標題: 香港中學備課中共二十大 辦問答比賽等分享重點 - 香港文匯網 [打印本頁]

作者: 聽黨指揮     時間: 2022-10-15 19:10

中國共產黨第二十次全國代表大會將於明日在北京召開。香港多所中學昨日在接受香港文匯報訪問時表示,他們會通過早會、班主任課、問答比賽等方式,深入淺出向同學分享箇中重點。有中學校長指出,中共每次全國代表大會對國家以至世界發展大勢,都有着關鍵的啟示作用,自然也關係到每位年輕學生的個人發展,必須讓他們有所認識,但考慮到一般香港學生未必十分了解國家的體制或相關文化,已安排教師先作備課參考,以及在周日起密切關注中共二十大,探討不同的教學空間。

老師一起收看開幕式

香港教聯會黃楚標中學早前於國慶日舉行「喜迎二十大 為國育英才」國慶升旗禮,在慶祝國家華誕的同時,希望讓年輕一代初步認識即將召開的中共二十大,了解國家最新發展,帶出為國家培育英才的深意。該校副校長王益鈞昨日在接受香港文匯報訪問時表示,學校已安排公民科老師聯同價值觀教育組同事,於明日一起收看中共二十大開幕式,「首先在老師層面上多作認識,一齊討論吓如何放到教育當中。」

該校又計劃於下周一(17日)早會,升旗禮後的「國旗下講話」環節上,由校長介紹中共二十大相關重點內容。每個班別的班主任課,教師亦會抽時間向學生講解,例如抽取一些相關的新聞資料作介紹,並在下周內稍後時間舉辦問答比賽環節,期望同學可以加深對中共二十大的認識和理解。

「對高中學生來說,兩三年後他們有可能到內地升學、工作。大家近年都清楚看到,大灣區的確有很大的發展空間,不論是創業還是工作都充滿成果。」王益鈞強調,香港與國家的發展密不可分,而中共二十大將為國家未來發展提供重要指引,同學們應當有所認識的。

選取新聞供學生參考

創知中學校長黃晶榕表示,中共二十大關乎14億同胞的未來發展,更可能會左右世界大局,大家都應該關心、學習,「尤其近年在受到西方打壓的大環境下,大家都會希望看到國家未來的發展動向。教育界一直都強調生涯規劃,學生亦有需要知悉國家未來朝什麼方向發展,才能早作準備。」

為此,校方將於周內早會期間,分享中共二十大的會議精神和重點內容,同時會密切關注中共二十大開幕後的相關新聞內容,選取適合內容供同學參考。

培僑中學校長伍煥杰表示,中共二十大對香港,以至對世界都會帶來重要的啟示,故希望多與同學們分享。為此,校方早前已讓教師們預先學習了解中共二十大相關基本資料,同時鼓勵師生由明日開始密切注視中共二十大的資訊,及後再考慮進行相關學習活動。

先以往例講解 重點關注港澳

中共二十大舉世矚目,其中涉及眾多複雜資訊,對香港學生而言未必容易吸收學習。有教育界人士昨日在接受香港文匯報訪問時「教路」,教師首先應當掌握何謂中共二十大,繼而可抽取過往較關鍵的大會內容作為講解例子,加深同學認識全國代表大會的重要性。其後,教師可因應是次大會的決議具體內容決定教學方向,例如可考慮先讓同學關注與香港和澳門相關的條文,相信他們會較容易理解,往後才考慮其他延伸學習。

「中國共產黨全國代表大會是《中國共產黨章程》規定的黨最高領導機關,而中共二十大的意思就是中共第二十次全國代表大會。」立法會議員、教聯會副主席鄧飛表示,香港的學校在教授中共二十大時,必須要清楚明白中國共產黨的組織架構,全國代表大會是什麼,等等,「否則假如跟全國人大、政協等混淆起來就『大件事』,必須先讓學生掌握共產黨的組織架構。」

