標題: 其他國家拿銀牌,耿耿於懷,中國卻大肆慶祝。美國: 我無憂己! [打印本頁]

作者: chilawytk     時間: 2022-10-3 11:19

鼓勵是需要的,但不應該大肆慶祝。
其他國家拿銀牌,他們會耿耿於懷,從而再去查找不足,希望下次可以更好,絕對不會因為對手強大就認定取銀牌是合理,如果這樣想,何必去比賽? 反正你都必拿銀牌了。
有評論還說銀比金堅。
根本在外國人眼中,他們只會覺得中國人是沒用的膽小鬼。
更可恥的是有一些人又跳出來借題發揮,打擊另外一個性別的籃球運動.
中國人,只管內鬥,無雄心壯志, 真是沒希望!!!
經過這次比賽,其他國家一定會注視中國隊和針對中國隊,如果你自己不努力,下次? 恐怕連四強也進不了!!
到時你可以怪責誰?
"不錯啦! 已經比X籃好得多了!"
想民族復興?
美國: 我無憂己!
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-10-3 11:29

克羅地亞奪世界杯亞軍,也是大肆慶祝。

盡力比賽,拿着取好成續就可以,不要又無限上綱!!!!!
中國亦不可能任何運動,都是世界第一!!!

作者: 閒人清風     時間: 2022-10-3 11:51

贏咗唔慶祝?等輸咗回家哭。
呢種叫偽善。
頭文字D有一句名句,梗係第一個落山先叫第一啦!唔通最尾嗰個咩。

係一個唔係強項嘅運動攞獎唔慶祝,連呢啲動力都冇?不如唔參與啦!

歐美攞獎就實至名歸?
中國攞到獎連慶祝都唔配有?崇洋媚外嘅心態表露無遺。

作者: summerfamily     時間: 2022-10-3 13:09

中國運動員拎銀牌唔開心,你地班西奴就講另一套。
作者: naly     時間: 2022-10-3 13:54

要睇咩項目, 就好似中國足球如果入到世盃, 咁就一定要大慶祝
作者: big3624     時間: 2022-10-3 14:03

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-3 11:19 發表
其他國家拿銀牌,他們會耿耿於懷,從而再去查找不足,希望下次可以更好,絕對不會因為對手強大就認定取銀牌是合理,如果這樣想,何必去比賽? 反正你都必拿銀牌了。
有評論還說銀比金堅。
更可恥的是有一些人又跳出來借題發揮,打擊另外一個性別的籃球運動.
經過這 ...
你睇日本參加奧運,祇報導佢哋運動員情況,但邊個國家拎獎牌係完全無報導,所以唔使搞慶祝
作者: chilawytk     時間: 2022-10-3 14:06

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-10-3 11:29 發表
克羅地亞奪世界杯亞軍,也是大肆慶祝。

盡力比賽,拿着取好成續就可以,不要又無限上綱!!!!!
中國亦不可能任何運動,都是世界第一!!!
中国女篮重回巅峰,有些人的名字注定不会被遗忘
https://news.sina.com.cn/c/2022-10-03/doc-imqmmtha9630412.shtml#/

巅峰? 真系笑死人,拿了銀牌就是巅峰?
你話是歷史高位都還可以,銀牌就是巅峰?
怪不得你永遠都拿不到金牌。

我指的是中國人的阿Q精神,不是指中國女籃。
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-10-3 14:49

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-3 14:06 發表

https://news.sina.com.cn/c/2022-10-03/doc-imqmmtha9630412.shtml#/

根本就是冇野揾野黎挑剔?

巅峰有乜問题???
歷史高位不就是巅峰嗎???
巅峰就一定代表之後會回落呀???
將來亦可打破今日歷史高位
今日既巅峰將來可以再闖另一巅峰。
作者: 跌打風濕藥膏     時間: 2022-10-3 14:59

阿女考試第二名,老豆老母同佢慶祝,咁都要俾人鬧燒數簿?唔L係啩?
作者: billyyam     時間: 2022-10-3 16:14

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-3 14:06 發表

咁樓主覺得美國隊或個人喺乒乓球較大型國際性比賽可以攞到乜嘢獎牌呢?
作者: chilawytk     時間: 2022-10-3 16:38

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-10-3 14:49 發表

根本就是冇野揾野黎挑剔?

巅峰有乜問题???
歷史高位不就是巅峰嗎???
巅峰就一定代表之後會回落呀???
將來亦可打破今日歷史高位
今日既巅峰將來可以再闖另一巅峰。
美國就是最看不起你這種人: 被人擊敗還好意思說自己身處巔峰
作者: vvoy     時間: 2022-10-3 16:43

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-3 16:38 發表

美國就是最看不起你這種人: 被人擊敗還好意思說自己身處巔峰。
美國就是最看得起你這種人   
作者: big3624     時間: 2022-10-3 16:43

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-3 16:38 發表

美國就是最看不起你這種人: 被人擊敗還好意思說自己身處巔峰。
你係美國人???定係美國狗???
作者: chilawytk     時間: 2022-10-3 17:03

