標題: 老婦15年存$130萬 銀行領錢竟「餘額變0」倒欠$14萬 悉真相崩潰 [打印本頁]

作者: cannabisbaby

作者: lamhonwai     時間: 2022-11-24 13:54

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-11-24 13:47 發表
【銀行/存款】把錢存進銀行,竟然會倒欠銀行錢?內地河南一名老婦在某銀行開戶,經過15年努力好不容易存了120萬人民幣(約131萬港元),詎料想領

"董經理只能賠償5萬人民幣" 呢點好有問題,董經理係犯罪者之一,照理就算破產賣樓都要賠錢。
另外女職員辭職唔係大哂,當日女職員係以銀行職員身份犯罪,銀行理應負責而唔係賠小小錢就算。
作者: s336990     時間: 2022-11-24 13:57

就咁睇
銀行管理問題,要賠存戶所有損失喎
唔知內地點判呢單
作者: chimaylam     時間: 2022-11-24 13:57

內地河南一名老婦在某銀行開戶,經過15年努力好不容易存了120萬人民幣(約131萬港元)

連銀行名都冇.........
真係唔好跟咁貼lor 

除時買比特幣輸晒都唔定
作者: Hermas.妹妹     時間: 2022-11-24 14:08

美國都有人話抗疫左了3年,先知道係感冒 😷之後唔知畀乜嘢反應 
作者: 頌當涯角     時間: 2022-11-24 14:08

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-11-24 13:47 發表
【銀行/存款】把錢存進銀行,竟然會倒欠銀行錢?內地河南一名老婦在某銀行開戶,經過15年努力好不容易存了120萬人民幣(約131萬港元),詎料想領

上面求其一個阿婆都成球,你話香港人如果唔係有層樓,係幾L窮
作者: D9L     時間: 2022-11-24 14:10

引用:
原帖由 lamhonwai 於 2022-11-24 13:54 發表

"董經理只能賠償5萬人民幣" 呢點好有問題,董經理係犯罪者之一,照理就算破產賣樓都要賠錢。
另外女職員辭職唔係大哂,當日女職員係以銀行職員身份犯罪,銀行理應負責而唔係賠小小錢就算。
agree,
女職員辭職就話唔關銀行事, 銀行咪好易發大財
作者: Ooqq89     時間: 2022-11-24 14:12

唔信
無人名,無銀行名
作者: 大寶二寶     時間: 2022-11-24 14:16

佢冇去打薄,冇月結单?
作者: jack2015     時間: 2022-11-24 14:16

雷曼事件和香港強積金是世上一大騙局
作者: Wai7412002     時間: 2022-11-24 14:16

引用:

高尚嘅大陸人
作者: 87er     時間: 2022-11-24 14:19

引用:

呢單新聞好懷疑,
茶葉蛋都食唔起嘅中國,

15年內都冇理120萬存款?
冇地方名、冇銀行名…
作者: Duncan_Nadal     時間: 2022-11-24 14:22

銀行全數賠償
作者: lctj9     時間: 2022-11-24 14:35

錢銀都係要自己睇緊啲
作者: cckits     時間: 2022-11-24 14:43

香港同大陸分別
香港銀行員工出問題, 銀行會全數負責賠比客戶
作者: mpc05     時間: 2022-11-24 14:47

引用:

冇得追, 之前幾單都係咁, 因職員個人問題, 應該去告個職員, 唔關銀行事.
作者: 沒終結愛戀     時間: 2022-11-24 14:49

愛国真好
清零真好
作者: 新丁一號     時間: 2022-11-24 14:50

嚟香港搵東張西望幫手啦
作者: z_gundam_2008     時間: 2022-11-24 14:51

呢啲新聞有幾真?
作者: papaj     時間: 2022-11-24 14:57

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-11-24 14:08 發表
美國都有人話抗疫左了3年,先知道係感冒 😷之後唔知畀乜嘢反應 
乜感冒會有長生冠後遺症嘅咩?長知識了!
作者: 買大陸股等跳樓     時間: 2022-11-24 14:57

又係清0
作者: 恆香藤條     時間: 2022-11-24 14:58

引用:

一定要通緝拿歸案!
作者: smashrc     時間: 2022-11-24 15:04

引用:
原帖由 頌當涯角 於 2022-11-24 14:08 發表

上面求其一個阿婆都成球,你話香港人如果唔係有層樓,係幾L窮
以偏概全。師兄真係要check下個腦。
你又唔講下大陸銀行係咪全部都係會咁樣做?
作者: 即刻會高峰     時間: 2022-11-24 15:06

