標題: 有無人細個中意真正長柄武器,唔係玩具 [打印本頁]

作者: 蜜桃希     時間: 2022-11-25 13:47

聽到有人帶細路九歲左右小學生去旅行參觀中國建築,個細路行入門口見到有堆長柄武器想買
作者: starr     時間: 2022-11-25 17:47

蘇貞昌稱若兩岸開戰將「拿掃帚跟他拚」
作者: 自脱胸圍屈.非禮     時間: 2022-11-25 18:28

長柄冇氣? 會唔會係一碌棍
作者: 趣緻寶寶     時間: 2022-11-25 19:47

引用:
原帖由 starr 於 2022-11-25 17:47 發表
蘇貞昌稱若兩岸開戰將「拿掃帚跟他拚」
開戰即刻走佬就真
作者: 蜜桃希     時間: 2022-11-26 10:13

指三國武將武器
作者: pooh24680     時間: 2022-11-26 11:29

引用:
原帖由 蜜桃希 於 2022-11-26 10:13 發表
指三國武將武器
得個恨字,真禁品,即拉
作者: YouKnowWho     時間: 2022-11-26 13:21

引用:
原帖由 蜜桃希 於 2022-11-26 10:13 發表
指三國武將武器
最中意方天畫戟
作者: YouKnowWho     時間: 2022-11-26 13:36

依家內地工匠手工精美,好想做一套呂布的山文甲。

圖片附件: 1536283963_256102.jpg (2022-11-26 13:36, 96.19 KB) / 該附件被下載次數 6

圖片附件: 589b4a787f024b85bdc4517d580903f0.jpg (2022-11-26 13:36, 10.75 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: 0.jpg (2022-11-26 13:36, 91.06 KB) / 該附件被下載次數 5

圖片附件: 0(1).jpg (2022-11-26 13:36, 76.65 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: chenflie     時間: 2022-11-26 14:14

有邊個男人細個唔鐘意武器?
作者: 蜜桃希     時間: 2022-11-26 18:44

正啊,D武器同盔甲,喺香港拎武器係咪犯法?
中意到連春夢都有著盔甲同拎武器,有興趣search吓我d post
作者: pooh24680     時間: 2022-11-26 20:21

引用:
原帖由 蜜桃希 於 2022-11-26 18:44 發表
正啊,D武器同盔甲,喺香港拎武器係咪犯法?
中意到連春夢都有著盔甲同拎武器,有興趣search吓我d post
除避彈衣外,衣服冇問題,唔係走私文物就得

武器就要執生,有啲 未開鋒 都可能瀨野
因為 古兵器 本身就合乎法例中 攻擊性武器定義 - 制造出泥嘅目的就係 攻擊用途
而長矛類,就算冇鋒口 一樣可以致命

作者: pooh24680     時間: 2022-11-26 20:24

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2022-11-26 13:21 發表

最中意方天畫戟
方天畫戟 係三國演義武器唔係三國時代武器 XD
戟係 隨/唐 時代先出現

雖然我都都好鍾意方天畫戟,人中呂布,馬中赤免

作者: 王律師     時間: 2022-11-27 05:25

點會
根本冇機會用
作者: erkc     時間: 2022-11-28 15:48

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-11-26 20:24 發表

方天畫戟 係三國演義武器唔係三國時代武器 XD
戟係 隨/唐 時代先出現

雖然我都都好鍾意方天畫戟,人中呂布,馬中赤免
戟是在商代出現,在漢代已經是主流長武器
只是方天戟是要到宋代才有記載而且是儀仗用的東西,所以很明顯呂布用的不會是方天戟
作者: 6674     時間: 2022-11-28 18:31

觀近代史方天畫戟應該不是一件好兵器。
清朝將領有用關刀和長槍,我孤陋寡聞唔見佢哋用方天戟,可能難揮舞,劈殺力量不及關刀,靈活彈性不及長槍。
再近代,武術隊都好似冇玩方天戟。
作者: 6674     時間: 2022-11-28 19:14

大將陈赓的祖父是湘軍將領,祖居還供奉他的大刀。

圖片附件: 6CBC1B27-7153-4704-BABD-5A3DA5D4DAA3.jpeg (2022-11-28 19:14, 34.48 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: pooh24680     時間: 2022-11-29 09:12

引用:
原帖由 erkc 於 2022-11-28 15:48 發表

戟是在商代出現,在漢代已經是主流長武器
只是方天戟是要到宋代才有記載而且是儀仗用的東西,所以很明顯呂布用的不會是方天戟
商朝就出現嗰個 唔係叫 「戈」咩?

