標題: 歐盟通過統一採用USB-C為標準插頭 2024年底起執行 [打印本頁]

作者: cwilson1     時間: 2022-10-6 01:36

智能手機、平板電腦等設備充電插頭不同制式構成不便且不環保,歐洲議會周二以壓倒性票數通過,由2024年底開始,歐盟境內所有充電插頭統一採用USB-C規格,創全球先例。相信iPhone 15會改用USB-C插頭,竟味iPhone 14將會是最終一代使用自家開發的Lightning手插頭的蘋果手機。

歐洲議會是以602票對13票通過法案,由2024年底起,所有在歐盟銷售的中小型電子設備充電插頭,必須採用USB-C規格,指這會令民眾生活更方便,同時減少電子垃圾,支持法案的議員表示,期望歐盟創先河後,全球其他地方會效法。

lightning cable.,玩多年零就 lightning 歸西.

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1877300/即時-國際-歐盟通過統一採用USB-C為標準插頭-2024年底起執行
作者: 棧道     時間: 2022-10-6 02:21

插頭都取消埋,改無線充! 吹咩
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-10-6 02:51

溫馨提示: 無線充電可能引發基因突變.
作者: 再來荷蘭橙     時間: 2022-10-6 05:31

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-6 01:36 發表
智能手機、平板電腦等設備充電插頭不同制式構成不便且不環保,歐洲議會周二以壓倒性票數通過,由2024年底開始,歐盟境內所有充電插頭統一採用USB-C規格,創全球先例。相信iPhone 15會改用USB-C插頭,竟味iPhone 14將會是最終一代使用自家開發的Lightning手插頭的蘋果手機。

歐洲議會是以602票對13票通過法案,由2024年底起,所有在歐盟銷售的中小型電子設備充電插頭,必須採 ...
唔俾賣 , 冇話唔俾用 ... 

有點不設實際 ...
作者: 睇天做人     時間: 2022-10-6 05:53

又24年呀
作者: cwilson1     時間: 2022-10-6 06:34

引用:
原帖由 棧道 於 2022-10-6 02:21 發表
無線充電, 又慢又麻煩
作者: cwilson1     時間: 2022-10-6 06:36

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-10-6 05:53 發表
又24年呀
意味iPhone 14將會是最終一代使用自家開發的Lightning手插頭喎
作者: 睇天做人     時間: 2022-10-6 06:42

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-6 06:36 發表

意味iPhone 14將會是最終一代使用自家開發的Lightning手插頭喎
睇下點 呢個故事重覆太多
作者: u23dom     時間: 2022-10-6 06:46

毒果專坑果粉的毒招...Lightning, 終於入土為安了!
作者: mrpossible     時間: 2022-10-6 06:50

咁等iphone15 先至買
作者: cwilson1     時間: 2022-10-6 06:53

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-10-6 06:42 發表

睇下點 呢個故事重覆太多
記得, 這個歐盟幾年前已有這審裁, 但今次提到艾瘋14係最後一台,

相信應係事實了
作者: 再來荷蘭橙     時間: 2022-10-6 07:29

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-10-6 06:46 發表
毒果專坑果粉的毒招...Lightning, 終於入土為安了!
賣俾歐盟咪 usb

賣俾其他咪 Lightning 

或者

唔賣俾歐盟 , 歐盟既人要用就自已去其他國家買
作者: u23dom     時間: 2022-10-6 08:16

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2022-10-6 07:29 發表

賣俾歐盟咪 usb

或者

當全球兩大主市場(中國及歐盟)都封禁Lightning後, 毒果還要堅持開一條獨立的Lightning產線已沒什意義了, 還不如統一制式劃一生產來得合理化!

