標題: 女律師石澳撞斃女子 認不小心駕駛判罰款 覆核後增停牌半年 [打印本頁]

作者: 露線圖     時間: 2022-11-28 21:29

【on.cc東網專訊】一名於跨國律師事務所出任合夥人的女律師,去年駕車至石澳龍脊郊遊徑入口附近時撞斃一名婦人。該女律師原本被控危險駕駛引致他人死亡罪,及後獲律政司改控不小心駕駛罪。她於今年7月15日在東區裁判法院承認控罪,被判3,000港元及須參與駕駛改進課程,...
40歲被告楊藹欣,為司力達律師事務所的合夥人。她被控於2021年10月31日,在柴灣石澳道(南行)土地灣村對外,在道路上不小心駕駛一輛私家車。案情指,當日下午約1時半,被告駕駛至案發地點時,不慎撞到事主,私家車繼續向前行逾40米始停下。衝擊力使事主被撞飛後倒地,身體多處受傷及不省人事。事主被送往東區醫院救治,但同日宣告不治。

人地係跨國律師事行嘅合夥人(即老闆之一),有可能係人生路不熟,一個不留神hi親下姐,典知個啊蟬佢會失驚無神走出馬路嘅jet

罰款3,000又停牌半年已經係一個唔小嘅教訓喇

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/女律師石澳撞斃女子-認不小心駕駛判罰款-覆核後增停牌半年-083650418.html
作者: 大寶二寶     時間: 2022-11-28 21:49

一條人命僅值$3000,仲平過隻寵物貓狗
作者: 趣緻寶寶     時間: 2022-11-28 23:10

佢後台鐵打咁硬!
作者: falconV8     時間: 2022-11-28 23:13

懲罰太輕。 
作者: alexfht     時間: 2022-11-28 23:30

引用:
原帖由 趣緻寶寶 於 2022-11-28 23:10 發表
佢後台鐵打咁硬!
惟法證調查發現,涉案路段一旁的樹枝會阻擋被告的視線,使她可能無法及早注意走在行人路上的事主。而且由事主踏出馬路直至她被撞到的瞬間,時間短至不足以讓被告反應過來,而即使被告能夠及時作出反應,加上刹車器的發動時間,被告依然難以避免撞到事主。

有根有據的
作者: 宇宙可愛的採購     時間: 2022-11-29 00:04

引用:
原帖由 alexfht 於 2022-11-28 23:30 發表

惟法證調查發現,涉案路段一旁的樹枝會阻擋被告的視線,使她可能無法及早注意走在行人路上的事主。而且由事主踏出馬路直至她被撞到的瞬間,時間短至不足以讓被告反應過來,而即使被告能夠及時作出反應,加上刹車器的發動時間,被告依然難以避免撞到事主。

有根有據的
鄉下路時速又限制多少有冇超速?這才是關健,明知視野不佳繼續生死時速,衹因家中有個包氏大人。
作者: akh2907     時間: 2022-11-29 02:42

唔帶口罩都1萬
作者: akh2907     時間: 2022-11-29 02:43

引用:
原帖由 宇宙可愛的採購 於 2022-11-29 00:04 發表

鄉下路時速又限制多少有冇超速?這才是關健,明知視野不佳繼續生死時速,衹因家中有個包氏大人。
法律面前,窮人含L🥱🥱🥱
作者: hwwong     時間: 2022-11-29 03:15

重點係... 當事人是跨國律師事務所出任合夥人, 話晒係同行, 未來總有機會左袋入右袋的... 心照喇... 港奸法狗判狗...
作者: SOHEUNG     時間: 2022-11-29 05:09

橫掂都係, 點解唔黎個周星星審死官版原告變被告, 仲要死者家屬賠番錢比個律師, 退庭, 拍

作者: keung135     時間: 2022-11-29 05:13

引用:
原帖由 hwwong 於 2022-11-29 03:15 發表
重點係... 當事人是跨國律師事務所出任合夥人, 話晒係同行, 未來總有機會左袋入右袋的... 心照喇... 港奸法狗判狗...
利益小圈子
作者: keung135     時間: 2022-11-29 05:16

引用:
原帖由 SOHEUNG 於 2022-11-29 05:09 發表
橫掂都係, 點解唔黎個周星星審死官版原告變被告, 仲要死者家屬賠番錢比個律師, 退庭, 拍
有依個案例

