對石油有巨額需求, 轉賣賺差價這回事只能交由印土去承接了
實情係歐洲想限埋中國油價,所以中國已經以自需為由停止轉賣油俾歐洲,其實中,印也不能無限量買油,因為需要很多儲油設備,始終要賣啲俾歐洲。
作者: shearerfung     時間: 2022-12-6 10:05

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-12-6 08:14 發表

歐盟對俄羅斯的船運原油禁運的制裁,以及對俄出口石油實施價格上限,昨日正式生效,試圖打擊俄國的能源收益。俄羅斯副總理諾瓦克前日表示,俄針對油價上限政策的態度一直沒有改變,形容這是一個「野蠻且非市 ...
駐德美國代言人-德國女外長走去三哥叫人唔好買俄羅斯油。阿差冷招呼,重新講印度利益優先!
作者: acacac     時間: 2022-12-6 10:07

都已經同全球最大買主中國傾掂數
歐洲邊夠玩
作者: 3392467     時間: 2022-12-6 10:10

欧盟搬起石头砍自己的脚
作者: density     時間: 2022-12-6 10:10

歐豬最後又咪係經中國、印度、土耳其買俄油,仲要畀貴價買
作者: 深水埗街坊70777

作者: SOHEUNG     時間: 2022-12-6 10:17

其實歐豬將呢d限咩制咩全用係美國到, 甘就一片光明晒law
作者: 106     時間: 2022-12-6 10:18

玩死自己
作者: SkyBlue2046     時間: 2022-12-6 10:20

國內法至有限價
作者: 小窮鬼     時間: 2022-12-6 10:29

班歐美豬又喺度自編自導自演,根本都未知邊個係『主』邊個係『客』?!🤭
作者: auceo     時間: 2022-12-6 10:30

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-12-6 10:15 發表
睇新聞,部分歐盟國家限制新能源電動車使用,只准許用來返工放工及購物,因為缺電,如果戰事一直1打下去,可能再次流行騎馬坐馬車。
踩單車及行路返工會另身體健康
作者: alvinm     時間: 2022-12-6 10:31

叫老美60美金賣俾你地羅
作者: arhon009     時間: 2022-12-6 10:33

限俄60元一桶, 俄賣比中印80元, 結果歐佬要用100元跟沙特或老尾買...歐豬唔係浪得虛名
作者: unico     時間: 2022-12-6 10:34

石油歐洲係唔驚所以先敢限價,欠缺主要是天然氣無奈俄已斷氣迫住慳住用,依家主要買美國、挪威.
俄唔賣歐洲影響不大
作者: skwongskwong     時間: 2022-12-6 10:35

只賣中國印度都夠玩啦..
作者: 蝦蟆仔     時間: 2022-12-6 10:40

引用:
原帖由 touya08 於 6-12-2022 09:05 發表
供求關係永遠都係「需求」一方係被動, 西方係咪傻到連有求於人都要咁高姿態  俄佬唔賣畀你, 可以賣畀第二個, 再唔係留番遲d賣都仲得, 資源係永遠唔愁無人要架
大陸,印度做分銷商 賣比歐豬90 美金一桶, 今時今日歐豬真喺冇智商
作者: 馬路肥弟弟     時間: 2022-12-6 10:41

引用:
原帖由 ATA0075 於 2022-12-6 09:46 發表
啲王話!我有比錢架,洗乜感因?
家陣感受到!你比錢都唔賣比你
最搞笑如果掉返轉,人地來香港買野,佢地又會用搶字來形容,例如搶奶粉,搶名牌野
作者: kks668     時間: 2022-12-6 10:43

引用:

仲有亞洲其他國家呢,可以經中蘇油管出口到全亞洲,分分鐘真係60美元都有可能(中國當然會有錢賺啦),但只係賣畀友好國家,亞洲用平油,歐豬就食哂美加嘅貴價血油😅😅
作者: 低B強     時間: 2022-12-6 10:50