Apple Lightning 時代或將結束; 中國工信部提出「統一充電接頭」
https://unwire.hk/2022/01/13/apple-lightning-port-may-be-banned-chinas-ministry-of-industry-and-information-technology-proposed-a-unified-charging-port/mobile-phone/
作者: 深水埗街坊70777

作者: touya08     時間: 2022-10-6 08:22

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-6 01:36 發表

歐洲議會是以602票對13票通過法案,由2024年底起,所有在歐盟銷售的中小型電子設備充電插頭,必須採 ...
蘋果可能變招送「轉頭」
作者: 再來荷蘭橙     時間: 2022-10-6 08:51

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-10-6 08:16 發表

當全球兩大主市場(中國及歐盟)都封禁Lightning後, 毒果還要堅持開一條獨立的Lightning產線已沒什意義了, 還不如統一制式劃一生產來得合理化!

Apple Lightning 時代或將結束; 中國工信部提出「統一充電接頭」
https://unwire.hk/2022/01/13/apple-lightning-port-may-be-banned-chinas-ministry-of-industry-and-information-technology-proposed-a-unified-charging-port/mobile-phone/
主要市場就係中國

歐盟 . 一班敗犬圍爐取暖 . 對抗中美既手段 
作者: Coke_duo     時間: 2022-10-6 08:59

用政策限制科技,好唔自由既商業環境。
即係唔比人創新的制式。

作者: Coke_duo     時間: 2022-10-6 09:01

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-6 06:36 發表

又未必喎。下年的15(?)未趕得切轉…
而且等睇下apple有咩符fit
作者: kingkong_hk     時間: 2022-10-6 09:07

引用:
原帖由 cwilson1 於 6-10-2022 01:36 發表

逃保就得
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2022-10-6 09:08

唔係話幫蘋果

點解一定要統一用usb-c,唔統一用lightning?有無解釋過點解?要打壓老美既蘋果嗎?
作者: winG、     時間: 2022-10-6 09:11

睇嚟,以apple嘅作風lightning還可以出多兩年
作者: Alcohol618     時間: 2022-10-6 09:14

仲衝唔出黎講歐盟專制獨裁?

愛國者又多個理由用iPhone 
作者: falconV8     時間: 2022-10-6 09:19

對用家而言, 統一插頭是好事。
作者: productdesigner     時間: 2022-10-6 09:25

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-10-6 09:08 發表
唔係話幫蘋果

點解一定要統一用usb-c,唔統一用lightning?有無解釋過點解?要打壓老美既蘋果嗎?
非常簡單,因Lightning有專利要比專利費,USB-C無專利免費任用
作者: 韓風黃色神童     時間: 2022-10-6 09:28

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2022-10-6 07:29 發表

賣俾歐盟咪 usb

或者

益左水貨佬
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2022-10-6 09:32

引用:
原帖由 productdesigner 於 2022-10-6 09:25 發表

非常簡單,因Lightning有專利要比專利費,USB-C無專利免費任用
咁咪叫蘋果放棄專利囉!

歐盟老美咁自由民主,為左幫呢D國家做事,放棄少少利益都唔願意嗎,蘋果!
作者: 睇天做人     時間: 2022-10-6 09:36

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-6 06:53 發表

記得, 這個歐盟幾年前已有這審裁, 但今次提到艾瘋14係最後一台,

相信應係事實了
我就唔多信了
作者: productdesigner     時間: 2022-10-6 09:39

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-10-6 09:32 發表

咁咪叫蘋果放棄專利囉!

歐盟老美咁自由民主,為左幫呢D國家做事,放棄少少利益都唔願意嗎,蘋果!
就算無專利刀唔用,因USB由USB委員會管理,制定晒USB資料傳輸同USB PD充電規格,有晒標準

www.usb.org
作者: chargeurs     時間: 2022-10-6 09:41

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-10-6 09:19 發表
對用家而言, 統一插頭是好事。
yes, agree
作者: Chobis     時間: 2022-10-6 09:42