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-10-3 16:43 發表

美國就是最看得起你這種人   
我不知道。
作者: chilawytk     時間: 2022-10-3 17:03

引用:
原帖由 big3624 於 2022-10-3 16:43 發表

我是中國人。
作者: vvoy     時間: 2022-10-3 17:07

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-3 17:03 發表

我是中國人。
我不知道。
作者: 冷看一眼     時間: 2022-10-3 17:15

引用:
原帖由 naly 於 2022-10-3 13:54 發表
要睇咩項目, 就好似中國足球如果入到世盃, 咁就一定要大慶祝
百米飛人,入到八強,已經係亞洲光榮之舉啦。
作者: 冷看一眼     時間: 2022-10-3 17:19

引用:

仲乜要睇佢面色做人?好多人攞季軍都好開心喎,最怕就係梗頸四姐,兩手空空黄飛鴻。
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-10-3 17:23

引用:

籃球係中國弱項,入到决赛,已經是【巅峰】,完全冇問题?
而且,籃球從來係美國强項,輸俾佢,有乜咁驚奇?

CLS
咁不如逢美國o羅金牌/第一既運動項目,取消哂銀牌銅牌/其他名次丫。

作者: 虎榮     時間: 2022-10-3 17:28

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-3 11:19 發表
有評論還說銀比金堅。
經過這 ...
有進步就興祝ga la.

退步先要 檢討!
作者: 冷看一眼     時間: 2022-10-3 17:30

引用:
有評論還說銀比金堅。
經過這 ...
你又唔講佢有時亦會出古惑,奥運一度失利,就以總獎牌計法去排第一?
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-10-3 17:34

引用:

你想借女籃呢件事,去諷刺中國o羅第二就滿足,永遠追唔上/永遠唔會想去追上美國嗎?,咁你可以慳D啦!!!!!

作者: 閒人清風     時間: 2022-10-3 18:10

引用:

呢句係唔係美國親口講?
定係刻意討好美國人先會講呢種話。
亦意味美國喜歡你這種人?
美國佬睇到你講嘅「美國: 我無憂己! 」會唔會有獎勵、你對美國嘅貢獻?
但係中國人最看不起這種人喎!
美國點解會看不起運動比賽嘅第二?
美國亦唔係每項運動都第一。
咁使唔使同樣看不起美國?

超越自己都唔算係巔峰?
弱項攞佳績慶祝都要攞嚟炒作、愧作中國人。

作者: 半空熱情的腰部     時間: 2022-10-3 18:46

引用:

露根咩斯跳水推到頭跌落水都拿到冠軍
作者: 大橋上一人     時間: 2022-10-3 18:57

引用:

瘤主係小粉紅,愛國愛到發燒丶黐咗孖筋?

瘤主要中國參加嘅所有體育項目都要有如下嘅成績先滿意 :  

圖片附件: 冠亞季都是中國國旗.jpg (2022-10-3 18:57, 43.63 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: 閒人清風     時間: 2022-10-3 19:08

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2022-10-3 18:57 發表

到時咪又話唔值得慶祝、區區一個獎牌之嘛。
中國人使唔使咁自滿呀!
美國人會看不起㗎。
我哋得獎亦應好似瘤主咁要顧及美國人嘅感受。

作者: peterwu9     時間: 2022-10-3 19:32

体育精神,公平竞技。国家隊又有大進步,咁已經值得慶祝。
作者: siu_siu_nei_00     時間: 2022-10-3 19:48

引用:
有評論還說銀比金堅。
經過這 ...
李慧詩拎銅牌都好開心
作者: 冷看一眼     時間: 2022-10-3 20:17

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2022-10-3 18:57 發表

所以佢地即刻改賽制,想包辨三甲?宜家無可能囉。
作者: goodfriend01     時間: 2022-10-3 20:28

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2022-10-3 18:46 發表

露根咩斯跳水推到頭跌落水都拿到冠軍
撼穿頭都攞到冠軍呀👍🤣

圖片附件: 6BDF2C58-ACFA-4CE2-A73C-178B9A3A5FF3.jpeg (2022-10-3 20:28, 74.83 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 吳尊函     時間: 2022-10-3 20:48

引用:
有評論還說銀比金堅。
經過這 ...
你講嘢都幾撚無知,全世界都係咁,如果你實力係全世界第一,攞唔到第一,你更係攞第2都唔開心,但若果你係大冷門,前十都唔入,你攞第3名都開心,你見唔到中國跳水隊,攞唔到個面金牌,一樣係好失望個樣,一樣會喊,但冇辦法,比賽有時就是講 臨場發揮,有時一個動作錯誤,就會丟失金牌,今次女子藍球比賽,中國並不是 傳統強隊,攞到第二名,已經超預期, 點解唔開心呀,何況你只係輸比藍球怪獸,起碼爭兩班, 根本就係雖敗猶榮。
作者: 吳尊函     時間: 2022-10-3 20:51