可能我攪錯左,

總之 呂布唔係用 方天畫戟 

PS:  係喎,轅門射戟,係有戟,唔止戈/予

作者: chenflie     時間: 2022-11-29 13:03

引用:
原帖由 6674 於 2022-11-28 18:31 發表
觀近代史方天畫戟應該不是一件好兵器。
清朝將領有用關刀和長槍,我孤陋寡聞唔見佢哋用方天戟,可能難揮舞,劈殺力量不及關刀,靈活彈性不及長槍。
再近代,武術隊都好似冇玩方天戟。
畫戟係宋朝初年設計,設計個本意係保留步兵長距離刺殺。同時具有可以勾住對方兵器。撥開個作用。

所以無辦法形成一個大陣。因為要發揮勾,就要橫掃。只能用於小組分散出擊。 擾亂對方陣勢。

屬於特種兵用途。

但佢有個缺點,就係比較適合步兵使用同 對付個同樣係對方步兵。

而唐宋年間。帶盔甲個重型騎兵已經形成規模。
所以當宋同遼國開戰,使用畫戟個宋兵,準備去勾遼國步兵陣……然後發覺對面 全部係騎兵,煙塵滾滾咁殺過來

用弓箭啊!用長槍啊!   用咩q野畫戟嗻……

所以宋朝兵器譜上邊所謂十八般兵器。

係實戰之後,保留落來 即系長槍同錘。 因為只有呢兩樣野非常有效。

其他……其他攞來擺咯。
作者: 摸胸呻吟妖上身     時間: 2022-11-29 13:23

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2022-11-26 13:36 發表
好似有帶胸圍
作者: 太卷之王     時間: 2022-11-29 14:34

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2022-11-26 13:36 發表
這種裝甲很靚,
但防衛力可靠嗎
很多位置都沒有cover ,而且鱗片又很薄,
係咪裝飾品
吾係上戰場?
作者: 太卷之王     時間: 2022-11-29 15:06

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-11-29 09:12 發表

可能我攪錯左,

商代的是戈
作者: 太卷之王     時間: 2022-11-29 15:07

引用:
原帖由 6674 於 2022-11-28 19:14 發表
這是訓練用的吧
作者: 凌晨沉靜的餃子     時間: 2022-11-29 15:10

長鞭算唔算
作者: erkc     時間: 2022-11-29 15:13

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-11-29 09:12 發表

可能我攪錯左,

嗯…記錯,戟應該是西周才對;不過戈和戟算是同一系統的長武器,而戟到隋唐時就已經不是實戰用兵器
作者: pooh24680     時間: 2022-11-29 15:54

引用:
原帖由 erkc 於 2022-11-29 15:13 發表

嗯…記錯,戟應該是西周才對;不過戈和戟算是同一系統的長武器,而戟到隋唐時就已經不是實戰用兵器
後期兵器都係趨向 簡單/粗暴/易造為主
刀淘太劍

宋 因為北方 有打鐵技術有強甲 就發展出 鈍兵器鐧/錘

明清大一純 又變返 刀槍
作者: 太卷之王     時間: 2022-11-29 18:06

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-11-29 15:54 發表

後期兵器都係趨向 簡單/粗暴/易造為主
刀淘太劍

宋 因為北方 有打鐵技術有強甲 就發展出 鈍兵器鐧/錘

明清大一純 又變返 刀槍
鐧這些近戰武器對騎兵沒有用,
契丹的裝甲普遍很差,
只是北宋整體更差而矣,
西夏的裝甲比契丹高一班,所以北宋需要發明神臂弩去應付
至於女真的裝甲比西夏更高兩班
完全不怕神臂弩
所以輕鬆滅了契丹及北宋
作者: 太卷之王     時間: 2022-11-29 18:12