陣間美國施壓,歐盟跪低又推遲執行日期
作者: 夜來人     時間: 2022-10-6 09:45

玩大啲下部無線充電囉
作者: 版煮報夢.     時間: 2022-10-6 09:48

點解又係歐盟先入為主 地球又要跟?, 大陸唔該你揸莊啦
作者: bbq323     時間: 2022-10-6 09:52

iphone就算轉tape-c頭,都一樣可以用軟件控制一定要萍果原廠專用既c線才能充電吹咩
作者: 三碌木     時間: 2022-10-6 09:52

好多年前已經試過統一做micro usb,結果大家有目共睹。
作者: henrygotmojo     時間: 2022-10-6 09:52

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-10-6 02:51 發表
我想變萬磁王
作者: productdesigner     時間: 2022-10-6 09:54

引用:
原帖由 Chobis 於 2022-10-6 09:42 發表
陣間美國施壓,歐盟跪低又推遲執行日期
得apple用Lightning,其實無乜壓力

Lightning是由蘋果公司所製作的專屬連接器規格,首次出現在2012年所發表的iPhone 5iPod TouchiPod nano等新款手持式消費性電子產品。
作者: henrygotmojo     時間: 2022-10-6 09:55

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-10-6 09:48 發表
好事唔怕跟. 唔需要做話事嗰個, 只係要做對既事.
作者: 版煮報夢.     時間: 2022-10-6 09:56

引用:
原帖由 henrygotmojo 於 2022-10-6 09:55 發表

跟咗就認㗎喇
作者: productdesigner     時間: 2022-10-6 09:58

引用:
原帖由 三碌木 於 2022-10-6 09:52 發表
好多年前已經試過統一做micro usb,結果大家有目共睹。
形勢唔同,因micro usb無充電規格,而USB-C有全世界最統一先進USB PD充電規格
作者: 輪皇     時間: 2022-10-6 10:00

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2022-10-6 05:31 發表

唔俾賣 , 冇話唔俾用 ... 

有點不設實際 ...
有咩不實際,以前個個牌子電話的叉電器都唔同,宜家絕大部份都用usb頭充電。
作者: cwilson1     時間: 2022-10-6 10:00

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2022-10-6 08:59 發表
即係唔比人創新的制式。
你講緊老美限制華為5g?
打壓中國製造?
作者: 三碌木     時間: 2022-10-6 10:02

引用:
原帖由 productdesigner 於 2022-10-6 09:58 發表

形勢唔同,因micro usb無充電規格,而USB-C有全世界最統一先進USB PD充電規格
記憶中當年已有QC。我覺得唔完全關充電規格事。
作者: productdesigner     時間: 2022-10-6 10:04

引用:
原帖由 三碌木 於 2022-10-6 10:02 發表

記憶中當年已有QC。我覺得唔完全關充電規格事。
QC係Qualcomm專利
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2022-10-6 10:04

引用:
原帖由 productdesigner 於 2022-10-6 09:39 發表

就算無專利刀唔用,因USB由USB委員會管理,制定晒USB資料傳輸同USB PD充電規格,有晒標準

www.usb.org
真係唔知原來usb都有委員會,謝謝
作者: lctj9     時間: 2022-10-6 10:08

啲線統一就好喇
唔洗 keep 3合1線
而家買配件都盡量買 type-c 插的
作者: 再來荷蘭橙     時間: 2022-10-6 10:12

引用:
原帖由 輪皇 於 2022-10-6 10:00 發表

有咩不實際,以前個個牌子電話的叉電器都唔同,宜家絕大部份都用usb頭充電。
非智能時代不說

智能 . 就是 mini usb . Type c , Lightning , 三大類吧 ...

