標題: 俄國防部稱擊斃近百名外國僱傭兵及摧毀裝甲車 - RTHK [打印本頁]

作者: green2016     時間: 2022-11-28 07:03

俄羅斯國防部發表戰報,指俄軍利用高精準度武器,在頓涅茨克共和國境內,攻擊外國僱傭兵團的臨時據點,擊斃近百人,並摧毀6架裝甲車。 烏克蘭東部第聶伯羅彼得羅夫斯克州亦是俄方目標。戰報指俄軍在當地摧毀一個彈藥庫,引爆100多枚美國「海馬斯」系統彈藥,以及7千多枚來自外國的大口徑炮彈。 國防部發言人科納申科...

烏龜小丑司機死撑只有害死更多人,以卵擊石,快 d 投降啦 😷

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1677441-20221128.htm?spTabChangeable=0
作者: green2016     時間: 2022-11-28 07:05

RTHK  俄羅斯國防部發表戰報,指俄軍利用高精準度武器,在頓涅茨克共和國境內,攻擊外國僱傭兵團的臨時據點,擊斃近百人,並摧毀6架裝甲車。

烏克蘭東部第聶伯羅彼得羅夫斯克州亦是俄方目標。戰報指俄軍在當地摧毀一個彈藥庫,引爆100多枚美國「海馬斯」系統彈藥,以及7千多枚來自外國的大口徑炮彈。

國防部發言人科納申科夫說,航空兵及火箭炮兵部隊,打擊烏方在赫爾松、頓涅茨克及哈爾科夫地區的6個指揮中心、62個炮兵陣地及137處人員與軍事裝備集中區。

另外,克里姆林宮發言人佩斯科夫說,如果西方對俄羅斯能源實施限價,俄方將根據自身利益回應,強調不會與對俄實施限價的國家,進行石油與天然氣交易的立場,維持不變。
作者: 綠腳趾     時間: 2022-11-28 07:10

呢次又被 @hfceddie 燈死
每次 eddie 佢吹到俄羅斯無糧、無武器、無軍人,都係鳥軍遭殃
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-11-28 07:28

做老烏僱傭兵等如送死
作者: u23dom     時間: 2022-11-28 07:28

所謂"外國僱傭兵"咪就係北約軍隊囉, 俄毛對這類人絕不留手...擊斃!
作者: 睇天做人     時間: 2022-11-28 07:35

引用:
原帖由 green2016 於 2022-11-28 07:05 發表
RTHK  俄羅斯國防部發表戰報,指俄軍利用高精準度武器,在頓涅茨克共和國境內,攻擊外國僱傭兵團的臨時據點,擊斃近百人,並摧毀6架裝甲車。

烏克蘭東部第聶伯羅彼得羅夫斯克州亦是俄方目標。戰報指俄軍在當地摧毀一個彈藥庫,引爆100多枚美國「海馬斯」系統彈藥,以及7千多枚來自外國的大口徑炮彈。

國防部發言人科納申科夫說,航空兵及火箭炮兵部隊,打擊烏方在赫爾松、頓涅茨克及哈爾科夫地區的6個指 ...
Eddie 重唔沖出黎嘅?!凍死左?!
作者: revengeson     時間: 2022-11-28 07:42

一定係假新聞,俄3日前已斷糧,邊有人🤭🤭🤭
作者: 韓風黃色神童     時間: 2022-11-28 07:43

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-11-28 07:35 發表

龜縮潛水中
作者: green2016     時間: 2022-11-28 07:48

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-11-28 07:28 發表
做老烏僱傭兵等如送死
收咗錢都無命享,惨  😷
作者: 幪面超人     時間: 2022-11-28 07:54

正常賽果
作者: 老實香港人     時間: 2022-11-28 08:45

其實咁既結果係對烏克蘭最好。
因為如果俄羅斯死得人多,佢地就會出更大殺傷力武器,如核武器。
小烏克蘭現在只有一條路係明智,就係認輸
作者: 睇天做人     時間: 2022-11-28 08:47