中國的刀從未淘汰過劍
但是中國的劍在秦漢後明顯退步

至於宋代的刀劍質量都非常差
只是發明了不同用途的長刀
在專業化方面有很大進步
但是質量太差
碰上女真披二層厚甲的騎兵毫無作用
作者: 太卷之王     時間: 2022-11-29 18:20

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-11-29 13:03 發表

畫戟係宋朝初年設計,設計個本意係保留步兵長距離刺殺。同時具有可以勾住對方兵器。撥開個作用。

所以無辦法形成一個大陣。因為要發揮勾,就要橫掃。只能用於小組分散出擊。 擾亂對方陣勢。

屬於特種兵用途。

但佢有個缺點,就係比較適合步兵使用同 對付個同樣係對方步兵。

而唐宋年間。帶盔甲個重型騎兵已經形成規模。
所以當宋同遼國開戰,使用畫戟個宋兵,準備去勾遼國步兵陣……然後發覺對面 全部係騎兵, ...
宋代的馬大多來自南方
身高115cm 左右,又矮又弱,根本披不了甲,更加無法衝鋒,
宋朝的騎兵編制只是騎馬步兵,重騎兵極少,就是有也只是皇家儀像隊
唐軍其實也是以騎馬步兵為主,只是多了突厥及中亞的僱傭騎兵,重騎多是來自這些僱傭兵
作者: pooh24680     時間: 2022-11-29 18:59

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-11-29 18:06 發表

契丹的裝甲普遍很差,
只是北宋整體更差而矣,
完全不怕神臂弩
所以輕鬆滅了契丹及北宋
短兵器 唔係攻堅用,係 執手尾/屠殺敗退亂兵用,背得一擊

宋自甘墮落遮(雖然歷代傳統),女真強極都要慨嘆:「撼山易,撼岳家軍難」。

作者: YouKnowWho     時間: 2022-11-29 19:11

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-11-29 14:34 發表

這種裝甲很靚,
但防衛力可靠嗎
很多位置都沒有cover ,而且鱗片又很薄,
係咪裝飾品
吾係上戰場?
這是唐朝的明光鎧,甲片測試箭射不入,只係拎圖中咁上下的甲片去測試,完成品就冇測試過。

如果你想做一套,可以同店家講,成品要擋到刀箭先收貨,睇下店家敢唔敢接單。

中华铠甲-​明光金铠(宝相麒麟明光铠)
http://www.madefuns.com/dongtai/907.html

圖片附件: 4-151214151211264.jpg (2022-11-29 19:15, 54.45 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: YouKnowWho     時間: 2022-11-29 19:19

引用:
原帖由 摸胸呻吟妖上身 於 2022-11-29 13:23 發表

好似有帶胸圍
……   

圖片附件: dcdc298be44d5f8ae360c17afc1cb6e9.jpg (2022-11-29 19:19, 106.11 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 6674     時間: 2022-11-29 20:08

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-11-29 15:07 發表

這是訓練用的吧
曾國潘組織的湘軍主要是對付太平天國反賊,雙方主戰武器沒有火槍,將領騎著馬用大刀劈殺不足為奇。

湖南佬善戰,湘女多情。秉承先祖湘軍,開國名將計有 元帥彭德怀、贺龙、罗荣桓, 大将粟裕、黄克诚、陈赓、谭政、萧劲光、许光达。其他廣為人知的上將有 王震、杨勇、宋任穷、邓华、杨得志、宋时轮、萧克。

圖片附件: 2F4C9F15-F43A-4AB0-B255-850B62C6C85B.jpeg (2022-11-29 20:08, 34.93 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 6674     時間: 2022-11-29 20:31

明代小說家為呂布“設計”方天畫戟來凸顯他神勇與別不同。其實好打不需要瑞士軍刀咁。一柄銀槍,當陽誰敢與爭鋒?
作者: skywalker167     時間: 2022-11-29 22:08

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-11-29 18:06 發表

契丹的裝甲普遍很差,
只是北宋整體更差而矣,
完全不怕神臂弩
所以輕鬆滅了契丹及北宋
近身防禦力太高
仲高過對手步兵的近攻攻擊力
結果斬一下只能扣一滴血
一隻步兵幾十血結果斬幾十下先死
但人地兵工廠科技升到盡 近身攻擊力十幾
你近身防禦力計埋兵工廠科技都無5
比人十幾血一下錦扣
3,4下就死一隻
無得打

