標題: 上海嚴防疫情 迪士尼1例確診篩查44.2萬人 [打印本頁]

作者: 豬仔會爬樹     時間: 2022-11-2 11:53

(中央社記者李雅雯上海2日電)上海市疫情單日增加本土確診病例1例。10月31日在隔離管控外社會面發現1例本土確診病例且其足跡涉及迪士尼樂園,官方表示,疫調篩查相關人員累計達44.2萬人,檢測均為陰性。

(中央社記者李雅雯上海2日電)上海市疫情單日增加本土確診病例1例。10月31日在隔離管控外社會面發現1例本土確診病例且其足跡涉及迪士尼樂園,官方表示,疫調篩查相關人員累計達44.2萬人,檢測均為陰性。
上海市政府官方帳號「上海發布」2日發布疫情概況。1日單日新增COVID-19(2019冠狀病毒疾病)本土確診病例1例,在隔離管控中發現。新增境外移入確診病例8例、境外移入無症狀感染者21名。

官方說明,這名本土確診病例居住於浦東新區,在閉環管理重點人員例行核酸檢測中發現異常。經過市、區疾控中心複核後,核酸檢測結果為陽性,診斷為確診病例;截至目前未發現這名病例與迪士尼相關病例有關聯。

先前迪士尼樂園因為有陽性感染者足跡在10月31日緊急閉園,入園遊客就地滯留採樣核酸檢測,核酸檢測結果呈現陰性才得以離開;當天晚上10時30分園區內遊客全數離開。

官方指出,截至2日上午8時,迪士尼樂園疫調累計排查管控相關人員2萬106人,核酸檢測結果均為陰性;擴大篩查人數累計44.2萬人,核酸檢測結果也均為陰性;採集環境樣本334件,核酸檢測結果同為陰性,相關環境均落實消毒。

「為啥身邊都是被封的同事,病例卻這麼少」,有民眾對於動輒封控提出質疑,官方回應,陽性感染者和密切接觸者所涉場所多又複雜,根據疫情防控有關規定,所涉相關區域必須實施臨時管控措施,暫停非必要流動,對人員和環境進行篩查。

真係嚴到咁,因為一例就查咁多人

新聞來源連結:
https://tw.news.yahoo.com/上海嚴防疫情-迪士尼1例確診篩查44-2萬人-025759138.html
作者: 杏仁花生糖     時間: 2022-11-2 11:54

人地要清零㗎
作者: 小魚電腦公司

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: the_cardigans2

作者: faigary     時間: 2022-11-2 14:20

支持燒錢清零,清到天荒地老
作者: 百川歸海     時間: 2022-11-2 14:22

美肺就係一例開始傳到全世界
篩查先幾多錢?
作者: 飛劍龍     時間: 2022-11-2 14:23

支持核武大國清零
作者: songsong17     時間: 2022-11-2 14:24

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-11-2 11:53 發表

(中央社記者李雅雯上海2日電)上海市疫情單日增加本土確診病例1例。10月31日在隔離管控外社會面發現1例本土確診病例且其足跡涉及迪士尼樂園,官方表示,疫調篩查相關人員累計達44.2萬人,檢測均為陰 ...
唔嚴咪會好似其他國家死幾十萬人...

作者: songsong17     時間: 2022-11-2 14:26

引用:
原帖由 faigary 於 2022-11-2 14:20 發表
支持燒錢清零,清到天荒地老
醫新冠唔洗錢,D特效藥平呀? 死人善後唔洗錢?

作者: songsong17     時間: 2022-11-2 14:28

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-11-2 14:24 發表
 唔洗理D無了人, 永遠得一招, 轉移視線, 轉移地點.  

人話東, 佢講西
小黃人咪呢D人, 共存死幾十萬人唔理唔睇...

搵中國凍親,餓親,悶親既去轉移視線...
作者: faigary     時間: 2022-11-2 14:30

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-11-2 14:26 發表

咁又係,大陸人力從來唔值錢
作者: songsong17     時間: 2022-11-2 14:31

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-11-2 14:27 發表
成日美國點點點, 咁中意美國又唔移去. 