Mini usb , 過多幾年都自動收皮 . 其實科技產品 . 跟本就唔使管 . 不合時代就自動收皮架啦 .. 
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-10-6 10:14

引用:

未來必定更多無線叉電, 將來USB呢類physical 插頭會變成可有可無
作者: 再來荷蘭橙     時間: 2022-10-6 10:14

引用:
原帖由 三碌木 於 2022-10-6 09:52 發表
除非科技唔再發展 . 唔係統一用一樣野 . 跟本就 on 9 ...
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2022-10-6 10:17

引用:
原帖由 棧道 於 2022-10-6 02:21 發表
買咗塊QI,
瞓覺時擺低,
第二朝起身就用。
作者: ED1988     時間: 2022-10-6 10:21

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2022-10-6 08:59 發表
即係唔比人創新的制式。
歐盟都係學美國啫。
作者: 再來荷蘭橙     時間: 2022-10-6 10:24

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-10-6 10:14 發表

未來必定更多無線叉電, 將來USB呢類physical 插頭會變成可有可無
插頭 . 除左充電 . 重有資料傳送 ..
作者: thunderpig     時間: 2022-10-6 10:24

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-10-6 02:51 發表
可能… 

飲水都可能會死
作者: wsvchuen     時間: 2022-10-6 10:26

蘭貴坊usb
作者: derrickt     時間: 2022-10-6 10:36

Good News ! 垃圾 Lightning 插頭一早應該要淘汰!
作者: cyrusp     時間: 2022-10-6 10:41

數都唔識計,16先有c口
作者: haogaoye     時間: 2022-10-6 10:41

2024?
歐盟過到得今個冬天再講啦。
作者: cwilson1     時間: 2022-10-6 10:42

引用:
原帖由 derrickt 於 2022-10-6 10:36 發表
Good News ! 垃圾 Lightning 插頭一早應該要淘汰!
同意

其實出了usb3.2

lightning 存在意義已不大!
作者: 頌當涯角     時間: 2022-10-6 10:44

引用:

蘋果玩完,可能無法杜絕盜版usb accessory

大把人改用盜版充電線,蘋果生意會進一步

作者: stocky1010     時間: 2022-10-6 10:46

好呀,愛瘋可以用Type c
作者: cwilson1     時間: 2022-10-6 10:49

引用:
原帖由 touya08 於 2022-10-6 08:22 發表

蘋果可能變招送「轉頭」
蘋果線係最醜樣的,係所以不斷變樣,係出到lightning 先靚仔返!但咁百變,好浪費資源

我指係micro usb唔用在手機都可用在其他電器,但好似ipad舊那些線,除了扔真係用處不大!
作者: Duncan_Nadal     時間: 2022-10-6 10:56

標準插頭關注組
作者: k514     時間: 2022-10-6 10:57

引用:

賣俾歐盟咪 usb

或者

咁咪仲唔切實際,自己攞黎搞
作者: ARTHUR53     時間: 2022-10-6 11:01

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-10-6 08:19 發表
又講下笑話,歐盟只有十億人口,不做歐盟生意,地球還有六十億人口的生意,為什麼有人相信蘋果會為小市場而改變
歐盟有十億,中國又有十四億人口,南北美洲加埋大約十億,
60-34=26,
呢 26 億有几多人唔用蘋果呢?
作者: 綠腳趾     時間: 2022-10-6 11:03

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2022-10-6 10:12 發表

非智能時代不說

智能 . 就是 mini usb . Type c , Lightning , 三大類吧 ...

Mini usb , 過多幾年都自動收皮 . 其實科技產品 . 跟本就唔使管 . 不合時代就自動收皮架啦 .. 
android 電話一早轉晒 type c
micro usb 連芭蕉扇都唔用
作者: 機械佬     時間: 2022-10-6 11:04

危害蘋果(美國)收益,因住黃背心  
作者: 版煮報夢.     時間: 2022-10-6 11:09

引用:
原帖由 henrygotmojo 於 2022-10-6 09:55 發表

正常人多話事, 但係畀某少數人先入為主, 中國在世界話事權 畀人睇唔睇戲就係咁解喇
作者: k514     時間: 2022-10-6 11:36

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-10-6 09:48 發表
依家歐盟自己要統一,關大陸乜事?
作者: ikeafoot     時間: 2022-10-6 11:46