另外聽過秦國的鑄劍冶金術是由西方傳入
好似是印度
印度有叫甚麼大馬士革劍
用現代科技都複製吾到
當然我以前上大專時有個中國講師
聲稱歷史上最厲害的冶金術是秦氏word

又播micron講點整nand的影片話是整inter cpu
作者: 深水埗街坊70777

作者: 6674     時間: 2022-11-30 08:01

在中國民間傳統思想,呂布只係敗走的三姓家奴!係呢廿幾年俾日本仔吹捧,因為他們心中沒有禮義廉恥。就算真係有方天畫戟,後世名將(薛仁貴岳飛用槍)也不肖用他使過的兵器。
三英戰呂布,因為要顧住個大佬搞到手忙腳亂。如果隻揪,關公未必在他之下,會輸都因為隻馬。
作者: 6674     時間: 2022-11-30 08:28

引用:
原帖由 skywalker167 於 2022-11-29 22:08 發表

近身防禦力太高
仲高過對手步兵的近攻攻擊力
結果斬一下只能扣一滴血
一隻步兵幾十血結果斬幾十下先死
但人地兵工廠科技升到盡 近身攻擊力十幾
你近身防禦力計埋兵工廠科技都無5
比人十幾血一下錦扣
3,4下就死一隻
無得打

另外聽過秦國的鑄劍冶金術是由西方傳入
好似是印度
印度有叫甚麼大馬士革劍
用現代科技都複製吾到
當然我以前上大專時有個中國講師
聲稱 ...
秦國出土的兵器/馬車,都是青銅製品。及至戰國最出名的越王勾踐劍,是青銅加入微元素。
從西漢古墓發掘有意義的金屬用品也是青銅,甚至東漢飛馬踏燕也是銅製品,那年代鉄器不耐銹蝕灰飛煙滅。正因為中國冶銅技術高超,亦拖慢鉄器研發。
西方的大馬士革炭鋼出現時間大約在西漢未。東漢才出現有意義、大批量的鉄器。
作者: isvh5     時間: 2022-11-30 08:31

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-11-29 18:12 發表
中國的刀從未淘汰過劍
但是中國的劍在秦漢後明顯退步

至於宋代的刀劍質量都非常差
只是發明了不同用途的長刀
在專業化方面有很大進步
但是質量太差
碰上女真披二層厚甲的騎兵毫無作用
中國劍既製造技術同質量無退步到,
只不過因成本/使用場景之後的中國皇朝都只配刀卑士兵用,
劍就從一線戰場退下來,
只比高級軍官配戴和儀仗或宗教場合使用,
少人用劍劍術就失傳了,

不是宋朝既刀差,
事實上古代刀劍各國技術都差不多,
中國不比同時代既國家落後,
而刀對鐵甲既傷害本來就比較少,
係物料上大家都差唔多時,
要令刀劍對鐵甲傷害加大,
一係就大力D斬落去一係就加重D把刀既重量,
正因為女真既重甲,
宋朝既刀先越造越厚越造越重,
當時破甲最好的兵器還是用重弩其次係重斧骨朵,
作者: chenflie     時間: 2022-11-30 16:47

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-11-29 18:20 發表

宋代的馬大多來自南方
身高115cm 左右,又矮又弱,根本披不了甲,更加無法衝鋒,
宋朝的騎兵編制只是騎馬步兵,重騎兵極少,就是有也只是皇家儀像隊
唐軍其實也是以騎馬步兵為主,只是多了突厥及中亞的僱傭騎兵,重騎多是來自這些僱傭兵
嗯,完全唔係喔。

北宋騎兵,主力係叫靜塞軍。係北邊同遼國接壤地區生活個邊境宋人組成。
馬係今日寧夏地區同陝西北部個草原馬。
唔係騎馬步兵,係衝鋒騎兵。
靜塞軍最勁抽個戰績係 唐河戰役,一對一,用騎兵對衝騎兵個方法。擊敗遼國精銳騎兵鐵林軍。歷史記載:陣斬萬余