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2022-11-28 07:43 發表

龜縮潛水中
真係無鬼用
作者: 綠腳趾     時間: 2022-11-28 08:48

引用:
原帖由 老實香港人 於 2022-11-28 08:45 發表
因為如果俄羅斯死得人多,佢地就會出更大殺傷力武器,如核武器。
無錯,好似孟獲咁向俄國保證以後永不謀反(企圖加入北約)係最好出路 
作者: hermanherman     時間: 2022-11-28 09:04

其實美英要繼續打, 北约國要夾錢,徵召北約僱傭兵。
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-11-28 09:10

呢d唔抵可憐的
作者: tinnit     時間: 2022-11-28 09:23

最好打死多D人渣英,美國啲僱傭兵..
作者: tinnit     時間: 2022-11-28 09:25

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-11-28 07:10 發表
每次 eddie 佢吹到俄羅斯無糧、無武器、無軍人,都係鳥軍遭殃
估計@hfceddie實情是"中粉,俄粉"..
作者: 山中古羊羊     時間: 2022-11-28 09:27

烏克蘭人冬天只能燒柴
作者: chaolininin     時間: 2022-11-28 09:33

引用:
原帖由 u23dom 於 28/11/2022 07:28 發表
所謂"外國僱傭兵"咪就係北約軍隊囉, 俄毛對這類人絕不留手...擊斃!
很多波蘭僱傭兵,俄已經打瓜二三萬外國僱傭兵
作者: 深水埗街坊70777

作者: chaolininin     時間: 2022-11-28 09:34

烏徵兵站隨街拉壯丁入伍去前線犧牲
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2022-11-28 09:35

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-11-28 07:35 發表

去咗排隊買鷄蛋。
作者: 超級扁扁的妹頭     時間: 2022-11-28 09:51

僱傭兵有冇糧出?
作者: 莫小問     時間: 2022-11-28 10:02

哈哈,你限價仲同你交易咩?
買番美國4倍天然氣啦
作者: 一個討論者3.0     時間: 2022-11-28 10:04

引用:

哈哈哈哈……搞笑。個黃Eddie 可能扮凍死怕咗你🤭🤭
作者: ijkn     時間: 2022-11-28 10:06

引用:
香討老友有那一次準? 之前夠話...俄佬只有3個月糧
作者: 一個討論者3.0     時間: 2022-11-28 10:06

引用:
原帖由 green2016 於 2022-11-28 07:48 發表

收咗錢都無命享,惨  😷
個班僱傭兵可能係受自己祖國委派,以私人僱傭身份入烏克蘭做私兵。唔係國家層面出兵,但其實等同佢嘅祖國參戰
作者: 一個討論者3.0     時間: 2022-11-28 10:08

引用:
原帖由 老實香港人 於 2022-11-28 08:45 發表
烏克蘭慘在認輸都唔可以由自己決定,要由美國佬決定
作者: 綠腳趾     時間: 2022-11-28 10:09

引用:
原帖由 ijkn 於 2022-11-28 10:06 發表

香討老友有那一次準? 之前夠話...俄佬只有3個月糧
你記錯左,佢話得3日糧
作者: dueduefing     時間: 2022-11-28 10:09

假新聞
西媒一直報導烏軍大勝
放心
下星期反攻莫斯科
作者: 一個討論者3.0     時間: 2022-11-28 10:12

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-11-28 08:48 發表

無錯,好似孟獲咁向俄國保證以後永不謀反(企圖加入北約)係最好出路 
一早咁做就唔使打仗。人就係咁犯賤,針要拮到肉先知痛,要受吓苦先知乖
作者: acacac     時間: 2022-11-28 10:41