新加波點點點又唔見佢講. 
新加坡死既人比例都係遠超中國...

台灣自跨係防疫模範生時, 係因為死得人夠多嗎, 超前部署係因為比人先共存嗎...

小黃人7晒就去搬龍門...
作者: songsong17     時間: 2022-11-2 14:38

引用:
原帖由 faigary 於 2022-11-2 14:30 發表

咁又係,大陸人力從來唔值錢
好過外國人命唔值錢先...
作者: faigary     時間: 2022-11-2 14:49

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-11-2 14:38 發表

好過外國人命唔值錢先...
所以我一直支持大陸大外內宣,玩數字遊戲,無限放大西方死亡人數 (講到好似唔中新冠每日就無人死亡)
自己就無退路無限清零,感謝黨
作者: 百川歸海     時間: 2022-11-2 14:54

如果清零對中國害處咁大,點解西狗黃畜呆蛙咁反對
作者: siurayraybobo     時間: 2022-11-2 14:56

澳門1例都篩查70萬人;沃門勝

作者: jack2015     時間: 2022-11-2 15:25

澳門直頭全民檢測,封賭場,香港有人話澳門好自由,真 on9

作者: powerantivirus     時間: 2022-11-2 15:58

引用:
原帖由 jack2015 於 2022-11-2 14:25 發表
澳門直頭全民檢測,封賭場,香港有人話澳門好自由,真 on9
不是封哂
只封有鬼跡有行程地方
鱼市場
清x中學停
兩大廈
赌場
其他無停

先要人快檢先
陰性才比預约做核酸
不是中國盲目叫人首先上街核酸
作者: powerantivirus     時間: 2022-11-2 16:08

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-11-2 13:26 發表

連花清瘟
金花果粒
霍香正氣
必理痛
不貴
有打3针就不須用貴藥
作者: lctj9     時間: 2022-11-2 16:14

真係好強大嘅執行力
作者: tipp-ex     時間: 2022-11-2 16:46

其實成個中國最安全都係中南海,唔好話病毒,就算空氣都過濾幾十次先會比皇上呼吸,否則一早霧霾中毒
作者: noel2046     時間: 2022-11-2 16:58

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-11-2 11:53 發表

(中央社記者李雅雯上海2日電)上海市疫情單日增加本土確診病例1例。10月31日在隔離管控外社會面發現1例本土確診病例且其足跡涉及迪士尼樂園,官方表示,疫調篩查相關人員累計達44.2萬人,檢測均為陰 ...
所以篩檢係一門生意,清零千祈唔好停
作者: 赤冇士     時間: 2022-11-2 17:14

中國贏了,最後勝利
作者: jack2015     時間: 2022-11-2 17:32

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-11-2 15:58 發表

不是封哂
只封有鬼跡有行程地方
鱼市場
清x中學停
兩大廈
赌場
其他無停

先要人快檢先
陰性才比預约做核酸
不是中國盲目叫人首先上街核酸
如果香港照住澳門咁樣做,曱甴🪳應該會即刻暴動
作者: MarkIV     時間: 2022-11-2 17:36

黐L線!好在香港唔使跟!
作者: songsong17     時間: 2022-11-2 17:42

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-11-2 16:08 發表

連花清瘟
金花果粒
霍香正氣
必理痛
不貴
有打3针就不須用貴藥
中藥係錢, 有d西藥仲貴都係錢, 長新冠時損失仲大, 死埋時洗既錢仲多...

不過有d人係想送D老弱既人口去死, 但中國無咁無人性...
作者: Wai7412002     時間: 2022-11-2 17:44

浪費人力物力,白痴都知冇可能清零,自欺欺人
作者: 半夜清涼的主席     時間: 2022-11-2 17:49

官逼民反
作者: powerantivirus     時間: 2022-11-2 17:51

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-11-2 16:42 發表

中藥係錢, 有d西藥仲貴都係錢, 長新冠時損失仲大, 死埋時洗既錢仲多...