而打唐河戰役個靜塞騎兵個指揮長官

姓楊,名延昭……

作者: 6674     時間: 2022-11-30 17:37

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-11-30 16:47 發表

嗯,完全唔係喔。

北宋騎兵,主力係叫靜塞軍。係北邊同遼國接壤地區生活個邊境宋人組成。
靜塞軍最勁抽個戰績係 唐河戰役,一對一,用騎兵對衝騎兵個方法。擊敗遼國精銳騎兵鐵林軍。歷史記載:陣斬萬余

姓楊,名延昭……
楊家槍,威震天下。
五郎著草出家,把槍法演變成五郎八卦棍
作者: chenflie     時間: 2022-11-30 18:05

引用:
原帖由 6674 於 2022-11-30 17:37 發表

楊家槍,威震天下。
五郎著草出家,把槍法演變成五郎八卦棍
只不過睇劇個陣,d人無問。點解楊家出戰個陣係騎馬係馬上邊用槍咯。
咩叫回馬槍嗻。點解唔叫回步槍。
嗱,知道啦。楊六郎成支部隊都系騎馬架,唔係叫楊家軍。
官方係叫 靜塞軍
馬匹 由 大宋府州永安軍節度使 提供西北優質戰馬
永安軍係北方少數民族投靠北宋。佢地住個地方有草原可以養馬。同契丹西夏係世仇。
而永安軍個節度使叫折德扆
佢有個女 叫折賽花
就係佘老太君啊! 真名係姓折

所以點解皇帝咁驚佢支龍頭柺杖……一個將軍夫人,皇帝使驚咩。

問題佢個家族 掌握宋朝馬匹資源。而且係大軍閥。
作者: 6674     時間: 2022-12-1 09:15

青山依舊在  幾度夕陽紅

UTube 有套爛片,戰三國.呂布,片尾俾白袍小將一野插爆,真解氣。

圖片附件: F32C9A94-0929-4F5F-B482-48BA25D81EFF.jpeg (2022-12-1 09:15, 126.23 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: pooh24680     時間: 2022-12-1 15:23

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-11-30 18:05 發表

只不過睇劇個陣,d人無問。點解楊家出戰個陣係騎馬係馬上邊用槍咯。
官方係叫 靜塞軍
永安軍係北方少數民族投靠北宋。佢地住個地方有草原可以養馬。同契丹西夏係世仇。
佢有個女 叫折賽花

所 ...
回馬槍,絕對係藝高人膽大嘅表現 
作者: isvh5     時間: 2022-12-1 16:50

引用:
原帖由 6674 於 2022-11-30 08:28 發表

秦國出土的兵器/馬車,都是青銅製品。及至戰國最出名的越王勾踐劍,是青銅加入微元素。
從西漢古墓發掘有意義的金屬用品也是青銅,甚至東漢飛馬踏燕也是銅製品,那年代鉄器不耐銹蝕灰飛煙滅。正因為中國冶銅技術高超,亦拖慢鉄器研發。
西方的大馬士革炭鋼出現時間大約在西漢未。東漢才出現有意義、大批量的鉄器。
西漢時鐵器已在中國盛行,
產量大, 總類多而且技術都屬於世界先進,
http://www.csteelnews.com/special/602/605/201206/t20120612_67105.html
https://c.m.163.com/news/a/HMK3TNFH055603QR.html

作者: chenflie     時間: 2022-12-1 18:39

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-12-1 15:23 發表

回馬槍,絕對係藝高人膽大嘅表現 
係比較絕個功夫。但更絕係。其實馬槍無電視劇咁短……三米幾長。

真系幾難用架。
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-2 13:45

引用:
原帖由 isvh5 於 2022-11-30 08:31 發表

中國劍既製造技術同質量無退步到,
只不過因成本/使用場景之後的中國皇朝都只配刀卑士兵用,
劍就從一線戰場退下來,
只比高級軍官配戴和儀仗或宗教場合使用,
少人用劍劍術就失傳了,

不是宋朝既刀差,
事實上古代刀劍各國技術都差不多,
中國不比同時代既國家落後,
而刀對鐵甲既傷害本來就比較少,
係物料上大家都差唔多時,
要令刀劍對鐵甲傷害加大,
一係就大力D斬落去一係就加 ...
秦劍係鎬做
劍身成立體八角形
除了抗打性強,仲有兼備敲擊作用,
在宋代以前,貴族都會配劍,所以對刀劍質量十分講究,