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-6 06:34 發表

無線充電, 又慢又麻煩
50W快過iPhone 線
作者: wk221ab     時間: 2022-10-6 12:00

Ko 萍果
作者: 版煮報夢.     時間: 2022-10-6 12:00

引用:
原帖由 k514 於 2022-10-6 11:36 發表

依家歐盟自己要統一,關大陸乜事?
咁深層次嘅嘢,你都係唔識㗎啦
作者: 香港股市向下炒     時間: 2022-10-6 12:04

亞洲 呢邊跟唔跟??
作者: k514     時間: 2022-10-6 12:06

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-10-6 12:00 發表

咁深層次嘅嘢,你都係唔識㗎啦
咁講黎聽聽
作者: 消失的香蕉     時間: 2022-10-6 12:06

引用:
有料唔賣俾歐人
作者: 版煮報夢.     時間: 2022-10-6 12:07

引用:
原帖由 k514 於 2022-10-6 12:06 發表

咁講黎聽聽
感染力嘅嘢, 講你又唔明,唔講你係都要問  
作者: k514     時間: 2022-10-6 12:08

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-10-6 12:07 發表

感染力嘅嘢, 講你又唔明,唔講你係都要問  
即是講完等於冇講,咁叫深層次
作者: 版煮報夢.     時間: 2022-10-6 12:12

引用:
原帖由 k514 於 2022-10-6 12:08 發表

即是講完等於冇講,咁叫深層次
所以低智商嘅人, 深層次嘅嘢你識條鐵咩
作者: k514     時間: 2022-10-6 12:13

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-10-6 12:12 發表

所以低智商嘅人, 深層次嘅嘢你識條鐵咩
知啦!一句深層次搞掂
作者: 含L至軟     時間: 2022-10-6 12:14

幾時有無孔的手機呢?
作者: AABB999     時間: 2022-10-6 13:04

爛果就系咁賤格廠商制造垃圾!全世界講環保,佢就硬要行lightning插吾用統一既typeC

作者: 急焦失控的幻象     時間: 2022-10-6 13:10

有得強逼?
作者: Man_543210     時間: 2022-10-6 13:39

引用:
原帖由 ikeafoot 於 2022-10-6 11:46 發表

50W快過iPhone 線
其他牌子啲Qi無線充就有50W,iphone 14部機,Qi無線充得7.5W,Magsafe無線充得15W架咋。

圖片附件: Screenshot_20221006_133312_com.huawei.browser.jpg (2022-10-6 13:39, 406.07 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: ikeafoot     時間: 2022-10-6 13:44

引用:
原帖由 Man_543210 於 2022-10-6 13:39 發表

其他牌子啲Qi無線充就有50W,iphone 14部機,Qi無線充得7.5W,Magsafe無線充得15W架咋。

7. 5w充一晚應該滿架啦
作者: Man_543210     時間: 2022-10-6 13:56

引用:
原帖由 ikeafoot 於 2022-10-6 13:44 發表

7. 5w充一晚應該滿架啦
放低充一晚一定無問題,但係機不離手嗰班就唔知點算囉。
一路玩一路充,15W真係“敏敏”哋
作者: ikeafoot     時間: 2022-10-6 13:57

引用:
原帖由 Man_543210 於 2022-10-6 13:56 發表

放低充一晚一定無問題,但係機不離手嗰班就唔知點算囉。
一路玩一路充,15W真係“敏敏”哋
IPhone 死忠話沒有問題
只要iPhone 在手
拿多個尿袋都沒有問題
作者: silverseven     時間: 2022-10-6 14:02

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-6 10:49 發表

蘋果線係最醜樣的,係所以不斷變樣,係出到lightning 先靚仔返!但咁百變,好浪費資源

我指係micro usb唔用在手機都可用在其他電器,但好似ipad舊那些線,除了扔真係用處不大!
保護生意
作者: Man_543210     時間: 2022-10-6 14:04

引用:
原帖由 ikeafoot 於 2022-10-6 13:57 發表

IPhone 死忠話沒有問題
只要iPhone 在手
拿多個尿袋都沒有問題
最慘係,你買個Magsafe尿袋,真係足15W無線充嘅,一路玩一路充,都分分鐘只夠你打個和,唔跌電但係充唔起囉。
作者: 人之初大大     時間: 2022-10-6 14:13