他表示,香港的教師可選取過往較重要的大會內容作為教學示例,「以往一些定下國家大政方針的,可以抽一些例子出來,有些是代表大會,有些是代表大會下的中全會。」

鄧飛舉例說,如中國共產黨第十一屆中央委員會第三次全體會議,開啟了「改革開放」,中共十八大、中共十九大亦各有關鍵內容,「如此學生才會明白中共二十大的重要性何在。」

香港教師其後可再引申到中共二十大的一些具體決議內容。「其實可以參考剛剛結束的中共十九屆七中全會公報……最簡單的做法,可以先關注跟香港、澳門相關的條文,每次代表大會報告都會提到,先從這邊着手,學生會較容易理解,之後再引申到全國未來5年會如何發展。」

鄧飛又建議教師應多參考中國共產黨新聞網,相信有助教師們備課學習,「裏面有齊黨史資料,肯定是最權威的。」

全香港的所有大中小學幼兒園都應向相關學校學習!共同深入領會學習黨的二十大會議精神,認識黨和國家的重大理論觀點和重大戰略思想!世界上只有一個中國,加油!

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202210/15/AP634a08a7e4b016f20c7e01de.html
作者: 明日野性的老闆     時間: 2022-10-16 01:46

必須定時用不同方法考察香港教育界,不用盲信甚麼香港教育自我宣慱廣告,經過2019黑暴,不要相信香港教育界自我宣傳假象
作者: williamsze31     時間: 2022-10-16 08:46

絕對有須要直接介入教育界工作,香港班黃師不斷毒害下一代,也該給他們一個了結!
作者: peter925     時間: 2022-10-16 09:29

好嘅開始,學生學識分析國家政策,對自己將來所應選擇嘅道路都唔會迷惘,行啱唔就一世有運行。
作者: dylan_l     時間: 2022-10-16 10:09

睇中華民族馬騮戲
作者: ballking113     時間: 2022-10-16 10:14

耶L日日叫你早午晚餐祈禱,洗腦洗到咁,你又唔L嘈?
作者: Zzlaz     時間: 2022-10-16 10:15

引用:
原帖由 peter925 於 2022-10-16 09:29 AM 發表
好嘅開始,學生學識分析國家政策,對自己將來所應選擇嘅道路都唔會迷惘,行啱唔就一世有運行。
識遵守就得啦,分析?分析完都改變唔到現實
習帝又連任點分析?
作者: peter925     時間: 2022-10-16 10:41

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-10-16 10:15 發表

習帝又連任點分析?
你就是唔識做人,一世無運行,仆硬街。
作者: Zzlaz     時間: 2022-10-16 10:46

引用:
原帖由 peter925 於 2022-10-16 10:41 AM 發表

你就是唔識做人,一世無運行,仆硬街。
https://youtu.be/Fdc-m5hTRpk
呢班有運行 舉手機器
作者: peter925     時間: 2022-10-16 10:48

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-10-16 10:46 發表

呢班有運行 舉手機器
中國發展就是靠我們每人真誠理性嘅一票。
作者: 小魚電腦公司     時間: 2022-10-16 10:49

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-10-16 10:46 發表

呢班有運行 舉手機器
  100 % 利害了, 我的國.
作者: Zzlaz     時間: 2022-10-16 10:52

引用:
原帖由 peter925 於 2022-10-16 10:48 AM 發表

中國發展就是靠我們每人真誠理性嘅一票。
敢不同意嗎
中學那些什麼學生會 班會都應該用呢招啦

https://youtu.be/MpcOHIfmDx4
作者: paoon     時間: 2022-10-16 10:57

引用:
原帖由 williamsze31 於 2022-10-16 08:46 發表
絕對有須要直接介入教育界工作,香港班黃師不斷毒害下一代,也該給他們一個了結!
要教育下一代清自己只係一條韭菜
作者: peter925     時間: 2022-10-16 10:59

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-10-16 10:52 發表

敢不同意嗎
中學那些什麼學生會 班會都應該用呢招啦

https://youtu.be/MpcOHIfmDx4
從來民主就是這樣,唔通你有意見?一定要有人反對先得?
作者: s336990     時間: 2022-10-16 11:07

咁益佢地呀
教佢地睇呢啲
以後炒股做生意或做任何經濟上大決定
都識點睇國家政策
以前只教睇報紙咋,我都覺獲益良多
無被妓者當白痴耍
作者: s336990     時間: 2022-10-16 11:14

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-10-16 10:15 發表

習帝又連任點分析?
要改變到先得架?
咁你改變唔到地心吸力,改變唔到因果喎
咁你仲參與現世
仲唔離開?