引用:
原帖由 big3624 於 2022-10-3 16:43 發表

樓主更係
🐕‍🦺
作者: 冷看一眼     時間: 2022-10-3 20:55

引用:
原帖由 siu_siu_nei_00 於 2022-10-3 19:48 發表

李慧詩拎銅牌都好開心
仲有果個空手道女將,次次指定季軍,都已經非常滿意表現呢。
作者: 冷看一眼     時間: 2022-10-3 20:56

引用:
原帖由 吳尊函 於 2022-10-3 20:51 發表

樓主更係
🐕‍🦺
果然忠心夠乖喎。
作者: yokomo     時間: 2022-10-3 21:14

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-3 17:03 發表

我是中國人。
你不配
作者: ricebuket     時間: 2022-10-3 21:14

引用:
有評論還說銀比金堅。
經過這 ...
看到你的帖文,真心感到有些中國人真的賤的讓人看不起!!
作者: ricebuket     時間: 2022-10-3 21:16

引用:

美國人最看得起你這種狗
作者: ricebuket     時間: 2022-10-3 21:17

引用:

我是中國人。
人模狗樣,影衰中國
作者: kw_lam     時間: 2022-10-3 22:00

如果跟對手實力相當,拿銀牌便會耿耿於懷,如果表現超乎預期,那當然值得慶祝,有人借題發揮貶低中國抬高美國,令人討厭,可惜甘願去做一隻狗奴才人家都不會看你一眼
作者: sherming     時間: 2022-10-3 22:59

某些失敗者連落場陪跑資格都無, 卻去嘲笑某參賽者拿不到冠軍, 可憐復可笑!!!
作者: sherming     時間: 2022-10-3 23:01

如果唔慶祝, 班友又會話你無風度輸唔起!!!
作者: 閒人清風     時間: 2022-10-3 23:04

真係估你唔到為咗取悅美國真係乜都敢死。
甘心做美國人細作內應。

作者: ^guts^     時間: 2022-10-4 00:27

引用:
原帖由 跌打風濕藥膏 於 2022-10-3 14:59 發表
阿女考試第二名,老豆老母同佢慶祝,咁都要俾人鬧燒數簿?唔L係啩?
條仆街專搞嘢. 住緊中國地方, 呼吸緊中國空氣, 用中文但仇視中國. 逢中必反,佢應該快啲搞掂自己啦
作者: 巴巴先生     時間: 2022-10-4 02:56

乜樓主見到國家有對呢件事"大肆慶祝"咩?响邊度?如何"大肆"?
你唔係以為國家放緊七日長假係"慶祝"呢件事下哇?🤣🤣
响媒體度讚兩句,中央對女籃表示祝賀都叫做"大肆慶祝"?🙄
美國隊響2022世界杯足球賽八強出局,國會出賀電祝賀美國隊響世界杯的最佳成績,咁又係咪"根本在西歐人眼中,他們只會覺得美國人是沒用的膽小鬼。"
國家男子隊際運動成績差,呢個係事實喎,一個男子隊的身家分分鐘可以頂一隊女子隊咁滯,但成績係越打越差,點解唔笑得?

作者: 巴巴先生     時間: 2022-10-4 03:14

引用:
原帖由 kw_lam 於 2022-10-3 22:00 發表
如果跟對手實力相當,拿銀牌便會耿耿於懷,如果表現超乎預期,那當然值得慶祝,有人借題發揮貶低中國抬高美國,令人討厭,可惜甘願去做一隻狗奴才人家都不會看你一眼
呢D人就算拎到國家隊金牌都會話國家隊垃圾....因為到時佢又會話"車,人地美國已經拎過11屆冠軍了,依家拎左1屆就咁開心?人地睇你唔起呀...."呢D說話了.....
作者: 閒人清風     時間: 2022-10-4 09:51

啱啱睇到微博對借女籃奪亞借題發揮侮國家及球員等目前共29人永久禁言。
微博用戶稱大快人心,更說網絡世界不是無法無天,可任意詆毁及侮辱國家和球員。

作者: 冷看一眼     時間: 2022-10-5 14:58

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2022-10-4 03:14 發表

呢D人就算拎到國家隊金牌都會話國家隊垃圾....因為到時佢又會話"車,人地美國已經拎過11屆冠軍了,依家拎左1屆就咁開心?人地睇你唔起呀...."呢D說話了.....
咁又係喎。
作者: chilawytk     時間: 2022-10-6 08:45

引用:
原帖由 閒人清風 於 2022-10-4 09:51 發表
啱啱睇到微博對借女籃奪亞借題發揮侮國家及球員等目前共29人永久禁言。
微博用戶稱大快人心,更說網絡世界不是無法無天,可任意詆毁及侮辱國家和球員。
助紂為虐。
作者: 閒人清風     時間: 2022-10-6 08:50

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-6 08:45 發表

助紂為虐。
啱丫,閣下的確係助紂為虐身為中國人為美國發聲。
美國: 我無憂「己」!

閣下愛國之情(愛美國)我就真係自愧不如。

作者: 路過的人_甲     時間: 2022-10-6 08:52

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-6 08:45 發表

助紂為虐。
你美爹才是地球上最大的【紂】,【虐】了幾乎所有白人以外的地球人!!!!!

