標題: 「長洲覆核王」郭卓堅再申司法覆核 要求下令取消疫苗通行證及安心出行 [打印本頁]

作者: fai28     時間: 2022-11-7 15:49

繼早前挑戰政府廢除免針紙及修例決定後,「長洲覆核王」郭卓堅月內第3次入稟,今早(7日 )於高等法院再申請司法覆核,指新冠肺炎早非突發性疾病,疫苗通行證及安心出行政策違反599章規定,要求法庭下令取消政策。 申請人為郭卓堅,答辯人為醫務衞生局局長盧寵茂。入稟狀指,答辯人2年前訂立法例第599章,要求市民使用疫苗通行

批左法援未?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/長洲覆核王-郭卓堅再申司法覆核-要求下令取消疫苗通行證及安心出行-043132534.html
作者: 奧林巴斯     時間: 2022-11-7 15:59

見到佢個名就諗起油塘間公屋
作者: skwongskwong     時間: 2022-11-7 16:10

又來...
作者: MoonRackers     時間: 2022-11-7 16:20

引用:
原帖由 fai28 於 2022-11-7 15:49 發表
繼早前挑戰政府廢除免針紙及修例決定後,「長洲覆核王」郭卓堅月內第3次入稟,今早(7日 )於高等法院再申請司法覆核,指新冠肺炎早非突發性疾病,疫苗通行證及安心出行政策違反599章規定,要求法庭下令取消政策。 申請人為郭卓堅,答辯人為醫務衞生局局長盧寵茂。入稟狀指,答辯人2年前訂立法例第599章,要求市民使用疫苗通行

批左法援未?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/長洲覆核王-郭卓堅再申司法覆核-要求下令取消疫苗通行證及安心出行-043132534.html
「答辯人2年前訂立法例第599章, … … 」,呢條法例,都唔係呢個要求答辯嘅人訂立嘅?抓哂頭,點覆核呢?

(設計對白)答辯人,答:不是我訂立的!(退庭!)

作者: 佑..左..佑     時間: 2022-11-7 16:23

安心出行又無乜野問題既,但疫苗通行證堅係白痴.....
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-11-7 16:23

人哋研究咗好耐,專登等你開完金融峰會同埋七人欖球賽之後,儲夠子彈,先做嘢。
今次完全係有備而戰!
我一路都有跟開佢哋開網台講乜嘢,佢哋起碼搵咗四個法律觀點打疫苗通行證。
其中一個就係國務院頒令各地不得私下設立疫苗通行證 ,淨係講呢點已經夠殺食。

政府特准黃碼人士食肆用膳又送子彈俾覆核王。
其實次次都係政府自己送子彈俾佢使,嗰個法官係林鄭月娥委任,唔明點解咁多人牙癢癢?
政府一日到黑豁免呢樣豁免嗰樣,證明政府自己都覺得根本一啲都唔緊急,已經有曬理據廢除緊急法。乜撚嘢弱苗通行症同埋安心出行係時候入土為安,大家醒下啦!

利申:嚟咗呢度超過十年,一直反泛民,本土,港獨,黃絲,曱甴。

作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-11-7 16:25

引用:
原帖由 MoonRackers 於 2022-11-7 16:20 發表

「答辯人2年前訂立法例第599章, … … 」,呢條法例,都唔係呢個要求答辯嘅人訂立嘅?抓哂頭,點覆核呢?
邊個坐嗰個位就係邊個
作者: 阿爾拔     時間: 2022-11-7 16:31

「答辯人為醫務衞生局局長盧寵茂。入稟狀指,答辯人2年前訂立法例第599章,要求市民使用疫苗通行」

兩年前茂叔仲未上任,碌柒王告錯人!
作者: alvinm     時間: 2022-11-7 16:43

連法律D野都識,還講得出第几章明講自己係工具人
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-11-7 16:46

又係呢個覆核王
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-11-7 16:50

引用:
原帖由 alvinm 於 2022-11-7 16:43 發表
連法律D野都識,還講得出第几章明講自己係工具人
一律屍揾件三無人仕申請法緩,無論單官司輸或贏律師照收政府錢
作者: hw1chan     時間: 2022-11-7 16:53

