標題: 國務院副總理孫春蘭: 病毒致病性減弱 防疫面臨新形勢 [打印本頁]

作者: 明玉九垂天     時間: 2022-12-1 00:24

國務院副總理孫春蘭今日(30日)在國家衛生健康委召開座談會,表示隨著奧密克戎病毒致病性的減弱、疫苗接種的普及、防控經驗的積累,中國疫情

國務院副總理孫春蘭今日(30日)在國家衛生健康委召開座談會,表示隨著奧密克戎病毒致病性的減弱、疫苗接種的普及、防控經驗的積累,中國疫情防控面臨新形勢新任務。
她說,隨著奧密克戎病毒致病性的減弱、疫苗接種的普及、防控經驗的積累,我國疫情防控面臨新形勢新任務。要深入貫徹習近平總書記重要指示精神,落實黨中央、國務院決策部署,以人民為中心,防控工作穩中求進,防控政策持續優化,走小步不停步,不斷完善診斷、檢測、收治、隔離等措施,加強全人群特別是老年人免疫接種,加快治療藥物和醫療資源準備,落實好疫情要防住、經濟要穩住、發展要安全的要求。

港燦井蛙唔識乜嘢係[奧密克戎], 隻隻井蛙睇到一頭霧水, 等我幫阿蘭姐翻譯喇, 奧密克戎即係Omicron, 春江水暖鴨先知, 即係2023年開始, 大陸必定再放鬆防疫政策, 唔需要再左封右封, 香港人可以輕鬆返大陸去大灣區買樓.

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1889727/即時-中國-國務院副總理孫春蘭-病毒致病性減弱-防疫面臨新形勢
作者: kazaf7     時間: 2022-12-1 00:27

係要迫人作反先識轉口風,好好問責d地方基層狗官啦
作者: 光明與黑暗     時間: 2022-12-1 00:34

其實大陸嘅封鎖措施都已經放鬆緊㗎啦, 11月頭嘅時候,已經提出咗政策嘅調整,不過啲人扮睇唔到,你問我三四月嘅時候,應唔應該封,要封, 香港同台灣就係因為乜都唔做,所以先死咗過萬人, 但係隨著病毒死亡率降低,同埋傳播能力提升,開始接近流感,我都覺得措施會慢慢放鬆。
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-12-1 00:35

引用:
原帖由 kazaf7 於 2022-12-1 00:27 發表
中央政策係及時而出.
作者: walkera2006     時間: 2022-12-1 00:40

引用:
原帖由 kazaf7 於 2022-12-1 12:27 AM 發表
唔見棺材唔流眼淚
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-12-1 00:43

引用:
原帖由 光明與黑暗 於 2022-12-1 00:34 發表
其實大陸嘅封鎖措施都已經放鬆緊㗎啦, 11月頭嘅時候,已經提出咗政策嘅調整,不過啲人扮睇唔到,你問我三四月嘅時候,應唔應該封,要封, 香港同台灣就係因為乜都唔做,所以先死咗過萬人, 但係隨著病毒死亡率降低,同埋傳播能力提升,開始接近流感,我都覺得措施會慢慢放鬆。
根本病毒的毒性原理係一代不如一代, 即係病毒吸入人體後立即被人體減毒, 有打針的人因有抗體就有強的減毒作用, 冇打針的人可能因中招而死咗, 病毒跟屍體火化而不再傳播, 即係可以証明初期中招的人死亡率很高, 有抗體的人再呼出來的病毒已經係減弱, 周而復始的減毒作用就變成流感病毒.
作者: 楚曉     時間: 2022-12-1 00:47

引用:
原帖由 kazaf7 於 2022-12-1 00:27 發表
美國死一百萬人都唔問責.
中國堅守人民生命反而要問責.