作者: 神經箭     時間: 2022-10-7 09:33

引用:
有評論還說銀比金堅。
經過這 ...
人有多種,唔理得咁;最重要做好自己。
作者: chilawytk     時間: 2022-10-7 09:55

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-10-7 09:33 發表

人有多種,唔理得咁;最重要做好自己。
幸好姚明和中國女籃女教練頭腦清醒和客觀。
支持中國男女子籃球!!

作者: 樓上中心的山羊     時間: 2022-10-8 13:10

黃屍廢畜時革大慘敗,永不翻身,要搵啲嘢唱衰中國嚟填補佢哋嘅失敗感同創傷
作者: PLN漂流男     時間: 2022-10-11 10:23

引用:
有評論還說銀比金堅。
經過這 ...
按照樓主講法,傅家俊桌球攞亜軍,佢應該耿耿於懷,絕對不會因為對手強大就認定取亚軍是合理,香港人唔應該高興,唔應該慶祝。
樓主真係好on9
作者: chilawytk     時間: 2022-10-11 11:30

引用:
原帖由 PLN漂流男 於 2022-10-11 10:23 發表

按照樓主講法,傅家俊桌球攞亜軍,佢應該耿耿於懷,絕對不會因為對手強大就認定取亚軍是合理,香港人唔應該高興,唔應該慶祝。
樓主真係好on9
至少我們香港人不會像大陸媒體(不是中國籃球界)說甚麼"銀比金堅"或類似的垃圾廢話。
作者: 閒人清風     時間: 2022-10-11 12:36

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-11 11:30 發表

至少我們香港人不會像大陸媒體(不是中國籃球界)說甚麼"銀比金堅"或類似的垃圾廢話。
傅家俊世界排名已跌到50、今次球迷對傅嘅表現都係正面。

以弱勝強奪亞、對希堅斯更打出147個人第五杆滿分、仲唔算銀比金堅?
你估傅家俊會唔會慶祝?

一句銀比金堅都係廢話?
咁:「美國: 我無憂」係人都講嘅話?
講得出呢句話嘅人基本上唔係人。
替美國人傳話。可耻。

作者: PLN漂流男     時間: 2022-10-11 12:47

引用:
原帖由 閒人清風 於 2022-10-11 12:36 發表

傅家俊世界排名已跌到50、今次球迷對傅嘅表現都係正面。

以弱勝強奪亞、對希堅斯更打出147個人第五杆滿分、仲唔算銀比金堅?
你估傅家俊會唔會慶祝?

一句銀比金堅都係廢話?
咁:「美國: 我無憂」係人都講嘅話?
講得出呢句話嘅人基本上唔係人。
替美國人傳話。可耻。
算啦師兄, 佢只不過係一隻狗, 唔好期待佢講得出人話
作者: hungng     時間: 2022-10-11 19:42

引用:

美國就是最看起這種人:

奶西 無恥賣國賊,
畀人買完豬仔仲要幫人數錢 。
作者: 神經箭     時間: 2022-10-11 21:17

引用:
有評論還說銀比金堅。
經過這 ...
知道客观亊实才是人類最需要智慧。得到亞軍要不要慶祝,那得看看自己的實力如何?
冠軍不是有志氣就能得到的。
作者: 神經箭     時間: 2022-10-11 21:21

引用:

你从来冇慶祝,大概你攞晒的亞軍了。等你攞冠軍才慶祝?
作者: 神殿老子     時間: 2022-10-12 00:23

引用:
有評論還說銀比金堅。
經過這 ...
好似我識個朋友的朋友,佢個仔年年考第一,有次考第二返屋企就要跪祖先,何必呢?第二都應該鼓勵:下次考好啲。
作者: laiwingnang3     時間: 2022-10-12 02:15

引用:
有評論還說銀比金堅。
經過這 ...
強國人慣左比共匪壓住, 到處貪毫無公義既社會, 乜都靠關係上位, 不是精英制, 個遊戲規則根本扭曲, 強國人邊可能有志氣有夢想, 將所有夢想交託曬比黨, 黨安排既野有得比佢地HIGH就好開心, 理得你亞軍定安慰獎, 因為根本自己無出頭機會,  係度見班小粉紅就折墮, 吹乜野高鐵, 一帶一路, 乜野國家建築, 乜都係靠國家FING納稅人錢得來, 呢度班小粉紅最傷心個日就係佩X西搞到共匪出醜個日, 因為連帶比佢地唯一榮耀既黨都咁懦弱,  怕將來日日比白人玩, 連國家都要冇面, 自己又冇能力站起, 班小粉真係想死咁款,

冇得吹黨就吹咩5000年個D, 活在過去, 14億有學識又努力既人, #1國庫就得呢D, 根本就一個失敗國

作者: 路過的人_甲

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: laiwingnang3     時間: 2022-10-12 09:01

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-10-12 07:20 發表

係你慣左比海盗/侵略者/殖民者壓住,食慣西人既💩乍,要靠乃西人屎忽先上到位,先係叫扭遊戲規則呀!!!

