標題: 陳茂波免隔離之謎解開 核酸檢測陽性但符合康復個案情況 [打印本頁]

作者: gogowatch     時間: 2022-11-2 23:56

財政司司長陳茂波10月27日在沙特阿拉伯利雅德訪問時,新冠肺炎快測陽性,並結束訪問行程,於10月31日上機回港,11月1日傍晚到埗,翌日(11月2日)

好鬼混亂啊。
真係大開眼界。
陽性,但在範圍之內。
就可以當冇事。
噉樣測嚟做乜鬼。

噉不如直接D
Ct抗體水平夠高就可以啦。

講真
佢中左招,病咗,
出席唔到個會,
都唔係乜大問題。

財政司司長陳茂波10月27日在沙特阿拉伯利雅德訪問時,
新冠肺炎快測陽性,並結束訪問行程,於10月31日上機回港,
11月1日傍晚到埗,翌日(11月2日)即出席國際金融峰會,並難演講期間除下口罩。

政府回應回應傳媒查詢,解陳茂波的抵港檢疫安排。

政府發言人表示,根據現行入境防疫安排,
所有從海外地區或台灣來港人士均須於預定起飛時間前24小時內進行快速抗原測試,
取得陰性結果並透過衞生署健康及檢疫資訊申報表申報方可登機來港。

自6月1日起,3個月內感疫的人士,登機前即使核酸檢測陽性,
只要24小時內的快測結果為陰性即可登機,而9月26日起相關核酸檢測規定已改為快測。

政府發言人指,從海外地區或台灣來港人士,抵港後不論曾否感染新冠病毒,
均必須於抵達機場時進行核酸檢測,並按「檢測放行」安排,
於採樣後毋須在機場等候結果,可按一般抵港流程離開機場。

如抵港人士核酸檢測呈陽性,而電子健康申報近日曾感染新冠病毒,
衞生署會根據申報感染紀錄及檢測結果數據,
將個案界定為已康復個案或確診輸入個案,並以此決定適用的檢疫或隔離安排。

根據衞生署紀錄,9月26日至11月1日期間,
有455名抵港人士申報曾在3個月內感染,而在登機前快測陰性,
但在抵港後核酸檢測呈陽性。

發言人指,相關人士均沒有病徵,核酸檢測的Ct值(抗體水平)相對較高,
經衞生署評估為應不具傳染性的康復個案,
而不被列作剛感染及仍具傳染性的確診輸入個案,
毋須接受隔離或「紅碼」限制。

衞生防護中心亦會跟進該些人士其後的核酸檢測結果,
確定他們持續不具傳染性。

抵港前快測陰性 無病徵Ct值亦高
發言人指,陳茂波亦要根從相關入境防疫安排,
昨日抵港後機場核酸檢測結果為陽性,

但Ct值處於上述康復個案的範圍內,
沒有出現病徵。

衞生防護中心經過上述評估過程後,
將陳茂波列為已康復個案,毋須隔離亦不受「紅碼」限制。

發言人說,陳茂波出席國際金融領袖投資峰會,
須遵守其他適用於海外來港參與峰會人士的措施,
而他亦已表示為審慎起見不會參與峰會宴會。

原文網址: 陳茂波免隔離之謎解開 核酸檢測陽性但符合康復個案情況 | 香港01 https://www.hk01.com/article/832200?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/832200/陳茂波免隔離之謎解開-核酸檢測陽性但符合康復個案情況?utm_source=web_push&utm_medium=referral&utm_campaign=all

圖片附件: 15243375657830324027.jpg (2022-11-3 10:38, 17.65 KB) / 該附件被下載次數 14

作者: 通緝犯三號     時間: 2022-11-2 23:59

高官有特權
普通市民就即刻拉去隔離
作者: 小魚電腦公司

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

作者: Morningsky     時間: 2022-11-3 00:08

法律之前人人平等????
哈哈!!!!
我呸!!!!
作者: dun68     時間: 2022-11-3 00:09

甘樣防疫就唔係聽黨話跟黨走啦。
普通人中左就大陣仗。高官中左四圍去唔用口罩。
香港己死

作者: disgust.com.hk     時間: 2022-11-3 00:34

仲肯作個理由,已經好俾面

作者: keke009     時間: 2022-11-3 00:35

呢個故事教訓我哋,有重大会议之前一個星期就咪离开香港啦.
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2022-11-3 00:36

