標題: 美國指摘中俄 助長北韓挑釁 [打印本頁]

作者: josephlee1118     時間: 2022-10-6 09:31

在北韓周四(6日)早上試射導彈之前,聯合國安理會周三(5日)就北韓周二(4日)發射導彈飛越日本上空召開緊急會議討論。會上美方代表不點名指摘中、俄兩國,助長北韓作出挑釁行為。

在會議期間,美國駐聯合國大使托馬斯-格林菲爾德說,北韓「得到安理會兩個成員的全面保護,這兩國成員國竭盡全力,為北韓的一再挑釁辯護,並阻止一切向其施加新制裁的企圖。」她又稱,「安理會的兩個常任理事國」使北韓領導人金正恩「能夠繼續進行這些挑釁」。

點解美國咁鍾意調轉啲嘢嚟講,明明就係美國過度制裁北韓導致  

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20221006/bkn-20221006062648583-1006_00992_001.html
作者: chargeurs     時間: 2022-10-6 09:37

US should think about it
作者: HEGSWF     時間: 2022-10-6 09:38

金仔又玩野
作者: 豆芽生     時間: 2022-10-6 09:41

你尾國日日挑釁中俄啦
作者: touya08     時間: 2022-10-6 09:42

全世界在指摘北約, 令俄烏戰爭發生, 並一直讓它惡化
作者: ansonkpl     時間: 2022-10-6 10:00

從中俄角度睇,可能認為北韓不屬挑釁喎,睇嘢全面啲,不要只係站在美日同南韓嘅角度睇,有無諗過自己做過啲乜,人家才有如此反應呢
作者: Henrywu18     時間: 2022-10-6 10:03

又關中俄咩事?
美日韓軍演唔挑釁?
自己射導彈唔挑釁?
作者: 食電子煙     時間: 2022-10-6 10:05

山長水遠美洲走嚟亞洲放炮就夠挑釁啦
作者: ibm1     時間: 2022-10-6 10:09

金仔見到美國搞局烏克蘭,
係人都知美國又想挑起戰爭...  
有乜辦法唔驚朝鮮會有戰事?  

俾任何稍有腦O既人, 
都會好似金仔咁準備地各種武器, 
尤其是一堆可以射到去美國本土O既氫彈. 
作者: 慢必     時間: 2022-10-6 10:10

老美話人地挑釁佢自己有冇忍唔住笑
作者: 幪面超人     時間: 2022-10-6 10:11

乜都入中俄數,佢唔怪下自己係南韓同日本不停挑釁肥仔金。安埋啲乜春死得系統。
作者: gogoaway     時間: 2022-10-6 10:11

中俄聯金仔在平衡虛偽西謊勢力
作者: 另一個天堂     時間: 2022-10-6 10:13

病態賭徒
作者: 人品大爆發     時間: 2022-10-6 10:14

引用:
原帖由 josephlee1118 於 2022-10-6 09:31 發表
在北韓周四(6日)早上試射導彈之前,聯合國安理會周三(5日)就北韓周二(4日)發射導彈飛越日本上空召開緊急會議討論。會上美方代表不點名指摘中、俄兩國,助長北韓作出挑釁行為。

在會議期間,美國駐聯合國大使托馬斯-格林菲爾德說,北韓「得到安理會兩個成員的全面保護,這兩國成員國竭盡全力,為北韓的一再挑釁辯護,並阻止一切向其施加新制裁的企圖。」她又稱,「安理會的兩個常任理事國」使北韓領導人金正恩「能 ...
咪打北韓囉,反正金仔又打唔贏
作者: 曲明     時間: 2022-10-6 10:15

不如美國試下唔制裁,睇下北韓係咪會射少咗,囉!!
作者: briancccc     時間: 2022-10-6 10:17

引用:
原帖由 josephlee1118 於 2022-10-6 09:31 發表

在會議期間,美國駐聯合國大使托馬斯-格林菲爾德說,北韓「得到安理會兩個成員的全面保護,這兩國成員國竭盡全力,為北韓的一再挑釁辯護,並阻止一切向其施加新制裁的企圖。」她又稱,「安理會的兩個常任理事國」使北韓領導人金正恩「能 ...
美國而家真係當全世界都係傻仔咩....... 自己同南韓做個歷來最大軍演話針對北韓,金仔先射支導彈回應。而家居然可以講到中俄。
作者: 零死04     時間: 2022-10-6 10:17