國家政策求L其被蕃薯蛋散去干預改變喎
同無讀過書去做醫生律師有咩分別
我就唔敢用呢啲服務
小黃人咁唔現實,唔怪得暴動時sell嘅係“任何人都可以做特首”
搵件弱智上去就死得人多囉
小黃人諗嘢特別弱

作者: mancheonghoho     時間: 2022-10-16 11:26

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-16 11:14 發表

要改變到先得架?
咁你仲參與現世
仲唔離開?

我就唔敢用呢啲服務
小黃人咁唔現實,唔怪得暴動時sell嘅係“任何人都可以做特首”
小黃人諗嘢特別弱
對,留下就只能向現實低頭,苟且偷生,除非移民不做中國人
作者: Zzlaz     時間: 2022-10-16 11:28

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-16 11:14 AM 發表

要改變到先得架?
咁你仲參與現世
仲唔離開?

我就唔敢用呢啲服務
小黃人諗嘢特別弱
你打左針先講愛國啦,一針未打
我都park左三針
作者: s336990     時間: 2022-10-16 12:17

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-10-16 11:26 發表

咁你仲唔走?
無能力移民 無國家肯要
可以離開現世架
作者: s336990     時間: 2022-10-16 12:18

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-10-16 11:28 發表

你打左針先講愛國啦,一針未打
我都park左三針
打針同愛國有咩關係?
將無關係嘅嘢拉上關係
有因果關係嘅就視為無關係
咁睇嘢,世界觀會好騎呢架喎
作者: mancheonghoho     時間: 2022-10-16 12:33

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-16 12:17 發表

咁你仲唔走?
無能力移民 無國家肯要
可以離開現世架
青年為了前途,損失不大可以一走了之,老年洗濕了頭,好難從頭來過,

如果到最壞的時候,老人才迫著要走,離世也是最後選擇,重生是一種希望。

作者: s336990     時間: 2022-10-16 12:40

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-10-16 12:33 發表

青年為了前途,損失不大可以一走了之,老年洗濕了頭,好難從頭來過,

如果到最壞的時候,老人才迫著要走,離世也是最後選擇,重生是一種希望。
青年無財
老年人無勞動力
兩種都無乜國家想要
人人都想要青壯年,一係高知,一係高技術,最好有啲身家

又洗濕咗頭係咩意思?
一日小黃人終身小黃人,無得退團咁解?
作者: ooxx13     時間: 2022-10-16 12:43

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-10-16 11:26 發表

就算你移民去地球上任何国家,都改变吾到任何一个国家嘅政治~

移去火星就得。
作者: mancheonghoho     時間: 2022-10-16 12:50

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-16 12:40 發表

青年無財
老年人無勞動力
兩種都無乜國家想要
人人都想要青壯年,一係高知,一係高技術,最好有啲身家

又洗濕咗頭係咩意思?
一日小黃人終身小黃人,無得退團咁解?
有才,有財想走當然無問題,有力氣活力可做基層工作,外國都需要,當然不會要太多,

有高薪工作在香港,年紀大難以放棄,難從底做起,要面對現實,忍吧
作者: s336990     時間: 2022-10-16 12:53

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-10-16 12:50 發表

有才,有財想走當然無問題,有力氣活力可做基層工作,外國都需要,當然不會要太多,

有高薪工作在香港,年紀大難以放棄,難從底做起,要面對現實,忍吧
下?
香港社會培養到有高薪工作
竟然要用“忍”嚟形容?
我對高薪好懷疑囉
無人會俾機會咁嘅白眼狼,一定打佢落嚟
除非政府工,年年跳point嗰種啦
作者: mancheonghoho     時間: 2022-10-16 12:54

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-16 12:53 發表

下?
香港社會培養到有高薪工作
竟然要用“忍”嚟形容?
我對高薪好懷疑囉
無人會俾機會咁嘅白眼狼,一定打佢落嚟
除非政府工,年年跳point嗰種啦
你猜對了
作者: s336990     時間: 2022-10-16 12:57

