標題: 調查報道/郭卓堅住長洲 霸油塘公屋 [打印本頁]

作者: 莫耶斯領隊     時間: 2022-11-4 13:34

曾被法官狠批濫用司法程序、欠訟費被法庭頒令破產的「長洲覆核狂」郭卓堅,其申請司法覆核政府修例賦權醫衞局局長廢免針紙,昨日遭原訟庭拒絕。
  打着「正義」旗號的郭卓堅醜聞多多。《大公報》發現,郭居於長洲住所並僭建13年,卻霸佔油塘公屋,「長洲大話精」名不虛傳。
  《大公報》調查又發現,與郭卓堅罵戰的黃絲KOL曹敏儀,原來是夫妻關係。本報看到郭曹的結婚證書,曹敏儀承認去年二人註冊結婚,至今仍是合法夫妻關係,但怒斥郭自她去年敗訴孭上訟費後,棄她不顧。郭卓堅不單欺世盜名,為錢可以六親不認。
  房屋署回覆《大公報》表示,會對懷疑個案作出深入調查,如證實有關租戶違反租約會採取行動,包括在不予警告下終止其租約。
昨又敗訴 即想打「安心」主意
  郭卓堅就政府修例賦權衞生局局長廢除疑有問題免針紙申請司法覆核許可,昨日高等法院原訟庭法官高浩文裁定郭敗訴,拒批出司法覆核許可。法官在判詞指,郭的理據沒有可爭辯之處,郭指修例後不設上訴機制,令受影響人士無從上訴。但根據599章第17條A(5),有關註冊醫生可向局長作出書面申述,此外,599章第17條C規定局長須安排受影響的針紙持有人,進行檢查以決定他們是否不適合接種疫苗。同時,亦有條文讓局長可發出過渡證明書,故不認為修例後的安排屬不合理。法庭駁回其司法覆核許可申請,同時沒有就訟費作出頒令。無損失兼賺曝光率的郭卓堅已預告下周將會就安心出行和疫苗通行證提出司法覆核。
  雖然郭卓堅2020年7月因4宗案件拖欠政府訟費156萬元被法庭頒令破產,但覆核上癮的郭還慫慂曹敏儀2020年12月提司法覆核「明日大嶼」填海計劃,二人更在一公屋單位做訪問。《大公報》獲報料該公屋單位是房署分配給郭卓堅,質疑郭已有長洲住所仍獲分配公屋,有濫用公屋之嫌。翻查曹敏儀網上影片,2020年她曾在公屋單位內訪問郭卓堅,影片結尾時曹女突然說:「今日好特別,覺唔覺得訪問地方有啲特別呢,其實呢度就係郭生嘅……」,郭臉色大變,隨即揮手示意曹女停止說下去,從片段可見,該單位內有電視機、網絡路由器及高架床等。
  記者日前向曹女查證該片段的訪問地點,曹女回答指地點為郭位於油麗邨信麗樓的公屋單位,「我上過兩、三次,(單位)係佢,上個單位見到電話費網費係用佢個名,我都覺得好奇怪,點解可以兩邊住,政府都畀,我諗緊佢攞綜援,可以申請免租」。曹女強調前年至去年到信麗樓單位三次,「拍嘢一次,望過兩次,始終我係佢老婆,我以為嗰間係居屋,點知係公屋,佢本來諗住畀我用嚟拍片,我都無用,單位有床、電視、電話,平安鐘都有。」
公屋保安:郭生喺度住得唔多
  信麗樓於2019年正式入伙,提供518個單位,其租金根據房委會2018年公布,每月每平方米85.5元。記者連續多天由早至晚到郭的信麗樓單位了解,單位鐵閘外掛了公仔布簾及膠箱,包括拖鞋,惟按門鈴後無人應門。鄰居指該單位內有人長期居住,曾見過一名年輕人頻密出入。記者在大堂向保安員查詢郭卓堅是否住在該單位,保安員說:「郭生而家唔喺度,有時候佢親戚喺度,郭生喺呢度住得唔多,多數係佢侄女嚟住。」
  記者曾於晚上到郭卓堅定居的長洲住所查證,當表明大公報記者身份時被郭拒訪,而長洲住所內亦放置一張上下格床。記者再致電追問郭,他承認有油麗邨公屋單位,但否認不在此居住,稱日間在長洲東堤工作,晚上才返回公屋單位睡覺,但記者表示保安指他甚少出現,鄰居亦指該單位只有一名年輕人出入,郭即掛線。
  公屋聯會總幹事招國偉表示,根據公屋租約,單位不可予非租約上的租戶居住,無論是收費或免費。房屋署每兩年會派員家訪,或不定期就懷疑個案進行突擊家訪,以防有人濫用公屋資源。他又指,虛假陳述即屬違法,公屋申請者若因無申報物業而被調查發現須負上法律責任。
  就有關個案,房屋署回覆《大公報》表示,涉及個人私隱,不方便透露其他資料,但強調對懷疑個案,署方會作出深入調查,如證實有關租戶違反租約,會採取適當的租約管理行動,包括在不予警告下終止其租約。