一時就話有關係既去哂外國,
一時又話有關係既上哂位,
完全自相矛盾
黄屍西奴美狗1450呆蛙就是這樣的素質。

咁你不如又講下呢隊亞軍女籃各人係靠乜關係既呢???
人地西人國日本人南韓台灣都冇中國咁折墮, 強國人連命都要短過人, 收入又低, 福利保障樣樣都PK過人, 西方人民連說話都比你自由, 共匪發夢都話要超英趕美, D 權貴子女都去曬英美偷師, 根本都知自己不如人就要知衰, 等國家可以改,
面對現實知道強國當權者又廢又賤, 個國家垃圾唔代表食慣西人既💩.... 北京猿人柯💩就話香, 然後指住外國人柯尿話呢D 先臭, 想其他人同你一齊笑住食, 咁先扭曲...

幾時話有關係去曬外國, 係有關係既子女送曬去外國, 自己繼續留係大陸割韭菜, 外國有曬物業, 隨時著草詐....
我唔知亞軍女籃有乜關係, 個POINT係乜? 你想講女籃都好似D 權貴咁億萬身家, 國內打橫行?

作者: 路過的人_甲     時間: 2022-10-12 10:22

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-10-12 09:01 發表

人地西人國日本人南韓台灣都冇中國咁折墮, 強國人連命都要短過人, 收入又低, 福利保障樣樣都PK過人, 西方人民連說話都比你自由, 共匪發夢都話要超英趕美, D 權貴子女都去曬英美偷師, 根本都知自己不如人就要知衰, 等國家可以改,
面對現實知道強國當權者又廢又賤, 個國家垃圾唔代表食慣西人既💩.... 北京猿人柯💩就話香, 然後指住外國人柯尿話呢D 先臭, 想其他人同你一齊笑住食, 咁先 ...
自己國家土地要靠外國人保護,算唔算折墮呢?
自己國家既弱質女子被外國人强姦,都唔可以用自己國家既法律去制裁佢,咁算唔算折墮呢?
西方國家說話自由?
新鮮熱辣既,自己國家/地區既重要設施被破壞,都唔敢話係邊個做既!!!算唔算折墮呢?
你呆蛙島鍾意享受以上的,隨便!!!

作者: PLN漂流男

作者: laiwingnang3     時間: 2022-10-12 10:52

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-10-12 10:22 發表

自己國家土地要靠外國人保護,算唔算折墮呢?
自己國家弱質女子被外國人强姦,唔可以用自己國家既法律去制裁佢,算唔算折墮呢?
西方國家說語自由?
新鮮熱辣既,自己國家/地區既重要設施被破壞,都唔敢話係邊個做既!!!算唔算折墮呢?
你呆蛙島鍾意享受以上的,隨便!!!
如果你個國家政府係對人民好, 有自由, 福利保障好過台灣, 生活質素提升, 台灣人個個爭住做強國人啦, 人地寧願要外國保護都唔想你黨埋身, 唔係人憑黨貴, 就係黨賤人折墮囉,
就係因為你個黨個朵太臭, 對人民打壓毫無分寸, 毫無底線, 所以先有咁多人反你既法律, 法律當然應該有, 但執法者係流民係黑社會水平既廢物, 乜野法都冇人BUY, 個問題唔係條法律, 係執法個班廢人...
西方國家言論自由同強國比自由度大好多, 你否認都係得啖笑, 連強國人都唔會認同
作者: lung_block     時間: 2022-10-12 10:58

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-10-12 09:01 發表

面對現實知道強國當權者又廢又賤, 個國家垃圾唔代表食慣西人既💩.... 北京猿人柯💩就話香, 然後指住外國人柯尿話呢D 先臭, 想其他人同你一齊笑住食, 咁先 ...
強國人連命都要短過人

真強國..人命愈來愈短...

https://qz.com/china-life-expectancy-exceeds-us-1849483265

China's life expectancy is now higher than that of the US

US life expectancy at birth is now at 76.1 years, versus 77.1 for China
作者: laiwingnang3     時間: 2022-10-12 11:10

引用:
原帖由 PLN漂流男 於 2022-10-12 10:43 發表

師兄:個腦生咗喺屎忽度嘅人,你冇可能以道理說服佢啦。就等佢自我沉迷於自己幻想嘅境界吧啦。所謂呆蛙呆蛙,井底之蛙,㸃會知外面世界實際係點?你同佢講中國日漸強大,中國人日渐富足幸福;你同佢講美歐西方日漸百病叢生,有沒落之勢;被迫以中國為敵,企圖以壓制中國發展的手段來挽回自己的沒落。慳返啖氣啦,佢呢種人冇辦法明白嘅。
慢慢自HIGH自編自導,  
中國人日漸富足幸福 仲要"日漸"多幾多個十年,
咁你不如出去外面世界睇睇, 睇下你地好憎既歐洲人日本人台灣人大病需唔需要冇錢冇得醫要等死..
有咩歐美國家中等收入比中國低, 邊個國家勞工保障低D , 邊個國家連言論自由都低過人, 邊個國家空氣質素, 食物質素差D , 邊個短命D,  食住命樣樣都比人折墮=幸福