烏軍世界第一
作者: c8888k8888     時間: 2022-11-28 10:43

@hfceddie    你話出就出啊
作者: dueduefing     時間: 2022-11-28 10:47

Eddie哥話俄羅斯報導一定係假
只有西媒先係真
🤣🤣🤣😁😁😁
作者: wayfarer     時間: 2022-11-28 10:52

引用:
原帖由 green2016 於 2022-11-28 07:03 發表
俄羅斯國防部發表戰報,指俄軍利用高精準度武器,在頓涅茨克共和國境內,攻擊外國僱傭兵團的臨時據點,擊斃近百人,並摧毀6架裝甲車。 烏克蘭東部第聶伯羅彼得羅夫斯克州亦是俄方目標。戰報指俄軍在當地摧毀一個彈藥庫,引爆100多枚美國「海馬斯」系統彈藥,以及7千多枚來自外國的大口徑炮彈。 國防部發言人科納申科...

贏到要同伊朗、东西朝鮮買武器應該直搗黃龍,北約嘅布魯塞爾。
作者: 何水     時間: 2022-11-28 11:42

引用:
原帖由 hermanherman 於 2022-11-28 09:04 發表
其實美英要繼續打, 北约國要夾錢,徵召北約僱傭兵。
鷹尾目的十分明顯,削弱俄羅斯,繼續控制和打劫歐洲,然後轉向亞洲,叫日本和澳洲+賓仔打代理人戰爭,歐亞亂局,尾腳佬就以為萬金進入尾腳,重温2次大戰成果,但現實是佢2兄弟個朵愈來愈臭,專賭白頭片
(無錢),一不合心意就出刀劍....這樣的國家把全世界都制裁,只有自己全部正確,在這情況下結局就是自己呢埋一邊等死,如出核武就是全世界一齊玩完!
作者: fb43f30baed141     時間: 2022-11-28 11:51

僱用兵收錢殺人甘好玩丫拿!凍撚死你班冚家鏟美國狗!
作者: CB1668_2     時間: 2022-11-28 11:56

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-11-28 10:09 發表

你記錯左,佢話得3日糧
路過。
我記得講完俄羅斯只剩三日糧食之後…..無幾耐……俄軍就要縮番去烏東。

當時俄軍補給出問題……似乎都幾肯定。

作者: 那些年     時間: 2022-11-28 12:03

其實只要俄佬唔好再天真仁慈,明白戰爭就係殺人之道,只需射導彈狂轟猛炸,烏克蘭必投降

美國打仗,從來都係咁先贏

打越戰、韓戰玩派兵打埋身,就多多美軍都唔夠死
作者: apo123     時間: 2022-11-28 12:03

現在情況不妙, 真香港人同1450立即唔玩老烏條線, 改玩老共清零出事, 好快又會無糧無經濟, 會不會是3 日無糧後天滅老共? 1450同真香港人又可以里一次打飛機?
作者: nicekate     時間: 2022-11-28 12:07

其實都幾諷刺,一隻猶?狗,一班CXA美國耶撚,就可以令到成個拉斯夫民族打生打死。
作者: nicekate     時間: 2022-11-28 12:11

引用:
原帖由 那些年 於 2022-11-28 12:03 發表
其實只要俄佬唔好再天真仁慈,明白戰爭就係殺人之道,只需射導彈狂轟猛炸,烏克蘭必投降

美國打仗,從來都係咁先贏

打越戰、韓戰玩派兵打埋身,就多多美軍都唔夠死
美國佬喺中東非洲有仁慈過咩!
作者: batboy27     時間: 2022-11-28 12:11

引用:
原帖由 何水 於 2022-11-28 11:42 發表

鷹尾目的十分明顯,削弱俄羅斯,繼續控制和打劫歐洲,然後轉向亞洲,叫日本和澳洲+賓仔打代理人戰爭,歐亞亂局,尾腳佬就以為萬金進入尾腳,重温2次大戰成果,但現實是佢2兄弟個朵愈來愈臭,專賭白頭片
(無錢),一不合心意就出刀劍....這樣的國家把全世界都制裁,只有自己全部正確,在這情況下結局就是自己呢埋一邊等死,如出核武就是全世界一齊玩完!
除咗一個猶太人做總統嘅烏克蘭,仲有邊個地方敢打代理人戰爭??
叫下波羅的海三國同波蘭試下
作者: reddogdog     時間: 2022-11-28 12:15