唔排除第日會出現咁嘅情況

司法嘅嘢 平民識條鐵咩
作者: fb66b28b4883ba     時間: 2022-11-29 05:45

引用:
原帖由 露線圖 於 2022-11-28 21:29 發表
【on.cc東網專訊】一名於跨國律師事務所出任合夥人的女律師,去年駕車至石澳龍脊郊遊徑入口附近時撞斃一名婦人。該女律師原本被控危險駕駛引致他人死亡罪,及後獲律政司改控不小心駕駛罪。她於今年7月15日在東區裁判法院承認控罪,被判3,000港元及須參與駕駛改進課程,...
40歲被告楊藹欣,為司力達律師事務所的合夥人。她被控於2021年10月31日,在柴灣石澳道(南行)土地灣村對外,在道路上不小心駕 ...
有人為了一場火災而向政權說不,但又支持車死人只罰3千了事,做人唔好咁雙標.
作者: lamlampeter1     時間: 2022-11-29 06:15

引用:
原帖由 宇宙可愛的採購 於 2022-11-29 00:04 發表

條路限速50,佢行53(由被告車cam 影片計出嚟,有誤差,就算雷射槍都要超過55先算超速),所以法律上佢冇超速!就算些微超速但不是做成意外原因,意外原因係行人突然走出馬路,而離車距離不足以刹車!
當日風和日麗,視野並冇不佳!亦冇死車,樹係路上自然物,如嗰度過馬路有危險,路政署應加欄杆!法律責任不在司機!

作者: bestwin61     時間: 2022-11-29 06:21

都係官官相為謀啊
作者: 非誠勿妖     時間: 2022-11-29 06:21

不小心撞死人原來只係判罰3000蚊同停牌半年咋,以後大家揸車可以放心!撞死人無問題!
作者: gakoduck     時間: 2022-11-29 06:22

太黑暗
作者: srsv     時間: 2022-11-29 06:39

引用:
原帖由 非誠勿妖 於 2022-11-29 06:21 發表
不小心撞死人原來只係判罰3000蚊同停牌半年咋,以後大家揸車可以放心!撞死人無問題!
錯了 不是人人是律師
作者: lamlampeter1     時間: 2022-11-29 06:40

呢單野好多人都話撞死人判3000咁輕!
我以前有個親戚,撞死人乜事都冇,因嗰個人自殺,突然跳出馬路係我親戚車前面~2呎!咁各位又認為合唔合理?
如認為合理,咁行人離架車幾多呎跳出馬路被撞死司機都叫合理呢?3呎,4呎,10呎……?律師嗰單就~40呎!政府化驗所專家話唔夠去反應刹車,車係會直撞行人!

作者: Anunnaki     時間: 2022-11-29 06:40

作者: 威廉PO     時間: 2022-11-29 06:42

嘩,果D所謂理據,真係非常法律口吻,有埋邏輯推理,不慚為律師。。。梗無屎啦。🙈
作者: clogalaxy     時間: 2022-11-29 06:45

chi l sin
作者: clogalaxy     時間: 2022-11-29 06:46

窮人性命只值3000
作者: clogalaxy     時間: 2022-11-29 06:47

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-11-29 06:40 發表
呢單野好多人都話撞死人判3000咁輕!
我以前有個親戚,撞死人乜事都冇,因嗰個人自殺,突然跳出馬路係我親戚車前面~2呎!咁各位又認為合唔合理?
如認為合理,咁行人離架車幾多呎跳出馬路被撞死司機都叫合理呢?3呎,4呎,10呎……?律師嗰單就~40呎!政府化驗所專家話唔夠去反應刹車,車係會直撞行人!
死者唔喺自殺喎
作者: clogalaxy     時間: 2022-11-29 06:51

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-11-29 06:15 發表

條路限速50,佢行53(由被告車cam 影片計出嚟,有誤差,就算雷射槍都要超過55先算超速),所以法律上佢冇超速!就算些微超速但不是做成意外原因,意外原因係行人突然走出馬路,而離車距離不足以刹車!
當日風和日麗,視野並冇不佳!亦冇死車,樹係路上自然物,如嗰度過馬路有危險,路政署應加欄杆!法律責任不在司機!
責任在死者?