🙄🙄🙄
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-12-1 00:49

引用:
原帖由 walkera2006 於 2022-12-1 00:40 發表

唔見棺材唔流眼淚
西狗國家中招死人當食生菜, 唔夠棺材用直接推條屍入焚化爐.
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-12-1 00:51

可惜啲疫苗唔防感染就係唔防感染。 效果就係差。結果就係長期谷爆醫院。
香港而家死嗰啲,我估好多都係三針四針。

作者: 神秘夫人     時間: 2022-12-1 00:53

連副總理都說病毒減弱
香港應取消疫苗通行證、取消所有防疫措施
作者: 光明與黑暗     時間: 2022-12-1 00:54

引用:
原帖由 楚曉 於 2022-12-1 00:47 發表

🙄🙄🙄
新疆意外火燭,死10個人,就要搞大佢,又話要悼念,疫情令香港和台灣死超過1萬人, 請問又有誰為他們默哀
作者: 光明與黑暗     時間: 2022-12-1 00:54

明白的,有人收左錢要玩嘢,要理還折曲都冇計
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-12-1 00:56

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-12-1 00:51 發表
可惜啲疫苗唔防感染就係唔防感染。 效果就係差。結果就係長期谷爆醫院。
香港好得意, 政府好做唔做, 人手短缺之下仲派條友守在殮房門口驗死屍, 自殺的人條屍驗到有新冠, 都係新冠病毒致死.
作者: ngcaddy     時間: 2022-12-1 00:58

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-12-1 00:24 發表
國務院副總理孫春蘭今日(30日)在國家衛生健康委召開座談會,表示隨著奧密克戎病毒致病性的減弱、疫苗接種的普及、防控經驗的積累,中國疫情

...
會不會記者斷章取義?大家小人心,炒高股市,比大戶出貨
作者: 96669     時間: 2022-12-1 01:00

要多謝偉大国家前主席江澤民
作者: falconV8     時間: 2022-12-1 01:02

It's time to change.
作者: 楚曉     時間: 2022-12-1 01:07

引用:
原帖由 光明與黑暗 於 2022-12-1 00:54 發表

新疆意外火燭,死10個人,就要搞大佢,又話要悼念,疫情令香港和台灣死超過1萬人, 請問又有誰為他們默哀
所以, 刁民不配有民煮豉油.
作者: 自然華麗的背心     時間: 2022-12-1 01:08

一放會唔會共赴黃泉
作者: @海東青     時間: 2022-12-1 01:09

引用:
原帖由 光明與黑暗 於 2022-12-1 00:34 發表
媚尾要付出代價的,內地老人盡快回鄉避疫吧…
作者: 光明與黑暗     時間: 2022-12-1 01:12

引用:
原帖由 自然華麗的背心 於 2022-12-1 01:08 發表
一放會唔會共赴黃泉
我們香港人是否已在黃泉
作者: faigary     時間: 2022-12-1 01:19

唔拿係躺平下話
作者: WangWangWai     時間: 2022-12-1 01:23

引用:

🙄🙄🙄
咁又係

假設這次放鬆啲,之後死者家屬又要問責
作者: 人一王老變殘     時間: 2022-12-1 01:28

祖國体恤人民,一邊要控制疫情,一邊要為人民著想加快令人民生活正常,世界上只有祖國才会这樣愛民如子
作者: 實名登記     時間: 2022-12-1 01:38

引用:
中央聽取民意又被人話轉口風
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-12-1 01:40

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-12-1 00:56 發表

香港好得意, 政府好做唔做, 人手短缺之下仲派條友守在殮房門口驗死屍, 自殺的人條屍驗到有新冠, 都係新冠病毒致死.
唔係死唔死嘅問題,係呢隻病毒造成長期嘅超額入院人數問題。
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-12-1 01:48

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-12-1 00:43 發表

根本病毒的毒性原理係一代不如一代, 即係病毒吸入人體後立即被人體減毒, 有打針的人因有抗體就有強的減毒作用, 冇打針的人可能因中招而死咗, 病毒跟屍體火化而不再傳播, 即係可以証明初期中招的人死亡率很高, 有抗體的人再呼出來的病毒已經係減弱, 周而復始的減毒作用就變成流感病毒.
問題就嚟喇,地球好似有四十幾億年曆史,夠曬時間俾啲病毒變到好弱個喎,點解仲不斷有致命病毒出現嘅?
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-12-1 01:50