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-10-16 12:54 發表

你猜對了
我覺得我估錯
仲有老綜,都可以諗嘢離曬地嘅白眼狼反骨仔
作者: ooxx13     時間: 2022-10-16 13:02

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-16 12:57 發表

我覺得我估錯
香港大把反骨白眼狼~
等佢哋移民畀外國嘅"自由民主"教育一下就吾会有咁多戇鳩思想~乖乖收声做佢哋口中嘅順民~
作者: mancheonghoho     時間: 2022-10-16 13:04

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-16 12:57 發表

我覺得我估錯
你錯了,享福利的老人唔想走,享高薪的老人都唔想走,
作者: s336990     時間: 2022-10-16 13:10

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-10-16 13:04 發表

你錯了,享福利的老人唔想走,享高薪的老人都唔想走,
老人適應力差,本來就唔太會走架啦
享福利啦
政府工,咁嘅料,頂盡咪co頂薪
都唔太得添呀
白眼狼喎,咁多人選點解俾機會白眼狼?
唔合理
作者: mancheonghoho     時間: 2022-10-16 14:01

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-16 13:10 發表

老人適應力差,本來就唔太會走架啦
享福利啦
政府工,咁嘅料,頂盡咪co頂薪
都唔太得添呀
白眼狼喎,咁多人選點解俾機會白眼狼?
唔合理
對啦;所以你不停問人點解唔走,我就解你聽,
你現在明白啦,唔係唔想走,好多人只是唔捨得褔利和高薪罷了,你估真心喜歡留下
作者: s336990     時間: 2022-10-16 14:02

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-10-16 14:01 發表

對啦;所以你不停問人點解唔走,我就解你聽,
你現在明白啦,唔係唔想走,好多人只是唔捨得褔利和高薪罷了,你估真心喜歡留下
仲有適應力差呢
呢個更重要啦

而且只有高薪係你講
福利係我講嘅
講乜解俾我聽
抽我水

作者: mancheonghoho     時間: 2022-10-16 14:27

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-16 14:02 發表

仲有適應力差呢
呢個更重要啦

而且只有高薪係你講
福利係我講嘅
講乜解俾我聽
抽我水
老人當然適應力差,我一早有講老人,一早有講難以重頭來過,你唔明我解你聽,

你以為只有享福利的垃圾無資格走,但你漏左高薪的老人,他們現在未走,要賺到退休後,

如果退休後走,全部資產都帶走,這批人和資產都是不少,對香港的影響比老綜大得多。
作者: 三級警司     時間: 2022-10-16 14:43

千祈唔好學蘇共二十大
作者: s336990     時間: 2022-10-16 18:12

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-10-16 14:27 發表

老人當然適應力差,我一早有講老人,一早有講難以重頭來過,你唔明我解你聽,

你以為只有享福利的垃圾無資格走,但你漏左高薪的老人,他們現在未走,要賺到退休後,

如果退休後走,全部資產都帶走,這批人和資產都是不少,對香港的影響比老綜大得多。
算把啦
老人移民從新適應

你講得比較亂,但我好清楚架喎
既然老人適應力差,佢地對醫療需求亦較大
退休後幾時死無人知
長俸又要驚政府破産(戰爭陰霾)
私人市場一來未必有長俸,一筆過嘅唔知捱幾耐,銀紙貶值(即老美搵全球找數係懲罰持現金嘅老人)二來又驚公司破産,三來疫症外國係宜得老人呢啲咬福利嘅快啲死,清包袱
你下巴輕輕講到乜都唔洗考慮
我地小黃人仲有老人牌超必,佢地帶走大量資産,問你地怕未

好心你啦
你嘅識見認做公務員真係差咗唔止一啲啲囉
作者: disgust.com.hk     時間: 2022-10-16 18:14

Ok I am waiting for bus 
作者: 三級警司     時間: 2022-10-16 21:22

引用:
原帖由 聽黨指揮 於 2022-10-15 19:10 發表

中國共產黨第二十次全國代表大會將於明日在北京召開。香港多所中學昨日在接受香港文匯報訪問時表示,他們會通過早會、班主任課、問答比賽等方式,深入淺出向同學分享箇中重點。有中學校長指出,中共每次全國代表大會對國家以至世界發展大勢,都有着關鍵的啟示作用,自然也關係到每位年輕學生的個人發展,必須讓他們有所認識,但考慮到一般香港學生未必十分了解國家的體制或相關文化,已安排教師先作備課參考,以及在周日起密切關 ...
提防蘇共20大的教訓
作者: mancheonghoho     時間: 2022-10-21 20:29