引用:
原帖由 disgust.com.hk 於 2022-11-3 00:34 發表
係作個理由,已經好俾面
其實, 波叔行貴賓通道, 洗鬼檢測!
作者: sinova.eddy     時間: 2022-11-3 00:36

超記老味,官字兩個口,你出乜9聲呀!
作者: falconV8     時間: 2022-11-3 00:38

復陽機會率極高。

作者: sinova.eddy     時間: 2022-11-3 00:38

作者: Morningsky     時間: 2022-11-3 00:40

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-11-3 00:10 發表

之前生日唱K 個低級官員真係唔抵.

你共存就得, 我就比人拉去際旗.
就睇下香討班忠誠廢物點樣幫佢兜
作者: keke009     時間: 2022-11-3 00:40

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-11-3 00:38 發表

你知唔知有几多個高級官員係香港中左招 ?
係香港就自我隔離几日先参加重要会议ㄚ马.去外国人生路不熟好难防架,
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2022-11-3 00:41

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-11-3 00:38 發表
復陽機會率極高。
未去沙地前, 波叔so far中過未?

作者: falconV8     時間: 2022-11-3 00:43

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 3/11/2022 00:41 發表

未去沙地前, 波叔so far中過未?
who cares ?
作者: sinova.eddy     時間: 2022-11-3 00:43

作者: 為香港人鼓掌     時間: 2022-11-3 00:44

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-11-3 00:43 發表

who cares ?
波叔狀態, 睇落麻麻, 要多啲休養!
作者: stone9883     時間: 2022-11-3 00:45

厲害了我的國!特區政府特事特辦⋯⋯金融峰會冇咗陳茂波出席整個會議會被拖垮⋯⋯肯定係如果都係!所以就算機場核酸測試係陽性雖千萬人吾往矣!這份英雄氣概💪🏻💪🏻冒着全場感染也非出席不可!真是厲害了我的國!我偉大中國共產黨會為這次陳茂波陽性反應仍然非出席不可這金融會議的事情再次成為國際大贏家了!🥹🥹💪🏻💪🏻

作者: ruspc2     時間: 2022-11-3 00:45

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-11-3 00:38 發表
復陽機會率極高。
RAT 同核酸本來就有差距。
RAT 陰性的頭兩日,核酸好有可能係陽性
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2022-11-3 00:47

引用:
原帖由 stone9883 於 2022-11-3 00:45 發表
厲害了我的國!特區政府特事特辦⋯⋯金融峰會冇咗陳茂波出席整個會議會被拖垮⋯⋯肯定係如果都係!所以就算機場核酸測試係陽性雖千萬人吾往矣!這份英雄氣概💪🏻💪🏻冒着全場感染也非出席不可!真是厲害了我的國!我開大中國共產黨會為這次陳茂波陽性反應仍然飛出席不可這金融會議的事情再次成為國際大贏家了!🥹🥹💪🏻💪🏻
嗰二百位「大孖沙」知道波叔硬闖後, 唔知點諗?
作者: siurayraybobo     時間: 2022-11-3 00:48

兄弟們:夾手夾腳搬去竹篙灣啦

圖片附件: mobile_1.jpg (2022-11-3 00:48, 328.67 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: the_cardigans2