引用:
原帖由 自然華麗的背心 於 2022-12-1 01:08 發表
一放會唔會共赴黃泉
實有班人死,打幾多針都係咁話,而家啲針未夠好。
另外要預咗醫院長期爆滿,我哋香港開到而家都仲係會出現呢個問題。
作者: bcho1028     時間: 2022-12-1 01:53

引用:
原帖由 walkera2006 於 2022-12-1 00:40 發表

唔見棺材唔流眼淚
好快到你
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-12-1 01:54

引用:
原帖由 faigary 於 2022-12-1 01:19 發表
唔拿係躺平下話
石家莊都試過
確診數字一上升
全部人集體請假唔返工唔返學
逼到政府要重新搞清零
當然政府亦可以借呢招賺取輿論彈藥。
作者: barrypali     時間: 2022-12-1 01:56

向大陸黑暴低頭,無撚用。必須揪出幕後黑手,將國內反派完全消滅。
作者: jack2015     時間: 2022-12-1 02:14

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-12-1 01:48 發表

問題就嚟喇,地球好似有四十幾億年曆史,夠曬時間俾啲病毒變到好弱個喎,點解仲不斷有致命病毒出現嘅?
有人刻意制造新病毒,點防呀,大哥
作者: candy7510     時間: 2022-12-1 02:19

引用:
原帖由 光明與黑暗 於 2022-12-1 00:54 發表

火災係因疫情而造成次生災害,其嚴重性更甚於直接由染疫死人,呢個係人禍,明否?
作者: beegeejk     時間: 2022-12-1 02:19

支持中央一步一步來
作者: candy7510     時間: 2022-12-1 02:21

引用:
明白的,有人收左錢要玩嘢,要理還折曲都冇計
收乜錢?仲有外國人入到大6?一入境又管控又隔離,查你九代啦,仲點收錢啊?你估疫情前任出任入咩?
作者: candy7510     時間: 2022-12-1 02:22

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-12-1 00:56 發表

所以新冠死亡率其實好低。
作者: 楚曉     時間: 2022-12-1 02:44

引用:
原帖由 candy7510 於 2022-12-1 02:22 發表

一邊不停無止境打針, 一邊不停話死亡率好低

自相矛盾.
作者: democrazyboy     時間: 2022-12-1 03:00

引用:
原帖由 96669 於 2022-12-1 01:00 發表
要多謝偉大国家前主席江澤民
江主席可能聽到各地民衆聲音,唔想再阻住國家復常,所以江主席-離開,各地即時急不及待復常,孫春蘭副總理負責抗疫主將,調子即時𨍭變,語氣已經當作感冒,咁即是長久堅持嘅清零收皮啦,唉,三年啦,中國經濟因為抗疫損失係天文數字。
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-12-1 03:03

引用:
原帖由 jack2015 於 2022-12-1 02:14 發表

有人刻意制造新病毒,點防呀,大哥
所以咪係囉,大陸放寬分分鐘美國即刻推嗰隻高傳染性高致病性變種過嚟,仲要屈你係中國變種。
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-12-1 03:03

引用:
原帖由 candy7510 於 2022-12-1 02:19 發表

火災係因疫情而造成次生災害,其嚴重性更甚於直接由染疫死人,呢個係人禍,明否?
係撚,嗰棟樓解封咗嘅啦。
作者: democrazyboy     時間: 2022-12-1 03:04

引用:
原帖由 楚曉 於 2022-12-1 02:44 發表

一邊不停無止境打針, 一邊不停話死亡率好低

自相矛盾.
冇矛盾,打咗針重症少,死亡率好低,當然如果有癌症末期,打針冇作用。
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-12-1 03:07

