標題: 「BB版」復必泰周三起供接種 香港兒童醫院四招防打錯針 [打印本頁]

作者: LYC09     時間: 2022-11-9 09:33

供六個月大至4歲幼童使用的「BB版」復必泰疫苗幼兒配方今日(9日)起供接種,家長或監護人可按預約時間帶小朋友到四間兒童社區疫苗接種中心打針,

供六個月大至4歲幼童使用的「BB版」復必泰疫苗幼兒配方今日(9日)起供接種,家長或監護人可按預約時間帶小朋友到四間兒童社區疫苗接種中心打針,包括香港兒童醫院兒童社區疫苗接種中心等,可為六個月大至4歲的幼童提供接種復必泰疫苗幼兒配方服務,同時為5至11歲的兒童提供復必泰兒童配方接種服務。

香港兒童醫院兒童社區疫苗接種中心醫務統籌郭美均介紹,復必泰幼兒配方及兒童配方劑量不同,中心用四招防止混亂,包括採用不同獨立雪櫃保存復必泰幼兒配方、兒童配方及科興疫苗,並分開上下午時段接受復必泰兩種配方預約等。郭美均還表示,對6日開放預約至今的情況較失望,會密切留意未來一兩個星期的預約情況,並呼籲家長盡快帶小朋友接種疫苗。

郭美均表示,復必泰幼兒及兒童配方均需經生理鹽水稀釋,前者含3微克mRNA有效疫苗成分成份,為成人劑量的十分之一;後者則含10微克,為成人劑量的三分之一。經生理鹽水稀釋後的接種容量均為0.2毫升。

在稀釋疫苗的工作間內擺放着三個不同的獨立雪櫃,分別存放復必泰幼兒配方、兒童配方及科興疫苗,雪櫃門上貼着標籤標註疫苗種類;稀釋疫苗的區域亦在房內分開,以免混淆。(第一招)

郭美均介紹,中心開放時間為周一至周日上午10時至下午6時,為防止接種時弄混兩種配方復必泰疫苗,中心不接受即日籌,必須提前預約。上午10時至下午1時半的時段僅開放給接種復必泰幼兒配方的兒童,下午2時半至6時的時段則開放給兒童配方預約。(第二招)

郭美均指,中心將在每日早上開放前稀釋好所需的復必泰幼兒配方疫苗,而中午休息時段則會清理上午未用完的疫苗,並預備下午所需的兒童配方,以免兩者混亂。(第三招)

兒童醫院藥劑師則現場示範稀釋過程,表示每一支復必泰疫苗針筒上均貼有標籤,印有接種年齡、劑量和有效時間。兒童醫院高級藥劑師黃澤齡則指,兒童及幼兒版復必泰稀釋後保存時間為12小時,成人版為6小時。(第四招)

郭美均指,對由周日(6日)起開放預約以來的情況比較失望,目前周一至周四每日預約數量僅數十個,周五及周末預約數量則一共有一二百個;單就復必泰幼兒配方而言,周末僅幾十個預約。郭美均指將密切留意將來一兩個星期的預約情況。
郭美均表示,現時香港3歲以下幼童中,有8萬人未接種疫苗,兩萬人感染過新冠肺炎,其中兩人離世;目前只有約一成3歲以下幼童完成接種兩劑新冠疫苗,情況並不理想。她重申若打齊三針,保護率可達八成,呼籲家長盡快安排子女接種。

四間兒童社區疫苗接種中心:
1)香港兒童醫院兒童社區疫苗接種中心地址:九龍灣承昌道1號香港兒童醫院臨床服務大樓(B座)地下2)香港大學駐港怡醫院兒童社區疫苗接種中心(逢星期二及日)地址:黃竹坑南風徑1號3)香港中文大學醫院(逢星期二、四及六)地址:沙田澤祥街9號4)林士德體育館地址:葵涌興芳路176號六個月至四歲兒童接種第一劑與第二劑復必泰疫苗應相隔八個星期,在知情同意下並考慮個人風險和好處後,有個人需要人士的接種間距可以縮短至最少三星期,而第二劑與第三劑應相隔三個月,政府亦會繼續為學校提供特別預約接種和接送服務。

6個月既BB..其實真係有呢個必要咩???