無打针中招
勁長新冠
仲要洗腎

有打针中招有長新冠好少
病毒己清
只是心理上做成長新冠
甚至食中藥無了喉嚨痛

你中招試下了解下長新冠
比無知人亂UP當真

有時貴藥仲無用
只醫你一半
作者: okla3     時間: 2022-11-2 17:56

引用:

應該再封鎖
作者: songsong17     時間: 2022-11-2 17:58

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-11-2 17:51 發表

無打针中招
勁長新冠
仲要洗腎

有打针中招有長新冠好少
病毒己清
只是心理上做成長新冠
甚至食中藥無了喉嚨痛

你中招試下了解下長新冠
比無知人亂UP當真

有時貴藥仲無用
只醫你一半
無知得過你以為間唔中做小區清零洗既錢會多過共存既國家...

中國係唯一仲有咁高增長既經濟睇, 歐美已經衰退, 美國自己都有報道因為長新冠,有600萬人已失去工作能力...¾
作者: powerantivirus     時間: 2022-11-2 18:00

浪費人力物力
根本就是
仲無效果
香港澳門一早玩日日快檢日日自己撩鼻才比人進入某場所工作
洗鬼3日3檢
個個入廸x尼之前要3核酸1快测都得
好過事後3日3檢
又快又慳人力
作者: falconV8     時間: 2022-11-2 18:06

封場消毒。
作者: powerantivirus     時間: 2022-11-2 18:27

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-11-2 16:58 發表

無知得過你以為間唔中做小區清零洗既錢會多過共存既國家...

中國係唯一仲有咁高增長既經濟睇, 歐美已經衰退, 美國自己都有報道因為長新冠,有600萬人已失去工作能力...¾
只識講美國英國
新加坡南韓泰國日本?
新加坡己經搶許多生意
人地國家有缺點
不會小小感染人數再花時間清
也不在醫療方面花资源
因為政府己經送3針一中招不會好嚴重
食幾劑药好番
不會花太多醫療资源

不過清零L點會明白道理
只一味話人死得人多
只識清零
人地共存不是盲目
有條件先去共存
疫苖接種率高
又有二價疫苗
共存之前人地國家也有隔離鎖國檢疫
人地政府不想影響人民生活

清零可以話老舊食古不化
又慢又退步防疫

中國大把人民失業先
講經濟好呃自己
作者: mega-box     時間: 2022-11-2 18:39

防疫產業鏈,揾大錢。
作者: 犯民愛籌款     時間: 2022-11-2 18:56

引用:
原帖由 mega-box 於 2022-11-2 18:39 發表
防疫產業鏈,揾大錢。
大家明嘅!就算檢測一次收一蚊!日日有十幾二十億進帳!仲係一定收到錢喎!
作者: fukyellowobject     時間: 2022-11-2 21:02

引用:
原帖由 杏仁花生糖 於 2022-11-2 11:54 發表
人地要清零㗎
係人哋生命矜貴,命賤嘅地方人係唔會明
作者: songsong17     時間: 2022-11-2 21:27

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-11-2 18:27 發表

只識講美國英國
新加坡南韓泰國日本?
新加坡己經搶許多生意
人地國家有缺點
不會小小感染人數再花時間清
也不在醫療方面花资源
因為政府己經送3針一中招不會好嚴重
食幾劑药好番
不會花太多醫療资源

不過清零L點會明白道理
只一味話人死得人多
只識清零
人地共存不是盲目
有條件先去共存
疫苖接種率高
又有二價疫苗
共存之前人地國家也有隔離鎖國檢疫
人地政府不想影響人民生活

清零可以話老舊食古 ...
你講果d只係死少d人, 但比中國仲係死多好多...
講歐美又好, 講新加坡南韓泰國日本都好..., 個個人少過中國好多, 但死亡都數以萬計...
就算而家單日計, 都係死多過中國...
有邊國家自己引入病毒共存? 個個防疫唔到位, 失控7左先改變政策, 再話因為不想影響人民生活遮蓋自己錯誤...
作者: 黃加藍=綠     時間: 2022-11-2 21:40