收返佢間公屋啦

新聞來源連結:
http://www.takungpao.com.hk/231106/2022/1104/782998.html?fbclid=IwAR2iY19qlcgfm3k2QgFW8xvPoUksodhTgjYeKwRFOKSeSG9v2SHJNUqo0rg&mibextid=ziJpKh

圖片附件: mobile_1.jpg (2022-11-4 13:34, 73.44 KB) / 該附件被下載次數 13

作者: jumboleung     時間: 2022-11-4 13:45

若然這是真的,有關部門就要立即做嘢!唔好拖拉拉,否則............
作者: hw1chan     時間: 2022-11-4 13:45

郭卓堅住長洲 霸油塘公屋
應該立即收回呢條廢老間公屋 
作者: touya08     時間: 2022-11-4 13:45

政府要做野啦, 唔係咩事都要報東張先識得行動
作者: 海邊的快樂小魚     時間: 2022-11-4 13:49

呢隻老而不霸住公屋單位,有濫用之嫌,佢以為自己是為民請命,好有正義感,實則是大話精一名
唔知小黃人睇到呢單嘢,會有咩反應
作者: ichthys2     時間: 2022-11-4 13:51

奸邪妖獸口講自己代表正義,其實奸邪妖獸最無正義。
作者: nlnl2020     時間: 2022-11-4 13:52

希望房署快D做野
掃把個卜街
😡😡😡😡

圖片附件: IMG_20221104_135202.jpg (2022-11-4 13:52, 45.44 KB) / 該附件被下載次數 19

圖片附件: discuss2_1667523792744.png (2022-11-4 13:53, 476.9 KB) / 該附件被下載次數 11

作者: williamsze31     時間: 2022-11-4 13:56

趕佢老味走喇!
揸正嚟做!
😡
作者: big3624     時間: 2022-11-4 13:56

追查到底!!!
作者: 突然的自我     時間: 2022-11-4 13:56

長洲僭建王!😡
作者: wk221ab     時間: 2022-11-4 13:57

政府唔敢做呢條七頭
作者: boss.tseung     時間: 2022-11-4 13:57

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-11-4 13:45 發表
若然這是真的,有關部門就要立即做嘢!唔好拖拉拉,否則............
X2
作者: thunderpig     時間: 2022-11-4 13:59

收返就算?
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-11-4 14:01

垃圾一件
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-11-4 14:02

黃人口中嘅廢老
作者: AABB999     時間: 2022-11-4 14:02

引用:
原帖由 莫耶斯領隊 於 2022-11-4 13:34 發表

曾被法官狠批濫用司法程序、欠訟費被法庭頒令破產的「長洲覆核狂」郭卓堅,其申請司法覆核政府修例賦權醫衞局局長廢免針紙,昨日遭原訟庭拒絕。
  打着「正義」旗號的郭卓堅醜聞多多。《大公 ...
收返佢公屋!
作者: BlackAjah     時間: 2022-11-4 14:04