引用:
原帖由 ooxx13 於 2022-10-16 12:43 發表

就算你移民去地球上任何国家,都改变吾到任何一个国家嘅政治~

移去火星就得。
不能改變其他國家,最少不會被獨裁國家傷害,趨吉避凶是人類天性,否則不會那麼多大陸人逃難來香港!
作者: mancheonghoho     時間: 2022-10-21 20:40

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-16 18:12 發表

算把啦
老人移民從新適應

你講得比較亂,但我好清楚架喎
既然老人適應力差,佢地對醫療需求亦較大
退休後幾時死無人知
長俸又要驚政府破産(戰爭陰霾)
私人市場一來未必有長俸,一筆過嘅唔知捱幾耐,銀紙貶值(即老美搵全球找數係懲罰持現金嘅老人)二來又驚公司破産,三來疫症外國係宜得老人呢啲咬福利嘅快啲死,清包袱
你下巴輕輕講到乜都唔洗考慮
我地小黃人仲有老人牌超必,佢地帶走大量資産,問你地怕未

好心 ...
錯了,無論留下定離開,都有好多要考慮,年輕和老人要考慮的都不同,

我說迫到老人都要走時,就是情況極壞的時候,當然是走得動那種,

其實就如一場賭博,外國生活未必很好,但如果中共重回文革時代,那在外國生活的便賭贏了!

97那麼多聰明人都走,拿了外國身份後又回來香港賺錢,其實他們不笨,雖然騰折,但懂得保障自已,

尤其保護了兒女,兒女有了外國籍,又在香港賺錢,是贏家!
作者: golfboy     時間: 2022-10-21 20:55

引用:
原帖由 peter925 於 2022-10-16 10:59 發表

中国e五十幾年有冇進步过
作者: peter925     時間: 2022-10-21 21:15

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-10-21 20:55 發表

都算有,起咗個太空站。
作者: s336990     時間: 2022-10-21 21:37

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-10-21 20:40 發表

錯了,無論留下定離開,都有好多要考慮,年輕和老人要考慮的都不同,

我說迫到老人都要走時,就是情況極壞的時候,當然是走得動那種,

其實就如一場賭博,外國生活未必很好,但如果中共重回文革時代,那在外國生活的便賭贏了!

97那麼多聰明人都走,拿了外國身份後又回來香港賺錢,其實他們不笨,雖然騰折,但懂得保障自已,

尤其保護了兒女,兒女有了外國籍,又在香港賺錢,是贏家!
背書怪不懂思考
至死跳不出所背內容

作者: golfboy     時間: 2022-10-21 21:54

引用:
原帖由 peter925 於 2022-10-21 21:15 發表

都算有,起咗個太空站。
科技有,政治呢
作者: peter925     時間: 2022-10-21 22:02

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-10-21 21:54 發表

科技有,政治呢
政治唔掂就唔可能有科技啦。
作者: mancheonghoho     時間: 2022-10-26 20:33

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-21 21:37 發表

背書怪不懂思考
至死跳不出所背內容
你能指出我是背哪本書嗎?你講不出就是抹黑、發 up 瘋!
作者: s336990     時間: 2022-10-26 23:26

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-10-26 20:33 發表

你能指出我是背哪本書嗎?你講不出就是抹黑、發 up 瘋!
背文宣囉
人雲亦雲囉
作者: mancheonghoho     時間: 2022-10-31 17:12

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-26 23:26 發表

背文宣囉
人雲亦雲囉
文宣竟然抄我既野,無比錢可怒也!
作者: s336990     時間: 2022-10-31 17:29

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-10-31 17:12 發表

文宣竟然抄我既野,無比錢可怒也!
係你背人地嘅稿喎
anyway,咁長時間,無乜有內容嘢就唔好繼續喇
反正我都忘得七七八八
又要翻出嚟

作者: mancheonghoho     時間: 2022-11-5 17:46

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-31 17:29 發表

係你背人地嘅稿喎
anyway,咁長時間,無乜有內容嘢就唔好繼續喇
反正我都忘得七七八八
又要翻出嚟
點會,我的都是原創,無背無抄,既然你話文宣既野似我,咁一定係文宣抄我,因為我寫得太好之故!