作者: hawker     時間: 2022-11-3 00:57

波叔示範
病毒甘本冇料到
掌摑阿爺一大巴
緊乜鬼張到咁

作者: 高大夜樓奴     時間: 2022-11-3 00:59

防疫政策只係用黎管蟻民
當大家慣左冇人權咪易統治d囉
作者: stone9883     時間: 2022-11-3 00:59

厲害了我的國!高官行差踏錯⋯⋯係可以原諒的!恆大請食飯!兩位紀律部隊人員開定張單罰錢了事!洪門夜宴高官去到聞到鮑魚香又自動唔入內!真是厲害了我的國!陳茂波為了香港經濟捨我其誰!明知係凶險仍然大無謂去出席會議!又係說好香港故事的典範!無以復加!這樣英明的高官在世界哪裏可以找到呢!!🥹🥹💪🏻💪🏻
作者: 皇馬LL     時間: 2022-11-3 01:02

呢兩屆真係悪心恐怖

作者: LTE2016     時間: 2022-11-3 01:07

引用:
原帖由 高大夜樓奴 於 2022-11-3 00:59 發表
防疫政策只係用黎管蟻民
當大家慣左冇人權咪易統治d囉
仲有好多人相信政府防疫嫁
作者: 含L至軟     時間: 2022-11-3 01:08

站在同一個講台, 可能用同一支咪添..
證明班子心底根本就唔驚...
係為咗爺的顏面 先至玩足三年..

作者: 數據佬     時間: 2022-11-3 01:09

是L但啦!
作者: 小小荀盤     時間: 2022-11-3 01:10

之前空少咪好唔抵
作者: 紫色字宙     時間: 2022-11-3 01:11

27號確診後,2號先係第6日,聽日3號先係第7日,但係佢第5日1號已經可以搭飛機返來?又比佢上機,又比佢去處所唔戴口罩講野。人地司法覆核唔係冇原因!自相予盾,如何令人信服?
作者: tvbdt     時間: 2022-11-3 01:17

除左好事,呢條死仆街乜都做得出
作者: alan280204     時間: 2022-11-3 01:18

睇呢個帖就知有班香港人想香港經濟崩潰,攬炒,正仆街
作者: chinaboyboy     時間: 2022-11-3 01:18

班智障好興奮咁喎, 如果係咁, 一於就捉左班免針紙先啦, 佢地反正都鐘意整死自己班手足先 到時咪再慢慢同佢地解釋下囉
作者: tvbdt     時間: 2022-11-3 01:19

香港正苦你知唔知醜字點寫呀?咁嘅事你都做得出,禮義廉,係無恥。

作者: JNC117     時間: 2022-11-3 01:19

引用:
原帖由 alan280204 於 2022-11-3 01:18 發表
睇呢個帖就知有班香港人想香港經濟崩潰,攬炒,正仆街
港股衰到咁,講乜都冇用

作者: mydreams     時間: 2022-11-3 01:24

黃碼食飯, 市民要拉要鎖 嫁 ,仲要罰錢tim
作者: marlborobblove     時間: 2022-11-3 01:29

任鳩佢up直接最消疫苗通行證同0+0啦
作者: productdesigner     時間: 2022-11-3 01:30

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-11-3 01:11 發表
27號確診後,2號先係第6日,聽日3號先係第7日,但係佢第5日1號已經可以搭飛機返來?又比佢上機,又比佢去處所唔戴口罩講野。人地司法覆核唔係冇原因!自相予盾,如何令人信服?
當然比啦,係外國如果無重症已經當晒係流感,可以唔駛戴😷周圍去,用鄉講標準睇外國做法咪風馬牛不相及,鄉講周街係無症狀感染者

作者: mega-box     時間: 2022-11-3 01:35

法治定人治社會??
想點就點???

作者: lovewai2     時間: 2022-11-3 01:36

龍門可變大變少
作者: s336990     時間: 2022-11-3 01:37

我唔知個會有幾重要,但如果美國開到口叫人唔好參加
咁睇嚟重要程度好高
陰謀論睇,以小黃人刻意播毒嘅特性
陳被刻意感染嘅機率極高
小黃人以為陳感染咗,mission completed,點知政府咁樣應對
即小黃人努力白費
於是非常激動
作者: 日吹夜膠     時間: 2022-11-3 01:38

不 L 知所謂🫣🫣
作者: s336990     時間: 2022-11-3 01:40

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-11-3 01:19 發表

呢個係我咁憎呢個政苦的主因, 明知行條錯路, 仲要行

為左奶阿爷, 政苦燒左納碎人近萬憶做無謂防疫, 仲未計巨大的民間損失.