好似攝青鬼咁 
作者: vvoy     時間: 2022-11-7 16:53

法官都用緊疫苗通行證及安心出行
你當法官傻架?  
作者: ballking113     時間: 2022-11-7 16:55

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-11-7 16:50 發表

應該設立一個人申請法援的上限,次數和金額
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-11-7 16:57

引用:
原帖由 ballking113 於 2022-11-7 16:55 發表

應該設立一個人申請法援的上限,次數和金額
法援竟然可以揀律師仲要係大狀
作者: 地平綫嘅盡頭     時間: 2022-11-7 17:18

會唔會覆核唔駛戴口罩?🤔
作者: 7218318964     時間: 2022-11-7 17:30

郭生好波
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-11-7 17:30

政府的防疫政策好多特事特辦, 李家超好似大陸的市長, 大陸的市長有權力做嘢.
作者: 小魚電腦公司

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 公你贏,字我輸     時間: 2022-11-7 17:37

之後又緊急法搬龍門就得
作者: sokwokwai     時間: 2022-11-7 17:42

請ICAC盡快調查郭卓堅,他是與律師合作,騙取政府法律援助。
作者: 大寶二寶     時間: 2022-11-7 17:45

又想嘥納稅人錢
作者: 逆風的肥牛     時間: 2022-11-7 17:46

引用:
原帖由 fai28 於 2022-11-7 15:49 發表

批左法援未?

新聞來源連結:
基本上無走雞
作者: cardreadermp3     時間: 2022-11-7 17:48

不合理佢入法院又掃安心出行

作者: 唔岩就要鬧     時間: 2022-11-7 17:59

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-7 16:23 發表
人哋研究咗好耐,專登等你開完金融峰會同埋七人欖球賽之後,儲夠子彈,先做嘢。
今次完全係有備而戰!
我一路都有跟開佢哋開網台講乜嘢,佢哋起碼搵咗四個法律觀點打疫苗通行證。
其中一個就係國務院頒令各地不得私下設立疫苗通行證 ,淨係講呢點已經夠殺食。

其實次次都係政府自己送子彈俾佢使,嗰個法官係林 ...
哎呀,你好醒呀!

國務院唔通又有講過俾你香港人玩cf67?

一國兩制呀!
作者: Jefftungkk     時間: 2022-11-7 18:06

又攪事......
作者: mega-box     時間: 2022-11-7 18:07

其實覆核王應該分開 通行証 同 安心出行 去各自覆核, 

通行証既作用係0, 覆核真係大機會贏,
安心出行仍然有追蹤病毒功能, 覆核贏面比較低,

如果一次過兩樣野一齊去覆核, 反而贏面細左...
作者: 聖利aaron     時間: 2022-11-7 18:07

引用:
原帖由 MoonRackers 於 2022-11-7 16:20 發表

時任官員自成標靶
睇日本官員被追打就侵華道歉可見一斑
作者: hw1chan     時間: 2022-11-7 18:08

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2022-11-7 17:45 發表
又想嘥納稅人錢
真攞命
作者: mega-box     時間: 2022-11-7 18:13

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-7 16:23 發表
今次完全係有備而戰!

弱苗証早就已經冇作用,
因為要打針既早已經去打,
弱苗証反而變左阻撓復常既工具,
而且有科學數據証明打針受感染機會反而比冇打針既機會更大...
所以弱苗証真係冇需要再存在
作者: 廚房橙色採購     時間: 2022-11-7 18:15

今次我又支持佢嘅,最好取消所有防疫措施,讓香港重光
作者: fiogermi     時間: 2022-11-7 18:19

交返間公屋出來先啦,廢老
作者: wk221ab     時間: 2022-11-7 18:19

引用:
原帖由 廚房橙色採購 於 2022-11-7 18:15 發表
今次我又支持佢嘅,最好取消所有防疫措施,讓香港重光
司法機關負責制定政策?
作者: 理+誠     時間: 2022-11-7 18:26

似乎班亂港分子又蠢蠢欲動,想捲土重來。
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-11-7 18:47

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-11-7 17:59 發表

哎呀,你好醒呀!

國務院唔通又有講過俾你香港人玩cf67?