唔好走住,有無文宣既貼比我睇下有幾似,順便證明你無9 up!
作者: 麻醉     時間: 2022-11-5 17:47

洗腦教育
作者: s336990     時間: 2022-11-5 18:05

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-11-5 17:46 發表

點會,我的都是原創,無背無抄,既然你話文宣既野似我,咁一定係文宣抄我,因為我寫得太好之故!

唔好走住,有無文宣既貼比我睇下有幾似,順便證明你無9 up!
背就背啦
而且太耐嘅我唔會去記住嘅
你鐘意9up就自己9up啦
作者: mancheonghoho     時間: 2022-11-9 19:53

引用:
原帖由 s336990 於 2022-11-5 18:05 發表

背就背啦
而且太耐嘅我唔會去記住嘅
你鐘意9up就自己9up啦
咁耐都搵唔到貼嗎?link呢?無呀,一早知你 9 up作大!

你個人就是無記性,所以成日9 up當事實。
作者: s336990     時間: 2022-11-9 19:57

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-11-9 19:53 發表

咁耐都搵唔到貼嗎?link呢?無呀,一早知你 9 up作大!

你個人就是無記性,所以成日9 up當事實。
你無嘢下話
咁耐時間嘅帖,之前吹過乜,題目係乜我都忘得七七八八
你竟然記掛住?

定係就等咁嘅情況,然後打飛機話自己贏咗?

作者: mancheonghoho     時間: 2022-11-9 20:09

引用:
原帖由 s336990 於 2022-11-9 19:57 發表

你無嘢下話
咁耐時間嘅帖,之前吹過乜,題目係乜我都忘得七七八八
你竟然記掛住?

定係就等咁嘅情況,然後打飛機話自己贏咗?
我比咁多時間你搵貼,搵證據,你都搵唔到? 好,我又比多5日你搵,請證明你無9 up!

教你,你要睇返我、你講過乜,好easy,不停按那個箭咀就睇得返!

作者: paoon     時間: 2022-11-9 20:15

引用:
原帖由 peter925 於 2022-10-16 10:59 發表

法西斯獨裁萬歲
作者: paoon     時間: 2022-11-9 20:18

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-10-21 21:54 發表

科技有,政治呢
共學為體。西學為用
作者: s336990     時間: 2022-11-9 20:31

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-11-9 20:09 發表

我比咁多時間你搵貼,搵證據,你都搵唔到? 好,我又比多5日你搵,請證明你無9 up!

教你,你要睇返我、你講過乜,好easy,不停按那個箭咀就睇得返!
你都傻嘅
我根本唔會去搵link
查實我依家都唔知你問乜link
洗鬼你俾時間
多鳩餘

查實你係唔係閲讀理解障礙?
我嘅意思係,我唔打算浪費時間去搵link應酬你
更加無可能追返成個“討論”過程
講得咁白
你明未呀?
作者: peter925     時間: 2022-11-9 20:34

引用:
原帖由 paoon 於 2022-11-9 20:15 發表

法西斯獨裁萬歲
法西斯獨裁到一定要有人反對?
作者: 夜來人     時間: 2022-11-9 20:46

背靠中國,駛鬼做咩😂
作者: dylan_l     時間: 2022-11-9 23:00

馬騮戲都認真看待
浪費時間
作者: gd4860ecc1954     時間: 2022-11-9 23:09

引用:
原帖由 ballking113 於 2022-10-16 10:14 發表
耶L日日叫你早午晚餐祈禱,洗腦洗到咁,你又唔L嘈?
所以話耶撚係最仆街,當年十字軍東征係表表者!
聖女貞德簡直係被耶撚神化咗嘅對象,結果就係慘死!
作者: gd4860ecc1954     時間: 2022-11-9 23:11

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-10-21 20:55 發表

話無進步過嘅真係要抹乾靜對眼望清楚先好講