你咁樣講野,人神共憤
作者: 90後大鱷     時間: 2022-11-29 06:54

引用:
40歲被告楊藹欣,為司力達律師事務所的合夥人。她被控於2021年10月31日,在柴灣石澳道(南行)土地灣村對外,在道路上不小心駕 ...
有強大律師團隊及經驗,緊係知點打官司啦!
作者: sam1681818     時間: 2022-11-29 07:00

如果角式掉轉,死嗰個係律師,揸車嗰個係窮鬼私機,判刑是否一樣?
作者: seven3137     時間: 2022-11-29 07:03

法律面前
只有窮西含L
自己友3000啦

作者: cmk0160     時間: 2022-11-29 07:03

成本咁低 引個仇人出嚟一車撞瓜佢
作者: dtw     時間: 2022-11-29 07:08

低到呢!
冇帶口罩都5千啦!
死人先3千
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-11-29 07:09

人命何價
作者: 天生野生的妹頭     時間: 2022-11-29 07:14

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2022-11-28 21:49 發表
一條籐條幫人教你也七年。
作者: 工廠男     時間: 2022-11-29 07:15

引用:
如此判決,重要一判再判,如何叫人心服?
相信只有法官哩D畜生先可以過到自己個關。
作者: 1MH1     時間: 2022-11-29 07:18

罰3000係痴撚線嘅事
作者: sdmy     時間: 2022-11-29 07:19

遠離女司機
作者: ATA0075     時間: 2022-11-29 07:29

可能,一個,失驚無神睇電話駕駛者
屈我啦屈我啦

作者: sunnylo2007     時間: 2022-11-29 07:29

引用:
dglm偷厠紙坐四年,殺人罰3000,的法狗系咪侮辱香港人智慧呀?
作者: fbdfa94fa24500     時間: 2022-11-29 07:34

因為個司機係律師,你哋嘅睇法就會唔同,如果呢個司機係一個普通人,你哋就會話係個行人自己衝出去害死個司機,啲樹枝樹葉阻擋司機視線 ,係政府嘅錯, 司機應該無罪釋放
作者: 幪面超人     時間: 2022-11-29 07:36

撞死人唔係判誤殺咩,有乜埋由只罰錢停牌。
作者: 冬眠靚樹枝     時間: 2022-11-29 07:36

呢兩日證明了,香港司法只有67
作者: runforlife     時間: 2022-11-29 07:36

律政司上訴都係加停牌半年。
如果理據係充分,做乜L要上訴,上訴鋤得入,居然係停牌,乜9纙輯黎。

死人呀,3千?
作者: Brian668     時間: 2022-11-29 07:42

尼個野以後被巴士撞死,賠返6千俾佢家人。
作者: 討論得啖笑     時間: 2022-11-29 07:44

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2022-11-29 06:51 發表

責任在死者?

你咁樣講野,人神共憤
師兄對人唔對事!!只是你憤啫,不要拉成个香土落水。冇超速,冇酒精,有晒理據。 你要話判錯,應指出法庭理據有乜錯
作者: hwho     時間: 2022-11-29 07:58

引用:
原帖由 討論得啖笑 於 2022-11-29 07:44 發表

師兄對人唔對事!!只是你憤啫,不要拉成个香土落水。冇超速,冇酒精,有晒理據。 你要話判錯,應指出法庭理據有乜錯
你有冇考過車牌?
如果係行人過路線前有人, 唔使減速留意咩? 仲行50已經有問題啦.

佢打個point主要係話佢畀物件遮住視線睇唔到.
但正常揸車嘅, 老遠都睇到啦. 真係睇唔清, 更加會減定速先.
呢啲point, 法律上用當然得啦. 但係唔係真嘅, 大家心照拉.
作者: 99078D     時間: 2022-11-29 08:01

lm
作者: 4player     時間: 2022-11-29 08:03

引用:
如果調轉一名清潔工不小心駕駛撞死女律師,又會點判呢?
作者: 537647     時間: 2022-11-29 08:05

引用:
原帖由 alexfht 於 2022-11-28 23:30 發表

有根有據的
點解平時講到口水乾楂車要留意既野,而家变晒律師既有利point?
作者: sowina     時間: 2022-11-29 08:10

監都唔能洗坐
作者: king夏恩娜     時間: 2022-11-29 08:12

律師出身。殺人唔洗坐監
作者: laisi2     時間: 2022-11-29 08:12

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2022-11-28 21:49 發表
未計民事索償,50萬起錶
作者: 特級貓山王     時間: 2022-11-29 08:13

覆核都係停牌半年,一樣都係唔駛坐,人命真係唔值錢
作者: 34304     時間: 2022-11-29 08:19

法律面前
作者: Mayo     時間: 2022-11-29 08:23

引用:
我樓下幫貓狗沖涼收1000.... 

官喎~~
作者: 木田C心     時間: 2022-11-29 08:23

引用:
原帖由 ATA0075 於 2022-11-29 07:29 發表
可能,一個,失驚無神睇電話駕駛者
屈我啦屈我啦
亦都可能啲阿公阿婆持住死就一世,唔死又大半世亂咁過馬路撞到架寶馬
作者: runforlife     時間: 2022-11-29 08:25

引用:
原帖由 hwho 於 2022-11-29 07:58 發表

你有冇考過車牌?
如果係行人過路線前有人, 唔使減速留意咩? 仲行50已經有問題啦.