一國兩制呀!
習近平嗰個支持香港政府依法施政
又講過香港會繼續實行普通法
普通法就梗係有司法覆核嘅啦,你唔係唔知呀嘩?
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-11-7 18:48

引用:
原帖由 wk221ab 於 2022-11-7 18:19 發表

司法機關負責制定政策?
司法機關有權力令不合法政策入土為安!
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-11-7 18:49

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-11-7 17:30 發表
政府的防疫政策好多特事特辦, 李家超好似大陸的市長, 大陸的市長有權力做嘢.
噉佢有冇跟返國務院令呢?
國務院講過各地不得私下搞疫苗通行證。

覆核王嚟緊就會用呢點嚟打。
作者: wilsonts     時間: 2022-11-7 18:54

交返間公屋出來先
作者: wsp     時間: 2022-11-7 18:57

引用:
原帖由 理+誠 於 2022-11-7 18:26 發表
似乎班亂港分子又蠢蠢欲動,想捲土重來。
佢哋經常都想搞事
最大問題係法庭和佢哋無限配合
上次已經話咗佢哋喺法律上吹毛求疵
真正目的係拖政府嘅後腿
老老實實
法庭如果無心配合
一句公眾利益就壓死佢啦
作者: kingkong_hk     時間: 2022-11-7 19:01

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 7-11-2022 16:23 發表
今次完全係有備而戰!

國毛丸講但係香港係2制,除非1國1制啦
作者: wsp     時間: 2022-11-7 19:02

讀過下憲法constitutional law都知
除非政府嚴重違反公平原則
法庭係有責任為政府順利施政護航
以維護公眾利益
作者: 風起雲湧浪     時間: 2022-11-7 19:11

如果無法援,唔係用政府錢,用私人錢,無咁大爭議。

另外,資助他人作法律訴訟,現在合法了?
作者: siuhung     時間: 2022-11-7 19:21

引用:
今次完全係有備而戰!

我嘅睇法就係,點解2年前唔覆核?
所以,即使有理據,但已推行2年之久的政策,覆核以無「迫切性」,排期3年後先再處理啦!
作者: 超級紫色的西瓜     時間: 2022-11-7 19:27

可不可以司法覆核佢嘅覆核?
作者: pp炸蝦     時間: 2022-11-7 19:30

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2022-11-7 16:31 發表
「答辯人為醫務衞生局局長盧寵茂。入稟狀指,答辯人2年前訂立法例第599章,要求市民使用疫苗通行」

兩年前茂叔仲未上任,碌柒王告錯人!
返去再寫過!
作者: h9995435     時間: 2022-11-7 19:32

拉鳩佢
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-11-7 19:34

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-11-7 19:21 發表

我嘅睇法就係,點解2年前唔覆核?
所以,即使有理據,但已推行2年之久的政策,覆核以無「迫切性」,排期3年後先再處理啦!
兩年前連疫苗都未有啊大佬。
而家疫苗都冇防感染效果,已經冇緊急性。
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-11-7 19:38

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-7 18:49 發表

假髮狗棺一定配合條死老坑.
作者: siuhung     時間: 2022-11-7 19:39

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-7 19:34 發表

兩年前連疫苗都未有啊大佬。
而家疫苗都冇防感染效果,已經冇緊急性。
法律去睇觀點嘅,已經推行2年的政策,就唔可以用「違法」去打囉,咁兩年前又唔違法呀?
所以呢,若果有其他法律嚹去打呢,就會唔同喇!
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-11-7 19:42

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-11-7 19:39 發表

法律去睇觀點嘅,已經推行2年的政策,就唔可以用「違法」去打囉,咁兩年前又唔違法呀?
所以呢,若果有其他法律嚹去打呢,就會唔同喇!
人哋就係覆核你已經實施多時沒有緊急性,違反咗緊急法嘅適用條件啊。
作者: 寒冬巨大的牛     時間: 2022-11-7 19:53

引用:

批左法援未?