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-12-1 03:00 發表

江主席可能聽到各地民衆聲音,唔想再阻住國家復常,所以江主席-離開,各地即時急不及待復常,孫春蘭副總理負責抗疫主將,調子即時𨍭變,語氣已經當作感冒,咁即是長久堅持嘅清零收皮啦,唉,三年啦,中國經濟因為抗疫損失係天文數字。
如果你當人命完全唔值錢就係咯,不過呢個唔係正常人嘅做法,可能係畜牲嘅做法。
早期嗰幾隻變種死亡率係2-10%
如果唔搞封控即係中國要死幾千萬至一億人。
我當人壽保險咁計,每個人命一百萬。
即係清零政策已經幫中國慳返,幾十萬至一百萬億元。
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-12-1 03:09

引用:
原帖由 candy7510 於 2022-12-1 02:22 發表

唔死唔代表唔會唔生唔死。
你睇下香港,又有神藥又有疫苗,結果都係每幾個月打爆個醫療系統。
作者: 天地有正正     時間: 2022-12-1 03:17

今日終於知減弱 廣州南站好多人係車站等車返鄉 原本既絕對封控變成返鄉過年 本來外出買菜都唔准突然間連傳播病毒回鄉也不怕 究竟封控政策以咩為準則?

作者: democrazyboy     時間: 2022-12-1 03:20

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-12-1 03:07 發表

如果你當人命完全唔值錢就係咯,不過呢個唔係正常人嘅做法,可能係畜牲嘅做法。
早期嗰幾隻變種死亡率係2-10%
如果唔搞封控即係中國要死幾千萬至一億人。
我當人壽保險咁計,每個人命一百萬。
即係清零政策已經幫中國慳返,幾十萬至一百萬億元。
香港就係因為病毒廣為傳播後,有咗免疫墻。至於死-萬人,知道大部分已經臨死時侯?百幾二百萬中招,有好多老人捱過並冇死,點解-萬個死?其中好多要人餵大小便要人幫,甚至腦退化,同死有乜分別?你估佢哋都好想再活在呢個世上?為咗-啲老弱殘而要健康嘅後生嘅陪抗疫,好公平呀?假人道主義收皮啦。
作者: wk221ab     時間: 2022-12-1 03:39

解封
開放 通關

呢次港女上三萬八
作者: lovewai2     時間: 2022-12-1 04:02

引用:
係呀唔關中央事
全部係地方/核酸公司/人民錯
作者: lovewai2     時間: 2022-12-1 04:04

最後又咪共存
全地球無口罩世界盃不知幾開心
作者: lostboyz     時間: 2022-12-1 04:10

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-12-1 00:35 發表

中央政策係及時而出.
奧密克戎咗成年啦,及時。。。後知後覺就有。唔係示威?不知不覺添啦
作者: Cmanyan     時間: 2022-12-1 04:34

黑暴黃絲不管大陸做咩都係找位入架啦!!扮晒智者 , 佢地生存唯一意義就是反 , 洗Q同你D黑暴解釋 , 正白痴!!!
作者: 貴貴大世界     時間: 2022-12-1 04:34

中央政府開始從善如流了
作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2022-12-1 04:35

香港核酸檢測,強檢和驗汚水呢D擾民傷財過時嘢也應退塲!
戶外強制帶口罩也應取消!
豉勵60歲以上老人家打4針疫苗。

圖片附件: Screenshot_20221129_155437_com.huawei.photos.jpg (2022-12-1 04:35, 251.9 KB) / 該附件被下載次數 9

圖片附件: Screenshot_20221129_155438_com.huawei.photos.jpg (2022-12-1 04:35, 251.9 KB) / 該附件被下載次數 9

作者: 市民甲     時間: 2022-12-1 04:46

引用:

唔見棺材唔流眼淚
台灣疫情每天 不過台媒自由選墿佢報

作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2022-12-1 04:47

60歲以上打4針疫苗的死亡率是0.04%
真正的流感化!
老人家應打4針保護自己。

圖片附件: Screenshot_20221201_044425_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2022-12-1 04:47, 317.59 KB) / 該附件被下載次數 9

圖片附件: Screenshot_20221129_155438_com.huawei.photos.jpg (2022-12-1 04:47, 251.9 KB) / 該附件被下載次數 9