人地國家百病叢生, 強國咪又係, 未豋頂已經衰落, 人口老化, 樓市泡沫, 封城封到手停口停, 銀行擠提限提款, 乜都黎

作者: 路過的人_甲     時間: 2022-10-12 11:13

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-10-12 11:10 發表

咁你不如出去外面世界睇睇, 睇下你地好憎既歐洲人日本人台灣人大病需唔需要冇錢冇得醫要等死..
有咩歐美國家中等收入比中國低, 邊個國家勞工保障低D , 邊個國家連言論自由都低過人, 邊個國家空氣質素, 食物質素差D ,
飲食住樣樣都比人折墮=幸福

人地國家百病叢生, 強國咪又係, 未豋頂已經 ...
睇下美國肺炎死左幾多歐美人先啦!!!!!
作者: laiwingnang3     時間: 2022-10-12 11:19

引用:
原帖由 lung_block 於 2022-10-12 10:58 發表

強國人連命都要短過人

真強國..人命愈來愈短...

https://qz.com/china-life-expectancy-exceeds-us-1849483265

China's life expectancy is now higher than that of the US

US life expectancy at birth is  ...
睇個網上文章就當真, 中國人壽連斯里蘭卡都不如, 排入急症室都破產既折墮國美國後面!

https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.LE00.IN?most_recent_value_desc=true

United StatesUSA77.28049
SeychellesSYC77.23659
EcuadorECU77.216
Antigua and BarbudaATG77.146
Sri LankaLKA77.144
ChinaCHN77.097

作者: laiwingnang3     時間: 2022-10-12 11:21

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-10-12 11:13 發表

睇下美國肺炎死左幾多歐美人先啦!!!!!
如果你強國晤係樣樣都報假, 可能個數字一樣驚嚇, 兩個都係冇全民醫療既廢國家
作者: PLN漂流男     時間: 2022-10-12 11:32

某啲人心中嘅夢想樂園:
https://www.youtube.com/watch?v=e6lB3-Ay1a8

圖片附件: abbr_d62082a18cd3ecd21b00f8a105dd53f0.png (2022-10-12 11:32, 425.1 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: abbr_85dfa3fd576146b7a680872da25a845e.png (2022-10-12 11:32, 410.55 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: Screenshot 2022-10-12 at 11-27-34 Kenzo Philly Sidewalk Footage - YouTube.png (2022-10-12 11:32, 428.56 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: abbr_938e677305f1ec49d307cc51e7fd81a5.png (2022-10-12 11:32, 358.96 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: Screenshot 2022-10-12 at 11-26-52 Kensington Philadelphia - YouTube.png (2022-10-12 11:32, 491.5 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 路過的人_甲     時間: 2022-10-12 11:41

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-10-12 11:21 發表

如果你強國晤係樣樣都報假, 可能個數字一樣驚嚇, 兩個都係冇全民醫療既廢國家
係呀!!
即係你想話其實中國已經有五百萬人死於美國肺炎嗎???
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-10-12 11:44

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-10-12 11:10 發表

有咩歐美國家中等收入比中國低, 邊個國家勞工保障低D , 邊個國家連言論自由都低過人, 邊個國家空氣質素, 食物質素差D , 邊個短命D,  食住命樣樣都比人折墮=幸福

人地國家百病叢生, 強國咪又係, ...
其實,你都錯唔哂。
大家都百病叢生。
之不過,
一個係由千病叢生變成百病叢生。
另一個係由精壯猛男變成百病叢生。
作者: PLN漂流男     時間: 2022-10-12 11:45

師兄:以屁股決定腦袋嘅人,你冇可能以道理說服佢啦。就等佢自我沉迷於自己幻想嘅境界吧啦。所謂呆蛙呆蛙,井底之蛙,㸃會知外面世界實際係點?你同佢講中國日漸強大,中國人日漸富足幸福;你同佢講美歐西方日漸百病叢生,有沒落之勢;被迫以中國為敵,企圖以壓制中國發展的手段來挽回自己的沒落。慳返啖氣啦,佢呢種人冇辦法明白嘅。
https://www.youtube.com/watch?v=8RRAsZU1nEI
作者: laiwingnang3     時間: 2022-10-12 11:46

引用:
原帖由 PLN漂流男 於 2022-10-12 11:32 發表
某啲人心中嘅夢想樂園:
https://www.youtube.com/watch?v=e6lB3-Ay1a8
請你晤好自編自導, 冇人話美國係樂園, 根本美國中國兩個都係同類廢國家,
兩個都係冇真正民主, 權貴操控, 貧富懸殊重災區, 連醫療都冇保障既賤民PK國家,
所以兩個國家既人都係同樣短命賤命...請勿再用美國累鬥累轉移視線...
強國廢同美國都係廢, 好多國際排名都已經證實呢點, 如果真係認為強國人日漸幸福,
就唔需要同一個墮落國家比較, 根本你自己都知道強國人其實晤折墮既都冇得比
作者: laiwingnang3     時間: 2022-10-12 12:02