但係宋代士卒地位低下,貴族更不屑配劍,宋劍係平做,就係簡單將鐵片打磨開鋒,很易折斷,只有下等士卒才用國貨,
宋代刀劍樣式很多,不過評價都很低,王公高級將領都用西夏劍,
而日本劍更是宋代天價珍藏品
因為日本仍保存刀劍鎬做的工藝

明代更不用說,雙手軍刀若非抄襲日本刀,就是直接買倭刀
https://m.bilibili.com/video/BV14z411i7Js
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-2 13:48

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-11-30 18:05 發表

官方係叫 靜塞軍
佢有個女 叫折賽花

所 ...
真正北宋嘅楊家將只識守城,可識咩迴馬槍
岳飛手下有另一批千人隊嘅楊家將,呢隊先係真正騎兵,可惜隨岳飛北伐時壯烈犧牲,差不多全軍覆沒
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-2 13:58

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-11-30 16:47 發表

嗯,完全唔係喔。

姓楊,名延昭……
北宋靜塞軍及至其他邊軍嘅戰績係自已作出嚟,
契丹,西夏甚至高麗都無記載,
宋太宗北伐,俾契丹打到全軍覆沒,
宋真宗時契丹南侵,。d咩靜塞軍龜縮不出,任由契丹直衝京師,
呢d就係宋遼兩國都有載嘅真實戰績,
北宋朝廷經常話自己重創契丹,
但係俾契丹嘅保護費就不斷增加,
而宋軍喺當時外族係水魚代名詞,
又要賠錢俾契丹,又要賠錢俾西夏,又要賠錢俾女真,
你信邊個
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-2 14:01

引用:
原帖由 6674 於 2022-11-29 20:08 發表

曾國潘組織的湘軍主要是對付太平天國反賊,雙方主戰武器沒有火槍,將領騎著馬用大刀劈殺不足為奇。

湖南佬善戰,湘女多情。秉承先祖湘軍,開國名將計有 元帥彭德怀、贺龙、罗荣桓, 大将粟裕、黄克诚、陈赓、谭政、萧劲光、许光达。其他廣為人知的上將有 王震、杨勇、宋任穷、邓华、杨得志、宋时轮、萧克。
呢種關刀太重
喺戰場上應該無咩人用得到
作者: chenflie     時間: 2022-12-2 15:12

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-2 13:48 發表

真正北宋嘅楊家將只識守城,可識咩迴馬槍
岳飛手下有另一批千人隊嘅楊家將,呢隊先係真正騎兵,可惜隨岳飛北伐時壯烈犧牲,差不多全軍覆沒
歷史有記載架。北宋楊家將 幾次大戰都系野外同遼國打衝鋒。唔係守城。
遂城之戰。楊延昭 楊嗣兩位將軍6000騎兵衝遼國5萬人大陣。
兩國史書有曬記錄。
作者: chenflie     時間: 2022-12-2 15:13

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-2 13:58 發表

北宋靜塞軍及至其他邊軍嘅戰績係自已作出嚟,
契丹,西夏甚至高麗都無記載,
宋太宗北伐,俾契丹打到全軍覆沒,
宋真宗時契丹南侵,。d咩靜塞軍龜縮不出,任由契丹直衝京師,
呢d就係宋遼兩國都有載嘅真實戰績,
北宋朝廷經常話自己重創契丹,
但係俾契丹嘅保護費就不斷增加,
而宋軍喺當時外族係水魚代名詞,
又要賠錢俾契丹,又要賠錢俾西夏,又要賠錢俾女真,
你信邊個
兩邊史書都有記錄。你就話人地個邊無記錄。 你講曬都得喔。
即系你覺得只要係打仗。你鐘意邊一邊。就話另一邊係假?