但正常揸車嘅, 老遠都睇到啦. 真係睇唔清, 更加會減定速先.
呢啲point, 法律上用當然得啦. 但係唔係真嘅, 大家心照拉.
正確
作者: Mayo     時間: 2022-11-29 08:25

引用:

有根有據的
根你老x

一大段嘢一個科學數字都冇, 齋講?
作者: 馬路邊的薯仔     時間: 2022-11-29 08:26

有時行人錯哂, 司機點都避唔到, 但都係要罰司機, 都幾無耐
作者: hfceddie     時間: 2022-11-29 08:27

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2022-11-29 06:47 發表

死者唔喺自殺喎
呢句至係關鍵喎。如果佢冇超速,我認為罪名唔應該成立。
“政府化驗所專家話唔夠去反應剎車,車係會直撞行人”

作者: bestgambler     時間: 2022-11-29 08:27

冇天理
作者: 袋中奇怪的傻瓜     時間: 2022-11-29 08:28

法律專治窮人。。。。。
作者: Kenny~     時間: 2022-11-29 08:28

引用:
原帖由 king夏恩娜 於 2022-11-29 08:12 發表
律師出身。殺人唔洗坐監
難怪肥佬要搵外國律師
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2022-11-29 08:28

引用:
不排除貪玩
作者: hfceddie     時間: 2022-11-29 08:29

引用:
原帖由 hwho 於 2022-11-29 07:58 發表

你有冇考過車牌?

咁嗰度係咪行人過路處?

作者: discuss-5     時間: 2022-11-29 08:29

人治香港
作者: vampire912     時間: 2022-11-29 08:31

引用:
審條毛咩,除咗收害人,全部都係自己人,頒埋好市民獎俾佢啦。
作者: clogalaxy     時間: 2022-11-29 08:31

引用:
原帖由 討論得啖笑 於 2022-11-29 07:44 發表

乜叫判錯??我唔識別!

但肯定過輕。

依家係死人,不是受傷。
作者: victorkc     時間: 2022-11-29 08:34

假髮人自己屍法獨大,難怪經常要人大釋法。
作者: 搬籠門     時間: 2022-11-29 08:35

法律嘅嘢好明顯有關係就會比d面系人都知假法人全部都係律C出身背後假法人同律C有咩特別關係你唔會知關係千絲萬縷如果換係普通市民一定判三年基本野同埋判詞都可以妀住單程直路竟然可以唔睇情路面狀況在撞到人行咗三四十米先察覺完全罔顧道路使用者安全所以法律面前窮人含L
作者: 木田C心     時間: 2022-11-29 08:37

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-11-29 08:27 發表

呢句至係關鍵喎。如果佢冇超速,我認為罪名唔應該成立。
“政府化驗所專家話唔夠去反應剎車,車係會直撞行人”
你都未見過啲阿公阿婆亂咁過馬路幾得人驚
作者: 鮮鳳哥     時間: 2022-11-29 08:37

半年唔係坐監而係停牌
對呢啲人黎講3k買枝酒都冇左

行50撞到野要40m停
換著個gogovan司機睇佢點判

作者: vampire912     時間: 2022-11-29 08:38

引用:
原帖由 sunnylo2007 於 2022-11-29 07:29 發表

dglm偷厠紙坐四年,殺人罰3000,的法狗系咪侮辱香港人智慧呀?
唔係侮辱香港人智慧,根本唔使考慮智慧問題,係佢哋要彰顯法律嘅無上權力俾香港人睇。
作者: snapshots     時間: 2022-11-29 08:40

跟本冇阻嚇作用,起碼都罰佢賠償3佰萬港元就差不多。
作者: 木田C心     時間: 2022-11-29 08:40

引用:
原帖由 鮮鳳哥 於 2022-11-29 08:37 發表
半年唔係坐監而係停牌
對呢啲人黎講3k買枝酒都冇左

行50撞到野要40m停
換著個gogovan司機睇佢點判
如果唔理三七廿一撞死人就一定要坐監就搵鬼去揸車啦
作者: mike240681     時間: 2022-11-29 08:40

引用:

有根有據的
你個有根有據
源自於 - 可能 - 無法及早注意……
作者: KRAMHERO     時間: 2022-11-29 08:41

點解會有人係馬路?
作者: 搬籠門     時間: 2022-11-29 08:41

傷講冇嘢可以制衡假法人嚴如皇帝一樣民主社會做假法人最至高冇尚封建社會就硬係做官啦
作者: ATA0075     時間: 2022-11-29 08:42

引用:
原帖由 木田C心 於 2022-11-29 08:23 發表

亦都可能啲阿公阿婆持住死就一世,唔死又大半世亂咁過馬路撞到架寶馬
後人得福
作者: 日落藍藍的葫蘆     時間: 2022-11-29 08:43

引用:

有根有據的
有冇同一路段嘅交通意外判刑?
作者: 一個中國人!