老美日日在人門口同秋田犬泡菜國軍演就得?
作者: kwokk2014     時間: 2022-10-6 10:18

美狗食屎但疴唔L到屎就赖地硬,
助長又如何?
吹L脹呀?
作者: chloechoi     時間: 2022-10-6 10:19

自己國家咁撚窮,北韓還用緊幾十年民航機,除中俄外全世界制裁,無中國支援死得,
作者: 鬼屋理性的榴槤     時間: 2022-10-6 10:20

你美狗做得最多呢d野。好意思話人🥱🥱
作者: wkkenneth     時間: 2022-10-6 10:20

明明係你老尾同日本南韓軍演挑釁北韓在先,又可以屈去中俄
作者: longgun67     時間: 2022-10-6 10:20

美狗都係食屎的
作者: 封無可封     時間: 2022-10-6 10:22

又唔夠膽郁北韓,美狗吠都冇用
作者: dueduefing     時間: 2022-10-6 10:27

中俄指摘美國   助長台灣挑釁
作者: ing.baring     時間: 2022-10-6 10:27

引用:
原帖由 食電子煙 於 2022-10-6 10:05 發表
山長水遠美洲走嚟亞洲放炮就夠挑釁啦
賊喊捉賊,是佢老美嘅慣用技倆
作者: denniscwip     時間: 2022-10-6 10:33

北韓試幾枝導彈嘈喧巴閉,美國久唔久去別國海域晒飛機又得?!

美國的確係用專制手段去統治全球。
作者: djimavic     時間: 2022-10-6 10:33

只要他國強大,就會被美狗指責!理由無需有!!!
作者: 韓風黃色神童     時間: 2022-10-6 10:38

美國航母台灣海峽自由航行喺唔喺挑釁?
作者: Ming917830     時間: 2022-10-6 10:40

引用:

依家做政客真係易,有事只需鬼叫 China 及 Russia… 

作者: 找不到用戶

作者: stocky1010     時間: 2022-10-6 10:43

有口話人,無口語自己。美國為首北約直接向東移到俄羅斯門口,助長烏克蘭及俄羅斯戰爭。記住係老美陰謀助長、利益助長,霸權助長。

作者: Kingjjman     時間: 2022-10-6 10:43

全世界指摘老尾 搞到全世界大亂
作者: 現代足球     時間: 2022-10-6 10:44

引用:

其實邊個日日嘈嘈閉,就係搞事果個啦😂
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-10-6 10:45

白痴邏輯
作者: sweetandsour     時間: 2022-10-6 10:48

引用:

美9叫北约排俄佬,点計
作者: anthony_li99     時間: 2022-10-6 10:53

不如又係聯合國召開一個會議, 指摘有一個安理會成員, 經常攬用民主一詞, 到處挑釁及制造事端, 擾亂世界既和平
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-10-6 10:54

老尾試射導彈就係維護世界和平,北韓試射導彈就係挑釁行為
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-10-6 10:56

引用:

有強權,冇公理
作者: shekhaklung     時間: 2022-10-6 10:57

美韓不停攪軍演就唔係挑釁 
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-10-6 10:58

引用:
原帖由 豆芽生 於 2022-10-6 09:41 發表
你尾國日日挑釁中俄啦
美韓軍演,挑釁北韓
作者: 史太夫     時間: 2022-10-6 10:59

支持北韓一嘢核平美畜獸都華盛頓DC !
作者: er007     時間: 2022-10-6 10:59

尾國英國同c眼聯盟講嘢仲有人聽。
作者: 豆芽生     時間: 2022-10-6 10:59

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-10-6 10:58 發表

美韓軍演,挑釁北韓
咪係講人前講下自己先啦佢老尾
作者: DZDD     時間: 2022-10-6 11:00

引用:

on 9美狗
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-10-6 11:02

引用:
原帖由 人品大爆發 於 2022-10-6 10:14 發表

北韓有核武,金仔話唔怕死可以試下
作者: 機械佬     時間: 2022-10-6 11:02

又 China China China
作者: tvbdt     時間: 2022-10-6 11:05

挑釁者話人挑釁。邊個成日走去人地屋企門口舞刀弄槍威脅人在先。
作者: 食電子煙     時間: 2022-10-6 11:09

都未撚射到關島門口,關你撚事咩
作者: 禁言又點     時間: 2022-10-6 11:10

其實係又點
作者: siuhung     時間: 2022-10-6 11:12

美日韓成鳩日係人哋屋企附近軍演放炮仗,呢種先至係挑釁喎,而金仔都只係放火箭壯下膽之嘛!
作者: jim_jim_s     時間: 2022-10-6 11:13