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/834276/bb版-復必泰周三起供接種-香港兒童醫院四招防打錯針
作者: 33Chris     時間: 2022-11-9 09:39

咁細個bb, 都係打傳統滅活疫苗穩陣啲。
作者: 小魚電腦公司

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 小魚電腦公司

作者: k514     時間: 2022-11-9 10:58

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-11-9 09:47 發表
打針可以防重症?
有咩重症可以防? 防心肌炎?白血病? 面癱? 防狡死?
冇錯,所以黃人啲細路仔,最好乜都唔打
作者: catcloud     時間: 2022-11-9 11:01

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-11-9 09:44 發表
打左可以通關?
打左可以复常?
打左可以防感染?

No no no
未打死快D
作者: 開心大少奶老公     時間: 2022-11-9 11:02

都係果句
打咗伏必死個心有咩事真係唔好喊
已經有過人版你睇
作者: AI-Einstein     時間: 2022-11-9 11:04

完全唔建議打針  咁細個
有乜事  政府話之你
作者: ctchan20f     時間: 2022-11-9 11:05

安全過自行稀釋
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-11-9 11:06

引用:
原帖由 33Chris 於 2022-11-9 09:39 發表
咁細個bb, 都係打傳統滅活疫苗穩陣啲。
我都係咁諗
作者: starr     時間: 2022-11-9 11:09

mRNA太新,都係傳統滅活穩陣d,不過多一款畀家長揀都好既
作者: tipp-ex     時間: 2022-11-9 11:14

打完可以去飲茶,行商場,最緊要bb識掃碼
作者: on9star     時間: 2022-11-9 11:16

已經証明咗 0 作用嘅垃圾 MRNA , 傻嘅先會去打....
作者: fs93     時間: 2022-11-9 11:18

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 9/11/2022 09:47 發表
打針可以防重症?
有咩重症可以防? 防心肌炎?白血病? 面癱? 防狡死?
但唔包保餓死,好快燒到五毛小粉😂
作者: edbe     時間: 2022-11-9 11:40

打伏必die 成世都有心肌炎風險
作者: 嫣火~     時間: 2022-11-9 11:52

呢個世代嘅bb真可憐🥺
作者: Zzlaz

作者: 幫你地改個名     時間: 2022-11-9 12:07

有無未出世就打得既科興版
作者: victorkc     時間: 2022-11-9 12:32

BB出世幾日已經要打其他傳統滅活疫苗,安全可靠,呢啲基因改造嘢留返俾啲小黃人打。
作者: bondinhk     時間: 2022-11-9 12:39

引用:
原帖由 幫你地改個名 於 2022-11-9 12:07 發表
有無未出世就打得既科興版
一向都有,只要孕婦打針bb就有抗體。
作者: 幫你地改個名     時間: 2022-11-9 12:50

引用:
原帖由 嫣火~ 於 2022-11-9 11:52 發表
呢個世代嘅bb真可憐🥺
因為香港係最佳試驗所
又唔見大陸五歲小童要打齊三針
作者: 七個古代結他     時間: 2022-11-9 15:04

我女七個月嘅時候,都中咗喇 咁耐先有BB版
作者: andysan4     時間: 2022-11-9 15:10

樹娼煩偽:  年尾要做爆數
作者: 沽爆王     時間: 2022-11-9 16:18

引用:
原帖由 LYC09 於 2022-11-9 09:33 發表
供六個月大至4歲幼童使用的「BB版」復必泰疫苗幼兒配方今日(9日)起供接種,家長或監護人可按預約時間帶小朋友到四間兒童社區疫苗接種中心打針,