作者: andyyyy     時間: 2022-11-29 08:48

引用:
而家啲寵物成5萬蚊隻呀!你攞賤民條命同佢地比?
作者: JNC117     時間: 2022-11-29 08:48

個女律師幾靚女,雖然四十歲,保養得宜
作者: andyyyy     時間: 2022-11-29 08:50

引用:

有根有據的
如果係普通市民,交通條例有講睇唔倒路況要減速.......呢個係司機嘅應有反應!
作者: 童顏廢老     時間: 2022-11-29 08:54

引用:
如果嗰個阿嬋係你嘅屋企人你會唔會講同一番涼薄話?
作者: mike240681     時間: 2022-11-29 08:54

如果覺得判$3000係合理嘅。
我只願下次是佢遇著律師司機。
等佢知道身同感受
作者: 蘋果清盤完     時間: 2022-11-29 08:55

引用:
原帖由 fbdfa94fa24500 於 2022-11-29 07:34 發表
因為個司機係律師,你哋嘅睇法就會唔同,如果呢個司機係一個普通人,你哋就會話係個行人自己衝出去害死個司機,啲樹枝樹葉阻擋司機視線 ,係政府嘅錯, 司機應該無罪釋放
開到 53都幾快噃喺嗰度!
作者: tvbdt     時間: 2022-11-29 08:59

橫睇掂睇個女律師都係受害人,唔叫個女人賠償返俾個女律師算執到啦,叫個女人下次唔好亂過馬路喇
作者: z_gundam_2008     時間: 2022-11-29 09:05

話 "唔小心" 去車死一條人命,就只需奉上 3000 大洋同係咁意停牌 6 個月。
香港一日有屍髮,一日就係罪犯天堂
作者: ibm1     時間: 2022-11-29 09:06

到底係市民對香港法官不信任, 
定係香港法官根本不值得信任? 
作者: lamlampeter1     時間: 2022-11-29 09:08

引用:

你有冇考過車牌?

你講既有道理,但唔係法理,你話要行慢,行幾慢先合法?40?30?……如你行20,個行人又突然仆出嚟你轆死佢,根據你邏輯,要判你誤殺坐10年!咁樣冇人揸車啦!
你揸車見路邊有樹,有行人過路線要慢駛逐呎逐呎行?行人可以跳出嚟係你車前唔夠一呎,所以每秒行一呎最安全!
作者: 搬籠門     時間: 2022-11-29 09:10

引用:
原帖由 mike240681 於 2022-11-29 08:54 發表
如果覺得判$3000係合理嘅。
我只願下次是佢遇著律師司機。
等佢知道身同感受
唔同人物有唔同處理手法同判決呢個係世界通行換著今次撞瓜果個系假法人娘親呢單野會唔會值3000$
作者: 明日小飛滋     時間: 2022-11-29 09:11

律政司可以上诉,但冇做到。点解?
作者: 都唔知叫乜好     時間: 2022-11-29 09:12

法律係用嚟保護有錢人
作者: er007     時間: 2022-11-29 09:14

香港司法已死幾年
作者: macaukit2014     時間: 2022-11-29 09:17

香港髪棺得啖笑喇!卵
作者: 一個討論者3.0     時間: 2022-11-29 09:20

引用:

有根有據的
其實即係個死者自己亂過馬路肇禍
作者: sleepingforest     時間: 2022-11-29 09:21

無叫事主家屬賠修車錢咪叫有良心囉
作者: armking96     時間: 2022-11-29 09:27

引用:

作者: CSC06     時間: 2022-11-29 09:27

引用:
咁無計 我唯有希望呀律師再比多3千出黎撞一撞呀法官屋企人 
比佢感受下3千係咪最好ge 判刑
作者: Regjamie     時間: 2022-11-29 09:29

所以由細到大,大人都叫你比心機讀書,係冇錯架!讀夠書,多選擇,仲有好多你估不到的優待的。
作者: CSC06     時間: 2022-11-29 09:30

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-11-29 06:15 發表

記得今日講過ge 野 唔好亂過馬路 唔係陣間有咩事無人可憐你