日韓台何嘗不是尾蟈放出來搗亂亞洲的狗
作者: ijkn     時間: 2022-10-6 11:15

美國在人家門口大肆軍演,挑引北韓在先

北韓只是作出反制

要怪就怪責佢老尾又來攪事

作者: hello1974     時間: 2022-10-6 11:15

美國包庇以色列,令巴人種族滅絶,正福街!
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-10-6 11:17

仆街…自己走去人家門口軍演然後話人挑釁

圖片附件: discuss2_1589880270659.png (2022-10-6 11:17, 98.72 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 海島清涼的盒子     時間: 2022-10-6 11:20

惡人先告狀
作者: tomymt     時間: 2022-10-6 11:21

妖,呢D北韓內政喎?人家有錢,日日玩導彈?
作者: 惡神叢雲劾     時間: 2022-10-6 11:22

引用:

中俄北韓 連一線就梗架啦 美國d人儍㗎?
作者: 果個大大名車     時間: 2022-10-6 11:23

帝國自己去攪啦!中俄何得何能幫到你呢?
作者: cwm001     時間: 2022-10-6 11:23

美帝同南韓135大型軍演,246制裁封鎖,將北韓逼到埋牆角,人地唔發展大殺傷力武器個下場咪薩達姆咁比你吊死
作者: 飛天盒仔     時間: 2022-10-6 11:24

引用:

千錯萬錯都係人哋錯
作者: 來自M78星雲的神     時間: 2022-10-6 11:26

引用:

你老遠咁走到人地屋企門口夾埋幾條友係度玩燒炮仗
人地掟個玻璃樽示威下都唔係好過火
作者: banjo.     時間: 2022-10-6 11:27

美狗都有今日喇。

作者: wsk67     時間: 2022-10-6 11:28

引用:
原帖由 人品大爆發 於 2022-10-6 10:14 發表

中朝簽有互保條約,美日韓夠撚膽主動去郁金仔。
作者: MICMIC_2ND     時間: 2022-10-6 11:31

佢自己夥拍南韓軍演,部署阿福航母於日本挑釁北韓,卻去指責中俄。
作者: mc4870     時間: 2022-10-6 11:33

DKLM, 佢夠肋長其它跟班國蝦蝦霸霸啦. 
作者: klfcim     時間: 2022-10-6 11:42

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-10-6 10:03 發表
又關中俄咩事?
美日韓軍演唔挑釁?
自己射導彈唔挑釁?
美國日日喺人哋門囗射嘢,點解又唔係挑釁呢?
作者: 人品大爆發     時間: 2022-10-6 11:43

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-10-6 11:02 發表

北韓有核武,金仔話唔怕死可以試下
核武北韓獨有?
作者: 食電子煙     時間: 2022-10-6 11:47

引用:
原帖由 人品大爆發 於 2022-10-6 11:43 發表

核武北韓獨有?
駛撚獨有咩,金仔射導彈,美國佬又吹佢唔
作者: klfcim     時間: 2022-10-6 11:50

引用:
原帖由 人品大爆發 於 2022-10-6 11:43 發表

核武北韓獨有?
雖然唔係係獨有,但不怕死的只有北韓!
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-10-6 11:51

引用:

核武北韓獨有?
唔係獨有,老尾身嬌肉貴,就算有幾千粒核彈,敢唔敢同北韓搏呀??
作者: 秋天的人話     時間: 2022-10-6 11:52

好笑了,開發武器針對對像都是美國,為什麼呢?
作者: Duncan_Nadal     時間: 2022-10-6 11:53

可以不理
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-10-6 11:54

引用:
原帖由 klfcim 於 2022-10-6 11:50 發表

雖然唔係係獨有,但不怕死的只有北韓!
老尾夠膽入侵北韓,尾日韓都有核彈派
作者: ARTHUR53     時間: 2022-10-6 11:55

引用:

就算係又點?美國有種咪過來打返餐,睇下邊個仆街之嘛。
作者: keung135     時間: 2022-10-6 11:56

引用:
原帖由 食電子煙 於 2022-10-6 11:47 發表

駛撚獨有咩,金仔射導彈,美國佬又吹佢唔
志在推銷軍火生意
作者: 奧林巴斯     時間: 2022-10-6 11:56

美韓軍演又係針對邊個﹖美國佬唔挑起事端就已經係幫忙了...
作者: batboy27     時間: 2022-10-6 11:58

引用:
原帖由 sweetandsour 於 2022-10-6 10:48 發表

美9叫北约排俄佬,点計
老尾制裁緊中俄,
然後叫中俄一起制裁北韓?
作者: joeho173     時間: 2022-10-6 11:59

引用:

吊你老美惡人先告狀
作者: 义電機     時間: 2022-10-6 11:59

老尾打压叫正常
反抗就唔得
作者: yeungph     時間: 2022-10-6 12:01

美國話人哋挑釁佢?佢好意思講得出又忍到笑個下好野。
作者: klfcim     時間: 2022-10-6 12:03

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-10-6 11:54 發表

老尾夠膽入侵北韓,尾日韓都有核彈派
如再遭老尾挑釁,北韓會送一顆大禮給老尾.......希望老尾喜歡啦~
作者: 人品大爆發     時間: 2022-10-6 12:06

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-10-6 11:51 發表

唔係獨有,老尾身嬌肉貴,就算有幾千粒核彈,敢唔敢同北韓搏呀??
是但啦,反正北韓唔比人射死都會餓死
作者: Matt1221     時間: 2022-10-6 12:08

就算係挑佢老尾又點L樣?
佢老尾唔係一日到黑搵應聲蟲、跟尾狗圍爐蝦其他國家咩?真係dllm 
作者: 你老板JohnWong     時間: 2022-10-6 12:28

尾國無恥混蛋,自己做壞事,做完推比人
作者: runforlife     時間: 2022-10-6 12:30

美國又進入上帝模式 , 全世界都錯 , 只有佢岩 
作者: 一個中國人!

作者: tonytony332000     時間: 2022-10-6 12:41

笑咗🤣🤣美日韓聯合軍演威嚇北韓就合理,北韓只是警示你們小心,就話北韓挑釁
作者: rosemary1216     時間: 2022-10-6 12:42

老美又賊喊捉賊嘞
作者: mlz     時間: 2022-10-6 12:51

引用:

賊喊捉賊
作者: vincentkwan     時間: 2022-10-6 12:56

唔L夠膽吊金仔,走去話食花生嗰兩個,你老尾咁怕金仔?🤣
作者: 股市畀返D錢我

作者: 急焦失控的幻象     時間: 2022-10-6 13:06

北韓一齊玩核戰
作者: 突然的自我     時間: 2022-10-6 13:11

美國要歐洲,亞太同時戰亂,搞台灣不成就搞北韓!
作者: tony.hk     時間: 2022-10-6 13:11

美國咁大支戰鬥群只係能夠玩軍演
就係唔夠胆打
作者: 007kk     時間: 2022-10-6 13:13

熊國指摘勾尾 助長烏雞挑釁
地球是圓的,人命也不長,為什麼不好好過!
作者: fcw99     時間: 2022-10-6 13:22

引用:
原帖由 Henrywu18 於 6-10-2022 10:03 AM 發表
又關中俄咩事?
美日韓軍演唔挑釁?
自己射導彈唔挑釁?
西人靠賴才能生存
作者: sweetandsour     時間: 2022-10-6 13:45

引用:
原帖由 batboy27 於 2022-10-6 11:58 發表

老尾制裁緊中俄,
然後叫中俄一起制裁北韓?
白皮人种特別蠢
作者: 三碌木     時間: 2022-10-6 13:47

當日侵侵同金仔攬頭攬頸果陣又唔見人亂射?自己做過咩,心照啦。
作者: 百川歸海     時間: 2022-10-6 14:26

美國圈養南韓,唔俾朝鮮統一
作者: VegetaSuper     時間: 2022-10-6 14:31

其實美國唔係駐軍係亞洲,根本就係天下太平。