清零宗沈迷'稱零'偉大霸業,扶植檢測仟億王國生意,人民苦日子有排過!
作者: powerantivirus     時間: 2022-11-2 21:47

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-11-2 20:27 發表

你講果d只係死少d人, 但比中國仲係死多好多...
講歐美又好, 講新加坡南韓泰國日本都好..., 個個人少過中國好多, 但死亡都數以萬計...
就算而家單日計, 都係死多過中國...
有邊國家自己引入病毒共存? 個個防疫唔到位, 失控7左先改變政策, 再話因為不想影響人民生活遮蓋自己錯誤...
點解會死先
會不會抵死無聽政府講去打針
一中招去王全路

现在點解無國家學中國防疫做法
今時今曰仲討論防疫到不到位
仲停留2年前武漢
中國可以不到位
已經要隔離7日點解今時今日仲1千宗
人地無隔離就爆過萬
清零清足3年
根本仲有隱形傳播鏈
確診密切一齊隔離
越隔離越多人感染
作者: songsong17     時間: 2022-11-2 22:01

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-11-2 21:47 發表

點解會死先
會不會抵死無聽政府講去打針
一中招去王全路

现在點解無國家學中國防疫做法
今時今曰仲討論防疫到不到位
仲停留2年前武漢
中國可以不到位
已經要隔離7日點解今時今日仲1千宗
人地無隔離就爆過萬
清零清足3年
根本仲有隱形傳播鏈
確診密切一齊隔離
越隔離越多人感染
就算打左針, 都唔係百份百唔洗死..., 打針係可以減少死亡, 但唔係唯一減少死亡既方法... 中國已經示範進步減少死亡既方法...

中國做到好成積, 唔係人地唔想學, 係人地無本事..., 中國做到90分, 人地唔想? 你講所謂控制得好D既國家日韓新加坡, 有邊個係疫情控制得好時突然覺得共存更好突然話開關...? 根本全部都係失控後返唔到轉頭就將錯就錯... 點解只講英美唔講日韓? 因為日韓未無恥到英美咁成日想改變中國做法學佢地...

幾萬宗係已經犧牲左一班老弱既人出來既結果, 但犧牲完, 都不及中國做得好...

中國十幾傯人一日先係得果一二千單, 你講講D人口不及中國, 但仲係比中國嚴重多十倍...
作者: powerantivirus     時間: 2022-11-2 22:14

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-11-2 21:01 發表

就算打左針, 都唔係百份百唔洗死..., 打針係可以減少死亡, 但唔係唯一減少死亡既方法... 中國已經示範進步減少死亡既方法...

中國做到好成積, 唔係人地唔想學, 係人地無本事..., 中國做到90分, 人地唔想? 你講所謂控制得好D既國家日韓新加坡, 有邊個係疫情控制得好時突然覺得共存更好突然話開關...? 根本全部都係失控後返唔到轉頭就將 ...
比90分
太高估成績
澳門要比口120分
科技,效率,影響少,市民配合,政府出動管理人可少

中國
值60分
出動人數己太多過多
無善用科技
仲要各處理方法令人反感
確診無確診無分開清楚
盲目車人去隔離
得用許多资源隔離
作者: Morningsky     時間: 2022-11-3 03:19

共產黨係全球唯一一個以為人類可以戰勝大自然的政黨,我地就放長雙眼睇下呢場鬧劇吧
作者: m40     時間: 2022-11-3 05:45

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-11-2 14:31 發表

新加坡死既人比例都係遠超中國...

台灣自跨係防疫模範生時, 係因為死得人夠多嗎, 超前部署係因為比人先共存嗎...

小黃人7晒就去搬龍門...
如果你唔係收錢寫文
勸你睇多啲內地文章識多啲內地朋友
連上面都知依家防控係幾有問題
而且唔係一個兩個,係八成以上!