新聞來源連結:
收番佢間公屋先講!
作者: lctj9     時間: 2022-11-7 19:54

幫政府 debug 嗎?
作者: 人之初大大     時間: 2022-11-7 19:56

真係好似曱甴咁煩
作者: siuhung     時間: 2022-11-7 19:57

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-7 19:42 發表

人哋就係覆核你已經實施多時沒有緊急性,違反咗緊急法嘅適用條件啊。
原來係覆核仲有冇緊急性!
不過呢,有冇緊急性唔係「法律範疇」喎,而係行政主導問題,法官只能依法審理政府政策有冇違法,而唔可以代替政府去決定政策還有沒有緊急性!
師兄就睇下法庭會唔會受理囉!
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-11-7 20:02

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-11-7 19:57 發表

原來係覆核仲有冇緊急性!
不過呢,有冇緊急性唔係「法律範疇」喎,而係行政主導問題,法官只能依法審理政府政策有冇違法,而唔可以代替政府去決定政策還有沒有緊急性!
師兄就睇下法庭會唔會受理囉!
覆核王嗰個理據其實就係上次法官唔批第二個人嗰個判詞,嗰個法官用判詞嚟提水大家應該點樣複核,所以嗰個法官好大機會覺得係有法律根據。
作者: tam_n     時間: 2022-11-7 20:16

引用:
今次完全係有備而戰!

「國務院頒令各地不得私下設立疫苗通行證
,淨係講呢點已經夠殺食。」

已經有師兄指出,一國兩制。
香港好多(幾乎全部)制度同大陸唔同,講呢點,對佢司法覆核完全冇用。
睇下當時國務院頒令有冇頒畀香港就知道啦。
作者: bbc16M     時間: 2022-11-7 20:31

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2022-11-7 16:23 發表
安心出行又無乜野問題既,但疫苗通行證堅係白痴.....
兩個都白痴,安心一年使幾多納稅人嘅錢你知唔知?仲要亳無成效先白痴。
作者: 伊頭臭作     時間: 2022-11-7 20:38

阻住地球轉
作者: snooboy     時間: 2022-11-7 20:41

由佢來宣傳香港仍有司法公正? 😉
作者: 強勁的🐴     時間: 2022-11-7 20:50

小佢喇叭叫佢自己出錢打官司啦
作者: hw1chan     時間: 2022-11-7 20:53

引用:
原帖由 強勁的🐴 於 2022-11-7 20:50 發表
小佢喇叭叫佢自己出錢打官司啦
應該如此
作者: 司徒永石     時間: 2022-11-7 20:58

醫管局嚴重失職!豈可俾一個精神病患者到處走而不將其留醫治療?
作者: 強勁的🐴     時間: 2022-11-7 20:58

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-11-7 20:53 發表

應該如此
屍發~喎~~~佢哋就發🐷頭
作者: 7218318964     時間: 2022-11-7 21:01

郭生加油, 向暴權説不。
作者: desdes312     時間: 2022-11-7 21:05

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-7 18:49 發表

呢個point可能係兩面刃
作者: 來如雷霆收震怒     時間: 2022-11-7 21:06

幾時還番公屋比正常市民?
作者: 007kk     時間: 2022-11-7 21:07

改咗油塘覆核王
作者: GaryChiu     時間: 2022-11-7 21:38

sign 九晒納稅人的錢同班假髮人的時間
作者: walkera2006     時間: 2022-11-7 21:44

郭生勇敢站出來代表市民申訴
作者: hkc1981     時間: 2022-11-7 22:18

屌  又益公民黨律師
作者: 阿努阿圖瓦圖     時間: 2022-11-7 22:41

引用:

批左法援未?

新聞來源連結:
又係呢條仆街,又要攪到立法至肯收場!
作者: yongxinya     時間: 2022-11-7 22:45

支持取消
作者: Duncan_Nadal     時間: 2022-11-7 22:46

又浪費納稅人金錢
作者: freemind1     時間: 2022-11-7 22:47

條友根本就係代理人,要制造法官管治香港,做香港最終話事人。
作者: thunderpig     時間: 2022-11-7 22:47

其實呢條友乜料呀,真係好過份喎
作者: anitalo     時間: 2022-11-7 22:52

浪費資源
作者: FENFAY     時間: 2022-11-7 22:54

得唔得都好,非常感謝.
作者: 傷心尋回犬     時間: 2022-11-7 23:37

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2022-11-7 17:42 發表
請ICAC盡快調查郭卓堅,他是與律師合作,騙取政府法律援助。
ICAC係黑暴成員,同郭生係同一路的
作者: 星升升     時間: 2022-11-8 00:34

又話齊上齊落,麻煩手足帶埋呢條廢佬去英國
作者: 安迪2000     時間: 2022-11-8 00:54

引用:
今次完全係有備而戰!