呢個政苦, 係為巿民嗎 ?  No, 呢班忠誠廢物只為自己飯碗。 
如果政府真係立硬決心為民
早就捉曬小黃人拖出公海棄置啦
咁疫症都唔會爆,只維持十單八單水平
更唔會有咁多事
就係政府無立硬決心,只為出糧

作者: s336990     時間: 2022-11-3 01:43

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-11-3 01:21 發表

其實有特權迷有特權羅, 衰衰地認左佢。 

好過係度死dout爛dout, 死作爛作。 
按美領館條鬼佬買兩餸飯做show
小黃人話起碼肯做show嘅邏輯
起碼陳肯兜肯作呀

作者: s336990     時間: 2022-11-3 01:46

引用:
原帖由 mydreams 於 2022-11-3 01:24 發表
黃碼食飯, 市民要拉要鎖 嫁 ,仲要罰錢tim
陳無參加峰會宴會
作者: 1=1234     時間: 2022-11-3 01:54

引用:
原帖由 gogowatch 於 2022-11-2 23:56 發表
財政司司長陳茂波10月27日在沙特阿拉伯利雅德訪問時,新冠肺炎快測陽性,並結束訪問行程,於10月31日上機回港,11月1日傍晚到埗,翌日(11月2日)

...
有特權ok,咁要再派消費券🤪
作者: 阿努阿圖瓦圖     時間: 2022-11-3 01:55

一班黃屎曱甴圍爐打飛機,打得好L開心喎!
作者: kau650     時間: 2022-11-3 01:57

以前的所謂復陽乜陽,原來只要高官就唔駛隔離,重可以除罩出席各大場合!官即是官
作者: mega-box     時間: 2022-11-3 02:10

11月1日:
特首李家超11月1日行會前見記者,被問及陳茂波外訪期間確診,政府會否就入境作出豁免,
李家超指出,陳茂波入境後需要進行核酸檢測,若結果為陽性,需要自我隔離

11月2日:
衞生防護中心指,陳茂波亦要跟從相關入境防疫安排,昨日抵港後機場核酸檢測結果為陽性
但Ct值處於上述康復個案的範圍內,沒有出現病徵。

以結果為目標,可以無視一切???
1. 受TVB訪問時, 李家超指出會尊重就醫生紙司法覆核判決,
結果法律判決醫生紙合法有效, 之後就即刻修例再宣佈無效....

2. 李家超指出,陳茂波入境後需要進行核酸檢測,若結果為陽性,需要自我隔離,
結果抵港後機場核酸檢測結果為陽性,之後就即刻唔駛隔離 , 重可以唔駛帶口罩演講....

今日的我打倒昨日的我....誠信去左邊?

作者: Emma1234     時間: 2022-11-3 02:12

等你香土班藍屍仲盲撐呢個19政府。防疫係對市民,玩9你班人,完美示範膠官大晒呀,吹咩又傷心死班小粉紅。
作者: Emma1234     時間: 2022-11-3 02:18

引用:
原帖由 mega-box 於 2022-11-3 02:10 發表
11月1日:
特首李家超11月1日行會前見記者,被問及陳茂波外訪期間確診,政府會否就入境作出豁免,
李家超指出,陳茂波入境後需要進行核酸檢測,若結果為陽性,需要自我隔離。

11月2日:
衞生防護中心指,陳茂波亦要跟從相關入境防疫安排,昨日抵港後機場核酸檢測結果為陽性,

以結果為目標,可 ...
冇架啦,激心都冇用。好好安排自己既去向好過。
作者: printer2000     時間: 2022-11-3 03:07

引用:
原帖由 Morningsky 於 2022-11-3 00:08 發表
哈哈!!!!
我呸!!!!
法律面前, 窮男人含撚, 呢句才是真理
作者: digosja     時間: 2022-11-3 04:18