新聞真定假?
作者: hw1chan     時間: 2022-11-24 15:07

引用:
原帖由 cckits 於 2022-11-24 14:43 發表
香港同大陸分別
始終要自己跟實條數
作者: XXXXXXXXXX     時間: 2022-11-24 15:08

引用:
原帖由 cckits 於 2022-11-24 14:43 發表
香港同大陸分別
你肯定?!
作者: 吳儼晉

作者: 小豬2016     時間: 2022-11-24 15:11

真係叫投降輸一半執身彩
大陸已經好多次出現呢啲事件,其實係話畀大家知發生任何事都好,大陸銀行係冇錯
作者: alee001     時間: 2022-11-24 15:12

如果有欠款銀行仲唔追數…點會唔知?信一半好了
作者: 後天紅色的羊     時間: 2022-11-24 15:15

引用:
原帖由 chimaylam 於 2022-11-24 13:57 發表
內地河南一名老婦在某銀行開戶,經過15年努力好不容易存了120萬人民幣(約131萬港元)

真係唔好跟咁貼lor 

除時買比特幣輸晒都唔定
又係果D唔上得大陸卻連中南海最高決策將要出台都一清二楚既香港報紙
作者: 大寶二寶     時間: 2022-11-24 15:17

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2022-11-24 15:09 發表

一定唔會打簿 查月結單啦,一早發現有點會咁樣啦
即係自己有責任喇

作者: fto94     時間: 2022-11-24 15:20

引用:
原帖由 papaj 於 2022-11-24 14:57 發表

乜感冒會有長生冠後遺症嘅咩?長知識了!
感冒咪一樣有長舊冒......
只不過舊屎冇咁醒找借口正字cap水cap控姐..!!
條崩舟比新仲短多6.9mm㖭.. 🤗
作者: SOHEUNG     時間: 2022-11-24 15:21

如果東張西望擺得平呢單野, 所有員工年尾肯定100倍花紅
作者: 買大陸股等跳樓     時間: 2022-11-24 15:21

點解未聽由0變 ,幾百萬, 幾千萬,
內銀次次都係, 幾百萬 ,幾千萬變0  
作者: 等候發落     時間: 2022-11-24 15:22

假新聞唔會信啦!大陸銀行因為有阿爺照全宇宙最安全!
作者: williamhk777     時間: 2022-11-24 15:24

大陸銀行有鬼監管咩,銀行職員成日食埋客人D錢成日發生拉
作者: fto94     時間: 2022-11-24 15:26

可L條大67驚你係佢嘅私生卵!
隻黑包春衰漬猿係佢契呂呢....
銀騙3合1 ..  👵🙋🏻‍♂️🙋‍♀️
作者: sunnylo2007     時間: 2022-11-24 15:29

引用:

一早已經話01新聞係毒果翻版啦,國安幾時先肯做野。
作者: jaccjacc     時間: 2022-11-24 15:40

樓主咁都信?
作者: singch789     時間: 2022-11-24 15:45

引用:
原帖由 chimaylam 於 2022-11-24 13:57 發表

真係唔好跟咁貼lor 

除時買比特幣輸晒都唔定
香港 01 竟然 連銀行名  都無,   老作乎??   抄大紀元 乎
作者: nikonlee     時間: 2022-11-24 15:49

引用:
香港同大陸分別
银行职员拿你的钱去马会买马,都要银行负责??

你确定??
作者: 重重細碎的茄子     時間: 2022-11-24 15:57

判左賠50幾萬 無左120萬再加-13萬。GOOD
作者: 商界長長主題     時間: 2022-11-24 16:07

引用:

正常,我都試過,不過唔係120萬,係1200蚊,10年後倒欠銀行錢,每個月扣服務費
作者: 青天上的一舊雲     時間: 2022-11-24 16:12

內地有啲小區,係唔駛銀行牌開銀行,類似合作社咁。。。。。。
所以存錢一定存大銀行。。。。
作者: 靚靚姆姆天后     時間: 2022-11-24 16:21

新闻報纸變作新闻報紙
作者: 在下東西     時間: 2022-11-24 16:27

冇可能,又係毒果抹黑😡
作者: 香港股市向下炒     時間: 2022-11-24 16:30

清0

圖片附件: 戶口清0.jpg (2022-11-24 16:30, 22.44 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: papaj     時間: 2022-11-24 16:36