你係契丹人?
作者: 6674     時間: 2022-12-2 20:14

老解還有騎兵營,刺刀結合步槍,鎮守西域,非常威武。

圖片附件: 642B7747-0292-4162-976A-0A162BF0E190.jpeg (2022-12-2 20:14, 85.4 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 7FB3890E-B374-4195-942A-16E220B45A41.jpeg (2022-12-2 20:14, 109.06 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 6674     時間: 2022-12-2 20:26

近呢幾十年,耍槍最帥或者可能最好,是多屆武術冠軍,李連杰,英雄出少年。

在少林寺有一幕他練槍,腰馬、臂力和腕力,真功夫,唔係玩馬騮戲嗰個。在霍元甲和少林五祖(邱淑貞嗰套),都有玩槍。
作者: 冷看一眼     時間: 2022-12-2 21:06

引用:
原帖由 6674 於 2022-11-28 19:14 發表
咁重,長期戰鬥咪好快無力?
作者: 宇宙粉紅的隊長     時間: 2022-12-2 21:20

最有興趣係馬槊
作者: 6674     時間: 2022-12-2 21:47

引用:
原帖由 冷看一眼 於 2022-12-2 21:06 發表

咁重,長期戰鬥咪好快無力?
你看看另一幅圖,陳爺爺身形標悍和官服,擺明係武將。如果認為他只在庭院練身也說不通,身為武將應該用上戰場的兵器來習武。
再者,中外馬鞍會設計一個地方承托重兵器,唔使成日舉啞玲咁。
之不過,長刀(or 關刀)只適合部隊指揮官後上清場,揮灑時容易誤傷自己友。一排騎兵衝鋒最好還是長槍。
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-2 22:41

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-12-2 15:13 發表

兩邊史書都有記錄。你就話人地個邊無記錄。 你講曬都得喔。
即系你覺得只要係打仗。你鐘意邊一邊。就話另一邊係假?

你係契丹人?
請你提供遼史或三朝會盟關於遂城羊山之戰嘅資料,
基本上你能揾揾到嘅都係來自宋朝自述,遼史並無記載

遼史有載關於靜塞軍嘅戰例就係唐河之戰及滿城會戰,其實只係普通會戰,只因為擊退了契丹,所以被宋朝作大十倍,當世紀大戰來安慰自己玻璃心,

我係何冠環教授的粉,好喜歡睇佢寫嘅宋朝戰爭史,佢對宋人諱言慘敗,經常把小勝吹噓成大捷的陋習分析得好清楚
你可以揾佢呢本書睇
睇完你會了解真正嘅北宋嘅軍事實力,係明符其實東亞病夫

圖片附件: 9789888236329.jpg (2022-12-2 22:41, 25.51 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 太卷之王     時間: 2022-12-2 22:52

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-12-2 15:12 發表

歷史有記載架。北宋楊家將 幾次大戰都系野外同遼國打衝鋒。唔係守城。
遂城之戰。楊延昭 楊嗣兩位將軍6000騎兵衝遼國5萬人大陣。
兩國史書有曬記錄。
靜塞軍只係易縣附近一支民兵,無錢無資源,吾係宋朝嘅禁軍,朝廷吾會容忍戰鬥力強大嘅地方軍,
楊延昭 楊嗣兩人在遂城之城都被打敗,而且宋史率騎兵不一定是真正騎兵,好多時只係騎馬步兵
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-2 23:11

引用:
原帖由 6674 於 2022-12-2 21:47 發表

你看看另一幅圖,陳爺爺身形標悍和官服,擺明係武將。如果認為他只在庭院練身也說不通,身為武將應該用上戰場的兵器來習武。
再者,中外馬鞍會設計一個地方承托重兵器,唔使成日舉啞玲咁。
之不過,長刀(or 關刀)只適合部隊指揮官後上清場,揮灑時容易誤傷自己友。一排騎兵衝鋒最好還是長槍。
明清兩朝的武舉內容都係舉關刀
吾需要關刀實戰
只係測試臂力嘅一種方法
關刀等於古代健身挺舉啞玲
平日武官用嚟健身練臂力
作者: chenflie     時間: 2022-12-3 00:44

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-2 22:41 發表

請你提供遼史或三朝會盟關於遂城羊山之戰嘅資料,
基本上你能揾揾到嘅都係來自宋朝自述,遼史並無記載

遼史有載關於靜塞軍嘅戰例就係唐河之戰及滿城會戰,其實只係普通會戰,只因為擊退了契丹,所以被宋朝作大十倍,當世紀大戰來安慰自己玻璃心,

我係何冠環教授的粉,好喜歡睇佢寫嘅宋朝戰爭史,佢對宋人諱言慘敗,經常把小勝吹噓成大捷的陋習分析得好清楚
你可以揾佢呢本書睇
睇完你會了解真 ...
你鐘意邊位教授係你自由。不過,明明係擊退契丹。你覺得唔重要。咁係你角度。
我從頭到尾都無講過世紀大戰喔。
我只系轉達戰例嗻。
而你講契丹史書無記載。即系羊山個場仗,契丹係無派兵啊嘛?
咁佢地去左邊呢?