呢個po冇晒d愛國人士 笑左 韭菜們去糟糕灣啦😂
作者: Regjamie     時間: 2022-11-3 05:20

引用:
原帖由 s336990 於 2022-11-3 01:40 發表

如果政府真係立硬決心為民
早就捉曬小黃人拖出公海棄置啦
咁疫症都唔會爆,只維持十單八單水平
更唔會有咁多事
就係政府無立硬決心,只為出糧
其實而家討論緊佢係咪有特權,你又將其他野粒埋講
作者: 細菌人一路發     時間: 2022-11-3 05:20

引用:
原帖由 the_cardigans2 於 2022-11-3 00:52 發表
解釋咁多做乜!

政府高官不嬲大L晒架啦!

香港有錢人同高客有特權

市民唔服?早日投胎好過
不嬲都有特權啦 吹咩
作者: 細菌人一路發     時間: 2022-11-3 05:23

引用:
原帖由 Regjamie 於 2022-11-3 05:20 發表

其實而家討論緊佢係咪有特權,你又將其他野粒埋講
好明顯係政府打手去洗白 一定有呢啲
作者: Regjamie     時間: 2022-11-3 06:02

引用:
原帖由 細菌人一路發 於 2022-11-3 05:23 發表

好明顯係政府打手去洗白 一定有呢啲
你洗白ok既,但你唔好咁冇水準嘛。三句唔埋又拉黎講。仲要一D啦lun都冇。
作者: 紫色字宙     時間: 2022-11-3 06:02

引用:
原帖由 mega-box 於 2022-11-3 02:10 發表
11月1日:
李家超指出,陳茂波入境後需要進行核酸檢測,若結果為陽性,需要自我隔離。

11月2日:
衞生防護中心指,陳茂波亦要跟從相關入境防疫安排,昨日抵港後機場核酸檢測結果為陽性,

以結果為目標,可 ...
突然保障市呢健康原因,唔能見晒?參加峰會好重要?市民健康,公眾安全,啲皇恩浩蕩突然細過粒豆!明喇明喇,傳播病毒死少少人,唔緊要嘅,最緊要開峰會。好快又比人司法覆核。啲防疫能,收晒皮,個個唔敢出聲。
作者: 紫色字宙     時間: 2022-11-3 06:20

陳茂波係咪要話:乜你地咁守法?🤣
作者: Goslar     時間: 2022-11-3 06:26

蟻民,收聲
作者: 堅決反對     時間: 2022-11-3 06:28

畀全世界睇到而家香港係無法律

作者: 堅決反對     時間: 2022-11-3 06:32

引用:
原帖由 printer2000 於 2022-11-3 03:07 發表

法律面前, 窮男人含撚, 呢句才是真理
已經upgrade咗
共產世界有錢都無用
而家係新時代
法律面前 無權XX
作者: awongyuk     時間: 2022-11-3 06:35

龍門任佢擺,已經係常態
作者: chimpanzee11     時間: 2022-11-3 06:36

引用:
原帖由 Morningsky 於 2022-11-3 00:08 發表
哈哈!!!!
我呸!!!!
呢只病毒會認人架?乜呢班财經佬有特权,5使0+3..病毒5會埋到佢地身。。唉。。香港政府,丕!
作者: fb95c9207ee716     時間: 2022-11-3 06:37

引用:
原帖由 通緝犯三號 於 2022-11-2 23:59 發表
高官有特權
普通市民就即刻拉去隔離
龍門任搬
作者: chimpanzee11     時間: 2022-11-3 06:39

引用:
原帖由 digosja 於 2022-11-3 04:18 發表
爱國还爱國,防疫方面,港府做D5做D。。累人。。
作者: nakamichi     時間: 2022-11-3 06:40