引用:
睇唔到佢講野,因為blacklist左
作者: kid_a     時間: 2022-11-28 12:18

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-11-28 07:28 發表
兩國對戰, 最刻人憎就係第三者.
作者: 香港奶茶飄飄     時間: 2022-11-28 12:22

美國不斷送武器過去
繼續燒

作者: 颱風小子     時間: 2022-11-28 12:41

引用:
原帖由 green2016 於 2022-11-28 07:03 發表

司機話:

唔緊要,彈藥僱傭兵全部都係免費支援,冇既再向外國乞過
作者: u23dom     時間: 2022-11-28 12:44

引用:
原帖由 kid_a 於 2022-11-28 12:18 發表

兩國對戰, 最刻人憎就係第三者.
所以俄毛現時不斷向烏戰場投下溫壓彈, 其所到之處血肉不留灰飛煙滅!!!

一架俄軍轟炸機快速掠過,溫壓彈砸向烏軍陣地https://www.163.com/dy/article/HN6TRKN40515PPQC.html?f=post1603_tab_news
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2022-11-28 12:46

引用:
原帖由 超級扁扁的妹頭 於 2022-11-28 09:51 發表
僱傭兵有冇糧出?
死咗咪唔駛出咯。
作者: cwm001     時間: 2022-11-28 13:55

引用:
美國利用烏克蘭來削弱俄國,而最主要係收割歐洲,一日未收夠籌美國都唔會停止支援烏克蘭,所以近期歐洲開始發完夢醒左,再拖落去美國除左收割歐洲資金,而更重要係收割歐洲工業,所以好多西歐大國紛紛想改善對華關係加強合作
作者: 巫德輝     時間: 2022-11-28 14:20

引用:
無錯,每次買佢反底,
作者: 寒冷方正的蘿蔔

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 前進可愛的波菜     時間: 2022-11-28 15:01

引用:

🤔一交換完戰俘….馬上問到班僱傭兵據點起邊….
作者: 一拳超人     時間: 2022-11-28 16:53

引用:
YouTube 有老蕭 ,香討有Eddie
作者: 比卡超治港     時間: 2022-11-28 16:57

最緊要僱傭公司按勞工法例赔足
作者: ijkn     時間: 2022-11-28 18:34

引用:
原帖由 一拳超人 於 2022-11-28 16:53 發表

YouTube 有老蕭 ,香討有Eddie
可能也是圍爐取暖緊
作者: 睇天做人     時間: 2022-11-28 19:19

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2022-11-28 09:35 發表

去咗排隊買鷄蛋。
定鴨蛋?!
作者: 睇天做人     時間: 2022-11-28 19:19

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2022-11-28 10:04 發表

哈哈哈哈……搞笑。個黃Eddie 可能扮凍死怕咗你🤭🤭
黑名單長到死機?!
作者: tam_n     時間: 2022-11-28 19:25

傳說中嘅俄軍冬季反攻已經開始?
作者: tam_n     時間: 2022-11-28 19:26

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-11-28 19:19 發表

黑名單長到死機?!

作者: 一個討論者3.0     時間: 2022-11-29 09:50

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-11-28 19:19 發表

黑名單長到死機?!
個Eddie係公開討論區出post卻人為地唔俾人公開討論,有D思覺失調🤭🤭
作者: 睇天做人     時間: 2022-11-29 18:28

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2022-11-29 09:50 發表

個Eddie係公開討論區出post卻人為地唔俾人公開討論,有D思覺失調🤭🤭
都唔止有啲
作者: krolik     時間: 2022-11-29 18:40

希望俄羅斯義軍早日收復基輔