作者: kinglawking     時間: 2022-11-3 08:45

走火入魔
作者: Houdini~~     時間: 2022-11-3 10:10

引用:

核酸國
作者: 湯米     時間: 2022-11-3 10:39

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-11-2 17:42 發表

太睇少中國嘅醫治能力,已經連續兩三個月,日日有一兩千人中招,但都無死人呢
作者: songsong17     時間: 2022-11-3 18:54

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-11-2 22:14 發表

比90分
太高估成績
澳門要比口120分
科技,效率,影響少,市民配合,政府出動管理人可少

中國
值60分
出動人數己太多過多
無善用科技
仲要各處理方法令人反感
確診無確診無分開清楚
盲目車人去隔離
得用許多资源隔離
如果中國是60分, 那其他國家10分都無, 歐美係0分...
作者: powerantivirus     時間: 2022-11-3 19:06

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-11-3 17:54 發表

如果中國是60分, 那其他國家10分都無, 歐美係0分...

所以佢地不再感染人數數字上花心機
反正己叫人打針
自己去抵抗病毒

點會仲玩清零
玩過都話玩不到
只多玩幾次己經投降玩不到
作者: songsong17     時間: 2022-11-3 19:12

引用:
原帖由 m40 於 2022-11-3 05:45 發表

如果你唔係收錢寫文
勸你睇多啲內地文章識多啲內地朋友
連上面都知依家防控係幾有問題
而且唔係一個兩個,係八成以上!
如果你唔係收錢7...

睇下而家中國保障左幾多人既人命先, 你唔睇一失控時, 十成都係不滿...

台灣失控時, 唔封區係咁死人,十成人好L開心?
作者: songsong17     時間: 2022-11-3 19:16

引用:
原帖由 湯米 於 2022-11-3 10:39 發表

太睇少中國嘅醫治能力,已經連續兩三個月,日日有一兩千人中招,但都無死人呢
少人死,係因為中既人比例少, 重症可以有更好既醫療資源照顧...

中央係實事求事, 唔會睇低自己, 亦唔會高估自己...
作者: songsong17     時間: 2022-11-3 19:22

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-11-3 19:06 發表

所以佢地不再感染人數數字上花心機
反正己叫人打針
自己去抵抗病毒

點會仲玩清零
玩過都話玩不到
只多玩幾次己經投降玩不到
對,做得差好意思對做得好既指指點點...

中國做得好係說到做到, 唔係D 0分得把口7左得把口搬龍門...

佢地無自吹過都無咁7, 可惜個個一開始懶緊張人命,特別on9 就係話自己係模範生超前部署果個...
作者: powerantivirus     時間: 2022-11-3 19:34

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-11-3 18:22 發表

對,做得差好意思對做得好既指指點點...

中國做得好係說到做到, 唔係D 0分得把口7左得把口搬龍門...

佢地無自吹過都無咁7, 可惜個個一開始懶緊張人命,特別on9 就係話自己係模範生超前部署果個...
你清零L自己講好自己讚
其實同香港第5波一樣咁差
許多確診未處理到
甚至病死埋

一全精神做核酸
隔離慢
只是問題不夠講比人知道
作者: walkera2006     時間: 2022-11-3 19:37

檢測承辦商發過豬頭,回幾多佣俾官員
作者: songsong17     時間: 2022-11-3 19:38

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-11-3 19:34 發表

你清零L自己講好自己讚
其實同香港第5波一樣咁差
許多確診未處理到
甚至病死埋

一全精神做核酸
隔離慢
只是問題不夠講比人知道
中國死好少人, 台灣就死好多人, 一咩樣...?

D假模範生7左就搬龍門? 唔係以前賴叻,而家都無顯得更7...
作者: powerantivirus     時間: 2022-11-3 19:57

不要講人地台灣美國英國
轉移視線
講自己中國先
要炒人全國官員己經要炒哂
無人想到有效快做法
做了3年
越清越無效果
己經靜止管理

睇多幾日
有無大幅上升
防疫措施全部未放寬
看看仲有甚麼可賴皮

人地國家放寬
感染人上升合理

作者: spike     時間: 2022-11-3 22:35

引用:

New鼻new到大賺特賺!一日都搵成億啦!
作者: peter925     時間: 2022-11-3 22:48

唔駛大聲小怪,防疫講能力,中國以外地方無得比,惗都無得惗 。