美國又係最大得益國
作者: 明亮的晨星二     時間: 2022-12-6 11:03

引用:
美歐都白痴既,三十年前,美國獨霸天下既時候,的確可以咁做,但今日,美國、G7都已衰落,根本無能力限制世界各國抵制俄油

再說,中印土三國,都唔會聽美國指示,仲會買多d俄油轉售圖利;中國不用說,印土兩國,美國都不敢得罪,所以所謂限價俄油,只是一場政治show

堂堂大國,搞場大龍鳳來自high,顯出西方正在日暮窮途
作者: ibm1     時間: 2022-12-6 11:08

歐洲限價但唔限美資公司油價, 

揼水俾美主又唔駛揼得咁核突... 
作者: 123solar     時間: 2022-12-6 11:14

欧盟攪唔清边個令他們陷入困境,自作孽,可憐他們人民成犧牲品!
作者: nikonlee     時間: 2022-12-6 11:19

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2022-12-6 09:11 發表
歐洲佬好有骨氣嘅,唔買俄油嘛唔買俄油。我地歐佬情願用四倍價錢,去比契哥揾笨買美油,都唔買俄油👍👍👍
四倍价格,成本几高?工业死晒加了
作者: oxygenshing     時間: 2022-12-6 11:21

一人一票有咩L用~選埋既都係濕鳩政棍出黎
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-12-6 11:21

歐豬都係等買貴油啦
作者: nikonlee     時間: 2022-12-6 11:22

引用:
原帖由 unico 於 2022-12-6 10:34 發表
石油歐洲係唔驚所以先敢限價,欠缺主要是天然氣無奈俄已斷氣迫住慳住用,依家主要買美國、挪威.
俄唔賣歐洲影響不大
不大,因为企业不是搬走或者倒闭,确实不需要了

你知道现在为了保民生供暖,几多欧洲企业停工?

四倍天然气价格,年末睇睇今年德国大众汽车的业绩报告,就知道有没影响啦
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-12-6 11:22

引用:
原帖由 007star 於 2022-12-6 08:57 發表
歐盟玩自己 
沒有最 on 9 ,只有更 on 9
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2022-12-6 11:24

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-12-6 10:15 發表
睇新聞,部分歐盟國家限制新能源電動車使用,只准許用來返工放工及購物,因為缺電,如果戰事一直1打下去,可能再次流行騎馬坐馬車。
養匹馬更貴。
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-12-6 11:24

引用:
原帖由 touya08 於 2022-12-6 09:05 發表
老尾掩住半邊咀笑
作者: hingfai709a     時間: 2022-12-6 11:29

唔知俄羅斯將會幾錢一桶油賣比呀爺呢? 睇嚟買定嗰三桶油嘅股票都冇衰嘞
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-12-6 11:31

引用:
之前中國轉售過剩嘅液化天然氣,每轉都執幾億元,而家又到石油,真係富貴迫人
作者: KidKen     時間: 2022-12-6 11:34

引用:
原帖由 leshui 於 2022-12-6 09:37 發表
咁我都要限制iphone價格 太貴啦
直頭要威脅國家安全為由禁售啦
作者: 飛天盒仔     時間: 2022-12-6 11:35

引用:

歐洲人呢次又俾班政治垃圾害死
作者: KidKen     時間: 2022-12-6 11:36

引用:
原帖由 shearerfung 於 2022-12-6 10:05 發表

駐德美國代言人-德國女外長走去三哥叫人唔好買俄羅斯油。阿差冷招呼,重新講印度利益優先!
唔知大英隻美犬阿三會點呢?
作者: isaacmadtk     時間: 2022-12-6 11:43

谷鳩氣
樓下coffee shop 成卅蚊杯咖啡
我决定限價, 要佢賣12蚊杯
佢竟然唔賣俾我
作者: mc4870     時間: 2022-12-6 11:43

demand and supply都唔識, 呢班歐豬高官真係食得屎啦. 遲下會唔會話M記D餐太貴, 幫埋佢定好價先買泥食? 
作者: briancccc     時間: 2022-12-6 11:45

引用:

歐洲咪又係做傻仔,俄油賣80,美國賣100,美國只係搞小小技倆就令歐洲買唔倒俄油,而家歐洲只能用更貴價錢買美國油了。
作者: isaacmadtk     時間: 2022-12-6 11:45

引用:
回到中世紀
很有特色
旅遊業大旺
作者: 理+誠     時間: 2022-12-6 11:47

買賣係兩方嘅事,價格要由雙方決定。
賣家等錢使,貨價自然平啲。
反之買家等住貨急用,自然貴啲都要買。
一班白癡政棍違反市場定律,自說自話,只係得啖笑!
作者: runforlife     時間: 2022-12-6 11:52

美國 , 歐盟只係襯打仗掠水姐 , 戰役之中做過D咩幫烏克蘭 ? 沒收俄國資產自用 ? 提供軍火送烏軍上路 ? 限油價都講得出 , 視自由經濟如無物 ?

美國聯同歐盟 , 權霸世界罷了 .
作者: gcbd90cd03670     時間: 2022-12-6 11:53

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-12-6 09:18 發表

局座講過,俄羅斯有幾多石油都可以往中國運,因為我們永遠缺,整多d灌存放一下.
作者: runforlife     時間: 2022-12-6 11:58

烏克蘭戰役已經唔係值得探討 , 而係要實際行動 , 將所有資產撤離美國和歐洲 , 尤其瑞士 , 根本再不是中立國 , 都係其中一隻美國狗 . 

中國 100% 最安全 , 有幾可聽到阿爺會沒收其他國家資產咁L霸道 
作者: 20035535     時間: 2022-12-6 11:58

引用:
歐盟玩自己 
尾角佬逼死佢哋
作者: 一個中國人!

作者: tiii     時間: 2022-12-6 12:04

賣家永遠係佔據主動嘅一方,你出價低大不了唔賣,或者睇你唔順眼你出多多都可以唔賣俾你
作者: 波濤性感的羊     時間: 2022-12-6 12:04

歐狗點解唔叫價一美元一桶,橫掂都係鳩噏!唔得咪再幫滷味買囉!150美金一桶咋嘛
作者: 冷眼農業     時間: 2022-12-6 12:04

歐豬無油用,冬天卜佳
絕症肥佬 顏其樂 冬死屋企瘟臭屋
作者: hli9     時間: 2022-12-6 12:07

做咩要平賣,佢哋係咪儍儍地
作者: vampire912     時間: 2022-12-6 12:07

引用:

同賊有咩分別?人哋賣幾錢要由個客定?凍死晒班人就啱。
作者: hamchung     時間: 2022-12-6 12:12

引用:
歐盟玩自己 
唔單止石油捉蟲,禁新彊棉都撞板,原來棉花係製造火藥嘅主要材料之一,老美叫歐盟去禁,但老美自己又去買新疆棉,只要個進口商自己去 “宣稱” 不牽涉強迫勞動,就可豁免,多多都買得,如果唔係咁,點整軍火?
作者: 雨中回收的朋友     時間: 2022-12-6 12:14

真係玩自己
作者: 筒子章     時間: 2022-12-6 12:18

歐豬白痴
作者: sng850     時間: 2022-12-6 12:19

參與限制俄羅斯油價之歐洲國家是自掘墳墓!
作者: jerryyip119     時間: 2022-12-6 12:27

引用:

過到今年都難過下年,全部自己劈柴取暖
作者: 金鴻峰     時間: 2022-12-6 12:30

到時凍死好多人囉
作者: hermanqk     時間: 2022-12-6 12:34

歐美要陪美國玩
最終只會玩死自己 ...   
作者: 冬眠靚樹枝     時間: 2022-12-6 12:36

咁即係搶,歐洲佬食屎吧😁
作者: yifeifei2     時間: 2022-12-6 12:37

成班歐豬真係離L 晒地
作者: 清泉一郎     時間: 2022-12-6 12:37

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-12-6 09:56 發表
即係一拍兩散啫,大家都無好處,其實點解唔諗下停戰呢,大家都好
係美國佬唔停咋!
作者: DARKSILVER     時間: 2022-12-6 12:38