引用:
原帖由 fto94 於 2022-11-24 15:20 發表

感冒咪一樣有長舊冒......
只不過舊屎冇咁醒找借口正字cap水cap控姐..!!
條崩舟比新仲短多6.9mm㖭.. 🤗
依家講緊長新冠噃喎師兄
作者: 新用户     時間: 2022-11-24 16:37

引用:

內地成日有呢類報道,
多數係三,四線地方或村鎮銀行。
根據以往報道,
最後會屈員工偷錢,
係員工“個人行為”,同銀行無關……
作者: xyz#     時間: 2022-11-24 16:39

引用:

得悉真相的紀女相當憤怒,把董經理、女職員告上法院。不過銀行認為,盜竊紀女銀行卡資料的並非銀行,把錢轉出來也不是銀行的錯,「整個過程中,銀行並沒有過多地進行參與,所以也並沒有錯處」,故銀行只能賠償「沒派專門人員監督管理巨額財產轉移」,以及「職員隨意暴露客戶名字和資訊」問題。原文網址: 老婦15年存$130萬 銀行領錢竟「餘額變0」倒欠$14萬 悉真相崩潰 | 香港01 https://www.hk01.com/article/839422?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

如紅字都覺得無問題的話証明精神係有問題同國內疫情同等嚴重及早治療
作者: fto94     時間: 2022-11-24 16:44

引用:
原帖由 papaj 於 2022-11-24 16:36 發表

依家講緊長新冠噃喎師兄
你未見過感冒唔清長期病壞咁款咩....!!
作者: 金鴻峰     時間: 2022-11-24 16:45

文盲係咁啦
作者: kengplai     時間: 2022-11-24 16:50

有on9仔信先好野
作者: 工廠男     時間: 2022-11-24 16:50

引用:

香港都成日有聽到。
如果追職員,就實冇。
作者: 倉底之蛙     時間: 2022-11-24 16:54

引用:

銀行會劫返自己存戶,全世界只有中国會發生,利害了我的国✌🏼😂🤣
作者: ken2431     時間: 2022-11-24 17:09

內地銀行乜冇監管既咩?監管科技行業就咁嚴緊!正大細超!
作者: 韓風黃色神童     時間: 2022-11-24 17:20

引用:
原帖由 lamhonwai 於 2022-11-24 13:54 發表

HK01[新聞]無需咁認真對待
作者: lostofbubble     時間: 2022-11-24 17:39

引用:

講咗 個 提款密碼 俾 銀行經理知
作者: rickyc2000     時間: 2022-11-24 17:50

引用:
原帖由 倉底之蛙 於 2022-11-24 16:54 發表

銀行會劫返自己存戶,全世界只有中国會發生,利害了我的国✌🏼😂🤣
吃裡扒外,第一
作者: rickyc2000     時間: 2022-11-24 17:51

引用:
原帖由 sunnylo2007 於 2022-11-24 15:29 發表

一早已經話01新聞係毒果翻版啦,國安幾時先肯做野。
被人踢爆,發爛咋
作者: 前後抽插     時間: 2022-11-24 17:58

小粉紅:超,香港夠有
作者: papaj     時間: 2022-11-24 18:19

引用:
原帖由 fto94 於 2022-11-24 16:44 發表

你未見過感冒唔清長期病壞咁款咩....!!
唔好偷換概念轉移視線啦,而家講緊「長新冠」係「長新冠」呀,唔該晒!
作者: alanchui2014     時間: 2022-11-24 18:25

是但一張相、一段文字。 就是新聞? 是問你不是過億身家。 得個球令數字。 會唔會甘耐先知唔見錢? 簽文件又會甘易? 密碼銀行卡你又會比人? 咪玩啦 大陸咩都連手機。 取錢你會唔知? 欠數冇人追數? 
作者: barre     時間: 2022-11-24 18:25

引用:

咁好笑!
那一年,那地方,那间行???!
法院怎判?
是不是说一半不说一半的擺拍??!
作者: 懲教     時間: 2022-11-24 18:28

國家資產
作者: singsingbaby     時間: 2022-11-24 18:36

引用:

在中國,賠償嘅嘢可以放心, 真正有根有據 絕對賠足加補 冇問題。

只怕 佢係 被人 騙投資 而唔係 存款了…
作者: gto1234     時間: 2022-11-24 18:56

一個鄉村阿婆每個月有八千蚊蚊可以儲,香港好多打工仔都唔得喎!
作者: laws168168     時間: 2022-11-24 19:02

西謊更直接,只要是黃種人皮膚都是間諜。
只要是俄羅斯血統就充公晒所有財產。
作者: Sunny20@8     時間: 2022-11-24 19:04

無講邊間銀行出事,會否假新聞黎?
作者: 美麗的邂逅     時間: 2022-11-24 19:05

大陸啲法律淨系用來對付普通老百姓,對共產黨免疫 ……有冇聽過某某黨員犯罪,要判死刑……
作者: lostboyz     時間: 2022-11-24 19:07

引用:

大陸間唔中都聽到一單呢啲。大陸無保護私產呢個慨念。大有大贪,細有細贪。
作者: 炎夏笨拙的天才     時間: 2022-11-24 19:10

引用:

真係唔好跟咁貼lor 

除時買比特幣輸晒都唔定

大陸新聞有報導係“建行“

圖片附件: 1669288256486.jpg (2022-11-24 19:10, 353.59 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: 1669288256536.jpg (2022-11-24 19:10, 316.88 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: tko_investor     時間: 2022-11-24 19:11

引用:

係內地, 銀行係屬於冇自我意識的獨立一方, 所以唔會犯任何錯誤. 只有D經理呀,職員個D先會犯罪, 但佢地唔等於銀行. 完美
作者: 炎夏笨拙的天才     時間: 2022-11-24 19:12

引用:

https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/f6198b38243791575984432640/vSvN7W3aspMA.mp4?videoid=243791575984432640

慘...希望能攞得返應得的 120萬
作者: lostboyz     時間: 2022-11-24 19:13

引用:
原帖由 laws168168 於 2022-11-24 19:02 發表
西謊更直接,只要是黃種人皮膚都是間諜。
只要是俄羅斯血統就充公晒所有財產。
你咪黎發颠啦

圖片附件: 20221119_47a8dce844617402cd1cBpzAyN33RlH8.jpg (2022-11-24 19:13, 23.56 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: 5d074aa385f84.jpg (2022-11-24 19:13, 150.97 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 平常的人     時間: 2022-11-24 19:16

唔係好信成件事
作者: sunnylo2007     時間: 2022-11-24 19:26

引用:
原帖由 lostboyz 於 2022-11-24 19:13 發表

你咪黎發颠啦
法輪大法又開始練功了
作者: kit3419     時間: 2022-11-24 19:27

引用:

我睇經濟一週話銀行賠番三百萬比佢喎!而家啲新聞都唔知信唔信好?
作者: 炎夏笨拙的天才     時間: 2022-11-24 19:30

引用:
原帖由 平常的人 於 2022-11-24 19:16 發表
唔係好信成件事

大陸已出左新聞,搵到銀行職員肇事者,
可惜大部份贓款已花了,目前只還了大媽五萬人民幣😭

圖片附件: 1669289401637.jpg (2022-11-24 19:30, 292.6 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: 1669289401694.jpg (2022-11-24 19:30, 353.59 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: lostboyz     時間: 2022-11-24 19:35

引用:
原帖由 sunnylo2007 於 2022-11-24 19:26 發表

法輪大法又開始練功了
唔通等小粉紅唸爹親娘親不及習主席親咩
https://www.hk01.com/研數所/662439/報告揭中國內地移民破千萬全球第三-去美國最多-移民香港有咁多
作者: tipp-ex     時間: 2022-11-24 19:37

有問題最後都係臨時工導致的,同當事單位零關係
作者: 莫小問     時間: 2022-11-24 19:39

某銀行即係乜春野銀行
作者: sunnylo2007     時間: 2022-11-24 19:55

引用:
原帖由 lostboyz 於 2022-11-24 19:35 發表

https://www.hk01.com/研數所/662439/報告揭中國內地移民破千萬全球第三-去美國最多-移民香港有咁多
練功唔係問題,應該光明正大表露自己身份。
作者: 坐飛機走先     時間: 2022-11-24 19:59