引用:

歐仔就快被尾國滅,仲搞呢d
作者: 棧道     時間: 2022-10-6 14:45

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-6 06:34 發表

無線充電, 又慢又麻煩
麻煩是客人問題,蘋果是站在利潤出發點
作者: 黑色記者     時間: 2022-10-6 14:46

制裁!制裁!大老美主義,一定要制裁!
作者: 亞藍米     時間: 2022-10-6 15:07

2024年底,歐盟仲存在嗎?
作者: AABB999     時間: 2022-10-6 15:15

引用:
原帖由 急焦失控的幻象 於 2022-10-6 13:10 發表
有得強逼?
歐盟吾比你賣之嘛
作者: loginiphone999     時間: 2022-10-6 15:17

到時仲有幾多人用IPHONE?
個個都用晒ANDORID啦!
作者: 加燦     時間: 2022-10-6 18:24

引用:

無線充電, 又慢又麻煩
無線充電去到50W都話慢?就咁放部手機在叉電器上都麻煩?
作者: cwilson1     時間: 2022-10-6 18:28

引用:
原帖由 加燦 於 2022-10-6 18:24 發表

無線充電去到50W都話慢?就咁放部手機在叉電器上都麻煩?
係慢同麻煩,唔放正中,又易感應唔到

又發熱量勁

我都有兩隻用用下扔櫃桶,用返usb type c快靚正!
作者: jumboleung     時間: 2022-10-6 18:30

正路吖!
作者: cwilson1     時間: 2022-10-6 18:31

引用:
原帖由 mrpossible 於 2022-10-6 06:50 發表
咁等iphone15 先至買
可能有咖哩味架
作者: derrickt     時間: 2022-10-7 10:33

iPhone 轉用 Type-C 一事蘊釀已久,但蘋果遲遲沒有表態,除了投資者焦急之外,用家也感無奈,但近期一項新進展或會打破現有生態。本周二,歐洲議會以 602:13 票通過新規則,於 2024年起統一手機、平板電腦、相機等電子設備的充電口採用 USB-C(或稱Type-C)制式,意味著蘋果手機將被逼從自家 Lightning 接口改成 Type-C 接口。

歐盟這項政策討論已久,惟此前曾遭蘋果公司強烈反抗,包括警告歐盟的做法將會扼殺創新,以及製造大量的電子垃圾等等。蘋果的反抗被大量 iPhone 用家抨擊,指責蘋果思想封閉、不為用家考慮等等。有批評者認為,蘋果堅持使用 Lightning 是為了賣更多充電線以謀取巨額利潤。根據蘋果官網,一條 1米長的 Type-C 與 Lightning 充電線售價為 149港元,明顯貴於一般充電線的價格。

值得留意的是,批評者的觀點並非完全沒有理據,因為蘋果公司借助所謂「安全晶片」,使得每條 Lightning 線內的晶片都可以標識,令生產成本和質量提高。當然也有一些副廠或其餘生產商生產更便宜的 Lightning 充電線,但這些生產商需要向蘋果公司繳付 MFi(Made for iPhone/iPad)費用。這種費用類似於「過路費」,或者是蘋果商店的抽成。因為每賣一條受規管的 Lightning 充電線,蘋果公司都能從中獲取利潤。

根據《AppleInsider》的文章,雖然蘋果公司沒有公佈MFi的繳付價格,但估計每條充電線的抽成為 4美元,而一條充電線的售價大約為  8美元,即蘋果公司抽成高達 50%。根據《Counterpoint》資料顯示,於 2021年,iPhone 的出貨量約為 2億3790萬部。假設當中只有 10%用家購買 MFi 充電線,蘋果的抽成利潤也接近 1億美元。