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-10-12 11:44 發表

其實,你都錯唔哂。
大家都百病叢生。
之不過,
一個係由千病叢生變成百病叢生。
另一個係由精壯猛男變成百病叢生。
又不如咁講, 人地都年輕力壯過, 晚年折墮
共匪下既強國年輕已經百病纏身, 而家仲未老先衰, 未登頂就要同美國齊入殮房
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-10-12 12:07

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-10-12 12:02 發表

又不如咁講, 人地都年輕力壯過, 晚年折墮
共匪下既強國年輕已經百病纏身, 而家仲未老先衰, 未登頂就要同美國齊入殮房
第一段你啱,
第二段嗎睇下誰先入殮房囉。
不過,睇怕到你死果日,都見唔到支爆架啦!!!
作者: lung_block     時間: 2022-10-12 12:10

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-10-12 11:19 發表

睇個網上文章就當真, 中國人壽連斯里蘭卡都不如, 排入急症室都破產既折墮國美國後面!

https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.LE00.IN?most_recent_value_desc=true

United StatesUSA77.28049 SeychellesSYC77.23659 EcuadorECU77.216 Ant ...
仲用2020年數字...
2021強美國人均預期壽命急跌...
作者: PLN漂流男     時間: 2022-10-12 12:13

日本
https://www.youtube.com/watch?v=sSDCkyF7VfA
作者: PLN漂流男     時間: 2022-10-12 12:14

破產的夕張市
https://www.youtube.com/watch?v=u7dXHj4KsWE
作者: PLN漂流男     時間: 2022-10-12 12:16

釧路
https://www.youtube.com/watch?v=qeWzihdyMQs
作者: 孺子牛     時間: 2022-10-12 12:19

引用:
有評論還說銀比金堅。
經過這 ...
美國係可以無憂嘅……

一個由只數金牌數淪落到要靠數獎牌數先可以贏中國撐門面嘅國家,使咩憂啫!!!
作者: PLN漂流男     時間: 2022-10-12 12:20

韓國
https://www.youtube.com/watch?v=H28UXWrUhPY
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-10-12 12:37

引用:
原帖由 PLN漂流男 於 2022-10-12 12:20 發表
韓國
https://www.youtube.com/watch?v=H28UXWrUhPY
呆蛙島睇唔到呢D架!!!!!
作者: 閒人清風

作者: laiwingnang3     時間: 2022-10-12 22:23

引用:
原帖由 PLN漂流男 於 2022-10-12 12:14 發表
破產的夕張市
https://www.youtube.com/watch?v=u7dXHj4KsWE
中國一樣有, 仲有好多鬼城....事實就係證明外國有慘況, 但中國更慘
小粉紅永遠只能同其他國家人民鬥PK, 永遠冇辦法鬥幸福
https://www.youtube.com/watch?v=kmZ6RmpyDPg

作者: laiwingnang3     時間: 2022-10-12 22:28

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-10-12 12:07 發表

第一段你啱,
第二段嗎睇下誰先入殮房囉。
不過,睇怕到你死果日,都見唔到支爆架啦!!!
支晤支爆WFC, 但有一樣肯定就係共匪下既強國人從來未"壯"過, 將來亦晤會壯,
強國就算假設做到世界霸主, 強國人一樣晤會分到任何餅, 共匪亦更加可以放狂去鎮壓人民, 不怕被白人攻擊
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-10-12 23:00

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-10-12 22:28 發表

支晤支爆WFC, 但有一樣肯定就係共匪下既強國人從來未"壯"過, 將來亦晤會壯,
強國就算假設做到世界霸主, 強國人一樣晤會分到任何餅, 共匪亦更加可以放狂去鎮壓人民, 不怕被白人攻擊
你都有D啱既,我都認同中國 - 中華人民共和國,將來都唔會【壯】既。
將來都唔會好似英國咁【壯】到成為日不落國。
唔會好似美國咁【壯】到世界各地都有軍隊。

點解話人民分唔到【餅】呢???
乜中國D高鐵係只准外國人坐架???中國D水,電、互聯綱~~~~等等基建。係輸送到外地,你口中既【强國人】冇得用架???定係又想話只准權貴使用呢???

最後,好在你都知白人係經常攻擊中國人!!!!!

作者: laiwingnang3     時間: 2022-10-12 23:22

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-10-12 23:00 發表

你都有D啱既,我都認同中國 - 中華人民共和國,將來都唔會【壯】既。
唔會好似英國咁【壯】到成為日不落國。
唔會好似美國咁【壯】到世界各地都有軍隊。

至於【餅】???
乜中國D高鐵係只准外國人坐架???中國D水,電、互聯綱~~~~等等基建。係輸送到外地,你口中既【强國人】冇得用架???定係又想話只准權貴使用呢???