你係帶有傾向性睇歷史。咁你係首先帶有色眼鏡。只要契丹記載大勝,你信。 只要宋講勝,你就話作大。

咁我都可以講,契丹怕羞家,所以史書故意輕描淡寫。掩蓋事實。可以嘛?
按你講法。
我都可以講遼國皮室軍同鐵林軍係擺設。
因為佢地係宋史記載,都系輸過好多次。死傷無數。而遼史記載係誇大十倍。

我可以咁講嘛?

作者: DocHolliday     時間: 2022-12-3 04:51

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-2 14:01 發表

呢種關刀太重
喺戰場上應該無咩人用得到
明未劉綎劉大刀用把120斤重鑌鉄大刀,仲要“舞動如風"。
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-3 13:37

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2022-12-3 04:51 發表

明未劉綎劉大刀用把120斤重鑌鉄大刀,仲要“舞動如風"。
中國考古隊掘咗好多宋明清三朝戰場所用長刀或重型武器,都係4至6kg 左右,用嚟打仗已經好吃力,
至於劉鋌的百斤大刀,其實係武舉標準,
《明史·姜名武传附王来聘传》记载:
崇祯四年,中武会试。
时帝锐意重武,举子运百斤大刀。。。
《乾隆大清会典则例》记载:
三场马步射后,再以八力、十力、十二力之弓,
八十斤、一百斤、一百二十斤之刀

劉鋌能舉起一百二十斤大刀,呢個已經係乾隆武舉中最高難度,喺明清代兩係武狀元標準,足以名揚天下,
在清代更可以直接成為紫禁城四品待衛,光宗耀祖,
至於佢上戰場當然吾會帶把咁重嘅刀啦
作者: 太卷之王     時間: 2022-12-3 14:03

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-12-3 00:44 發表

你鐘意邊位教授係你自由。不過,明明係擊退契丹。你覺得唔重要。咁係你角度。
我從頭到尾都無講過世紀大戰喔。
我只系轉達戰例嗻。
而你講契丹史書無記載。即系羊山個場仗,契丹係無派兵啊嘛?
咁佢地去左邊呢?

你係帶有傾向性睇歷史。咁你係首先帶有色眼鏡。只要契丹記載大勝,你信。 只要宋講勝,你就話作大。

咁我都可以講,契丹怕羞家,所以史書故意輕描淡寫。掩蓋事實。可以嘛?
按你講法。
我都可以講遼國皮 ...
叫你睇何教授寫嘅書係學下點權分辯歷史真偽,
北宋能殺契丹千人嘅戰役已經係大捷,
但次數甚少,
而宋史話遂城羊山之戰殺契丹鐵林軍二萬,呢個肯定係世紀大勝,應該好多人可以重賞甚至封爵,但係宋史無咁嘅紀錄,
而契丹鐵騎只有5 萬,如果死二萬肯定全國哭喪崩潰,以後不敢南侵,但事實係契丹南侵次數更多更目中無人,
遼史從不諱言大敗,例如征西夏慘敗,俾韓國佬打到全軍覆沒,佢地都照實記錄,
遼史之所以無遂城之戰紀錄,原因好簡單,
若非只係小量契丹兵越境打劫,不值一提的話,就係宋人做假,
宋人對內虛構自己戰績吾止一次,
但對住契丹使者,只有哭求契丹不要得寸進呎,完全無半點尊嚴,
你吾可能質疑契丹皮室軍戰績,
因為有好多嘢可以証明,
例如宋朝不斷向契丹割地賠款,而契丹越來越過份,三不五時派使者恫嚇,而每次都係宋朝割地增加保護費求饒,
到契丹末年被金人打敗了所有正規軍,接近亡國之際,宋朝派全國精銳去偷襲契丹,
結果恥辱性地被契丹的地方殘兵打敗而潰逃,令女真人也知道宋朝有幾無能,
這才有日後靖康之恥