英國《每日郵報》於今年3月發佈了一則報道,指蘋果自 2020年不提供充電器和耳機之後,賺取了相當於 50億英鎊(約 56.75億美元或 445.51億港元)的利潤。報道引述專家指出,當時蘋果新 iPhone 的銷售約 1549英鎊,而每部手機可以節省大約 27英鎊。自宣佈取消附送充電器以來,蘋果在全球售出 1.9億部 iPhone,再加上降低了的運輸成本,估計節省開支高達 50億英鎊,此外還估計有 2.25億英鎊(約2.55億美元或 20億港元)的配件銷售。

儘管這些利潤對蘋果公司的總收入而言可謂是九牛一毛,重點是蘋果掌握了整個生態鏈和產業鏈。資料顯示,蘋果公司單在 2022年第 3季的收入便達到 830億美元,WHA(可穿戴設備及配件)業務僅佔當中的 9.74%。雖然年收入 3000億美元的蘋果可能不會很在意那點收入,但如果 iPhone 被強制改用 Type-C,意味著任何生產商的充電線都可以隨意接入蘋果手機,這也許是蘋果最不樂見的。

Type-C 成為手機市場的主流是顯而易見的,但蘋果也不會坐以待斃,有分析認為iPhone可能索性取消所有充電接口,改用無線充電器 MagSafe。MagSafe 是蘋果推出的無線充電源,香港官網售價為 299港元。有分析認為,MagSafe 能讓蘋果公司繼續閉環其生態系統,並掌握配件銷售的利潤和產業鏈。

根據《statcounter》的資料顯示,截至今年 9月,智能手機供應商市場佔有率最高的是三星(Samsung),佔28.43%,其次為蘋果,佔27.73%。除了 iPhone 之外,最近數年其餘系統的手機都使用 Type-C 連接口,意味著超過 7成以上的智能手機都是使用 Type-C 而不是 Lightning。有人質疑蘋果不願意加入 Type-C 是因為生產成本過高,但這個觀點的說服力比較薄弱。

一方面,蘋果在 2018年的 iPad 便首次應用了 Type-C 連接口,此後除了 iPhone 之外,iPad 和 Macbook 等都使用 Type-C 連接口,即蘋果有能力也有資源開發 Type-C 連接口。另一方面,Type-C 的生產成本更低,因為 Lightning 充電線內的芯片使其成本增加。值得一提的是,Type-C 傳輸速度最高達 40Gbps,而 Lightning 則以 USB2.0 速度傳輸,即 480Mbps,兩者速度相差超過 80倍。

總括而言,蘋果公司理應有技術做 Type-C 充電接口,但因穩定利潤和掌握生態鏈等因素,因此一直以來都堅持為 iPhone 配備 Lightning。自 2024年以來,歐盟將要求所有手機統一使用 Type-C 接口,但蘋果近年積極發展無線充電, MagSafe 充電器技術也已成熟,估計可能會以此規避歐盟的限制,繼續營運閉環的蘋果生態系統。

https://www.facebook.com/6356809 ... uUBbpkHNWzsrZWqLml/
作者: u23dom     時間: 2022-10-7 10:45

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-10-6 08:19 發表
又講下笑話,歐盟只有十億人口,不做歐盟生意,地球還有六十億人口的生意,為什麼有人相信蘋果會為小市場而改變
全球六十億人口中只有2億多點的人買得起iPhone...57億人正在傻笑
基本上會買iPhone的人全集中在 "美/歐/中國" 三大市場, 其中個兩市場封禁了iPhone Lightning, 蘋果還有選擇嗎?

2021年,iPhone 的出貨量約為 2億3790萬部
https://businessfocus.io/article/212780/蘋果-iphone-充電
作者: derrickt     時間: 2022-10-7 18:31

iPod 之父支持強制 iPhone 轉用 Type-C     Tony Fadell:Apple 已成為壟斷企業

https://unwire.hk/2022/10/07/ipo ... c/notebook/gadgets/
作者: pqrdownloader     時間: 2022-10-7 21:51

出埋啲毒家產品去收智商稅