國內電視早有好多報道,國內銀監會都出通告叫銀行、存戶注意,份報紙有冇講吖
大多是早期開戶,其實報導加句根據以往判案結果,就解決讀者疑惑,但唔寫囉

呢份報紙存在太多刻意漏報,引導性太強公信力唔高
作者: 秋落     時間: 2022-11-24 20:19

又是河南省事!
作者: 麻醉     時間: 2022-11-24 20:21

真係有圖有真相、原來係大銀行😌😂😂😂😂
作者: eliskw2000     時間: 2022-11-24 20:21

應該係判咗銀行同經理,女職員等人共同賠償全部損失,但因為經理無錢,女職員又逃走,所以只有銀行依判決賠償。

其實應該要修例,因為銀行有責任為職員操守負全責,所以應該係銀行全數賠償女事主,但銀行亦可以向違法職員追討損失。
作者: stocky1010     時間: 2022-11-24 20:23

黑銀行,謀人寺。。小心內地銀行
作者: 獨行俠JPS     時間: 2022-11-24 20:25

割狗菜係大陸特色
作者: lostboyz     時間: 2022-11-24 20:38

香港暫時都無出過呢類新聞
作者: D9L     時間: 2022-11-24 21:03

引用:
原帖由 lostboyz 於 2022-11-24 19:35 發表

小粉紅唸爹親娘親不及五毛主席親
作者: 平常的人     時間: 2022-11-24 21:15

引用:
原帖由 炎夏笨拙的天才 於 2022-11-24 19:30 發表

匪夷所思,不敢相信!
存戶係信間銀行先存錢入去,存款單或者存折或者存款憑證應該係間銀行發出存款憑證,點解會不關銀行事呢?百思不得其解,難到有街外人擺張辦公桌係銀行非法吸收存款❓
結果係銀行又肯賠一半而大媽又肯接受,如果冇估錯九成係存戶貪高息買咗銀行投資理財產品,但理財產品出事,大媽一口咬定不明白,只知係儲蓄存款!結果係雙方各讓一步,和解。

作者: 炎夏笨拙的天才     時間: 2022-11-24 21:39

引用:
原帖由 平常的人 於 2022-11-24 21:15 發表

匪夷所思,不敢相信!
存戶係信間銀行先存錢入去,存款單或者存折或者存款憑證應該係間銀行發出存款憑證,點解會不關銀行事呢?百思不得其解,難到有街外人擺張辦公桌係銀行非法吸收存款❓
結果係銀行又肯賠一半而大媽又肯接受,如果冇估錯九成係存戶貪高息買咗銀行投資理財產品,但理財產品出事,大媽一口咬定不明白,只知係儲蓄存款!結果係雙方各讓一步,和解。
https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/fa915cfe243791575984609352/VaGrPaZddJcA.mp4?videoid=243791575984609352

不是理財產品,純原裝儲蓄戶口,片長7分鐘有詳細講,但香討衹能夠發十幾秒。
銀行承認自己有責任監管問題,但垃圾職員離職不関銀行事,卸膊....
作者: 正傻西4     時間: 2022-11-25 01:33

引用:

阿婆存嘅類似財仔,不過在大陸個名都係叫銀行,鄉下開的銀行,如果係大陸國家管制正式銀行,例如平安銀行、農業銀行,每次提款都有訊息,用銀聯信用卡網購更要雙重密碼,自己原本密碼,send電話SMS的100秒即時密碼。

反而美國VISA卡就好危險,經常被盜用在外國網購,網購不用密碼,只是輸入卡資料就可以,被盜後由卡主負責所有欠款,否則被告到破產,所以我張VISA都限住5千元Limit,試過好幾張被盜用,找數報警後都係調查中N年,之前東張西望報導,VISA被盜用10幾萬,都係卡主負責。
作者: mega-box     時間: 2022-11-25 05:29

毛毛毛毛毛始終係毛毛毛毛毛,

見到事實就會選擇性自我否定,
一定係假既,
一定係甲由分化。
作者: 1123455     時間: 2022-11-25 06:54

引用:
原帖由 炎夏笨拙的天才 於 2022-11-24 19:10 發表

建設都叫大行 都係咁無賴
作者: 1123455     時間: 2022-11-25 06:57

引用:
原帖由 lostboyz 於 2022-11-24 20:38 發表
香港暫時都無出過呢類新聞
呢個時勢 隨時唔覺意犯左割安 點敢報
作者: chimaylam     時間: 2022-11-25 06:59

引用:
原帖由 炎夏笨拙的天才 於 2022-11-24 19:10 發表

影張相.......唔提名, 黑記既野明架啦
想當日now黑記放片話比KO打.........原來係之前搶証果段冇擋lor