房屋署 要做野啦
如果咁踢下都唔去做
個署長可以炒得
作者: dtw     時間: 2022-11-4 14:05

房署做嘢啦!
作者: 狗會好很狗     時間: 2022-11-4 14:05

如果糸東方日報,明報及黃狗頻道一定唔報導
作者: Jackishere     時間: 2022-11-4 14:07

引用:
原帖由 莫耶斯領隊 於 2022-11-4 13:34 發表

政府快啲行動!呢個死老嘢真係不知所謂
作者: 甩轆     時間: 2022-11-4 14:07

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-11-4 01:45 PM 發表
房署一聞其大名,吾會攪9佢,呢d房屋局長文官仲要係女人,一定怕佢覆核房署。
作者: 六嬸嬸     時間: 2022-11-4 14:08

政府一定要做野
作者: Jefftungkk     時間: 2022-11-4 14:09

政府要做野......
作者: IPOMan     時間: 2022-11-4 14:11

哩次長洲居民死硬, 得罪方仗, 肯定無好下場!  
作者: 理+誠     時間: 2022-11-4 14:12

呢條人渣!
先收番佢間屋,再追究佢有無作虛假申報、欺詐。
而咁貪錢嘅仆街,以前申請嘅法援,有無串通啲訟棍呃公帑?
作者: 嫖、賭、飲、吹

作者: snoopy_fa     時間: 2022-11-4 14:14

一於司法67  有人霸佔公屋資源  阻劏房戶上樓 
作者: kuuga001     時間: 2022-11-4 14:14

咁中意玩嘢,政府咪安排個專責小組24小時招呼郭生,由公屋到亂抛垃圾實行人盯人
作者: Matt1221     時間: 2022-11-4 14:15

請嚴正執法,唔好放過呢條屎忽鬼
作者: Votenoteking     時間: 2022-11-4 14:17

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-11-4 13:45 發表
郭生咁出名,吾係今日嘅事,房署都繼續配到公屋比佢。都要人頭落地啦,有人照顧自己人。
作者: super168     時間: 2022-11-4 14:17

呢隻係專收公民袋黑錢嘅走狗...
為左D 黑錢, 事非不分....
作者: fcw99     時間: 2022-11-4 14:20

隻隻黃畜都咁仆街
作者: sng850     時間: 2022-11-4 14:20

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-11-4 13:45 發表
及提出有阻嚇作用之懲罰!
作者: 每一天望海     時間: 2022-11-4 14:23

多數係租間公屋岀去
作者: bigmouth2006     時間: 2022-11-4 14:23

堅叔又話好正義既?
作者: boss.tseung     時間: 2022-11-4 14:23

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-11-4 14:01 發表
垃圾一件
垃圾不如
作者: superhenry2004     時間: 2022-11-4 14:24

房屋署係最廢嘅部門,黑暴期間好多戶主犯法,公屋藏有違禁品,都唔行駛權力收回公屋,繼續少做少錯
作者: dannyocean     時間: 2022-11-4 14:24

司法覆核佢間公屋啦
作者: fiogermi     時間: 2022-11-4 14:25

廢佬呃公屋
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2022-11-4 14:26

引用:

我地黃屍不嬲都冇個好人,有乜出奇?。。。
作者: apmichael     時間: 2022-11-4 14:29

引用:
否則佢又司法覆核
作者: matthew1999     時間: 2022-11-4 14:29

邊個夠膽旭佢,分分俾佢屍髮覆核,就好似長毛當年甘
作者: 快思飛     時間: 2022-11-4 14:29

有政府長期包庇,政府入面九成反中反政府黃人,你奈得佢何?
作者: BIBIJI     時間: 2022-11-4 14:29

引用:

收佢油塘間公屋,強制要佢自費拆除長洲間屋嘅僭建,再破佢産,要佢一世瞓街。
作者: banjo.     時間: 2022-11-4 14:30

大公報記者做得好, 篤L爆條死老嘢.
作者: Coke_duo     時間: 2022-11-4 14:33

交返出黎!
作者: Malung     時間: 2022-11-4 14:35

一般騙徒手法, 自己犯法就冇嘢, 專針對別人嘅問題!!
一定要釘死佢😃😆
作者: happyhappyguy     時間: 2022-11-4 14:35

要查下佢收左幾多錢放係英國
作者: 好動博學的兔子     時間: 2022-11-4 14:36

快啲覆核呢條柒頭先
作者: 冗員七號     時間: 2022-11-4 14:36

收回公屋
作者: silverseven     時間: 2022-11-4 14:38

如果咁踢下都唔去做
個署長可以炒得
作者: pkowen     時間: 2022-11-4 14:39

引用:

人誰冇过,佢又唔係聖人,何況聖人都有錯
作者: 雨點子     時間: 2022-11-4 14:39

引用:

曱甴冇个好人,奸贪狼毒,样样齐。冚家产只为钱。破产都仲可以申请司法覆核,乜胶法律??
作者: 大你一二     時間: 2022-11-4 14:40

大公今次做到嘢
作者: stocky1010     時間: 2022-11-4 14:42

PK被人大起底,你都有今日
作者: 2008Chak     時間: 2022-11-4 14:44

人在做天在看!
等天收
作者: eb1815     時間: 2022-11-4 14:47

其實唔太明, 郭卓堅上月有咁大單桃色新聞, 絕大部份傳媒好似都冇跟進報導, 相信好多人都未必知呢單嘢
作者: amstrong668     時間: 2022-11-4 14:47

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-11-4 13:45 發表
公墓完,真係要管,唔做唔錯做心態,犯法做嘢,成日話要追加薪酬
作者: christ201430     時間: 2022-11-4 14:48

引用:
x2
作者: gig1234     時間: 2022-11-4 14:48

阿伯又老又樣衰又冇錢,件黃人kol咁都肯嫁佢,認真係冇腦
作者: cvcv105     時間: 2022-11-4 14:49

如果有違規,希望政府今次強硬,做啲實事俾市民睇。
作者: lionking9     時間: 2022-11-4 14:51

引用:

呢條67王,係出名嘅賤種,房署點會唔知牠持有公屋?!事實係房署視若無睹,沒有主動跟進調查是否有濫用公屋嘅情況,責無旁貸。
作者: 13碎克記

作者: 我係Miss大佬     時間: 2022-11-4 14:52

全港市民爆佢入屋
作者: moyy     時間: 2022-11-4 14:54

呢隻長洲老西餅真係面皮幾呎厚,
無賴行為專搵笨柒仲舔到盡正仆街!
作者: lostofbubble     時間: 2022-11-4 14:54

引用:
原帖由 touya08 於 2022-11-4 13:45 發表
依樣.... 東張 應該唔會理~~ 否則一定有人24小時跟進~~~ 你睇老鼠都可以跟拍幾日~~

作者: skwongskwong     時間: 2022-11-4 15:00

呢條扑街都算無恥了
作者: testoklee     時間: 2022-11-4 15:01

查咩!呢排佢實番去公屋訓番幾晚架。
作者: 香煎瘦水樽     時間: 2022-11-4 15:12

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2022-11-4 13:49 發表
呢隻老而不霸住公屋單位,有濫用之嫌,佢以為自己是為民請命,好有正義感,實則是大話精一名
應該有人支援
作者: cannotdisplay     時間: 2022-11-4 15:13

認真查查
作者: ar2man     時間: 2022-11-4 15:14

政府黃絲公墓員點解批公屋俾佢?
作者: 何水     時間: 2022-11-4 15:15

正苦有老友打龍通,報慌張西張攪啦~呢種人渣要比正常人公審吓!
作者: touya08     時間: 2022-11-4 15:17

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2022-11-4 14:54 發表

依樣.... 東張 應該唔會理~~ 否則一定有人24小時跟進~~~ 你睇老鼠都可以跟拍幾日~~
東方有D偏黃, 67王同陣營緊係唔攪佢
作者: luckyma     時間: 2022-11-4 15:18