引用:

正常緊係唔賣啦, 如果退一次, 下一步就限價 $30啦
作者: 一拳超人     時間: 2022-12-6 12:39

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-12-6 11:31 發表

之前中國轉售過剩嘅液化天然氣,每轉都執幾億元,而家又到石油,真係富貴迫人
強迫中國賺錢
作者: krolik     時間: 2022-12-6 12:40

俄羅斯出兵打納粹,全世界人類都應該支持🇷🇺❤️❤️
作者: 果個大大名車     時間: 2022-12-6 12:40

點解唔限埋尾油?
作者: bestsinger2     時間: 2022-12-6 12:43

勾豬作法自斃,$60桶揾契大佬糜國賣比你
作者: u23dom     時間: 2022-12-6 12:50

引用:
原帖由 gcbd90cd03670 於 2022-12-6 11:53 發表

局座講過,俄羅斯有幾多石油都可以往中國運,因為我們永遠缺,整多d灌存放一下.
中國準備與老美開戰,再多的戰略石油儲備都嫌唔夠!俄毛有幾多油就輸幾多過來,中國多多都接得起!
作者: ggggkin

作者: arrow3     時間: 2022-12-6 12:54

成日以為玩行政手段,對方就會屈服,今次歐洲佬玩出火了。
作者: u23dom     時間: 2022-12-6 12:56

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2022-12-6 11:59 發表

其實歐萌呢次真係好on9,印度中國7折買俄油本身就係60幾一桶,宜家set到60一桶set嚟做乜?
本質上的分別:中印是幫俄毛穩定收入,等級類同於盟友,老美&歐盟絕對是俄毛的敵人!
作者: 落漠自信的羊     時間: 2022-12-6 12:57

中國和亞洲各國可以消化俄羅斯能源供應,俄羅斯更可以低價供應俾亞洲各國,歐洲到時將自食其果😎
作者: 阿努阿圖瓦圖     時間: 2022-12-6 12:59

引用:

自瀆限人油價,
歐豬真on9!
作者: 一個中國人!

作者: u23dom     時間: 2022-12-6 13:00

引用:
原帖由 jerryyip119 於 2022-12-6 12:27 發表

過到今年都難過下年,全部自己劈柴取暖
俄毛正與西狗比拼內力中...看誰死先!能源糧食俄毛多多都有,西狗你頭上只剩一幅豬腦!
作者: zxcvv     時間: 2022-12-6 13:03

其實一桶油159L, $60美元, 即係約港紙$3/L, 仲平過樽裝水, 采你都有味
作者: waikeekee2003     時間: 2022-12-6 13:06

香港可否限價快餐鋪早餐$20,午餐$30,晚餐$40🤣
作者: s336990     時間: 2022-12-6 13:09

根本歐盟玩死自己啦
作者: 男人小笨象     時間: 2022-12-6 13:11

美國大把買俾猪
作者: famiya     時間: 2022-12-6 13:12

on9, 有的骨氣唔好同俄仔買
作者: s336990     時間: 2022-12-6 13:15

引用:
原帖由 waikeekee2003 於 2022-12-6 13:06 發表
香港可否限價快餐鋪早餐$20,午餐$30,晚餐$40🤣
早午晚都限5蚊啦
不過到時啲飯菜可能分開買,斷gram買
5蚊一g

作者: s336990     時間: 2022-12-6 13:16

引用:
原帖由 famiya 於 2022-12-6 13:12 發表
on9, 有的骨氣唔好同俄仔買
荷包無錢錢,骨氣從何來

作者: orthocentre     時間: 2022-12-6 13:19

引用:
歐盟玩自己 
為咗面子
作者: 當前長長的黃瓜     時間: 2022-12-6 13:20

美國佬出賣了歐盟,俄羅斯無需再幫埋單。
作者: Kingjjman     時間: 2022-12-6 13:21

引用:

歐豬定60蚊桶甘高?定20蚊桶呀麻 橫掂俄都係吾賣比你 呀 有 你契哥100桶賣比你班契弟