作者: 最強大腦沙維     時間: 2022-12-1 04:58

後知後覺
一個沒有先見之明的政府
浪費了不少時間與金錢
受苦的是市民
作者: 台風變態的樓盤     時間: 2022-12-1 05:05

咖哩佬都唔講疫情喇,大碌撚仲日講夜講,邊個柒d呢?
作者: 天外有天sel     時間: 2022-12-1 05:14

引用:
原帖由 最強大腦沙維 於 2022-12-1 04:58 發表
後知後覺
一個沒有先見之明的政府
浪費了不少時間與金錢
受苦的是市民
其實由頭到尾都只係一個人堅持凊零、,一個人堅持不斷圍封

其他人只係被逼執行

而家知道再堅持就會影響地位,先至轉個方式放寬
作者: 中秋自信的大樹     時間: 2022-12-1 05:20

快啲通關
作者: btfoot     時間: 2022-12-1 05:29

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-12-1 00:35 發表

中央政策係及時而出.
晨L早轉弱啦,及時而出都嗡得出
作者: mega-box     時間: 2022-12-1 05:30

第一視覺:阿爺唔能夠與時並進。
第二視覺:__迫民反。
第三視覺:阿爺回應訴求,即時改善。
第四視覺:隔岸之地,拉左先講。
作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2022-12-1 05:35

👌

圖片附件: Screenshot_20221201_053515_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2022-12-1 05:35, 239.05 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: tree101     時間: 2022-12-1 05:38

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2022-12-1 00:53 發表
連副總理都說病毒減弱
香港應取消疫苗通行證、取消所有防疫措施
同意。2023,新得一年,取消疫苗通行證,新的開始!
作者: 楚曉     時間: 2022-12-1 05:53

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-12-1 03:04 發表

冇矛盾,打咗針重症少,死亡率好低,當然如果有癌症末期,打針冇作用。
要無止境打針先死亡低, 咁就已經代表好嚴重.

打針抗疫疲勞.
作者: kenny938     時間: 2022-12-1 05:54

坦白講,今次轉口風,就是中央見到各地反抗了,再說,三年病毒減弱了,但越封越嚴,加上檢核公司亂來,有理無理就話陽,d人當然反啦,其實中央有指示,但地方官就有理無理封封封,如果大爆疫,要抄丫,封左先穩陣心態。
作者: montejo     時間: 2022-12-1 06:05

引用:
你唔知之前已經放寬過?
作者: wwwvv0701     時間: 2022-12-1 06:08

引用:
原帖由 市民甲 於 2022-12-1 04:46 發表

台灣疫情每天 不過台媒自由選墿佢報
台灣省疫情咁嚴重,最主要係很多綠共支持者接種咗自制嘅「高端」疫苗🤭🤭🤭
作者: montejo     時間: 2022-12-1 06:13

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-12-1 00:24 發表

...
只係一份報告,無特別話會改乜嘢,仍然以人民為本

圖片附件: IMG_20221201_061200.jpg (2022-12-1 06:13, 635.51 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: hfceddie     時間: 2022-12-1 06:28

引用:
原帖由 kenny938 於 2022-12-1 05:54 發表
坦白講,今次轉口風,就是中央見到各地反抗了,再說,三年病毒減弱了,但越封越嚴,加上檢核公司亂來,有理無理就話陽,d人當然反啦,其實中央有指示,但地方官就有理無理封封封,如果大爆疫,要抄丫,封左先穩陣心態。
好似突然間發覺病毒減弱咗。

不過Omicron 雖然弱,但對冇完成接種疫苗嘅老人家,長期病患依然甚具殺傷力。

香港2022年初嘅爆發好可能會喺大陸上演。
作者: 光明與黑暗     時間: 2022-12-1 06:44

一切都會慢慢變好
作者: rayrayccw     時間: 2022-12-1 07:00

引用:
原帖由 kenny938 於 2022-12-1 05:54 發表
地方官驚俾上頭炖冬菇,防疫行動有緊無鬆所致
作者: st70     時間: 2022-12-1 07:03

引用:

🙄🙄🙄
三哥死無數人都冇人要問責
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-12-1 07:30

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-12-1 03:20 發表

香港就係因為病毒廣為傳播後,有咗免疫墻。至於死-萬人,知道大部分已經臨死時侯?百幾二百萬中招,有好多老人捱過並冇死,點解-萬個死?其中好多要人餵大小便要人幫,甚至腦退化,同死有乜分別?你估佢哋都好想再活在呢個世上?為咗-啲老弱殘而要健康嘅後生嘅陪抗疫,好公平呀?假人道主義收皮啦。
你咪成日講到死嗰啲都係老殘嗰啲廢話啦。
西方世界成日攞嚟講嗰個李文亮,死嗰陣三十幾歲咋。

你唔睇下印度?大把青年壯年病死咗。
你唔睇下美國?大量人口病到腦殘,長期唔能夠再返工。
你呢啲講法好了傷口忘了痛想竄改歷史!

免疫牆?有個屁。九月同而家都爆咗兩波啦,一味押後非緊急手術!
作者: tmchu007     時間: 2022-12-1 07:30

引用:
你唔係信真㗎嘛🤣你買左好多熊仔?
作者: edmond0000     時間: 2022-12-1 07:32

引用:

🙄🙄🙄
吊,佢反上腦係咁樣。
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-12-1 07:36

引用:
原帖由 隔夜忠心的馬 於 2022-12-1 04:47 發表
60歲以上打4針疫苗的死亡率是0.04%
真正的流感化!
老人家應打4針保護自己。
你啲數據根本呃人
第一,打四針嘅人口唔算多,誤差好大。
第二,近幾個月先開始多人打第三張第四針,佢哋接受死亡考驗嘅時間,同零一二針相比係短好多。
第三,多咗人打第三第四針之後,同時亦出現輝瑞神藥,李家超中招急急腳走去食,到底係特效藥嘅保護效果定係第四針嘅保護效果,不得而知!
作者: 悲同時     時間: 2022-12-1 07:39

永續總明白命係要黎認嘅,中討點 pink blue都難阻跟港水尾,運動好、局部放寛好,昨日吾埠也,以傾國之力滅自己地方城市就正如世杯永無成績,狗咬狗散沙也,駝鳥們, 指定動作:block 啦😂
作者: ngcaddy     時間: 2022-12-1 07:43

引用:
原帖由 st70 於 2022-12-1 07:03 發表

三哥死無數人都冇人要問責
有民主自由咩都得,又糸。。。忘記左印度,印度應該死最多人
作者: AddersonLui     時間: 2022-12-1 07:44

引用:

...
大家應該多謝美國攪了一場白紙革命,讓中國早點復常👍🤣🤣
作者: golfboy     時間: 2022-12-1 07:46

引用:

中央政策係及時而出.
跪!
作者: AddersonLui     時間: 2022-12-1 07:49

引用:

🙄🙄🙄
政權不穩,大部份原因都是經濟問題,沒有人因為 疫情死了很多老弱去反政府
作者: elsababa     時間: 2022-12-1 07:52

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-12-1 00:51 發表
無知就唔好出來7

圖片附件: IMG_20220915_135530.jpg (2022-12-1 07:52, 292.73 KB) / 該附件被下載次數 9

圖片附件: IMG_20220915_135247.jpg (2022-12-1 07:52, 268.74 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-12-1 07:53

引用:
原帖由 AddersonLui 於 2022-12-1 07:49 發表

政權不穩,大部份原因都是經濟問題,沒有人因為 疫情死了很多老弱去反政府
現實就係特朗普連唔到任。
作者: elsababa     時間: 2022-12-1 07:54

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-12-1 01:48 發表

因為食野味,令到野生動物病毒变种,跳入人体。
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-12-1 07:57

引用:
原帖由 elsababa 於 2022-12-1 07:52 發表

無知就唔好出來7
又喺度用蠱惑數據想呃人。

第一,打四針嘅人口唔算多,誤差好大。
第二,近幾個月先開始多人打第三張第四針,佢哋接受死亡考驗嘅時間,同零一二針相比係短好多。
第三,多咗人打第三第四針之後,同時亦出現輝瑞神藥,李家超中招急急腳走去食,到底係特效藥嘅保護效果定係第四針嘅保護效果,不得而知!
第四,二三月一波大感染,已經清除咗好多對呢隻病毒先天易感嘅人,佢哋死嘅時候打第三四針並唔普遍,導致出現倖存者偏差。
第五,而家香港醫院一樣係比新冠病毒患者塞爆,疫苗效果強差人意!