...
6個月BB要唔要呼吸??
6個月BB要唔要外出?
作者: 你假誠     時間: 2022-11-9 16:36

引用:
原帖由 on9star 於 2022-11-9 11:16 發表
已經証明咗 0 作用嘅垃圾 MRNA , 傻嘅先會去打....
bb 無得揀 
作者: Sunny20@8     時間: 2022-11-9 17:22

一出世打科興好過伏必泰
作者: williamsze31     時間: 2022-11-9 17:41

打科興!
😑
作者: wkkenneth     時間: 2022-11-9 17:46

BB 仔都係打返傳統滅活疫苗安全d
作者: edbe     時間: 2022-11-9 18:42

引用:
原帖由 on9star 於 2022-11-9 11:16 發表
有用
將來會有心肌炎
作者: unsc     時間: 2022-11-9 18:44

引用:
原帖由 LYC09 於 2022-11-9 09:33 發表

...
BB打復必泰
作者: mega-box     時間: 2022-11-9 18:51

打返傳統滅活疫苗係安全, 
但我唔信而家依支真係傳統滅活疫苗囉....
個名叫滅活, 真係滅活?
真正滅活疫苗可以咁唔合理短時間內就出產到? 
如果真係咁666, 神州就唔駛咁失控咁防疫啦....
作者: kingkong_hk     時間: 2022-11-9 19:36

4兄同伏對我都冇影響,打完即日已經可跑10K
作者: ctchan20f     時間: 2022-11-9 20:24

用原裝好過自己稀釋後打落小朋友度
作者: 韓風黃色神童     時間: 2022-11-9 20:43

引用:
原帖由 mega-box 於 2022-11-9 18:51 發表
打返傳統滅活疫苗係安全, 
但我唔信而家依支真係傳統滅活疫苗囉....
個名叫滅活, 真係滅活?
真正滅活疫苗可以咁唔合理短時間內就出產到? 
如果真係咁666, 神州就唔駛咁失控咁防疫啦....
失控喺大妓院文宣洗腦文, 我following緊幾個老外youtuber, 全國周圍去拍埋片一切生活如常
作者: hihi2046     時間: 2022-11-9 21:30

https://hk.news.yahoo.com/增5068宗新冠確診-13人離世包括31個月大男童-084721971.html
作者: hihi2046     時間: 2022-11-9 21:33

多啲選擇都係好事,如果要共存,
保障小朋友同老人家,只可以打針。

切記新冠絕對唔同流感,
今天31個月大男童離世了。
作者: hihi2046     時間: 2022-11-9 21:37

https://hk.yahoo.com/home/今增5068確診-多13患者離世-包括2歲半男童-084307069.html
作者: DZDD     時間: 2022-11-9 22:02

引用:

...
重有on 9打服必Die?
作者: 倉底之蛙     時間: 2022-11-9 23:09

引用:
原帖由 k514 於 2022-11-9 10:58 發表

狗奴才高喊支持,暗裏叫自己家中小奴才去寫針紙✌🏼
作者: Jackishere     時間: 2022-11-10 01:24

引用:
原帖由 倉底之蛙 於 2022-11-9 23:09 發表

狗奴才高喊支持,暗裏叫自己家中小奴才去寫針紙✌🏼
小黃人在此
作者: Jackishere     時間: 2022-11-10 01:25

引用:
原帖由 k514 於 2022-11-9 10:58 發表

黃人生曱甴仔㗎
作者: 復必泰心肌炎     時間: 2022-11-10 07:35

我識人打復必泰之後有自體免疫病,捱了半年走咗。
作者: 香港終歸變漁港     時間: 2022-11-10 07:49

俄羅斯輪盤,睇下好唔好彩
作者: jophy1988     時間: 2022-11-10 07:57

無咩人會打
作者: ibm1     時間: 2022-11-10 10:43

打手臂話會有心肌炎, 
打大脾會唔會性無能架? 

不過唔緊要, 
到知道出事時, 
嗰班「磚家」都退左休必責啦~