之前有好多中左之後,康複快測陰性,核酸陽性慘被拉去/下令自我隔離o個o的好唔抵。
作者: thunderpig     時間: 2022-11-3 06:43

原來政府做嘢都咁有彈性嘅 
作者: smart889     時間: 2022-11-3 06:45

完全符合政府規定,唔知班儍強吵乜鬼,為反而反
作者: smallcannon2002     時間: 2022-11-3 06:48

引用:
原帖由 皇馬LL 於 2022-11-3 01:02 發表
呢兩屆真係悪心恐怖
咁多屆政府, 最冇責任同冇承擔, 就係今屆, 疫情咁耐, 日日幾千到上萬確疹, 日日有人因疫情離世, 今屆政府, 可以完全乜都唔做, 完全當冇事發生。最離普嘅係, 為左討好嚟開會班西人, 今屆政府可以奴性到去矮化香港去比呢班西人特權, 公然違反防疫條例去唔帶口罩。市民唔帶口罩就罰$5000, 西人就可以大模斯樣公然違法, 咁樣重要防疫條例嚟有乜作用? 

圖片附件: FB_IMG_1667370304581.jpg (2022-11-3 06:48, 133.04 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: FB_IMG_1667370308734.jpg (2022-11-3 06:48, 121.25 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 02-25-16-hk1-1.png (2022-11-3 06:48, 1.2 MB) / 該附件被下載次數 1

作者: 紫色字宙     時間: 2022-11-3 06:55

香港只會有更多個郭卓堅,政府谷出來的。
作者: thunderpig     時間: 2022-11-3 06:58

引用:
原帖由 digosja 於 2022-11-3 04:18 發表
呢單野同政見無關吧 
作者: fb95c9207ee716     時間: 2022-11-3 06:59

引用:
原帖由 gogowatch 於 2022-11-2 23:56 發表

...
香港冇咖啦,固有制度、價值觀比個政府玩爛哂,玩完。
作者: 肥仔xxx     時間: 2022-11-3 07:00

官字二個口,吹咩
作者: JessePinkman     時間: 2022-11-3 07:01

咁幸苦搞場金融大龍鳳出來,佢個龍門就自然點都要搬到自己可以出席兼唔戴罩啦。
作者: 夜來人     時間: 2022-11-3 07:01

陽性,姐係帶菌者,
因住野到我地特首😭
作者: 速龍隊長     時間: 2022-11-3 07:07

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-11-3 00:07 發表
  人地上面, 無中過都要7 日. 

你中左連醫好同隔離只要5日搞掂. 

咩真陽假陽, 真陰假陰, 可以無視.   
有合理懷疑,佢只係骨格精奇,快速復原。

作者: HHHUUU     時間: 2022-11-3 07:07

官官
作者: askwinglam     時間: 2022-11-3 07:12

引用:
哈哈!!!!
我呸!!!!
記得某一年某個大法官個親戚醉駕打警察都無事就知,法律之前係平等,但之後就唔係平等
作者: miumiutravel     時間: 2022-11-3 07:18

引用:

...
0+0啦

作者: 小白免     時間: 2022-11-3 07:28

原來未隔離夠7日係可以出街
作者: homer201314     時間: 2022-11-3 07:29

引用:

...
定是假新聞啦,香港有良好司法制度,優秀公務員體度,以法治都,聞名於世啊!你說高官有特權?匪夷所思,就是真的有也是功於香港,以功抵過,難道真有只准州官放火而不准平民點燈?古代咩?難道穿越了🤣
作者: lawlawmic     時間: 2022-11-3 07:31

劏房波禽日有一段時間冇帶口罩添
作者: 堅決反對     時間: 2022-11-3 07:32

英國會落台
香港會護航
作者: 質量好差     時間: 2022-11-3 07:36

中式醫學
作者: mega-box     時間: 2022-11-3 07:50

有人中左新冠,而且重冇帶口罩演說。
我想知尋晚會場200人事前知唔知道依件事。。。