作者: cwm001     時間: 2022-12-1 07:58

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-12-1 00:43 發表

唔係弱化而係進化,病毒需要宿主做載體先可以複製病毒,所以致死率愈低傳染性愈高,病毒繁殖愈高,呢樣反而係病毒愈來愈進化表現,而且仲會根據番唔同種族DNA去變種新型病毒(唔講真係以為實驗室整出來)
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-12-1 07:58

引用:
原帖由 elsababa 於 2022-12-1 07:54 發表

因為食野味,令到野生動物病毒变种,跳入人体。
鬼佬有打獵嘅習慣。
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2022-12-1 08:01

引用:
真係奇怪既屍維,美國死百幾萬人都唔使問責,中國救幾百萬人反而要問責。。。
作者: 三不像     時間: 2022-12-1 08:02

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-12-1 01:09 發表

媚尾要付出代價的,內地老人盡快回鄉避疫吧…
什麼叫(內地老人)?內地老人已在內地。要內地的內地老人回乡?
这应該在內地貼文呀!內地老人睇吾到乡講貼文呀!
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2022-12-1 08:02

引用:

唔見棺材唔流眼淚
你講緊我地黃屎?。。。
作者: 胡姬爸爸     時間: 2022-12-1 08:09

清零一直都係多撚餘。
作者: cherry8788     時間: 2022-12-1 08:22

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-12-1 08:09 發表
清零一直都係多撚餘。
趴住清好好多
作者: breadstick     時間: 2022-12-1 08:24

引用:

國內用吸引式疫苗已經完成測試.
大量生產足夠疫苗備用.
吸入式是針對Omicron 在呼吸道運作模式.防禦力更好.
作者: discuss-5     時間: 2022-12-1 08:28

引用:

🙄🙄🙄
人都死咗點向美國問責呀!
作者: noel2046     時間: 2022-12-1 08:30

咪講好要清零嘅?千祈唔好放鬆,要封到隻病毒絕種
作者: thepublic     時間: 2022-12-1 08:31

而家真係大條道理去減防疫,之後有幾多人死傷、醫院負唔負荷得到,都係人民去爭取返黎,唔係國家迫佢地
呢條路,國家可能一早預計得到
作者: 用策略擊敗對手     時間: 2022-12-1 08:31

已经放弃动态清零
作者: st70     時間: 2022-12-1 08:32

講真句如果唔係我阿爺早段時間控制到疫情,一大早恢復生產能力我諗而家鹹豆都冇粒食,你睇而家全世界都要等中國供應⋯⋯
作者: thepublic     時間: 2022-12-1 08:34

引用:
原帖由 st70 於 2022-12-1 08:32 發表
講真句如果唔係我阿爺早段時間控制到疫情,一大早恢復生產能力我諗而家鹹豆都冇粒食,你睇而家全世界都要等中國供應⋯⋯
到而家,美國佬都仲要問中國買防疫產品,仲要免關稅去買
作者: hellohello0300     時間: 2022-12-1 08:44

引用:

...
返大灣区買你老美,返內地冇乜興趣,自己也在内地。
作者: 光明與黑暗     時間: 2022-12-1 08:50

圖片附件: Screenshot_20221129_135625_edit_2257074731390502.jpg (2022-12-1 08:50, 391.78 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: Mich281963     時間: 2022-12-1 08:50

引用:

...
她是副總理哦,代表中央的態度,我估好快,年底會出新招放寬,農曆新年會讓所有人回鄉度歲!