收返個PK間公屋...再告7佢啦 
作者: 央走     時間: 2022-11-4 15:19

郭今次衰梗,做人低調一点好,人怕出名豬怕肥
作者: 煩Q死     時間: 2022-11-4 15:25

引用:

死仆街又呃政府$
作者: ansonkpl     時間: 2022-11-4 15:27

呢條廢老都有今日喇,收返佢間公屋先啦
作者: B2C     時間: 2022-11-4 15:27

攪咁多司法覆核,仲以為佢好正直添!
作者: chiooil     時間: 2022-11-4 15:30

引用:
原帖由 B2C 於 2022-11-4 15:27 發表
攪咁多司法覆核,仲以為佢好正直添!
絲法67可能係織業
作者: onepunchman101     時間: 2022-11-4 15:32

引用:
原帖由 touya08 於 2022-11-4 13:45 發表
亦要順滕摸瓜,佢之前点申請?邊个(社工)幫佢申請?房處乜人審批?
作者: 幪面超人     時間: 2022-11-4 15:38

拉條仆街坐監啦!
作者: badhotdog     時間: 2022-11-4 15:40

有關部門要立即做嘢 
作者: Heha_ChRis     時間: 2022-11-4 15:46

引用:
看更及隔離已經可以做證, 如果係濫用, 應該即時取消啦, 反正佢都住長洲嘅
作者: oxygenshing     時間: 2022-11-4 15:47

房署批比佢先攪笑
垃圾公墓員
作者: 果個大大名車     時間: 2022-11-4 15:50

房委會攪緊乜?咁多人呃公屋都睇唔到……
作者: chiooil     時間: 2022-11-4 15:52

引用:
原帖由 oxygenshing 於 2022-11-4 15:47 發表
房署批比佢先攪笑
垃圾公墓員
房署有好多黃C撚.
作者: 江湖難吃的富豪     時間: 2022-11-4 15:54

仲有長毛賊!條僕街做咗幾介耳元!呢度呃啲嗰度又呃啲,加埋收唔少黑金,三幾仟萬新家一定有,宜家仲霸住間啟業邨公屋!房署啲膠官柒頭唔死都無用!
作者: 江湖難吃的富豪     時間: 2022-11-4 15:59

引用:
原帖由 badhotdog 於 2022-11-4 15:40 發表
有關部門要立即做嘢 
少做少錯!唔做唔錯!
準時1號去打簿,等咬糧,關人個關。
作者: andywong196922     時間: 2022-11-4 16:00

真係要查淸楚,或者推上東張西望
作者: hwwong     時間: 2022-11-4 16:05

腳臭堅呢隻港奸大話精, 真係專業騙徒真PK...
作者: 寒冬巨大的牛     時間: 2022-11-4 16:07

引用:

騙政府福利,又不停找藉口與政府對著幹!
此老賊浪費不少公帑!🤔
作者: 九龍大笨象     時間: 2022-11-4 16:13

拉佢冚家剷打靶啦
作者: ifung5     時間: 2022-11-4 16:15

鹽叔處理緊㗎啦,慢慢等吓啦
作者: miumiujorden     時間: 2022-11-4 16:16

買定花生睇下場.
作者: 95折     時間: 2022-11-4 16:18

解決唔到問題,就搞人地
果然係黨
作者: Freemantho     時間: 2022-11-4 16:21

引用:

大檸樂, 今次連公屋都可能冇埋, 要從新排過, 正其名為“長州覆核王”.
作者: nelsoncph     時間: 2022-11-4 16:26

引用:

先收公屋再拆僭建長州屋,等佢瞓街.

作者: hermanqk     時間: 2022-11-4 16:26

除左收返隻老野間公屋之外
仲需要追究法律責任 ...   
作者: ATA0075     時間: 2022-11-4 16:28

貪心就一定
作者: longgun67     時間: 2022-11-4 16:33

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2022-11-4 13:49 發表
即刻答到你
黃撚表示見唔到無反應