最後,好在你都知白人係經常攻擊中國人!!!!!
中國水質差, 經常斷電, 互聯網連非洲都有, 人民比錢國內供應商月費, 同你黨無關, 仲要出晤到中國防火牆, 咁都可以吹非洲國家都可以吹....又吹高鐵  高鐵係方便D 賤奴出城割韭菜, 維尼話要多D 賤民出城服務班權貴國企....
你估黨晤係最大受益者,   黨有大餅分, 賤民漁人得利就會,  專登分一份比你,   搶你身家存款就會
一個國家要吹水電互聯網咁基本, 仲要質素差過人, 吹埋強國有廁所, 有路, 真係冇野吹就黎屎亢都要吹埋

作者: 路過的人_甲     時間: 2022-10-12 23:28

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-10-12 23:22 發表

中國水質差, 經常斷電, 互聯網連非洲都有, 人民比錢國內供應商月費, 同你黨無關, 仲要出晤到中國防火牆, 咁都可以吹非洲國家都可以吹....又吹高鐵  高鐵係方便D 賤奴出城割韭菜, 維尼話要多D 賤民出城服務班權貴國企....
你估黨晤係最大受益者,   黨有大餅分, 賤民漁人得利就會,  專登分一份比你,   搶你身家存款就會
你英娘就將會每日斷電三小時啦,乜地球上有國家互聯網係全國免費架???你在呆蛙島上網,一樣係俾塔綠班監視梗乍!!

真係欽敬你既神級邏緝,交通方便左,人民工作機會選擇多左,都可以俾你扭曲抹黑成壞事!!!
話你知啦,中國唔只國企架,仲有好多民企及個人創業者架!
你又想呢招!!!話只有權貴才有能力辦民企及創業呀???

咁當然最後國家得益最大啦,人民收入多左,税收自然多左!!!

作者: laiwingnang3     時間: 2022-10-12 23:42

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-10-12 23:28 發表

你英娘就將會每日斷電三小時啦,乜地球上有國家互聯網係全國免費架???
你冇野嗎? 中國幾時有互聯網全國免費? 強國人要比月費架...活在夢幻中

https://www.189.cn/sd/support/tariff/adsl/102790.html

中國咪一樣好多地方斷電, 斷成年添
我幾時抹黑強國, 我就係話共匪高鐵大賺, 賤民順帶漁人得利就會, 真係分餅比賤民, 發夢啦, 晤搶你存款已經偷笑

作者: 路過的人_甲     時間: 2022-10-12 23:44

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-10-12 23:42 發表

你冇野嗎? 中國幾時有互聯網全國免費? 強國人要比月費架...活在夢幻中

https://www.189.cn/sd/support/tariff/adsl/102790.html

我幾時抹黑強國, 我就係話共匪大賺, 賤民順帶漁人得利就會, 真係分餅比賤民, 發夢啦, 晤搶你存款已經要笑
其實你識唔識中文架???
我係問地球上有邊個國家互聯網係全國免费呀!!!
作者: laiwingnang3     時間: 2022-10-12 23:48

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-10-12 23:44 發表

其實你識唔識中文架???
我係問地球上有邊個國家互聯網係全國免费呀!!!
你有冇邏輯, 如果人民要比錢供應商, 仲要左禁右禁, 而家係企業提供服務, 黨搵人民笨, 晤係黨派餅
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-10-12 23:48

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-10-12 23:42 發表

我幾時抹黑強國, 我就係話共匪高鐵大賺, 賤民順帶漁人得利就會, 真係分餅比賤民, 發夢啦, 晤搶你存款已經偷笑
乜你呆蛙島唔係塔綠班大赚,賤民渔人得利架!!!
你美爹都係大財團大赚,賤民漁人得利乍。
其實,根本全世界都係咁!!!
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-10-12 23:51

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-10-12 23:48 發表

你有冇邏輯, 如果人民要比錢供應商, 仲要左禁右禁, 而家係企業提供服務, 黨搵人民笨, 晤係黨派餅
係你有冇邏緝呀!!有錢大哂呀,俾錢就可以無法無天呀??你在呆蛙島既供應商會唔會禁止你發放暗殺蔡婆既言論呀??
連發表想統一都唔俾呀!!!

作者: laiwingnang3     時間: 2022-10-12 23:51

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-10-12 23:48 發表

乜你呆蛙島唔係塔綠班大赚,賤民渔人得利架!!!
你美爹都係大財團大赚,賤民漁人得利乍。
其實,根本全世界都係咁!!!
台灣人民有其他社會福利,  你國家只能吹D 垃圾水電互聯網, 呢D 非洲都有, 都幾可憐
作者: laiwingnang3     時間: 2022-10-12 23:55

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-10-12 23:51 發表

有錢大哂呀,俾錢就可以無法無天呀??你在呆蛙島既供應商會唔禁止你發放暗殺蔡婆既言論咩???
邊度煽動暴力殺人都係犯窺被禁, 你強國連打句共產黨, 習維尼個名都要和諧, 公眾批評更加公司被吊銷牌照, 好似許璋潤咁被開除拉返去公安局然後被失蹤
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-10-12 23:55

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-10-12 23:51 發表

台灣人民有其他社會福利,  你國家只能吹D 垃圾水電互聯網, 呢D 非洲都有, 都幾可憐
你呆蛙島D福利,你美爹俾架定上帝俾架!