一國兩制,國務院這是內地法律規定
作者: williamsze31     時間: 2022-11-8 01:01

X佢老母!
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-11-8 01:01

引用:
原帖由 anitalo 於 2022-11-7 22:52 發表
浪費資源
譴責始作俑者!!
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-11-8 01:02

引用:
原帖由 thunderpig 於 2022-11-7 22:47 發表
其實呢條友乜料呀,真係好過份喎
Law友嚟~
作者: ngcaddy     時間: 2022-11-8 01:07

引用:

批左法援未?

新聞來源連結:
清左公屋先講
作者: beegeejk     時間: 2022-11-8 02:28

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-11-7 16:50 發表

x2 明眼人都知背後班劣屍玩野
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-11-8 04:55

引用:
原帖由 安迪2000 於 2022-11-8 00:54 發表

一國兩制,國務院這是內地法律規定
可以用嚟證明呢個措施唔合理。

作者: dannyocean     時間: 2022-11-8 05:46

引用:

批左法援未?

新聞來源連結:
係時候要司法覆核香港法援制度就真

就算香港跑馬騎師要告另一隻馬犯規,取消對手馬匹名次,騎師(或練馬師)都要先俾幾皮野做保證金,鳩告就沒收

作者: Goslar     時間: 2022-11-8 06:46

終於有的像樣的 JR 
作者: bbc16M     時間: 2022-11-8 07:57

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-11-8 05:52 發表
如果你政苦同我講, 今日我地成功用安心堵截左几多几多個個案

咁我無聲出, 而家係無啊馬

呢個措施係嚴重阻礙經濟發展, 嚴重浪費資源

政苦街巿就找19几個人守門口, 其他商場就揾鬼同你掃, 有用咩?

街巿有一個人確診, 你會唔會捉晒個時入過街巿的人去隔離?

唔能會啊, 醒下啦
咪係,係人都知個安心而家只係為掃而掃,為即場罰款,政府從來無做過追蹤嘅責任,而家連強檢都想慳埋,仲死撐個安心有用?成年啦,大家仲記得望月樓結果要搵信用卡資料去搵人嘛?安心同圍封實際有乜利益輸送,應該包括膠官在內係香港人都知。
作者: wk221ab     時間: 2022-11-8 08:45

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-7 18:48 發表

司法機關有權力令不合法政策入土為安!
不完善政策
作者: wk221ab     時間: 2022-11-8 08:46

引用:
原帖由 風起雲湧浪 於 2022-11-7 19:11 發表
如果無法援,唔係用政府錢,用私人錢,無咁大爭議。

另外,資助他人作法律訴訟,現在合法了?
不嬲無人理包攬訴訟
作者: 安迪2000     時間: 2022-11-8 09:11

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-8 04:55 發表

可以用嚟證明呢個措施唔合理。
合唔合理,這個叫做內部民生事務,由香港政府判定。
作者: cwilson1     時間: 2022-11-8 09:25

郭卓堅有問題就一早知,條友存心攪事已是多年

但最有問題係 李慧琼。。周浩鼎班友死架?

咁都唔提出私人建議去堵塞??佢地有乜銀用?
要呢班垃圾係做乜

李慧琼懶過條蛇,上年都小緊佢都呢個掛住去日本冇乜期望

但周浩鼎呢件,又話要做cy支炮,但根住又廢到無倫做喊包,就應拾包袱啦!

郭卓堅同司法班衰人咁多個月,班建制都毫無反應,離晒地咁,又真係失敗

李慧琼這個笑笑口,懶過鬼做唔到火車頭的,不嬲都令人失望,民建聯好心就換人啦
成班網民屌咗
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-11-8 09:39

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-11-8 09:25 發表
郭卓堅有問題就一早知,條友存心攪事已是多年

但最有問題係 李慧琼。。周浩鼎班友死架?

咁都唔提出私人建議去堵塞??佢地有乜銀用?
要呢班垃圾係做乜

李慧琼懶過條蛇,上年都小緊佢都呢個掛住去日本冇乜期望

但周浩鼎呢件,又話要做cy支炮,但根住又廢到無倫做喊包,就應拾包袱啦!

郭卓堅同司法班衰人咁多個月,班建制都毫無反 ...
呢班友自己都想廢咗疫苗通行證啊,唔敢出聲咋。
作者: 羅有恒     時間: 2022-11-8 15:13

老而不